REVISTA PRESEI 14.02.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 februarie 2012

ADEVARUL

Băsescu l-a pus pe Boc să negocieze cu Ponta

Puterea este dispusă să dialogheze cu Opoziţia, au afirmat, ieri, liderii PDL după o întâlnire cu şeful statului. USL nu a participat la consultările de la Cotroceni. Liderii partidelor din arcul guvernamental s-au prezentat la consultările cu preşedintele Traian Băsescu, de la Palatul Cotroceni, în timp ce Opoziţia le-a boicotat. La finalul discuţiilor, atât Traian Băsescu, cât şi liderul PDL, Emil Boc, au anunţat disponibilitatea partidelor din Coaliţie de a negocia cu Opoziţia, inclusiv pe marginea cerinţelor formulate de către Victor Ponta la învestitura Guvernului Ungureanu. Dialogul ar urma să se petreacă odată cu invitarea Opoziţiei la semnarea unui protocol privind ratificarea Tratatului de stabilitate până la 1 martie.

USL rămâne în grevă

Interesant este că Traian Băsescu s-a referit la condiţiile puse de Victor Ponta pentru susţinerea Guvernului Ungureanu, dar nu a dat niciun răspuns la declaraţiile de ieri ale lui Crin Antonescu. Liderul PNL a anunţat că greva parlamentarilor USL va continua, el precizând că există patru condiţii care ar trebui îndeplinite de actuala guvernare pentru ca Opoziţia să renunţe la acest protest. El a cerut ca actuala guvernare să-şi ia angajamentul că nu va guverna prin angajări de răspundere şi prin Ordonanţe de urgenţă. A doua condiţie este ca parlamentarii Puterii să fie lăsaţi să se exprime prin vot în cazul unei eventuale moţiuni de cenzură.

Informaţii clasificate despre serviciile secrete şi premierul României, publicate la miezul nopţii de Anonymous

Potrivit informaţiilor publicate pe Pastebin, premierul României a contractat două credite, unul în lei, altul în euro. Datoria sa actuală către bănci este de 46.726 lei şi 84.500 euro. Creditele trebuie plătite până în 2021, respectiv 2031. Sunt făcute publice şi alte date legate de situaţia financiară a premierului, care corespund în mare măsură cu declaraţiile de avere ale acestuia. Membrii grupării Anonymous se întreabă, însă, unde merg toţi banii pe care Ungureanu îi câştigă. Aceştia sunt convinşi că primul ministru are conturi în alte ţări, cel mai probabil în Statele Unite ale Americii şi Austria.

Sistemul de sănătate din Grecia e paralizat, dar respinge reforma

Subvenţiile acordate de Grecia pentru achiziţiile de medicamente sunt în continuare în vigoare. Autorităţile nu au însă bani pentru a-şi plăti restanţele către furnizori şi farmacii, iar spitalele la rândul lor nu au primit bani pentru a-şi achita datoriile. Sistemul este practic paralizat, dar părţile implicate - farmaciştii, cadrele medicale şi distribuitorii de medicamente, resping cu încăpăţânare reforma. Anul trecut, valoarea cheltuielilor cu medicamentele, făcute de greci, s-a ridicat la circa 4 miliarde de euro, respectiv 2,4% din PIB; Unul dintre cele mai mari procente din PIB întregistrate între statele industrializate.

Investiţiile străine au ajuns în 2011 la minimul ultimilor nouă ani

Investiţiile străine directe au scăzut anul trecut cu 13,6% faţă de nivelul din 2010, la 1,917 miliarde euro, ajungând astfel la minimul ultimilor nouă ani, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Conform datelor publicate de Banca Naţională a României, participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 1,430 miliarde euro, în timp ce creditele intra-grup au însumat 487 milioane euro. Deficitul contului curent a fost finanţat anul trecut în proporţie de 33,7% prin investiţii directe ale nerezidenţilor în România. Investiţiile străine atrase de România anul trecut reprezintă minimul ultimilor nouă ani, fiind sub nivelul înregistrat în 2003, de 1,946 miliarde de euro. Cel mai ridicat nivel al investiţiilor străine directe s-a înregistrat în anul 2008 - 9,496 miliarde de euro.

Injecţiile de lichiditate făcute de Draghi se duc în profiturile băncilor comerciale

Prin împrumuturile de urgenţă primite de la BCE, băncile comerciale primesc de fapt o subvenţie estimată a avea valoarea de 120 de miliarde de euro. O sumă suficient de mare pentru a plăti toate bonusurile oferite de instituţiile financiare londoneze pentru următorii 24 de ani la nivelurile actuale. Royal Bank of Scotland Group Plc, BNP Paribas SA şi Societe Generale SA se numără printre cele peste 500 de bănci care s-au împrumutat cu 489 de miliarde de euro de la BCE în cadrul licitaţiei din decembrie. Aceste împrumuturi au o dobândă anuală de 1%, adică mai puţin de un sfert din dobânda medie din piaţă care în ultimele 12 luni a fost la nivelul de 4,3%, potrivit unor estimări realizate de Commerzbank şi preluate de agenţia de ştiri Bloomberg.

Liderul deputaţilor PDL, despre oamenii morţi din cauza gerului: "Au băut şi au adormit acolo"

Liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader, a declarat, în această seară, la Realitatea TV, că majoritatea celor care au murit în ultimele zile din cauza gerului "au băut şi au adormit acolo". Potrivit informaţiilor oferite de Ministerul Sănătăţii, până în acest moment, s-au înregistrat 74 de decese din cauza hipotermiei severe. "Din 80 de oameni sau 64, câţi au murit, unul singur a murit în maşină, restul au băut şi au adormit acolo", a declarat Toader în cadrul emisiunii "Deschide Lumea" de la Realitatea TV. Liderul PDL a încercat să apere felul în care autorităţile au făcut faţă situaţiei actuale, respectiv modul în care s-au deszăpezit drumurile şi s-au realizat operaţiunile de salvare a sinistraţilor.

A fost demis directorul general al Transelectrica

Horia Hăhăianu, directorul general al Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, a fost demis aseară, la cererea premierului Mihai Răzvan Ungureanu, a anunţat Ministerul Economiei. Premierul i-a solicitat ministrului Economiei să îl demită din funcţie pe directorul general al companiei Transelectrica pentru proastă comunicare în privinţa resurselor de energie disponibile, au spus surse citate de Mediafax.

Gazul, mai scump decât încălzirea centralizată

Scumpirea gazelor din următorii ani va aduce facturi uriaşe celor care au optat pentru centrale proprii de apartament în detrimentul sistemului centralizat de încălzire. La presiunea FMI, Guvernul a decis, vara trecută, să elimine subvenţiile acordate de la bugetul de stat pentru CET-uri, adică 45% din costurile cu achiziţia combustibilului. Astfel că, în această iarnă, cei care locuiesc în blocuri neizolate s-au trezit cu facturi uriaşe.

Siria: cruzime de ambele părţi

În timp ce soldaţii lui Assad folosesc scuturi umane pentru tancuri, apar informaţii că unii rebeli îi torturează şi îi ucid pe loialişti. Forţele regimului sirian folosesc scuturi umane: obligă civili să stea în faţa tancurilor sau pe acestea pentru a nu fi atacate de "Armata Siriană Liberă" (n.r. defectorii), relatează CNN, citând mărturia unui activist al opoziţiei aflat în oraşul Homs. Homs este asediat de mai multe zile de forţele regimului lui Bashar al-Assad. Ploaia de obuze şi tancurile aduse în oraş nu par însă a-i descuraja pe opozanţi. Găsirea unor cadavre de oameni executaţi în gropile de gunoi de la marginea oraşului Homs ridică însă întrebări şi asupra felului în care acţionează opoziţia siriană.

Franţa avertizează că o intervenţie militară străină în Siria ar agrava situaţia

Ministrul francez de Externe, Alain Juppe, avertizează că o intervenţie militară externă în Siria ar agrava situaţia, după propunerea Ligii Arabe de mobilizare a unei forţe de pace, informează AFP. "Credem că orice intervenţie cu caracter militar extern nu va face decât să agraveze situaţia, în lipsa unei decizii a Consiliului de Securitate ONU", a spus Juppe. Liga Arabă a anunţat că va cere Consiliului de Securitate ONU să adopte o rezoluţie pentru crearea unei forţe de menţinere a păcii. Organizaţia panarabă a precizat, de asemenea, că le cere membrilor săi să întrerupă relaţiile diplomatice cu Damascul.

Israelul acuză Iranul de atacuri asupra ambasadelor sale

Ministerul israelian al Afacerilor Externe a confirmat luni două atentate care au vizat personalul ambasadelor sale în India şi în Georgia, menţionând că cel puţin o persoană a fost rănită la New Delhi, relatează AFP. Premierul Benjamin Netanyahu a dat vina pe Iran pentru aceste atacuri.

CURENTUL

Dan Bittman face campanie electorală pe faţă la tvr, pentru USL

Cunoscutul rapsod al USL, Dan Bittman, a realizat duminică în studiourile TVR un veritabil clip electoral pentru demonstranţii anti-guvern şi anti-preşedinte din Piaţa Universităţii. Realizator al emisiunii Dănutz SRL - Supermarket de divertisment de pe TVR1, de duminică 12 februarie orele 17-19, Dan Bittman a pregătit un moment special, pe banii de la buget, pentru aurolacii din centrul Capitalei, susţinuţi continuu de USL prin Antenele lui Dan Voiculescu. Astfel, prin intermediul uneia dintre formaţiile invitate în emisiune, Mandinga, el a transmis un mesaj electoral anti-guvernamental celor care urmăreau, la acea oră, emisiunea sa de divertisment. Concret, la finalul spectacolului, pe ultimele acorduri ale melodiei cântate de Mandinga, atunci cînd formaţia cântă "delicia, delicia!", Bittman intervine şi îi corectează strigând, ca un veritabil activist al USL, "DEMISIA!, DEMISIA!".

Ministerul Economiei: România nu are probleme în producerea de energie electrică

România nu are probleme în producerea de energie electrică şi nu sunt motive pentru restricţionarea livrării de energie către populaţie, a anunţat ieri Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA). "În acest moment nu există probleme în producerea de energie; nu există motive pentru restricţionarea livrării de energie către populaţie", se arată într-un comunicat al ministerului. Instituţia arată că printr-un proiect de HG, publicat ieri pe site-ul instituţiei, "se creează mecanismele prin care CN Transelectrica SA poate să asigure în timp real echilibrul" între consumul şi producţia de energie electrică.

Iranul a impus noi restricţii pentru accesul poporului la Internet

Iranul a impus noi restricţii pentru accesul la Internet şi a blocat serviciile de mesagerie în ultimele zile, o iniţiativă care ar putea, potrivit unui important deputat conservator, "să coste scump regimul". Milioane de iranieni nu şi-au mai putut accesa de joi conturile de e-mail, precum serviciul de mesagerie Gmail al Google, cel de la Yahoo sau Hotmail de la Microsoft, fără vreo explicaţie din partea autorităţilor. Agenţia de presă Mehr a indicat că restricţiile nu afectează doar serviciile de mesagerie. "A trecut deja un timp de când utilizatorii de Internet au dificultăţi în accesarea site-urilor interne sau de actualitate, sau a motoarelor de căutare străine şi a serviciilor de mesagerie", a precizat agenţia Printre aceste dificultăţi, Mehr citează o viteză lentă, pene şi blocaje ale site-urilor de Internet.

CURIERUL NATIONAL

La BVB se tranzacţionează mai mult vorbe

BVB şi-a fixat ţintele strategice pentru ca până în 2015 să fie unul dintre cele mai active instrumente de finanţare a economiei, dar măsurile concrete vor fi enunţate abia la numirea noului şef. Mihai Chişu (IFB Finwest): Obiectivele sună la fel pentru că de zece ani proiectul Bursei este înţepenit. Rareş Şofariu (Interest Plus Fund): Până acum au fost prea multe vorbe şi prea puţină acţiune. Deşi volumele de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti rămân derizorii, iar aceasta nu îşi îndeplineşte funcţia de bază de finanţare a economiei naţionale, mesajele optimiste şi obiectivele măreţe nu au lipsit din direcţia instituţiei în ultimii ani. Reprezentanţii noului Consiliu al Bursei se înscriu în aceeaşi tradiţie, vorbele mari nelipsind de la prezentarea de ieri, în cadrul unei conferinţe, a strategiei pe termen lung adoptate recent.

FMI contrazice Reuters: Acordul a ajutat România

Editorialiştii agenţiei de presă spun că abordarea dură adoptată de instituţie în privinţa acordului s-ar putea dovedi "dezastruoasă". Instituţia răspunde aprecierilor, afirmând că acordul a ajutat România să revină la creştere economică, iar atitudinea FMI este una transparentă şi flexibilă. Fondul Monetar Internaţional contestă aprecierile editorialiştilor Reuters dintr-un articol de opinie publicat vineri pe blogul Breakingviews, care arată că abordarea dură adoptată de instituţie în privinţa acordului cu România s-ar putea dovedi "dezastruoasă". FMI consideră că acordul de finanţare externă a ajutat România să revină la creştere economică, iar atitudinea instituţiei este una transparentă şi flexibilă, în contextul circumstanţelor în continuă schimbare, se arată într-o scrisoare transmisă Breakingviews de directorul de relaţii externe al Fondului, Gerry Rice, potrivit Mediafax.

GOLIAT, primul satelit românesc, lansat ieri cu succes

"Pasager" al rachetei Vega, GOLIAT va stoca imagini de înaltă rezoluţie şi va măsura radiaţiile şi fluxul de micrometeoroizi. Datele vor fi transferate pe staţiile de sol pentru analiză. Primul nanosatelit românesc, GOLIAT, dezvoltat de un consorţiu de cercetare condus de Agenţia Spaţială Română (Romanian Space Agency - ROSA), a fost lansat ieri în cadrul zborului inaugural al rachetei Vega a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) de la baza de lansare Kourou din Guyana Franceză. GOLIAT - un satelit în formă de cub cu latura de 100 de milimetri, o greutate de 1.062 de grame şi o putere de 2 waţi - a fost conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007.

Coaliţia va încheia un protocol de susţinere a Tratatului de stabilitate

Boc: Coaliţia va propune opoziţiei şi o discuţie cu privire la subiectele de interes public, inclusiv acelea pe care le-a lansat la votul de învestitură a noului Guvern. Formaţiunile coaliţiei majoritare vor semna un protocol de susţinere a semnării şi ratificării de către România a Tratatului UE de guvernanţă fiscală, iar acesta va fi deschis şi opoziţiei, de la care se aşteaptă dialog şi pe alte teme ale agendei publice, au anunţat liderii partidelor coaliţiei, informează Mediafax.

CE certifică corectitudinea finanţărilor acordate pentru "Renovarea şi dezvoltarea satelor"

Verificările efectuate de experţii Comisiei Europene privind finanţările acordate de către Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) au dus la concluzia că acestea au fost făcute corect, nefiind propuse corecţii financiare de către autoritatea europeană. "În urma misiunilor de audit, efectuate la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) de către experţii Comisiei Europene pentru Măsura 322 - Renovarea, dezvoltarea satelor, nu au fost propuse corecţii financiare", a informat ieri APDRP, precizând că "procesul de primire, evaluare şi selecţie a proiectelor depuse pentru această Măsură a fost apreciat ca fiind unul corect şi valabil, toate sumele contractate fiind validate".

EVENIMENTUL ZILEI

STARE DE URGENŢĂ PENTRU PUŞCULIŢA BARONILOR: Capcanele în care trebuia să cadă Traian Băsescu

PROFITORI. Baronii locali au aşteptat să ningă, apoi s-au gândit cum să deszăpezească fără să mai organizeze licitaţii. Starea de urgenţă cerută cu insistenţă în două judeţe arată că baronii locali încearcă să tragă foloase prin orice mijloace. După ce a făcut circ la televizor, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Marian Oprişan, s-a mulţumit cu starea de alertă. La Buzău, Victor Mocanu, şi el preşedinte de judeţ, a insistat pe starea de urgenţă. În spatele declaraţiilor alarmiste stau alte interese. Dacă s-ar fi declarat stare de urgenţă, puteau să facă achiziţii directe, fără licitaţie. În al doilea rând, prin situaţia creată, şi-ar fi putut ascunde lipsa de reacţie şi fuga de responsabilitate. Apoi, implicarea Armatei s-ar fi întors ca un bumerang împotriva şefului statului, cel care putea decide luarea acestei măsuri.

Războiul Victor Ponta-antenişti: "Ridicolul" lui Ciutacu şi Radu Tudor vs. "superficialitatea Pontănacului"

Surprins că este pus la zid de "simbriaşii" Antenelor lui Voiculescu pentru mâna întinsă lansată spre noul premier Mihai Răzvan Ungureanu, liderul PSD, Victor Ponta, a spus că analişti precum Victor Ciutacu şi Radu Tudor au "exagerat enorm de mult" şi a sugerat că aceştia s-au umplut un "pic de ridicol" atunci când au făcut din el "un securist". În replică, analistul militar, Radu Tudor, îi impută liderului că este superficial şi că a exagerat lăsându-se convins de "diversiunile celor care până mai ieri îl numeau Pontănacul".

Ce nu-l prea îmbie pe Ponta să meargă la Washington: ninsoarea şi...lista săracă de întâlniri peste ocean

Crin Antonescu a spus Pas, iar pentru social-democratul Victor Ponta vizita peste ocean nu-l mai îmbie ca odinioară. Lucrul este de înţeles de altfel: lobby-ul pentru o vizită strălucitoare, de imagine, presărată cu întâlniri la cel mai înalt nivel s-a soldat cu un eşec. Confruntat cu lista anemică cu vizitele şi discuţiile programate, liderul liberal a zis pas. Conform unor surse din cadrul USL, interlocutorii lui Ponta urmează a fi doar politicieni din eşaloanele inferioare ale Partidului Democrat sau ale Casei Albe sau şefi de cabinet trimişi politicos la întâlniri de Hillary Cliton sau Joe Biden.

JURNALUL NATIONAL

NATO admite uciderea a 8 copii afgani într-un raid aerian

Şapte copii cu vârste între 6 şi 14 ani şi unul în pragul vârstei majoratului au fost ucişi, miercuri, în provincia Kapisa din Est-ul Afganistanului, în urma unui raid aerian. Astăzi, oficialii NATO au admis responsabilitatea pentru această tragedie, relatează Reuters. Generalul de Brigadă Carsten Jacobson, purtător de cuvânt al ISAF (Forţa Militară Internaţională din Afganistan) a declarat că operaţiunea împotriva insurgenţilor din zonă a fost derulată "în conformitate cu regulile NATO în privinţa atacurilor aeriene, reguli care au fost revizuite la presiunea guvernului afgan". Pe de altă parte, parlamentarul afgan Mohammad Tahir Safi, trimisul în zonă al preşedintelui Hamid Karzai, a declarat că atacul, solicitat de infanterişti francezi, nu a fost aprobat de partea afgană, tocmai datorită pericolului de a fi ucişi civili.

BNR: România are de plătit, în 2012, datorii de 40 de miliarde de euro

Serviciul datoriei externe a României în anul 2011 este de 39,52 miliarde de euro, se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a României. Din această sumă, aproape 25 de miliarde reprezintă datorie externă pe termen scurt, iar diferenţa este datorie pe termen mediu şi lung ajunsă la scadenţă. O pătrime sunt datorie negarantată public. Datoria externă totală a României, la 31 decembrie 2011 este de 98,6 miliarde de euro, include dobânda acumulată şi care nu a ajuns la scadenţă, precum şi alocările speciale de la FMI. Soldul datoriei externe a crescut cu peste 6 miliarde de euro faţă de finele anului 2010. Astfel, datoria externă a României pe termen scurt a crescut, într-un an, cu 17,6 procente, iar datoria pe termen mediu şi lung cu 3,7%.

NATIONAL

Usor, usor, se sparge gheata dintre PDL si PSD

Presedintele Traian Basescu intinde o mana social-democratilor sustinand ca 7 din cele 15 masuri clamate de liderul PSD in discursul din Parlament coincid cu programul asumat de noul premier. La randul sau, Victor Ponta il gratuleaza pe Mihai Razvan Ungureanu aratand ca il vede ca viitor lider al PDL.

Ne asteapta facturi record la intretinere

Temperaturile extreme de scazute din ultima perioada vor ridica facturile la intretinere. Comparativ cu luna decembrie 2011, in ianuarie este posibil sa platim chiar si cu 40% mai mult. In multe dintre orasele tarii este estimata o crestere cu 20 % a facturilor la incalzire pentru ianuarie. Si vorbim de cazuri fericite, daca luam in calcul ca in zonele in care s-au atins temperaturi extreme, Sfantu Gheorghe de exemplu, oamenii se asteapta sa plateasca aproape dublu pentru caldura din case. Si asta dupa ce in mai toate localitatile racordate la sistemul centralizat s-au inregistrat in luna decembrie cresteri cu 10-15% fata de noiembrie.

Crin Antonescu bate campii cu greva lui

Dupa ce si-a rebotezat boicotul "greva", Crin Antonescu conditioneaza revenirea USL in Parlament de schimbarea pedelistului Sever Voinescu dintr-o functie pe care acesta nu o mai are. Intronarea lui Razvan Ungureanu la Palatul Victoria a anulat orice sansa de alegeri anticipate, decredibilizand astfel greva-boicot initiata de liberali.

Liviu Dragnea stie ca se strange latul DNA

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, structurile anticoruptie s-au mobilizat pentru a accelera anchetele care ii vizeaza pe mai multi presedinti de Consilii Judetene. Iar primul pe lista "baronilor locali" suspectat de licitarea unor licitatii publice este Liviu Dragnea. Care a inceput sa intre in alerta dupa ce, asa cum singur a recunoscut, ar fi primit informatii ca se pregateste aducerea sa iminenta la Parchet. Ce-i drept, vicepresedintele PSD a pus posibila retinere pe seama comentariilor sale politice facute la adresa noului premier, desi monitorizarea sa de catre procurori este mult mai veche, dosarul privind afacerile din Teleorman fiind in lucru de aproape un an de zile.

FMI ne dirijeaza metroul

Introducerea in circulatie a 16 garnituri noi de tren si adaptarea programului de functionare al Metrorex la "cerintele pietei", acestea sunt conditiile impuse de FMI. Solicitarile care vizeaza Metrorex, companie monitorizata de Fondul Monetar International, au fost incluse in scrisoarea de intentie convenita de Guvern cu FMI in urma misiunii din ianuarie-februarie. Referindu-se la aceste indicatii transmise de reprezentantii Fondului, Gheorghe Udriste, directorul general al companiei, a explicat ca Metrorex functioneaza deja dupa un program, dar ca acesta trebuie aplicat cu mai multa rigoare.

Autoritatile au intrat PE SEST in STARE DE ALERTA pentru inceputul lunii martie!

Aflate in plina lupta cu viscolul care continua sa faca ravagii in jumatate din tara, autoritatile au un nou motiv de ingrijorare, cat se poate de serios. Pentru ca, se pare, s-au primit deja informari alarmante privind starea vremii de peste doua-trei saptamani. Astfel, conform surselor noastre, daca nu au loc schimbari radicale ale fronturilor atmosferice, in primele zile din luna martie vor incepe ploile, care vor fi puternice si de lunga durata. Iar cum temperatura va fi destul de joasa pana atunci, exista riscul ca "potopul" din martie sa produca o deszapezire fortata, ce poate provoca inundatii catastrofale.

PUTEREA

4,5 milioane euro deszăpezirea

Milioane de euro cheltuiesc pe deszăpezire autorităţile din zonele afectate de fenomenele meteorologice extreme înregistrate în acest an. Unele contracte au fost date fără licitaţie, iar dintre acestea câteva au ajuns la firmele consacrate, aflate în sferele de influenţă ale mai-marilor judeţelor aflate sub codul portocaliu. Dovada cea mai bună că banii au fost aruncaţi pe fereastră este amenda încasată de două firme din Prahova care nu au deszăpezit la timp drumurile stabilite prin contract.

Consilierii Capitalei nu vor să dea bani la sinistraţi

Şedinţa de Consiliu de duminică seara, în care ar fi trebuit aprobată alocarea a 2 milioane de lei din fondul de rezervă al municipalităţii pentru zonele sinistrate, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. Democrat-liberalii bucureşteni susţin că reprezentanţii PSD şi PNL din Consiliul General au făcut "imposibilă alocarea de fonduri către zonele sinistrate"prin faptul că "au refuzat"să se prezinte duminică seară la şedinţa cerută de PDL Bucureşti. "Banii ar fi urmat să meargă la consiliile judeţene din Vrancea şi Buzău. Acţiunea nu se dorea a fi una politică, mai degrabă fiind un semnal de solidaritate şi de ajutor din partea bucureştenilor faţă de românii aflaţi în dificultate din cauza vremii", spun reprezentanţii PDL Bucureşti.

Bursa de Valori "curtează" 52 de companii

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va fi unul dintre cele mai active instrumente de finanţare a economiei şi va fi lider pentru Europa de Sud-Est până în anul 2015, a declarat noul preşedinte al Bursei, Lucian Anghel, care a prezentat priorităţile strategice ale instituţiei pe termen lung. Vicepreşedintele BVB, Pompei Lupşan, a precizat că BVB va crea o listă de 52 de companii eligibile şi va organiza vizite în următoarele 52 de săptămâni la sediul acestora. Acţiunea vizează selectarea emitenţilor potenţiali, vizitarea unui emitent în fiecare săptămână şi dezvoltarea unui plan de implementare. Potrivit lui Lupuşan, BVB are un potenţial foarte ridicat, iar capitalizarea sa, situată în prezent la 10-15% din PIB, poate ajunge în următorii ani la 50% din PIB.

Herman van Rompuy: UE va rezolva criza zonei euro

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, Liu Weimin, a declarat, luni, că preşedintele Consiliului European Herman van Rompuy le va transmite marţi liderilor chinezi că Uniunea Europeană va rezolva criza zonei euro.În cadrul unei reuniuni amânate din octombrie 2011, Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Durao Barroso, se vor întâlni cu premierul chinez Wen Jiabao pentru a discuta despre cooperarea în materie de energie, urbanizare sustenabilă, comerţ, finanţe, protecţionismm, probleme regionale şi colaborarea în domeniul ştiinţelor biologice.

Iranul pregăteşte vase pentru atacuri sinucigaşe

Iranul şi-a consolidat prezenţa navală în zona Golfului şi a pregătit vase ce ar putea fi folosite în atacuri-sinucigaşe. Comandantul Fotei a cincea americane, staţionată în Bahrein, suţine că Marina SUA poate împiedica republica islamică să blocheze strâmtoarea Ormuz. La festivităţile prilejuite de a 33-a aniversare a Revoluţiei iranienedin weekend, unde a fost fost prezent şi liderul Hamas, Ismail Haniyeh, liderii iranieni şi-au reluat reluat ameninţările împotriva oocidentalilor care ar încerca să distrugă regimul de la Teheran.

ROMANIA LIBERA

Cum arăta ieri autostrada A2. Şase autofreze vechi de zăpadă, flota anti-iarnă a Companiei de Drumuri

Imagini luate luni pe autostrada A2 arată un drum pe care s-ar putea circula, dacă nu ar exista câteva puncte în care s-au strâns munţi de zăpadă. Din cauza dotării rudimentare, Compania de Autostrăzi şi regii asfaltului sunt nevoiţi să care omătul cu basculanta. "La nivelul companiei nu există dotarea necesară pe ansamblu pentru a face faţă exigenţelor populaţiei în astfel de condiţii (...) Trebuie făcute contracte la nivelul statului sau găsite sau alte forme de coperare între Administraţia Drumurilor şi firme care deţin astfel de utilaje"- Traian Băsescu

Tineri şi cu afaceri de milioane de euro

Dacă alte firme au dat afară pe capete angajaţi, au tăiat din costuri şi au renunţat la planurile de dezvoltare, în industria IT lucrurile au mers înainte. Antreprenori tineri, de până în 30 de ani, care şi-au clădit afaceri sănătoase, au rezistat cu brio recesiunii. Au inovat şi astfel au înregistrat vânzări de milioane de euro.

Primul Goliat românesc s-a împiedicat în nămeţi

Cel dintâi nanosatelit autohton a fost lansat ieri, cu succes dar primele imagini din spaţiu au ajuns în Florida, în Capitală condiţiile meteo fiind nefavorabile. Este vorba de primul satelit la care s-a lucrat doar în ţară şi în care au fost implicaţi doar specialişti români, după cum ne-a precizat în exclusivitate unul dintre responsabilii proiectului.

ZIARUL FINANCIAR

Toată economia va resimţi efectele iernii grele. O săptămână de februarie aduce la PIB 2 miliarde de euro. Îngheţarea economiei în jumătate din ţară înseamnă minus un miliard de euro la PIB

Jumătate din economie este îngheţată ca urmare a blocării a zeci de drumuri în partea de sud a ţării, a liniilor de cale ferată, opririi transporturilor pe Dunăre, a încetinirii lucrărilor de construcţii şi a reducerii consumului. La o primă evaluare, având în vedere că economia românească are exporturi de 800-900 de milioane de euro pe săptămână, o reducere la jumătate a acestei activităţi ar însemna un minus de 400 de milioane de euro în contul companiilor care livrează la extern. Situaţia va avea impact şi asupra produsului intern brut, dar şi asupra veniturilor bugetare.

Noul preşedinte a prezentat cei 5P prin care vrea să ridice Bursa: Ne-am stabilit ţinte înalte şi vom lupta să le realizăm

Misiune: Bursa de Valori Bucureşti va fi unul dintre cele mai active instrumente de finanţare a economiei şi o altărnativă la finanarea bancară. Viziune: Bursa de Valori va fi lider pentru Europa de Sud-Est, un hub financiar pentru pieţele din regiune. Cel puţin asta speră noul Consiliu de Administraţie al BVB. "Ne-am stabilit ţinte înalte şi vom lupta să le realizăm. Dacă stabilim nişte ţinte foarte joase, rezultatele vor fi cele pe care le-am mai văzut", a declarat Lucian Anghel, noul preşedinte al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul primei conferinţe publice susţinute de noua conducere a BVB, în care aceasta şi-a prezentat strategia de dezvoltare pe termen lung.

BCR a dat credite de 300 mil. euro prin "Prima casă" 4, adică jumătate din plafon

BCR, cea mai mare bancă locală după activele deţinute, a vândut credite de 300 mil. euro prin a patra etapă din "Prima casă", epuizând jumătate din plafonul de garanţii alocat în vara anului trecut. Reprezentanţii băncii spun că ritmul de acordare a creditelor a fost mult mai rapid decât în ediţiile anterioare ale programului, când fuseseră vândute credite de 600 mil. euro în doi ani. BCR are cel mai mare plafon de garanţii în actuala ediţie din "Prima casă", în care riscul de neplată este preluat doar pe jumătate de stat, iar oficialii băncii estimau în vară că suma alocată le va ajunge să dea credite timp de doi ani.

Debut dezastruos în absorbţia fondurilor de la UE: niciun euro în luna ianuarie

Ministrul Leonard Orban vrea să ia de la UE anul acesta 3-4 mld. euro fonduri structurale, dar în prima lună nu a luat nimic. Niciun euro rambursări de la UE pentru fondurile structurale şi de coeziune. Aşa a debutat prima lună din 2012, an în care administraţia de la Bucureşti îşi propusese să atragă şaşe miliarde de euro - în jur de 3-4 mld. euro pentru fondurile structurale şi de coeziune şi două miliarde de euro pe fondurile pentru agricultură.

Prima licitaţie de titluri de stat a noului ministru al finanţelor . Randamentele scad în continuare, cererea e de patru ori cât oferta

Ministerul Finanţelor a plasat ieri o emisiune de certificate de trezorerie pe douăsprezece luni la un randament mediu de 5,8%, în scădere cu 0,43 puncte procentuale faţă de prima licitaţie organizată în ianuarie pentru această maturitate. A fost prima ieşire a Finanţelor pe piaţa locală după preluarea mandatului de ministru de către Bogdan Drăgoi, care anterior conducea tocmai zona de administrare a datoriei publice. Acum ministrul caută un candidat pentru postul de secretar de stat responsabil cu Trezoreria, urmând să aleagă de pe o listă scurtă pe care se găsesc atât nume din minister, cât şi din bănci. Suma adjudecată ieri s-a ridicat la 1,5 miliarde de lei, fiind cu aproape 90% mai mare decât nivelul programat.

RCS&RDS a ajuns la o reţea de 300 de hotspoturi WiFi doar în Capitală

Compania românească RCS&RDS, cel mai mare furnizor de servicii de internet prin linii fixe din România, a ajuns la începutul acestei luni la o reţea de peste 1.200 de puncte de acces wireless (Wi-Fi) în peste 40 de oraşe mari din ţară, cu 800 mai mult decât în luna septembrie a anului trecut, potrivit datelor comunicate ZF de operator. În prezent, conform datelor de pe pagina web a companiei doar în Bucureşti compania are aproape 300 de hotspoturi instalate în staţii de metrou, restaurante, malluri sau chiar în aer liber.

Surpriză: inflaţia a coborât în ianuarie la un nou minim istoric în ciuda eliminării subvenţiilor la căldură

Inflaţia anuală a continuat să scadă în prima lună a acestui an şi a atins un nou minim istoric, de 2,72%, sub nivelul anticipat de piaţă, de 3%, în condiţiile în care în ianuarie preţurile de consum au crescut cu 0,36%.

Unii analişti apreciază că trendul dezinflaţionist favorizează continuarea de către BNR a ciclului de relaxare a politicii monetare. Uşoare ieftiniri s-au înregistrat în ianuarie la unele alimente de bază, la medicamente, dar şi în cazul energiei termice, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Nici nu ştiţi cât de bine stă România: UE nu ne-a pus pe "lista neagră" a statelor ce pot ajunge în situaţia Greciei

Uniunea Europeană (UE) a întocmit o "listă neagră" a celor mai vulnerabile ţări din spaţiul comunitar, Italia, Spania, Cipru şi Ungaria, care trebuie să adopte rapid măsuri de corectare a evoluţiei economice pentru a nu ajunge în situaţia Greciei, potrivit cotidianului ungar Portfolio, citat de Mediafax. De asemenea, UE are listă şi cu ţări aflate sub observaţie, Franţa, Belgia, Marea Britanie, Slovenia şi Bulgaria, potrivit publicaţiei italiene Corriere della Sera. Aceasta citează un document care va fi prezentat marţi de comisarul pentru Afaceri Monetare, Olli Rehn. Evaluarea UE se bazează pe analiza a zece indicatori economici, care în multe cazuri, precum cel al costurilor cu forţa de muncă, oferă o imagine a realităţii economice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb