REVISTA PRESEI 14.02.2018

A.C
Revista Presei / 14 februarie 2018

REVISTA PRESEI 14.02.2018

ADEVARUL

Băsescu, întrebat dacă el crede că ar trebui să demisioneze Kovesi: Nu cred nimic. La Biserică se crede

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat marţi că nu a văzut înregistrările făcute de deputatul Vlad Cosma şi acuzaţiile aduse Departamentului Naţional Anticorupţie (DNA). Întrebat dacă el crede că Laura Codruţa Kovesi ar trebui să demisioneze, Băsescu a răspuns că "nu crede nimic", pentru că doar "la Biserică se crede".

Totodată, la întrebarea despre înregistrările privind DNA apărute în spaţiul public, Traian Băsescu a replicat "nu le-am văzut". Antena 3 a difuzat duminică seară înregistrări furnizate de Vlad Cosma din care rezulta că i s-ar fi cerut să "planteze probe" pentru un dosar vizându-i pe Sebastian Ghiţă şi Victor Ponta. Potrivit lui Cosma, cel care apare în aceste discuţii este fostul procuror Mircea Negulescu, acesta invocând numele lui Lucian Onea.

Ce i-a spus Iohannis lui Dragnea la întâlnirea de la Cotroceni?

Am trecut prea repede peste un moment politic important al începutului de an. Întâlnirea de la Cotroceni dintre preşedintele Klaus Iohannis şi liderul PSD, Liviu Dragnea. Discuţia dintre cei doi a avut loc după învestirea Guvernului Dăncilă şi înaintea vizitei preşedintelui României la Bruxelles.

Detaliile acestei întrevederi devin tot mai interesante dacă privim atent la ce se-ntâmplă în aceste zile pe scena politică, mai precis, la atacul în forţă al PSD asupra DNA. Nimeni nu crede în spusele lui Dragnea, care afirmă că la întâlnirea cu preşedintele Iohannis au discutat despre vizita pe care acesta urma să o facă la Bruxelles. Sunt convins că doi oameni de stat importanţi, aşa cum sunt preşedintele României şi liderul PSD, au abordat teme esenţiale pentru viitorul ţării şi, în special, au discutat despre Legile Justiţiei şi despre lupta anticorupţie.

BANCHERUL

Azi la BCR sau Raiffeisen un leu depui, mâine ia-l de unde nu-I

Unele bănci plătesc dobânzi atât de mici şi încasează comisioane atât de mari pentru depozitele clienţilor încât aceştia constată că după ce au făcut economii timp de un an retrag mai puţini bani decât au depus.

Să luăm două exemple: BCR şi Raiffeisen plătesc pentru un depozit în lei la termen de un an dobânzi de 0,6%, respectiv 0,5% pe an. Asta înseamnă un câştig de numai 5 lei, după un an, pentru un depozit de 1.000 de lei. Iar dacă se scade şi impozitul pe dobânda, de 10%, profitul net scade la 4,5 lei.

Însă atunci când mergi la ghişeu să retragi banii, cele două bănci te taxează cu un comision de 1% din suma, minim 15 lei în cazul BCR şi minim 10 lei la Raiffeisen. Ceea ce înseamnă că pentru a primi înapoi integral cei 1.000 de lei, va trebui să mai plăteşti tu băncii încă 5 lei, în cazul BCR, sau 10 lei, la Raiffeisen.

Doar dacă suma economisită creşte la 2.000 de lei, pentru care vei încasa o dobânda de 10 lei, acoperind astfel comisionul de retragere, vei putea recupera toţi banii depuşi la BCR.

În cazul Raiffeisen, trebuie să ai un depozit de minim 3.000 de lei pentru a nu pierde nimic după un an.

Dacă luăm în considerare şi costul unui cont curent ataşat depozitului, suma necesară întreţinerii acestuia creşte considerabil.

COTIDIANUL

Zilele de dinaintea colapsului

Complexul Energetic Hunedoara, compania care extrage huilă din minele din Valea Jiului, riscă să intre în colaps ca urmare a faptului că CFR Marfă nu mai trimite vagoane să transporte cărbunele.

Această situaţie trenează de câteva zile şi, în cazul în care în următoarele două zile nu se rezolvă nimic, producţia din mine se sistează. CEH, compania deţinută de statul român prin Ministerul Energiei, este obligată de instanţă să plătească CFR Marfă, de asemenea aflată în proprietatea statului, dar la Ministerul Transporturilor, o sumă de aproape două milioane de lei, bani ce reprezintă datoria înregistrată de termocentrala Mintia Deva, controlată de CEH la plata transportului. De asemenea, CFR Marfă a obţinut recent două ordonanţe împotriva producătorului de cărbune, care are de plătit în total 6,5 milioane de lei către transportator. "Mă tem că vom fi nevoiţi să le spunem minerilor că nu mai pot lucra la producţie. Nu vom avea unde să mai stocăm cărbunii. Încercăm să deblocăm situaţia, însa suntem într-un impas fără precedent", a declarat Darius Câmpean, şeful Sindicatului Muntele.

CURENTUL

Ieri se schimonosea în chiloţi pe internet, azi piţipoanca deputată cere să fie arestaţi procurorii DNA

De trei zile-ncoace, gura nu-i mai tace, deputatei piţipoance: să demisioneze nu ştiu care anchetatori, să fie arestaţi toţi procurorii DNA din ţara noastră şi, dacă s-ar putea, chiar din toate ţările. Este vorba despre deputata PSD Andreea Cosma pe care v-o prezentăm la finalul articolului într-un videoclip, în toată "splendoarea" sa, ca să înţelegeţi mai bine cum i-a distrus această femeie cariera, şi posibil viaţa, fostului procuror Mircea Negulescu. Aviz amatorilor care nu-şi ţin prohaburile închise în faţa unora dintre inculpate. Nicolae Ceauşescu şi-a făcut unul din cei trei copii mare politician, pe Nicuşor. Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma şi-a făcut doi copii deputaţi. Ambii copii sunt judecaţi pentru corupţie. Andreea a intrat în Parlament direct în Comisia juridică după ce doi deputaţi aleşi au renunţat la funcţii, unul dintre aceştia declarând pentru news.ro că "eu sunt membru de partid şi soldat al partidului". În 2015, DNA a trimis-o în judecată pentru că în calitate de notar public "a autentificat contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. PLOPENI INDUSTRIAL PARC S.A. a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul "Ciuperceasca", fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare "Valori de piaţă-etalon minim informativ" practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008.

JURNALUL NATIONAL

Fifor: Proiectul de lege pentru achiziţionarea rachetelor HIMARS şi hotărârea privind corvetele, joi, în şedinţa de guvern

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a anunţat luni că proiectul de lege pentru achiziţionarea sistemelor de rachete HIMARS şi hotărârea referitoare la corvetele multifuncţionale vor fi aprobate joi în şedinţa de guvern.

"Proiectul de lege pentru achiziţionarea rachetelor HIMARS joi va fi în şedinţa de guvern şi se va aproba. (...) O să facem plata până la 28 februarie pentru primul sistem de rachete HIMARS (...) în valoare de aproape un miliard de dolari. (...) Joi, în şedinţa de guvern, vom aproba şi hotărârea privind cele patru corvete multifuncţionale", a declarat Fifor la Antena 3.

El a arătat că se doreşte ca aceste corvete să fie construite într-un şantier naval din România, iar cu off-setul provenit de la acestea să se facă modernizarea celor două fregate aflate în dotarea Marinei române.

NATIONAL

Codruta? Luati-va gandul!

A luat tara foc. Nimeni nu mai vorbeste decat despre abuzurile procurorilor in general si, in special, despre ale alora de la DNA Ploiesti. Cum nascoceau ei probe pe care tot ei le descopereau. Oricum, nasol, dar nu sunt singurii care, de-a lungul timpului, s-au ocupat cu asta. Publicitate, prea s-a infierbantat lumea. Gadea, baga, neica, un clip cu niste pasta de dinti care iti ia cu mana durerile de articulatii si p-ala cu mixerul care goneste rozatoarele si gandacii. Sper sa nu le fi incurcat. Ar fi fost misto unul cu Augustin Lazar urcand scarile si faceai reclama la vreo pomada chinezeasca de scos bataturile.

De la probele masluite si pana la Codruta Kovesi nu a fost mare pasul. Spiritele s-au incins imediat. Trebuie sa raspunda, trebuie suspendata, revocata, data afara, trebuie arestata. Nici eu nu stiu ce trebuie, dar, din astea, ceva trebuie sa se intample.

ROMANIA LIBERA

Georgiana Iorgulescu: Scandalul de la DNA trebuie clarificat pentru sănătatea democraţiei

Georgiana Iorgulescu, directoarea executivă a Centrului de Resurse Juridice, a declarat pentru RFI că O ţară nu se poate curăţa decât cu mijloace legale.

Reprezentanta CRJ spune că e nevoie de o investigaţie foarte serioasă legată de DNA, fără parti-pris-uri.

Georgiana Iorgulescu e de părere că în scandalul DNA "este nevoie de o investigaţie foarte serioasă. Sunt lucruri care se tot spun în spaţiul public despre diverse metode abuzive de strângere de probatoriu. Nu este prima oară când auzim, auzim de ani de zile. Lucrurile astea nu au fost niciodată clarificate şi este necesar pentru sănătatea democraţiei. Aici nu contează dacă ne place sau nu ne place doamna Kovesi, dacă ne place sau nu ne place Sebastian Ghiţă. Aici este vorba de o instituţie fundamentală a statului, adică Parchetul, respectiv o Direcţie a acestui Parchet".

ZIARUL FINANCIAR

Cine plăteşte cel mai bine în România. Salariul mediu depăşeşte 1.000 de euro net pe lună în şapte sectoare

În 2017, în şapte sectoare de activitate salariul mediu a depăşit 1.000 de euro net pe lună: servicii IT - 5.974 de lei net/lună în 2017, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale - 5.309 lei net, industria grea - 5.165 de lei net, asigurări şi fonduri de pensii private - 4.722 de lei net, servicii anexe extracţiei - 4.672 de lei net, transporturi aeriene - 4.642 de lei net şi bănci - 4.568 de lei net.

Spre comparaţie, în urmă cu zece ani, în niciun sector de activitate salariul mediu nu depăşea 1.000 de euro net pe lună. "Din 2008 şi până în prezent, atât în criză, cât şi după această perioadă, businessurile din România au de­venit din ce în ce mai complexe, iar multinaţionalele au adus pe piaţa locale mai multe tipuri de roluri, care pro­duc o valoare adăugată mult mai mare prin com­paraţie cu acum zece ani. La creşterea complexităţii se adaugă şi con­curenţa mai mare pe candidaţii bine pregătiţi, având în vedere că numărul acestora nu a crescut cu acelaşi ritm cu care au crescut cerinţele din partea companiilor", a expli­cat Anca Puiu, market leader în cadrul Korn Ferry Hay Group, com­panie de executive search.

Băncile îşi protejează marjele şi nu se grăbesc să urce dobânzile la depozite în pofida creşterii inflaţiei şi semnalelor BNR

Majoritatea băncilor mari ţin dobânzile la depozitele în lei sub pragul de 1% pe an, pentru că au lichiditate şi depozite în exces.

Bancherii nu se grăbesc să urce dobânzile la depozitele în lei în pofida faptului că BNR a majorat deja de două ori dobânda cheie în acest an, iar inflaţia devine tot mai presantă.

Dobânzile la depozitele în lei stau de mai bine de un an sub nivelul de 1%, iar luând în calcul inflaţia de 5% prognozată de BNR pentru trimestrele I şi II din acest an să ţii banii la bancă nu îţi aduce altceva decât pierderi şi bătăi de cap.

În plus, strategia băncilor de a menţine cât mai mult dobânzile jos pentru a-şi conserva câştigurile are efecte nocive în economie, politica dobânzilor zero sau aproape de zero distrugând ideea de economisire şi chibzuinţă, dar şi încrederea populaţiei în bănci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb