REVISTA PRESEI 14.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 ianuarie 2014

ADEVARUL

Crin şi Ponta sunt decişi să schimbe Constituţia, dar încă nu ştiu cum

Liderii USL au anunţat că vor revizui Constituţia concomitent cu alegerile europarlamentare, însă au fost prinşi pe picior greşit de jurnalişti: ei nu au ştiut că data referendumului se stabileşte printr-o altă lege, vulnerabilă la atacurile preşedintelui Traian Băsescu. Co-preşedinţii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au anunţat entuziaşti, într-o conferinţă de presă comună, că vor organiza referendumul pentru revizuirea Constituţiei simultan cu alegerile europarlamentare, care vor avea loc în data de 25 mai. Cei doi lideri au adăugat că referendumul se va desfăşura timp de două zile, pentru a se întruni cvorumul de prezenţă de 50%, necesar pentru validarea consultării populare. La finalul întâlnirii, Ponta şi Antonescu au fost întrebaţi dacă, atunci când au anunţat data exactă a referendumului, au luat în calcul şi faptul că organizarea plebiscitului se face printr-o lege, care trebuie promulgată de Traian Băsescu. "Promulgarea cărei legi?", a intervenit Antonescu. "Care lege?", a continuat Victor Ponta.

Senatul, rămas al nimănui

Crin Antonescu şi Victor Ponta au mai anunţat ieri o mare decizie a USL: modificarea legislaţiei electorale. Conform planului anunţat de liderii alianţei, la viitoarele alegeri parlamentare vor fi aleşi numai 300 de deputaţi, aleşi prin vot proporţional, adică pe listă de partid. În schimb, liderii USL nu au precizat câţi senatori vom avea sau modalitatea în care vor fi aleşi. Politologul Cristian Pârvulescu spune că USL s-a gândit la un sistem electoral mixt, care nu a mai fost folosit niciodată în politica românească. "USL va trebui să stabilească o normă de reprezentare a populaţiei în parlament. Cred că s-au gândit la un sistem electoral diferenţiat: proporţional la Cameră şi majoritar sau uninominal la Senat. Ca să facă acest lucru trebuie să modifice şi Constituţia în acest sens şi să stipuleze că senatorii sunt aleşi diferit de deputaţi. Însă în comisia pentru revizuirea Constituţiei nu s-a discutat acest lucru", a declarat Pârvulescu pentru "Adevărul".

Schulz spune că va avea o discuţie cu Ponta în legătură cu declaraţiile la adresa lui Elmar Brok

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a precizat, luni, în deschiderea sesiunii PE, că declaraţiile făcute de premierul Victor Ponta la adresa europarlamentarului PPE Elmar Brok sunt reprobabile şi că va avea o discuţie cu şeful Guvernului de la Bucureşti pe acest subiect. Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru a încercat să aibă o intervenţie în acest sens, dar a fost întrerupt imediat de Martin Schulz, care i-a spus că a citit despre acest subiect şi că va avea o discuţie atât cu premierul Victor Ponta, cât şi cu europarlamentarul PPE Elmar Brok. Şi europarlamentarul Cristian Preda a scris, luni, pe contul său de Twitter, că preşedintele PE, Martin Schulz, a declarat că este inacceptabil că premierul Victor Ponta l-a tratat pe Elmar Brok drept nazist.

Mâncarea s-a ieftinit pentru prima dată după Revoluţie

De la scumpiri de peste 200% în anii 1990-1993, produsele alimentare au ajuns la ieftinirea cu aproape 2% în 2013, pe fondul unui record absolut al producţiei agricole. În 2013, media preţurilor la alimente a scăzut cu 1,8% faţă de cea din 2012, şi aceasta este o premieră istorică în cei 24 de ani ai perioadei postdecembriste, reiese din datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS). Dacă până în 1989 nu se întocmeau statistici referitoare la preţul alimentelor (după cum au comunicat pentru "Adevărul" reprezentanţii INS), în primii ani de după Revoluţie s-au constatat scumpiri de peste 200%. Astfel, în 1991 mâncarea s-a scumpit în medie cu 287% faţă de 1990, apoi cu 219% în 1992 faţă de 1991 şi cu 271% în 1993 faţă de 1992.

Fiscul pierde mereu la Bingo

După ce au dat Fiscului o ţeapă de milioane de euro, organizatorii jocului Superbingo Metropolis pregătesc un nou tun după modelul deja patentat: neplata datoriilor şi fuga de răspundere prin intrarea în insolvenţă. Firma care operează jocul de Bingo difuzat de Antena 1, Metropolis Bets SRL din Bistriţa, are datorii cumulate la bugetele publice mai vechi de 30 de zile şi care însumează peste 160.000 de euro. Potrivit legislaţiei privind jocurile de noroc, acest fapt ar trebui să atragă retragerea licenţei de operare şi închiderea jocului, însă Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc din subordinea Guvernului nu dă semne să ia vreo măsură. Cei doi patroni ai firmei Metropolis Bet SRL au antecedente solide în acest sens. În februarie 2012, fosta lor firmă care opera jocul Bingo, Phoenix Games SRL, a rămas fără licenţă pentru datorii la stat de peste 5 milioane de lei, însă patronii au cerut insolvenţa firmei, pentru a se pune la adăpost de datornici. Ediţia anterioară a jocului Superbingo Metropolis a declanşat un scandal imens, soldat cu înşelarea a mii de români, care nu şi-au mai primit premiile, dar şi ţepuirea statului cu peste 1,2 milioane de euro.

Hotelurile şi restaurantele de la munte pierd peste un milion de euro pe zi pentru că nu ninge

Lipsa zăpezii din staţiunile montane şi temperaturile crescute, care fac imposibilă producerea zăpezii artificiale, au redus cu 70-80% numărul turiştilor aflaţi la munte în luna ianuarie faţă de anul trecut, producându-le hotelurilor şi restaurantelor pierderi de peste un milion de euro pe zi. "Este extrem de rău. Un dezastru", a declarat pentru Mediafax George Copos, proprietarul a trei hoteluri şi al unei firme de transport pe cablu în Poiana Braşov. El spune că şi industria hotelieră, şi cea de transport pe cablu suferă din cauza absenţei turiştilor. "Din data de 15 decembrie nu am mai avut temperaturi cu minus. Pentru transportul pe cablu, în care am investit 17 milioane de euro, vom avea o nerealizare a bugetului de mai mult de jumătate. Şi la hoteluri am avut investiţii de peste 20 de milioane de euro, iar în luna ianuarie vom avea o scădere la jumătate a bugetului estimat iniţial.

Ultima zi de strângere a semnăturilor pentru obţinerea venitului minim fără muncă, necondiţionat, de la UE. Cum au votat românii

Pe 14 ianuarie expiră termenul până la care trebuie strânse un milion de semnături pentru a susţine o petiţie în baza căreia Comisia Europeană poate fi convinsă să adopte un normativ privind venitul minim necondiţionat. Acest venit s-ar acorda lunar, fără muncă, tuturor cetăţenilor UE "pentru a scăpa de stresul supravieţuirii", potrivit iniţiatorilor petiţiei lansate anul trecut. Până în această seară, în loc de un milion de semnături s-au strâns mai puţin de 260.000, astfel că petiţia are puţine şanse să fie luată în seamă. Pentru a fi atinsă suma de un milion, fiecare ţară era aşteptată cu un număr-ţintă de semnături. Ei bine, Bulgaria este singura ţară care a depăşit numărul-ţintă de semnături (114%), în timp ce România a trimis doar 9,1% din numărul-ţintă. Cea mai slabă participare (sub 2%) a fost din Letonia şi Lituania, iar printre cele mai active (peste 60% din ţinte) sunt Belgia, Slovenia şi Croaţia.

CURENTUL

Foştii miniştri Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy pot face 15 ani de închisoare în dosarul devalizării Poştei

Fostul ministru al Justiţiei, Tudor Chiuariu şi ex-deţinătorul portofoliului comunicaţiilor, Zsolt Nagy, riscă până la 15 ani de închisoare în dosarul "Poşta Română", procurorii solicitând ieri magistraţilor Instanţei Supreme pedepse cu executarea "în limitele speciale prevăzute de lege". Pentru că cei doi foşti demnitari sunt acuzaţi de abuz în serviciu, legea penală stabileşte pentru această infracţiune pedepse cu închisoarea de la 5 la 15 ani. Completul de cinci judecători a rămas în pronunţare în dosarul Poşta Română şi urmează să stabilească un verdict în 24 ianuarie.

CURIERUL NATIONAL

Liberalizarea terenurilor ne-a prins nepregătiţi

Cetăţenii străini pot cumpăra deja teren în România începând cu 1 ianuarie, potrivit Tratatului de aderare cu UE, iar legea respinsă de preşedintele Traian Băsescu le dădea românilor drept de preempţiune la achiziţa terenurilor, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Şeful statului a cerut Parlamentului reexaminarea Legii privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan de către persoane fizice şi de înfiinţare a Autorităţii pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare. Olteanu, UNPCPR: Aş fi amânat decizia cu cel puţin 10 ani şi aş fi motivat această solicitare prin diferenţele mari între condiţiile de creditare aplicate de bănci în România şi cele din ţările comunitare. "Dacă am căuta atent am găsi mult mai multe argumente care să susţină o prelungire a termenului de liberalizare a fondului funciar". Agricultorii consultaţi de Curierul Naţional spun că liberalizarea pieţei funciare reprezintă o ameninţare la adresa fermierilor români

Londra calmează opoziţia din teritoriu privind gazele de şist

Reprezentanţii Guvernului britanic încearcă să calmeze opoziţia din teritoriu faţă de explorarea zăcămintelor de gaze de şist prin fracturare hidraulică oferind consiliilor locale care aprobă astfel de proiecte posibilitatea de a păstra toţi banii colectaţi prin taxarea proprietăţilor respective, notează FT. Astfel, consiliile locale care vor aproba proiecte de gaze de şist vor păstra în totalitate banii colectaţi de la aceste operaţiuni prin taxa pe proprietăţi cu destinaţie comercială, care se aplică la toate spaţiile cu altă utilizare decât ca locuinţă - magazine, baruri, birouri, depozite, fabrici etc. În mod normal, primăriile pot păstra numai 50% din banii colectaţi în contul acestei taxe, scrie Financial Times (FT). Pentru un perimetru cu 12 puţuri, o primărie ar încasa 1,7 milioane lire sterline pe an, echivalentul a aproximativ 2 milioane euro.

Tranzacţiile imobiliare au adus jumătate de miliard de lei la bugetul de stat

Tranzacţiile imobiliare au adus în primele 11 luni ale anului trecut aproape jumătate de miliard de lei la bugetul de stat, potrivit datelor notarilor publici. Numărul tranzacţiilor imobiliare a crescut cu circa 8%, la 432.000, iar valoarea impozitului încasat de stat pe veniturile din transferurile de proprietăţi a urcat tot cu 8%, la 493 milioane lei (111,6 milioane euro), informează Mediafax. Datele sunt valabile pentru primele 11 luni ale anului trecut, informaţiile privind luna decembrie a anului trecut nefiind încă disponibile.

România a devenit o "destinaţie de economii" interesantă pentru TUI

România a devenit interesantă pentru tour-operatorul german TUI, care are planuri de a face economii de zeci de milioane de euro în fiecare an. Compania aeriană Tuifly ar putea muta în România o parte dintre cele 350 de posturi de mentenanţă pentru aeronave, parte a unui program de reducere de costuri derulat de TUI, grupul din care face parte, relatează Mediafax. Grupul german TUI vrea să scadă anual costurile Tuifly cu 65 de milioane de euro prin reducerea serviciilor gratuite şi a cheltuielilor cu salariaţii, scrie publicaţia germană Sueddeutsche Zeitung, citând surse din piaţă. În schimbul programului de tăiere a cheltuielilor, numit Max Thrust, grupul german intenţionează să extindă flota de avioane cu încă şase aeronave. TUI vrea să obţină economii de 35 de milioane de euro din diminuarea costurilor cu forţa de muncă şi negociază începând din noiembrie cu angajaţii pentru atingerea acestui obiectiv.

Trei motive pentru frânarea economiei Chinei

Michael Pettis, profesor la Universitatea din Beijing, spune că rate de creştere de peste 7% a PIB-ului Chinei nu vor putea fi susţinute şi pentru următorii zece ani. Dacă autorităţile de la Beijing vor implementa corect reformele, adresând dezechilibrele, avansul economic ar trebui să îşi reducă ritmul. Reducerea datoriilor, efectul investiţiilor greşite din etapa anterioară şi rebalansarea economiei în sensul refacerii cererii interne ar urma să contribuie la frânarea economiei Chinei. "Ratele de dobândă scăzute, moneda subevaluată, accesul aproape nelimitat la credit al companiilor de stat, o atitudine relaxată faţă de degradarea mediului şi alte condiţii conexe au fost deopotrivă sursa creşterii feroce a Chinei, dar şi a dezechilibrelor economice fără precedent ale acesteia. Inversarea acestor condiţii va rebalansa economia, dar o va face reducând creşterea", conchide Pettis.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. O iluzie primejdioasă: Dracul USL nu-i chiar atît de negru!

Cel puţin pînă la europarlamentare, România va avea de-a face cu Monstrul numit USL, întărit nu numai prin depăşirea Crizei, dar şi prin achiziţiile PSD de la PPPD, prin Coaliţia mediatică: Trustul Intact- România tv. Dacă ne gîndim că UDMR se comportă în Parlament ca şi cum ar fi la Putere, că PPPD e o glumă nereuşită, că PDL bălteşte, avem imaginea unei majorităţi vecine cu unanimitatea de MAN. Cu un Crin soldat credincios al lui Victor Ponta şi cu o Opoziţie fărîmiţată, USL îşi poate permite orice în perioada următoare. Occidentul nu poate să nu ţină cont de voinţa populară exprimată prin alegeri libere şi corecte. Şi cum USL tocmai a redevenit ceea ce a fost în 2012 - un Monstru care domină România-, suficient de abil pentru a nu se da pe faţă drept anti-european, Occidentul va înghiţi tot ce se va întîmpla în perioada următoare în România.

CAPII CRIMEI ORGANIZATE ÎN DOSARUL "PETROMSERVICE". Sechestru pe imperiile lui Luca si Vîntu

Ancheta privind deturnarea a peste 12 milioane de euro din fondurile Asociaţiei Salariaţilor SNP Petrom de către tripleta penală Ovidiu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan a fost finalizată de către procurorii DIICOT. 12 persoane au fost puse sub acuzare în ultimul dosar pe care procurorii îl mai aveau în instrumentare cu privire la devalizarea Petromservice, alte două cauze fiind deja pe rolul instanţei. Acum se lucrează la întocmirea rechizitoriului prin care inculpaţii vor fi deferiţi Justiţiei. Procurorii DIICOT au probat faptul că, în perioada 2005 - 2006, Vîntu şi sindicalistul Luca "au iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat" special pentru a delapida fondurile Asociaţiei Salariaţilor din SNP Petrom SA, căreia prin matrapazlâcurile utilizate au reuşit să-i reducă, de la 50 la 25 la sută, acţiunile la SC PSV Company SA, fostă Petromservice SA. Din această reducere a rezultat un alt prejudiciu de peste 41 de milioane de lei.

Cele mai bune plasamente din 2014: În ce investeşti, să obţii câştig maxim

După un an neaşteptat de bun pentru bursa de valori, posibilităţile de profit vin din aceeaşi direcţie, dar cu estimări mai conservatoare. Depozitele bancare şi obligaţiunile vor aduce aprecieri modeste, iar aurul va stagna. Una dintre certitudinile cu care am început 2014 este că păstrarea economiilor în depozite bancare nu mai este o soluţie. Nici ca siguranţă (în cazul în care ne-ar lovi vreo criză "nouă", banii deponenţilor ar fi utilizaţi pentru acoperirea găurilor, aşa cum ne-a arătat exemplul Cipru), dar mai ales, nu ca randament. De anul trecut ştim că profitul obţinut din depozite este zero sau chiar negativ; acum, după decizia Băncii Naţionale de a mai reduce cu un sfert de punct procentual dobânda de politică monetară, este clar că randamentele vor fi cu minus.

JURNALUL NATIONAL

COMPLETELE NEGRE DE LA ÎNALTA CURTE. Care este poziţia noii conduceri a CSM

Justiţia din România are o problemă gravă chiar la vârful ei: completele de cinci judecători de la Înalta Curte asupra cărora planează suspiciuni legate de imparţialitate şi obiectivitate. O primă critică vizează faptul că aceste complete au aproape mereu aceeaşi componenţă, iar o a doua critică se referă la faptul că judecătorii care le compun soluţionează recursurile împotriva unor decizii date de judecători de acelaşi grad. Or, esenţa unui recurs este tocmai aceea de a fi soluţionat de o instanţă superioară, în măsură să corecteze eventualele greşeli ale unor magistraţi de la o instanţă inferioară ca grad jurisdicţional. Problema completelor de cinci judecători a fost adusă şi în atenţia noii conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la conferinţa de presă care a avut loc vinerea trecută. Preşedintele CSM, judecătorul Adrian Bordea, a declarat că are cunoştinţă de problemă: "Încercăm să găsim variante".

Dosarul "Flota", albit de procurorii lui Daniel Morar

Falsa imunitate a lui Traian Băsescu. Protecţia penală de care beneficiază preşedintele se datorează procurorilor, nu judecătorilor sau legii. Dosarul "Flota" a fost închis pe şest în decembrie 2007. Anunţul oficial a fost făcut în februarie 2008, la bilanţul DNA, de procurorul-şef Daniel Morar, care a omis să explice şi cauzele pentru care structura pe care o conduce nu a dat publicităţii acest fapt. Cu excepţia şefului statului, fost inculpat, astăzi protejat de imunitatea conferită de poziţia de preşedinte, toate celelalte persoane au fost scoase de sub urmărire penală. După ce o primă expertiză plătită de fostul PNA a constatat un prejudiciu echivalent cu suma de 275 de milioane de euro, cea de-a doua, solicitată de Daniel Morar însuşi, prezentată în exclusivitate de Jurnalul Naţional, releva absenţa oricărei daune; ba, mai mult, experţii au scris (şi au semnat în acest sens) că statul român ar fi avut chiar de câştigat din afacerile făcute de Petromin cu grupul de firme norvegiene Torvald Klaveness Oslo.

Musulman ucis, ars şi mâncat de creştini. Violenţele în Republica Centrafricană ating noi culmi

Violenţele dintre rebelii musulmani şi miliţiile creştine din Republica Centrafricană au atins noi culmi, după ce, săptămâna trecută, un musulman a fost ucis, ars şi mâncat în urma unui atac al unui grup creştin, în capitala Bangui, informează BBC. Rebelii Séléka din această ţară, majoritar musulmani, au reuşit să răstoarne guvernul condus de preşedintele François Bozizé, anul trecut. Simţindu-se ameninţaţi de rebelii Séléka, acuzaţi ulterior de mai multe atrocităţi, creştinii din această republică au format mai multe miliţii, cunoscute drept grupări "anti-balaka", (balaka înseamnă sabie), grupări acuzate la rândul lor de mai multe atrocităţi împotriva musulmanilor.

Inflaţie de 1,55% în 2013. Ce s-a ieftinit şi ce s-a scumpit pe parcursul anului trecut

Inflaţia anuală a fost, la sfârşitul anului 2013, de 1,55%, potrivit Institutului Naţional de Statistică, iar creşterea preţurilor de consum s-a situat, astfel, aproape de nivelul minim al intervalului ţintit de Banca Naţională a României. Banca centrală a stabilit pentru anul trecut o ţintă de inflaţie de 2,5% plus/minus un punct procentual. Anul trecut, mărfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,81%, în decembrie 2013 faţă de decembrie 2012, în timp ce mărfurile nealimentare şi serviciile s-au scumpit cu 3,62%, respectiv 3,43%, potrivit comunicatului INS citat de Agerpres. Pe parcursul întregului an, cel mai mult s-au ieftinit ouăle, cu 14,68%, pâinea, cu 11,39%, dar şi uleiul comestibil, cu 10,61%. Pe de altă parte, cel mai mult s-au scumpit apa, canalul şi salubritatea, cu 12,07%, gazele, cu 9,25%, tutunul şi ţigările, cu 8,66% şi energia electrică, cu 7,9%.

NATIONAL

Procurorii au gasit solutia de a asculta in continuare telefoanele!

Iluziile celor care sunt convinsi ca nu vor mai avea cum sa "pice pe tehnica" se bazeaza pe obligativitatea procurorului, incepand cu data de 1 februarie, ca atunci cand vrea sa monitorizeze o persoana suspecta, sa o anunte in prealabil. Insa, pentru a fenta aceste oprelisti legislative, procurorii pot recurge la asa-numitele "telefoane otravite", cum s-a mai intamplat adeseori. Astfel, persoane care se afla in cercetari in diverse spete care sunt tinute in stand-by pot face "serviciul" sa sune la un anumit numar de telefon. Si chiar daca interlocutorii se dumiresc rapid ca este vorba de o eroare, procurorii vor avea deja pretextul pentru a putea declansa operatiunea de monitorizare a celui sunat "din greseala".

Ponta si Antonescu joaca la cacealma! USL nu se rupe prin Constitutie

Referendum pentru Constitutie simultan cu europarlamentarele, platforma comuna USL pentru europarlamentare, revenirea la votul pe lista si reducerea numarului de deputati la 300, acestea sunt deciziile adoptate, ieri, de liderii USL. Si, ca sa-i netezeasca drumul spre Cotroceni partenerului liberal, premierul a fost de acord cu modificarea acelui articol din protocolul USL care spunea ca politicianul cel mai bine plasat in sondaje va fi prezidentiabilul Uniunii. La schimb, Antonescu este dispus sa fie un presedinte "linistit", asa cum isi doresc pesedistii, de aici si graba de a adopta noua Constitutie, care umbla la prerogativele viitorului sef al statului.

PUTEREA

CAMPANIILE PUTEREA. Instituţiile guvernamentale, luate la puricat! Azi CNCAN

Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a revenit în atenţia presei luna trecută, în urma unui scandal de proporţii. O angajată a instituţiei s-a sinucis, acuzând presiuni din partea conducerii, după ce a semnat autorizaţia pentru un angiograf reciclat la Spitalul Judeţean din Oradea, pe baza unui dosar care conţinea documente false. Afacerea, care a ieşit la iveală doar pentru că erau bani europeni la mijloc, a stârnit revolta angajaţilor din domeniul controlului nuclear, care au arătat, sub protecţia anonimatului, că CNCAN este erodată din interior din cauza numirilor politice. De altfel, problemele au fost semnalate încă din 2011 de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.

Societatea civilă a fost călcată în picioare de reprezentanţii Primăriei Capitalei la dezbaterea publică

Timp de două zile, reprezentanţii ONG-urilor s-au războit cu cei ai PMB pentru a-i determina să renunţe la mutilarea Capitalei. "Discuţiile au fost foarte tensionate. Primăria nu mai vrea dezbateri, ea vrea să introducă PUZ-urile în Consiliul General în forma dorită de ea. Documentaţia este incompletă. După două ore de insistenţe, ni s-a arătat o planşă. Lângă fostul Restaurant Cina se va ridica un cub de sticlă", a declarat pentru ziarul PUTEREA Roxana Wring de la Asociaţia pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului din România (Pro.Do.Mo). Ea apreciază că "PMB goleşte de conţinut legislaţia referitoare la transparenţa decizională şi la dreptul cetăţenilor de a fi consultaţi".

Redeschiderea minelor de cărbune ar putea crea zeci de mii de locuri de muncă

Redeschiderea minelor de cărbune închise în România de-a lungul timpului ar fi un pas important pentru economie, care ar putea crea zeci de mii de locuri de muncă. Despre problemele sociale cauzate de acest aspect va vorbi şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, care va fi prezentă joi, la evenimentul organizat de ziarul PUTEREA, cu tema: "Cărbunele - trecut, prezent şi viitor în industria energetică". De altfel, oficialii Ministerului Economiei anunţau anul trecut că susţin ideea redeschiderii unor mine, mai ales că se înregistrează sute de cereri în acest sens. Activitatea de extracţie a cărbunelui a fost reluată luni în cariera Husnicioara.

EXCLUSIV: EnergoNuclear va mai funcţiona ca societate deţinută integral de stat doar un an

După retragerea ultimilor investitori, Enel şi ArcelorMittal, autorităţile române încearcă să ajungă la o înţelegere cu omologii din China, singurul stat interesat în prezent de proiectul evaluat la 6,45 miliarde de euro. Mai mult, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, societatea de stat care administrează centrala de la Cernavodă, a declarat într-un interviu pentru cotidianul PUTEREA că societatea de proiect "EnergoNuclear va continua să funcţioneze ca o filială integral deţinută de Nuclearelectrica până la sfârşitul anului 2014". Acest lucru poate fi tradus fie prin faptul că statul va coopta cu siguranţă anul acesta un investitor în cadrul proiectului şi structura acţionariatului se va schimba, fie, dimpotrivă, nu va găsi nici un investitor, iar EnergoNuclear se va desfiinţa.

ROMANIA LIBERA

Totul pe o carte. Cele două fisuri ale planului USL

Liderii coaliţiei de guvernare au decis organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei o dată cu alegerile europarlamentare din luna mai. Protocolul USL va prevedea explicit că prezidenţiabilul alianţei este Crin Antonescu. Planurile pot fi încurcate de Curtea Constituţională, dar şi de nerealizarea unui cvorum de 50% la referendum. Victor Ponta şi Crin Antonescu au bătut palma pentru cuplarea referendumului pentru noua Constituţie cu alegerile europarlamentare. Cele două evenimente ar urma să aibă loc pe parcursul a două zile, pe 24 şi 25 mai. Pragul de validare a referendumului pentru aprobarea Constituţiei va fi de 50%. La europarlamentare, PSD şi PNL vor candida separat, dar vor elabora o platformă comună, care va cuprinde oferta USL pentru euroalegeri, dar şi un pact de neagresiune.

Declinul PC-urilor continuă

Vânzările de PC-uri au scăzut anul trecut la nivel mondial cu 10%, cel mai prost an înregistrat vreodată, din cauza ascensiunii smartphone-urilor şi tabletelor şi a încetinirii ritmului în care sunt înlocuite computerele vechi, potrivit estimărilor Gartner şi IDC, citate de Mediafax. Ambele companii raportează evoluţia pieţei computerelor personale încă din anii "80. După un 2013 dificil, industria PC-urilor are motive să respire uşurată, deoarece datele din ultimele câteva luni indică încetinirea ratei de scădere a vânzărilor, potrivit Wall Street Journal (WSJ). Astfel, numărul de PC-uri livrate anul trecut la nivel mondial a coborât la aproximativ 315 milioane, faţă de circa 350 milioane în 2012, estimează cele două companii de cercetare. Gartner notează că sistemul de operare Windows dezvoltat de Microsoft va rula în acest an pe doar 15% din dispozitivele conectate la internet, având în vedere cota de piaţă redusă a companiei în zona smartphone-urilor şi tabletelor.

Obama îndeamnă Congresul să amâne adoptarea noilori sancţiuni împotriva Iranului

Barack Obama îndeamnă Congresul să amâne adoptarea unor noi sancţiuni împotriva Iranului şi să dea o şansă diplomaţiei în dosarul nuclear iranian, în contextul în care aleşii americani ameninţă că vor vota noi sancţiuni împotriva Teheranului, conform Mediafax. Grupul 5+1, cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU plus Germania, au ajuns la un acord preliminar cu Iranul asupra programului nuclear al acestuia, la sfârşitul lui noiembrie, la Geneva. Teheranul şi Washingtonul au anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că acordul va fi pus în aplicare începând cu 20 ianuarie. Acest acord, un pas important după ani de blocaj, prevede că nu vor fi adoptate noi sancţiuni împotriva Iranului pe termen de şase luni, perioadă în care Iranul a acceptat să suspende dezvoltarea controversatului său program nuclear, în încercarea de a se ajunge la un acord mai cuprinzător.

ZIARUL FINANCIAR

ASF a dat amenzi de 5 milioane de lei în mai puţin de un an de funcţionare. Peste jumătate au vizat ofertele de preluare de pe RASDAQ

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat 129 de amenzi în cuantum total de 4,89 milioane de lei entităţilor de pe piaţa de capital (investitori, brokeri, emitenţi), din aprilie 2013 când s-a înfiinţat până la finalul anului trecut. Grosul amenzilor, respectiv 3,6 milioane de lei, l-au avut de plătit cei care au încălcat prevederile legale privind obligaţia lansării unor oferte publice de preluare. Cele mai mari amenzi au fost dictate împotriva unor firme înregistrate în insulele Belize, care nu şi-au respectat obligaţiile de a lansa oferte de preluare la Rafinăria Astra Ploieşti şi la Amonil Slobozia. Firma Kalatse Investments a primit două amenzi în valoare totală de 550.000 de lei, iar firmele Zalois şi Jovline au fost amendate cu câte 300.000 de lei, în cazul Amonil. Cele trei firme au primit amenzi uriaşe în ultimii ani şi din partea CNVM, dar nu se ştie dacă şi le-au plătit sau nu. Amenzi de câteva sute de mii de lei au primit şi Cătălin Chelu, unul dintre cei mai controversaţi investitori de pe bursă, împreună cu mai mulţi colaboratori ai acestuia.

Un grup ceh demolează fosta fabrică Munplast din Drumul Taberei şi face un Kaufland

Grupul InterCora din Cehia, care a dezvoltat pe piaţa locală mai mult de 30 de magazine pentru reţeaua de hipermarketuri Kaufland, a început de câteva săptămâni demolarea fostei fabrici Munplast din cartierul bucureştean Drumul Taberei pe terenul căreia va fi construit un nou magazin al companiei germane. Acţionarii Munplast au finalizat în urmă cu două luni procesul de vânzare a unui teren de 17.000 mp situat pe bulevardul 1 Mai, după ce au fost obţinute toate autorizaţiile pentru construirea magazinului Kaufland, în timp ce activitatea de producţie de mase plastice a fost mutată de câţiva ani într-o hală de pe platforma industrială Faur. "Noul magazin Kaufland, care se va construi în Bucureşti - Drumul Ta­be­rei, va avea o suprafaţă de circa 3.300 de metri pătraţi, iar deschiderea este preconizată pentru a doua jumătate a anului 2014", au precizat pentru ZF reprezentanţii Kaufland.

Şeful Broker Cluj: Doar clienţii cu portofolii mari vor mai primi consultanţă

Grigore Chiş, directorul general al Broker Cluj, cea mai mare firmă de brokeraj de pe bursă pe segmentul de retail, spune că vremea când orice client primea sfaturi de la brokerul său cum să-şi administreze banii de pe bursă a trecut şi clienţii cu bani puţini vor fi încurajaţi să-şi lase economiile pe mâna unui administrator de fond care să ia deciziile de investiţie în locul lor. "În acest an se va face o separaţie clară a clienţilor care vor beneficia de conturi asistate. Nu poţi să dai consultanţă unui client care are 5.000 de euro şi plăteşte 0,35% pe tranzacţie. Acesta trebuie să-şi pună banii într-un fond. Încă avem clienţi de acest gen cărora le acordăm consultanţă, însă uşor-uşor se vor îndrepta spre un fond de investiţii", spune Grigore Chiş. Intermediarii de pe bursă care lucrează cu investitori mici de retail se plâng că în cele mai multe cazuri salariile brokerilor nu sunt justificate de comisioanele pe care clienţii lor le generează pentru firmă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb