REVISTA PRESEI 13.08.2016

Willy Homner
Revista Presei / 13 august 2016

ADEVARUL

Percheziţii la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român

Trei percheziţii au loc vineri în Bucureşti şi Ilfov, fiind vizată o firmă bănuită de comerţ cu articole sportive contrafăcute. Ancheta vizează echipamentele care au ajuns la sportivii ce reprezintă România la Jocurile Olimpice de la Rio şi care ar fi contrafăcute. De altfel, procurorii ridică echipament sportiv şi de la Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Şeful misiunii olimpice: "materialul este bun". Compania Pax Creative Sports, implicată în scandalul echipamentului contrafăcut furnizat sportivilor români la JO, provine dintr-o firmă înfiinţată de fostul şef al COSR Octavian Morariu şi şi-a început activitatea în 2010, an în care, cu un singur angajat, a realizat un profit de 159.563 de lei. Firma a asigurat şi echipamentul pentru sportivii români participanţi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, în baza unui contract în valoare de 280.000 de lei.

Directorul comunităţii de informaţii americane, în vizită la SRI

Directorul SRI Eduard Hellvig s-a întâlnit, ieri, cu James R. Clapper, directorul comunităţii de informaţii (Director of National Intelligence) din Statele Unite ale Americii. n cadrul discuţiilor au fost abordate teme de interes partenerial vizând mediul internaţional de securitate, evoluţiile fenomenului terorist în lume, precum şi noile provocări de securitate cibernetică, potrivit unui comunicat de presă al SRI. De asemenea, pe parcursul întrevederii a fost abordată şi problematica de securitate la nivel regional european, subliniindu-se rolul determinant pe care îl au în context serviciile de informaţii şi securitate pentru fundamentarea cunoaşterii timpurii a realităţilor şi formularea de politici prompte şi solide de către decidenţi. Un punct semnificativ al agendei a fost, în egală măsură, cel al împărtăşirii viziunilor instituţionale privind evoluţia paradigmei de intelligence la nivelul NATO pe termen mediu şi lung.

Cum i-au înflorit subit conturile lui Bogdan Olteanu

Ascensiunea politică a lui Bogdan Olteanu a fost una fulminantă, ajungând al treilea om în stat la vârsta de doar 34 de ani, fiind cel mai tânăr preşedinte al Camerei Deputaţilor din istoria Parlamentului. Funcţiile pe care le-a ocupat i-au adus o avere impresionantă, dar şi necazuri tânărului politician. După ce a făcut în doar 8 ani aproape 3 milioane de euro, Olteanu a ajuns în spatele gratiilor în urma unor acuzaţii grave de corupţie. Fostul viceguvernator al BNR a ajuns în prima linie a politicii datorită relaţiei pe care a cultivat-o cu fostul premier şi preşedinte al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, cel care i-a fost şi naş de cununie. S-a înscris în PNL în 1991 şi a activat în organizaţia de tineret a liberalilor, ocupând funcţiile de secretar general al Organizaţiei Studenţilor Liberali (1993-1996), apoi de vicepreşedinte şi preşedinte (1998-2000) al Tineretului Naţional Liberal.

Raluca Prună: Statul român e obligat să dea în judecată Sky News

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat vineri că statul este obligat să dea în judecată, la Londra, postul de televiziune britanic Sky News, pentru denigrarea României, dacă se dovedeşte că reportajul despre traficanţii de arme nu corespunde realităţii. DIICOT a deschis un dosar penal în urma acestui material, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă a celor trei români, sub aspectul săvârşirii a trei infracţiuni. Un judecător pentru drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri seară, arestarea preventivă a fraţilor Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi a intermediarului, Mihai Aurelian Szanto, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cât ne-au costat deplasările în străinătate ale deputaţilor

Camera Deputaţilror a cheltuit cu deplasările deputaţilor peste 57 de milioane de lei în primele şase luni ale anului. Cea mai mare sumă cheltuită s-a înregistrat în luna martie. Nu mai puţin de 59 de deputaţi au fost plecaţi în 35 de deplasări externe, ale căror costuri s-au ridicat la suma de 469.064 lei, potrivit Mediafax. Cea mai scumpă plecare în străinătate a fost cea pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din Kazahstan. În luna iunie, bugetul Camerei Deputaţilor s-a golit cu 276.953 lei pentru plecarea în străinătate a 52 de deputaţi în 30 de misiuni. Cea mai scumpă deplasare a fost în Statele Unite la Conferinţa la nivel înalt a Naţiunilor Unite pentru combaterea SIDA. Costul deplasării, care a durat şase zile, a fost de 49.460 lei, iar delegaţia a fost compusă din deputaţii PSD Alexandru Cordoş, Horia Grama şi Gheorghe Marin.

Rusia a desfăşurat sisteme antiaeriene S-400 în Crimeea

Moscova a desfăşurat sisteme avansate de apărare antiaeriană şi antirachetă S-400 în Peninsula anexată Crimeea, au anunţat vineri agenţii de ştiri din Federaţia Rusă, citând o declaraţie a Ministerului rus al Apărării, relatează Reuters. Agenţia internaţională de presă notează că anunţul survine la două zile de când preşedintele rus Vladimir Putin a promis să adopte contramăsuri după ce, potrivit acestuia, au avut loc confruntări între forţele ruseşti şi sabotori ucraineni în nordul Crimeii, fapt negat de Kiev. Pe de altă parte, armata rusă a precizat, încă din 15 iulie, că va desfăşura, în august, sisteme de apărare antiaeriană şi antirachetă S-400 ultramoderne în Crimeea, peninsula ucraineană anexată în martie 2014.

Avioanele Airbus vor fi construite cu aluminiu de la Alro Slatina

Compania slătineană - o subsidiară a Vimetco N.V., companie globală de aluminiu primar şi procesat -, care este, la acest moment, cel mai mare producător de aluminiu din Europa continentală (exceptând Rusia şi Peninsula Scandinavă), a fost selectată de compania Airbus pentru a furniza produse laminate plate din aluminiu pentru fabricarea aeronavelor. Produsele urmează să fie livrate din 2017, contractul fiind semnat pe mai mulţi ani, se precizează într-un comunicat de presă postat astăzi pe site-ul companiei slătinene. Alro livrează în prezent produse în Uniunea Europeană (Germania, Ungaria, Polonia, Grecia şi România), dar şi în SUA şi Asia. În semestrul I 2016 compania slătineană a înregistrat o cifră de afaceri de 1,1 miliarde lei, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când aceasta se situa la 1,2 miliarde lei.

Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent la Constanţa de Ziua Marinei

Preşedintele Klaus Iohannis va fi prezent luni, 15 august, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, la Ziua Marinei, alături de oficialităţi locale şi centrale. Forţele Navale Române organizează numeroase evenimente pentru a sărbători Ziua Marinei Române, în perioada 4-15 august, în localităţile Constanţa, Mangalia, Tulcea, Brăila, Galaţi, Bucureşti. Constănţenii şi turiştii care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române sunt rugaţi să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicaţiile forţelor de ordine. În Constanţa, la data de 15 august, pentru fluidizarea traficului pietonal şi evitarea blocajelor rutiere, accesul autovehiculelor va fi restricţionat între orele 07.00-15.00.

EVENIMENTUL ZILEI

România, lider în UE! Cât de sănătoasă este creşterea economică accelerată

Institutul Naţional de Statistică a anunţat ieri că România a avut în al doilea trimestru al anului cea mai mare creştere economică trimestrială din ultimii opt ani. Este vorba de evoluţia faţă de primele trei luni din 2015. Avansul economiei a fost de nu mai puţin 5,9% (serie ajustată sezonier), ceea ce ne plasează în poziţia de lider absolut al Uniunii Europene la acest capitol. Mai mult, ne aflăm la distanţă foarte mare de următoarea clasată, Slovacia, care a cunoscut o creştere de 3,7%. Sunt datele semnal ale Statisticii, ceea ce înseamnă că încă nu se cunosc componentele creşterii. Deocamdată, avem doar asigurările autorităţilor că este vorba despre o creştere sănătoasă şi nu una bazată pe consum, ca înainte de criza financiară, atunci când economia duduia, dar baza creşterii era consumul. Or, nu consumam din ceea ce produceam, ci din importuri, adică pe datorie.

România are o navă de război unica in lume. Marile puteri ale lumii habar n-au de ea

Cine s-ar fi gândit că în apele teritoriale româneşti există o navă de război care este unică în lume? Şi totuşi, desi pare greu de crezut, este adevărat. Vedeta este nava fluvială "Republica", care reprezintă una din ultimele mărturii ale sistemului de navigare cu zbaturi. Mai simplu spus, aceasta este singura navă de război din lume care este dotată cu maşină cu abur. "Republica" a fost construită în 1883, la şantierul Linz Komenburg din Austria, iar prima oară a fost botezată ''Csobanc''. Nava a fost predată spre exploatare în 1888 Flotilei de Dunăre a Marinei austro-ungare şi până să ajungă în dotarea armatei române, în 1951, a mai trecut şi pe la cea sovietică, care a preluat-o în 1944. Supravieţuitoare a celui de-Al Doilea Război Mondial, "Republica" a participat în luptele pe Dunăre ca navă de comandament a Marinei Militare Române.

Cel mai norocos om din lume: a câştigat un milion de dolari la Loto după ce a scăpat dintr-un accident de avion

Unui arab din India i-a pus Allah mâna în cap: trebuia să se pensioneze, dar şi-a prelungit contractul cu un an. Aşa a putut juca la loterie, de ramadan. Numele lui este Mohamed Basheer Abdul Khadar, are 61 de ani şi este un arab indian care munceşte de 37 de ani în Dubai, pentru un concesionar de automobile. În decembrie 2015 trebuia să se pensioneze, însă firma i-a prelungit contractul cu un an de zile, scrie cotidianul local Khaleej Time. Abdul Khadar s-a numărat printre cele 300 de persoane evacuate şi care au scăpat nevătămate de la bordul avionului Boeing 777 al companiei Emirates, care, pe 3 august, a luat foc la aterizarea pe aeroportul din Dubai. Un pompier a murit în operaţiunile de salvare. La o săptămână după ce a scăpat la mustaţă din catastrofa aeriană, Abdul Khadar a aflat că a câştigat un milion de dolari la loterie.

Henry Kissinger: "Dacă nu auziţi tobele RĂZBOIULUI, inseamnă că sunteţi SURZI!"

La New York, in Statele Unite ale Americii - Henry Kissinger, fostul secretar de stat din era Nixon, face mai multe predicţii legate de iminenţa celui de-Al Treilea Război Mondial, dezvăluind ceea ce se întâmplă în acest moment în lume şi în special în Orientul Mijlociu. Vorbind din apartamentul său de lux din Manhattan, New York, omul de stat, care a implinit in mai varsta de 89 de ani, a facut o analiza predictiva din punctul sau de vedere, a situaţiei actuale geopolitice şi economice in lume. "Statele Unite le-a momit pana acum pe China şi Rusia, iar ultimul cui în sicriu va fi Iranul, care este, desigur, principala ţintă a Israelului. Am permis Chinei sa-si mareasca puterea militară şi Rusiei sa se recupereze dupa sovietizare, pentru a le da un sentiment fals de bravadă, acest lucru va duce la un deces foarte rapid al ambelor state. Suntem ca tintasul istet, provocandu-ul pe neiscusit sa ridice arma, şi atunci când încearcă, Bang Bang. Războiul care vine va fi atât de grav, încât o singura superputere poate câştiga, şi aceia suntem noi.

ANAF a publicat lista impozitelor care pot fi plătite, de acum, prin card

Impozitele ce pot fi plătite prin card de către persoanele fizice rezidenţe şi nerezidente prin sistemul electronic naţional de plăti au fost extinse, potrivit unui ordin al Ministrului Finanţelor Publice, publicat în Monitorul Oficial din 10 august 2016. Actul normativ analizat se adresează persoanelor fizice rezidente şi nerezidente identificate în baza codului numeric personal sau a numărului de identificare fiscal, a explicat consultantul fiscal Adrian Benţa. Un număr de 42 impozite datorate de aceşti contribuabili vor putea fi plătite prin intermediul cardului bancar în sistem online prin intermediul sistemului naţional electronic de plăţi cunoscut în viaţa de zi cu zi ca şi ghişeul.ro .

Anunţul făcut de predicatorul Fethullah Gulen

Predicatorul turc Fethullah Gulen, cel acuzat de Ankara ca fiind principalul responsabil de tentativa de lovitură de stat din Turcia din 15 iulie, a făcut un anunţ bombă. Aceasta spune că se va preda autorităţilor turce numai în cazul în care o comisie internaţională de investigaţie independentă îl va găsit vinovat de puciul eşuat, informează Reuters. "Cer ca o comisie internaţională independentă să conducă ancheta cu privire la această tentativă de lovitură de stat. Dacă o zecime din acuzaţiile împotriva mea sunt dovedite, mă angajez să mă întorc în Turcia şi să accept cea mai severă sentinţă", a scris Gulen într-un articol de opinie publicat în cotidianul francez Le Monde, citat de Reuters şi EFE.

JURNALUL NATIONAL

RIO 2016. Argint pentru Horia Tecău şi Florin Mergea la tenis dublu masculin

Tenismenii români Florin Mergea şi Horia Tecău au câştigat medaliile de argint în proba masculină de dublu, vineri, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, după ce au fost învinşi în finală de spaniolii Marc Lopez şi Rafael Nadal cu 6-2, 3-6, 6-4, scrie agerpres.ro. Ibericii, favoriţii numărul şase, au dispus joi, în semifinale, de canadienii Daniel Nestor/Vasek Pospisil cu 7-6 (1), 7-6 (4), după aproximativ două ore de joc. În prima semifinală, Mergea şi Tecău, capi de serie numărul cinci, au trecut cu 6-3, 7-5 de americanii Steve Johnson/Jack Sock.

Avocatul românilor din Dosarul Sky News: "Avem o inregistrare-cheie. E în favoarea noastră"

Avocatul românilor arestaţi preventiv după participarea la un reportaj Sky News, despre un presupus trafic cu arme în România, a anunţat existenţa unei înregistrări la dosar care arată că televiziunea britanică avea la cunoştinţă adevărata natură a documentarului. Avocatul Marcel Vrabie a afirmat, vineri seară, că Aurelian Mihai Szanto, cel care a jucat rolul de intermediar între jurnaliştii britanici şi presupuşii traficanţi de arme, a avut o discuţie telefonică înregistrată cu jurnalistul Stuart Ramsey, pe 10 august, despre problemele apărute în ţară în urma difuzării acestui material. I-a reproşat că l-a băgat într-o belea mare pentru că nu a fost trecută la finalul materialului fraza care indica faptul că personajele erau fictive, a spus avocatul. Răspunsul britanicului a fost acela că se vor ocupa avocaţii de acest aspect, dându-i de înţeles că e în regulă şi că se rezolvă.

După România, Sky News loveşte cu mercenari-actori şi în Rusia

Postul Sky News a retras un aşa-zis documentar despre ruşii mercenari care luptă în Siria, după ce actorul Alexander Agapov a dezvăluit postului NTV că a primit suma de 100 de mii de ruble, pentru rolul de mercenar. Actor al unui teatru din Moscova, Agapov a jucat în "documentarul" britanic alături de un figurant. Sky News a dat publicităţii acest fals interviu cu mercenarii ruşi, susţinând că aceştia ar fi participat la operaţiunea militară a Rusiei în Siria, de pe partea forţelor guvernului lui Bashar al-Assad. "Barbaţii care se prezintă drept Alexander şi Dmitri declară că s-au angajat printr-o companie privată, numită "Wagner", care i-ar fi trimis în Siria cu avioane militare de transport, şi au participat la lupte pentru o remuneraţie de 3.000 de lire sterline pe lună.

Clasamentul ţărilor cu o CLIMA perfectă!

In cadrul unui studiu aprofundat, experţii au stabilit care este tara care dispune de cele mai agreabile condiţii climatice. La ancheta lansată in acest scop au fost intervievate peste 14.000 de persoane din întreaga lume. Ulterior, concluziile sondajului au fost incluse in calculul general, alături de numeroşi alţi indicatori, precum speranţa de viaţă sau starea de sănătate. Si aşa s-a ajuns la concluzia ca, supranumita Elveţia Americii centrale, Costa Rica este ţara cu o clima perfecta pentru om. Ea este urmata de Grecia si Cipru, plasat pe treapta a treia a podiumului. Specialiştii au catalogat climele din Portugalia, Kenya, Malta, Spania si Mexic, "destul de confortabile". La capătul opus, Rusia, Finlanda si Suedia au fost catalogate drept statele cu o clima dezagreabilă. Potrivit Happy Planet Index, Costa Rica este considerată, începând din 2009, drept cea mai fericita ţară si ocupă locul secund in ceea ce priveşte nivelul de viată printre statele Americii centrale, după Panama.

Se înmulţesc rău-planicii la IFN-uri

Creditul până la salariu, acordat doar cu buletinul, fără adeverinţă de salariu şi fără giranţi, dat în ultimii ani de IFN-uri, face victime pe bandă rulantă. Numărul restanţierilor raportaţi de Biroul de credit a ajuns la de 745.443 de persoane în iulie, după ce în iunie a atins maximul de după criza din 2008, respectiv 754.228 de persoane. Biroul de credit centralizează toate restanţele mai mari de 30 de zile, indiferent de sumă, raportate de cele 31 de bănci şi 26 de IFN-uri. Asta înseamnă că în numărul celor 745.443 de rău-platnici intră cei care au luat credite de consum de la bănci şi IFN-uri, precum şi cei care au luat împrumuturi ipotecare sau de consum garantate cu ipoteci, de valori mai mari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb