REVISTA PRESEI 14.05.2018

M.D.
Revista Presei / 14 mai 2018

REVISTA PRESEI 14.05.2018

ADEVĂRUL

SUA: Vom ridica sancţiunile Coreei de Nord dacă aceasta va pune capăt programului nuclea

Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat duminică că Washingtonul va fi de acord să ridice sancţiunile împotriva Coreei de Nord dacă ţara este de acord să pună capăt programului de arme nucleare, o mişcare care, potrivit acestuia, ar crea o prospericate economică care "va rivazaliza" cu cea a Coreei de Sud, relatează Reuters.

După ce Pompeo a avut mai multe intervenţii la televiziunile americane, Pentagonul a declarat că trei prizonieri americani eliberaţi de Coreea de Nord au părăsit Centrul Medical Militar Naţional Walter Reed din Washington şi s-au reunit cu familiile lor.

Donald Trump şi Kim Jong-un au planificat o întâlnire pe 12 iunie în Singapore, fiind prima întâlnire dintre un preşedinte american şi un lider nord-coreean.

Pompeo a declarat că Statele Unite sunt dispuse să "ridice sancţiunile" împotriva Phenianului pentru a deschide calea investiţiilor americane private în sectorul energiei, agriculturii şi infrastructurii din Coreea de Nord. "Preşedintele Kim va primi din partea Americii cele mai bune lucruri - antreprenorii noştri, furnozorii noştri de capital ... ni (n.red.: Coreea de Nord) vor primi capital privat. Coreea de Nord are nevoie disparat[ de energie ... pentru poporul său. Ei au mare nevoie de echipament agricol şi tehnologie", a declarat Pompeo pentru CBS.

"Putem crea condiţii pentru o prosperitate economică reală pentru poporul nord-coreean care să rivalizeze cu cea a Sudului", a adăugat acesta.

Presa de stat de la Phenian a declarat weekend-ul trecut că ţara a programat destructurarea instalaţiei sale de teste nucleare pentru sfârşitul lunii mai.

Luna trecută, Pompeo a devenit primul oficial american de rang înalt care s-a întâlnit cu Kim, contribuind la stabilirea viitoarei întâlniri cu Donald Trump. Acesta s-a întors din nou în Coreea de Nord săptămâna trecută pentru o a doua întâlnire, la finalul căreia liderul de la Phenian a fost de acord să-i elibereze pe cei trei americani ţinuţi prizonieri.

BANCHERUL

Legea insolventei persoanelor fizice inca nu se aplica, la trei ani de la adoptare; ANPC abia a publicat lista administratorilor si lichidatorilor

Legea 151 din 2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice inca nu se aplica, desi au trecut trei ani de la publicarea in Monitorul Oficial si patru luni de la intrarea in vigoare, din 1 ianuarie 2018.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), institutia responsabila pentru implementarea legii, a publicat abia in 20 aprilie lista administratorilor si lichidatorilor care se ocupa de procedura insolventei persoanelor fizice.

Legea prevede ca lista administratorilor si lichidatorilor trebuie intocmita si actualizata cel putin bianual de catre Comisia de insolventa la nivel central.

Administratorul procedurii de insolventa este desemnat de Comisia de insolventa dintre practicienii in insolventa, executorii judecatoresti, avocatii si notarii publici inscrisi in Lista administratorilor procedurii si lichidatorilor pentru procedura insolventei persoanelor fizice.

Avand in vedere ca lista administratorilor a fost publicata abia la finalul lunii aprilie, inseamna ca pana in prezent persoanele fizice care au dorit sa apeleze la insolventa personala nu au putut beneficia de prevederile legii, intrucat Comisia de insolventa nu a putut sa numeasca un administrator care sa se ocupa de insolventa persoanei carei si-a cerut si i-a fost aprobat falimentul personal.

De ce nu s-a intocmit pana acum lista administratorilor si lichiditatorilor?

Legea spune ca "in termen de 5 luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, corpurile profesionale transmit Comisiei de insolventa prima lista a membrilor care au fost admisi pentru includere in Lista administratorilor procedurii si lichidatorilor pentru procedura insolventei persoanelor fizice. "

Asadar, Comisia de insolventa ar fi trebuit sa primeasca numele administratorilor si lichiditatorilor care urmau sa fie inclusi in Lista inca de acum doi ani si jumatate, avand in vedere ca Legea insolventei persoanelor fizice a fost publicata in Monitorul Oficial in urma cu aproape trei ani.

Intarzierea s-a produs insa, probabil, din cauza procedurior necesare pentru scolirea si selectarea administratorilor si lichidatorior, pe fondul amanarii intrarii in vigoare a legii.

Conform legii, "fiecare corp profesional organizeaza cursuri de pregatire profesionala in domeniul procedurii insolventei persoanei fizice si in alte domenii cu relevanta pentru administrarea procedurilor de insolventa.

De asemenea, fiecare corp profesional organizeaza examenul pentru includerea in Lista administratorilor procedurii si lichidatorilor pentru procedura insolventei persoanelor fizice.

COTIDIANUL

Învăţătura lui Dragnea către Iohannis despre politica externă

Liviu Dragnea i-a dat replica lui Klaus Iohannis, după acuzaţiile în cascadă de sâmbătă. Liderul PSD a susţinut duminică seara că preşedintele "incită la violenţă" prin declaraţiile pe care le face, invocând totodată Constituţia în problemele de politică externă.

"Eu nu l-am văzut vreodată pe preşedintele României să facă apel la calm. Preşedintele a incitat şi la proteste în permanenţă, a fost şi în piaţă de mai multe ori, prin toate declaraţiile pe care le face incită la violenţă, enervează foarte mult, vrea să transmită un sentiment de nesiguranţă. Eu am spus că acest tip de acţiune poate să reprezinte un atac la siguranţa naţională, pentru că, în momentul în care transmiţi date inexacte, transmiţi mesajul că în România economia nu merge bine, în România salariile nu se plătesc, că obiectivele din programul de guvernare nu se îndeplinesc, că este instabilitate politică, că Guvernul este instabil, există riscul ca anumite investiţii care ar trebui să vină în România nu mai vin pentru că îl aud pe şeful statului", a declarat Dragnea România TV.

"În legătură cu atribuţiile pe politică externă, Constituţia României e clară. Ea poate deranja, dar Constituţia e clară şi obligatorie. În România nu e nicio persoană care să aibă atribuţii exclusive pe politică externă a României. Atribuţii are preşedintele, Guvernul, parlamentul. Dar e pentru prima oară în România când un preşedinte încearcă să inducă ideea că doar un preşedinte se ocupă de politică externă. Avem Guvernul, MAE care se ocupă cu politica externă, care nu e în subordinea Preşedintelui. E o reacţie de om rănit, de frustrare, de enervare şi sincer pot fi mai multe motive care l-au împins pe preşedinte să facă aceste afirmaţii. (...) Aici e o frustrare generată că nu vrea ca oricine din ţară să aibă o discuţie externă", a mai afirmat Liviu Dragnea.

CURENTUL

Mii de români au protestat faţă de modificările aduse Justiţiei, 100 de ani în Penalistan

Mii de oameni au protestat, sâmbătă, 12 mai, în Bucuresti si în mai multe orase din ţară, împotriva modificărilor pe care parlamentarii vor să le aducă Codului Penal si Codului de Procedură Penală, în favoarea penalilor. Protestatarii au ţinut în mâini 6000 de pancarte cu "Penalistan' si simbolul Centenarului, România 100, alături de cătusele care vor lega viitorul ţării si vor dezlega mâinile corupţilor, dacă pemitem asaltul asupra Justiţiei.

Pancartele au fost împărţite în Piaţa Victoriei, dar si protestatarilor din Iasi, Cluj, Constanţa, Timisoara, Craiova, Galaţi. Pancartele care unesc protestatarii au fost realizate din donaţii.

Comunitatea Declic a lansat platforma "Penalistan', o simulare a modului în care va arăta ţara noastră în următorii 100 de ani, dacă acceptăm modificările aduse Justiţiei. În "Penalistan' vor conduce corupţii, ghidaţi de puterea şpăgilor. Dreptatea va deveni arhaism! Corupţia va fi o virtute!

JURNAŢIUL NAŢIONAL

Spionajul britanic avertizează Rusia!

În cadrul întrevederii sale de luni cu colegii europeni, şeful serviciului britanic de contraspionaj, MI5, Andrew Parker, intenţionează să ameninţe Rusia cu izolare completă. Reuniunea va fi găzduită de Berlin.

Citând surse proprii, agenţia Bloomberg precizează că, în discursul sau, Parker cataloghează otrăvirea fostului agent GRU, Serghei Skripal, drept "un act premeditat şi intenţionat" comis de Kremlin. Şeful MI5 precizează că prin astfel de acţiuni Rusia nu face decât să "devină un proscris tot mai izolat" în comunitatea mondială.

Parker va acuză autorităţile ruse de "încălcare gravă" a dreptului internaţional, apreciind drept "fără precedent" nivelul "de dezinformare rusă" legat de "cazul Skripal".

La începutul lunii martie, Skripal, acuzat în Rusia de spionaj în favoarea Marii Britanii, şi fiica lui, Iulia, au fost găşiţi în stare de inconştienţă în oraşul Salisbury. Londra susţine implicarea directă a Moscovei, care neagă cu vehemenţă aceste acuzaţii.

Printre altele, şeful diplomaţiei de la Kremlin, Serghei Lavrov, a afirmat recent că experţii internaţionali care analizează probele luate de la locul incidentului ar fi ajuns la cocluzia că Skripal ar fi fost otrăvit cu substanţă BZ, care se află în dotarea armatelor americană şi bratinica şi care nu s-a produs niciodată în URSS şi Rusia.

NAŢIONAL

O opoziţie orfană

Iarna nu-i ca vara şi Iohannis nu-i Băsescu iar asta înseamnă că pesediştii chiar îl pot pune pe butuci pe actualul preşedinte până la alegerile din 2019. Chiar dacă politică nu pierde nimic fără Iohannis, problema este ce va face, într-un astfel de caz, opoziţia.

O privire cât de cât lucidă ne arată că Romînia nu mai are, la acesta ora, nici putere şi nici opoziţie. Condus că un SRL de Dragnea, PSD-ul practic nu mai există decât că maşînă de vot în Parlament.

Nu livrează niciun fel de mesaj politic, nu are un proiect de ţară, nulităţile propulsate în Guvern şi administraţie habar n-au de capul lor, darmite de domeniile pe care le gestionează vezi Doamne. În plus, siluiesc şi legislaţia pentru a se pune, în prezent şi viitor, la adăpost. Concluzia: la umbră "stejarului" Dragnea cresc doar politicieni piperniciţi şi prost setaţi din start.

Dreapta, obligată să ţină cu dinţii de adormitul Iohannis

În opoziţia care ar trebui să ne apere de excesele puterii lucrurile stau şi mai rău: nu există nici măcar un Dragnea capabil măcar să adune într-un singur făraş cioburile fostei drepte. Pus la pământ după eşuarea experimentului USL, PNL nu da semne că e capabil să se ridice din ţărână. Bun în poziţie de secund, Ludovic Orban a capotat în rolul de primadonă liberală. Rezultatul: PNL nu este în stare să profite nici măcar de pleaşcă oferită de gafele şi idioţeniile comise în serie de PSD-ul aflat la guvernare. În plus, este clar că Orban nu este un prezidenţiabil valabil iar că urmare o retragere, voită sau forţată a lui Iohannis, ar lasă PNL-ul, recte întreagă opoziţie, în fundul gol la prezidenţialele de la anul. Mergând mai departe, ajungem la fosta speranţa numită USR. Una ofilită cu o rapiditate de neimaginat după ce "salvatorii" duşi în Parlament de Nicuşor Dan au demonstrat că se pricep doar la dat "like"-uri pe Facebook şi la făcut proteste în stradă - abilităţi rezervate ONG-urilor, nu unui partid politic responsabil şi cu ştaif. Asupra PMP nu este cazul să ne oprim: nu numai că parlamentarii săi se scurg rând pe rând spre alte partide, dar realitatea din consiliile judeţene şi locale a demonstrat că popularii lui Băsescu sunt mâna-n mâna cu pesediştii, prin urmare statutul de formaţiune de opoziţie este fals. Odată trecută în revista situaţia, rezultă că aşa cum e Iohannis de bun sau de rău măcar există şi ar avea cu cine să defileze, în 2019, ce a mai rămas din opoziţie. Dacă însă Iohannis dispare, să vezi atunci circ pe partea dreapta, zona în care, deocamdată, stă aciuit şi la panda doar Dacian Cioloş. Adică un contracandidat fără doar şi poate pe gustul PSD.

ZIARUL FINANCIAR

Ce spune Eurostat. România, peste Polonia, Ungaria şi Cehia la creşterea PIB per capita raportat la puterea de cumpărare în ultimii 10 ani

România a crescut cu 34%, Polonia cu 28%, Ungaria cu 11%, Cehia cu 7%. Portugalia şi Grecia au scăzut.

După ce a întrecut Ungaria în 2006 la mărimea economiei, România a avut ani de zile doar Cehia drept cel mai accesibil concurent în cursa europeană. Acum a ajuns să alerge umăr la umăr nu doar cu Cehia, cea mai matură economie fostă comunistă din Europa de Est, ci şi cu Grecia şi Portugalia, state membre ale zonei euro.

Ponderea PIB-ului României în PIB-ul cumulat al UE este de 1,2% (2017, date de la Eurostat). La fel este şi cea a Greciei. Ponderile Portugaliei şi Cehiei sunt de 1,3%. Însă pentru a măsura forţa unei economii nu este su­ficientă doar calcularea mărimii acesteia, ci şi a nive­lului de trai, iar aici România se remarcă în mod special.

În ceea ce priveşte PIB per capita exprimat în standardele puterii de cumpărare, România a făcut un salt uriaş în comparaţie cu rezultatele celorlalţi concurenţi în perioada 2007-2016, de 34%, de la 43% din media UE la 58% din media UE. Spre comparaţie, Polonia, cea mai mare economie est-europeană, dar care aleargă în cursa mărimii economiei în altă ligă, a sărit cu 28%, la 68% din media UE. Ungaria a urcat cu 11,6%, la 67% din media UE, iar Cehia cu 7%, la 88% din media UE. Portugalia şi Grecia s-au dus ambele în jos, la 77% din media UE respectiv 68%. Declinul grecesc a început când PIB per capita raportat la standardele puterii de cumpărare ajunsese 96% din media UE, în 2006.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb