• ADEVARUL
• Alegeri generale 2016. Cum arată România promisă de PSD
Creşteri de salarii şi de pensii, eliminarea a jumătate din taxele existente, eliminarea sau reducerea impozitelor, un spital gigant în Capitală şi nouă spitale regionale, nu mai puţin de cinci autostrăzi construite sunt principalele proiecte care se regăsesc în proiectul de guvernare al PSD. După aflarea primelor rezultate, preşedintele PSD Liviu Dragnea a promis că va respecta programul de guvernare pe care l-au prezentat în campania electorală. În programul economic al PSD este prevăzut înfiinţarea primului Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii al României (FDSI), care ar strânge circa 45 de miliarde de lei din participaţiunile pe care statul le mai deţine la 200 de companii profitabile. PSD spune că va strânge şi toate actele normative din domeniul administrativ şi din domeniul economic în două coduri: Codul Economic şi Codul Administrativ.
• Deutsche Welle: Antidemocraţia originală
PSD a izbutit să-şi construiască abil în parlament şi la televiziuni sateliţii meniţi să rupă rândurile dreptei şi să absoarbă voturi liberal-ultraconservatoare şi naţionaliste. În acest scop au fost lansate pe orbită derivate politice în parte diversioniste, precum ALDE ori clonele securisto-neolegionare de genul PRU şi gruparea lui M. Munteanu. Izbânda PSD-ALDE se înscrie în trendul succeselor populiste europene, care au schimbat faţa unor ţări că Ungaria, Polonia, Marea Britanie şi SUA. Diferenţa care face originalitatea relativă a defectei democraţii româneşti ţine doar de faptul că PSD a reuşit să fie concomitent partid şi de sistem şi de antisistem, şi social-democrat şi populist. Încât pare că nicăieri în lume antidemocraţia nu mimează mai competent democraţia decât în România.
• Guvernul a retras practic dreptul de vot, prin legislaţia electorală, unui mare număr de oameni
Guvernul tehnocrat a făcut comisia de tăiat hîrtii fără să afle că în România peste un milion de oameni locuiesc în altă localitate fără a-şi face rezidenţa, că se cer prea multe acte ca să schimbi buletinul. Listele speciale au dispărut şi aceşti oameni au fost efectiv eliminaţi. La fel şi majoritatea celor din diaspora, eliminată de majoritatea PSD de două ori, odată că pot alege toţi 4 milioane doar şase oameni, şi pe urmă că numai cei cu case şi slujbe au acte de rezidenţă.
• Urzeala tronului: planul PSD ca să-l pună pe Liviu Dragnea premier
Potrivit unor surse politice, PSD va merge la consultările de la Cotroceni cu o propunere pentru funcţia de premier care nu se "negociază": Liviu Dragnea. Deşi legea interzice ca o persoană condamnată să facă parte din Guvern, În timp ce Iohannis are legea de partea sa, Liviu Dragnea are de partea sa un imens sprijin popular. PSD a pregătit şi un scenariu de rezervă, în caz că preşedintele nu poate fi înduplecat. Social-democraţii îi vor cere Avocatului Poporului - Victor Ciorbea - să conteste Legea de funcţionare a Guvernului la Curtea Constituţională (CCR) fix în perioada consultărilor de la Cotroceni. Avocatul Poporului este singura instituţie care poate contesta la CCR o lege aflată deja în vigoare, iar Victor Ciorbea este unul dintre executanţii perfecţi ai PSD.
• CSA şi-a făcut echipă şi va folosi sigla veche!
Clubul Sportiv al Armatei şi-a făcut echipă de fotbal şi l-a numit în mod oficial pe Marius Lăcătuş în funcţia de antrenor coordonator. Astfel, echipa Armatei va juca din sezonul viitor în Liga a 4-a, iar obiectivul este ca în sezonul 2020 - 2021 să fie în prima ligă, acolo unde se poate duela cu Steaua lui Gigi Becali. Echipa se va numi "Steaua Bucureşti" şi va folosi vechea emblemă a Stelei din Liga 1. Noul director tehnic al secţiei de fotbal va fi prezentat de către conducerea CSA "Steaua Bucureşti", miercuri, 14 decembrie, în cadrul unui eveniment media organizat la sediul clubului, în Bulevardul Ghencea, nr. 35, sector 5, Bucureşti, începând cu ora 11.00
• Ce buget a croit PSD pentru propriul Guvern
Social-democraţii au realizat un proiect de buget pentru 2017 bazat pe o creştere economică optimistă, de 5,5%, cu venituri în creştere, în ciuda tăierii unor taxe şi impozite, dar şi cu cheltuieli mai mari, o bună parte fiind promise investiţiilor. PSD, care a câştigat detaşat alegerile parlamentare şi care are prima şansă de a forma viitorul Guvern, şi-a prezentat săptămâna trecută proiectul de buget pentru anul viitor. Direcţiile principale ale bugetului, susţine PSD, sunt creşterea veniturilor populaţiei (majorarea salariului minim şi a celui mediu, a salariilor în educaţie, sănătate şi ceilalţi angajaţi din sectorul public, a punctului de pensie şi a pensiei minime garantate), investiţii masive în infrastructură, sănătate, educaţie, agricultură, dar şi reducerea taxelor.
• Benzina şi motorina s-ar putea scumpi cu 10%
Benzina şi motorina s-ar putea scumpi cu până la 10% în următoarea perioadă, pe fondul creşterii cotaţiilor ţiţeiului, în urma înţelegerii membrilor OPEC, şi al evoluţiei cursului de schimb leu/dolar. În condiţiile în care petrolul ar atinge nivelul de 60 de dolari pe baril, estimat în ultimele rapoarte ale Goldman Sachs Group Inc. şi Morgan Stanley, preţul benzinei şi al motorinei comercializate în România ar putea creşte în perioada următoare cu 8-10%, potrivit calculelor Profit.ro. Situaţia ar putea fi similară celei din 2011, când preţul petrolului a crescut cu 31,1%, iar preţul carburanţilor la pompă s-a majorat în România cu 12,8%, deci la o treime din creşterea netă a preţului ţiţeiului.
• Tânăra generaţie nu mai crede în democraţie
Tinerii din state occidentale bogate şi nu numai îşi pierd încrederea în democraţie. Aceasta este concluzia unui studiu făcut de lectorul de la Universitatea Harvard Yascha Mounk, specializat în teorii politice, şi de politologul Roberto Stefan Foa de la Universitatea Melbourne din Australia. Potrivit celor doi, în numeroase ţări, inclusiv în Marea Britanie, Olanda, Suedia, Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă, procentul celor care spun că este "esenţial" să trăiască într-o democraţie a scăzut, mai ales în rândul generaţiilor tinere. În acest timp, sprijinul pentru variantele autocrate a crescut. Potrivit unor date extrase din cercetările privind valorile europene şi ale lumii, proporţia americanilor care consideră că o conducere militară ar fi un lucru "bun" sau "foarte bun" a ajuns în 2014 la 16,66% faţă de 6,25% în 1995.
• Trump refuză rapoartele serviciilor secrete
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, susţine că nu are nevoie de briefinguri ale serviciilor de informaţii zilnic, din simplul motiv că e o persoană inteligentă. Prin urmare, miliardarul primişte aceste documente o singură dată pe săptămână , duminica. Preşedintele ales a specificat însă că vicepreşedintele ales, Mike Pence, şi generalii săi primesc aceste briefinguri mai des decât el. În acelaşi interviu, Trump a precizat că nu are de gând să permită Chinei să-i ordone să facă ceva şi a dat un semnal legat de faptul că abordarea politicii externe a SUA se va schimba în timpul administraţiei sale.
• BANCHERUL
• Băncile continuă să scadă dobânzile la depozite si credite, dar păstrează o marjă de câştig mare
Băncile continua să scadă dobânzile la credite si depozite, însă îşi menţin o marjă de câştig (diferenţa dintre dobânzile plătite pentru depozite si dobânzile încasate pentru creditele acordate) ridicată, la nivelul celei dinaintea crizei din 2008, reiese din ultimele statistici publicate de BNR. Băncile au reuşit astfel, ajutate si de reducerea semnificativă a riscului de credit, să obţină profituri record la finalul primelor nouă luni, in valoare de 3,6 miliarde lei, in creştere cu 64% fată de anul trecut. Astfel, marja de câştig a băncilor a fost in luna octombrie de 4,52%, atât in cazul creditelor si depozitelor noi, in lei, cât si a celor vechi, in derulare, in scădere de la 4,64% in septembrie in cazul creditelor si depozitelor noi si 4,60% pentru creditele si depozitele vechi.
• COTIDIANUL
• Victoria PSD şi Sărbătorile slăbesc leul
Anul acesta, alegerile ne-au golit buzunarele la foc automat! Deşi scrutinul pentru parlamentare s-a terminat, rezultatul votului a destabilizat, uşor, piaţa valutară. Se pare că victoria PSD a determinat aprecierea principalelor valute de referinţă în detrimentul leului. Incertitudinile privind formarea noului executiv, negocierile politice, precum şi amânarea sine die a adoptării noului buget de stat pentru 2017 vor contribui, în continuare, la deprecierea leului. De asemenea, mai există şi o "tradiţie malignă" a economiei româneşti, în prag de Sărbători. Aceasta duce, constant, la o scumpire generalizată, ireversibilă şi greu de justificat din punct de vedere economic.
• "Prietenul lui Putin" poate deveni şeful diplomaţiei SUA
Finalul săptămânii trecute a adus două momente importante pentru relaţia dintre viitoarea administraţie Donald Trump şi Moscova. Agenţiile de presă ruse anunţau, pe 8 decembrie, vizita la Moscova a unuia dintre foştii consilieri pe politică externă din echipa de campanie a lui Donald Trump - Carter Page. La nici două zile după sosirea lui Carter Page la Moscova, NBC News anunţa că Donald Trump îl va nominaliza pentru funcţia de secretar de stat pe Rex Tillerson, preşedintele ExxonMobil. Lipsa experienţei diplomatice va fi compensată, se pare, de numirea lui John Bolton ca secretar de stat adjunct. Bolton este diplomat de carieră şi a fost ambasador al SUA la ONU. Tillerson este considerat un apropiat al lui Vladimir Putin şi al lui Igor Sechin, fost colonel KGB şi preşedintele celei mai mari companii petroliere ruse, Rosneft.
• CURENTUL
• Surse: Raluca Turcan, preşedintele PNL Sibiu preia conducerea interimară a PNL
PNL a câştigat alegerile în judeţul Sibiu, obţinând 39,52% din voturi la Camera Deputaţilor şi 39,87% la Senat cu 11% în faţa PSD. Astfel, după ce PNL a pierdut cu un scor ruşinos alegerile la nivelul României în faţa PSD şi Alina Gorghiu şi-a anunţat astăzi demisia din fruntea PNL, într-o declaraţie de presă în care a recunoscut victoria PSD, conducerea interimară a partidului va fi preluată de Raluca Turcan, preşedintele PNL Sibiu. PNL a obţinut la Sibiu cel mai mare scor din ţară. PNL a mai câştigat bătălia electorală în Alba la Camera Deputaţilor cu 37,07% (faţă de 35,69% PSD) şi în Cluj la Camera Deputaţilor cu 27,63% (faţă de 25,92%, PSD) şi la Senat 27,99% (faţă de 26,17%,PSD).
• CURIERUL NATIONAL
• Presa internaţională, bulversată de rezultatul alegerilor din România
New York Times se întreabă cum e posibil ca după un an după ce românii au dat jos Guvernul Ponta să-i acorde, din nou, votul. "Alegătorii români readuc PSD-ul la putere după ce, cu un an în urmă, ieşeau în stradă şi provocau demisia guvernului format de acelaşi partid. Dacă rezultatul din exit-poll-uri se va confirma, PSD se va afla din nou în postura de a prelua conducerea ţării, în coaliţie cu Alianţa Liberalilor şi Democraţilor, un partid mic care a adunat circa 5 procente din voturi", scriu americanii. Publicaţia americană remarcă, de asemenea, prezenţa foarte scăzută la vot, punând ignoranţa cetăţenilor pentru viitorul ţării pe seama scandalurilor care au dominat scena politică în ultimii 4 ani.
• Xiaomi s-a apucat de produs trotinete electrice
Trotinetele electrice sunt tot mai populare la nivel global. Inclusiv în România, în marile oraşe, vedem tot mai mulţi români "cocoţaţi" pe trotinete, slalomând printre pietoni şi chiar printre maşini. Dacă în ultimul an a mai pierdut teren pe piaţa smartphone, Xiaomi îşi diversifică portofoliul de produse şi tocmai a lansat o trotinetă denumită Mi Electric Scooter (scooter fiind termenul din engleză - n.r.), care cântăreşte 12,5 kilograme, poate atinge o viteză maximă de 25 km/h şi vine cu o baterie care oferă o autonomie de aproximativ 30 de kilometri pentru o persoană cu o greutate de 75 kg. Scuterul, lansat în China, va putea fi achiziţionat începând cu data de 15 decembrie pentru echivalentul a 273 de euro.
• BNR lansează o monedă de argint cu portretul lui George Coşbuc
Cu ocazia împlinirii a 150 de ani de la naşterea lui George Coşbuc, Banca Naţională a României (BNR) a lansat ieri în circuitul numismatic o monedă din argint. Moneda va avea o valoare nominală de 10 lei, un diametru de 37 mm şi o greutate de 31,103 g. Aversul monedei redă o compoziţie inspirată din lirica lui George Coşbuc, anul de emisiune "2016", stema României, inscripţia "ROMANIA" şi valoarea nominală "10 LEI". Reversul monedei prezintă portretul şi semnătura lui George Coşbuc, o imagine ce ilustrează poezia acestuia, Iarna pe uliţă, şi anul naşterii poetului, ,,1866". Tirajul pentru această emisiune este de 200 de monede din argint. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare, este 360,00 lei.
• Recuperatorii, obligaţi să raporteze tot ANPC
Un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor obligă recuperatorii să transmită autorităţii o serie de documente privind statutul societăţii, inclusiv cazierul judiciar pentru persoanele responsabile cu administrarea şi conducerea societăţii. Recuperatorii vor fi obligaţi şi să transmită anual, în perioada 1 ianuarie - 1 martie, raportările privind numărul total de cazuri derulate în anul anterior şi suma totală recuperată.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Dacă LCK ar fi acceptat să renunţe la diploma ei, ar fi adus un imens serviciu jusţiţiei şi luptei anti-corupţie; aşa o slăbeşte enorm!
Plagiatul de 4 la sută al şefei DNA continuă să nască comentarii. O analiză extrem de acidă a venit din partea lui prof. univ. Marian Preda, preşedintele Senatului UBB. Acesta consideră că decizia CNATDCU în privinţa tezei de doctorat a şefei DNA este o dovadă de compromis inacceptabil, că adevărul nu admite procente de minciună. Mai mult, Marian Preda susţine că renunţarea la titlul de doctor ar duce la instaurarea unui climat de normalitate, nu la o criză instituţională.
• O necesitate a momentului: Preluarea USR de către Dacian Cioloş - Ion Cristoiu
Viaţa a dovedit că forţa Opoziţie nu stă în numărul de parlamentari, ci în forţa celor care vorbesc în numele Opoziţiei. Din acest punct de vedere, o necesitate a momentului ar fi ca USR să fie preluată de Dacian Cioloş. Ar fi următoarele argumente: 1. PNL va intra într-o perioadă de derută ce s-ar putea încheia cu destrămarea, după modelul PNŢD. O parte însemnată ar putea trece la PMP. Doar USR, prin datele care ţin de noutate, de speranţele create în rîndurile Electoratului de Dreapta, de avantajul începutului, ar putea prelua şefia Opoziţiei. Pentru asta- repet- USR are nevoie de un lider adevărat, lider care nu poate fi Nicuşor Dan. 2. Dacian Cioloş are deja experienţa unui an de guvernare. În condiţiile în care se invocă necesitatea unor noi oameni politici, ar fi o prostie să pierdem un om deja format la şcoala Guvernării, precum Dacian Cioloş. 3. Dacian Cioloş are deja şcoala bătăliei cu PSD. Prin USR el ar putea deveni liderul Opoziţiei într-o ţară dominată zdrobitor de PSD.
• Berlinul se teme de amestecul hackerilor ruşi în alegeri
După ce SUA au afirmat că hackeri ruşi au intervenit în alegerile din America, e rândul Germaniei să-şi dezvăluie temerile legate de posibila intruziune a ruşilor în procesul electoral din 2017. Un şef al securităţii germane a avertizat că Rusia ar putea interveni şi în alegerile generale din Germania, de anul viitor, spunând că puterea de la Moscova ameninţă politicienii şi sistemul de votare cu atacuri cibernetice şi spionaj electronic.
• JURNALUL NATIONAL
• Cristian Tudor Popescu: Alina Gorghiu să plece în Irak sau Afganistan
Cristian Tudor Popescu a explicat, într-o intervenţie la Digi 24, că Alina Gorghiu a avut şansa să facă un lucru demn şi nu l-a făcut, în urma rezultatelor exit-poll de duminică. "Cel mai grav lucru care i se poate întâmpla unui om politic este să fie luat de neserios. Este ce s-a întâmplat cu PNL. A pierdut această etichetă de oameni serioşi, nu avea cum să o recupereze, iar doamna Gorghiu, care ar putea, după părerea mea, să se adreseze MAI şi să plece în Irak sau Afganistan. În loc să facă singura declaraţie care ar putea să rămână cât de cât în istoria politicii, respectiv să îşi dea demisia, cum a şi promis, cred că dacă avea o ultimă urmă de decent simţ, îşi dădea demisia şi pleca", a explicat Cristian Tudor Popescu.
• Electoratul de la ţară alege uşor: "Votăm cu cine vrea domn primar!"
La sate s-a votat, cu mic, cu mare, de la primele ore ale dimineţii, aproape la fel de mult ca la oraş, chiar dacă experţii pariau pe o prezenţă mai mare în mediul urban. Răsturnarea de situaţie s-a produs după prânz, când prezenţa la vot a început să scadă alarmant, iar cea de la oraşe să crească. Explicaţia pentru acest fenomen e simplă: au rămas foarte puţini oameni la sate. Chiar dacă datele oficiale arată că circa 44% din populaţia României locuieşte în mediul rural, în realitate foarte mulţi tineri sunt plecaţi la muncă, în ţară sau în străinătate. Cei care au domiciliul în mediul rural şi lucrează în localităţi îndepărtate nu mai pot vota, iar numărul alegătorilor de la sate a rămas, de fapt, foarte mic.
• NATIONAL
• Soc! Ne-au vândut până in 2023!
In chiar primele zile ale anului, când nici nu se instalaseră bine noii miniştri prin birouri, o importantă delegaţie a Băncii Mondiale, condusa chiar de către Cyril Muller, nimeni altul decât vicepreşedintele pentru Europa si Asia Centrala, descindea la Bucureşti. La doar câteva zeci de ore, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, asistata chiar de către premierul Dacian Cioloş, parafa un memorandum care creează cadrul de oferire a asistentei tehnice "oferite" Guvernului României pana in anul 2023! Aşa că, in toată această perioadă de încă şase ani, nici măcar nu vom putea beneficia după bunul plac de fondurile europene absorbite de la Bruxelles, pentru ca trebuie sa obţinem musai si "OK"-ul "consultanţilor" Băncii Mondiale.
• Românii au votat pentru "premierul Dragnea"
Spectaculosul scor obţinut de PSD la alegerile de duminică deschide porţile Palatului Victoria pentru Liviu Dragnea. Convinşi că o numire a lui Liviu Dragnea in fruntea Executivului este benefică pentru păstrarea păcii atât in PSD cat si in Parlament, implicit pe toata scena politica a României, partizanii ideii ii atrag atenţia preşedintelui Klaus Iohannis că ignorarea voinţei exprimate de mai mult de jumătate dintre romanii veniţi la urne riscă să "afecteze serios" stabilitatea internă a României si asta cu doar doi ani înainte ca tara noastră să-si asume preşedinţia UE. Nu in ultimul rând, cei care îl vad premier pe Liviu Dragnea vorbesc de bunele relaţii existente intre acesta si liderii socialiştilor europeni si amintesc ca PSD este, de fapt, "partidul care a băgat Romania in NATO si a închis capitolele de aderare la UE".
• Vine "Marea Epurare" in sistem!
Încă de la anunţul privind rezultatele provizorii de la alegerile parlamentare, se scoteau din sertare cererile de pensie care fuseseră păstrate acolo, in ultimele luni, de câteva sute bune de chestori, generali si alţi ofiţeri superiori din sistem. Da, sute, pentru că, deşi o bună bucată de timp, strategia acordării "pensiilor de onoare" a dat rezultatele scontate, un număr fără precedent de "mahări" părăsind deja sistemul, au rămas încă mulţi alţii care au aşteptat, până in ultima clipă, să vadă deznodământul.
• PUTEREA
• Răspunsurile juriştilor la întrebarea zilei: Poate fi Dragnea prim-ministru?
Din punct de vedere politic, Liviu Dragnea are legitimitate să devină premier, legitimitate dată de scorul electoral al PSD, care, în bună parte, i se datorează. În plus, a prezentat, personal, în media, programul de guvernare al PSD, fiind cel mai în măsură să îl pună în practică. Ca să arate ţării că este capabil să-şi respecte angajamentele. Din punct de vedere legal, însă, există un impediment major. Legea nr. 90 din 26 martie 2001, privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, prevede interdicţia expresă ca o persoană să poată ocupa funcţia de prim-ministru sau de ministru, dacă are la activ o condamnare penală.
• Şoferii RATB, urmăriţi online
Traficul aglomerat, numărul tot mai redus al vehiculelor în trafic şi lipsa benzilor unice fac din transportul public un coşmar pentru pasageri. În plus, niciun casier de la tonetele care vând titluri de călătorie sau un şofer în trafic nu ştie şi nu poate spune când vine următorul vehicul. Practic, în Capitală, la acest moment nu se poate pune problema unui grafic de deplasare, astfel că aşteptarea în staţii poate dura de la 5 la 35 de minute. Viteza redusă de deplasare a vehiculelor înseamnă şi consum ridicat de carburant, pe lângă furturile de motorină din garaje şi depouri. Personalul nu este dotat nu aparatură de comunicare cu dispeceratele ca să ştie cum să managerieze traficul. În acest context, RATB promite că de anul viitor va introduce un sistem de urmărie online a vehiculelor.
• Deficitul comercial a crescut cu 1,5 miliarde de euro, în 2016, faţă de 2015
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a urcat la 7,9 miliarde de euro după primele zece luni din acest an, pe fondul unor exporturi mai mari cu 4,1% şi al unor importuri în creştere cu 6,4% faţă de perioada similară a anului trecut, arată date ale Institutului Naţional de Statistică, publicate luni. Astfel, deficitul comercial în perioada ianuarie - octombrie a fost mai mare cu aproape 1,5 miliarde de euro faţă de cel înregistrat în perioada similară a anului trecut. În primele zece luni din acest an, exporturile FOB au însumat 47,77 miliarde de euro, iar importurile CIF au atins 55,67 miliarde de euro, informează Agerpres.
• ROMANIA LIBERA
• MApN l-a indus în eroare pe Klaus Iohannis pentru a acoperi camarila lui Gabriel Oprea
Ministerul Apărării Naţionale (MApN) l-a informat pe preşedintele Klaus Iohannis că fostul ofiţer de contrainformaţii militare col. (r) Doru Paraschiv, a fost trecut în rezervă în ianuarie 2014, pentru că ar fi ascuns la el acasă documente clasificate. Problema este că acest incident, o înscenare, a avut loc la doi ani după trecerea sa în rezervă, în 2016. Instituţiile din domeniul siguranţei naţionale, renumite prin opacitatea lor, încep, încet-încet, să se pronunţe în legătură cu cazul col. (r) Doru Paraschiv, ofiţer de contrainformaţii militare al DGIA mazilit de grupul de influenţă al lui Gabriel Oprea din Direcţia Generală de Informaţii a Armatei (DGIA), grup condus de actualul şef al serviciului secret, gen. Marian Hăpău.
• Iohannis poate refuza numirea unui condamnat penal în fruntea Guvernului
Articolul 103 din Constituţie spune: "Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament". Deci, chiar dacă PSD are peste 50% din parlamentari, legea fundamentală nu îl obligă pe şeful statului să accepte propunerea acestui partid. În al doilea rând, există o lege pe care Iohannis ar trebui să o respecte: legea 90/ 2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, în vigoare şi astăzi. PSD nu are decât să atace legea la Curtea Constituţională şi, dacă va fi invalidată, să o modifice în Parlament şi apoi să găsească o soluţie pentru a-şi aduce preşedintele la Palatul Victoria. Până atunci, să caute în partid un premier fără condamnări penale.
• Premierul Gentiloni a anunţat componenţa noului guvern al Italiei
Noul premier italian, Paolo Gentiloni, a anunţat luni seară componenţa guvernului său în care vor fi prezenţi mai mulţi membri ai cabinetului precedent, printre care ministrul finanţelor, Pier Carlo Padoan, relatează AFP citată de Agerpres. Paolo Gentiloni, care a ocupat funcţia de ministru de externe în guvernul condus de Matteo Renzi, a precizat că succesorul său în fruntea diplomaţiei italiene va fi Angelino Alfano, actualul ministru de interne şi fost colaborator apropiat al lui Silvio Berlusconi.
• Cea mai nouă tehnologie Tesla: acoperişul solar
Tesla a lansat un nou tip de acoperişuri pentru case menit să exploateze energia solară într-un mod revoluţionar. Acoperişul solar Tesla are integrate celule fotovoltaice, fiind compus din ţigle de sticlă cu rolul de a capta energia solară şi de a o stoca în acumulatorul Powerwall 2 (în valoare de 5.500 $), produs tot de Tesla. Powerball 2 va putea alimenta o casă cu 4 camere (corpurile de iluminat, plus toate electrocasnicele, timp de 24 de ore), mulţumită celor două baterii Li-Ion de 14kW/h şi a invertorului integrat cu care vine echipat.
• ZIARUL FINANCIAR
• Restauraţia. Câştigarea alegerilor de către PSD ascunde un pericol uriaş
Câştigarea zdrobitoare a alegerilor de către PSD ascunde un pericol uriaş: întoarcerea României la epoca Nicolae Văcăroiu şi Florin Georgescu, care au guvernat între 1992 şi 1996 pompând miliarde în companii de stat dar nereuşind până la urmă decât să aducă în faliment Banca Agricolă şi Bancorex. De altfel, şi mesajul câştigătorului, Liviu Dragnea, de duminică seară, cerând "linişte", să nu mai fie "ură" şi "dezbinare" aminteşte de celebrul vot pentru "linişte" al lui Ion Iliescu din 1992. Acum, în programul de guvernare este inclusă apariţia unui fond uriaş al statului, de 10 mld. euro, în care să intre dividendele de la companiile din energie şi care să se împrumute şi prin obligaţiuni de pe pieţele financiare şi care să construiască autostrăzi şi spitale. Dar bani erau şi până acum pentru autostrăzi - problema era a modului de cheltuire a lor.
• Oamenii de afaceri: Sperăm ca PSD să-şi respecte promisiunile şi să ţină cu businessul românesc
Victorios în alegeri cum nu a fost niciunul dintre predecesorii săi din epoca de glorie a lui Ion Iliescu încoace, Liviu Dragnea a promis că-şi va îndeplini toate din multele promisiuni electorale cuprinse în programul cu care partidul său a câştigat alegerile. "Aştept de la noua guvernare să îşi respecte promisiunile, să fie mai orientaţi către interesele antreprenorilor locali şi să prezinte mai puţin servilism către multinaţionale, ambasade şi alte state. Să treacă la lucruri serioase, să vedem măsuri şi să nu dea salarii degeaba", comentează Valer Blidar, care controlează fabrica de vagoane Astra Vagoane Călători din Arad.
• Noul CEO Electrica: Ne uităm în zona de tehnologie şi la piaţa de gaze
Dan Cătălin Stancu, 53 de ani, noul director general al grupului Electrica, spune că prioritatea până la finalul anului este completarea echipei de management şi întărirea eşalonului doi de conducere, pe termen mediu piaţa gazelor şi zona de noi tehnologii din domeniul energetic fiind paşii logici de dezvoltare. Stancu este acum la vârful unei entităţi cu 3,6 milioane de clienţi, un business de 1,2 mld. euro, şi, mai important, cu peste 600 mil. euro în conturi, bani cash din listarea din 2014. Puţine companii au confortul unei astfel de poziţii financiare, principala misiune a lui Stancu fiind de a găsi un mod astfel încât să pună aceşti bani la lucru în contextul în care mandatul predecesorilor săi s-a caracterizat printr-o lipsă de creativitate la capitolul idei de dezvoltare.