REVISTA PRESEI 14.01.2012

Willy Homner
Revista Presei / 14 ianuarie 2012

ADEVARUL

Băsescu: "Cer public primului ministru retragerea proiectului legii sănătăţii. Cea mai mare minciună promovată continuu e legată de SMURD"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că i-a cerut premierului retragerea proiectului noii legi a sănătăţii, subliniind că recurge la această soluţie din cauza refuzului cu care au fost primite soluţiile specialiştilor care "ar fi putut deveni următorii inamici publici". Principalele declaraţii ale şefului statului: - Cea mai mare minciună promovată continuu e legată de SMURD. Continuă minciuna cu privatizarea SMURD. Împotriva a ceea ce scrie în proiect, se continuă manipularea. - O altă poveste puternic susţinută e că se vor înfrupta "privaţii" sau "băieţii deştepţi" din Sănătate. Dar acum se întâmplă lucrul ăsta. Anchetele, furturile sunt o realitate. - În acest moment, privaţii se înfruptă mai mult ca oricând din banii publici. - Eu cred că o lege a sănătăţii trebuie să creeze condiţii ca şi mediul rural să fie asistat medical.

Ministrul Sănătăţii a retras, la cererea premierului, proiectul legii Sănătăţii

Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a retras din dezbaterea publică proiectul de lege privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România, la solicitarea primului-ministru Emil Boc, anunţă Executivul. Proiectul a fost lansat în dezbatere publică pe 28 decembrie 2011, când a fost postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii, la capitolul Transparenţă decizională, vineri seara nemairegăsindu-se pe pagina de internet a MS. Proiectul de lege trebuia să fie în dezbatere publică, pe site-ul MS, până pe 28 ianuarie, în cursul zilei de vineri secretarul de stat Cristian Irimie anunţând că termenul a fost prelungit cu cel puţin 30 de zile.

Franţa a fost retrogradată de S&P cu o treaptă, de la AAA la AA+

Franţa a pierdut, pentru prima dată, calificativul "AAA", fiind retrogradată cu o treaptă, la "AA+", de către agenţia de rating Standard & Poor's, a confirmat ministrul francez al Finanţelor, François Baroin, citat de AFP. Guvernul francez nu va prezenta un nou plan de austeritate după pierderea calificativului "AAA", a precizat ministrul Finanţelor. "Nu va exista un nou plan de austeritate, pentru că aceasta nu este o problemă care să ţină de rigoarea bugetară", a spus oficialul francez. Preşedintele Nicolas Sarkozy a avut vineri seară la Palatul Elysee o întrevedere de urgenţă premierul Francois Fillon şi cu mai mulţi miniştri cu portofolii care ţin de domeniul economico-financiar, a anunţat agenţia Reuters.

Retrogradarea ţărilor din zona euro? Vezi fricile, scenariile şi ripostele UE

Perspectiva şi ameninţările agenţiilor de rating cu retrogradarea unora din cele mai puternice economii ale zonei euro au fost mereu în atenţia principalilor actori de la Bruxelles. Banca Centrală Europeană s-a concentrat pe răspunsuri la un astfel de secenariu. Comisia Europeană a ripostat dur şi a pregătit, în noiembrie, un proiect care să reglementeze agenţiile de rating pe care le-a acuzat că ar fi accentuat turbulenţele de pe pieţele financiare. Agenţiile au reacţionat şi ele. Şi Statele Unite au intervenit şi vor în loc de ratinguri, calificative. Preşedintele Băncii Centrale Europene Mario Draghi nu era îngrijorat, în decembrie anul trecut, de perspective retrogradării unor ratinguri importante în zona euro. Întrebat de eurodeputaţi, la Bruxelles, după summitul din 8-9 decembrie, despre cum ar trebui să răspundă UE ameninţărilor agenţiilor de rating, Draghi nu a părut foarte îngrijorat.

Mecanismele europene de protecţie sunt cel mai bun răspuns

Preşedintele BCE a adăugat că importantă nota FESF (Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară - fondul temporar de urgenţă pentru zona euro). "Noi acum facem eforturi şi ne ocupăm de toate scenariile posibile. Dar până la urmă problema care se pune în legătură cu acest lucru este anagajamentul Consiliului European de a grăbi punerea în aplicare a Mecanismului European de Stabilitate (MES) - (n.n. fondul permanent de urgenţă)", a mai spus Draghi. El a mai adăugat că refinanţarea MES dacă va fi şi ea grăbită s-ar răspunde "în mod cuvenit scăderii notei". Şeful BCE a declarat într-un interviu pentru Financial Times publicat în decembrie că ar fi fost mai bine ca întâi să funcţioneze FESF şi abia apoi să fie discutate variantele pentru recapitalizarea băncilor.

Agenţia de rating europeană?

În vara lui 2011, în cercurile politice din Europa, cele trei mari agenţii de rating - Moody's, Fitch şi Standard&Poor's - sunt făcute responsabile pentru agravarea crizei euro. De aceea, susţinerea pentru crearea unei companii continentale de rating a crescut constant, scria Foreign Policy România. Relaţia dintre guvernele europene şi cele trei mari agenţii internaţionale de rating s-a deteriorat vizibil în ultima perioadă. La acel moment, Standard&Poor's a respins planul de salvare a Greciei, iar Moody's a retrogradat datoria Portugaliei la statutul de "junk". Comisarul European Michel Barnier, citat de Spiegel, a declarat că "vom încerca să creăm o agenţie europeană de rating" dar a adăugat că va fi necesar mult timp şi capital pentru realizarea obiectivului.

SUA ar putea pune în locul ratingurilor calificativele OECD

Instituţiile de reglementare ale Statelor Unite, care sunt obligate de Congresul american să elimine evaluările financiare din reglementările bancare, iau în calcul folosirea calificativelor date de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) în locul ratingurilor acordate de Moody's, Fitch sau S&P. Problema este însă că, după metodologia de calcul a OECD, majoritatea obligaţiunilor suverane europene au încă risc zero.

Ungaria e ţinută în anticamera FMI. Budapesta va primi bani numai dacă dovedeşte seriozitate

Directorul FMI, Christine Lagarde, a subliniat că pentru a începe negocierile cu Ungaria pentru un acord stand-by, guvernul de la Budapesta trebuie mai întâi să prezinte "dovezi clare" privind "angajamentul său ferm" de a duce la capăt condiţiile împrumutului. De asemenea, Lagarde a afirmat vineri dimineaţă, după întâlnirea de la Washington cu negociatorul-şef maghiar Tamas Fellegi, că pentru Ungaria este "esenţial" sprijinul Comisiei Europene în vederea începerii negocierilor pentru noul acord stand-by şi linia de credit. Potrivit portalului ungar, Portfolio.hu, deşi Lagarde nu a afirmat explicit, FMI aşteaptă ca guvernul lui Viktor Orban să modifice legea care limitează independenţa Băncii Naţionale a Ungariei.

Reuters: S-a întors roata! România poate da lecţii de economie Ungariei

Spre nemulţumirea ungurilor care s-au considerat întotdeauna superiori vecinilor mai săraci din Est, România ar putea da lecţii Ungariei în privinţa acordurilor încheiate Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană, se arată într-o analiză a agenţiei Reuters. "Prin respectarea condiţiilor unui program similar, Bucureştiul a reuşit să reaşeze economia pe drumul către creştere. Acest drum va aduce însă durere pe termen scurt şi va pedepsi oficialii care îl urmează", se arată în analiza agenţiei. În contextul tensiunilor severe de pe pieţele financiare, care împing în sus costurile de finanţare şi nivelul datoriilor, premierul ungar Viktor Orban a renunţat la atitudinea ostilă faţă de finanţatorii internaţionali şi încearcă acum să cadă la pace. Acesta a anunţat recent că este dispus să renunţe la orice condiţii în negocierile cu instituţiile financiare internaţionale.

Profiturile JP Morgan s-au redus în ultimul trimestru, dar au crescut pe întregul an

JP Morgan Chase, cea mai mare bancă americană după valoarea activelor a raportat profituri în scădere cu 23% în ultimul trimestru al anului trecut, ca urmare a reducerii veniturilor din activităţile de tranzacţionare şi de investment-banking. Pentru întregul an însă, compania care deschide sezonul de raportări financiare din SUA, a obţinut un profit de 19 miliarde de dolari, cu 9% mai mare decât cel înregistrat în 2010.

Cum susţin economia reală banii din piraterie ! Studiu de caz: Somalia

Pirateria joacă un rol important în dezvoltarea economiei oficiale! Cel puţin în cazul Somaliei. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de institutul britanic Chatham House, specializat în analiza problemelor internaţionale. Cu banii obţinuţi din răscumpărările de ostatici, se susţin moneda locală şi se plătesc salarii, iar inflaţia scade. Banii plătiţi pentru răscumpărarea celor răpiţi aduc Somaliei o sumă echivalentă exportării a 1.650 de vite; Iar "industria" capturării de ostatici (în medie 1.000 de persoane pe an), crează locuri de muncă pentru bucătari, producători şi comercianţi. Potrivit aceluiaşi raport, citat de Financial Times, anul trecut banii intraţi în Somalia din piraterie au însumat 135 milioane de dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

Scapă cine poate! Franţa, anunţată de S&P de scăderea ratingului. Germania rezistă

Standard & Poor's a notificat guvernul francez cu privire la decizia de scădere a ratingului ţării, o mişcare care exclude ţara din liga celor cu cel mai bun rating din zona euro, scrie Wall Street Journal. din zona euro, scrie Wall Street Journal. S&P a informat guvernul francez că ratingul AAA va scădea cu o treaptă până la AA+. De altfel, Standard & Poor's şi-a propus să downgradeze ratingul de credit pentru mai multe ţări din zona euro în această zi, cu excepţia Germaniei şi Olandei, a spus un înalt oficial din zona euro. O altă sursă a menţionat că "unele" state ar putea fi afectate. Televiziunea franceză, citând surse guvernamentale, anunţase deja că ratingul Franţei va fi scăzut iar o altă sursă a spus că Slovacia, a doua cea mai săracă ţară din zona euro, al cărei rating este acum A+, va avea aceeaşi soartă. "Să fiţi atenţi diseară, după închiderea pieţelor financiare din Statele Unite" a spus o altă sursă din zona euro pentru Reuters.

Cel mai mare joc piramidal din istorie, pe cale să se repete

MMM-2011. Se întâmplă şi la alţii şi la proporţii mult mai mari decât Caritas-ul românesc. Piramida financiară din Rusia care a păgubit, în 1994, 30 de milioane de deponenţi a renăscut şi face ravagii. Istoria se repetă nu numai la noi. Românii din Ardeal care au fost ţepuiţi de trei firme ungureşti în jocuri piramidale de tip Caritas nu sunt singurii care, pe timp de criză, au crezut în soluţii miraculoase de înmulţire a banilor peste noapte. Ruşii şi ucrainenii participă masiv la jocul piramidal rusesc MMM-2011, condus de Serghei Panteleevici Mavrodi, cel care nu a făcut decât să-şi reinventeze sistemul care a păgubit, acum 18 ani, circa 30 de milioane de deponenţi ai MMM Invest. A fost cel mai mare sistem financiar piramidal din lume, care a fost închis de guvernul de la Moscova, după ce a luat proporţii nemaivăzute: în doar şase luni preţul acţiunilor fondului de investiţii a crescut de 127 de ori, suma investită ajungând la o treime din bugetul Rusiei.

Serghei Mavrodi, creatorul celei mai mari piramide financiare din istorie: "Scopul meu final este Apocalipsa financiară"

La cei 56 de ani ai săi, Serghei Panteleevici Mavrodi are la activ cel mai mare sistem piramidal din lume, prin care circa 30 de milioane de persoane din Rusia şi fostele republici URSS şi-au pierdut banii în 1994 şi peste patru ani petrecuţi la închisoare. El spune că, în MMM-2011, noul sistem piramidal pe care l-a început acum un an, oamenii din orice ţară, inclusiv din România, pot câştiga dobânzi de până la 60% pe lună. El spune, într-un interviu în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei", că urmăreşte să distrugă acutalul sistem financiar şi să includă toţi banii lumii în MMM, într-un cuvânt - Apocalipsa financiară.

Credeţi că avem preţuri mari la carburanţi? Să vedeţi când ajunge benzina la 9 lei/litru!

Preţul barilului de petrol ar putea ajunge la 200 de dolari, de la 110 cât este în prezent, dacă izbucneşte războiul în Iran, a declarat Constantin Tampiza, consilier al preşedintelui Lukoil în România. "Dacă izbucneşte războiul în Iran, petrolul poate ajunge şi la 200 de dolari pe baril. Consecinţele ar fi grave: recesiune mondială trei-patru ani, iar benzina în România ar ajunge la 9 lei/litru", a afirmat acesta. În plus, Tampiza vede, într-un scenariu pesimist, o scădere de 2-3% a PIB-ului României în acest an, în cazul agravării crizei din Europa şi a unor rezultate extrem de slabe ale agriculturii româneşti. Dacă situaţia din Iran se agravează atât de rău încât dispare o producţie zilnică de 10 milioane de barili, şocul iniţial ar fi atât de mare încât preţul barilului ar putea sări şi de 400 dolari/barili, caz în care benzina ar putea sări de 10 lei/litru, spune Ionel Blănculescu, fostul preşedinte AVAB, care citează un studiu Forbes.

"Fir roşu" între Washington şi Teheran pentru pace în Golf

Americanii au apelat la liderul suprem iranian pentru a se asigura că ţara sa nu forţează o confruntare armată cu Occidentul. Pentru a se asigura că evită cu orice preţ o confruntare deschisă în Strâmtoarea Ormuz cu regimul de la Teheran, administraţia de la Washington l-a avertizat personal pe ayatollahul Ali Khamenei, liderul spiritual al Republicii Islamice, că blocarea respectivei rute navigabile de către forţele iraniene va declanşa o ripostă militară americană. Potrivit ziarului "New York Times", care citează surse de la Washington, preşedintele Barack Obama a folosit un canal neoficial de comunicare cu ayatollahul pentru a-i transmite acest avertisment ferm. Canalul secret de fost deschis de Casa Albă pentru a preveni o eventuală criză în zona Golfului Persic, după ce trupele americane din regiune au avertizat că strâmtoarea ar putea fi închisă nu neapărat la ordinele regimului islamist, ci în urma unui exces de zel din partea comandanţilor Gardienilor Revoluţiei, trupele de elită ale armatei iraniene.

Factura nebuniei din "epoca de aur" . De ce nu scad dobânzile la credite?

Provizioanele imense pe care le băncile le constituie ca urmare a restanţelor acumulate de cei care au luat credite în perioada de boom nu permit scăderea substanţială a dobânzilor la împrumuturile noi, oricât de jos ar duce Banca Naţională dobânda de referinţă. Creditele de nevoi personale în lei, care vor trebui să înlocuiască echivalentele în euro după aplicarea noului regulament al BNR, au încă dobânzi mari. În anumite cazuri, costurile totale al unui împrumut de consum în monedă naţională ajung şi la 30% pe an iar media DAE se situează undeva la 15-16%. Mai mult decât atât, unele bănci au majorat dobânzile în ultimele 3 luni în ciuda mişcărilor BNR care a scăzut dobânda cheie de două ori.

S-au inteles din nou? Avalanşa scumpirii benzinei continuă

La numai o zi după ce OMV Petrom a crescut preţurile benzinei şi motorinei cu 9 bani pe litru, celelalte două mari companii au aplicat o creştere aproape similară. De exemplu, la Lukoil România, cea de-a treia companie de pe piaţa românească în funcţie de numărul de staţii, a scumpit toate sortimentele de carburanţi comercializaţi în staţiile proprii cu 9 bani/litru. În cazul Rompetrol, preţurile au fost majorate cu 6 bani/litru la benzină şi cu 7 bani la sortimentele de motorină. Preţurile la pompă diferă însă de la staţie la staţie. Variaţia poate fi de +/- 5% faţă de preţurile de referinţă publicate de Rompetrol. Conform site-ului companiei, preţul mediu al benzinei Efix 95 a ajuns la 5,59 lei/litru, cu şase bani mai mult decât ieri. Litrul de benzină Alto 101 costă 6,24 de lei, faţă de 6,18 lei, preţ mediu afişat ieri. În cazul motorinei, aşa cum am precizat mai sus, majorarea a fost de 7 bani/litru. Noile preţuri sunt: Efix Diesel (5,82 de lei), iar Alto 55 (6,13 lei).

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb