REVISTA PRESEI 14.05.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 mai 2014

ADEVARUL

Băsescu: Există un risc major de federalizare a Ucrainei

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seara, la Palatul Cotroceni că Rusia are printre priorităţi federalizarea şi dezmembrarea Ucrainei, precum şi împiedicarea alegerilor prezidenţiale din 25 mai. Şeful statului a mai spus că ar fi de preferat ca Republica Moldova să încheie acordul de asociere şi de liber schimb cu UE până în 27 mai. "În ceea ce priveşte Ucraina, poziţia României este că există un risc major de federalizare. Revin pe o declaraţie de acum două săptămâni: România consideră că trebuie făcute negocieri între Kiev şi reprezentanţii minorităţilor. Această soluţie a fost aplicată şi urmare a discuţiei dintre guvern şi reprezentanţii populaţiei de etnie rusă din Harkov, referendumul nu a mai avut loc. Nu credem că Federaţia Rusă intenţionează să invadeze Ucraina. Rusia a început să-şi atingă şi cel de-al doilea obiectiv: federalizarea şi dezmembrarea Ucrainei. Cerem ca preşedintele Putin să-şi respecte cuvântul. Toate informaţiile arată că nu a spus adevărul când a informat opinia publică mondială că a ordonat retragerea trupelor de la graniţa cu Ucraina."

De ce se sfâşie între ei "lupii tineri" ai PSD

Scandal surprinzător între "lupii tineri" din PSD. Robert Negoiţă, primarul sectorului 3, l-a reclamat la Parchetul General pe deputatul Sebastian Ghiţă că l-ar fi ameninţat cu moartea. Mărul discordiei nu a fost dezvăluit de cei doi protagonişti, ambii numărându-se printre milionarii tineri din PSD. Concret, primarul s-a plâns procurorilor că Sebastian Ghiţă l-ar fi sunat şi l-ar fi ameninţat cu moartea. "Mi-a spus: o să te termin, ai intrat pe mâna mea, o să te termin, mori de mâna mea, n-o să te las. Astea sunt cuvintele", a declarat edilul la ieşirea din sediul Parchetului General. În replică, Sebastian Ghiţă a afirmat că este gata să pună la dispoziţia jurnaliştilor listingul telefonului, pentru a demonstra că nu a vorbit cu Robert Negoiţă. Scandalul dintre primarul Sectorului 3 şi deputatul PSD nu a rămas fără ecou în PSD, însă colegii de partid ai celor doi protagonişti sunt sceptici în ceea ce priveşte consumarea unui astfel de moment. De aceeaşi părere este şi sociologul Alfred Bulai. "În general, astfel de oameni se ceartă de la bani, contracte, fără nicio legătură cu partidul din care provin", a declarat pentru "Adevărul" sociologul.

Pomeni electorale pe banii cetăţenilor

Consilierii municipali ai Botoşaniului, membri ai partidelor de centru-dreapta, PNL, PDL, PNŢCD şi PER, se pregătesc să ofere nevoiaşilor din oraş un nou tip de pomană electorală. Printr-o hotărâre de consiliu local aceştia vor să oblige Primăria Botoşani să plătească din bugetul local un anumit procent din facturile familiilor sărace la apă, canalizare şi salubritate. Pentru a pune în aplicare acestă măsură au convocat vineri o şedinţă extraordinară de Consiliu Local, compus din 23 de reprezentanţi. În proiectul de hotărâre nu se precizează nici câţi oameni vor beneficia de mila consilierilor, nici care este cuantumul ajutorului plătit de la bugetul local. Responsabilitatea este pasată pe umerii executivului primăriei şi a compartimentului juridic care ar trebui să găsească pârghiile legale.

Cum încearcă Rusia să destabilizeze Moldova

Moscova anunţă că relaţiile cu Republica Moldova vor avea de suferit ca urmare a apropierii acesteia de UE. Pentru a intimida Chişinăul, ruşii ameninţă direct moldovenii care muncesc în Rusia. Moscova a intrat pe ultima sută de metri din eforturile de a intimida Chişinăul pentru a nu semna acordul de asociere şi liber-schimb cu Uniunea Europeană, asigurându-şi astfel în continuare influenţa asupra ţării exsovietice. Premierul rus Dmitri Medvedev a spus că relaţiile dintre Rusia şi Republica Moldova, "în special cele economice", se vor deteriora "cu siguranţă" după scandalul cu vicepremierul Dmitri Rogozin şi apropierea Moldovei de UE. Cea mai la îndemână armă a ruşilor pentru a ataca economia Moldovei este aplicarea unui embargo asupra fructelor şi legumelor, aşa cum au făcut, toamna trecută, cu vinurile.

PNL a depus moţiune de cenzură împotriva Guvernului Ponta 3, în absenţa lui Antonescu

Prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat marţi că moţiunea de cenzură a PNL a fost depusă. Aceasta a fost semnată de parlamentari PNL, PDL, PPDD şi PMP. Deasemenea, vicepreşedintele PNL Eugen Nicolăescu a declarat pentru Mediafax că moţiunea a fost depusă la conducerea celor două Camere ale Parlamentului. Nicolăescu a menţionat că din partea PMP au fost înregistrate 11 semnături, inclusiv a Elenei Udrea. Acestea se adaugă la cele 214 semnături din partea PNL, PDL şi PPDD. Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL, intitulată "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii", se concentrează pe acţiunile premierului Victor Ponta, acuzându-l de corupţie, ipocrizie, atitudini împotriva justiţiei şi de folosirea resurselor bugetare în scop electoral.

Republica Moldova va semna pe 27 iunie Acordul de Asociere cu UE

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy i-a adresat premierului Iurie Leancă invitaţia de a semna Acordul de Asociere, inclusiv cel de Liber Schimb, pe 27 iunie, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar UE-Republica Moldova. La ceremonia de semnare vor fi prezenţi liderii celor 28 de ţări-membre ale UE. Declaraţie în acest sens a făcut preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău. "Acest eveniment va fi foarte important atât pentru Moldova, cât şi pentru Uniunea Europeană", a adăugat preşedintele Consiliului European. Oficialul a felicitat guvernarea pentru progresele înregistrate în ultimii ani, mai ales din iulie 2011, când a vizitat pentru prima dată republica Moldova. Totodată, el a îndemnat politicienii moldoveni să explice cetăţenilor ce prevede Acordul de Asociere. În altă ordine de idei, Herman Van Rompuy a chemat vecinii Republicii Moldova, inclusiv Rusia, "să respecte independenţa şi suveranitatea acestei ţări".

Comarnic-Braşov, misiune imposibilă: statul român ar trebui să le deconteze constructorilor trei milioane de euro lunar, timp de 29 de ani

Statul român trebuie să garanteze că va plăti în fiecare lună, timp de 29 de ani, câte trei milioane de euro consorţiului care va construi autostrada, în cazul în care estimările de trafic nu se realizează, iar această finanţare este încă incertă. Condiţiile de garantare a finanţării impuse pentru construcţia tronsonului de autostradă Comarnic-Braşov sunt atât de dure, încât specialiştii se îndoiesc că statul român va fi capabil să-şi asume un asemenea angajament pe un termen atât de lung - 29 de ani. Pe scurt, constructorii desemnaţi în toamna anului trecut, reuniţi în consorţiul Vinci-Strabag-Aktor, trebuie să obţină finanţarea de1,5-1,8 miliarde de euro, urmând ca statul să le dea banii înapoi în tranşe lunare, banii provenind în principal din taxa de utilizare plătită de şoferi.

Guvernul va şterge datoriile istorice din industria de apărare, în valoare de un miliard de lei

Datoriile istorice ale industriei de apărare vor fi şterse de Guvern, prin proceduri acceptate de către Uniunea Europeană, pentru a salva locuri de muncă şi a relansa un sector esenţial pentru economia românească, a anunţat premierul Victor Ponta. Guvernul a decis anularea obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, invocând inclusiv actualul context regional geopolitic care "impune întărirea capacităţii de apărare" a României. Anularea obligaţiilor fiscale a fost decisă, prin ordonanţă de urgenţă, în şedinţa de marţi a Guvernului. Guvernul arată în ordonanţă că nu există surse de finanţare pentru stingerea acestor obligaţii şi că este nevoie de anularea datoriilor, pentru a nu se ajunge în situaţia în care companiile din industria de apărare să intre în faliment, fapt care ar conduce la imposibilitatea asigurării capacităţilor necesare protejării, "în timp real", a intereselor esenţiale şi a le siguranţei naţionale.

CURENTUL

Cântăreţul Mihai Trăistariu dă în judecată Times New Roman

Mihai Trăistariu intenţionează să-şi caute dreptatea în instanţă pentru glumele publicate pe site-ul de pamflete Times New Roman, anunţând că va da publicaţia în judecată şi le va cere daune în valoare de 200.000 de lei. Potrivit B1TV, Trăistariu a reacţionat printr-un comentariu la un articol publicat luni pe TimesNewRoman.ro, cu titlul "Femeia fără barbă, Mihai Trăistariu, despre finala Eurovision: Sunt scârbită." "Cu asta aţi pus capac. Eram de mult decis sa va dau în judecată. Mâine dimineaţă încep demersurile. Sorry. Pentru confirmare : 0721144210 Dacă n-aveţi bani să plătiţi, veţi face puşcărie", a scris solistul. Reprezentanţii site-ului au răspuns în acelaşi mod, sub forma unui alt comentariu la propriul articol: "Ne cerem scuze, Mihai, dar acesta este un pamflet. Chiar nu am vrut sa te supăram. Tu ştii ca te apreciem foarte mult şi că ai o voce extraordinara. Şi Mihai Stoica ne-a ameninţat că vom plăti, sau se va ajunge la puşcărie. Şi asa s-a întâmplat. De atunci nu mai vrem sa intram în conflict cu nimeni. Încă o dată te rugam sa nu fi supărată pe noi!".

Florin Georgescu, martor în dosarul lui Dinu Patriciu

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a fost audiat marţi, în calitate de martor, la Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul Rompetrol, în care afaceristul Dinu Patriciu este judecat pentru spălare de bani şi delapidare. Audierea lui Georgescu în acest dosar a fost necesară întrucât acesta, între 1992 şi 1996, a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor, fiind unul dintre semnatarii Hotărârii de Guvern 157/1993 privind transferarea obligaţiilor şi drepturilor ce revin părţii române din Acordul de explorare şi îmbogăţire a producţiei în perimetrul NC - 115 Libia. Procurorii susţin că, după ce a intrat în vigoare această hotărâre, preşedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, ar fi câştigat mai multe milioane de dolari de pe urma unui contract care a fost încheiat între România şi Libia. Dosarul Rompetrol, în care omul de afaceri Dinu Patriciu este acuzat, printre altele, de delapidare şi spălare de bani, a fost trimis spre soluţionare, pe 24 octombrie 2013, la instanţa supremă, după ce judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti şi-au declinat competenţa în acest caz.

CURIERUL NATIONAL

Bunuri şi conturi ale lui Gruia Stoica, puse sub sechestru de DIICOT

Mai multe bunuri mobile şi imobile ale lui Gruia Stoica, care a câştigat anul trecut prin GFR licitaţia efectuată de stat pentru privatizarea CFR Marfă, au fost puse sub sechestru ieri de procurorii ieşeni de la Crimă Organizată, motivul invocat fiind recuperarea prejudiciului suferit de stat în urma tentativei eşuate de privatizare, deşi GFR susţine, printr-un comunicat remis presei, că "finalizarea tranzacţiei nu a fost posibilă din cauza neîndeplinirii condiţiilor suspensive, din motive care nu au ţinut de culpa cumpărătorului GFR" şi că arestarea sa într-o altă cauză nu dă dreptul autorităţilor de a pune sub sechestru bunuri ale sale în cazul CFR Marfă. Surse din rândul anchetatorilor au declarat ieri că DIICOT a înaintat, în ianuarie, o cerere către Ministerul Transporturilor prin care a solicitat să pună la dispoziţie garanţia în valoare de 10 mil. euro pe care Grupul Feroviar Român (GFR), controlat de Gruia Stoica, a depus-o pentru participarea la privatizarea CFR Marfă. Ministerul Transporturilor nu a răspuns acestei solicitări şi a virat banii într-un cont al lui Gruia Stoica.

ASF a scăpat din mână asigurările auto

Zecile de mii de plângeri înregistrate online pe site-ul ASF şi declaraţiile celor care lucrează în segmentul asigurărilor auto arată că piaţa se află într-un puternic declin, greu sau chiar imposibil de remediat pe o piaţă dereglementată, în care oficialii par preocupaţi mai mult de propriile interese decât de găsirea unei soluţii. Clienţi şi reprezentanţi ai service-urilor sunt deopotrivă nemulţumiţi de felul în care funcţionează piaţa, arătând că gravele probleme de solvabilitate ale societăţilor de asigurări, muşamalizate de fosta conducere a ASF prin lipsa controalelor şi a măsurilor ce se impuneau, au adus piaţa într-un real blocaj, generalizat. Situaţia din piaţa asigurărilor auto este mult mai gravă decât anul trecut, România riscând să ajungă într-o poziţie similară Greciei, unde reasigurătorii au refuzat să mai facă contracte pe acest segment, a declarat, pentru Curierul Naţional, Adrian Gurzău, membru în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii.

Beze: Bursa românească - "un mediu extrem de periculos"

După încălcările repetate ale regulilor în piaţa de capital românească investitorul nu este încrezător, spune Laviniu Dumitru Beze, preşedinte la Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), adăugând că atât timp cât nu se creează un mediu în care clientul să aibă drepturi, acesta nu va veni semnificativ în piaţă şi în orice caz nu cu un număr mare de bani. Cei care au căpătat o experienţă la Bursa de Valori Bucureşti se descurcă şi rămân în piaţă, însă unui investitor nou i-ar fi greu să supravieţuiască într-un "mediu extrem de periculos", a declarat ieri Beze. Când s-a numărat printre fondatorii Asociaţiei Investitorilor, acesta spune că a ştiut că prin acţiuni în comun se pot obţine mai multe drepturi decât ar obţine fiecare individual, însă după şase ani de activitate nu mai are optimismul de la început. El afirmă că desemnarea lui Mişu Negriţoiu în fruntea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) reprezintă un element pozitiv.

Petrom a încasat prima lovitură fiscală

Schimbarea modului de calcul al accizei de la 1 ianuarie şi taxa pe stâlp au afectat profitul companiei. Şi rezultatele următoare ale Petrom vor avea de suferit, ţinând cont că de la 1 aprilie s-a aplicat noua acciză de 7 eurocenţi. Cu toată această "povară fiscală", profitul net atribuibil acţionarilor a fost de puţin peste 1 miliard de lei, în primele 3 luni. Grupul Petrom, obişnuit să raporteze trimestru după trimestru profituri-record, a încasat prima lovitură fiscală, în primul trimestru din acest an. Compania a raportat pentru primele trei luni din 2014 un profit mai mic, rezultatele fiind afectate de povara fiscală mai mare şi de mediul de piaţă deteriorat.

Brokerii vor să desfacă seifurile din bănci

Un studiu al casei de brokeraj Tradeville spune că dacă numai 10% din depozitele bancare ar merge către Bursă, rulajele s-ar dubla faţă de nivelurile actuale. Românii sunt mai curajoşi, investiţia iniţială medie fiind de patru ori mai mare decât în 2009, respectiv de 57.900 lei. Pentru ca brokerii să scoată banii din bănci este nevoie, însă, de o activitate intensă de marketing, promovare, informare şi educaţie.

Lituania va putea importa gaz mai ieftin din ţări precum Qatar

Lituania, unul dintre statele UE dependente în totalitate de gazele naturale livrate de Rusia, va putea importa de la începutul anului următor din ţări precum emiratul arab Qatar la preţuri mai mici, prin intermediul unui terminal de regazeificare a gazelor naturale lichefiate. Statul baltic va putea astfel să înlocuiască o parte a livrărilor primite prin gazoductul care leagă ţara de Rusia şi pentru care plăteşte cel mai ridicat preţ din UE, a declarat ministrul Energiei, Jaroslav Neverovic, potrivit Bloomberg. Lituania cumpără toate gazele consumate de la concernul rus de stat Gazprom, de la care încearcă să obţină reducerea preţului, cu cel puţin un sfert mai mare decât cel plătit de alte ţări europene. Un acord final privind preţuri mai mici, dar şi alte schimbări ale contractului, ar putea fi încheiat în mai, a spus premierul Lituaniei, Algirdas Butkevicius, săptămâna trecută.

EVENIMENTUL ZILEI

Şefii din Ministerul Transporturilor au acoperit tunul de milioane de euro pe care voia să îl dea Gruia Stoica

"Evenimentul Zilei" vă prezintă culisele unui scandal uriaş care stă să izbucnească în Ministerul Transporturilor, instituţie condusă de ministrul Dan Şova. Mai mulţi directori din cadrul Ministerului Transporturilor au tergiversat, mai bine de şase luni, executarea scrisorii de garanţie în valoare de 10 milioane de euro, depusă de omul de afaceri Gruia Stoica în cazul privatizării CFR Marfă.

Competiţie acerbă în rândul recrutărilor. Angajatorii primesc milioane de CV-uri

În ultimii ani, piaţa muncii a suferit foarte multe transformări, care i-au afectat atât pe angajatori, cât şi pe candidaţi. Dacă în 2008 oferta locurilor de muncă era vastă, iar candidaţi aveau de unde alege, acum avantajul este de partea angajatorilor care primesc de trei ori mai multe CV-uri decât în urmă cu 6 ani. Într-un top, realizat de ejobs.ro, al celor mai ofertante specializări, în prezent, în fruntea clasamentului se află domeniul vânzărilor cu aproape 5.000 de locuri de muncă la nivel naţional, urmat de call-center (relaţii client) cu peste 3.600 de posturi şi sectoarele Marketing şi IT, cu aproximativ 1.800 de posturi în întreaga ţară. În ceea ce priveşte cererea, cei mai mulţi candidaţi şi-au depus CV-urile pentru posturile din Vânzări, unde s-au trimis peste 1 milion de CV-uri, în prima parte a anului 2014. Conform datelor bestjobs.ro, în luna aprilie postul cel mai vânat a fost de lucrător comercial cu peste 7.000 de aplicări. Urmat de postul de adjunct-şef de magazin Profi din Dăbuleni cu peste 6.800 de aplicanţi.

Ziarista Brînduşa Armanca acuză cenzurarea unui interviu cu preşedintele României la Televiziunea Română

Jurnalista Brînduşa Armanca a menţionat pe contul de Facebook că Televiziunea Publică a refuzat să difuzeze un interviu pe care i l-a luat lui Traian Băsescu. Televiziunea Română trebuia să difuzeze interviul marţi, 13 mai, de la orele 22 pe TVR 3 şi TVR Timisoara, însă a fost scos de pe post. "Dragi prieteni,asistaţi la un act de cenzură: cu 40 de minute înainte de difuzarea interviului cu Traian Basescu, am fost sunată pentru a mi se aduce la cunoştinţă că TVR 3 nu îl va transmite. De la un anume Bucuroiu citire. Fara explicaţii. L-am contactat pe Stelian Tănase. A promis că se va interesa. Nimic nu motivează acest act", a scris jurnalista, pe pagina personală de Facebook.

JURNALUL NATIONAL

Fiul lui Joe Biden, vicepreşedintele SUA, numit director într-o companie de gaze la Kiev

Fiul lui Joe Biden a fost numit în poziţia de director pentru asistenţa juridică şi dezvoltarea relaţiilor internaţionale în compania Burisma Holding,in Kiev, anunţă Russia Today. Burisma Holding este cea mai mare companie privată ucraineană din industria gazelor, care are perimetre de explorare în estul ţării, în zonele controlate acum de separatiştii pro-ruşi. De asemenea, în conducerea companiei din Kiev s-a alaturat şi un partener de afaceri al familiei vicepreşedintelui SUA, finanţator al campaniei sale electorale. Tânărul Biden are o pregatire profesională impecabilă, fiind absolvent al Yale Law School. El este director al Centrului de Politici Naţionale, instituţie care oferă consultanţă multor companii americane.

Agricultura - o afacere în care nu se poate da greş

Un premier spunea că România poate deveni a şaptea sau a opta putere economică a Europei. Pe ce îşi baza afirmaţia? Pe faptul că suntem a noua ţară din UE după teritoriu şi a şaptea după populaţie. Şi cam tot în acea zonă ar trebui să ne plasăm şi din punct de vedere economic. Din păcate, dacă schimbăm perspectiva de la ce ne-a dat Dumnezeu la ceea ce trebuia să adăugăm cu minţile şi braţele noastre, ajungem invariabil la coada clasamentelor, fie că-i vorba de PIB pe locuitor sau de productivitate. După suprafaţa însămânţată cu grâu, ne plasăm pe locul 4 în UE, în urma Franţei, Germaniei şi Poloniei. Asta ar arăta că suntem deja o putere europeană. Numai că, atunci când ajungem să vorbim de randamente, România se situează pe ultimele locuri în spaţiul comunitar. În grânarul de odinioară al Europei e nevoie de ani excepţionali ca să se obţină peste 3 tone de grâu la hectar, în timp ce polonezii şi lituanienii scot peste 4, iar cehii aproape 6. Performanţe de 7 - 8 tone la hectar din agriculturile intensive ale Franţei, Danemarcei, Marii Britanii sau Germaniei par rupte din basme.

NATIONAL

Socant! 34 de volume "pierdute" de procurori in dosarul "Telepatia"

Dosarul "Telepatia", in care Dan Voiculescu a fost condamnat la instanta de fond la cinci ani de inchisoare, a ajuns, ieri, la un nou complet de judecata al Curtii de Apel Bucuresti, care a decis amanarea procesului pentru 10 iunie. Avocatul liderului conservator, Gheorghita Mateut, puncteaza, intr-un interviu, principalele probleme din dosarul "Telepatia", care merge de la probe obtinute ilegal, la volume disaparute din rechizitoriu si pana la probleme cu repartizarea aleatorie a cauzei. Cum au disparut aceste 34 de volume inca de la data sesizarii instantei de catre Parchet e un mister. Se pare ca documentele in cauza obtinute de procuror de la Agentia de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) dovedeau legalitatea privatizarii ICA, dupa aceeasi metoda ca in cazul altor zeci de privatizari. Noul judecator desemnat sa judece dosarul "Telepatia", in urma arestarii lui Stan Mustata, este Luminita Ninu Cristiu, fost presedinte al Tribunalului Teleorman.

Razboi de gherila intre Dragnea si Sova pe miliardele de la Transporturi!

Ministrul Transporturilor traieste o adevarata drama, convins fiind ca nici macar colegii sai de partid nu il iau drept un "lup tanar" al politicii, asa cum si-ar dori. Il vad mai degraba ca pe un catelandru care "latra" declaratii publice in timp ce nu este in stare sa faca nici macar un kilometru de autostrada. Cert este ca Dan Sova l-a adus la exasperare pe premier cu plangerile privind piedicile pe care i le-ar pune vicepremierul Liviu Dragnea. Care, dupa cum se vaita acelasi Sova, ar avea niscaiva interese majore in derularea unor licitatii de miliarde de euro provenind din fonduri europene. Insa cum miza financiara este una uriasa, mai ales pentru refacerea infrastructurii feroviare si transportul de marfa pe caile ferate, sustinatorii actualului ministru i l-au plantat acestuia, drept principal consilier personal, pe George Buruiana. Nimeni altul decat cel cunoscut drept "cartita" lui Gruia Stoica la sefia CFR Marfa si omul care a ajuns acum sa conduca de facto Ministerul Transporturilor.

NATO face exercitii militare in Marea Baltica. Urmeaza saptamani critice in Europa

NATO a anuntat lansarea unui exercitiu naval la Marea Baltica, la care participa 18 state membre si nemembre ale Aliantei Nord-Atlantice, dar fara participarea Rusiei.In urma suspendarii oricarei cooperari civile si militare cu Rusia, exercitiul NATO se poate transforma intr-o intarire a trupelor Aliantei in coastele Rusiei. Exercitiul implica mobilizarea unor nave militare, submarine, avioane si elicoptere, o adevarata "forta rapida de actiune". Sau de "reactiune" la ceea ce va decide Putin ca trebuie sa faca in urmatoarea perioada. Timpul nu lucreaza in favoarea Rusiei, nefiind prea generos, exercitiile urmand sa se desfasoare pana la 23 mai, din portul Gdynia, in

PUTEREA

Robert Negoiţă i-a făcut plângere penală lui Sebastian Ghiţă, pentru ameninţări cu moartea

Robert Negoiţă a depus o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), împotriva lui Sebastian Ghiţă, deputat PSD şi proprietar al România TV, un apropiat al premierului Victor Ponta. Motivul "jalbei": faptul că Ghiţă l-ar fi ameninţat cu moartea, telefonic, pe edilul de la 3. Coincidenţă sau nu, plângerea penală vine la doar câteva zile după ce televiziunea de ştiri a deputatului Ghiţă a demarat o campanie de presă consistentă împotriva unor presupuse matrapazlâcuri ale primarului Negoiţă. Este de notorietate faptul că, la nivelul Capitalei, sunt două tabere în PSD. Pe de o parte, Primarul General Sorin Oprescu, susţinut atât de preşedintele partidului, Victor Ponta, cât şi de deputatul Sebastian Ghiţă, iar de cealaltă parte gruparea Vanghelie, păstorită de celebrul primar al sectorului 5, şi la care s-a raliat şi edilul de la 3, Robert Negoiţă. Miza bătăliei: controlul asupra Bucureştiului, în perspectiva viitoarelor alegeri pentru Primăria Capitalei.

Voiculescu a pierdut PC. Interviu cu fostul lider al conservatorilor din sectorul 3

Mare parte din filiala sector 3 a partidului fondat de Dan Voiculescu a trecut, săptămâna trecută, la liberali. Fostul prim-vicepreşedinte al PC Sector 3, Daniel Marinescu, a anunţat la acel moment că aproximativ 200 de conservatori au decis să părăsească PC şi să se înscrie în PNL. Într-un interviu acordat ziarului PUTEREA, Daniel Marinescu, în prezent vicepreşedinte PNL Sector 3, a dezvăluit că influenţa lui Dan Voiculescu asupra PC este tot mai limitată, iar liderul conservatorilor, Daniel Constantin, este "mult mai periculos" decât predecesorul său.

Ioan Niculae îşi închide, pe rând, combinatele chimice

Deşi Executivul a făcut demersuri concrete pentru a scădea preţul gazelor naturale pentru consumatorii industriali, omul de afaceri Ioan Niculae a anunţat că închide două importante combinate, trimiţând în şomaj peste 700 de angajaţi. Este vorba de Nitroporos Făgăraş şi Amurco Bacău, companii importante din industria chimică. Astfel, spre exemplu, din 15 mai pe platforma industrială Făgăraş vor mai rămâne doar 180 de oameni, care vor lucra pentru Fabrica de Pulberi din cadrul Romarm. Conducerea InterAgro SA motivează aceste concedieri prin creşterea din ultimul an a preţului la gaz metan, care reprezintă 80% din cheltuielile de producţie. La aceasta se adaugă scăderea cererii pe piaţa de îngrăşăminte chimice.

ROMANIA LIBERA

Realitatea din spatele interesului băncilor pentru agricultură

Bancherii nu contenesc să vorbească despre agricultură atunci când se referă la domeniile cu potenţial. Ba chiar au lansat şi o groază de produse dedicate, pe care însă le accesează doar o mână de investitori consideraţi solvabili. Agricultura va fi noul boom al economiei româneşti, întrucât ţara are un potenţial extraordinar în acest domeniu, a declarat Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank, în cadrul unei conferinţe pe tema contribuţiei IMM-urilor la relansarea economică. El a amintit că, în acest moment, 40% din agricultura românească este una de subzistenţă. În practică, sub poleiala pliantelor de prezentare se ascund furcile caudine ale procedurilor de acordare a creditului. "După ce am încercat la absolut toate băncile să obţin o finanţare, văzând condiţiile pe care mi le-au impus, nu mi-a mai rămas decât să mă întreb de ce cred ei că m-aş mai fi adresat băncii dacă deţineam deja fondurile şi garanţiile pe care mi le-au cerut", spune un antreprenor.

Pe 25 mai poţi să-l îngenunchezi pe Ponta sau să-l faci (aproape) preşedinte

Miza reală a votului cetăţenilor de pe 25 mai depăşeşte, de data aceasta, cadrul alegerilor europarlamentare. Bineînţeles, că este foarte important ca România să trimită în Parlamentul European oameni de calitate, ancoraţi în realitatea Uniunii Europene şi care să contribuie, cu priceperea şi experienţa lor, la binele comunităţii de popoare din care facem parte. Există însă şi argumente importante pe plan naţional care ar trebui să determine o prezenţă la vot numeroasă peste mai puţin de două săptămâni. Dacă PSD va câştiga într-o manieră covârşitoare aceste alegeri, atunci Victor Ponta va fi confirmat liderul incontestabil al partidului şi, implicit, candidatul la prezidenţiale, iar episodul ruperii USL se va transforma dintr-un eşec într-o victorie.

ZIARUL FINANCIAR

Liberty Center, primul mall deţinut de bănci, se zbate să rămână în piaţă

Mallul Liberty Center din cartierul bucureştean Rahova, o investiţie de circa 70 de milioane de euro fina­li­za­tă la sfârşitul anului 2008, se zbate să rămână în piaţă la aproape doi ani după ce băn­cile finanţatoare Alpha Bank, Eurobank şi Bank of Cyprus au pre­luat controlul pro­iectului în urma unui dosar de exe­cutare silită. Mallul a fost dezvoltat de grupul irlandez Mivan şi de familia Awdi, dar a înregistrat rezultate sub aştep­tări încă de la deschidere, în ciuda faptului că cele 100 de spaţii comerciale erau închiriate aproape complet la un preţ mediu de circa 30 de euro/mp. Situaţia mallului s-a degradat treptat, iar în prezent mai sunt doar în jur de 50 de magazine ocu­pa­te, în zona de food-court mai funcţionează doar cinci operatori, printre care se numără şi reţelele de fast-food McDonald's şi KFC, iar ieri la orele prân­zu­lui cei mai mulţi clienţi, în jur de 20, erau în cadrul cazinoului de la etajul doi.

Afacerile Romgaz au crescut cu 17% ajutate de scumpirea gazelor cu 23%

ZF continuă serialul de analiză privind evoluţia celor mai mari companii din România în cei cinci ani de criză, încercând să identifice şi să prezinte principalele decizii ale managementului şi acţionarilor care au influenţat businessul. Serialul de analiză a început cu Petrom, apoi cu Kaufland, cel mai mare retailer din România, şi prezintă azi indicatorii Romgaz, cel mai mare producător autohton de gaze naturale. Romgaz, cel mai mare pro­ducător de gaze din Ro­mânia, a ajuns la finalul celor cinci ani de criză la afaceri de peste 881 mil. euro, cu 17% mai mari decât în 2009, cel mai dur an pentru economia locală du­pă prăbuşirea Lehman Brothers.

Şeful CFR Marfă demisionează "prin e-mail" la o lună de la numire, 20.000 de angajaţi ai Poştei cer demisia conducerii, Tarom trece prin al treilea val de schimbări la vârf

La doar o lună de la numirea sa ca director general al CFR Marfă, Dan Valentin Belcea, al doilea manager privat al companiei de stat, şi-a anunţat demisia prin e-mail. În aceeaşi vreme, la o altă companie de stat, Poşta Română, la care a fost instituit "management privat", 20.000 de angajaţi cer demisia conducerii, ameninţând că altfel intră în greva foamei. La o a treia companie a statului, Tarom, consiliul de administraţie a fost schimbat după şase luni, pentru că planul lui nu era "destul de bun". Niciuna din aceste companii nu şi-a făcut până acum public raportul de activitate pe anul trecut. Aceasta este imaginea de debusolare afişată de cele trei companii de stat, din sectoare-cheie ale economiei, la care s-a implementat proiectul "CEO privat la stat", cu scopul de-a eficientiza businessul şi de-a asigura obţinerea de profit. Până acum însă singurele rezultate care se văd sunt proteste ale angajaţilor nemulţumiţi, schimbări permanente în structura conducerii prin numiri care nu se bazează pe experienţa profesională în domeniul de activitate al companiei, aşa cum specifică legea, ci pe conexiuni politice.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ref federalizarea sau chiar scindarea Ucrainei - poate ca e spre binele tuturor! Sa ne Intelegem. Cine a fost la maidanul din Kiev in 21 feb 2014 – Polonia, Germania si Franta. Au semnat un acord si a 2 zi Yanukovich trebuit sa fuga. Ce-a fost asta daca nu lovitura de stat? Cine a organizat-o - e clar ca SUA. Vezi fiul lui Joe Biden numit in Boardul companiei de gaze. Iar cei 3 semnatari=garanti una semneaza si alta fac…Ce amestec are Rusia in toata treaba asta? Si de ce trebuie sanctionata Rusia - ptr ca nimeni nu poate sanctiona de fapt SUA?

    In 2008 Rusia a avertizat ca se risca destramarea Ucrainei daca o tot imping in UE si NATO – clar, ca sa le faca inadins rusilor, nu ca moare cineva de dragul Ucrainei acolo…are cineva ceva de dat Ucrainei? 

    I-au dat promisiuni de 15 miliarde cu 7000 de conditii atasate...suna cunoscut? Asta va genera colapsul nu revenirea economica a Ucrainei plus indatorarea ei pe veci...sau asta se si doreste, ca s-o poata controla mai bine...pina acu concret tot rusii au dat ceva Ucrainei – gaze de 3,5 miliarde, pe care ei ucrainenii si le-au luat singuri..Concepe cineva in UE sa primesti ceva fara sa platesti? Exclus. Sau sa cumperi la ce pret vrei tu – unde s-a mai pomenit asta..si atunci de ce sa le dea rusii gratis sau la ce pret vor ucrainenii? 

    Si inca – sa faca SUA lovitura de stat in Ucraina e bine, iar sa nu vrea populatia rusofona sa vrea sa traiasca impreuna cu ei intr-un regim de neonazism - nu e bine? De ce – ptr ca asa zic SUA? Dar seful CIA ce-a cautat incognito la Kiev, sa-i ajute – ca ce chestie – sa-i rada de pe fata pamintului pe separatisti? Iar mercenarii SUA si din alte tari ce cauta in Ucraina? Dar daca ar veni la noi in tara cum ne-ar place? 

    Rusia a avertizat SUA in 2008 – de fapt ambasadorul SUA a informat despre asta – dar apelul lui a fost ignorat. Dezbinarea si destramarea Ucrainei o provoaca SUA, nu Rusia...cine are baze militare peste tot in lume – Rusia sau SUA? Daca si Ucraina intra in NATO (nu ca o si astepata cineva acolo) nu-i normal sa se oftice rusii? Si atunci ce tot tinem partea SUA, sa vada ei ce baieti buni suntem noi?  

    Dar alta parere putem avea, alta decat a SUA, sa gindim cu capul nostru ce e corect ptr Ucraina si ce e bine si ptr noi? Nu prea ai de ales – daca ai armata si rachetele SUA la tine acasa..Inainte faceam ce spuneau rusii, iar acum ce dicteaza SUA.. 

    Paradoxal, dar destramarea Ucrainei si dezlipirea unei regiuni rusofone (un 10% din teritoriu) ar fi in avantajul tuturor, un compromis necesar 

    -Ucraina scapa de populatia etnica rusa, pierde ceva teritoriu (inclusiv Crimeea, ca n-o mai vad ei inapoi de la rusi, a fost mereu a lor) dar obtine in schimb pace, liniste, nu mai are tensiuni cu Rusia ca nu mai are rusi pe teritoriu, poate intra linistita in UE si NATO – daca o vor! In plus scapa de minele de carbuni care oricum trebuiau subsidiate, iar minerii pensionati si intretinuti 

    -Rusia primeste si regiunile Donetk, Lugansk cu minele de carbuni si cu mineri pensionabili, dar odata cu ei si cu Crimeea si se va sufoca economic trebuind sa le sustina economic (subventii, reduceri de taxe, pensii) Adica si-au bagat mortu in casa (cel pe care Ucraina nu-l da din principiu, desi ar fi in interesul ei) Alipind Donetk si Lugansk, Rusia risca sa-si produca revolutie in tara, ca trebuie sa iei fonduri de la unele regiuni ca sa dai la altele (noii veniti din Ucraina) 

    Pacea este deci posibila si necesara, fiecare primeste ce vrea si traieste fericit de aici inainte, evitand al 3 raboi mondial – tot o gogorita, ca nu are nimeni nici putere nici interes ptr razboi mondial, oricat ar agita SUA (si noi pe linga ei) lumea.. 

    Sa ne trezim la realitate – si SUA si UE isi fac interesele cu noi si singura optiune pe care ne-o dau e sa fim de acord cu ei..asta vrem, guvern mondial? Carei nu reprezinta interesele popoarelor – american sau european, ci se reprezinta pe sine si interesele lor...iar ceilalti sunt turma doar buna de condus...atentie!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb