REVISTA PRESEI 14.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 14 mai 2013

ADEVARUL

România nu ştie ce să facă cu gazele din Marea Neagră

Primul metru cub extras din zăcămintele din Marea Neagră este aşteptat să intre în consum abia în 2017, însă până în acest moment România nu ştie ce să facă cu acestea, din moment ce lipseşte infrastructura din Dobrogea pentru preluarea acestor cantităţi, iar producţia de electricitate în termocentralele pe gaz este substanţial redusă ca urmare a scăderii consumului şi a producţiei verzi. Singura soluţie în acest moment o constituie racordarea la conducta de tranzit pentru gazul rusesc şi exportul, a declarat Zoltan Nagy-Bege, director în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în cadrul unui forum energetic.

Victor Ponta vrea o nouă lege a salarizării iar indexările pentru bugetari vor fi acordate diferenţiat

Premierul Victor Ponta speră, încă, să ajungă la un acord cu liberalii în privinţa taxei de solidaritate, deşi liderul liberal Crin Antonescu afirmase că subiectul este închis. El a afirmat că soluţia pe termen lung ar fi o nouă lege a salarizării. Ponta a anunţat că indexările pentru bugetari vor fi acordate diferenţiat. Victor Ponta a explicat motivele pentru care îşi doreşte taxa de solidaritate. "Este o diferenţă inacceptabilă între profesorul şi medicul debutant care câştigă 1.000 de lei şi şeful, directoraşul care câştigă 18.000 de lei e o diferenţă uriaşă. Faimoasa lege a salarizării unice a lui Boc a fost o nebunie, nu s-a aplicat niciodată", a comentat Ponta. "Soluţia temporară este supraimpozitarea, soluţia pe termen lung e o nouă lege a salarizării. E aproape imposibil să spui că munca unui medic e mai importantă ca a unui profesor, e greu să compari. Singurul instrument pe care îl foloseşte orice ţară modernă din UE este un sistem de taxare. ", a explicat Ponta.

Autostrada Deva - Orăştie se va deschide pentru şoferi în două săptămâni

Lucrările de construcţii la cel de-al doilea tronson autostrăzii A1 Deva - Orăştie (Simeria Veche - Orăştie) au fost finalizate, cu excepţia celor la podul de la intrarea pe autostradă, din zona Orăştiei. De asemenea, în următoarele zile constructorii vor încheia montarea parapeţilor de protecţie pe marginea şoselei, astfel că în maximum două săptămâni tronsonul de 18 kilometri va putea fi dat în folosinţă. Inaugurarea celui de-al doilea tronson al autostrăzii Deva - Orăştie, construită de firmele Strabag şi Straco, a fost programată iniţial pentru luna aprilie a acestui an. Termenul de finalizare a fost decalat, din cauza unor probleme tehnice apărute la construcţia unor poduri, dar şi a ploilor abundente din primăvara acestui an, care au îngreunat misiunea drumarilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, reţinut pentru 24 de ore

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a ajuns, luni după-amiază, la sediul DNA Mureş, unde a dat explicaţii într-un dosar în care s-ar face vinovat de 9 infracţiuni de corupţie. Potrivit DNA, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita este cercetat pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, ambele în formă continuată, luare de mită în formă continuată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, două infracţiuni de instigare la uz de fals, două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă;

Liviu Mihaiu Un caz de malpraxis al Casei Regale

Sorin Oprescu a fost decorat de către Principesa Margareta cu Ordinul României în grad de Ofiţer pentru, atenţie!: bunele practici în dezvoltarea urbană a Capitalei a celui care, după Ceauşescu, a dărâmat ilegal cele mai multe clădiri de patrimoniu din Bucureşti, printre care şi Restaurantul Regal "Flora" de pe bulevardul Kiseleff 3. Există sentinţa definitivă prin care se constată ilegalitatea, dar nu există niciun responsabil în ordine penală sau civilă. În fapt, Sorin Oprescu, în opinia mea şi a societăţii civile militantiste, şi, dacă ţin cont de declaraţiile şi protestele emanate şi în cea a Ordinului Arhitecţilor din Bucureşti, este nu numai un mare inamic al patrimoniului dar este şi cel mai slab şi toxic primar al Bucureştilor de la C.Halaicu şi V. Lis încoace.

Tipic românesc: Dumitru Dragomir a rostit o frază istorică despre cum vor fi salvate Rapid, "U" Cluj şi Severin de la retrogradare

"Teoretic, ar fi două posibilităţi: instanţele de la noi să oprească orice fel de iniţiativă sportivă. Ori să decidă TAS-ul. Ar mai fi şi a treia posibilitate, cu încălcarea regulamentelor, să se decidă schimbarea regulamentelor, aşa, pe picior. Se poate crea un precedent, dar mai contează în haosul în care ne desfăşurăm activitatea!? Acum nu se mai respectă nimic", a recunoscut, sincer, Dragomir. Cum e greu de crezut că instanţele civile vor tranşa problema licenţelor, iar precedentul de acum două sezoane, cu Bistriţa, Timişoara şi Bihor respinse la TAS, a dovedit că Tribunalul de Arbitraj Sportiv nu acordă licenţe, se dovedeşte că numai prin încălcarea regulamentelor se poate ieşi din acest haos.

CURENTUL

Super Bingo Metropolis miroase din nou a ţeapă?

Concursul de bingo de la Antena 1 a reînceput o dată cu sărbătorile de Paşi, cu al doilea sezon după "succesul" primului joc televizat. Concursul este organizat în ograda Antenelor de o altă firmă, pentru că în cazul primului organizator, "Phoenix Games SRL", Ministerul Finanţelor a retras licenţa de organizare a jocurilor de noroc pe 16 februarie 2012. Motivul? Societatea din Bistriţa datora la bugetul statului 1,2 milioane de euro. Numai că în spatele noii societăţi organizatoare sunt, de fapt, aceleaşi persoane, singura diferenţă fiind... numele. Pur şi simplu, asociaţii Phoenix Games, Radu Chifa şi Petru Rus din Bistriţa, s-au mutat cu arme şi bagaje pe altă firmă, Metropolis Bets. Potrivit antiţepari.ro, sediul vechii şi actualei firme organizatoare a jocului de bingo este în Bistriţa, pe Strada Mihai Eminescu 1-4, iar în bazele de date oficiale apar aceleaşi date de contact, o structură de acţionariat identică, fiecare dintre cei doi acţionari cu cote de câte 50%, dar şi acelaşi administrator: Vasile Eugen Cosma.

Primul proiect mare pe agenda lui Ponta: gazele de şist

Premierul Victor Ponta a afirmat luni că doreşte să deblocheze "mari proiecte economice blocate de foarte multi ani", printre care a citat şi gazele de şist, pentru a nu mai importa gaze naturale de la Gazprom, "cum vad că se doreşte". Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că deocamdată se pune doar problema explorării gazelor de şist, care se face prin metode convenţionale care nu implică nicio temere pentru mediu, el arătând că decizia de a folosi aceste resurse va fi luată peste cinci ani. USL- încolonat în spatele gazelor de şist. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, luni, că Guvernul a primit sprijinul politic al parlamentarilor USL pentru strategia de exploatare a gazelor de şist.

CURIERUL NATIONAL

Avem o economie de nota 9, dar...

România îndeplineşte nouă dintre cele unsprezece criterii macroeconomice ale tabloului de bord avut în vedere de autorităţile europene. Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, avertizează însă că există posibilitatea unui derapaj. Deficitul de cont curent, unul dintre criteriile neîndeplinite, este de natură structurală, spune preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Criza a ajustat brutal dezechilibrele din economia naţională, iar România arată bine din punctul de vedere al indicatorilor macro comparativ cu alte ţări ale Uniunii Europene.

Oltchim a încheiat T1 cu pierderi de 19 mil. euro

Combinatul Oltchim a încheiat primele trei luni din acest an cu pierderi de 85,93 mil. lei (peste 19 mil. euro la un curs de 4,5 lei/euro), cu 3,11 mil. lei mai mult decât în perioada similară a anului trecut, se arată în Situaţia financiară dată publicităţii pe site-ul companiei. Conform acesteia, pierderile din exploatare s-au situat la nivelul de 70,53 mil. lei, cu 18,33 mil. lei mai mult decât în primele trei luni ale anului trecut. Datoriile totale ale combinatului vâlcean însumau, la 31 martie, peste 3,5 mld. lei, din care 1,23 mld. lei către furnizori interni şi 1,184 mld. lei către AVAS. Cifra de afaceri a combinatului pe primele trei luni ale anului în curs a ajuns la 82,77 mil. lei, cea mai mare parte a acesteia provenind din petrochimie.

Guvernul ar putea reduce impozitul pe venitul microîntreprinderilor

Impozitul de 3% ar putea fi scăzut la 1,5% începând cu luna iulie, Ministerul Finanţelor derulând un studiu de impact, la propunerea ministrului pentru IMM şi Mediul de Afaceri. Grapini: Cota de 1,5% mi se pare mai etică, mai ales că din februarie impozitul pe cifra de afaceri este obligatoriu. "Interesul meu este să colectez, dar şi să le dau şansa să se dezvolte, să crească şi să intre ulterior într-o altă categorie de impozitare".

Singapore va eclipsa paradisul fiscal al Elveţiei până în 2020

În timp ce reglementările în Europa devin din ce în ce mai dure, oamenii înstăriţi ai lumii se mută către Asia, Singapore fiind hotărâtă să depăşească Elveţia pentru a deveni cel mai mare centru global de averi din punct de vedere al activelor, până în 2020, potrivit firmei de cercetare din Londra, WhealthInsight. Deşi Elveţia îşi păstrează uşor coroana de paradis fiscal având în administrare 2,8 trilioane de dolari în active, sau 34% din sectorul global de banking privat, Singapore este acum cea mai rapidă piaţă în creştere din lume, cu 550 miliarde de dolari în active la sfârşitul anului 2011, de la doar 50 de miliarde de dolari în anul 2000.

Lichidatorul Aversa speră să obţină cel puţin 35 mil. euro pe activele firmei

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS - fosta AVAS) a anunţat că lichidatorul judiciar al SC Aversa SA va organiza săptămânal licitaţii pentru vânzarea imobilelor, a mărcilor şi echipamentelor tehnologice ale firmei, preţul de pornire al licitaţiilor fiind de 34,6 mil. euro fără TVA. Lichidatorul RVA Insolvency Specialists SPRL "organizează începând cu 8 mai 2013, ora 15,00, săptămânal, licitaţii publice deschise cu strigare pentru valorificarea în bloc a activelor debitoarei SC Aversa SA (cu excepţia creanţelor şi disponibilităţilor băneşti)", licitaţiile urmând să fie organizate la sediul lichidatorului. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, anunţa săptămâna trecută că autorităţile nu mai doresc să vândă societatea pe bucăţi.

Mobius: Se exagerează când se spune că ţările BRIC au probleme

Mark Mobius, preşedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, este de părere că se exagerează atunci când se spune că ţările BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au "probleme majore". "Ratele de creştere ale PIB-urilor ţărilor BRIC au încetinit, dar, în afară de Brazilia, celelalte trei economii cresc cu mult mai rapid decât majoritatea ţărilor dezvoltate. Investitorii sunt îngrijoraţi că rata de creştere a Chinei a încetinit la 7,7%, dar când a fost ultima dată când SUA, Japonia, Germania sau Marea Britanie au avut parte de o asemenea rată de creştere? (...) ", a declarat, într-un comunicat remis ieri redacţiei, Mobius. Mark Mobius subliniază faptul că Brazilia are o populaţie mare şi tânără şi vaste resurse minerale şi agricole. Cu niveluri ale veniturilor în creştere, Brazilia are şansa să devină o piaţă importantă pentru bunurile de consum.

Schäuble: Înfiinţarea unei autorităţi unice de restructurare bancară ar încălca tratatele UE

Ministrul german al Finanţelor, Wolfgang Schäuble, a avertizat că înfiinţarea unei autorităţi unice la nivelul UE responsabilă de restructurarea sau lichidarea băncilor aflate în pragul falimentului este imposibilă fără revizuirea tratatelor Uniunii, potrivit Financial Times. Schäuble consideră că este necesară "o abordare în doi paşi", astfel încât situaţiile de criză bancară să fie coordonate de "o reţea" de autorităţi naţionale până când tratatele UE vor fi modificate pentru a fi posibilă înfiinţarea unei agenţii UE cu răspundere în domeniu. Comisia Europeană (CE) va prezenta în iunie un proiect de directivă care prevede înfiinţarea unei agenţii de rezoluţie bancară la nivelul UE, având la dispoziţie un fond de bailout. Propunerea este considerată cel de-al doilea pilon al "uniunii bancare" dorită de liderii europeni.

EVENIMENTUL ZILEI

Ministrul Sănătăţii i-a vândut arme lui Shimon Naor

În septembrie 1998, când era director general al Regiei Autonome de Tehnică Militară, Eugen Nicolăescu a negociat şi i-a vândut lui Shimon Naor 50 de mitraliere antiaeriene tip DSKM. Acestea au fost, ulterior, transportate ilegal de către traficantul de arme în Nigeria, ţară aflată sub embargo privind importul de armament. EVZ a intrat în posesia unor documente care dovedesc faptul că actualul ministru al Sănătăţii a fost implicat direct în comerţul cu armament făcut la nivel înalt. Anumite tranzacţii făcute de către Regia Autonomă de Tehnică Militară (RATMIL), în perioada în care era condusă de către Eugen Nicolăescu, au intrat în vizorul serviciilor secrete, deoarece armamentul vândut de RATMIL nu ajungea în ţările înscrise în acte, ci în ţări aflate sub embargo internaţional privind importul de armament.

Victor Ponta, readus de Antonescu la program

Liberalii nu sunt de acord cu înăsprirea legislaţiei privind confiscarea averilor. Şeful PNL i-a reamintit lui Ponta că USL nu ia decizii în baza declaraţiilor premierului. Liberalii nu susţin modificarea articolului din Constituţie legat de proprietate şi i-au comunicat ieri acest lucru premierului Victor Ponta prin diverse mijloace. Premierul doreşte modificarea articolului 44, care prezumă că averea a fost dobândită în mod licit, pentru a putea confisca mai uşor bunurile rezultate din sau folosite la săvârşirea unei infracţiuni, în contextul în care, la nivelul Parlamentului European, Monica Macovei negociază o directivă în acest sens. PNL nu este însă de acord, în numele liberalismului.

Şomerii de lux ai României. Cele mai mari indemnizaţii pe judeţe

Pentru unii, statutul de şomer nu este chiar o nenorocire financiară. Potrivit datelor ANOFM, şase şomeri din România primesc o indemnizaţie lunară mai mare de 3.000 de lei. Pe locul I, se află un fost director adjunct la o societate comercială din Botoşani cu un ajutor de şomaj de 5.755 de lei pe lună, urmat de un fost director economic din Satu Mare cu 4.023 de lei. Pe locul al treilea, se plasează tot un fost director, de această dată din Bucureşti, cu un ajutor de şomaj de 3.620 de lei. Pe locul patru se află un fost şef de serviciu din Ilfov cu 3.082 de lei, iar pe cinci un fost expert în forţă de muncă din Hunedoara cu 3.077 de lei. În Vaslui, cel mai bine plătit şomer este un fost vânzător, cu o indemnizaţie de 1.402 lei, iar în Buzău este un paznic care primeşte o indemnizaţie de 1.325 lei pe lună.

JURNALUL NATIONAL

Aparatele de aer condiţionat ar putea dispărea de pe faţadele clădirilor. Ce prevede noul proiect al Primăriei Capitalei

Primăria Capitalei vrea să interzică montarea aparatelor de aer condiţionat şi a antenelor prin satelit pe faţadele imobilelor. "Se interzice montarea aparatelor de aer condiţionat pe faţadele către stradă", se arată în proiectul postat pe site-ul Primăriei Capitalei. Potrivit aceluiaşi document, toate cablurile pentru electricitate şi comunicaţii trebuie îngropate. De asemenea e stabilit şi un cod de culori pentru clădirile din Bucureşti. Ele vor putea fi vopsite în culori deschise ca alb, galben, gri, bej, însă cromatica va trebui aprobată de către arhitectul şef al Capitalei.

O organizaţie a ONU ne recomandă să creştem şi să consumăm insecte

"Mâncaţi insecte!": pentru a întări securitatea alimentară, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a lansat luni un program pentru a încuraja creşterea la scară largă a insectelor, element nutriţional ieftin, ecologic şi considerat de unii...delicios. Conţin proteine şi minerale. Două miliarde de fiinţe umane, în culturile tradiţionale, consumă deja insecte, dar potenţialul de consum este mai vast, conform agenţiei Organizaţiei Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, citate de 20minutes.fr. "Mesajul nostru este: mâncaţi insecte, insectele sunt din abundenţă, sunt o sursă bogată în proteine şi minerale", a pledat Eva Ursula Muller, directoare a departamentului de politici economice pentru păduri.

Proiectul de reducere a TVA la pâine "costă" 250 de milioane de lei. FMI cere alocarea sumei "din altă parte"

Premierul Victor Ponta a declarat că pentru proiectul de reducere a TVA la pâine va trebui să se aloce 250 de milioane de lei. FMI a transmis Guvernului să nu meargă doar pe ideea că va aceşti bani vor fi recuperaţi din combaterea evaziunii fiscală şi să aloce aceşti bani din altă parte. Primul ministru spune că reducerea TVA la pâine nu se poate face decât pe tot lanţul şi că proiectul poate debuta după rectificarea bugetară din luna iulie. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin a declarat că reducerea TVA la panificaţie va aduce venituri mai mari la bugetul de stat, va combate evaziunea fiscală şi va plafona preţul pâinii pentru multă vreme, dacă acesta nu va scădea.

Privatizare CFR Marfă cu un condamnat pentru fraudă

Una dintre cele trei firme care s-a înscris pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la CFR Marfă este compania OmniTRAX, reprezentată la licitaţie de Philip Bloom, un american condamnat pentru spălare de bani şi fraudă. Acesta a lucrat în România şI a fost implicat în mai multe privatizări după 1990. Philip Bloom a fost condamnat în 2007 la patru ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri în valoare de 3,6 milioane de dolari, informează site-ul Sursa zilei. A fraudat Autoritatea Provizorie a Coaliţiei din Irak, prin trucarea de licitaţii, mituirea oficialilor şi însuşirea unor sume de bani. Bloom fost cercetat şi de DIICOT pentru spălare de bani pentru că s-a bănuit că o parte din sumele fraudate au trecut prin conturi din România.

NATIONAL

Mafia "gainarilor" arabi cumpara Romania hectar cu hectar!

Inca din toamna anului trecut, structurile speciale ale statului roman au declansat cea mai ampla ancheta sub acoperire, care vizeaza o intreaga ramura economica. Este vorba despre monitorizarea la sange a tuturor societatilor implicate in comertul cu carne de pui. Iar serviciile secrete detin deja probe concrete, ca sub paravanul unitatilor AVICOLA, mafia araba obtine ilegal sume fabuloase, care depasesc chiar bugetele anuale alocate unor intregi ministere. Si, fapt care ingrijoreaza si mai mult SRI, banii sunt folositi pentru achitionarea a zeci de mii de hectare de teren. Un raport secret adus inclusiv la cunostinta membrilor CSAT trage un ingrijorator semnal de alarma: toate unitatile functionale de crestere si valorificare a puilor din tara noastra, cu exceptia Agricola International Bacau, sunt detinute sau controlate de cetateni arabi, marea lor majoritate irakieni sau libanezi.

Mitrea dezvaluie cand se rupe USL

USL va rezista pana la inceputul lui 2015. Pronosticul ii apartine lui Miron Mitrea, pesedistul mentionand ca, dupa alegerile prezidentiale, mentinerea acestei constructii politice nu mai are logica. "Sa mergi mai departe cu USL si dupa 2015 inseamna sa intaresti partidele de opozitie. Atunci trebuie sa spargi, sa joci cu cele doua elemente in piata si sa opresti cresterea Opozitiei", a explicat Mitrea. Totodata, acesta a recunoscut ca doar onoarea ii mai tine legati pe social-democrati de Crin Antonescu. "Rana care exista, ca nu avem candidat la presedintie (din partea PSD - n.r), va fi alimentata si de europalamentare. Dar prezidentialele sunt repede. Daca ar fi in 2015, as spune < < Au! > >. Pentru ca nu numai europalamentarele sunt problemele. Sunt si in teritoriu probleme, si la Bucuresti.

Ilie Sarbu, Iuda lui Nastase?

Pe langa clarificarile pe care a trebuit sa le aduca in instanta, Adrian Nastase a spulberat, doar pe jumatate, misterul lui "Iuda", afirmand ca tradatorul la care facea referire pe blogul personal nu este Victor Ponta. Subiectul a fost insa preluat din zbor de social-democrati, o parte dintre acestia incercand sa identifice personajul negativ din povestea fostului premier. "Sigur se refera la Ilie Sarbu. Inainte sa fie arestat, au existat unele informatii potrivit carora Sarbu i-ar fi oferit capul lui Nastase pe tava lui Traian Basescu", ne-a declarat un parlamentar PSD. Acesta a amintit si de episodul din luna aprilie, cand senatorul PSD Valer Marian a dezvalui ca Ilie Sarbu isi dorea ca Adrian Nastase "sa fie tinut in inchisoare pana dupa congresul partidului".

Rusia pune stapanire pe gazele din Mediterana, calcand pe cadavre

Rusia si-a anuntat prezenta militara in Orientul Mijlociu, unde nu a mai fost un jucator important, pe fata, din 1992. Strategiile energetice tesute pe rezervele de gaze naturale din Marea Mediterana l-au pus pe presedintele rus, Vladimir Putin, pe o pozitie de forta, revenind in zona cu efective militare. Europa s-a bazat pe gazele din Mediterana, ca sa scape de dependenta de gazele rusesti. Contraofensiva rusilor a pus Orientul Mijlociu pe jar, iar Siria realmente pe butuci. De calau! Amiralul Viktor Chirkov a anuntat duminica ca Rusia are in desfasurare operatiunile de infiintare a unei flote si a unei baze permanente in Mediterana. Flota va fi constituita din sase nave de razboi cu suita de vase insotitoare si, posibil, un submarin nuclear. 20 de ofiteri sunt deja la post. Bineinteles, "postul" asigura regimul lui Bashar al-Assad si protejeaza militiile Hezbollah din sudul Libanului, de asemenea pro Bashar.

Romania poate pierde 40 de miliarde de euro din cauza functionarilor

Suma alocata Romaniei din bugetul UE pentru perioada 2014-2020 este de aproximativ 40 de miliarde de euro, dar tara noastra risca sa piarda acesti bani, din cauza functionarilor nepregatiti. Fostul comisar european Leonard Orban a avertizat, ieri, ca Romania risca sa piarda fondurile europene pentru urmatorii sapte ani, daca nu imbunatateste performantele administratiei publice. "Comisia Europeana ne-a cerut deja o noua strategie de imbunatatire a capacitatii administrative. Daca pana la sfarsitul anului 2016 aceasta strategie nu va exista si lucrurile nu vor fi semnificativ imbunatatite, noi vom fi supusi inclusiv riscului de a nu utiliza pe o perioada mai scurta sau mai lunga fondurile alocate Romaniei", a avertizat Orban. Romania a atras doar 13% din fondurile alocate de UE in perioada 2007-2013, iar fostul comisar european nu este singurul care trage un semnal de alarma in ceea ce priveste tara noastra.

Miliardarul Patriciu, somat de o banca importanta sa achite 20 de milioane de euro

O cunoscuta banca din Romania s-a adresat instantei, pentru a recupera de la Patriciu un credit ce s-ar ridica la 20 de milioane de euro. Procesul se judeca luni la Tribunalul Bucuresti. Creditul in cauza a fost luat in urma cu doar cativa ani de la Raiffeisen Bank, pentru una dintre companiile miliardarului. In luna ianuarie a acestui an, Judecatoria sectorului 1 si Judecatoria Buftea au admis cererile de incuviintare a executarii silite inaintate de banca amintita pe numele lui Dinu Patriciu. Zilele trecute, omul de afaceri a pierdut procesul cu Peter Imre, colaboratorul sau, caruia i-ar datora 80.000 de euro. Instanta a incuviintat in acest caz executarea silita.

PUTEREA

DĂ DOAMNE! Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, cere ajutorul Bisericii

Guvernul pare să-şi fi dat seama că lumea nu prea mai are încredere în ceea ce spun şi fac politicienii, şi a ajuns astfel să apeleze la Biserică, instituţie care se bucură încă de o mare încredere la popor. Ministerul Agriculturii, primul care face un pas în această direcţie, a epuizat toate variantele de convingere a fermierilor şi acum cere ajutorul Bisericii Ortodoxe Române pentru a-i lămuri pe oameni cu privire la beneficiile pe care le aduc banii moca de la Uniunea Europeană şi finanţările de la bugetul statului. Pentru ca treaba să fie serioasă, ministrul Constantin, cunoscut în mediul politic drept Ăla Micu', şi Preafericitul Patriarh Daniel, au parafat aseară colaborarea, prin care preoţii devin propagandişti pentru Agricultură, dar numai în afara orelor de program, adică de slujbă. Şi culmea, gratis! Cel puţin aşa se declară oficial.

Primarul Sorin Oprescu - ruşinea Casei Regale de România

Duminică, Principesa Margareta nu a avut nimic mai bun de făcut decât să întineze memoria făuritorului Românei. Evident la ordinul Majestăţii Sale Regele Mihai I. În somptuosul Palat Peleş, Principesa Margareta l-a decorat cu "Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer" pe primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. Motivul "decoraţiunii" este unul oripilant, degradant, indecent pentru Casa Regală de România. "Activitatea sa publică, prin care promovează profesionalismul şi bunele practici (...) în dezvoltarea urbanăa Capitalei", argumentează Regele Mihai I decorarea celui care a uitat pentru ce promisiuni l-au votat bucureştenii în funcţia de Primar General.

Băncile insistă pentru păstrarea clauzelor abuzive

Odată cu apropierea datei de 1 iulie, când ar trebui eliminate clauzele abuzive din contractele de credit încheiate cu clienţii, băncile fac presiuni pentru o nouă amânare. Potrivit economica.net, Asociaţia Română a Băncilor (ARB) a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai Guvernului şi Băncii Naţionale cu scopul de a solicita o nouă prelungire a amânării modificării Legii 193/2000. Conform specialiştilor, statul cel mai probabil va ceda lobby-ului bancar şi va aproba această nouă prelungire. Bancherii au mai obţinut o amânare a eliminării clauzelor abuzive din contractele de împrumuturi în luna februarie a.c. pentru 1 iulie, dată de la care, teoretic, un proces în instanţă ar putea duce la dispariţia acestor clauze.

ROMANIA LIBERA

Autostrăzile lui Şova vor creşte în trei ani cât ale altora în 30

Ministrul delegat pentru infrastructură, Dan Şova, promite nici mai mult, nici mai puţin decât 3 autostrăzi, respectiv 230 de kilometri de rută modernă, construiţi în concesiune "până la alegerile din 2016". Primele abdicări de la ambiţioasa ţintă au şi avut loc şi deja şi unele termene au fost împinse înainte. Tronsoanele de autostradă Comarnic-Braşov, Craiova-Piteşti şi Centura de Sud a Capitalei vor fi finalizate până la alegerile din 2016, a declarat recent, la o emisiune televizată, ministrul delegat pentru infrastructură şi investiţii străine, Dan Şova.

Evaziune fiscală. Autorităţile britanice au anunţat o anchetă care face să tremure City-ul londonez. Uragan devastator peste "economia din umbră"

În timp ce evaziunea fiscală s-a aflat pe ordinea de zi a reuniunii G7, desfăşurată sub preşedinţia britanică la Hartwell House, în apropiere de Oxford, City se află în plină furtună după anunţarea unei anchete oficiale privind recurgerea la societăţi offshore de către particulari şi de întreprinderi pentru a frauda fiscul. În colimatorul autorităţilor britanice se află toţi complicii evazioniştilor fiscali. Singapore, Insulele Virgine, Cayman, Cook - aceste patru paradisuri fiscale anglofone sunt în ochiul ciclonului, pentru că au înmatriculat munţi fiscali offshore, operaţiuni foarte complexe de care au profitat contribuabili britanici, după cum a anunţat ministrul de Finanţe, George Osborne.

Monica Macovei: Tiberiu Niţu nu are ce căuta în funcţia de procuror general

Europarlamentarul Monica Macovei, la emisiunea lui Robert Turcescu de la B1TV, a afirmat că Tiberiu Niţu nu are ce căuta în funcţia de procuror general al României şi că a doua lui nominalizare pe această funcţie, după ce prima data a fost respins, s-a făcută, probabil, în urma unor trocuri politice. Monica Macovei a mai spus că il roagă public pe preşedintele Traian Băsescu să NU SEMNEZE DECRETUL DE NUMIRE a lui Tiberiu Niţu pe funcţia de procuror general.

ZIARUL FINANCIAR

Creşteri puternice în şedinţa de ieri de pe bursă. Corecţiile după trecerea datelor de dividend au fost mult sub valoarea dividendelor

Acţiunile Fondului Proprie­tatea (FP), SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Muntenia (SIF4) au suferit ieri corecţii mult mai mici decât valoarea dividendelor distribuite de aceste companii, deşi începând de ieri acţiunile nu mai oferă dreptul la dividende. Astfel, în timp ce preţul acţiunilor FP a scăzut nominal cu 2,87%, în realitate cine a cumpărat acţiuni în şedinţa de vineri a câştigat 3,3%, deoarece va încasa şi dividende. La SIF4 şi SIF5, câştigurile sunt şi mai mari, de 12,7%, respectiv 8,3%. Şi acţiunile Petrom (SNP) au crescut ieri cu 4,95%, anulând practic corecţia de vineri, când acţiunile pierduseră 4,5% după expi­rarea dividendului.

Cât costă să ţii banii la bancă: Topul comisioanelor de administrare a contului curent

Numai două dintre cele mai mari 20 de bănci locale, respectiv Banca Transilvania şi Citi (care tocmai iese de pe piaţa de retail), au comision zero pentru administrarea contului curent, în timp ce restul au tarife cuprinse între 1 leu şi 7,5 lei pe lună, potrivit datelor de pe site-urile instituţiilor de credit. Cel mai mare comision de administrare a contului curent este perceput de UniCredit Ţiriac, care îşi taxează clienţii cu 7,5 lei/lună. UniCredit are însă în ofertă un pachet ce conţine cont curent şi card de debit, a cărui administrare costă 20 de lei/an (circa 1,7 lei/lună), încercând astfel să convingă clienţii să aleagă un pachet în locul unui cont simplu. BCR, BRD şi Bancpost se află de asemenea în topul băncilor cu cele mai mari comisioane de cont curent, de 4,5 lei/lună în cazul BCR şi 3,5 lei/lună în cazul celorlalte două.

Suma medie acumulată pentru pensia privată: 421 euro, cât un concediu în Grecia

Peste 5,8 milioane de români au strâns în medie 1.861 lei (421 euro) după cinci ani de contribuţii obligatorii la fondurile de pensii private, suma fiind suficientă deocam­dată pentru a cumpăra o vacanţă în Grecia. Cauzele sunt sumele mici cu care participă angajaţii şi faptul că mulţi din angajatori nu achită regulat contribuţiile salariaţilor. Aproximativ 5,8 milioane de români contribuie lunar cu o sumă medie de doar 8 euro la fondurile de pensii obligatorii. Potrivit statisticilor emise de Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, 69% din persoane aveau în conturi o sumă sub valoarea medie de 421 euro şi doar 31% din persoane aveau pusă deoparte o sumă peste valoarea me­die. Mai mult, aproximativ 3,3% din persoane au în conturi zero lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb