REVISTA PRESEI 13.09.2014

Willy Homner
Revista Presei / 13 septembrie 2014

ADEVARUL

Telekom se lansează oficial pe piaţa din România

Începând din 13 septembrie, românii care folosesc serviciile Romtelecom sau Cosmote vor deveni, oficiali utilizatori ai Telekom Romania, iar cele două companii vor intra oficial în familia internaţională Telekom. Sloganul sub care Telekom va opera în România este "Experienţe împreună", iar produsele şi serviciile vor fi oferite clienţi sub brandul "T". În urma unirii dintre cele două companii, Telekom a devenit, oficial, cel mai mare furnizor de servicii telecom de pe piaţa din România. "Ne dorim să devenim prima alegere ca brand de telecomunicaţii din România care te conectează la tehnologie, atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Întrucât deţine capabilităţi şi puncte forte unice, Telekom devine o opţiune integrată fix-mobilă pe piaţa românească, pentru milioanele de experienţe ce merită împărtăşite", a declarat Nikolai Beckers, CEO Telekom Romania.

Războiul gazelor: Gazprom a tăiat şi din livrările României, fără vreo explicaţie oficială

Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale către România faţă de nivelul planificat, fără ca autorităţile de la Bucureşti să fie informate oficial, a declarat Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie. "Fluxurile de gaze naturale prognnozate a fi livrate din Rusia către România s-au redus vineri cu 5% faţă de ceea ce era planificat. Este vorba de cantităţi mici. Nu am fost informaţi oficial în legătură cu motivul acestei reduceri", a afirmat Nicolescu. "Am cerut Transgaz să solicite explicaţii de la Gazprom", a mai spus Nicolescu. Oficialul a afirmat că nu există niciun risc ca populaţia să fie afectată în privinţa aprovizionării cu gaze naturale în această iarnă, indiferent de evoluţiile din regiune.

Victor Ponta: UE trebuie să arate Rusiei că nimeni nu poate comite abuzuri contra ţărilor europene

Uniunea Europeană trebuie să fie puternică faţă de Rusia şi să asume responsabilitatea de a demonstra că nimeni nu poate modifica legislaţia internaţională şi că nimeni nu poate comite abuzuri împotriva ţărilor europene, a declarat premierul Victor Ponta, conform Euronews. "Cred că trebuie să demonstrăm angajamentul şi trebuie să asumăm responsabilitatea de a arăta că nimeni nu poate schimba dreptul internaţional, că nimeni nu poate comite abuzuri împotriva ţărilor europene. Deci, este un preţ care merită plătit de către comunitatea europeană", a afirmat Victor Ponta, referindu-se la sancţiunile impuse de UE Rusiei pe fondul crizei din Ucraina. Noi sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei au intrat în vigoare vineri, pe fondul crizei din Ucraina.

Gruparea anti-ISIS şi-a pierdut liderii

Săptămâna aceasta a avut loc un singur eveniment care ar putea schimba cursul războiului civil din Siria. Cel puţin 12 comandanţi ai grupării Ahrar al-Sham, inclusiv liderul ei Hassan Aboud, au fost aruncaţi în aer de, se pare, un atac sinucigaş cu bombă din timpul unei întâlniri la nivel înalt de Ramadam, ţinută în provincia siriană Idlib. Ahrar al-Sham este considerat un inamic-cheie al Statului Islamic din Siria şi Irak (ISIS). La mai puţin de 24 de ore de la explozia de marţi, grupul Ahrar al-Sham şi-a anunţat noii conducători, însă se ştie foarte puţin despre ei. Într-un video al organizaţiei, noua conducere a anunţat că grupul va continua în aceeaşi notă ca şi până acum, notează "Washington Post". Analiştii au îndoieli, totuşi, despre atentat, dar şi despre supravieţuirea organizaţiei Ahrar al-Sham. "Este un fel de moment important, un punct de cotitură", scria pe Twitter jurnalistul şi analistul sirian Hassan Hassan.

Un nou război este gata să înceapă

Statele Unite vor începe să-şi staţioneze o parte dintre avioanele militare la Ebril, în regiunea autonomă irakiană Kurdistan, cu scopul de a efectua atacuri "mai ofensive" împotriva grupării Statul Islamic (SI), au anunţat joi oficiali de la Pentagon, relatează AFP. După o zi de la discursul în care preşedintele american Barack Obama a anunţat "extinderea" atacurilor împotriva jihadiştilor în Irak, Pentagonul a anunţat la rândul său că vrea "să ofere o susţinere aeriană mai ofensivă forţelor irakiene de securitate", a declarat contraamiralul John Kirby, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării.

Iohannis, către Ponta: "În ziua în care vă lansaţi candidatura, elevii nu au manuale"

Liderul PNL, Klaus Iohannis, i-a trimis, vineri, o scrisoare deschisă lui Victor Ponta în care îl acuză de "cinism şi lipsă de respect faţă de milioanele de dascăli, părinţi, copii", în condiţiile în care, în ziua în care acesta îşi lansează candidatura, elevii din clasele I şi a II-a nu au manuale. Iohannis aminteşte şi de un alt moment în care "premierul a ignorat problemele cetăţenilor pentru a se dedica evenimentelor de partid". "Pe 29 iulie, v-aţi lansat candidatura la Craiova, deşi Oltenia şi alte regiuni ale ţării se aflau sub cod roşu de inundaţii. Drama oamenilor care îşi pierdeau gospodăriile şi, uneori, chiar vieţile, nu v-a sensibilizat nici măcar atât cât să anulaţi un eveniment de partid faraonic şi sfidător. În condiţiile amintite, mă întreb în mod legitim: Dacă nu vă pasă de vieţile, gospodăriile, şcolile oamenilor, cum vreţi să conduceţi statul român? Dacă nu vă pasă de copii, cum îi respectaţi pe părinţi? Ce vă sensibilizează, cu adevărat, domnule prim-ministru?", adaugă, în scrisoarea deschisă, preşedintele PNL.

ACL depune moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta: Se urmăreşte fraudarea alegerilor!

Liderii ACL au anunţat, vineri, că depun moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta, în aceeaşi zi în care social-democraţii validează candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale. Anunţul a fost făcut, vineri, de către preşedintele PNL, Klaus Iohannis, care a spus că documentul a fost depus la Parlament. Iohannis a precizat că moţiunea de cenzură este semnată de 171 de parlamentari. Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Companiile americane au interdicţie să mai conlucreze cu giganţii Gazprom, Lukoil şi Rosneft

Statele Unite ale Americii au interzis colaborarea companiilor americane cu grupurile ruse din domeniul energetic, inclusiv Gazprom, Lukoil şi Rosneft, în ultima rundă de sancţiuni împotriva Rusiei, scrie Market Watch. Este pentru prima oară când SUA includ în lista de sancţiuni blocarea cooperării cu grupul gazier Gazprom, măsură pe care Uniunea Europeană a evitat-o din cauza dependenţei de gazul rusesc, dar şi a Lukoil - care este un grup privat. Măsura va afecta în mod direct planurile ExxonMobil, care colabora cu Rosneft pe multiple fronturi. Aceasta semnase un acord cu grupul american ExxonMobil pentru dezvoltarea zăcământului de şisturi bituminoase Bazhenov, unde se află majoritatea rezervelor de şisturi bituminoase din Rusia. Departamentul Energiei din SUA estimează că zăcământul Bazhenov este cel mai mare din lume.

Banca Transilvania: Economia României nu va ieşi din recesiune nici în trimestrul al treilea

Datele sectoriale din luna iulie, în principal producţia industrială, indică a treia scădere trimestrială la finele lunii septembrie, ceea ce înseamnă că economia nu va ieşi din recesiune tehnică, estimează Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania. România a reintrat în recesiune tehnică, după o scădere de 0,2% în primul trimestru al acestui an şi de 1% în cel de-al doilea. Economistul Băncii Transilvania a arătat că, faţă de luna iunie, industria a decelerat la 5,7% an la an în iulie, comerţul cu amănuntul a decelerat la 6,3%, iar exporturile au urcat cu 12,7% lună la lună şi cu 6,6% an/an, la 4,8 miliarde euro.

Conpet şi Transnafta din Serbia vor face o analiză privind conducta Constanţa-Pancevo

Companiile Conpet Ploieşti şi Transnafta din Serbia vor realiza, în următoarele trei luni, o analiză economică privind viabilitatea construcţiei unei conducte de petrol între porturile Constanţa şi Pancevo. Decizia a fost luată în urma unei discuţii purtate vineri, la Bucureşti, între Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, şi omologul său sârb, Aleksandar Antic. Cei doi miniştri au discutat cu acest prilej despre colaborarea în sectorul energetic între România şi Serbia. Proiectul conductei de petrol spre Pancevo este o variantă scurtată a fostului PEOP (Pan European Oil Pipeline), care viza transportul ţiţeiului din portul Constanţa până în Trieste (Italia). Croaţia, România, Serbia, Slovenia şi Italia au semnat în 2007 un acord pentru construcţia PEOP

Investiţiile străine directe au scăzut cu 13,8% în primele şapte luni

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au totalizat 1,309 miliarde euro, în scădere cu 13,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit) au însumat 1,385 miliarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare negativă de 76 milioane euro net, a anunţat vineri Banca Naţională a României (BNR). Astfel, din România au plecat, de fapt, bani prin creditarea intragrup. În luna mai s-a înregistrat cel mai mare nivel al investiţiilor străine directe atrase de România de la începutul anului, de 306 milioane euro, iar cele mai reduse niveluri s-au consemnat în februarie, cu 36 milioane euro şi în iunie, cu 101 milioane euro. Anul trecut, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu 2012, la 2,71 miliarde euro, atingând vârful ultimilor patru ani.

EVENIMENTUL ZILEI

Cu cât ieşi mai ieftin când cumperi de la hipermarket şi nu de la magazinul din colţ

Reporterii EVZ au comparat preţurile pentru acelaşi coş de produse la trei reţele comerciale diferite, Kaufland, Carrefour şi Mega Image şi au constatat că diferenţele nu sunt chiar atât de mari. În cazul anumitor produse, puteţi face însă economii considerabile, dacă alegeţi un anumit magazin. De obicei, pentru cumpărăturile obişnuite din timpul săptămânii clienţii preferă magazinele aflate cât mai aproape de casă, fie că acestea fac parte dintr-o reţea mai mare, fie că sunt mici buticuri de cartier. Însă, pentru un coş de cumpărături mai consistent, majoritatea clienţilor aleg să se deplaseze la un hipermarket, unde ştiu că preţurile sunt mai mici şi oferta mai generoasă. După însumarea preţurilor a 27 de produse care cuprind atât alimente, cât şi produse de curăţenie şi igienă, concluzia este că cel mai bun loc unde să-ţi faci cumpărăturile, dintre cele trei analizate, este Carrefour.

Cine este apărătorul Mondialilor. Pavel Abraham, profesor, manager şi avocat de criminal

Avocatul pensionar Pavel Abraham este şi profesor la Universitatea Bucureşti. El ocupă un post la Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială. În calitate de avocat, Abraham apără tot ce prinde: de la condamnaţi pentru tentativă de omor, la criminali dispăruţi. Potrivit site-ul Facultăţii, Pavel Abraham are un orar lejer: marţi, de la 18 la 20, predă cursul "Instituţii şi programe UE antidrog". Pentru această activitate a primit anul trecut un salariu de 104.145 de lei, adică 8.600 de lei pe lună. Acesta nu este singurul venit al avocatului Abraham. Potrivit ultimei declaraţii de avere, a mai primit anul trecut 95.999 de lei pentru munca prestată în calitate de "manager" proiect POSDRU. O altă sursă de venit a profesorului universitar este activitatea avocaţială. Anul trecut, Abraham a câştigat din "servicii profesionale" 295.000 de lei. La momentul ieşirii la pensie, în 2008, Pavel Abraham încasa un salariu de 277.000 de lei pe an, adică 23.080 de lei pe lună, din postura de şef al Agenţiei Naţionale Antidrog, instituţie subordonată Ministerului de Interne.

Înalt Preasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, "şi-a vândut sufletul" pentru 850 de euro

Înalt Preasfinţitul Teodosie s-a prezentat ieri la sediul DNA, îmbrăcat în sutană, unde i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile. În acest dosar a mai fost pus sub urmărire penală şi Florin Bogdan Chiriluţă, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, pentru complicitate la luare de mită. Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunii martie 2009, "suspectul Petrescu Teodosie, în calitate de decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii Ovidius Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, a primit de la o persoană denunţătoare suma de 850 de euro prin intermediul suspectului Chiriluţă Bogdan Florin, inspector de protocol la aceeaşi arhiepiscopie, precum şi promisiunea unui împrumut în cuantum de 5.000 de euro, pentru ca, în schimb, să faciliteze înscrierea persoanei denunţătoare ca student în cadrul facultăţii şi hirotonisirea ca preot".

ENIGMA Sfinxului românesc

Se spune că ascunde mistere nebănuite şi că ar fi cel mai vechi dintre simbolurile noastre sacre. Faptul că, în fiecare an, la data de 28 noiembrie, la apus, razele soarelui construiesc o piramidă energetică în jurul lui a devenit de notorietate. "Povestea" este însă complexă. Unii afirmă că Sfinxul nostru ar fi "polul energetic al planetei", specialiştii precizează însă, că este "o formă ciudată, care a fost săpată în roca conglomerată, printr-o acţiune a vântului care poartă numele de eroziune".Între 1966 -1968, arhitectul peruan Daniel Ruzo venea în România pentru a cerceta Sfinxul, pe care îl văzuse pe o carte poştală. "Am cercetat munţii din cinci continente", scria el, "dar în Carpaţi am găsit monumente unice dovedind că în aceste locuri a existat o civilizaţie măreaţă, constituind centrul celei mai vechi civilizaţii cunoscute astăzi". Ruzo constata că Sfinxul seamănă cu chipul principal dintr-un ansamblu sculptat într-o stâncă de pe platoul Marcahuasi din Peru.

Putin ironizează sancţiunile Occidentului

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ironizat vineri SUA şi UE, declarând că sancţiunile decretate împotriva Rusiei sunt "prea puţin eficiente" şi îi vor obliga în final pe oficialii ruşi să lucreze mai mult, în loc "să se răsfeţe" prin ţări străine, informează AFP şi Interfax, preluate de Agerpres. "Sancţiunile ca instrument politic extern sunt prea puţin eficiente şi nu au adus niciodată rezultatele aşteptate. Însă, dacă problema este analizată în totalitatea ei, există mai multe aspecte pozitive decât negative', a ironizat Putin, la câteva ore după înăsprirea sancţiunilor economice decretate de Washington şi Bruxelles. "Cu cât mai puţini oficiali şi directori de mari companii din Rusia se vor plimba prin străinătate şi vor fi mai mulţi care să se ocupe de treburile lor curente, cu atât va fi mai bine. Acelaşi lucru este valabil şi pentru deputaţi, care ar trebui mai degrabă să comunice cu alegătorii lor decât să se răsfeţe prin staţiuni balneare în străinătate", a subliniat liderul rus.

JURNALUL NATIONAL

Candidatura lui Ponta la preşedinţie, validată de congresul extraordinar al PSD

Candidatura lui Victor Ponta la preşedinţia României, la alegerile din luna noiembrie, a fost validată vineri de Congresul extraordinar al PSD. Reuniunea de la Alba Iulia a avut loc în sistem de videoconferinţă, Victor Ponta fiind validat astfel de peste 30.000 de delegaţi din toată ţara din cadrul celor 46 de filiale care au adoptat rezoluţii în acest sens. Venit la microfon, după ce a fost validat candidat al PSD pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, Ponta şi-a început discursul cu o glumă: "Am stat până acum în cămaşă de prim-ministru, acum mi-am pus haina de preşedinte". El a reafirmat că este mândru pentru că este român, că este PSD-ist şi a adăugat că doreşte să fie un preşedinte al dialogului şi care să realizeze pentru a doua oară Marea Unire.

Presa austriacă: România, campioana creşterii economice!

Situaţia economică a României este analizată în detaliu de jurnaliştii austrieci de la Agenţia de presă APA. Analiza este preluată de mai multe publicaţii şi site-uri din presa de limba germană, printre care şi onvista.de sau foonds.com, care titrează "România - campioana şi regele creşterii economice". "Prestaţia economică a României, cu o creştere a PIB cu 3,5% în anul 2013, a depăşit toate aşteptările. Un aport semnificativ l-au avut sectorul agricol şi industrial, în special producţia de automobile pentru clienţi din străinătate. Chiar dacă România nu poate menţine această viteză a creşterii economice şi în 2014, perspectivele rămân pozitive", notează austriecii în preambulul analizei.

Cand vor ajunge sa traim, in medie, 120 de ani?

Omenirea traverseaza, in prezent, o uriasa schimbare a evolutiei sale, care poate fi comparata cu etapele procesului de trecere de la maimuta la Homo sapiens, spune Cadell Last, colaborator stiintific la Global Brain Institute. Potrivit afirmatiilor sale, gratie realizarilor tehnicii care influenteaza selectia naturala, lnca de la mijlocul acestui secol speranta de viata a omului ar putea ajunge, in medie, la 120 de ani, relateaza Business Insider. Last crede, de asemenea, ca nasterile se vor produce la o varsta mai inaintata, natalitatea scazand considerabil. Prin urmare, este posibil sa apara un nou tip de oameni, orientati mai degraba spre cultura decat spre aspectele biologice ale vietii. Last isi expune punctele sale de vedere in Current Aging Science. Conform uneia dintre aceste teoriile lui Last, omenirea va trebui sa aleaga: fie sa aduca pe lume cat mai multi urmasi, fie sa educe generatii capabile sa imprime un ritm de dezolvare a cilizatiei umane mai rapid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb