REVISTA PRESEI 14.03.2015

Willy Homner
Revista Presei / 14 martie 2015

ADEVARUL

Zeci de tancuri şi blindate sosesc la baza Mihail Kogălniceanu

Un convoi de tehnică militară americană se îndreaptă către Baza Aeriană Mihail Kogăniceanu. Zeci de tancuri şi blindate sunt programate să ajungă acolo în cursul zile de sâmbătă, 14 martie. Ministerul Apărării Naţionale a confirmat informaţia pentru "Adevărul". Într-un comunicat de presă remis redacţiei se precizează: "În perioada următoare, pe teritoriul României se efectuează mai multe transporturi de tehnică militară aparţinând Forţelor Terestre Americane dislocate în Europa. Militarii americani şi echipamentele din aceste transporturi vor participa la exerciţii comune cu militarii Armatei României." Convoiul militar american a intrat în România prin vama Curtici. Tancurile şi maşinile blindate sunt îmbarcate în trenuri şi au parcurs cea mai mare parte a traseului până la Constanţa pe calea ferată.

Vanghelie se lăuda că ţinea legătura cu preşedintele Iohannis prin Rareş Bogdan

Procurorii aunticorupţie au interceptat mai multe convorbiri ale primarului Sectorului 5, Marian Vanghelie. Acesta se lăuda că are acces la preşedintele României, Klaus Iohannis, prin intermediul lui Rareş Bogdan, Director al televiziunii Realitatea Tv. Procurorii mai spun şi că o parte din banii din comisioane mergeau şi către OTV şi B1 TV, sub formă de publicitate, în valoare de două milioane de euro. Marian Vanghelie este acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, în legătură cu acordarea unor contracte de lucrări publice unor firme controlate de omul de afaceri de Dumitru Marin, valoarea totală a acestor contracte fiind de două miliarde lei. În schimbul acordării acestor contracte, Vanghelie este acuzat că a perceput un "comision" de aproximativ 20% din valoarea lucrărilor.

Poveştile lui Sima: Cum a ajuns Vanghelie primar şi ce date compromiţătoare are despre Ponta şi Ghiţă

Brokerul Cristian Sima a scris pe pagina sa de Facebook "o poveste din târg" despre viaţa de politician a lui Marian Vanghelie: cum a ajuns primar la Sectorul 5 şi cât de strânsă era relaţia edilului cu Mircea Geoană. "O poveste din târg: cum a intrat Marean în politică. Marean se ţine după Mitică Iliescu, care era mereu cu Geoană şi Costel Bobic. Cei trei mergeau prin crâşme, dar toţi se codeau la sfârşit să plătească. Marean achita mereu nota. Dacă se organiza orice fel de întâlnire, masă rotundă, ceva la PSD, Marean era singurul care plătea şi aducea coca, apă şi sandvişuri. Asta a ţinut aproape un an, pâna când, în 2000, cum PDSR-ul nu avea pe cine pune la cinci, s-a oferit Marean şi Geoană l-a ajutat să primeasca girul partidului", scrie Cristian Sima. Brokerul Sima mai susţine că Marian Vanghelie avea obiceiul să-şi înregistreze colegii de partid şi, prin urmare, ar deţine multe înregistrări compromiţătoare cu Victor Ponta şi Sebastian Ghiţă. .

"Scheletele" din dulapul Patriarhului Daniel

Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, are un trecut pe care în mod sigur l-ar dori uitat. "Adevărul" vă prezintă câteva dintre "scheletele" din dulapul conducătorului BOR-ului. Patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, este patriahul Bisericii Ortodoxe Române, înscăunat în 12 septembrie 2007. Născut în 22 iulie 1951, în satul Dobreşti, comuna Bara (judeţul Timiş), Daniel şi-a desăvârşit studiile în Occident, în plin regim comunist-ceauşist. Preafericitul Daniel este absolvent al Institutului Teologic din Sibiu în 1974. În plină dictatură ceauşistă, Dan Ilie Ciobotea a reuşit să-şi continue studiile în străinătate, la universităţi din Franţa şi Germania, iar începând din 1980, a activat ca lector la Institutul Ecumenic de la Bossey (Elveţia), unde a fost şi director adjunct între 1986 şi 1988. Proaspăt întors în ţară, noul călugar Daniel a fost promovat în structura Patriarhiei, pe funcţia de consilier şi director al sectorului "Teologie Contemporana şi Dialog Ecumenic".

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, acuzat că a luat mită două milione de euro

Ministrul Finanţelor Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, fiind suspectat că, în calitate de primar al oraşului Slatina, ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte, cel din urmă promiţându-i 20 la sută din sumele încasate. La ieşirea din sediul DNA, Vâlcov le-a declarat jurnaliştilor că se consideră nevinovat şi că nu a luat mită.

Aliaţii lui Putin din UE dau o lovitură grea Europei. Rusia jubilează

Uniunea Europeana nu va putea prelungi sancţiunile economice si politice la adresa Rusiei, care expira in iulie acest an, pentru ca nu exista unanimitate in rândul celor 28 de state membre, a declarat vineri pentru Reuters un înalt oficial european. Liderii UE vor discuta despre sancţiunile impuse Rusiei pentru acţiunile sale din Ucraina intr-un Consiliu European săptămâna viitoare la Bruxelles, iar anumite tari (mai ales cele din estul Europei) fac presiuni pentru o decizie rapida de prelungire a sancţiunilor. Dar printre cei 28 de şefi de stat si de guvern exista câţiva care nu vor prelungirea sancţiunilor, a precizat oficialul european, care a făcut declaraţiile sub protecţia anonimatului, scrie Hotnews.ro.

Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar muri?

Absenţa preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, de pe scena publică a stârnit imaginaţia jurnaliştilor, a bloggerilor şi a oamenilor din toate colţurile lumii. Zvonurile spun că liderul de la Kremlin ar fi grav bolnav, dar oricare ar fi motivul real al absenţei acestuia, preşedinţia preferă să-l ţină secret. Astfel, pe fondul acestei dispariţii, mai multe zvonuri s-au împrăştiat rapid pe canalele media: Putin a fost demis, Putin are cancer, iubita lui Putin a născut, iar pe twitter, hashtag-ul "Putin has died" a devenit unul din cele mai utilizate. Teoriile mai pesimiste expun posibilitatea ca puterea preşedintele rus să fi scăzut, motiv pentru care ar pune la cale ceva îngrozitor, fie pentru Occident, sub forma unui război total în Ucraina, fie împotriva propriului popor, sub forma unui război în interiorul Kremlinului, după uciderea şocantă a lui Boris Nemţov.

Klaus Iohannis, pentru presa poloneză: România are nevoie de un alt guvern

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, pentru presa din Polonia, a patra destinaţie externă în calitate de şef al statului, că Guvernul de la Bucureşti, condus de premierul Victor Ponta, ar trebui schimbat cu un Executiv mai eficient. "Personal, cred că România are nevoie de un alt guvern, mai eficient şi cu o viziune pe durată mai îndelungată, dar asta este altă chestiune. În ceea ce priveşte moştenirea trecutului, trebuie să păstrăm tot ce a fost benefic pentru dezvoltarea democraţiei şi ce este în interesul public, dar să eliminăm elementele care nu au funcţionat şi pe care românii nu le-au acceptat. Orice progres a fost deja făcut în România ar trebui să fie continuat, inclusiv consolidarea statului de drept şi independenţa sistemului judiciar. Este lesne de observat că România continuă lupta anticorupţie, în conformitate cu recomandările Bruxellesului", a spus Klaus Iohannis.

Egiptul îşi va construi o nouă capitală

Guvernul Egiptean a anunţat că plănuieşte să construiască o nouă capitală, la est de Cairo. Proiectul ar urma să coste aproximativ 45 de miliarde de dolari şi implementarea acestuia ar dura maximum şapte ani. Ministrul Mostafa Madbouly a expus în timpul unei conferinţe ce a avut loc la Sharm el-Sheikh o analiză conform căreia actuala populaţie de 18 milioane de oameni a oraşului Cairo se va dubla în 40 de ani. Pentru a combate această problemă Guvernul a luat decizia construirii unui nou oraş a cărui existenţă ar scădea densitatea populaţiei şi ar decongestiona actuala capitală, Cairo. Noul oraş, al cărui nume încă nu a fost dezvăluit, va găzdui aproape 2000 de şcoli şi facultăţi, dar va reprezenta şi noua casă Parlamentului, Guvernului şi ambasadelor prezente în Egipt.

EVENIMENTUL ZILEI

Marian Vanghelie a dat la OTV 2 milioane de euro din şpagă. Numele lui Rareş Bogdan apare în stenograme: "I-am dat 350.000 de euro la pungă"

Instanţa supremă a decis arestarea preventivă a primarului Marian Vanghelie, în dosarul în care este acuzat de luare de mită pentru favorizarea firmelor omului de afaceri Marin Dumitru în atribuirea unor contracte de lucrări publice ale Primăriei Sectorului 5.. Primarul Sectorului 5 a aflat decizia acasă, ordonanţa sa de reţinere expirând vineri seară, în jurul orei 22:45. Acesta a fost încarcerat în arestul Poliţiei Capitalei. Marian Vanghelie a fost dus în arestul Capitalei. Vanghelie, arestat preventiv pentru 30 de zile, decizia poate fi contestată. Primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, s-a lăudat în faţa martorilor din dosar că poate interveni pentru blocarea anchetei sale de la DNA. El a pomenit numele jurnalistului Rareş Bogdan, prin intermediul căruia avea acces la preşedintele României, Klaus Iohannis. Motivul, explicat de primar: PNL avea nevoie de suportul aripii Mircea Geoană- Marian Vanghelie, care au plecat din PSD, pentru a face majoritate în Senat.

Geoană, despre interceptările DNA: "Sediul de campanie al candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009 a fost sediul central"

Senatorul Mircea Geoană afirmă, referitor la informaţiile apărute în stenograme în cursul zilei de vineri, că s-a făcut o confuzie şi precizează că sediul de campanie al candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din 2009 a fost sediul central al partidului din Şoseaua Kiseleff, nr. 10. ''Sediile organizaţiilor PSD din sectoarele municipiului Bucureşti se află în directa organizare a respectivelor organizaţii, nu a partidului la nivel naţional'', mai spune Geoană. În referatul prin care DNA solicită arestarea preventivă a lui Marian Vanghelie se arată că sediul de campanie al candidatului PSD la alegerile prezidenţiale din anul 2009, Mircea Geoană, precum şi sediul PSD sector 5 Bucureşti au fost renovate cu bani primiţi ca mită de Marian Vanghelie. Se menţionează că o parte a "comisionului" perceput de primar de la omul de afaceri Dumitru Marin a constat şi în plata unor lucrări de renovare a sediului de campanie al lui Mircea Geoană.

DNA: Valoarea contractelor primite de Marin Dumitru de la Primăria Sectorului 5, cu 100% mai mare faţă de cea reală

Companiile controlate de omul de afaceri Dumitru Marin primeau contracte de la Primăria Sectorului 5 care depăşeau cu 100% valoarea reală a lucrărilor, astfel încât acesta să poată plăti 'comisionul' perceput de Marian Vanghelie. Marian Vanghelie este acuzat de DNA de abuz în serviciu, luare de mită şi spălare de bani, în legătură cu acordarea unor contracte de lucrări publice unor firme controlate de omul de afaceri de Dumitru Marin, valoarea totală a acestor contracte fiind de 2 miliarde lei, potrivit Agerpres. În schimbul acordării acestor contracte, Vanghelie este acuzat că a perceput un 'comision' de aproximativ 20% din valoarea lucrărilor.

Curtea de Conturi: Acţiuni de verificare ce aduc 5,1 MILIARDE de lei la bugete locale, în 2014

Curtea de Conturi a României a efectuat, anul trecut, 2.723 acţiuni de verificare, iar în urma acestora bugetele locale vor încasa 5,1 miliarde de lei, arată Raportul de activitate al instituţiei pe anul 2014. Misiunile de audit financiar au reprezentat 60% din totalul acţiunilor de verificare, cele de auditul performanţei 13%, acţiunile de control un procentaj de 25%, iar acţiunile de documentare în proporţie de 2%. "Pentru stabilirea şi introducerea în programul de activitate pe anul 2015 a unor acţiuni de audit public extern şi de control au fost efectuate 49 de acţiuni de documentare la tot atâtea entităţi, acţiuni care au necesitat atât resurse umane, cât şi fond de timp pentru realizarea lor", se precizează în Raportul Curţii de Conturi.

JURNALUL NATIONAL

DNA cere ARESTAREA lui Dan Şova

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, cere sesizarea Senatului "pentru formularea cererii de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului ŞOVA DAN-COMAN, cu privire la săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu" la companiile energetice Turceni şi Rovinari, se arată într-un comunicat al DNA. "Cererea procurorilor anticorupţie are în vedere faptul că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt: Din actele de urmărire penală a rezultat că în perioada 2007-2009, suspectul Şova Dan-Coman a semnat mai multe contracte şi acte adiţionale încheiate între CER şi CET pe de o parte şi SCA "Şova şi Asociaţii" pe de altă parte.

Reţeaua bancherilor. Beneficiarul unor retrocedări dubioase, Bancherul cuprului s-a format la şcoala Naşului Kremlinului

Horia Şchiopu Simu, a primit de la stat o despăgubire de 103 milioane de euro pentru un teren, după ce cumpărase anterior drepturile litigioase. Simu nu a apărut în 2006 pe piaţa drepturilor litigioase din neant. Legăturile sale cu Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, sunt foarte cunoscute. Încă din 2003, Simu şi partenerii săi de afaceri, foşti bancheri, erau în atenţia Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB) şi a procurorilor de la Crimă Organizată DIICOT pentru spălare de bani. Dosarul trimis de ONPCSB la parchet a rămas ani de zile ascuns în sertarele procurorilor subordonaţi Alinei Bica pe când aceasta era şef serviciu în DIICOT. Numele lui Simu a apărut în privatizări controversate.

Noul Cod Fiscal eliberează 8 miliarde de euro în economie

România are nevoie de o creştere economică anuală de 5 puncte procentuale peste media din Uniunea Europeană începând din 2018 pentru ca, în 10 - 12 ani, să ajungă la un produs intern brut la nivelul mediu din Uniunea Europenă, acesta fiind principalul obiectiv pe termen mediu vizat de autorităţi prin promovarea noului Cod Fiscal şi al noului Cod de Procedură Fiscală, a afirmat, joi, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov. Pe termen scurt, până în 2019, aprobarea noilor coduri vizează reducerea nivelului de fiscalitate din România la cel mai redus nivel din UE, subliniază ministrul de resort. El a precizat că scopul urmărit de autorităţi, ca urmare a aplicării măsurilor de relaxare fiscală anunţate, este să se elibereze în economie 8 miliarde de euro în următorii patru ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb