REVISTA PRESEI 14.02.2013

Willy Homner
Revista Presei / 14 februarie 2013

ADEVARUL

Românii de afară au trimis în 2012 mai mulţi bani în ţară. Remiterile au crescut anul trecut pentru prima dată în ultimii patru ani

Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice - majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare - au ajuns în 2012 la aproape 3,85 miliarde de euro, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României. Valoarea este mai mare cu doar puţin peste 3% faţă de nivelul înregistrat în 2011, însă acesta este primul avans după trei ani de scăderi consecutive. Faţă de anul 2008, când sumele trimise în ţară de "căpşunari" au atins un maxim de 6,6 miliarde de euro, remiterile din 2012 sunt cu peste 40% mai mici. Dacă în anii de boom economic muncitorii români din străinătate reuşeau din salariul primit să mai pună ceva bani deoparte, acum, cu greu reuşesc să trimită familiilor rămase în ţară sume pentru acoperirea cheltuielilor curente.

STUDIU Marijuana, drogul cel mai consumat de elevii şi studenţii români

Canabisul este drogul preferat de elevii şi studenţii români, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), care se bazează pe mai multe studii internaţionale făcute în ultimii ani, cât şi pe datele furnizate de instituţiile guvernamentale şi nonguvernamentale implicate în lupta antidrog. Raportul naţional privind situaţia drogurilor în 2012, realizat de Agenţia Naţională Antidrog (ANA) arată că, în rândul studenţilor, cel puţin 20,9% au declarat că au consumat canabis cel puţin odată în viaţă, 9,5% au consumat SNPP (substanţe noi cu proprietăţi psihoactive), în timp ce 2,5% spun că au luat pastile ecstasy. În rândul elevilor, 7,2% au declarat că au consumat canabis şi inhalante, iar 5,3% - SNPP. Cercetarea a mai relevat o creştere a consumului de canabis/haşiş, de substanţe inhalante şi amfetamine.

Dragnea l-a scăpat pe Năstase de la executarea silită

Inspectoratul de Stat în Construcţii a renunţat să mai declanşeze procedura executării silite a lui Adrian Năstase, după ce vicepremierul Liviu Dragnea i-a atenţionat voalat pe şefii instituţiei. Presiunea pusă de Liviu Dragnea pe Inspectoratul de Stat în Construcţii şi-a spus cuvântul. După ce vicepremierul a dispus verificări la sânge la ISC, şi l-a somat pe inspectorul general Petru Cost "să înceteze cu bâlbâielile" în cazul Năstase, reprezentanţii inspectoratului au procedat în consecinţă: ISC a pus urgent la dispoziţia avocaţilor lui Adrian Năstase numărul contului din Trezorerie în care să fie virate sumele cu titlul de prejudiciu în dosarul "Trofeul Calităţii". Asta pentru ca executorii judecătoreşti să nu ajungă să scoată la mezat bunurile fostului premier, cum ar fi blocul din strada Zambaccian sau ferma de la Cornu. Pentru siguranţă însă, Adrian Năstase a deschis la CEC un cont pe numele ISC, unde a virat deja banii.

Cum a transformat Putin aurul negru în lingouri

Vladimir Putin este sigur că Statele Unite pun în pericol economia mondială prin maniera abuzivă prin care impune monopolul dolarului. În timpul guvernării lui Putin, Rusia a devenit nu numai cel mai mare producător de petrol, ci şi cel mai mare cumpărător de aur. Numai în ultimul deceniu, Rusia a adăugat 570 de tone în banca sa centrală, cu un sfert mai mult decât ocupanta locului secund, China. "Cu cât ţara are mai mult aur, cu atât suveranitatea sa va fi mai mare în cazul unei prăbuşiri a dolarului, a monedei euro sau a lirei", a explicat pentru Bloomberg Evgeny Fedorov, parlamentar în camera inferioară din partea partidului Rusia Unită, formaţiunea politică a preşedintelui Vladimir Putin. Chiar şi cu avântul lui Putin, cu o cantitate de 958 de tone de aur, Rusia se află pe locul opt în topul celor mai mari rezerve. Statele Unite se află în fruntea clasamentului cu aproximativ 8.134 de tone, urmate de Germania (3.391 de tone), Fondul Monetar Internaţional (2.814 tone), Italia , Franţa, China şi Elveţia.

Ponta vrea un acord rapid pentru răscumpărarea acţiunilor Rompetrol. Cât de rapid? Până luni

Guvernul continuă negocierile pentru vânzarea acţiunilor Rompetrol şi speră să ajungă la o înţelegere până luni, când este stabilit un nou termen în procesul pe această temă, iar în lipsa unui acord va decide instanţa, ceea ce însă ar putea genera "şi alte repercusiuni', a declarat premierul Ponta. " Eu personal am încurajat negocierile şi sper că putem să ajungem la un acord benefic atât pentru statul român, cât şi pentru cei de la Rompetrol. Până la urmă, statul român are de câştigat nişte bani pentru creanţă, la care se adaugă investiţii pe care Rompetrolul să le facă şi locurile de muncă ale celor care depind de Rompetrol. Este un pachet întreg pe care îl negociem şi este mai bine să îl negociem, sper să ajungem la un acord înainte de a decide judecătorul", a spus Ponta.

Contractul Romgaz-OMV-Exxon a fost semnat ierii. Partea română are 10% din zăcămintele de sub Marea Neagră

Romgaz va participa în asociere cu OMV şi Exxon la viitoarele activităţi de exploatare a zăcămintelor de gaze din Marea Neagră, perimetrul Midia, cu o cotă de 10%, în baza unui acord semnat, miercuri, de către conducerile celor trei companii. În urmă cu o lună, premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul a obţinut în negocieri cu OMV şi Exxon o "participare corectă" a Romgaz la exploatarea noilor zăcăminte de gaze din Marea Neagră, în urma unor discuţii care au durat două luni. OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat, în februarie anul trecut, o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României. Acest zăcământ, aflat în perimetrul Neptun, nu este acelaşi cu cel de la Midia, care face obiectul contractului semnat azi.

CURIERUL NATIONAL

Obama negociază o zonă de liber-schimb UE-SUA

Preşedintele american Barack Obama a anunţat marţi lansarea negocierilor între Statele Unite şi Uniunea Europeană privind instaurarea uneia dintre cele mai importante zone de liber-schimb din lume, relatează AFP, potrivit Mediafax. Considerat, de câţiva ani, un acord de liber-schimb americano-european, a căpătat un nou avânt de la sfârşitul lui 2011, după un nou eşec al negocierilor internaţionale realizate sub egida Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Taxele vamale între cele două blocuri sunt în prezent relativ scăzute însă există în continuare, mai ales de partea americană, sectoare protejate unde barierele comerciale sunt încă ridicate. De partea europeană, liberalizarea schimburilor ar aduce în dezbatere agricultura, în special cu privire la problema organismelor modificate genetic (OMG), curente în Statele Unite şi proscrise în UE.

Ministerul Economiei nu renunţă la privatizarea Oltchim

Vosganian le-a spus ieri sindicaliştilor că procedura se va derula în sistem integrat cu Arpechim. La începutul săptămânii, ministrul a discutat cu Joaquin Almunia, comisarul pentru Concurenţă, despre posibilitatea acordării ajutorului de 20 mil. euro pentru Oltchim. O a doua întâlnire cu comisarul pentru Concurenţă este programată pentru data de 19 februarie, dată la care ministerul speră să aibă loc "un dialog intensificat care să ducă la un răspuns mai rapid din partea Comisiei Europene la solicitările Guvernului României".

Comisionul perceput de Borza de la Uztel, considerat ilegal de instanţă

Curtea de Apel Craiova a admis recursul formulat de Asociaţia Acţionarilor Uztel în privinţa comisionului de 3% perceput de administratorul judiciar al companiei - Euro Insol -, astfel încât acesta va trebui să returneze suma de 500.000 euro, consideraţi drept necuveniţi de instanţă. Reprezentantul Asociaţiei Acţionarilor Uztel, Dan Rădulescu, a declarat recent pentru Curierul Naţional că potrivit deciziei de intrare în insolvenţă a companiei, administratorul judiciar urma să primească 1,5% drept comision de administrare, în timp ce administratorul special urma să primească acelaşi procent. În plus, Rădulescu, care a fost desemnat drept administrator special al Uztel, ne-a declarat că, în ultimele trei - patru luni, Remus Borza, administratorul judiciar, nu-i permite accesul în clădirea de birouri a Uztel.

Giganţi ai industriei italiene, implicaţi în răsunătoare scandaluri de corupţie

Vremuri grele pentru patronii marilor grupuri industriale italiene! La doar câteva zile de la începerea unei anchete privindu-l pe Paolo Scaroni, patronul gigantului petrolier ENI - acuzat de implicarea în afaceri de corupţie în colaborare cu oficiali algerieni - marţi dimineaţa a fost arestat Giuseppe Orsi, patronul unui alt mare grup industrial italian, Finmeccanica, specializat în aeronautică şi echipamente pentru apărare. Orsi este acuzat de "corupţie internaţională" la obţinerea contractului de vânzare către Guvernul indian a 12 elicoptere produse de AgustaWestland, filială a Finmeccanica. Concret, el ar fi oferit, în 2010, un comision de... 51 milioane de euro pentru a obţine un contract în valoare de 556 milioane euro (pentru cele 12 elicoptere).

După noul test nuclear, oamenii din Phenian abia îşi pot reţine bucuria

Al 3-lea test nuclear efectuat de către Phenian a provocat un val de indignare în rândul comunităţii internaţionale, dar în Coreea de Nord locuitorii "abia îşi pot reţine bucuria", scrie presa nord-coreeană oficială, care a intervievat "cetăţeni obişnuiţi". Imagini televizate prezentau nord-coreeni care îşi manifestau bucuria şi aplaudau anunţarea testului nuclear, anunţat drept o "reuşită" de către regim.

EVENIMENTUL ZILEI

AICI sunt BANII dumneavoastră. Mogulul Umbrărescu, un miliard de euro din afaceri cu asfalt Autor:

Supranumit "Împăratul asfaltului", Dorinel Umbrărescu a plecat de jos şi a reuşit să devină unul dintre milionarii României. Cele două firme de construcţii ale omului de afaceri au pus asfalt de peste un miliard de euro în ultimii şase ani. Dorinel Umbrărescu a reuşit să încheie cu statul cele mai bănoase contracte dintre toţi "Regii asfaltului". Constructorul băcăuan controlează două firme care au reuşit să câştige întotdeauna cele mai "grele contracte", cum le numesc drumarii, adică pe cele cu o valoare foarte mare, de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). În perioada 2007 - 2012, în conturile Spedition UMB şi Tehnostrade SRL au intrat peste un miliard de euro sub formă de plăţi efectuate de CNADNR. 2009 a fost "anul de aur" pentru Umbrărescu: a încasat 440 de milioane de euro , fără TVA.

Sebastian Ghiţă: "Conturile din Cipru ale lui Voiculescu şi SRS vor fi publicate"

Războiul din USL, dintre deputatul Sebastian Ghiţă şi foştii securişti Sorin Roşca Stănescu şi Dan Voiculescu, ia amploare. O explicaţie s-ar afla în recentele informări ale SRI privind securitatea energetică şi "corupţia la nivel strategic". Ghiţă face parte din Comisia SRI. Mai multe emisiuni ale posturilor controlate de Dan Voiculescu şi de PNL l-au înfierat pe Sebastian Ghiţă. Ieri, deputatul PSD a răspuns, printr-un interviu dur, acordat ziare.com. Conflictul ar trebui privit prin prisma unui raport prezentat, marţi, de către directorul SRI, George Maior, Comisiei parlamentare de control, susţin surse politice. Maior ar fi vorbit, în faţa comisiei, despre securitatea energetică şi corupţia "la nivel strategic". În interviul pentru ziare. com, Ghiţă a intensificat atacul la colegii săi de alianţă Roşca Stănescu şi Dan Voiculescu, pe care i-a definit drept "fosile comunistoide".

Cum a prezentat Antena 3 că Voiculescu rămâne Felix. Ce au spus celelalte televiziuni de ştiri |

La toate televiziunile de ştiri, informaţia că Dan Voiculescu rămâne turnător al Securităţii, şi după ce a utilizat ultima cale de atac, a fost breaking news. Doar la Antena 3 s-a văzut altfel. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins ca inadmisibilă cererea lui Dan Voiculescu de revizuire a verdictului dat de Curtea Supremă, potrivit căruia a colaborat cu Securitatea. Este vorba de o cale extraordinară de atac. Rudele din Germania turnate la Securitate şi CNSAS au cerut să se menţină acest verdict.

Deputatul Mădălin Voicu: Preoţii sunt nişte DERBEDEI, cu Daniel în frunte!

"Înainte, credinţa în Dumnezeu, clerul, fermentul ăsta ortodox, chiar dacă suntem popor laic, avea o seminţie, o chestie, o pioşenie. Era o chestie serioasă. Acum e bişniţărie. Şi de la cap se împute peştele. Trei preoţi cunosc pentru care aş băga mâna în foc că sunt oameni care cred în meseria lor şi care sunt în stare să-ţi limpezeasca sufletul. Restul sunt derbedei, cu Daniel in frunte", a declarat deputatul Mădălin Voicu. Acesta a precizat pentru România Tv că este un bun creştin, că se duce în fiecare zi la biserica, dar este foarte supărat că reprezentanţii bisericii practică un fel de afacere.

Cel mai bogat român şi-a mai pus o ŢARĂ LA PICIOARE: Cu ce miliardar îşi dispută teritoriile

Guvernul Coastei de Fildeş a negociat direct cu Pan African Minerals, societate înfiinţată anul trecut de miliardarul român Frank Timiş (48 de ani), pentru construcţia şi concesionarea unui terminal de minereuri în portul San Pedro. Industriaşul român are deja concesionat în Coasta de Fildeş depozitul uriaş de fier Mont Klahoyo alături de drepturile de operare a unei linii feroviare. Frank Timiş şi-a asumat încă din vara anului trecut extinderea unei linii feroviare de la Kaya la Tambao, localităţi din nordul statului Burkina Faso, ţară vecină cu Coasta de Fildeş. Calea ferată ar urma să lege astfel Tambao de Abidjan, fosta capitală a Coastei de Fildeş şi următoarea ţintă a lui Frank Timiş. Planurile de expansiune feroviară din Africa de Vest au aprins o bătălie feroce între Frank Timiş şi industriaşul francez Vincent Bollore, cu o avere estimată la 1,7 mld. dolari.

Îi suflă Ponta lui Chiţoiu ANAF-ul? ANAF, Garda şi Vama vor fi reorganizate într-o Direcţie Antifraudă

Premierul Victor Ponta a declarat că va înfiinţa o Direcţie Antifraudă care va cuprinde ANAF, Garda Financiară şi Controlul Vamal. Acesta a evitat însă să spună dacă Direcţia va funcţiona în subordinea sa. "Împreună cu ministrul Chiţoiu am discutat că actuala formulă a ANAF va suferi modificări - Garda Financiară, Controlul Vamal vor fi reorganizate în ceea ce funcţionează deja în majoritatea ţărilor europene, şi anume o Direcţie Antifraudă care să nu mai stea toată ziua să controleze pe buticul din colţ şi firma care îşi plăteşte impozitele, ci să meargă ţintit acolo unde avem probleme de evaziune fiscală: accize, combustibil, legume-fructe şi alte produse", a spus Ponta.

JURNALUL NATIONAL

Corlăţean i-a făcut loc naşului în suflet

La Ministerul de Externe bate un vânt călduţ dinspre Cotroceni care adie plăcut pe obrăjorii lui Titus Corlăţean. Ministrul a înţeles că pactul de coabitare înseamnă pentru stabilitatea scaunului propriu o coloană vertebrală făcută preş spre Traian Băsescu. Mai mult, de atâta colaborare, naşul a început să intre în sufletul ministrului PSD care îşi bombează pieptul când iese pe marile bulevarde ale continentului. Schimbarea de atitudine a dlui Corlăţean este benefică doar pentru batalionul diplomaţilor care ştiu parola "e naşul nostru şi-n sufletul nostru". Peste noapte, la indicaţia primită de la Cotroceni, ministrul Corlăţean a hotărât că postul de ambasador la Roma ar trebui încredinţat Manuelei Dana Constantinescu, aceeaşi persoană respinsă de Corlăţean acum câteva luni după examinarea ei la Comisia de politică externă a Parlamentului.

TIMBRUL DE MEDIU a fost amânat. Guvernul va lua o decizie săptămâna viitoare

Guvernul nu a aprobat nici ieri noua taxă de mediu, care ar fi trebuit să intre în vigoare la începutul lunii ianuarie. Noua taxă auto va fi discutată în Guvern săptămâna viitoare, a anunţat premierul Ponta. Premierul a precizat ca proiectul va fi transformat într-o Ordonanţă de Urgenţă, care ar urma să intre în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Până atunci, proiectul rămâne în dezbatere si publicat pe site-ul Ministerului Mediului. "Am făcut o singură modificare: o să avem prime, nu luăm noi bani, ci dăm pentru cei care inmatriculează maşini electrice sau total nepoluante", a mai spus Ponta.

Poliţia va sechestra în trafic maşinile datornicilor

Preţul locuinţelor executate silit va scădea, iar oferta de autovehicule va creşte după data de 15 februarie, când va intra în vigoare noul Cod de Procedură Civilă. Executorii judecătoreşti vor avea dreptul să pună sechestru pe maşinile datornicilor, aflate în trafic. "În cazul autovehiculelor executate silit, conducătorii auto se pot trezi că poliţiştii le sechestrează maşinile în trafic. Poliţia rutieră poate identifica maşina şi ridica certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a autovehiculului, iar bunul este sechestrat", a declarat avocata Roxana Vlăsceanu. Aceasta a explicat că până la intrarea în vigoare a noului Cod, de cele mai multe ori, creditorii apelau la detectivi particulari pentru găsirea maşinilor.

NATIONAL

Laura Codruta Kovesi vine la DNA!

"Rebeliunea" magistratilor pare sa se stinga la fel de rapid pe cat a si inceput. Dupa ce i-a promis protectorului Crin Antonescu "zornait de catuse" la varful taberei rivale, ministrul Mona Pivniceru nu a reusit sa castige nici macar o batalie, ce sa mai vorbim de razboiul Justitiei! Mai mult decat atat, pentru ca umilinta cuplului Antonescu - Pivniceru sa fie deplina, cei doi au descoperit de-abia acum ca, in toata aceasta perioada, nu au facut de fapt decat jocurile adversarilor. Pentru ca haosul creat atat in CSM, cat si la nivelul Parchetelor si instantelor de judecata nu a facut decat sa demonstreze ca Mona Pivniceru nu are nici forta, dar nici oamenii prin care sa asigure o functionare normala a Justitiei. Asa ca liderii cancelariilor europene au cerut din nou, intempestiv, revenirea luptei anticoruptie pe linia Laura Codruta Kovesi - Daniel Morar. Iar premierul Victor Ponta a bifat un nou punct de pe lista coabitarii...

Escrocheriile si faradelegile familiei Patriciu

In timp ce Dinu Patriciu se reface dupa transplantul de ficat alaturi de chinezoaica Melanie Chen, fara sa-i pese de zecile de milioane de euro pe care le are de platit bancilor si partenerilor de afaceri, fratele sau mai mic, Serban Patriciu, incearca sa-l divorteze pe magnat si s-o lase pe Dana Patriciu fara niciun leu, recurgand la manevre ilegale.

Regionalizarea incaiera nobilimea liberala cu cea pesedista

Reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei spulbera feudele alesilor locali ai PSD si PNL. Rezultatul: regionalizarea, unul dintre marile proiecte useliste, e pe cale sa-si dea duhul. Varianta luata in calcul de guvern, respectiv transformarea celor opt regiuni de dezvoltare deja trasate in tot atatea unitati administrativ-teritoriale, in locul judetelor existente acum, nu este pe placul liberalilor. Care nu vad cu ochi buni transformarea marilor orase, controlate de pesedisti, in capitale regionale.

Curtea de Conturi se baga in "troaca" magistratilor. Nicolae Vacaroiu ia la puricat deconturile Inspectiei Judiciare a CSM

Inregimentarea politica a Curtii de Conturi continua intr-un ritm accelerat. Astfel, dupa ce au dat iama prin primariile conduse de reprezentantii Opozitiei, subalternii lui Nicolae Vacaroiu au facut "partie" la conducerea deconcentratelor cu dezvaluirile privind "jafurile" actualilor directori. Mai nou, inspectorii Curtii de Conturi si-au anuntat iminenta descalecare si in "balamucul" de la Consiliul Superior al Magistraturii. Unde au misiunea de a verifica de urgenta deconturile membrilor Inspectiei Judiciare. Adica sa calculeze daca deconturile la benzina "se pupa" cu kilometrii parcursi in teritoriu de cei de la Inspectie. Tocmai acum, cand datul la gioale intre membrii CSM a ajuns la cote de-a dreptul paroxistice.

PUTEREA

Pierderi mari în 2012 la BRD-Societe Generale. "Dosarul bancherilor" - Gaură de 180 milioane de euro

Costul total pentru BRD-Groupe Societe Generale al fraudelor anchetate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este estimat la 180 milioane de euro, pe baza celor mai recente reevaluări ale garanţiilor, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele-director general al băncii, Philippe Lhotte. PUTEREA a descris încă din 22 ianuarie mecanismul prin care BRD a fost fraudată cu largul concurs al unora dintre şefii ei. La acea dată, paguba era previzionată doar la 85 de milioane de euro.

Gazprom: Extindere agresivă în România

După deschiderea primei benzinării sub brandul Gazprom lângă Sibiu, compania sârbă NISanunţă alte planuri pentru ţaranoastră, transmite economica.net. Directorul general al NIS, Kiril Kravchenko, a declarat că firma va continua extinderea reţelei de retail, va dezvolta logistica şi va avansa pe segmentul de upstream. "Am achiziţionat 100 de benzinării şi de locaţii pentru viitoare benzinării în afara Serbiei. (...) În următorii trei ani, vrem să avem o reţea de benzinării premium în Serbia, Bosnia, România şi Bulgaria capabilă să concureze, prin calitatea serviciilor, marile companii europene", a spus Kravchenko, citat de economica.net. El a precizat că în acest an, NISva demara explorarea resurselor de hidrocarburi în România.

Ofiţeri SRI, condamnaţi

Generalul (r) SRI Ovidiu Soare a fost condamnat definitiv de către instanţa supremă la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, pentru corupţie, iar fostul consilier prezidenţial Cico Dumitrescu a fost achitat. Aceeaşi pedeapsă de trei ani cu suspendare a primit-o şi colonelul (r) SRI Gheorghe Dumitrache, care, împreună cu generalul (r) Ovidiu Soare, şi-a traficat influenţa, pretinzând şi primind de la oameni de afaceri din Prahova sume importante de bani şi bunuri materiale în schimbul protecţiei acordate, atât în domeniul economic, cât şi în domeniul activităţii organelor judiciare, dar şi de justiţie.

ROMANIA LIBERA

Miliarde de euro abandonate in mijlocul Bucureştiului. Zeci de şantiere lăsate de izbelişte contribuie la imaginea ponosită a Capitalei

Un inventar al acestor zone negre ale oraşului ar dura zile, poate luni. RL a optat pentru un traseu care a inclus doar zonele Barbu Vacarescu - Nerva Traian - Gara de Nord - Cotroceni - Militari. Podul suspendat pe Mihai Bravu, terenul viran cumparat de Ikea (fosta Timpuri Noi), Esplanada(peste 100.000 de mp.), Casa Radio, Piata Matache, cladiri lasate in paragina, sunt cateva exemple.

Israel. Scandalul "prizonierului X" ia calea unei afaceri de stat. "Omul cu masca de fier" era spionul Mossadului

Canalul australian ABC a dezvaluit ca un misterios prizonier care s-a sinucis intr-o inchisoare de maxima securitate din Israel era cetatean australian recrutat de Mossad. In Israel, unde afacerea a fost cenzurata total, dezvaluirea ei a avut efectul unei bombe si a declansat scandal in Parlament.

ZIARUL FINANCIAR

Ce este în spatele notei de plată de 100 mld. euro datorie externă

Directorul Ford România, Zoltan Brassai, a surprins săptămâna trecută într-o frază toată situaţia economiei româneşti: inginerii sunt mai prost plătiţi aici decât economiştii pentru că România produce puţin şi importă mult. "În Germania în producţie se plăteşte mai bine decât în comerţ deoarece acolo se produce mai mult decât se vinde. În România comerţul este pe primul loc deoarece se vinde mai mult decât se produce, de aici şi diferenţele între salarii", a spus Brassai săptămâna trecută la ZF Live. Cu alte cuvinte, firmele se adaptează contextului şi caută pe piaţa muncii mai mulţi economişti, oameni care să se ocupe de relaţiile comerciale, de identificat cele mai bune surse de achiziţii şi cele mai profitabile canale de vânzare şi să administreze profitabil conturile companiei, decât oameni care să se ocupe de producţie.

Atenţia se mută din nou în Marea Britanie şi Franţa, dar victimele sunt clare: procesatorii români de carne pierd încrederea pieţelor europene

Procesatorii locali şi carnea "made în România" rămân până la acest moment singurele victime clare ale scandalului cărnii de cal cu toate că nimeni nu ştie cu siguranţă cine a fraudat, unde şi când carnea de cal a fost transformată "pe hârtie" în carne de vită. Scandalul a continuat ieri să ia amploare după ce autorităţile britanice au făcut percheziţii la două abatoare suspectate că ar fi implicate în această fraudă, iar distribuitorul francez de produse congelate Picard a retras de la vânzare două sortimente de lasagna şi paste bolognese, ce i-au fost furnizate de fabrica Comigel din Luxemburg.

Astăzi aflăm dacă economia a intrat sau nu în recesiune

Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi cifrele privind evoluţia economiei în T4 2012 şi pe ansamblul anului trecut. Unii analişti indică o posibilă continuare a contracţiei creşterii economice în trimestrul patru din 2012 faţă trimestrul trei, ceea ce va însemna reintrarea în recesiune tehnică după două trimestre consecutive de scădere. Pentru întregul an 2012, analiştii şi-au ajustat prognozele privind creşterea economică spre 0-0,2%. Guvernul Ponta I a preluat mandatul în mai 2012, când economia înregistra o creştere firavă, de 0,3%. Producţia agricolă slabă, criza politică internă, declinul investiţiilor şi slaba absorbţie a fondurilor europene, suprapuse pe evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, au afectat anul trecut economia României, determinând reintrarea în recesiune tehnică, potrivit unor analişti.

AOAR: UE îi cere numai României spargerea sistemului de căi ferate şi a celui energetic, dar Germaniei şi Franţei nu

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) nu este de acord cu angajamentele de privatizare asumate de Guvern prin vânzarea de pachete de acţiuni la companii importante deţinătoare de monopoluri naturale, precum Transelectrica şi Transgaz, respingând totodată şi privatizarea CFR Marfă. AOAR susţine că, la fel ca guvernele anterioare, cabinetul Ponta nu practică transparenţa şi deschiderea pentru dialog cu mediul de afaceri, ignorând atât întrebările vizând vânzarea la preţuri nesemnificative a averii naţionale, cât şi examinarea şi evaluarea unor soluţii alternative făcute public de AOAR sau alte organizaţii neguvernamentale.

Financial Times, la 125 de ani de la naştere, se adresează încă "finanţistului onest şi brokerului respectabil"

În vârstă de 125 de ani - împliniţi ieri, Financial Times este cu un an mai bătrân decât The Wall Street Journal, publicaţia cu care-şi împarte elita lumii informaţiilor de business. Prestigiosul ziar britanic îşi săr­bătoreşte un veac şi un sfert de existenţă cu o campanie totală prin care vrea să demonstreze că: "Încă suntem călăuzele businessului mondial" pe calea "prieteniei pentru finanţistul onest şi brokerul respectabil" deschisă în ianuarie 1888. Drumul a fost deschis când Londra era la apogeul puterii sale - era cel mai mare magazin, cel mai mare cumpărător şi cea mai liberă piaţă, într-un timp în care pieţele financiare creşteau şi se globalizau rapid, dar în care abundau bârfele, speculaţiile şi dezinformările.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb