REVISTA PRESEI 13.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 13 septembrie 2011

ADEVARUL

Falimentul, unica soluţie pentru Grecia

Grecia a ajuns la fundul sacului. Statul elen riscă să nu mai poată plăti salariile şi pensiile. Europa discută şi despre reintroducerea vechii drahme. Ministrul german al Economiei, Philipp Rösler, vorbeşte prima oară despre o intrare în faliment controlat a Greciei. Viceministrul Economiei de la Atena, Filippos Sachinides, a avertizat că statul elen va mai putea face plăţi, însemnând salariile bugetarilor şi pensiile, doar până la sfârşitul lui septembrie. Una din cauzele situaţiei de acum este că Executivul de la Atena nu a fost capabil să aplice măsurile de austeritate cerute de instituţiile financiare internaţionale şi de Bruxelles. Este şi motivul pentru care troica creditorilor eleni, FMI, UE şi BCE a îngheţat următoarea tranşă de împrumut, vitală pentru Grecia.

Cutremur grecesc pe pieţele europene

Pieţele au reacţionat imediat la vestea venită de la Berlin despre posibila intrare în incapacitate de plată a Greciei. Bursele asiatice şi tranzacţiile europene din cursul dimineţii s-au prăbuşit brusc. Indicele nipon Nikkei s-a depreciat la bursa din Tokio cu 2,3 la sută, indicele Hang Seng al Bursei din Honk Kong a scăzut cu 4,2%. Bursele de la Frankfurt pe Main, Londra, Paris şi Milano au deschis ieri în cădere cu valori cupinse între 2,4 şi 4 procente. Indicele DAX al Bursei de la Frankfurt a înregistrat o scădere de trei procente, până sub valoarea de 5000 de puncte. Moneda europeană s-a depreciat şi ea în raport cu dolarul, ajungând la 1,3566 dolari. Asta înseamnă cu mai mult de şase cenţi sub valoarea de la începutul săptămânii trecute (1,42 dolari). Aprecierea dolarului în raport cu euro a lovit şi în leul românesc.

Marii acţionari ai ţării deţin peste 11% din PIB

Primele cinci companii ca mărime din România - Petrom, Rompetrol Rafinare, Dacia, Nokia şi Petrotel Lukoil - au realizat anul trecut o cifră de afaceri totală de 58,2 miliarde de lei. Sumele facturate în anul 2010 de către cei cinci campioni ai vânzărilor înseamnă 11,3% din PIB sau echivalentul funcţionării timp de 41 de zile a întregii economii. Datele de bilanţ raportate în fiecare an Ministerului Finanţelor de către marile companii româneşti arată cine sunt, de fapt, cei care contribuie cel mai mult la realizarea Produsului Intern Brut (PIB) al ţării. Î

România este la un pas de a pierde 1,5 miliarde de euro gratuit de la UE

Termocentralele din România nu vor mai primi certificate gratuite de emisii de dioxid de carbon de la UE dacă autorităţile nu trimit la Bruxelles în următoarele trei săptămâni planul pentru investiţiile lor de mediu. Aceasta deşi Guvernul a avut la dispoziţie şase luni pentru a întocmi acest document. Acum două săptămâni, României i-a fost suspendat dreptul de a-şi vinde surplusul de certificate de dioxid de carbon alocate prin Protocolul de la Kyoto, din cauza unor nereguli la sistemul de monitorizare a emisiilor. Însă problema era mai veche. Dacă vindeam aceste certificate în urmă cu doi-trei ani, am fi luat pe ele trei miliarde de euro, la preţul de atunci, iar acum valoarea lor ajunsese la mai puţin de jumătate.

Vara 2011: România în zodia ieftinirilor

Din iunie până în august, preţurile fructelor şi legumelor au scăzut cel mai mult, reducând media scumpirilor la jumătatea ratei înregistrate în primăvară. Stabilitatea leului, supraproducţia agricolă şi ieftinirea continuă a alimentelor în lunile de vară au coborât inflaţia până aproape de ţinta Băncii Naţionale. Preţurile de consum au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,25%. Faţă de luna iulie, rata inflaţiei a scăzut cu 0,35%, după ce şi în iulie faţă de iunie coborâse tot cu 0,35%. Faţă de decembrie 2010, media scumpirilor a ajuns în august 2011 la 2,03%, astfel că rata inflaţiei oscilează acum în apropiere de intervalul ţintit de BNR, reiese din datele anunţate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Société Générale anunţă disponibilizări în cadrul BRD

Grupul bancar francez Société Générale a prezentat ieri un nou plan de reducere a cheltuielilor, după ce a încheiat săptămâna trecută cu pierderi de peste 10% pe burse. Publicaţia franceză "Le Figaro" susţine că una dintre principalele măsuri din planul de tăieri va fi concedierea unei părţi a personalului din România, Rusia, Polonia şi Egipt. Reprezentanţii BRD susţin că nu au fost informaţi încă de un program de disponibilizări. Preţul acţiunilor Société Générale a "plonjat" şi ieri pe burse, înregistrând pierderi de până la 10,2%.

Cine controlează rezervele de gaz de şist de pe Planetă?

Rezervele de gaz de şist ale României ar putea să fie negociate la Washington, dar ele sunt doar o părticică din estimările mondiale. Exploatarea gazelor de şist de pe teritoriul României ar putea să fie o componentă a vizitei din 13 septembrie a preşedintelui Traian Băsescu la Washington, a declarat, duminică, pentru adevarul.ro, Iulian Chifu, cercetător specializat în Analiză de Conflict şi Relaţii Internaţionale. Potenţialul rezervelor de gaz de şist ale României nu este clarificat. Cu toate astea, compania americană Chevron şi cea ungurească MOL au solicitat României dreptul de a explora gaze neconvenţionale: MOL în Transilvania, Chevron în Dobrogea.

CSM taxează nesimţirea Curţii Constituţionale

Consiliul Superior al Magistraturii se opune ca judecătorii Curţii Constituţionale să ajungă magistraţi la instanţa supremă. Specialiştii CSM au criticat vehement propunerea judecătorilor de la Curtea Constituţională care doresc să promoveze magistraţi la instanţa supremă, după expirarea mandatului. Judecătorii Curţii Constituţionale vor să promoveze la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), după expirarea mandatului de nouă ani, la fel ca orice alt magistrat de carieră. Din cei nouă judecători de la CC, niciunul dintre aceştia nu a condus vreodată o şedinţă de judecată.

Lecţia miliardarului Cătălin Chelu: cum să furi de la stat 700.000 de lei pe zi

Reţeta e simplă: cu doar cu câteva hârtii plimbate între firmele Fricom, CCC Blue Telecom, Interaction Blue şi Galatex - toate controlate de miliardarul gălăţean. Mecanismul folosit de omul de afaceri pentru a scăpa de plata TVA este de tipul "emite factura şi fugi". Controversatul om de afaceri Cătălin Chelu este o sursă inepuizabilă de "inginerii financiare". După ce, în urmă cu câteva ediţii vă relatam despre o complicată tranzacţie - care a inclus peste 20 de firme din toată ţara şi a adus în conturile miliardarului rambursări ilegale de TVA în cuantum de câteva milioane de euro - de data aceasta aveam de-a face cu o afacere ceva mai "modestă", prin care bugetul de stat a fost înşelat cu "numai" 700.000 de lei. Însă frumosul profit a fost adunat - atenţie! - într-o singură zi.

Reintroducerea drahmei în Grecia, printre planurile Germaniei

Ministerul Finanţelor din Germania studiază posibilul impact al intrării Greciei în încetare de plăţi, iar printre scenarii se numără şi renunţarea la euro pentru a reintroduce drahma, scrie publicaţia germană Der Spiegel, citată de Reuters. Indiferent dacă Grecia rămâne sau nu în zona euro, Facilitatea de Stabilitate Financiară ar juca un rol important în administrarea unei situaţii de încetare de plăţi. Oficialii germani sunt de părere că fondul ar trebui să dispună cât mai rapid de noile atribuţii decise în iulie de iderii UE.

CURENTUL

Ultimele zvâcniri ale slugilor lui Vîntu din conducerea Senatulu

Voiculescu a cerut demiterea Procurorului General. Într-un articol publicat ieri, în Jurnalul Naţional, numitul V.C. dezvăluie modul în care Comisia juridică a Senatului a fost implicată de vicepreşedintele Dan Voiculescu, sprijinit de Mircea Geoană, în tentativa de schimbare a Procurorului General, Laura Codruţa Kovesi. Pretextul folosit de Voiculescu a fost transmiterea de către Ministerul Public, către presă, de la adresa kovesi@mpublic.ro, a rechizitoriului din dosarul în care Sorin Ovidiu Vîntu a fost trimis în judecată pentru favorizarea infractorului Popa.

Franţa: infracţiunile comise de români au ajuns la 10%

Dacă gluma nesărată a jurnaliştilor francezi de la dinainte de meciul cu Franţa, disputat săptămâna trecută, a reaprins şirul discuţiilor dintre excesele francezilor în insulte la adresa Bucureştilor, ministrul de Interne francez, Claude Gueant, a declarat ieri război infractorilor români. Acesta a declarat că va cere accelerarea repatrierilor infractorilor de origine română care, în opinia lui, reprezintă zece la sută din persoanele aduse în faţa justiţiei la Paris. Nu toate acestea, oficialul francez nu a prezentat decât cifrele despre infractorii români, fără a face precizări despre un bilanţ total sau alte naţionalităţi ale infractorilor.

BNR: Riscul de nerambursare a creditului rămâne principala vulnerabilitate a sectorului bancar

Riscul de credit rămâne principala vulnerabilitate a sectorului bancar, dar în perspectivă presiunea asupra calităţii activelor bancare va scădea, în contextul consolidării treptate a creşterii economice şi al întăririi gestiunii riscurilor la nivelul băncilor, potrivit BNR.

CURIERUL NATIONAL

De ce ţinem cardul departe de calculator?

Teama de fraudă este încă ridicată şi vizează toţi factorii implicaţi într-o tranzacţie. Rata fraudelor din România este însă de 9 ori sub media din Europa. Comerţul online românesc este o piaţă în expansiune, care a ajuns deja la un nivel semnificativ în ceea ce priveşte valoarea cumpărăturilor facilitate de internet, respectiv de 1 miliard de euro, însă plăţile cu cardul reprezintă aproximativ 13% din total, potrivit datelor prezentate de reprezentanţii din România ai Visa Europe. "Comerţul prin internet a crescut foarte mult în ultimii doi ani. Unii spun că a crescut în detrimentul celui fizic. Această evoluţie este uşor de înţeles din moment ce cumpărătorii pot găsi în online preţuri mai mici, decât în magazinele clasice şi au parte de mai multe facilităţi. În plus, internetul nu mai este un mediu restrâns.

De ce nu mai investesc străinii în România?

Niels Schnecker: Scăderea se datorează crizei mondiale şi României, care nu a făcut nimic pentru a atrage bani. Varfalvi (UGIR): Trebuie să demonstrăm credibilitate, să muncim şi să nu intrăm în panică. Este nevoie şi de un regim fiscal mai favorabil. Investiţiile străine directe au totalizat în primele şapte luni 1,105 miliarde de euro, în scădere cu 30,5% faţă de perioada corespunzătoare din 2010, în condiţiile în care în luna iulie România a atras investiţii de doar 90 milioane de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR). Creditele intra-grup au însumat 423 milioane euro, iar participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au totalizat 682 milioane euro, arată datele comunicate ieri de BNR.

Fantoma falimentului elen bântuie şi Bursa românească

Ieri indicii de la BVB au suferit scăderi de aproape patru procente, influenţaţi de declinul burselor europene. Ieri la Bursa de Valori Bucureşti am consemnat o şedinţă de scăderi antrenate de declinul pieţelor financiare internaţionale, unde îngrijorările faţă de un faliment al Greciei sunt în creştere. Ieri, randamentul titlurilor elene cu scadenţa la un an au urcat accelerat, la închiderea ediţiei acesta situându-se la 116%. Presiunea pusă pe această parte a curbei de randament ne spune că default-ul acestei ţări se apropie. Reacţia investitorilor s-a resimţit în primul rând pe acţiunile bancare europene, care includ în portofolii bonduri greceşti. La BVB deschiderea a fost "roşie", iar tendinţa s-a manifestat pe parcursul întregului orar de tranzacţionare, finalul sesiunii regăsind cotaţiile în zona minimelor intraday.

Fiscul a descoperit, luna trecută, un prejudiciu de 32,4 milioane lei

Garda Financiară Bucureşti a descoperit, luna trecută, un prejudiciu de 32,4 milioane de lei şi a dispus măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului, informează un comunicat emis, ieri, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Comisarii Gărzii au identificat, în urma monitorizării achiziţiilor intracomunitare, o reţea de firme prin intermediul căreia erau derulate tranzacţii fără a fi plătite obligaţiile fiscale aferente acestor tranzacţii. Astfel, s-a constatat că o societate comercială cu sediul în Capitală a achiziţionat în perioada iunie 2010 - august 2011 porci vii în valoare totală de aproape 21,5 milioane lei de la trei firme-fantomă, care nu funcţionau la sediul social declarat şi nu plătiseră TVA aferentă.

EVENIMENTUL ZILEI

Diversiunea Micului Titulescu s-a fâsâit!

Diversiunea "Ponta - Oprescu - Gazon" s-a fâsâit Liderul PSD a atacat EVZ pentru a deturna atenţia de la scandalul în care e implicat cel pe care şi-l doreşte aliat. Victor Ponta s-a lansat într-un atac fără precedent la adresa "Evenimentului zilei". Pentru un articol publicat cu aproape trei luni în urmă. Trezirea războinică atât de târzie ar putea fi motivată de aşteptarea precizărilor de la ANAF, privind relaţiile dintre Şova - Ponta şi combinatele Turceni - Rovinari. Într-adevăr, precizările de la Fisc au fost făcute publice relativ recent. Dar, stupoare! Hârtia de la ANAF afirmă exact ceea ce a afirmat "Evenimentul zilei". Punct cu punct. Până la detaliu. Adică, Ponta ne dă dreptate. Atunci ce a vrut liderul PSD, atacând aiurea "Evenimentul zilei"?

Băsescu, la Casa Albă. Scutul devine oficial

Vizita preşedintelui României în SUA este importantă în sine, dincolo de agenda întrevederilor, susţine analistul de politică externă Dan Dungaciu. n afară de semnarea acordului privind scutul antirachetă şi întrevederea cu Barack Obama, preşedintele Traian Băsescu va mai avea şi alte întâlniri în programul vizitei pe care o face azi la Washington. Agenda întâlnirilor din SUA a fost ţinută secretă până în ultimul moment. Analistul de politică externă, Dan Dungaciu, consideră că vizita lui Traian Băsescu la Washington este importantă în sine, dincolo de agenda întâlnirilor pe care şeful statului român le are în SUA. "Această vizită este importantă pentru că în primul rând se petrece", a declarat Dan Dungaciu pentru "Evenimentul zilei".

Ar rezista zona euro la un eventual faliment al Greciei?

Moneda unică ar continua să existe în cazul în care Grecia intră în incapacitate de plată, dar ar urma probleme mai complexe, printre care contagiunea şi pierderea credibilităţii, spun economiştii. Investitorii au continuat şi ieri să sancţioneze lipsa unui plan concret de rezolvare a situaţiei din Grecia. Bursele din întreaga lume au scăzut, plutonul perdanţilor fiind condus de pieţele din Europa. Totuşi, în ciuda tensiunilor existente, Grecia nu va fi lăsată să dea faliment, consideră analistul financiar Bogdan Baltazar. "Şansele reale ca Grecia să dea faliment nu au crescut în ultima săptămână. Există, într-adevăr, o nervozitate a pieţelor, o tensiune, dar nu există motive reale de îngrijorare", ne-a declarat Baltazar.

Cine este mai oropsit: bugetarul sau privatul?

Întrebarea din titlu a fost readusă în discuţie de anunţul privind tăierea stimulentelor angajaţilor de la stat. Iar răspunsul este la fel de confuz ca însăşi această măsură, care, deşi impusă de FMI, nu va face decât să-i demotiveze şi mai mult pe funcţionarii publici. Când vine vorba de tăierea salariilor bugetarilor, angajaţii din privat jubilează. De multe ori, pe bună dreptate: e de ajuns să ne amintim de anii dinaintea crizei (deci şi dinainte de implicarea puternică în economie a organismelor internaţionale), când nu mai mira pe nimeni să citească de venituri lunare de zeci de mii de euro ale unor şefi din administraţie. Sau de bilanţul realizat în 2008 de Ministerul Finanţelor, care identificase peste o sută de tipuri de sporuri care rotunjeau (sau, de cele mai multe ori, triplau) salariile din administraţie.

Guvernul american ar putea intra în shutdown

Anul fiscal american începe pe data de 1 octombrie, iar Congresul încă nu a căzut de acord asupra unui buget. Dacă situaţia va continua, guvernul american va intra în shutdown, scriu cei de la Business Insider. Americanii s-au mai confruntat anul acesta cu o situaţie de shutdown. Primul stat american a intrat în shutdown, după ce problemele financiare au blocat pur şi simplu bugetul, iar Republicanii s-au opus singurei soluţii de redresare. Este vorba despre Minnesota, care avut pentru o perioadă de timp, o serie de servicii publice blocate, pentru că, pur şi simplu, bugetul statului era blocat.

JURNALUL NATIONAL

The Hill: Băsescu se întâlneşte cu Biden

Ziarul american The Hill, citat de Hotnews, a scris în ediţia elec­tronică de luni că preşedintele Traian Băsescu va avea azi 13 septembrie, o întâlnire cu vicepreşedintele SUA, Joe Bi­den. Într-un articol care pre­zin­tă agenda Casei Albe pentru această săptămână, sursa citată scrie ca Barack Obama se va deplasa azi în Columbus, Ohio, pentru a-şi susţine pachetul le­gis­lativ privind crearea de locuri de muncă. Sursa citată nu scrie ni­mic despre o întâlnire Basescu - Obama. Reamintim că pre­şedintele României, Traian Bă­ses­cu, va face marţi, 13 septembrie, o vizită de lucru în SUA. Administraţia Prezidenţială nu a dezvăluit până acum agenda vizitei şi nici numele interlocutorilor preşedintelui Băsescu.

Blejnar are o soţie de milioane

Afacerile deţinute de Andreea Blejnar au înflorit de când soţul său este şeful ANAF. Sorin Blejnar, şeful ANAF, nu a dat încă informaţii credibile despre finanţarea locuinţei lui din Piaţa Domenii din Bucureşti, nici pentru sursa împrumutului de peste jumătate de milion de lei pe care l-a luat de la socrul lui, Toader Buzabrici. Apar însă informaţii noi despre provenienţa unor importante sume de bani de la firme în care soţia sa, Andreea-Florentina Blejnar, şi socrul său sunt acţionari. Firme care subit apar cu o profitabilitate spectaculoasă după ce Blejnar a fost numit preşedinte la ANAF.

Economistul-şef BNR recomandă triplarea impozitelor pe proprietate

Reducerea volumului de exporturi şi situaţia internaţională anevoioasă ar putea avea un efect negativ asupra economiei româneşti. Astfel că Guvernul ar trebui să aibă un plan de rezervă, atrage atenţia economistul-şef al Băncii Naţionale, Valentin Lazea. De asemenea, ar putea fi necesară modificarea impozitului pe proprietate, despre care Lazea consideră că este mult prea mic.

NATIONAL

Gabriel Oprea revine la Interne!

Dupa ce a destructurat gruparile dizidente din Serviciile MAI, ministrul Igas preda stafeta sefului MApN care are misiunea de a pregati in detaliu viitoarele alegeri. Strategia prezidentiala cu privire la coagularea fortelor loiale inca Palatului Cotroceni incepe sa fie transpusa in practica cu pasi rapizi. Deja, dupa informatiile intrate in exclusivitate in posesia noastra, zilele acestea s-a cazut de acord, la cel mai inalt nivel, cine va fi inlocuitorul "maurului" Traian Igas.

Iliescu prevesteste moartea PSD

"Bunicuta" social-democratiei mioritice incearca sa-si aduca nepoteii pesedisti cu picioarele pe pamant, avertizandu-i ca sunt la un pas de a pierde alegerile. Dupa ce a rabdat cat a rabdat, Ion Iliescu a rabufnit la ultima sedinta a CEx. Cand le-a spus pe sleau pesedistilor inca ametiti de sondaje ca nu sunt pregatiti de alegeri. Foc facut pe social-democratii care tocesc scaunele din studiourile TV si din sediul partidului, Iliescu i-a trimis pe lideri in mijlocul oamenilor, daca mai vor sa fie votati. "S-a schimbat cu totul structura electorala a societatii romanesti. Muncitorimea industriala a fost factorul decisiv in Revolutia romana, iar acum nu mai avem suportul acesteia pentru ca poate nu mai exista si unde exista ea nu mai voteaza cu noi", i-a dadacit Iliescu pe liderii PSD.

Ministrul Valerian Vreme, probleme de comunicare: "Sa facem in asa fel incat persoanele in varsta sa fie din ce in ce mai putine!"

Parafrazandu-l pe Grigore Moisil, parintele informaticii, care spunea ca oamenii se impart in doua categorii respectiv persoane varstnice si persoane care utilizeaza calculatorul, ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme s-a incurcat in declaratii: "Sa facem in asa fel incat persoanele in varsta sa fie din ce in ce mai putine si tot mai multi sa poata utiliza calculatorul". E posibil ca ministrul sa fi dorit sa afirme ca isi doreste ca tot mai multi varstnici sa deprinda tainele informaticii. Ce a iesit, e cu totul atceva.

PUTEREA

Stăpânul asigurărilor, o miză de milioane de euro

Parlamentul ar trebui să decidă astăzi care va fi personajul ce va coordona lumea asigurărilor din România, în următorii 5 ani. Alegerile de la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) fac valuri în piaţă de luni bune. Se vorbeşte chiar de sume de ordinul milioanelor de euro, pe care diferite grupuri de interese le-ar pune la bătaie pentru a-şi susţine candidatul. Cert este că pardidele politice şi, în special, PDL negociază la sânge pentru a cădea de acord asupra unui nume. Miza postului de preşedinte este una uriaşă, însă necunoscută pentru publicul larg. În primul rând, preşedintele CSA are cel mai mare salariu dintr-o instituţie controlată de Parlament: 29.000 de euro lunar.

Tatăl lui Tăriceanu, partener cu un agent CIA

Tatăl vitreg al fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, Dan Amedeo Lăzărescu, a făcut afaceri, la Paris, în anii "50 cu George Căpuţineanu Minden, românul ce devenea, mai târziu, şeful celei mai lungi şi mai costisitoare operaţiuni ale CIA. Nepotul său, Constanin Radu Maltezianu, a povestit în exclusivitate pentru "Puterea" că cei doi doreau să realizere o maşină de dimensiuni reduse şi, la un moment dat, deschiseseră şi o editură. Ambele afaceri au fost sortite eşecului, îşi aminteşte Constanin Radu Maltezianu. George Căpuţineanu Minden a devenit artizanul Războiului Rece în plan cultural ca şef al unei reţele care, cu finanţarea CIA, timp de 37 de ani, trimitea intelectualilor din ţările comuniste cărţi şi reviste din occident.

Managerii privaţi, la mâna politicienilor

Managementul privat pentru companiile de stat are toate şansele să fie un fiasco, pentru că este la mâna decidenţilor politici. Numai că totul se va face pe bani mult mai mulţi decât în prezent. Astăzi este ultima zi în care firmele de recrutare pot depune oferte pentru a deveni consultanţi în alegerea managerilor privaţi. Decizia guvernanţilor de a apela la privaţi pentru a conduce companiile de stat va fi completată de Legea privind managementul privat al întreprinderilor publice. Proiectul este gata, fiind iniţiat de senatorul PDL Sorin Fodoreanu. Potrivit acestuia, contractul de management privat va fi de 1-4 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit. Managerul va fi plătit cu o indemnizaţie lunară fixă, (n.r. - negocierea se porneşte de la salariul de bază mediu brut pe companie) şi prin participarea la profitul net al companiei.

Marea Britanie curtează fără nici o jenă Rusia

Întâlnire de gradul zero la Moscova, după cinci ani. David Cameron, premierul britanic, a efectuat o vizită de stat în Rusia în încercarea de a detensiona relaţiile dintre cele două părţi, cu accent pe interesele comerciale comune. Chiar dacă premierul britanic s-a întâlnit mai întâi la Moscova cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, accentul principal al vizitei a fost pus pe întâlnirea cu omologul său, premierul Vladimir Putin, considerat cel mai puternic om din Rusia şi care ar putea ajunge din nou la Kremlin după alegerile de anul viitor.

"Republica Servietă" loveşte politica franceză

Fostul preşedinte francez Jacques Chirac şi fostul premier Dominique de Villepin, un posibil candidat pentru prezidenţialele din 2012, au primit 20 de milioane de dolari de la lideri africani, în parte pentru finanţarea campaniilor electorale. Denunţul a fost făcut public cu câteva zile înaintea apariţiei unei cărţi care îl incriminează de aceeaşi faptă pe actualul preşedinte, Nicolas Sarkozy. Acuzaţia vine din partea unui fost consilier al lui Chirac pe Africa, avocatul Robert Bourgi, cu şapte luni înainte de alegerile prezidenţiale din Franţa. Într-un interviu incendiar pentru ziarul Journal de Dimanche, Bourgi a pretins că a fost implicat personal în predarea mai multor valize lui Chirac în timpul mandatului său ca primar al Parisului între anii 1980 şi 1990.

ROMANIA LIBERA

Criza greacă ameninţă toată Europa. Ce riscă România?

Isteria financiară s-a întors iar în Europa, din cauza temerilor că statele ultraîndatorate, în frunte cu Grecia, nu vor mai reuşi să ia credite noi pentru a le putea plăti la timp pe cele vechi. Dobânda cerută pe piaţa secundară pentru obligaţiunile greceşti pe un an a depăşit ieri, în premieră, plafonul psihologic de 100%, ceea ce înseamnă că investitorii cred că e mai probabil ca Grecia să înceteze plăţile decât să le continue.

FISCALITATE. Fiscul iartă 100% din penalităţi şi 50% din majorări. Cum se va aplica miniamnistia fiscală

Care datorii vor fi iertate şi care nu. Penalităţile de întârziere stabilite după data de 31 august 2011 şi care sunt aferente obligaţiile principale restante la data de 31 august 2011 se anulează doar dacă se plătesc până la sfârşitul anului principalul şi dobânzile la zi. Noile modificări ale Codului Fiscal scuteşte de plata penalităţilor, atât persoanele fizice, cât firmele, condiţia fiind ca stingerea datoriilor să se facă de către contribuabil până la 31 decembrie 2011. Prevederile se aplică pentru obligaţii restante până la 31 august 2011. În cazul în care, contribuabilul primeşte înştiinţarea de plată după data de 31 august însă pentru datorii anterioare acestei date, anularea penalităţilor de întârziere se aplică în aceleaşi condiţii prevăzute de ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, potrivit lui Mitel Spătaru, senior consultant la FinExpert.

EUROPA. Negocieri cu Azerbaidjan şi Turkmenistan pentru un gazoduct transcaspic. Bătălia conductelor pe coridorul sudic al gazelor

UE a început negocieri cu Azerbaidjan şi Turkmenistan în vederea construirii unui gazoduct capabil să aducă spre Europa o parte a producţiei de gaz din cele două republici din Asia Centrală, reducând astfel dependenţa de gazul rusesc. Miniştrii Energiei din cele 27 de state membre au aprobat ca Bruxellesul să lanseze negocieri cu cele două ţări furnizoare potenţiale de gaz spre Europa. Este pentru prima oară când totalitatea statelor UE încredinţează Comisiei Europene puterea de a negocia în numele lor un tratat extern privind energia. Acest act fără precedent este ultimul semnal al preocupării intense a UE de a reduce dependenţa faţă de gazul livrat de Rusia prin Ucraina şi de a diversifica aprovizionarea (40% din gazul european provine din Rusia).

Ce schimbări pregăteşte Germania pentru Uniunea Europeană

Ceea ce nu îşi doreşte este destul de evident: nu vrea o "uniune de transfer", nu vrea punerea în comun a datoriilor şi nici ruperea zonei euro. De aceea este din ce în ce mai greu de descifrat cum se poate lua o decizie şi care este scopul politicii europene a Germaniei, scrie The Economist. Berlinul pare a fi plin de entuziasm atunci când vine vorba de refacerea Uniunii Europene: scoaterea de obligaţiuni europene comune, renegocierea tratatelor UE, chiar crearea unei Europe federale. Problema este că este foarte greu de anticipat dacă vreunul dintre aceste lucruri se va întâmpla. Obstacolele la schimbările fundamentale sunt atât de mari, mai scrie The Economist, încât liderii europeni au tendinţa mai degrabă de a încerca să se descurce în situaţia dată, decât să încerce ceva nou. La prima vedere, politcienii germani par a fi decişi că a venit, din nou, vremea reformării instituţiilor europene.

ZIARUL FINANCIAR

Cel mai mare atac al RCS&RDS pe Wi-Fi: 400 de hotspoturi instalate pe tăcute în trei luni.

Compania românească RCS&RDS a instalat în trei luni de zile în cele mai intens circulate zone din 26 de localităţi mari din România aproape 400 de puncte de acces wireless (Wi-Fi) prin care cei 1,2 milioane de abonaţi la net fix ai operatorului pot intra gratuit pe internet de pe orice echipament compatibil (smartphone, lap top, player audio sau tabletă PC). "În prezent operăm peste 390 hotspot-uri în 26 de localităţi", au declarat pentru ZF reprezentanţii RCS&RDS, adăugând că operatorul are 1,2 milioane de abonaţi la net fix. Potrivit datelor publicate de autoritatea de reglementare în comunicaţii la finele anului 2010 în România existau puţin peste 1.000 de puncte de acces wireless (Wi-Fi) la internet în condiţiile în care niciun mare operator telecom din România nu investise în dezvoltarea unei asemenea reţele.

Scăderea inflaţiei lasă loc BNR să ieftineasca creditarea in lei. De ce nu poate fi dobanda la creditele in lei 5% pe an?

Preţurile au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, ca urmare a anului agricol bun, dar şi a diminuării cererii. Continuarea trendului de scădere a inflaţiei în august este o veste foarte bună, iar Banca Naţională este aşteptată să reducă cât mai repede dobânda-cheie, rămasă neschimbată de mai bine de un an de zile, pentru a impulsiona creditarea în lei. Preţurile de consum au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, în condiţiile ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei a coborât la 4,25%, la jumătate faţă de nivelul din primăvară. După majorarea TVA din vara anului trecut, de la 19% la 24%, care a lovit economia în plin, inflaţia a crescut puternic menţinându-se pe palierul lui 7% în fiecare lună.

Primii cumpărători din Planorama se mută în apartamente într-o lună, după patru ani de aşteptare

Cel mai mare scandal imobiliar din Bucureşti, proiectul Planorama din Colentina, în care circa 600 de cumpărători au rămas patru-cinci ani cu banii plătiţi pentru apartamente, fără a-şi primi locuinţele, ar putea fi locuit începând cu luna octombrie de circa 250 de familii care se vor muta în complex, potrivit reprezentanţilor cumpărătorilor. Proiectul, o investiţie de circa 70 de milioane de euro, a fost anunţat încă din 2005, iar primii cumpărători ar fi trebuit să se mute în 2007 în primul dintre cele patru blocuri cu 280 de apartamente.

Preţul plătit pentru a fi aliat. România a cheltuit peste 800 mil. dolari pe războaiele Americii. Ce va obtine presedintele Basescu din vizita la Washington

Din 2004 până în prezent România a cheltuit în jur de 800 mil. dolari pentru a-şi susţine trupele în teatrele de operaţiuni în principal în războaiele deschise de Statele Unite în Irak şi Afganistan, după cum poate fi estimat din bugetele aprobate pentru Armată. La 11 noiembrie 2003 în Afganistan mureau doi militari români - erau primii români care cădeau în misiuni de luptă după al Doilea Război Mondial. Între 2003 şi 2011 în teatrele de operaţiuni au murit 21 de militari români - 18 în Afganistan, doi în Irak şi unul în Bosnia - şi alţi 74 au fost răniţi - 58 în Afganistan, 14 în Irak şi doi în Bosnia.

Ca să nu se mai repete naţionalizările, băncile britanice ar putea fi forţate să se divizeze

Guvernul britanic le va cere băncilor ca până în 2019 să izoleze unităţile de retail (conturile clienţilor, împrumuturile ipotecare şi împrumuturile acordate întreprinderilor mici şi mijlocii) de cele de trading şi investiţii pentru a proteja clienţii şi populaţia de consecinţele unei crize financiare, scrie Bloomberg. Cu alte cuvinte, instituţiilor de credit li se va cere să nu folosească banii deponenţilor pentru a face investiţii riscante pe pieţele de capital. Propunerea vine din partea Comisiei Independente pentru bănci, un organism creat de statul britanic anul trecut pentru a stimula competiţia şi a reduce riscurile din sectorul financiar:

Şeful Ford confirmă la Frankfurt intrarea în producţie a lui B-Max la Craiova de anul viitor

Stephen Odell, CEO şi preşedinte al Ford Europa a confirmat în această seară intrarea în productie a lui Ford B-Max la Craiova anul viitor. Mai mult, Odell a confirmat şi faptul că Ford va lansa în 2012 şi noul motor în trei cilindri Ecoboost de 1 litru, care va fi produs inclusiv la Craiova. Potrivit declaraţiilor lui Odell, noul motor va fi disponibil în două versiuni de putere, de 100 şi 120 cp, divulgând astfel şi puterea motorului care va echipa B-Maxul.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb