REVISTA PRESEI 14.04.2015

Willy Homner
Revista Presei / 14 aprilie 2015

ADEVARUL

Loteria Bonurilor Fiscale: câştigători

Loteria Bonurilor Fiscale. Câştigătorii primei extrageri organizate luni, 13 aprilie, au început să afişeze pe reţelele sociale bonurile care prezintă datele anunţate drept câştigătoare: bonuri cu valoarea între 6,00 şi 6,99 lei emise în data de 7 februarie. Persoanele care deţin unul sau mai multe bonuri fiscale emise la 7 februarie, cu valori între 6,00 lei şi 6,99 lei, se pot prezenta în următoarele 30 de zile la unităţile ANAF, cu bonurile în original şi o copie a actului de identitate, premiile urmând să fie acordate în maxim trei luni. Formularul cererii pentru revendicarea premiilor la Loteria Bonurilor Fiscale poate fi obţinut gratuit de la administraţia fiscală la care se depune bonul fiscal sau descărcat de pe site-ul www.mfinante.ro. Premiile pot fi revendicate începând cu prima zi după extragerea Loteriei Bonurilor Fiscale, până la data de 13 mai inclusiv.

Cum ajungi fără să ştii acţionar la SIF şi dator la Fisc pentru "venituri din dividende"

Milioane de oameni se află în incredibila situaţie că, deşi nu ştiu că sunt acţionari, au în conturi venituri din dividende de câţiva lei care îi transformă automat în plătitori de contribuţii sociale de sănătate, datoria la Fisc ridicându-se la 450-550 de lei pe an. Este vorba despre beneficiarii Programului de Privatizare în Masă, care în anii '90 au fost cadorisiţi de Guvernul Văcăroiu cu taloane valorice care nu puteau fi transformate în bani decât dacă achiziţionau acţiuni de pe Bursă. Pentru a transforma în bani cuponul primit de la stat, cei mai mulţi l-au subscris, cumpărând acţiuni la diversele firme ale FPS, după care - aproape imediat - au vândut acele acţiuni şi au obţinut sumele mult-visate. Numai că ei au uitat de deţinerea reziduală, de cele câteva acţiuni la FPP (ulterior SIF). Dacă suma din cont este derizorie (1-2 lei, în cazul foştilor cuponari), CASS aferentă nu poate fi mai mică decât 5,5% din salariul minim pe economie. Iar cum în 2012 salariul minim pe economie a fost de 750 de lei lunar, CASS nu putea fi mai mică de 39 de lei lunar, adică 468 de lei pe anul 2012.

Se clatină axa Londra-Washington: relaţiile speciale dintre SUA şi Marea Britanie ar fi ajuns la final

Un memorandum secret, menit pentru Congresul american, a fost văzut de publicaţia "Daily Mail". Potrivit acestuia, relaţiile "speciale" dintre Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii s-au terminat. "Regatul Unit nu mai poate fi văzut ca relevant de Statele Unite în problemele şi relaţiile considerate prioritare de agenda americană", se arată în document. Datat aprilie 2015 şi menit să informeze Senatul şi Casa Reprezentanţilor despre impactul alegerilor generale ce vor avea loc în Marea Britanie, documentul avertizează şi că Anglia se confruntă cu posibilitatea unor "nesiguranţe constituţionale" în cazul unui parlament suspendat. Memorandumul, realizat de Serviciul de Cercetare al Congresului, stipulează că deşi Marea Britanie şi SUA vor rămâne, cel mai probabil, "parteneri economici cheie", "este nevoie de o reanalizare a relaţiei speciale deoarece climatul geopolitic al ţării este în schimbare".

Cine sunt contracanditaţii lui Hillary Clinton la preşedinţia Americii

"Sunt candidat la preşedinţie", a anunţat Hillary Clinton, fostă primă-doamnă, senator şi fost secretar de stat, confirmând o candidatură aşteptată de mai multe luni. La 67 de ani, ea este în acest moment singurul candidat oficial la alegerile primare democrate şi domină sondajele partidului, aminteşte AFP. Alegerile primare debutează la începutul anului 2016 în Iowa şi New Hampshire. Alegerile prezidenţiale vor avea loc în noiembrie 2016. Hillary Clinton a legat o alianţă cu Barack Obama, fostul său adversar în 2008 devenit "prietenul" ei, care a estimat sâmbătă că ea ar fi "un preşedinte excelent". Majoritatea posibililor săi contracandidaţi au ca primă misiune să se facă cunoscuţi votanţilor care nu au auzit de ei sau care îi cunosc doar vag. În faţa lui Hillary Clinton, numeroşi republicani îşi vor disputa învestitura. Cel mai bine plasat este Jeb Bush, un alt moştenitor al unei dinastii politice americane. Fostul guvernator al Floridei nu şi-a anunţat oficial candidatura.

Iohannis cheamă partidele săptămâna viitoare la Cotroceni, la a treia rundă de consultări

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să aibă, săptămâna viitoare, cea de-a treia rundă de consultări cu partidele, pe tema stadiului legilor electorale, dar şi pe tema respingerii unor solicitări ale Justiţiei pentru încuviinţarea arestării preventive sau urmăririi penale a unor parlamentari. De altfel, şeful statului anunţa intenţia de a chema partidele parlamentare la consultări în conferinţa de bilanţ, la 100 de zile de mandat prezidenţial. Ulterior, el scria pe Facebook: "După sărbătorile de Paşti, voi relua consultările cu partidele politice şi vom evalua cât s-a realizat din calendarul acţiunilor stabilite la începutul sesiunii parlamentare".

Tradiţii în Săptămâna Luminată

"Acum toate s-au umplut de lumină: cerul şi pământul şi cele de sub pământ". Aşa vesteşte Biserica, iar săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului se numeşte Săptămâna Luminată. De această perioadă sunt legate o serie de credinţe populare. Se spune că acum Raiul este deschis pentru toţi cei care trec în lumea drepţilor, indiferent de păcatele pe care le-au săvârşit. Denumirea, explică teologii, provine de la un obicei practicat în vechime când Botezul era săvârşit în noaptea de Paşte. Conform crestinortodox.ro, cei botezaţi erau numiţi "luminaţi" şi purtau haine albe în toată săptămâna de după Paşte. Se pare că de la purtarea hainelor albe, această săptămână a primit numele de Săptămâna Luminată. În Săptămâna Luminată, zilele de miercuri şi vineri sunt zile cu "harţi", adică Biserica oferă dezlegare la mâncărurile de dulce datorită Învierii Domnului. Conform Tipicului Sfântului Sava, miercurea şi vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului şi Duminica Tuturor Sfinţilor (prima după Rusalii), avem "dezlegare la peşte".

BANCHERUL

Atentie la oferta de nerefuzat a Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank! Banca are gand sa-si majoreze veniturile din comisioane cu 43%

Banca Transilvania si-a facut in asa fel calculele inainte de a propune oferta "de nerefuzat catre clientii Volksbank - prin care elimina comisionul de risc, care ajunge la 30% din costul unui credit, si reduce cu 22% valoarea creditelor convertite in lei - incat pierderile rezultate din reducerea veniturilor nete de dobanzi sa se compenseze cu comisioanele pe care le va incasa de pe urma incheierii noilor contracte de credit. Bancile nu pierd niciodata, nu-i asa? In plus, BT a bugetat pentru acest an o scadere cu 44% a cheltuielilor Volksbank, adica 102 milioane lei, care inseamna, cel mai probabil, reduceri de personal din centrala si back office, precum si inchideri de unitati, ca parte a procesului de integrare a Volksbank in BT, dupa finalizarea tranzactiei de preluare a bancii austriece.

CAPITAL

Ofensiva ANAF creşte preţurile

De teama celor de la Antifraudă, micii evazionişti folosesc din plin casele de marcat. Ca să-şi recupereze paguba, au început să scumpească produsele şi serviciile. Să presupunem că avem un service auto, o frizerie, o sală de fitness, o croitorie sau un hotel. Adică locuri unde principalele cheltuieli sunt cele cu forţa de muncă şi cu utilităţile, la care se adaugă chiria şi/sau amortizarea investiţiei iniţiale. O bună parte a patronilor aflaţi în această situaţie încearcă să emită doar atâtea bonuri fiscale câte sunt necesare pentru ca, după scăderea TVA şi a cheltuielilor, balanţa să fie foarte aproape de zero. Încasările suplimentare, care nu sunt trecute prin casa de marcat, le intră astfel direct în buzunar, fără să mai fie nevoie să se achite TVA, impozit pe profit ori impozit pe dividende.

UPS intenţionează să investească un miliard de euro în Europa

United Parcel Service (UPS), una dintre cele mai mari companii de curierat din lume, intenţionează să investească un miliard de euro în Europa, cu scopul de a-şi extinde reţeaua, în contextul în care unul dintre principalii competitori, FedEx, a anunţat zilele trecute că va prelua firma olandeză TNT pentru 4,4 miliarde de euro, potrivit publicaţiilor internaţionale. "Vrem să ne extindem puternic reţeaua în Germania şi în restul Europei", a spus Frank Sportolari, directorul UPS Germania, pentru Wirtschaftswoche, citat de Reuters. Sportolari a precizat subliniat că numărul de centre de colectare va creşte la nivelul întregii Europe în urma investiţiilor. Compania americană de curierat FedEx a anunţat săptămâna trecută că va prelua concurentul olandez TNT Express pentru aproximativ 4,4 miliarde de euro, cu scopul de a-şi extinde operaţiunile din Europa şi pentru a creşte competiţia cu UPS şi Deutsche Post.

Vladimir Putin a ridicat embargoul privind livrarea către Iran a sistemului de rachete S-300

Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care ridică embargoul cu privire la livrarea către Iran a sistemului de rachete de tip S-300, a anunţat Kremlinul într-un comunicat, potrivit AFP şi Reuters. Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev anulase în 2010 un contract de livrare a acestui sistem de rachete către Iran - contract extrem de criticat de către statele occidentale şi de Israel - după ce ONU a impus sancţiuni Iranului din cauza programului nuclear controversat al acestei ţări. În 2007, Rusia şi Iranul semnaseră un acord privind livrarea acestor echipamente capabile să intercepteze în zbor avioane sau rachete şi a cărui valoare se ridica la 800 de milioane de dolari. După interdicţia de livrare a sistemului S-300, Teheranul s-a adresat Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Geneva (Elveţia) pentru a cere Moscovei patru miliarde de dolari cu titlu de despăgubiri.

CURIERUL NATIONAL

Moment istoric în relaţiile SUA cu Cuba

Ceremonia de deschidere, vineri seara, a Summitului Americilor, ce se desfăşoară în Panama - unde Cuba este invitată pentru prima oară - a fost marcată de un eveniment istoric. Pentru prima oară din 1956, preşedinţii SUA şi Cubei, respectiv Barack Obama şi Raul Castro, şi-au strâns mâinile în faţa şefilor de stat şi de guvern ai şărilor membre ale Organizaţiei Statelor Americane. Evenimentul a avut loc la patru luni de la începerea procesului de normalizare a relaţiilor americano-cubaneze, anunţat la mijlocul lunii decembrie 2014. Amândoi, în costume de culoare închisă, în mijlocul şefilor de stat prezenţi la summitul din Panama, Barack Obama şi Raul Castro au avut un schimb de cuvinte protocolar, fără a purta încă o discuţie mai amplă, substanţială, programată să aibă loc concomitent cu dezbaterile propriu-zise ale summitului.

Dinu Patriciu, hăituit de bănci după moarte

O bancă din România l-a dat în judecată pe omul de afaceri Dinu Patriciu, care "este" la un pas să fie executat silit, suma pe care banca încearcă s-o recupereze depăşind 5.000.000 de euro. Nu mai puţin de 16 procese civile s-au înregistrat în ultimele 30 de zile la Judecătoria Sectorului 1 pe numele lui Dinu Patriciu, care mai are puţin şi "va fi" executat silit. Dincolo de ridicolul situaţiei, lista creditorilor de la care Dinu Patriciu a luat bani este una lungă, iar situaţia în care se află averea acestuia nu a fost clarificată deocamdată. Înainte să moară, omul de afaceri şi-a înstrăinat o parte din bani. Unii jurnalişti susţin că Patriciu ar fi avut o relaţie cu o femeie de origine chineză, pe nume Melanie Chen, căreia i-ar fi lăsat rezerve financiare impresionate.

EVENIMENTUL ZILEI

Ion Iliescu, implicat într-un complot sovietic, în mai 1989!

Istoricul Alex Mihai Stoenescu a dezvăluit, în partea a doua a interviului din emisiunea "Lumini şi umbre" de la B1TV, amănunte inedite despre relaţia familiei Ceauşescu cu Securitatea. "Iliescu a fost liderul unui grup informal, un grup care răspundea definiţiei de disidenţă politică în interiorul PCR. Dar a existat un moment care a marcat în mare măsură destinul lui Ion Iliescu. Şi anume, legătura cu conspiraţia militară, cea a generalului Nicolae Militaru. A existat o conspiraţie a unor generali trădători: Militaru, Ştefan Kostyal, a unor agenţi ai serviciilor sovietice, care au încercat diferite maniere, diferite modalităţi de a-l înlocui pe Ceauşescu printr-o lovitură militară. Şi Militaru s-a ocupat cu tot felul de contacte, a încercat să ajungă şi la Iulian Vlad. Să-i trimită mesaje... ştiţi, aş vrea să ne întâlnim. S-a dus la Ambasada sovietică, s-a dus la Consulat. Militaru a fost extrem de activ. Iar în partea asta, a fost şi cel mai bine documentat de Securitate."

Grecia intră în "săptămâna de foc"

Partenerii europeni ai Greciei au dat termen Atenei "până la 20 aprilie" pentru a prezenta o listă de reforme acceptabile, în schimbul ultimei tranşe din programul său de ajutor internaţional, potrivit unui cotidian german, citat de AFP. Reprezentanţii Eurogrupului (alcătuit din miniştrii de finanţe ai zonei euro) au stabilit data de 20 aprilie, afirmă Frankfurter Allgemeine Zeitung, în ediţia sa de duminică. Jurnalul conservator menţionează ca surse unii dintre reprezentanţi şi explică faptul că această dată este singura posibilă pentru ca finanţatorii Greciei să aibă timp pentru a examina propunerile de reforme înainte de şedinţa Eurogrupului, prevăzută pe 24 aprilie la Riga. Negocierile trenează, explică aceleaşi surse cotidianului german. Atena refuză să ia în considerare tăieri ale pensiilor funcţionarilor.

UDMR reuneşte întreaga clasă politică

Liderii partidelor aflate fie la Putere, fie în Opoziţie, şi-au anunţat participarea la Congresul UDMR. Şi unii şi alţii au nevoie de susţinerea politică a formaţiunii lui Kelemen Hunor. Congresul UDMR de la acest sfârşit de săptămână va aduce la aceeaşi masă liderii partidelor politice. Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga, preşedintele PLR, Călin Popescu Tăriceanu, şi cel al PC, Daniel Constantin, vor participa, la evenimentul de la Cluj-Napoca. Interesul partidelor se explică prin faptul că atât PSD, cât şi PNL au nevoie de UDMR pentru guvernare. Mai exact, dorinţa PSD este aceea ca formaţiunea lui Kelemen Hunor să nu voteze o eventuală moţiune de cenzură, în timp ce liberalii trebuie să se apropie de UDMR pentru momentul în care ar prelua guvernarea, având nevoie de voturile maghiarilor în Parlament.

JURNALUL NATIONAL

De unde a avut bani Klaus Iohannis pentru case, versiunea verisoarei

Unul dintre cele mai dezbătute subiecte în campania electorală prezidenţială a fost cel al caselor lui Klaus Iohannis. Subiect dezbatut in campania electorala, numarul caselor ce apartin familiei Iohannis, primeste o perspectiva si din partea verisoarei lui Carmen Iohannis, Doina Lazurca. "Nunta s-a tinut la restaurantul hotelului Parc, aproape de stadionul din Sibiu. Au avut o gramada de invitati, vreo 200 de oameni, adica o suta de familii. Mai multi au fost din partea familiei lui Carmen, adica din partea noastra, pentru ca Lazurca este neam mai numeros ca al lui Iohannis. Iar Ioan, tatal lui Carmen, era un blanar respectat, au venit multi la nunta doar pentru ca il stiau pe el. Tin minte ca darul a fost cam 2.000 de lei de persoana, adica 4.000 de lei de familie, cam cat era un salariu bun pe vremea aia. Uite asa, Klaus si Carmen au strans la nunta vreo 400.000 de lei, sa nu se mai mire unii ca de unde au avut la Revolutie 10.000 de dolari ca sa-si cumpere casa. De acolo ii aveau, de la nunta. Si au avut si niste nasi tocmai din Austria, niste prieteni de-ai lor", a spus ruda primei doamne a Romaniei.

Ungurii se tem de reducerea TVA din România

Reducerea TVA în România dă bătăi de cap guvernului de la Budapesta. Secretarul-şef al Asociaţiei ungare pentru comerţ OKSZ, Gyorgy Vamos, a declarat că numeroase familii din Ungaria care trăiesc în zona de frontieră urmează să îşi facă cumpărăturile în România, după reducerea TVA. Oficialul ungur a mai spus, pentru publicaţia Magyar Nemzet, că TVA este în Ungaria 27% ceea ce va atrage tot mai multe familii să-şi facă cumpărăturile în România. Cum bugetul din Ungaria va avea de suferit, guvernul de la Budapesta se gândeşte la o reducere a TVA. Ministrul ungur al Economiei Mihaly Varga a declarat că Guvernul examinează o posibilă reducere a TVA la anumite produse.

NATIONAL

Matematica lui Banicioiu face nevazute 13 milioane de euro!

La Ministerul Sanatatii se coace o licitatie care s-ar putea lasa cu "marfa proaspata" in galantarele DNA. Este vorba despre implementarea unui sistem informatic de telemedicina pentru zonele rurale care nu au acces la servicii specializate de ingrijire medicala, un proiect cu care ar trebui sa se impauneze bilantul de ministru al lui Nicolae Banicioiu. Insa nu proiectul in sine a ridicat deja suspiciuni, ci suma de-a dreptul fabuloasa pusa la dispozitie de catre Ministerul Sanatatii, de la bugetul de stat, pentru implementarea sistemului IT. Adica nu mai putin de 17,6 milioane de euro, in conditiile in care specialistii din domeniu sustin nu numai ca softurile care ar trebui achizitionate deja exista, dar mai ales ca, oricum ai lua-o si oricat de generosi ar fi coordonatorii proiectului, pretul total tot nu ar avea cum sa sara de cel mult 4 -5 milioane de euro.

Papa Francisc: Fara homosexuali la Vatican

Suveranul Pontif a refuzat sa valideze un ambasador francez la Sfantul Scaun din cauza ca acesta este homosexual. Un incident care a umbrit relatiile intre Paris si Vatican. Potrivit Le Journal du Dimance, ambasadorul ales la 5 ianuarie de catre presedintele Republicii pentru postul de la Vatican nu va fi agreat de catre Papa Francisc, Franta aflandu-se in situatia de a cauta alti candidati, casatoriti si care au copii, potrivit publicatiei. Laurent Stéfanini, seful de protocol al sefului statului si al predecesorului sau, ar fi deja propus pentru alt post in Nordul Europei. Potrivit revistei Le Canard Enchainé, Vaticanul " nu l-a dorit pe acest celibatar, fara copii, reputat pentru profesionalism si discretie, un fin cunoscator al jocurilor de culise din administratia Vaticanului, din cauza ca ar fi gay"

PUTEREA

Victor Ponta, despre ungurii care vor face cumpărături în România după reducerea TVA: Vecinii noştri sunt bineveniţi!

Premierul Victor Ponta a precizat, referitor la informaţia potrivit căreia ungurii vor fi atraşi la cumpărături în România după ce Guvernul a scăzut TVA-ul la produsele alimentare, că vecinii noştri sunt bineveniţi. Victor Ponta a ţinut să precizeze că "vecinii noştri" sunt bineveniţi, dar este important ca mâncarea să nu mai fie principala grijă şi cheltuială. "Important este ca de acum inainte mancarea sa nu mai fie principala grija si principala cheltuiala pt cei mai multi dintre romani! Iar vecinii nostri sunt bineveniti", a scris premierul Victor Ponta pe pagina sa de Facebook. Secretarul-şef al Asociaţiei ungare pentru comerţ OKSZ Gyorgy Vamos a precizat că numeroase familii din Ungaria care trăiesc în zona de frontieră urmează să îşi facă cumpărăturile în România în viitor.

Prodecanul de la ASE Cosmin Şerbănescu determina studenţii să îi dea mită spunându-le că au lucrări de calitate îndoielnică

Fostul prodecan al Facultăţii de Finanţe-Bănci din ASE, Cosmin Şerbănescu, determina studenţii să îi dea mită spunându-le că au lucrări de calitate "îndoielnică", potrivit motivării sentinţei de condamnare a acestuia. Cosmin Şerbănescu, a fost condamnat la şase ani de închisoare, în februarie, după ce a primit de la studenţi între 400 de lei şi 400 de euro în schimbul unor lucrări de licenţă gata făcute şi al unor note de promovare. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Cosmin Şerbănescu, judecat pentru luare de mită şi trafic de influenţă, se află în arest preventiv din 18 iulie 2014. Instanţa a mai decis confiscarea de la Cosmin Şerbănescu a sumelor de 9.730 de euro, 1.525 de lei şi 1.300 de dolari.

Pedeapsa avocatului Doru Boştină, redusă la jumătate pentru că a denunţat fapte penale în cazul Microsoft

Pedeapsa avocatului Doru Boştină a fost redusă la jumătate, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, pentru că a denunţat fapte penale în cazul "Microsoft", se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Ploieşti de condamnare la trei ani de închisoare. În acelaşi dosar a fost condamnat şi omul de afaceri Gruia Stoica, la patru ani de închisoare, pentru cumpărare de influenţă. Potrivit sursei citate, Doru Boştină beneficiază de dispoziţiile articolului 19 raportat la articolul 2 litera a) punctul 1 din Legea 682/2002, potrivit cărora "persoana care are calitatea de martor şi care a comis o infracţiune gravă, iar în timpul urmăririi penale sau al judecătţii, denunţă sau facilitează tragerea la răspundere penală a unor persoane care au săvârşit astfel de infracţiuni, beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege".

ROMANIA LIBERA

Partidul de extremă dreaptă Jobbik câştigă alegerile parţiale în Ungaria

Partidul de extremă dreaptă Jobbik pare să fi câştigat alegerile legislative parţiale în Ungaria, obţinând primul loc în Parlamentul de la Budapesta, relatează mass-media internaţională. După numărarea a peste 99 la suta din voturi, alegătorii circumscripţiei Tapolca (oraş în vestul Ungariei) l-au plasat în frunte pe candidatul Jobbik, Lajos Rig, cu 35,3 la sută din voturi. Candidatul partidului conservator Fidesz, aflat la putere, este pe locul al doilea, cu 34,4 la sută din voturi. Rezultatele oficiale finale vor fi anunţate joi, după numărarea voturilor din străinătate, a anunţat comisia electorală de la Budapesta. "Există o dorinţă de schimbare de guvern în Ungaria şi acum există de asemenea mijloacele de a face acest lucru", a subliniat liderul Jobbik, Gabor Vona, într-o conferinţă de presă organizată ieri seară.

Barack Obama şi-a anunţat un succesor la Casa Alba

Hillary Clinton "ar fi o preşedintă excelentă", a declarat liderul Casei Albe, Barack Obama. Afirmaţia lui Obama, prezentată de cotidianul britanic The Guardian în ediţia sa online, este oarecum surprinzătoare în condiţiile în care Hillary Clinton, reprezentantă a Partidului Democrat, este fosta sa contracandidată de la alegerile din 2008. Barack Obama a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă susţinută in Panama, după întâlnirea istorică avută cu Raul Castro. Duminică, fostul secretar de stat Hillary Clinton şi-a anunţat candidatura la învestirea democrată pentru funcţia de preşedinte al SUA. Hillary Clinton este soţia fostului preşedinte Bill Clinton. Ulterior, ea a fost senator de New York şi secretar de stat.

ZIARUL FINANCIAR

România are mai degrabă nevoie de creşterea salariilor mici şi mijlocii prin reducerea taxelor pe muncă decât de scăderea TVA

România are nevoie "disperată" în acest moment de creşterea masei salariale, care a pierdut în criză câte 7 miliarde de euro în fiecare an, adică 42 de miliarde de euro până acum. În 2008 România avea o masă salarială anuală de 60 de miliarde de euro, iar acum are de 53 de miliarde de euro. Aceasta este cea mai mare lovitură primită de economia românească şi care nu se recuperează. Dacă PIB-ul şi-a revenit la nivelul din 2008, masa salarială nu şi-a revenit deloc. Din acest motiv consumul, adică cererea internă, îşi revine atât de greu, ceea ce menţine afacerile interne, care sunt deţinute în special de companiile româneşti, la o cotă de avarie, supraîndatorate şi cu spatele atât la bancă, stat şi furnizori în fiecare zi. Economia românească are mai mult nevoie de creşterea masei salariale, care în acest moment nu se poate face decât prin două măsuri administrative - creşterea şi mai accelerată a salariului minim şi scăderea taxelor pe forţa de muncă - şi mai puţin de scăderea TVA, fie şi la alimente.

RCS&RDS încheie o etapă în care şi-a multiplicat veniturile de 13 ori în 10 ani

Compania a ajuns anul trecut la afaceri de 2,15 mld. lei faţă de 163 mil. lei în 2004. Creşterea s-a bazat pe fuziunea cu furnizorul de internet RDS şi apoi pe achiziţii agresive ale unor competitori mai mici, dar şi pe investiţii de miliarde de lei. Plecarea lui Alexandru Oprea din funcţia de director general de la RCS& RDS, cea mai mare companie cu capital românesc din telecom, aduce în prim-plan un jucător care a avut o creştere de 13 ori a cifrei de afaceri în ultimii zece ani, aşa cum puţine companii din România au înregistrat în această perioadă. Pe piaţa de telecom, România face notă discordantă cu toată Uniunea Eu­ro­peană. Prezenţa RCS&RDS cu o cotă de piaţă semnificativă şi investiţii majore în infra­structură, alături de unele dintre cele mai mari multinaţionale din telecom, a determinat scăderea preţurilor în acest sector precum şi creşterea vitezei pentru serviciile de internet. Astfel, România este astăzi pe locul 5 în lume la viteza serviciilor fixe de date.

România nu are clasă de mijloc: peste 80% din angajaţii români au salarii mai mici decât salariul mediu pe economie

83% din angajaţii din România au salarii cuprinse între 975 de lei brut pe lună (nivelul salariului minim pe economie) şi 2.415 lei brut pe lună (nivelul salariului mediu pe economie), arată datele centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Inspecţia Muncii. De asemenea, 13% din salariaţi câştigă între 2.415 lei brut pe lună şi 5.000 de lei, în timp ce numai 4% din angajaţii din România au salarii mai mari de 5.000 de lei brut pe lună. "Marii angajatori din ultimii ani au fost companiile din retail sau din producţie. În ambele domenii procentul personalului de conducere raportat la efectivul total de salariaţi este scăzut, iar cei mai mulţi salariaţi din aceste domenii lucrează ca lucrători comerciali sau ca muncitori în fabrici, unde salariul este la nivelul salariului minim pe economie sau puţin peste", a explicat Oana Datki, South East Europe managing partner în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Consulteam.

Germanii şi americanii au intrat în febra creşterilor salariale. De puterea lor mai mare de cumpărare va beneficia întreaga economie globală

Într-o lume în care experimentele financiare duc inegalitatea distribuirii veniturilor la cote nemaivăzute, nemţii fac presiuni pentru creşterea salariilor după ce la începutul anului a fost introdus pentru prima dată salariul minim pe economie. Veniturile mai mari în vremuri cu preţuri în stagnare le vor maximiza câştigul, iar de puterea lor de cumpărare mai mare va beneficia întreaga economie mondială. În SUA, cea mai mare economie a lumii şi jucător important în comerţul mondial, unde de asemenea sunt presiuni puternice pentru creşterea salariului minim, economiştii avertizează că situaţia financiară a clasei de mijloc este mai slabă decât se credea. În Germania, uniunea sindicatelor din metalurgie IG Metall a negociat în februarie creşterea cu 3,4% a salariilor în regiunea Baden-Württemberg, unul dintre cele mai populate landuri nemţeşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb