REVISTA PRESEI 14.04.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 aprilie 2014

ADEVARUL

Ucraina a lansat campania "antiteroristă" împotriva separatiştilor proruşi înarmaţi: un mort şi cinci răniţi

Autorităţile ucrainene au lansat o campanie "antiteroristă" duminică dimineaţa, îndreptată împotriva militanţilor proruşi înarmaţi care au preluat controlul unui sediu de poliţie dintr-un oraş situat în partea de est a ţării, apropiată în mod tradiţional de Federaţia Rusă. Au fost raportate primele victime în urma schimburilor de focuri. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat duminică seara că anunţul făcut de autorităţile de la Kiev, privind lansarea unei operaţiuni militare împotriva rebelilor din estul ţării, este un "ordin criminal" Totodată, el a mai afirmat că Occidentul ar trebui să aducă sub control guvernul de la Kiev aliat. Rusia vrea o reuniune de "urgenţă" a Consiliului de Securitate ONU pe tema crizei din estul Ucrainei, a anunţat duminică purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Aleksandr Lukaşevici, relatează AFP. Consiliul de Securitate al ONU a confirmat cererea Rusiei şi a anunţat că se va reuni de urgenţă, luni dimineaţă (ora 03.00, ora României), într-o sedinţă cu uşile închise pe tema situaţiei din estul Ucrainei, a anunţat recent un diplomat ONU, potrivit Reuters.

Umbra lui Putin în România: care sunt interesele Rusiei şi ale oligarhilor ruşi în ţara noastră

Deşi România şi Rusia nu sunt chiar "prietene", mărimea pieţei şi forţa de muncă foarte calificată au făcut ca o serie de conglomerate ruse, fie de stat, fie private, să se extindă în ţara noastră. Lukoil este cea mai mare prezenţă rusă în ţara noastră. Grupul rus deţine în România rafinăria Petrotel de la Ploieşti şi a treia reţea de benzinării. Lukoil este cel mai mare grup privat de petrol şi gaze din Rusia, însă fondatorul său - Vagit Alekperov - are mari relaţii la Kremlin, mai ales că în perioada URSS a fost ministru al Petrolului. Alekperov are o avere estimată la 12,8 miliarde de dolari de către revista Forbes. Alro, cel mai mare producător de aluminiu din sud-estul Europei, este următorul pe listă. Acesta este deţinut de către oligarhul Vitali Machitski prin intermediul grupului Vimetco, înregistrat în Olanda. Mechel este un mare grup metalurgic şi minier rus. A deţinut până anul trecut un număr de cinci combinate siderurgice. TMK este o altă prezenţă rusă din domeniul metalurgic. În România, grupul deţine fabricile TMK-Artrom de la Slatina şi TMK-Reşiţa.

Traian Băsescu: Procedurile nu specifică: "Dacă te duci la Nuţu Cămătaru, luaţi-l pe sus. Dacă te duci la Mazăre, mergeţi cu un buchet de flori, cu care alegorice"

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, în emisiunea "Jocuri de putere", difuzată de Realitatea TV, despre presiunea Rusiei asupra Ucrainei, despre lupta procurorilor DNA cu baronii locali şi l-a atacat dur pe premierul Victor Ponta, pe care l-a avertizat că s-ar putea să ajungă lângă Adrian Năstase dacă intervine în actul de justiţie. Despre anchetele procurorilor: Degeaba ţipaţi dvs că patru mascaţi îl aduc la DNA. Asta e procedura. Există o procedură scrisă şi nu se abate nimeni de la ea. L-au găsit în Herăstrău, l-au băgat în maşiniuţă şi l-au dus. Nimeni nu şi-ar permite ca la o percheziţie făcută la o grupare interlopă să nu respecte procedura pentru că i-o taie judecătorul. Nu toţi vrem tratamente egale în faţa legii?

Cât încasează statul şi cât câştigă benzinarul din preţul la pompă în România şi în celelalte state din UE

Ţara noastră a ajuns în situaţia în care preţul carburanţilor la pompă este mai mare decât în multe state occidentale, deşi ponderea taxelor este mai mică. România a ajuns pe locul al nouălea în Uniunea Europeană (UE) în privinţa preţului la motorină după aplicarea accizei de 7 eurocenţi pe fiecare litru comercializat şi pe poziţia a 18-a la benzină, potrivit datelor Comisiei Europene. Numai că aceste cifre arată şi un aspect mai puţin plăcut pentru şoferii din România: există mai multe cazuri de state occidentale în care ponderea taxelor în preţul final este mult mai mare şi, totuşi, acesta este mai mic decât în România. Acest lucru arată că profitul operaţional obţinut de către companiile petroliere este mult mai mare în ţara noastră pe fiecare litru comercializat decât în ţări precum Germania, Franţa sau Austria. Spre exemplu, în Germania, preţul motorinei cu tot cu taxe este de 1.369 de euro pe o mie de litri, pe când în România este de 1.392 euro pentru aceeaşi cantitate. Numai că în Germania taxele care se duc la buget (50,3%) au o pondere mai mare decât cele din România (49,9%).

Fost Comandant Suprem al Forţelor NATO: Urmează probleme în Moldova şi Transnistria

Generalul (r) Wesley Clark, fost Comandant Suprem al Forţelor Aliate NATO, a declarat, pentru "Adevărul", că evoluţia conflictului din Ucraina nu este întâmplătoare, ci face parte dintr-un plan de invadare a Ucrainei, elaborat de Vladimir Putin. "Ştim că aceste acţiuni din Ucraina nu sunt spontane, ci sunt plănuite de liderii ruşi, iar asta necesită un puternic sprijin politic pentru Ucraina", a punctat generalul (r), Wesley Clark. Totodată, el a arătat că autorităţile de la Kiev au dreptul să recurgă la "toate măsurile necesare pentru a recăpăta controlul în regiune". "Planul ruşilor este să ocupe Ucraina", iar anexarea Peninsulei Crimeea este "doar o etapă". "A doua parte va consta în provocări din partea ruşilor care trebuie să fie urmate de reacţii ferme din partea liderilor ucraineni. În a doua parte a operaţiunii ne aşteptăm să vedem probleme în Moldova şi Transnistria", a avertizat el.

Trei mari puteri laudă anticorupţia din România

Statele Unite, Franţa şi Anglia au lăudat unanim în ultimele zile, prin ambasadorii trimişi la Bucureşti, activitatea procurorilor DNA şi a inspectorilor ANI. În timp ce baronii locali pun la zid activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi cer desfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), SUA, Franţa şi Anglia văd cu totul altfel activitatea celor două instituţii. Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a fost premiată de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti pentru lupta pe care a dus-o pentru reforma justiţiei şi a statului de drept în România. "Sub conducerea sa, procurorii DNA au continuat să investigheze cazuri care ar fi fost de neînchipuit în urmă cu un deceniu. Doamna procuror-şef Kovesi a luptat pentru a păstra DNA puternică, relevantă şi independentă. Ea este o forţă care luptă pentru reforma justiţiei şi a statului de drept în România", a spus Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri al ambasadei americane la Bucureşti. Martin Harris, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, îşi încheie misiunea mulţumit de reacţia instituţiilor judiciare la fenomenul corupţiei.

Fiscul dă vina pe insolvenţe pentru colectarea slabă la buget. Se pregăteşte terenul pentru un nou Cod al Insolvenţei, mai dur cu datornicii

Încasările statului din taxe şi impozite au crescut cu 5% în primele două luni din acest an, faţă de nivelul din 2013, însă se situează sub estimările Guvernului, iar Gelu Diaconu - preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) - dă vina pe numărul mare de insolvenţe şi folosirea frauduloasă a acestei proceduri pentru a evita plata taxelor către stat. Într-un interviu pentru Hotnews, Diaconu a afirmat că anul trecut, din 12.900 de firme în insolvenţă, aproape 10.000 au dat faliment, bugetul alegându-se cu foarte puţin. El a spus că suma creanţelor bugetare ale firmelor aflate în insolvenţă totalizează 26 de miliarde de lei, circa 6 miliarde de euro, pentru contribuabilii cu active sau venituri de peste 10 milioane de lei. Din estimările referitoare la insolvenţele sub 10 milioane de lei s-ar mai aduna încă 1-2 miliarde de euro, mai spune el.

CAPITAL

Reţeaua celui mai influent investitor imobiliar din România

Moştenitorul unui imperiu petrolier din Texas, unul dintre cei mai bogaţi manageri de fonduri de hadging din lume, cel mai bogat israelian, unul dintre cei mai mari administratori de averi din Europa, investitori cu renume pe piaţa ungară şi israeliană, aceştia sunt oamenii cu care s-a înconjurat cel mai influent investitor imobiliar din România, Ioannis Papalekas. Consultanţii imobiliare vorbesc de câţiva ani de un zid de bani descris de pieţe precum Varşovia, Praga, Frankfurt şi Londra, peste care cu greu mai trece câte un investitor spre regiunea noastră. Într-un asemenea mediu ostil, Ioannis Papalekas (37 de ani) a reuşit să convingă zeci de investitori să meargă pe mâna sa şi să parieze pe imobiliarele din România sute de milioane de euro. De la listarea la Bursa de la Londra, în iulie 2013, compania sa, Globalworth, a încheiat tranzacţii imobiliare în valoare de circa 360 mil. euro şi a închiriat 50.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale, toate vizând imobile din România.

Lagarde despre FMI: S-a schimbat, nu mai este orientat spre reformele structurale

FMI "s-a schimbat" şi nu mai impune politici de "redresare structurală", atât de criticate în anii 80-90 în Africa sau în America de Sud, a declarat Christine Lagarde, directoarea generală a Fondului Monetar Internaţional, citată duminică de AFP. "Redresare structurală? A fost înainte de mandatul meu, nu am nicio idee despre ce este vorba", a declarat ironic Lagarde, la o conferinţă de presă sâmbătă la Washington, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist ghanez, care a chestionat-o despre imaginea proastă a FMI în Africa. Termenul de "redresare structurală" se referă la liberalizarea economiei şi la reducerea perimetrului statului, care au condiţionat împrumuturile FMI şi care au avut rezultate foarte contestate în ţările din sud. "Nu mai facem acest lucru", a asigurat Lagarde, aflată în fruntea FMI din 2011, perioadă în care Fondul a continuat să susţină politicile de austeritate bugetare în ţările plasate sub asistenţă financiară (Grecia, Portugalia...).

Monica Macovei: Suntem sub ameninţarea Federaţiei Ruse; polonezii se pregătesc să se apre de un eventual război

Europarlamentarul PDL Monica Macovei a avertizat sâmbătă, la Sibiu, că suntem sub ameninţarea Federaţiei Ruse, în condiţiile în care, a spus aceasta, în Parlamentul European europarlamentarii polonezi şi cei din ţările baltice 'se pregătesc să se apere de un eventual război sau atac (...) din partea Federaţiei Ruse'. Monica Macovei consideră că românii ar trebui să fie alături de Vest, nu de PSD şi de Est, criticându-l şi cu această ocazie preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, pe care îl acuză de 'trădare', pentru că a spus 'să nu mai atacăm' Federaţia Rusă.

CURENTUL

Războiul florilor în politica românească: Lui Viorel nu-i mai place parfumul de Crin

Premierul Victor Ponta a transmis un mesaj cu prilejul Sărbătorii Floriilor, urând sănătate, linişte şi fericire celor care îşi sărbătoresc ziua onomastică, precizând că se referă şi la cei cu numele de Crin "chiar dacă tuturor ne este imposibil să înţelegem uşurinţa" trecerii de la alb la negru. "Tuturor celor care azi, de Florii, îşi serbează numele - le urez sănătate, linişte şi fericire! Deşi nu prea folosesc eu numele de Viorel (pe care l-au promovat în ultimul timp tot felul de "prieteni"), cred că este un nume foarte frumos şi le mulţumesc celor care mi-au transmis felicitări. Şi o să mă sărbătoresc cu plăcere alături de "florile" din poză! (soţia şi fetiţa sa-n.r.) Şi celor cu numele de "Crin" le urez sincer toate cele bune! (Chiar dacă tuturor ne este imposibil să înţelegem uşurinţa cu care, rapid şi neaşteptat, îşi schimbă culoarea din alb în negru, în funcţie de locul şi contextul în care se află. Aşa o fi soiul lor!)", este mesajul lui Ponta postat pe Facebook.

PSD a scos de pe listă cel mai activ europarlamentar pentru a face loc la neveste şi amante

"Eu cred că România trebuie reprezentată cu demnitate (în PE - n.r.)", declara sâmbătă Ecaterina Andronescu într-o conferinţă de presă, la Peştera, în judeţul Dâmboviţa. Atât de multă demnitate încât liderii din PSD au luat decizia de a-i înlătura de pe listele pentru europarlamentarelor pe aceia care au muncit în cei cinci ani petrecuţi la Bruxelles pentru a-i înlocui cu veşnicii servanţi şi intriganţi de la curtea Kiseleff-ului. Unul dintre aceste exemple este Adriana Ţicău, cel mai prolific europarlamentar al PSD-ului. În ciuda faptului că este al doilea europarlamentar român ca volum de muncă, Adriana Ţicău nu s-a mai regăsit pe lista PSD. În schimb, PSD a ales să o recompenseze cu un loc eligibil pe Cati "Abramburica" Andronescu, cea care s-a ocupat de spălarea lui Victor Ponta în scandalul plagiatului.

CURIERUL NATIONAL

Nava militară americană Donald Cook va face o escală în Portul Constanţa

Nava militară USS Donald Cook soseşte, astăzi, în Portul Constanţa, urmând ca, timp de patru zile, marinarii militari americani şi români să participe la activităţi de instruire, în apele teritoriale ale ţării noastre, dar şi în apele internaţionale ale Mării Negre. Potrivit unui comunicat al Statului Major al Forţelor Navale, vizita distrugătorului american la Constanţa are loc "în conformitate cu Planul de activităţi internaţionale al Forţelor Navale Române pentru anul 2014", fiind planificată până joi, 17 aprilie. Pe parcursul acestei vizite, o delegaţie condusă de comandantul navei americane, căpitan-comandorul Scott A. Jones, va fi primită de comandantul Comandamentului Flotei, comandorul Tiberiu Liviu Chodan, iar programul echipajului de pe USS Donald Cook va cuprinde şi vizite la Arhiepiscopia Tomisului, în Portul Militar Constanţa şi la Muzeul Marinei.

Piaţa construcţiilor, în colaps încă 5 ani

Planul guvernanţilor, anunţat cu emfază în vara anului trecut, de a dezvolta infrastructura rutieră a României şi de a aloca autorităţilor publice locale şi centrale sumele necesare plăţii datoriilor pe care acestea le au către constructori, a rămas doar pe hârtie, sectorul construcţiilor având în continuare de recuperat creanţele de la acestea. Întrebat dacă estimează o revenire a pieţei la nivelul de dinaintea declanşării crizei economice, Laurenţiu Plosceanu, preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor din Construcţii (ARACO), s-a arătat extrem de sceptic, declarând că, din cauza întârzierii plăţilor către constructori şi a dificultăţii pe care o au aceştia în recuperarea creanţelor, acest lucru este improbabil în următorii cinci ani. Revenirea pieţei la nivelul din 2008 este improbabilă din cauza întârzierii plăţilor şi a dificultăţii în recuperarea creanţelor. O revigorare s-ar putea înregistra cu ajutorul fondurilor structurale alocate pentru următorii şase ani şi a proiectelor noi finanţate de China.

Imperiul economic al lui Putin se destramă

După mai mult de un deceniu de discuţii cu privire la riscurile de supraîncredere în industriile extractive, în special petrol şi gaze, liderii ruşi au eşuat complet în a-şi diversifica economia lor. De fapt, contribuţia non-produselor de bază a exporturilor a scăzut cu aproape jumătate, până la 8%. Acest lucru s-a întâmplat într-un moment în care impactul combinat al corupţiei, intervenţia ineficientă a statului şi creşterea angajamentelor bugetare au crescut rentabilitatea preţului fiscal al petrolului de la 20 de dolari pe baril la 117 dolari. O scădere susţinută a petrolului ar putea ameninţa serios afacerile ruse, care permit sprijinul popular al lui Putin. Cu toate acestea, impactul din Ucraina a fost de a speria clienţii europeni în căutarea furnizorilor alternativi. După ce i-a fost dăruită o moştenire promiţătoare, el a risipit-o imediat prin impunerea unei forme corupte şi risipitoare de guvernare autoritară. Dacă nu va găsi noi resurse de creştere economică şi dinamism în momentul în care va decide închiderea societăţii ruse şi tăierea conexiunilor cu lumea exterioară, există şansa ca economia şi imperiul rus să se cutremure din temelii.

Elena Băsescu: Stolojan reprezintă în PE trecutul comunist al ţării

Elena Băsescu afirmă că PDL a devenit un partid anti-Băsescu întrucât pe lista acestuia se află pe locurile eligibile "numai cei care l-au atacat public pe preşedinte" şi că Theodor Stolojan "a ales să îşi termine urât cariera politică" şi reprezintă, în PE, "trecutul comunist al ţării". Ea a susţinut că Theodor Stolojan "a ales să îşi termine cariera politică urât", deranjat de cei de la PMP, în loc să fie deranjat de corupţia guvernării şi că, alături de ceilalţi colegi de pe lista PDL, Stolojan "reprezintă în PE trecutul comunist al ţării".

EVENIMENTUL ZILEI

Legea terenurilor agricole riscă să blocheze primăriile

Autorităţile locale nu au bani ca să pună în aplicare prevederile legii privind vânzarea terenurilor, astfel că vor tăia din fondurile pentru investiţii. România, ca stat membru al Uniunii Europene, a trebuit să liberalizeze piaţa funciară de la 1 ianuarie 2014. După un îndelungat periplu pe la instituţiile statului, legea în baza căreia vor putea fi vândute terenurile agricole a intrat în vigoare pe 12 aprilie, iar săptămâna aceasta urmează să fie aprobate normele metodologice de aplicare. Numai că prevederile din proiectul de ordin privind aceste norme, publicat pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii (MADR), le dau fiori reci primarilor. Conform proiectului, primăriile vor avea mult mai multe sarcini de îndeplinit, faţă de cele prevăzute prin vechea lege, dar nu au destule fonduri să plătească un om care să se ocupe de întreaga tevatură. Cei mai încercaţi vor fi primarii din comunele de la graniţă. Aceştia trebuie să îndeplinească o serie de proceduri suplimentare faţă de cei din inima ţării, întrucât vânzarea trebuie avizată şi de Ministerul Apărării.

Un singur vecin ar putea ÎNVINGE România în cazul unui RĂZBOI

Mii de cifre privind forţele armate sunt analizate şi interpretate de Global Fire Power, într-o analiză care face un top al forţei militare de care dispun statele cele mai dezvoltate. Cifrele folosite pentru analiza globală sunt utilizate de o aplicaţie foarte interesantă care compară ţările între ele. România are un singur vecin mai puternic, care ar învinge ţara noastră în cazul foarte puţin probabil al unui război direct. Clasamentul nu ia în considerare alianţele militare, un element care schimbă radical situaţia. România este pe locul 51 în lista celor 106 state introduse în analiză. Cel mai puternic vecin al României este Ucraina, ţară aflată pe locul 21 în topul GFP. Serbia este pe locul 60, Ungaria pe 61 şi Bulgaria pe poziţia 70.

Fenomen rar: LUNĂ DE SÂNGE, de patru ori. Prevesteşte o schimbare importanta în istoria lumii

O eclipsă totală de luna va avea loc pe cer, pe dată de 15 aprilie înainte de miezul nopţii. Potrivit profeţiilor, "luna de sânge" marchează sfârşitul lumii şi a doua venire pe Pământ a lui Mesia. Marte, Soarele şi Pământul s-au aliniat marţi noaptea, formând o rară "opoziţie a planetelor" ce se produce o dată la 778 de zile, iar Luna, în mişcarea ei în jurul Pământului, intră treptat în umbra acestuia. Eclipsa din 15 aprilie este numită "luna de sânge" din cauza culorii roşiatice pe care o va căpăta luna şi este prima dintr-un interval de patru eclipse care se vor produce la interval de aproximativ şase luni. Cele patru astfel de eclipse vor avea loc pe 15 aprilie 214, 8 octombrie 2014, 4 aprilie 2015 şi 28 septembrie 2015. Patru eclipse totale de lună produse într-un interval atât de scurt s-au produs numai de câteva ori în ultimii 2000 de ani şi a coincis cu evenimente religioase semnificative la nivel global.

Societăţile de asigurări se pregătesc să iasă de sub mâna ASF

Companiile internaţionale de asigurări prezente în România, care funcţionează ca societăţi pe acţiuni, s-ar putea transforma în cel mult doi ani în sucursale ale companiilor-mamă, respectiv în entităţi fără personalitate juridică, fără a mai avea obligaţia de a raporta către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). În plus, vom asista la fuziuni sau preluări. Această schimbare ar putea avea loc în contextul introducerii din 2016 a noii directive europene Solvency 2, care revizuieşte modul de calcul al solvabilităţii şi standardele de managementul riscului şi care ar putea remodela substanţial industria de asigurări şi reasigurări autohtonă. Un aspect important al acestei posibile transformări a companiilor de asigurări este legat de despăgubirea clienţilor români în cazul unui faliment, aceasta urmând să se facă prin sistemul de garantare din ţara în care are sediul compania care deţine sucursala pe piaţa românească, nu prin Fondul de garantare din România.

JURNALUL NATIONAL

Locuinţele s-au scumpit 3 luni consecutiv. Preţul pe metru pătrat a crescut cu 38 de euro în martie 2014 faţă de decembrie 2013

Preţul mediu al locuinţelor a crescut în majoritatea oraşelor din ţară pentru a treia lună consecutiv, iar tendinţa se menţine. Sunt primele luni de creştere, după cinci ani de scăderi masive, în care locuinţele s-au ieftinit cu 50%. Dacă în decembrie 2013 proprietarii cereau (în medie, la nivel naţional) pentru un metru pătrat dintr-un apartament 898 euro, în ianuarie solicitau 903 euro, în februarie 919 euro, iar în martie cereau 936 euro, potrivit indicelui imobiliare.ro. O creştere cu 38 de euro din decembrie 2013 şi până la finalul lunii martie 2014. Analiştii imobiliari consideră că în acest an piaţa îşi va reveni pentru că şi numărul de tranzacţii este în creştere cu 10-15% comparativ cu anul trecut.

Abuzurile împotriva lui MIRCEA DIACONU trebuie pedepsite. Semnează petiţia online a JURNALULUI NAŢIONAL pentru demiterea şefului ANI, Horia Georgescu

Justiţia i-a recunoscut dreptul lui Mircea Diaconu de a candida la alegerile europarlamentare, în ciuda atacurilor neîntrerupte ale lui Horia Georgescu, şeful Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Abuzurile împotriva lui Mircea Diaconu trebuie, însă, pedepsite! Alăturaţi-vă demersului Jurnalului Naţional şi semnaţi petiţia pentru demiterea şefului ANI. Conform Legii144/2007, Consiliul Naţional de Integritate - aflat sub control parlamentar asigurat de Senatul României - propune Senatului numirea şi revocarea preşedintelui şi vicepreşedintelui ANI. Jurnalul Naţional solicită Senatului demiterea lui Georgescu din următoarele motive: Horia Georgescu a intimidat prin ameninţări explicite pe cei care semnau listele de susţinere a candidaturii lui Diaconu. În cursul proceselor de la Tribunal şi Curtea de Apel, Horia Georgescu a făcut presiuni atât asupra Biroului Electoral Central cât şi a instanţelor erijându-se prin declaraţii şi comunicate în judecător al cauzei.

Rădulescu, anchetat în dosarul Ferma Preşedintelui

Oamenii preşedintelui vor fi anchetaţi în dosarul tranzacţiei cu terenul de la Nana achiziţionat de Ioana Băsescu, fiica cea mare a şefului statului. Primii pe lista celor care vor merge la Parchet sunt Stelian Fuia, fostul ministru al Agriculturii în Cabinetul MRU, şi Adrian Rădulescu, fost consilier prezidenţial. Cei doi foşti demnitari vor fi audiaţi de procurori în dosarul "Ferma Preşedintelui", care se referă la tranzacţia prin care Ioana Băsescu a achiziţionat 290 de hectare de teren agricol la Nana. Parchetul General a preluat ancheta în acest caz, după ce Corpul de Control al Guvernului a constatat că circa 80% din terenul achiziţionat de Ioana Băsescu a fost restituit ilegal de Comisia funciară de la nivelul comunei Nana, în baza unor documente false. Această situaţie ar putea duce la rezilierea tranzacţiei, proprietarii de drept ai terenurilor fiind îndreptăţiţi să ceară acest lucru în justiţie.

NATIONAL

Baronii PSD, lucrati din interior

In plina campanie electorala, prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu, le da o veste proasta baronilor PSD: nu DNA le-a pus gand rau, ci chiar seful lor, Victor Ponta. La drept vorbind, Catalin Predoiu nu le spune o noutate social-democratilor, multi dintre ei impartasind acelasi gand, dinainte sa inceapa sa cada ca mustele in plasa procurorilor anticoruptie. In consecinta, liderul democrat-liberal nu face altceva decat sa confirme cel mai mare cosmar al baronilor legat de tradarea din interior. "Victor Ponta vrea sa dea ceasul istoriei inapoi ca sa poata stapani impreuna cu echipa pe care o pregateste in toata Romania. (...) Din acest motiv, un plan mult mai complex se pune in aplicare, planul de naparlire a PSD-ului, de acesti baroni care sunt compromisi. De ce? Nu pentru a face dreptate pana la capat, cum au mintit, ci pentru a pregati o noua garnitura de noi baroni tineri, care nu au un trecut complicat si care pot fi scosi in fata", a detaliat Predoiu.

DNA declanseaza "Operatiunea MasterChef"!

Mai mult ca sigur, nu este deloc intamplatoare operatiunea prin care mai multe dosare de coruptie din provincie au fost preluate de catre structura centrala a DNA. Iar justificarea acestor transferuri de dosare este din pacate data de "fratia" care inca mai exista in teritoriu intre oamenii legii si cei pe care ar trebui sa-i cerceteze, indiferent ca sunt lideri interlopi sau colegi de magistratura.

Crin Antonescu, condamnat cu executare

Au incercat sa-l scoata din joc pe Traian Basescu, dar in final tot la mana lui au ajuns. Dupa Victor Ponta, iata ca a venit si randul lui Crin Antonescu sa dea cartile pe fata si sa vorbeasca despre "coabitarea" cu seful statului. Daca in cazul premierului scuza a reprezentant-o buna guvernare, presedintele PNL sustine ca este condamnat sa mearga alaturi de Traian Basescu si este obligat sa execute "pedeapsa". Destainuirea a fost facuta in contextul in care PNL si-a propus sa-l inlature pe Victor Ponta din fruntea Guvernului, printr-o motiune de cenzura. "Problema in acest moment e ca nici Udrea si nici macar Basescu nu se afla la putere. Nu de Udrea si Basescu depinde introducerea unor masuri economice si atunci fara a ne lasa prinsi in capcanele de tip propagandistic, da, orice parlamentar care vrea sa semneze este bine-venit. O motiune se face la adresa unui Guvern, e tot ce conteaza, e absurd sa spui ca vrei sa dai jos un Guvern dar nu vreau semnatura cuiva", a explicat cum a ajuns sa fie obligat sa colaboreze cu presedintele tarii.

Mircea Geoana este favoritul lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale

Desi in urma cu cinci ani au fost contre dure intre ei, Traian Basescu il vede pe Mircea Geoana drept candidatul ideal pentru alegerile prezidentiale din noiembrie. Actualul presedinte al Romaniei a precizat ca "Mircea Geoana detine cateva atuuri importante. Este in forma, are credibilitate la nivel international si, mai ales, stie jocul Americii". Traian Basescu a facut trimitere evidenta la perioada in care Mircea Geoana a fost ambasadorul Romaniei la Washington, 1996-2000. Interesant este ca a doua optiune a lui Traian Basescu este Ioan Rus, fost ministru de Interne, dar presedintele Romaniei spune despre acesta ca "nu cred ca ar da Clujul pentru Palatul Cotroceni si, in primul rand, nu este sustinut, nu este pe placul baronilor locali". Basescu i-a eliminat pe ceilalti posibili candidati sustinand ca "Victor Ponta este corupt si nu stie ce inseamna resposabilitatea de tara. Crin Antonescu este din acelasi aluat precum domnul Ponta.

PUTEREA

Rechinii din Corabia s-au speriat

Dezvăluirea din cotidianul PUTEREA, conform căreia primarul oraşului Corabia, Iulică Oane, a semnat vânzarea unui teren de 19 hectare în port, evaluat la suma ridicolă de 53.978 lei, a bulversat tunul imobiliar "servit" grupurilor de interese din judeţul Olt. Primăria Corabia a reevaluat din pix, preţul de pornire a licitaţiei la 643.325 lei, modificând la repezeală şi complet arbitrar cifra respectivă din hotărârea Consiliului Local. În grabă însă, edilii locali au uitat să modifice şi raportul iniţial de evaluare a terenului, invocat în hotărârea de Consiliu. Chiar şi aşa, rechinii imobiliari din Olt nu ies în pierdere: valoarea celor 19 hectare va creşte exponenţial, având în vedere faptul că se învecinează cu prima Bursă de cereale din România şi că se află chiar la gura portului dunărean Corabia.

Preţuri "de lux" în târgurile de Florii: 80 de lei kilogramul de scrumbie, 120 de lei pentru berbecuţ la proţap

Capitala a fost invadată în weekend de mirosuri îmbietoare provenite de la manifestările organizate cu ocazia Floriilor. Scrumbii la grătar, berbecuţ la proţap, mici, fripturi, borş de peşte - toate au fost pregătite cu mare atenţie de comercianţii dornici de un profit rapid. Însă cum planurile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg, vânzătorii au cam rămas cu buza umflată, deoarece preţurile exagerate i-au ţinut pe majoritatea bucureştenilor departe de tarabe. În târgul din Parcul Plumbuita (sectorul 2), pofticioşii s-au mulţumit doar cu mirosul preparatelor. 80 de lei kilogramul de scrumbie, 12 lei suta de grame de berbecuţ la proţap a fost prea mult pentru buzunarele peticite ale celor prezenţi în târg. Scump şi în 4ectorul 4 - 15 lei o scrumbie mare cu pâine şi mujdei de usturoi. Oamenii se apropiau de comercianţii din parcul Lumea Copiilor, se uitau, se săturau cu mirosul şi treceau mai departe.

ROMANIA LIBERA

Ce înseamnă pentru România angajamentul anticorupţie transmis de SUA

Asistentul secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene şi eurasiatice, Victoria Nuland, a afirmat în cadrul unei audieri în faţa Comisiei de Politică Externă a Senatului american că în anul următor, Statele Unite, îşi vor concentra eforturile "în Balcani, Europa Centrală şi de Est pentru a ajuta ţările din această regiune să promoveze o guvernare curată, o presă independentă şi să elimine corupţia oriunde s-ar ascunde". Mesajul Departamentului de Stat trebuie pus în contextul crizei ucrainene care a arătat că o ţară afectată de corupţie devine vulnerabilă, spun specialiştii consultaţi de România liberă. Ceea ce nu a fost preluat de agenţiile române de presă, dar era uşor de verificat din declaraţia doamnei Nuland, este legătura directă pe care o face domnia sa, dar şi Departamentul de Stat al SUA, între corupţia generalizată şi dezastrul care are loc în Ucraina. În sfârşit, Statele Unite au înţeles că un grad de corupţie prea înalt subminează statalitatea unei ţări.

Băsescu: Ghiţă este mai periculos ca Voiculescu

Toti mogulii au fost toxici: Vantu, Voiculescu, Ghiţă şi Patriciu. Au manipulat. Dan Voiculescu este un turnător nenorocit, şi-a turnat familia. Ghiţă este mai periculos. El face parte din grupul politicienilor tineri. Este un om e afaceri tânăr. Dar ar trebui să se declare. Ar trebui să spună că, în baza contractelor cu statul, el îşi pune în slujba unui politician corupt toate armele şi resursele, a arătat preşedintele Băsescu, duminică seara,la Realitatea TV. A încercat şi Patriciu să folosească trustul de presă în beneficiul său politic şi economic., A văzut că nu merge şi a renunţat. Vîntu, la fel, dar el a picat. Vîntu nu a furat de la stat. Voiculescu măcar ştii câte parale face. Ghiţă e un tip de mogul mult mai periculos, pentru ca nu are CV-ul lui Voiculescu.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu ar trebui să primească un nou job. Întrebarea este dacă îşi doreşte această transformare

Mugur Isărescu îşi doreşte şi va primi un nou mandat de guvernator al Băncii Naţionale, al cincilea. Întrebarea e ce va face în următorii cinci ani. Pentru ce va veni zilnic la serviciu, având în vedere că actualele obiective ale BNR, stabilitatea preţurilor şi stabilitatea financiară, sunt bifate? Inflaţia este la minime istorice, în jurul a 1% pe an, în parametrii europeni. Cursul valutar este stabil şi relativ liber, rezerva valutară este chiar prea mare după cum spune chiar guvernatorul, iar deficitul de cont curent, punctul vulnerabil al economiei, aproape că a dispărut. Cu ocazia discuţiilor privind conducerea BNR, Parlamentul ar trebui să îi impună guvernatorului, să îi dea mandat prin lege, să facă un plan de dezvoltare a economiei româneşti, cu un ritm de creştere de 5% pe an, astfel încât în momentul în care vom adopta efectiv euro să stăm singuri în picioare, fără să ne ajute FMI, Banca Mondială sau Comisia Europeană. Mugur Isărescu are toată autoritatea, experienţa şi poate realiza consensul politic în privinţa acestui plan.

"Este un dezastru economic faptul că România a ajuns să consume lapte şi produse lactate din Polonia"

Guvernul şi companiile trebuie să se gândească la o strategie de promovare a produselor româneşti, atât local cât şi la nivel internaţional, urmând modele deja implementate de către alte ţări europene, este de părere Cătălin Olteanu, directorul general al FM Logistic România, una dintre cele mai mari firme logistice de pe piaţa locală, cu afaceri anuale de peste 23 milioane de euro. "România ar trebui privită din punct de vedere guvernamental precum < România SRL >. Faptul că noi cumpă­răm lapte din Polonia, iar România este o putere agricolă în Europa reprezintă o problemă naţională. Laptele este mai ieftin acolo şi trebuie să ne întrebăm de ce. Pentru că în Polonia a existat un program de educare, ajutorare şi absorbţie a fondurilor europene şi pentru că fermierii de acolo au investit mai puţin din banii proprii şi mai mult din bani europeni, şi îşi permit acum să vândă mult mai ieftin", a subliniat Olteanu.

Încrucişările dintre SIF-uri schimbă ecuaţia controlului asupra unor active de 5,4 mld. lei

Şefii SIF-urilor s-au grăbit să profite de avizul primit de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) care le dă voie să se cumpere între ele, astfel că în doar o lună SIF-urile au devenit cei mai mari acţionari la SIF-uri. Asta le va permite şefilor SIF să-şi alinieze mai uşor strategiile, dar şi să-şi apere spatele unii altora în cazul unor tentative de preluare din exterior. Patru SIF-uri, cu active cumulate de 5,43 mld. lei (1,2 mld. euro), au devenit legate între ele în urma achiziţiilor încrucişate de acţiuni derulate în ultimele două luni pe bursă, după ce ASF a ridicat (pe 6 februarie) interdicţia care nu dădea voie SIF-urilor să se cumpere între ele. De la acea dată, s-au realizat tranzacţii cu acţiunile SIF-urilor în valoare de 542 mil. lei, dintre care tranzacţii speciale în valoare cumulată de 356 mil. lei, prin care s-au transferat pachete semnificative de acţiuni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb