REVISTA PRESEI 14.06.2011

Willy Homner
Revista Presei / 14 iunie 2011

ADEVARUL

Europa de Est amână trecerea la moneda euro

Ţările din centrul şi estul Europei nu prea vor să respecte ţintele pe care şi le‑au fixat pentru adoptarea monedei unice europene. Pentru România, obiectivul privind adoptarea euro în 2015 este un instrument util pentru ca guvernanţii să nu arunce cu bani înaintea alegerilor, arată "Financial Times". Analiza din cotidianul britanic începe cu declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu de acum câteva zile din interviul acordat aceleiaşi publicaţii. "Întrebaţi-l pe Traian Băsescu, preşedintele României, când plănuieşte România să se alăture zonei euro şi veţi vedea că răspunsul este ferm. Termenul-ţintă este tot 2015. Totuşi, răzuiţi suprafaţa şi veţi observa că această ţintă pare să funcţioneze în principal ca un instrument fiscal menit să forţeze coaliţia de guvernare să nu arunce cu bani în perioada electorală care ­urmează".

Prea puţine beneficii

Polonia, care a abandonat termenul anterior, 2012, a împins aşteptările de la jumătatea deceniului spre sfârşitul acestuia. Ministrul de Finanţe, Jacek Rostowski, a declarat în luna mai că Polonia ar putea adopta euro înainte de 2019. Premierul ungar Viktor Orban a anunţat că trecerea la moneda unică "este de neconceput" înainte de 2020. Nicio ţară nu spune că nu va intra deloc în zona euro, chiar dacă preşedintele ceh, Vaclav Klaus, a sugerat toamna trecută că guvernul său ar trebui să negocieze opţiunea de a rămâne în afara uniunii monetare. Toate cele 12 ţări care au aderat la Uniunea Europeană din 2004 sunt obligate prin lege să adopte euro, dar trebuie mai întâi să îndeplinească mai multe criterii, astfel încât termenul este flexibil. Trei dintre aceste state, Slovacia, Slovenia şi Estonia au trecut deja la moneda euro.

Topul consumatorilor de petrol din Europa

Germania conduce detaşat în clasamentul ţărilor consumatoare de ţiţei din Europa, fiind totodată şi cea mai dezvoltată economie din blocul comunitar. Consumul energetic la nivel mondial a cunoscut anul trecut cea mai spectaculoasă creştere din ultimii 40 de ani. Raportul publicat în această vară de compania petrolieră BP, unul dintre giganţii mondiali din acest sector, a relevat o revenire spectaculoasă a cererii de produse energetice. Aceasta a crescut cu 5,6% la nivelul întregii planete, fiind cel mai semnificativ avans anual din 1973 până acum. La capitolul cei mai mari consumatori din lume, raportul privind piaţa globală de energie pe care BP îl editează în fiecare vară a venit de această dată cu o surpriză: cererea de energie venită din partea Chinei a crescut cu 11,2%, ceea ce a propulsat statul asiatic în fruntea consumatorilor mondiali, devansând pentru prima dată în istorie Statele Unite.

Coşmarul Loganului vine din China prin Bulgaria

Un producător chinez de autoturisme va asambla în Bulgaria cea mai ieftină maşină din UE, punând în pericol supremaţia Dacia la acest capitol. Primele vehicule produse de chinezi în Bulgaria vor ieşi pe porţile fabricii de la Lovech la sfârşitul acestui an, având preţuri ce vor porni de la 6.400 de euro. Preţurile mici au fost printre principalele atuuri care au ajutat modelele Dacia să urce în preferinţele europenilor.

Ion Ţiriac: Dacă aş fi la Cotroceni, aş face o republică prezidenţială

Omul de afaceri Ion Ţiriac a declarat că, dacă ar fi preşedinte, ar crea în România o republică prezidenţială. Cu toate acestea, fostul tenismen a recunoscut că nu ar candida niciodată la preşedinţie. Invitat la postul de televiziune Antena 3, Ion Ţiriac a comentat problemele sociale cu care se confruntă românii, deciziile actualei guvernări şi nu a ezitat să spună că îi place ţara în care s-a născut şi foarte mulţi dintre cetăţenii ei.

Elzbieta Bienkowska, ministrul polonez al Dezvoltării Regionale: Cum a cheltuit Polonia toţi banii de la UE

Guvernul polonez a luat măsuri speciale pentru absorbţia fondurilor europene. Măsurile au dus la angajarea în contracte de investiţii a peste 100 de miliarde de euro, 68 de la UE, restul - cofinanţare naţională. În timp ce în România toată lumea deplânge situaţia jalnică a absorbţiei fondurilor europene, Polonia reuşeşte performanţa de a utiliza în întregime sumele acordate de UE în acest exerciţiu bugetar. Ministrul polonez al Dezvoltării Regionale, Elzbieta Bienkowska explică pentru "Adevărul" modul în care guvernul de la Varşovia a acţionat pentru a folosi fiecare euro de la Bruxelles. Succesul polonez se traduce în 600 de kilometri de autostradă, gări, căi ferate, dar şi investiţii masive în educaţie, IT, sănătate.

Gyorgy Frunda: PDL practică şantajul

Pretenţiile democrat-liberalilor privind împărţirea teritoriului României în opt megajudeţe, pentru care Guvernul şi-ar putea asuma răspunderea, produc valuri de nemulţumire în tabăra UDMR. Liderii Uniunii resping vehement atât ideea privind cele opt regiuni, insistând pentru 16, cât şi posibilitatea ca Guvernul să-şi asume răspunderea "la pachet" pe proiectul privind reorganizarea şi pe statutul minorităţilor, idee susţinută de unii democrat-liberali. "Nu poţi discuta la pachet cele două proiecte. Este un şantaj pe care PDL îl practică, aşa cum a făcut-o şi cu alte ocazii. Ne spun < Sau reconoaşteţi cele opt judeţe sau nu vă dăm nimic! >.

Angajatorii au ieşit la vânătoare de muncitori

Numărul firmelor care anticipează angajări aproape s-a dublat în prima parte a acestui an, industria şi construcţiile fiind sectoarele cu cele mai mari creşteri potenţiale de personal. Piaţa muncii dă semne de revigorare, cererea de personal e tot mai mare, doar că oferta de mână de lucru calificată este tot mai slabă, spun angajatorii. Ultimele sondaje oficiale, dar şi un studiu al companiei de cercetare Manpower arată o posibilă creştere a numărului de angajări în următoarele patru-cinci luni.

Hackerii atacă FMI

Sistemul informatic al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a fost spart săptămâna trecută de piraţii internetului. Consecinţele sunt încă necunoscute. Baza de date a FMI conţine informaţii confidenţiale şi extrem de importante despre ţările împrumutate, care ar putea influenţa pieţele financiare din întreaga lume. La mijlocul săptămânii trecute, boardul director al FMI a fost anunţat că sistemul informatic al Fondului a fost lovit de "un atac cibernetic masiv şi sofisticat", după cum au dezvăluit pentru "The New York Times" surse din interiorul instituţiei. Oficialii FMI au refuzat să facă vreo declaraţie pe această temă, spunând doar că "investighează un incident".

A murit Cârciog, primul patron de presă liberă

Omul de afaceri Mihai Cârgioc s-a stins din viaţă ieri, la Viena, la 70 de ani, după mai mulţi ani de suferinţă. Fostul patron şi fondator al săptămânalului "Expres" (1990) şi al cotidianului "Evenimentul Zilei" (1992), Mihai Cârciog, a murit, ieri, din cauza unei pancreatite acute. În ultimii ani, Mihai Cârciog mergea regulat la Viena pentru a-şi trata pancreatita acută, cu care a fost diagnosticat încă din 2004. Mai mult, el mai suferea şi de alte boli, fiind chiar şi victima unui infarct. De asemenea, a trebuit să facă faţă unei septicemii. A murit la vârsta de 70 de ani.

Perversa de la BNR

Mugur Isărescu spune că românii care s-au împrumutat în valută sunt perverşi. Când nu face astfel de declaraţii, bossul de la Banca Naţională fugăreşte inflaţia care nu se lasă prinsă.

Rătăcirile junelui Ponta

În acest weekend, afectat probabil de vremea instabilă, Victor Ponta a făcut două declaraţii tembele: una aiuritoare, alta jignitoare. Lansat într-o ofensivă furibundă la adresa "hoţilor de la PDL", preşedintele PSD a afirmat că, atunci când va ajunge la putere, "până şi la Imnul României tre" să facem o schimbare; strofa cu Traian o să plece". Tot sâmbătă, rugat de ziarişti să comenteze implicarea secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, în dirijarea oneroasă a fondurilor europene alocate judeţului Teleorman, Ponta a spus: "Citiţi mai puţin ziarele Puterii!".

CURENTUL

"Felix", trădat de Otilia cu conu" Costache

Nuvela "Enigma Otiliei" a iscat, cu circa doi ani de zile în urmă, un mare război între marii capitalişti ai României îmbogăţiţi în special din afacerile cu statul, Felix-Mircea Voiculescu şi conu" Costache Patriciu. De data aceasta însă triunghiul amoros s-a trasat între Voiculescu, Patriciu şi, inevitabil, Tribunalul Bucureşti. Ca şi în opera lui George Călinescu, bătălia s-a dat pe "Otilia", de data asta în tribunal, acolo unde Felix a revendicat opera literară ca aparţinând Antenelor sale, care ar deţine drepturile de autor. Moş Costache însă nu a fost de acord, aşa că ei şi-au dat întâlnire în justiţie, loc eludat frecvent în trecut de cei doi parveniţi. Astfel, Tribunalul Bucureşti a dat ieri câştig de cauză companiei Adevărul Holding în litigiul cu trustul Intact Media Group.

Lumea islamică: mulţi vorbesc, puţini cunosc

Ce înseamnă lumea islamică? Semilună, moschei, arabescuri, petrol, bomba atomică (sau nu) iraniană, terorism? Bin Laden, Saddam, Gaddafi? A te învârti prin bazarul din Istanbul în căutare de chilipiruri? A-l citi pe Omar Khayam? Da, toate acestea, dar copleşitor mai mult. Musulmanii sunt peste un miliard de semeni de-ai noştri. Religia lor, place sau nu, e cea mai activă, cea mai conectată pe moment în lumea de azi. În trecut, arabii i-au învăţat pe europenii medievali ce e algebra, ce e medicina şi altele. Civilizaţia lor era cea mai înfloritoare de pe glob. Astăzi, pe marea foame energetică a omenirii, geografia planetară a resurselor de energie coincide aproape cu geografia islamică. Unde e semilună, e şi petrol sau gaze. Dar, de multe ori, şi războaie sau conflicte cronice.

CURIERUL NATIONAL

Nouriel Roubini: "Furtuna perfectă" ameninţă economia globală

Şomajul crescut din SUA, creşterea preţurilor petrolului şi alimentelor, avansul dobânzilor în Asia şi problemele din Japonia ameninţă să lovească din nou economia mondială.Multe state rostogolesc la vale datorii publice şi private prea mari, care vor deveni din ce în ce mai grele şi care ar putea fi o reală problemă. Creşterea economică globală s-ar putea opri începând cu 2013.

Greenlake Development a intrat în insolvenţă

Administratorul judiciar Intercom Management SPRL va înştiinţa toate băncile la care debitoarea are disponibil în conturi să nu dispună de acestea fără un ordin al judecătorului sindic. Termenul-limită de definitivare a creanţelor este 8 august. Estimările specialiştilor privind căderea pieţei imobiliare, în special cea privind dezvoltarea noilor proiecte, au fost din nou confirmate: Tribunalul Bucureşti a dispus intrarea în insolvenţă a dezvoltatorului proiectului Green Lake din nordul Capitalei.

Băncile au reluat competiţia pe creditele de consum cu documentaţie redusă

Băncile au început să relaxeze condiţiile de creditare, punând accent în ultima perioadă pe reducerea documentaţiei şi aprobarea mai rapidă a dosarelor. Clienţii trebuie să aibă în vedere însă că un credit obţinut mai uşor tinde să aibă costuri mai ridicate. După ce băncile au marşat puternic în ultimul an pe creditele de refinanţare (garantate cu ipotecă), acum a venit rândul împrumuturilor de nevoi personale. Competiţia s-a axat pe mesajul că aprobarea dosarului de credit se face în 24 de ore.

EVENIMENTUL ZILEI

Cu Antonescu la psihiatru

LIDERUL PNL A AJUNS MAI RĂU DECÂT VADIM. Psihiatrii şi politologii consultaţi de EVZ explică de ce Crin Antonescu a dat discursul elegant pe invective. Cu diplomaţie, eleganţă şi fair-play nu ajungi prea sus, par să îşi fi zis liderii opoziţiei. Aşa că au schimbat brusc tactica şi au dat critica pe invectivă. Profesor de istorie de formaţie, Crin Antonescu a ajuns să spună despre un adversar politic, despre prim-ministrul României, că este "slab de minte". Adică, redus, mărginit, cu facultăţi intelectuale limitate, conform definiţiei din DEX. Pe scurt, prost. Proşti i-a făcut Victor Ponta pe Emil Boc şi ministrul Traian Igaş. Proşti şi hoţi era o altă referire la demnitarii guvernului Boc. Cu o tuşă mai agresivă, Antonescu a spus ciorditori în loc de hoţi, iar despre Emil Boc a spus că minte ca un borfaş. Şi invectivele continuă. Este victoria mahalalei asupra civilizaţiei. Este triumful băieţilor de cartier, al şmecherilor, al galeriilor de stadion. O înţelegere nefericită a libertăţii de exprimare", spune Dan Pavel.

Noul Imperiu Otoman. Ce urmează după alegerile din Turcia

Turcii au ales să lase partidul lui Erdogan să guverneze singur, dar nu au deschis calea spre o nouă Constituţie fără referendum. Victoria premierului Erdogan şi a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) nu este completă. Deşi AKP va putea guverna confortabil şi singur, Erdogan nu îşi va vedea visul cu ochii pentru că numărul de locuri în Legislativ nu îi permite să modifice Consituţia fără să consulte populaţia. Premierul-minune al Turciei, personaj carismatic şi fascinant care a salvat economia turcă şi a echilibrat-o, cel mai probabil viitor şef de stat al unei Turcii republică prezidenţială, îşi atrage tot mai des critici potrivit cărora, de fapt, ar fi renunţat la ideea de aderare la UE şi ar adera mai degrabă la o filozofie neo-otomană, în baza căreia imensa Turcie se poate descurca foarte bine singură, doar membră NATO, ca sursă de soft-power, imperiu mediator şi centru magnetic pentru Orientul Mijlociu şi Asia Centrală.

Udrea, către USL: "Băieţi, de ce vă e frică nu scăpaţi!". PDL nu renunţă la Legea Capitalei

Preşedintele PDL Bucureşti, Elena Udrea nu-şi menajează adversarii politici nici de Rusalii. "Băieţi, de ce vă e frică nu scăpaţi!", procesul de "debaronizare" va avea loc deoarece filiala sa nu a renunţat la susţinerea unei legi a Capitalei, îi avertizează astăzi Udrea pe "bărbaţii politici din Bucureşti ai USL".

Drama celui mai mare miliardar al lumii: Cui las averea de 70 de miliarde de dolari

"Când mă voi duce, voi fi complet gol", spune Carlos Slim, miliardarul. Şi nu e vorba despre orice miliardar, ci despre cel mai mare miliardar al lumii, care, la vârsta de 71 de ani se întreabă tot mai des ce anume ar trebui să facă cu averea sa înainte să moară. Prestigioasa revistă Financial Times i-a luat un interviu miliardarului Carlos Slim, a cărei avere a fost desemnată de revista Forbes ca fiind cea mai mare din lume. I se pare absurd să lase tot imperiul moştenire copiilor săi, iar de vândut, este absolut sigur că nu ar vrea să cumpere nimeni aşa ceva. Se gândeşte să o lase statului mexican. La un calcul mic, ar veni cam 300 de dolari pentru fiecare cetăţean din Mexic, spune miliardarul.

FINANCIARUL

Ford asambleaza la Craiova primele B-Max, iar bulgarii lanseaza "Loganul" chinezesc

Compania americana produce in tara noastra, cu derogare de la stat, sub 4% din cota pe care si-o asumase la privatizarea fostei uzine Daewoo. Chinezii de la Great Wall au anuntat fabricarea in Bulgaria a unui SUV de 12.700 de euro si a unui sedan de 6.300 de euro. Chiar daca, potrivit statisticilor, piata auto a fost in scadere cu 2,1% in luna mai 2011 fata de aceeasi perioada a anului trecut, Ford a anuntat ca a asamblat la Craiova primele prototipuri B-Max realizate in Romania.

Bogdan Dragoi: Finantele ar putea lansa o noua emisiune de eurobonduri in acest an

In functie de conditiile pietei, Ministerul Fi­nan­telor ar putea lansa inca o emisiune de eurobonduri in 2011, a declarat pentru ,,Fin.ro" Bogdan Dragoi, secretar de stat in MFP. Potrivit acestuia, pana in 2013, prin programul MTN (Medium Term Notes), cu un plafon maxim de 7 mld. euro, vor fi lansate anual, in medie, doua emisiuni pe pietele externe, dar acest lucru va depinde si de situatia internationala. Autoritatile urmeaza sa decida daca urmatoarea emisiune de obligatiuni suverane a Romaniei va fi denominata in euro sau dolari. Pentru a emite titluri in moneda americana, documentatia oficiala a programului trebuie sa fie actualizata, o procedura care ar putea dura intre patru si sase luni.

Aproximativ 25% din profitul bancilor grecesti se obtine in Romania

La finalul trimestrului I, subsidiarele romanesti aveau o rata a solvabilitatii de 15,7% potrivit RAS. Liniile de credit catre sucursale sunt relativ reduse, de 4,2 mld. euro, raportat la totalul pasivelor sistemului bancar.Banca Nationala nu a primit, pana in acest moment, semnale ca institu­tiile de credit din Grecia intent­io­neaza sa renunte la Romania. Unul din­tre motive ar fi, in opinia vice­guvernatorului BNR, Cristian Popa, si contributia subsidiarelor de pe piata romaneasca la profitul grupurilor.

Seful BVB: Suntem campioni la prelungirea termenelor de listare

"Nu conteaza numarul emitentilor, ci calitatea lor, free float-ul pe care il au liber la tranzactionare". Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti Valentin Ionescu a sosit la intalnirea cu echipa ,,Fin.ro" - ,,Sfin" la ora stabilita, aratandu-se interesat de discutiile ce se prefigurau privind viitorul pietei autohtone de capital si locul acesteia in regiunea Europei de Est. Pe parcursul interviului, Valentin Ionescu a abordat o mina serioasa, aratandu-se usor dezamagit de lipsa companiilor importante din economia locala de pe piata de capital, in pofida promisiunilor repetate din partea guvernantilor. Cu o experienta vasta asupra pietei de capital, Valentin Ionescu a gasit solutiile pentru dezvoltarea Bursei de Valori inca din vremea in care profesa ca broker la bursele din Cehia sau Viena. Dar cand a venit momentul sa aplice retetele succesului si pe plan local s-a lovit de birocratie, termene depasite si promisiuni neindeplinite.

Strategia energetica ne va "costa" 40 de miliarde de euro, pana in 2035

Totalul investitiilor pentru instalarea noilor capacitati de producere a energiei electrice in perioada 2011-2035 va ajunge pana la 40 de miliarde de euro, se arata in noul proiect al Strategiei energetice, elaborat de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si supus recent dezbaterii publice. Potrivit documentului publicat pe site-ul institutiei, vor aparea capacitati noi de productie, de 14.800 MW, care vor acoperi deficitul de 13.540 MW ce vor fi scosi treptat din functiune. Pana in 2020 vor fi trase pe dreapta grupuri energetice de 5.544 MW, ce reprezinta 28% din capacitatea existenta in prezent, iar pana in 2035 alti 11.066 MW, adica 55% din puterea de azi.

JURNALUL NATIONAL

Ceausescu, mai calculat decat Basescu. Organizarea din "68, făcută după doi ani de studii. Comuniştii au reîmpărţit România după ce "oamenii muncii" şi-au spus opiniile

Ultima reorganizare administrativă a României, decisă în 1968, a fost rezultatul a doi ani de studiu. Cel puţin aşa susţineau liderii comunişti în documentele oficiale ale vremii, neîndrăznind nici măcar ei să propună reîmpărţirea României de pe o zi pe alta. "Propunerile Comisiei centrale de partid şi de stat cu privire la organizarea judeţelor şi municipiilor", document emis în 14 ianuarie 1968, arată că la pregătirea reorganizării României în 35 de judeţe (la acel moment) au participat specialişti din toate domeniile.

Bittman către ANAF: Să nu îmi iei niciodată taxă grea

După ce a plătit impozite de jumătate de milion de euro, fostul consilier al lui Vlădescu vrea să dea Fiscul în judecată pentru plata retroactivă a TVA. Artiştii, jurnaliştii, realizatori tv, analiştii politici, precum şi unele persoane care au desfăşurat alte acti­vităţi independente sunt somaţi de Fisc să plătească retroactiv TVA pentru mai mulţi ani. Reprezentanţii ANAF susţin că persoanele care au desfăşurat activităţi independente şi au depăşit plafonul de 118.000 de lei aveau obligaţia să se înscrie ca plătitori de TVA şi să achite anual această taxă. Problema este că Fiscul nu i-a anunţat pe contribuabili care au depăşit plafonul deşi i-a ştiut pe fiecare în parte, şi astfel a devenit părtaş, chiar vinovat, de situaţia creată, spun analiştii fiscali.

Imagini de groază: Soldaţi sirieni decapitaţi, filmaţi de televiziunea publică!

Televiziunea publică siriană a prezentat imagini cu ceea ce susţine că ar fi "o groapă comună" cu trupurile mutilate ale unor membri ai forţelor de securitate, ucişi în provincia Idleb. Agenţia SANA susţine că respectivele cadavre au fost găsite "decapitate" şi prezentând răni de gloanţe. Agenţia oficială susţine că televiziunea publică a mai difuzat mărturia lui Anwar al-Nafe Dosh, un membru al grupării teroriste din Jisr-Shugour, care a povestit detalii legate de masacrul comis împotriva forţelor de poliţie şi de securitate. El a descris modul în care i-a mutilat pe soldaţi şi a mărturisit faptul că a violat şi ucis mai multe femei, după care le-a aruncat în râul Orontes.

Cadavrul lui Osama bin Laden căutat cu submarinul de căutătorii de comori!

Căutătorul de comori californian Bill Warren (59 de ani), va încerca să depisteze, luna viitoare, rămăşiţele... oceanice ale lui Osama bin Laden, cu ajutorul unui submarin şi utilizând aparatură de detecţie sofisticată, de tipul celei care a ajutat la depistarea epavei vasului Titanic. Expediţia lui Bill Warren este finanţată cu 400.000 de dolari, de investitori americani şi scoţieni. Warren a declarat cotidianului The New York Post: "Facem asta pentru că suntem patrioţi americani, iar sentimentul nostru e că preşedintele Obama nu a reuşit să furnizeze dovada morţii lui Osama bin Laden. Am o iubită rusoaică şi ea îmi spune că, în comunitatea spionajului rusesc nu se crede că bin Laden este mort cu adevărat".

NATIONAL

Adevarul despre "Operatiunea Portul Constanta"

Tsunami-ul de procurori anticoruptie si "mascati" care a lovit Portul Constanta cu putin timp in urma ar fi fost declansat, dupa cum s-a explicat opiniei publice, de o buclucasa agenda a unui comerciant vietnamez, gasita acum cateva luni la o razie dintr-un "angrou" bucurestean. Numai ca reporterii de investigatii ai "National" au reusit sa intre in posesia unor documente senzationale, care demonstreaza fara putinta de tagada ca lucrurile stau cu totul altfel. Astfel, inca din 2007, ofiteri sub acoperire si cei de informatii apartinand unor structuri pe atunci de elita ale Ministerului de Interne nu numai ca ii filau pas cu pas pe liderii gruparii infractionale de la conducerea Vamii si Portului, dar reusisera chiar sa desconspire complexa increngatura mafiota cu implicatii pana la cel mai inalt nivel al Statului!!!

Mafia romaneasca a hotilor de buzunare a speriat Parisul

La Paris, 80% din furturile din buzunare sunt opera minorilor romani. Ministrul de Interne francez anunta o crestere spectaculoasa a expulzarilor rezidentilor clandestini din Hexagon. Claude Gueant estimeaza, intr-un interviu pentru Le Journal de Dimanche, ca noua lege a imigratiei "va permite cresterea rapida a cifrei anuale a expulzarilor" clandestinilor.

Cica mai vine o Apocalipsa maine

Luna Rosie, insangerata, vizibila la 15 iunie, a starnit iar panica printre "decodificatorii" scripturilor. Iar li se pare ca vine Apocalipsa! Eclipsa de Luna de la 15 iunie vine dupa eclipsa de Soare de la 1 iunie, ceea ce s-ar potrivi "semnelor vestitoare" Apocalipsei prorocite de Ioel si in Cartea Revelatiei. "Soarele se va cufunda in intuneric, iar Luna in sange inainte de a veni marea zi a Domnului", spunea Ioel, cand se deschide al saselea sigiliu. Evenimentele premergatoare par sa se fi implinit: un cutremur puternic (Fukushima), intunecarera Soarelui (1 iunie), insangerarea Lunii (15 iunie), o ploaie de meteoriti, care e in fiecare an.

Economistii lumii pregatesc intoarcerea la Comuna Primitiva

Criza economica mondiala prelungita, unde "razboiul valutelor" a devenit unul dintre elementele principale, ne face sa privim cu mai multa atentie noua strategie a americanilor din Utah, care au decis sa recunoasca, ca mijloc oficial de plata, monedele de aur si argint emise de catre Trezorerie. De altfel si statele Minnesota, Carolina de Nord si Carolina de Sud intentioneaza sa introduca acest mijloc de plata, iar cei care merg si mai departe, cu acest concept, vor sa lanseze si un Visa Debit Card care sa fie acoperit nu de un depozit in bani, al unei persoane, ci de aurul pe care aceasta il are depus in banca care va emite cardul.

PUTEREA

Simulare. Harta probabilă a noilor voievozi ai României

Opt oameni politici vor deveni şi mai puternici decât sunt în acest moment dacă România va fi împărţită în opt regiuni administrative. Din baroni locali se vor transforma în superbaroni regionali. Ziarul "Puterea" vi-i prezintă pe cei care au cele mai mari şanse să fie viitorii voievozi ai României. Guvernator, voievod, administrator, preşedinte sau premier. Încă nu se ştie cum se va numi conducătorul regiunii. Nu se ştie nici cum va fi el învestit: prin votul direct al populaţiei sau prin desemnare. Cert este că, în ciuda viziunilor diferite, atât PDL, cât şi USL sunt de acord că fiecare din cele opt regiuni pe care le propun trebuie condusă de câte o persoană.

Sărăcie la extrem: Oamenii îşi amanetează verighetele şi dinţii din aur. Casele de amanet şi cazinourile, singurele afaceri în plină ascensiune

Casele de amanet şi cazinourile "răsar precum ciupercile după ploaie" în timp de criză. Cu toate că mai marii aflaţi în fruntea statului se laudă că ţara a ieşit din recesiune, realitatea "din stradă" este cu totul alta. Magazinele de îmbrăcăminte, de aparatură electrică şi electrocasnică, dar şi magazinele alimentare sunt din ce în ce mai puţine, iar locul acestora este luat de case de amanet sau cazinouri. Experţii în psihologie susţin că numărul tot mai mare al cetăţenilor care aleg să-şi amaneteze obiectele de valoare este dovada dezbinării sociale şi a faptului că oamenii nu mai pun preţ pe propria imagine şi nu mai au încredere în propriile forţe, apelând la hazard. Numărul persoanelor care decid să-şi amaneteze obiectele de valoare s-a dublat în unele localităţi din ţară. Oamenii îşi amanetează până şi verighetele sau dinţii din aur.

Diplomaţie cu ţigări de contrabandă. DIICOT a dat o lovitură pe piaţa neagră a ţigărilor, alimentată din Serbia de un consilier al Ambasadei Congo la Belgrad

Soţia secretarului II al Ambasadei Congo din capitala Serbiei, Belgrad, alături de alţi trei cetăţeni sârbi, a fost reţinută de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, după ce a fost prinsă introducând ţigări de contrabandă cu un autovehicul al corpului diplomatic. Potrivit procurorilor DIICOT, ţigările erau introduse în ţară, prin Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa, de către Bombeto Pascaline Esther, respectiv de soţul acesteia, învinuitul Marc Marius Irela Elombola, având funcţia de secretar II în cadrul Ambasadei Republicii Congo în Serbia. Învinuiţii foloseau un autovehicul aparţinând corpului diplomatic, pentru a evita controlul la frontieră. Ţigările erau depozitate în diverse locuri din judeţul Timiş, deţinute de către membrii grupării.

World Trade Center Bucureşti SA a intrat în insolvenţă

Tribunalul Bucureşti a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei societăţii World Trade Center Bucureşti SA, care administrează Hotelul Pullman din Capitală, prin sentinţa comercială nr. 4481/8 iunie 2011, privind dosarul nr. 45619/3/2011. Prin cererea înregistrată la data de 3 iunie 2011, WTC SA a solicitat protecţia Legii insolvenţei în vederea reorganizării activităţii, informează NewsIn. Cererea de insolvenţă a fost determinată de imposibilitatea plăţii, refinanţării sau reeşalonării datoriilor de peste 65 milioane de dolari. Printre acţionarii WTC se numără municipiul Bucureşti, Fondul Proprietatea, SIF Muntenia, Astra Asigurări, Debarth, Bouygues Batment, TAROM, Camera de Comerţ a României.

ROMANIA LIBERA

Recidiva. Rl a descoperit un nou caz de posibilă incompatibilitate a fostului ministru de la Educaţie. Subordonaţii i-au aprobat ministrului Andronescu bani pentru trei proiecte de cercetare

Ecaterina Andronescu a primit jumătate de milion de lei de la Ministerul Educaţiei pentru trei proiecte de cercetare pe care le-a condus în aceeaşi perioadă în care era şi ministru. Fostul demnitar s-ar fi aflat astfel în conflict de interese, spun experţi în legislaţia privind incompatibilitatea demnitarilor. Ecaterina Andronescu a ocupat funcţia de ministru al Educaţiei în perioada 22 decembrie 2008 - 30 septembrie 2009. În momentul numirii sale în funcţie, Andronescu era directorul a trei proiecte de cercetare, fiind în acelaşi timp rector al Universităţii Politehnice Bucureşti şi parlamentar al României.

Bechtel a făcut 17% din autostradă şi a încasat 40% din bani. A murit autostrada Transilvania?

La şapte ani de la atribuirea contractului, statul nu vrea să-l continue dar nici nu are curaj să-l rezilieze.Miniştrii Transporturilor din ultimii ani, Anca Boagiu fiind ultimul exemplu, se complac în negocieri interminabile cu firma americană Bechtel, pentru a masca lipsa de soluţii la problema autostrăzii. Nu mai puţin de cinci din cele opt tronsoane ale autostrăzii Transilvania, însumând 254 km din cei 415 km ai întregii autostrăzi, ar fi trebuit teminate până în prezent, potrivit contractului de construire a autostrăzii. Programul iniţial prevedea terminarea întregii porţiuni Tg.Mureş-Borş până în 2011, urmând ca în 2013 să fie definitivate restul de trei tronsoane dintre Braşov şi Tg.Mureş.

Viziune. Pe lângă actualele consilii judeţene şi cele două Camere, ar urma să existe opt miniguverne şi opt miniparlamente. "Simplificare" à la USL = dublarea structurilor

La o privire rapidă, s-ar putea crede că varianta USL de regionalizare este asemănătoare celei susţinute de PDL, care ar trebui să intre astăzi în dezbaterea coaliţiei. În fapt însă, există mai multe deosebiri esenţiale, atât ca interval în care să se producă schimbarea, cât şi ca efecte. La capitolul asemănări între proiecte, se înscriu: împărţirea ţării în opt (judeţe la PDL, regiuni la USL) şi reducerea numărului de prefecţi, de la 41 (câţi sunt acum) la 8. Dincolo de acestea, apar diferenţele şi semnele de întrebare.

Declaraţii. Cu cât s-au îmbogăţit politicienii

Parlamentarii şi aleşii locali au început să-şi actualizeze declaraţiile de avere, înainte de termenul-limită de 15 iunie. Majoritatea declaraţiilor depuse deja arată că politicienii o duc mai bine decât anul trecut. Senatorul PSD Alexandru Mazăre, fratele primarului din Constanţa, şi-a cumpărat un apartament de 120 de metri pătraţi în municipiu şi a dat împrumuri de 280.000 de euro. Din aceşti bani, 80.000 de euro au fost împrumutaţi unui alt frate, Mihai Mazăre, iar 200.000 de euro au fost daţi unei firme a familiei, SC APV Media SA. Mazăre are şi două terenuri extravilane, fiecare de 5.000 mp, unul în Costineşti (cumpărat în 2007) şi unul în Tulcea (cumpărat în 2008). Senatorul are conturi curente şi depozite bancare de 16.000 de euro şi 20.000 de lei.

Luxul şi comunismul: Cum îşi permit chinezoaicele maşini de 100.000 euro şi genţi de 2.000 euro

Piaţa de lux din China - de aşteptat să devină cea mai mare din lume până în 2020- a fost condusă de bărbaţi în ultimul deceniu. Fie că au cumpărat cadouri pentru partenerii de afaceri sau pentru iubite, ei au stimulat creşterea vânzărilor produselor de lux precum ceasurile elveţiene, bijuterii Cartier sau haine Louis Vuitton şi Gucci. Însă acum, femeile sunt cele care încep să deţină puterea pe segmentul produselor de lux. potrivit The Wall Street Journal. Au slujbe mai importante, câştiguri mai mari, dar şi gusturi pe măsură. "E ceva în cumpărarea produselor de lux care mă face să mă simt fericită. Ceva ce nu pot explica cu adevărat", spune domnişoara Sun. Ea nu este singura care cheltuieşte o avere pentru a se răsfăţa, iar companiile profită de pe urma apetitului pentru lux a chinezoaicelor.

O înfrăţire de 25 de ani începe să devine pragmatică. Ce planuri au chinezii pentru Galaţi

Şase "business plan"-uri, printre care dezvoltarea unui parc eolian şi realizarea unor exploataţii agricole, se numără printre oportunităţile economice ale înfrăţirii dintre Galaţi şi regiunea Hubei, China. Prim-viceguvernatorul provinciei chineze Hubei, Li Xiansheng, şi preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac, au semnat un "Action Plan" în care sunt prevăzute acţiunile concrete ce vor fi organizate de cele două administraţii în perioada 2011-2012, pentru deschiderea colaborării economice concrete prin dezvoltarea unor proiecte în domenii precum economie, protecţia mediului, energie neconvenţională, administraţie şi cultură.

ZIARUL FINANCIAR

9.000 de euro pe lună, veniturile obţinute de un medic de familie în contul cabinetului. Vedeţi aici câţi pacienţi are

Medicii de familie au ajuns la nivelul salarial al unui executiv din mediul privat. Cel mai mare venit încasat de un medic de familie a fost de 37.500 de lei (aproape 9.000 de euro), potrivit datelor furnizate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), instituţia care finanţează întregul sistem de sănătate. Suma se referă la media lunară a veniturilor din primul trimestru al acestui an pentru un medic care are pe listele sale între 2.500 şi 3.000 de pacienţi şi reprezintă încasările în contul întregului cabinet, din care medicul îşi plăteşte cheltuielile.

Cum au ajuns clienţii să urască băncile?

"Dar de ce vrei să dai înapoi creditul mai repede, să-l rambursezi anticipat?", a fost întrebarea unui preşedinte de bancă către un client. Un client bun platnic, conştiincios, fără întârzieri la plată, cu frică să nu ajungă dator vândut. În schimb, el, clientul, a avut doar câteva întrebări legate de contractul de împrumut. Adică întrebările uzuale ale clienţilor: "De unde a apărut acest comision, pentru că înainte nu era?". "Aşa e, aveţi dreptate, înainte nu era, dar e acum. Ştiţi, banca a adoptat un nou plan de tarife şi comisioane şi aveţi 5 lei pe lună sau 2 euro la contul în euro, comision de administrare!"

Patru superfonduri au strâns 1 miliard de euro de la investitori

Fondul BCR Obligaţiuni este ultimul intrat în liga celor mai mari fonduri mutuale, denumite şi superfonduri, cu active de peste un miliard de lei, condusă de două fonduri monetare BCR Monetar şi Raiffeisen Ron Plus. La un pas de primul miliard de lei în active este şi fondul monetar denominat în euro Raiffeisen Euro Plus. Fondul mutual cu active de un miliard de lei era doar un vis frumos pentru administratori în urmă cu patru ani, când întreaga averea pe care aceştia o gestionau, provenind de la un număr de peste 40 de fonduri mutuale, nu depăşea un miliard de lei.

"Prima casă" 4 rămâne o alternativă doar pentru cine nu are bani de avans mai mare

Trei bănci mari - BCR, CEC şi Alpha Bank - primesc din nou dosare pentru credite prin "Prima casă" şi au la dispoziţie un plafon total de peste 750 de milioane de euro. Creditele ipotecare garantate de stat rămân o alternativă doar pentru clienţii care nu au bani suficienţi pentru a plăti un avans de 10% sau 15% din valoarea achiziţiei, în condiţiile în care diferenţa de preţ faţă de ofertele standard ale băncilor aproape că nu mai există. Bancherii au coborât dobânzile la creditele standard pe palierul de 5% încă de la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în care vizau accelerarea vânzărilor de credite de retail, iar diferenţele dintre creditele standard şi "Prima casă" s-au îngustat odată cu promoţiile lansate în primăvară.

BNR este prinsă între ciocan şi nicovală: trebuie să susţină redresarea economică, dar să reducă şi inflaţia

BNR va menţine cel mai probabil dobânda de politică monetară la 6,25% până la sfârşitul anului, deşi riscurile inflaţioniste sunt în continuare ridicate, pentru a ajuta economia care îşi revine greu, apreciază analiştii."În opinia noastră, BNR este prinsă între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, riscurile privind creşterea inflaţiei - inclusiv deteriorarea anticipaţiilor inflaţioniste - pot să necesite înăsprirea politicii monetare. (...) Pe de altă parte, este necesară realizarea unei politici monetare acomodative, pentru a susţine redresarea economică fragilă", se arată într-un raport al băncii americane Citi privind pieţele emergente.

Rămâne economia pe plus în al doilea trimestru?

Institutul Naţional de Statistică anunţă datele pentru trim. II pe 16 august. Institutul Naţional de Statistică va anunţa pe 16 august, ora 09:00, cum a evoluat economia în trimestrul al doilea, rezultat care este extrem de aşteptat pentru a vedea dacă trendul de creştere început cu octombrie 2010 se menţine. Cu aproape două săptămâni înainte de terminarea trimestrului al doilea rezultatele din economie sunt mixte. Producţia industrială, chiar dacă a mai crescut, a încetinit ritmul, având în vedere că cererea de la export s-a mai temperat. Jucătorii din agricultură spun că acest sector a mers bine, ca urmare a vremii bine, iar suprafeţele lucrate s-au mărit datorită plăţii subvenţiilor la timp.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb