REVISTA PRESEI 14.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 14 iunie 2013

ADEVARUL

Conducerea Tarom, o bombă cu ceas. Lucian Isar, înlăturat din boardul companiei de stat, face dezvăluiri din viesparul Tarom

Lucian Isar, fost membru al Consiliului de Administraţie al Tarom, dezvăluie interesele politice de la vârful operatorului naţional aerian şi presiunile exercitate asupra managerului privat. Operatorul aerian Tarom a fost prima companie care a avut o conducere privată, în toamna anului trecut, când director general a fost ales austriacul Heinrich Vystoupil. Nu au trecut mai mult de 10 zile, nici nu apucase să semneze contractul de mandat, şi a renunţat "din motive personale". Două săptămâni mai târziu, boardul Tarom îl numea pe belgianul Christian Heinzmann manager privat. Consiliul de Administraţie (CA) al operatorului aerian era format, la acea vreme, din preşedintele Dan Pascariu şi membrii Dumitru Prunariu, Valentin Macec, Lucian Isar, Ciprian Lăduncă şi Marius Ghenea. Isar spune că presiunile asupra managerului privat Christian Heinzmann nu vor înceta până când acesta nu-şi va da demisia şi precizează că acesta "este «rugat» aproape zilnic, în ultima perioadă, să se îmbolnăvească ori să se ceară afară pentru orice motiv doreşte să invoce".

Victor Ponta: "Mâine îl propun pe Cristian Buşoi în fruntea CNAS"

Prim-ministrul Victor Ponta a declarat joi seara la emisiunea "Sub semnul întrebării", de la B1TV, că mîine îl va propune pe europarlamentarul Cristian Buşoi la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Referitor la numirea fostului preşedinte al CNAS, Lucian Duţă, în Consiliul de Administraţie al Casei, Ponta a confirmat că acesta nu este membru întrucât Administraţia prezidenţială nu a semnat niciun document în acest sens. Trecând în alt registru, Ponta a răspuns, întrebat despre referendumul anunţat de Traian Băsescu, că va merge la vot şi va vota NU, deoarece nu este de acord să se întoarcă în timpul comuniştilor. "Eu cred că unicameralismul este o formă care s-a aplicat pe vremea comunismului. Gândirea a fost comunistă când s-a mers la referendum (n.r. 2009). Nu ştiu cine l-a făcut, că eu nu l-am făcut. Referendumul a fost pentru alegerea preşedintelui Băsescu", a precizat premierul.

Nedemolabilii: coloşii imobiliari, mai presus decât legea. Povestea Cathedral Plaza şi a clădirii care a stricat imaginea Parcului Corvin din Hunedoara

Construcţii impresionate au fost ridicate în marile oraşe ale ţării fără autorizaţie, iar după lungi procese instanţele au decis că trebuie să fie demolate. Decizii irevocabile şi definitive, certuri interminabile între autorităţi şi avocaţi şi clădiri care au rămas în picioare în ciuda hotărârilor judecătoreşti. Cathedral Plaza, turnul de 19 etaje din coasta Catedralei Sfântul Iosif din Bucureşti, nu se lasă demolat Cathedral Plaza sau colosul cu picioare de lut, aşa cum îl numesc reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Bucureşti, trebuia să intre în proces de demolare, după cum susţin avocaţii Arhiepiscopiei. Aceştia spun că decizia a fost dată de Curtea de Apel Ploieşti şi este definitivă şi irevocabilă, în timp ce Primăria Municipiului Bucureşti spune că nu a fost ignorată decizia instanţei, dar situaţia juridică este mult mai complexă.

Ofiţerii Anticorupţie au verde la toţi corupţii. Ce spun specialiştii în drept despre Ordonanţa Guvernului

Ordonanţa de urgenţă care le dă undă verde ofiţerilor din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) să-i investigheze pe toţi cei care iau mită sau primesc foloase necuvenite, şi nu doar pe angajaţii Ministerului de Interne, va fi publicată în câteva zile în Monitorul Oficial. Specialiştii spun că lărgirea atribuţiilor poliţiştilor anticorupţie este bine-venită. "Instrumentele anticorupţie trebuie îmbunătăţite constant, întrucât corupţia a ajuns să îmbrace forme dintre cele mai surprinzătoare şi diverse", susţin aceştia. Avocatul Cătălin Dancu susţine că extinderea competenţelor ofiţerilor din cadrul DGA este un lucru firesc. În schimb, avocatul Gheorghiţă Mateuţ este de părere că "înainte de toate, ar trebui înfiinţată o şcoală care să scoată pe piaţa muncii profesionişti în lupta anticorupţie, şi abia apoi ar trebui alcătuită o Direcţie a poliţiei judiciare direct subordonată procurorilor anticorupţie".

Europenii din sudul lovit de criză fug în Germania

Criza i-a determinat pe europenii din statele supraîndatorate, care au aplicat măsuri dure de austeritate, să-şi caute un viitor mai bun în Germania, potrivit unui studiu realizat de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Cea mai mare parte a imigranţilor din sud care au ajuns în Germania sunt greci şi spanioli, potrivit raportului publicat joi de instituţia cu sediul la Paris. Anul trecut, numărul imigranţilor din Germania a ajuns la nivelul maxim din ultimii 17 ani. Peste 34.000 de greci şi aproximativ 28.000 de spanioli s-au mutat în Germania în intervalul septembrie 2011-septembrie 2012, potrivit datelor preliminare compilate de OECD. Numărul acestora s-a dublat în ultimii patru ani. "Per total, nivelul actual reprezintă o creştere de aproape 40.000 de imigranţi în plus din ţări lovite de criză, care au venit în Germania în 2012", se arată în document.

UE ar putea garanta împrumuturile date de bănci companiilor

Uniunea Europeană ar putea garanta împrumuturile acordate de bănci companiilor pentru a asigura accesul acestora la finanţare, a anunţat Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Această mişcare reprezintă cel mai recent pas făcut de Bruxelles pentru a impulsiona companiile să creeze locuri de muncă. După ce Franţa şi Germania au prezentat la începutul lunii mai un proiect comun pentru sprijinirea pieţei muncii din UE, Jose Manuel Barroso a confirmat una dintre variantele prezentate atunci, şi anume garantarea creditelor pentru companii. Accesul mai uşor la credite este esenţial pentru a reporni creşterea economică în Europa, întrucât nici măcar dobânzile foarte scăzute ale băncilor centrale nu reuşesc să stimuleze finanţarea, scrie "The New York Times".

Ce mai înseamnă un milion de dolari. Valoarea dolarului a scăzut de 25 de ori în ultimul secol

Primul milion de dolari este cel mai greu de făcut, spun deopotrivă cei care îl au şi cei care încă mai încearcă. Suma rămâne un important prag psihologic, însă valoarea sa reală a scăzut de aproape 25 de ori în ultimul secol. Ar putea părea în continuare un simbol al bunăstării fără margini, dar doar pare, dau asigurări experţii americani în finanţe. Potrivit calculelor realizate "The New York Times" pe baza evoluţiei preţurilor de consum şi a ratei inflaţiei, un milion de dolari în 1953 este astăzi echivalentul a 8,7 milioane de dolari. Similar, un milion de dolari din anul 1900 era echivalentul a peste 24 de milioane de astăzi. Valoarea dolarului a scăzut cu peste 95% de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial şi până în zilele noastre. Acum, cu un milion de dolari nu-ţi mai poţi cumpăra nici măcar un apartament obişnuit în Manhattan, să nu mai vorbim de onorariile starurilor de cinema sau ale sportivilor profesionişti, notează jurnaliştii americani.

Guvernul SUA, dat în judecată de investitorii privaţi ai Fannie Mae şi Freddie Mac. Aceştia cer daune de 41 de miliarde de dolari

Investitorii privaţi ai giganţilor imobiliari Fannie Mae şi Freddie Mac au dat în judecată statul american, contestând naţionalizarea efectuată în 2008 şi cerând daune totale de 41 de miliarde de dolari. Aceştia argumentează că, deşi benefică pentru bunăstarea economică a naţiunii, naţionalizarea a distrus valoarea acţiunilor comune şi preferenţiale deţinute de ceilalţi acţionari. Printre cei care au depus acţiunea în instanţă se află un fond de pensii al poliţiei din Austin şi banca Washington Federal din Seattle, scrie The Street.com. Fannie Mae şi Freddie Mac au fost naţionalizate de către fostul preşedinte George Bush Jr. Trezoreria SUA deţine titluri preferenţiale de 189,4 miliarde de dolari iar din 2008 încoace toate dividendele pentru restul claselor de acţiuni au fost suspendate. Problema e că cei doi coloşi au generat profituri imense în ultimii ani: Fannie Mae a făcut anul trecut 17,2 miliarde de dolari, mai mult decât General Electric, Wal-Mart şi Berkshire Hathaway. Freddie a generat 11 miliarde.

CURENTUL

Guvernul sacrifică sănătatea românilor pentru mai mulţi bani la buget

Fumatul este unul dintre cele mai aprige vicii, cu cei mai mulţi adepţi la nivel mondial şi cu riscuri însemnate pentru sănătate. Peste jumătate dintre fumători se îmbolnăvesc de cancer sau TBC şi sfârşesc prin spitale, cu tratamente stricte şi dureroase care de cele mai multe ori nu pot împiedica boala să ducă la deces. Directiva europeană anti-tutun este îmbogăţită cu noi restricţii cu privire la comercializarea ţigărilor, interzicând ţigările cu arome şi impunând ca pachetele de ţigări să fie mai puţin atractive pentru consumatori. Guvernul României nu se gândeşte însă să adopte o astfel de directivă, şi negociază sănătatea românilor pentru mai mulţi bani la bugetul de stat.

După 23 de ani. 14 iunie 1990: "Oamenii cavernelor" devastau Bucureştiul iar Ion Iliescu se hlizea

Întrebat despre "Mineriada din 13-15 iunie 1990", Ion Iliescu îşi porneşte "gramofonul" de pe care hârâie una şi aceeaşi placă uzată: "Excesele comise de mineri sunt o urmare a actelor de vandalism petrecute în ziua de 13 iunie 1990". Nici picată cu plumb topit, bătrâna "Cucuvea" nu ar recunoaşte însă că "actele de vandalism" despre care clămpănea întruna, de peste două decenii, îşi au originea în lanţul de diversiuni puse la cale chiar el însuşi, împreună cu slugile FSN-iste. Ziua de 13 iunie 1990 a fost dramatică. Dar seara şi noaptea următoare au fost de-a dreptul criminale. Mult mai târziu s-a aflat că, în seara şi noaptea de 13 iunie 1990, forţele de ordine, compuse din poliţişti şi angajaţi ai Armatei, au tras în jur de trei mii de cartuşe "calibru 7,62 glonţ cu miez de oţel.". Aşadar, muniţie reală, identică celeia utilizate în Decembrie 1989.

CURIERUL NATIONAL

Dragnea: Este dreptul preşedintelui să ceară referendum

Vicepremierul Liviu Dragnea consideră că este dreptul preşedintelui să ceară organizarea unui referendum, spunând că nu vede de ce Parlamentul s-ar opune. "Este dreptul preşedintelui să ceară organizarea unui referendum. Guvernul îl va organiza atunci când se va stabili data, iar cetăţenii se vor pronunţa faţă de întrebările care vor fi puse", a declarat Liviu Dragnea. Întrebat dacă va fi avizat de Parlament acest referendum, Dragnea a spus că nu vede motivele pentru care Parlamentul s-ar opune: "Nu văd de ce Parlamentul s-ar opune unui drept al preşedintelui". Diaconescu: PPDD nu vrea alt referendum pe aceleaşi teme. El a spus că PPDD este, însă, de acord cu Parlament unicameral şi 300 de parlamentari, acesta fiind un obiectiv al partidului încă dinainte de campania electorală.

Efectul pervers al programului Rabla

Programul din acest an a scos la iveală o a patra categorie de clienţi, care schimbă o maşină foarte veche pe una mai puţin veche. Aceştia se adaugă celor care chiar îşi schimbă maşina, celor care doar îşi casează Rabla şi samsarilor de tichete. În ce priveşte preţurile, vânzătorii cer cu puţin peste jumătate din valoarea înscrisă pe tichet, în timp ce cumpărătorii abia dacă oferă o treime. Spre exemplu, unii posesori de maşini cu 35 de ani vechime doresc să schimbe voucherul (pe care încă nu l-au obţinut) cu o maşină din... 2007. "Schimb voucher din programul Rabla 2013 (maşina va fi dusă la Remat în momentul în care am un cumpărător) cu o maşină din 2007 cu consum mic sau vând Dacia 1300, an fabricaţie 1978. Accept variante. Rog seriozitate", se arată într-unul dintre anunţuri. Pe de altă parte, posesorii de autoturisme vechi care le-au dus la centrele de colectare sunt dispuşi să-şi vândă voucherul la preţuri cuprinse între 3.500 şi 4.500 lei.

Piaţa imobiliară îşi continuă declinul

Cea mai mare scădere a preţurilor s-a înregistrat în Constanţa şi Ploieşti, de 4,2%. Pe locul doi în topul ieftinirilor se situează Bucureştiul. Clujul este singurul oraş unde preţurile au avansat, creşterea fiind însă nesemnificativă, de 0,3%. În luna mai, piaţa imobiliară a fost caracterizată de stabilitate, preţurile consemnând o apreciere nesemnificativă de 0,3%. După ce în aprilie preţurile cerute pentru apartamentele din întreaga ţară s-au depreciat puternic, înregistrându-se o scădere de 2,4%, de la 953 la 935 de euro pe metru pătrat, luna mai a fost caracterizată de o oarecare stabilitate pentru piaţa rezidenţială, se arată într-o analiză realizată de Imobiliare.ro.

Vosganian: Referendumul lui Băsescu ar putea să ajute la solidaritatea USL

Vicepreşedintele PNL, Varujan Vosganian, a declarat că propunerea preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum referitor la unicameralism ar putea să ajute la sporirea solidarităţii în cadrul USL. "Încercările grele cimentează marile prietenii. Astfel încât propunerea preşedintelui privind referendumul s-ar putea să ne ajute să sporim solidaritatea în USL", a afirmat Vosganian. El a susţinut că referendumul din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi a fost organizat la iniţiativa preşedintelui Băsescu "fără o informare corectă, prealabilă şi fără o dezbatere reală".

Marfin va fi preluată în 2-3 luni, cel mult până la finele anului

Marfin Bank România va fi preluată cel mai târziu până la finele anului şi cel mai devreme în 2-3 luni, pentru că este o tranzacţie care presupune un cost total de 200-300 de milioane de euro şi, prin urmare, un due dilligence minuţios, a declarat directorul general al băncii, Doros Ktorides. El a spus că procesul nu este rapid şi pentru că autorităţile din Cipru ştiu că banca are o situaţie financiară foarte bună, cu una dintre cele mai înalte solvabilităţi din sistemul bancar românesc, şi explorează cea mai bună soluţie de valorificare a subsidiarei din România. Ktorides a afirmat că unitatea locală a fost permanent pe profit, iar, în opinia sa, o astfel de realizare în condiţii de criză financiară, inclusiv criza recentă din Cipru, recomandă vânzarea întregii afaceri şi nu a unor active. În aceste condiţii, directorul Marfin optează, practic, pentru o tranzacţie cu un jucător care nu este prezent pe piaţa locală, întrucât băncile din România nu ar avea interes decât pentru preluarea unor active.

EVENIMENTUL ZILEI

Magistraţii spulberă Constituţia lui Crin

Ignorat în mod repetat de la lucrările operaţiunii de revizuire a Legii fundamentale a României, în prima luare de cuvânt, Consiliul Superior al Magistraturii dinamitează planurile politicienilor referitoare la modificările care ating Justiţia. Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), Oana Schmidt- Hăineală, vicepreşedintele, Adrian Bordea, şi aproape toţi membrii Consiliului şi-au spus părerea cu privire la modificările propuse pentru revizuirea Constituţiei. Constatările forului suprem al judecătorilor şi procurorilor sunt de-a dreptul îngrijorătoare. Magistraţii vor trimite, luni, observaţiile lor şi în scris Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, condusă de liderul liberal al uniunii aflate la guvernare, Crin Antonescu.

Divide et impera. Politicienii vor să rupă judecătorii de procurori

Aleşii neamului se înghesuie să spargă rândurile magistraţilor. Liberalii vor să-i arunce pe procurori afară din CSM, definitiv, prin litera Constituţiei. Ca şi partidul lui Dan Diaconescu. PSD merge pe o cale mai domoală, privind forul care garantează independenţa Justiţiei. Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) resping amendamentele politicienilor la art. 133, privind modificările majore ale forului care garantează independenţa judecătorilor şi procurorilor.

Crin Antonescu, la egalitate cu Gigi Becali în preferinţele electoratului

Gigi Becali şi Crin Antonescu ocupă aceeaşi poziţie în preferinţele românilor, arată un sondaj CSOP publicat de rtv.net. La capitolul încredere în personalităţi politice, primul loc îl ocupă premierul Victor Ponta, cu 32%, urmat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, cu 30% şi de primarul Capitalei, Sorin Oprescu, cu 25 %. Urmează, la egalitate, cu 15%, prezidenţiabilul USL, Crin Antonescu, şi fostul deputat Gigi Becali, aflat în prezent în închisoare. Dacă s-ar realiza alegeri parlamentare în această perioadă, 58% dintre români ar vota cu USL, în timp ce 18% ar pune ştampila pe PDL. Sondajul a fost realizat de CSOP, în perioada 25 mai 2013 - 02 iunie 2013, pe un eşantion de 1103 persoane, având o marjă de eroare de +/-3%.

DNA: "Pe numele lui Lucian Duţă nu se efectuează acte de urmărire penală"

Premierul Victor Ponta consideră că revenirea lui Lucian Duţă la CNAS va împiedica buna funcţionare a instituţiei din cauza dosarelor penale pe care l-ar avea acesta. În acelaşi timp, Ponta a criticat limbajul folosit de actualul şef al CNAS, Doru Bădescu, la adresa lui Lucian Duţă, într-un comunicat transmis ieri. Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pe numele lui Lucian Duţă nu se efectuează acte de urmărire penală. "DNA a primit şi a înregistrat două rapoarte de control transmise de către Corpul de Control al Primului Ministru, privind aspecte legate de Casa Naţională de Sănătate, dosarele penale aflându-se în lucru în acest moment. Referitor la dl. Lucian Duţă, vă comunicăm că acesta nu are calitatea de învinuit sau inculpat în niciun dosar aflat pe rolul DNA, prin urmare faţă de acesta nu se efectuează acte de urmărire penală", potrivit DNA.

JURNALUL NATIONAL

Locul lui Motoc vrem! Calcule politice pe locul ca şi vacantat la CC prin plecarea Divei la CEDO

Iulia Antoanella Motoc se îndreaptă cu paşi siguri spre postul de judecător CEDO din partea României. Procedura de desemnare a candidaţilor este în desfăşurare, dar este limpede că judecătoarea Curţii Constituţionale se află pe lista scurtă, de trei, pe care Guvernul o va trimite la forul decident - Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Ministrul Justiţiei a dat chiar o declaraţie care arată cum stau lucrurile: "Dacă acest nume va fi Iulia Motoc, înseamnă că Iulia Motoc este cea care s-a prezentat cel mai bine". Evident că va fi o luptă aprigă în Senat pentru desemnarea candidatului USL între PSD, PNL şi PC. Numele posibile sunt ale senatorilor Şerban Nicolae, Tudor Chiuariu, Victor Ciorbea. Există şi varianta alegerii unui jurist cu experienţă din sfera parlamentarilor, cum este profesorul Bârsan, care şi-a încheiat mandatul la CEDO.

Viitura de pe Dunăre se apropie de România: cotele fluviului, aproape de recordul ultimilor 50 de ani în Serbia

Apele Dunării pe segmentul din Serbia al fluviului au atins joi o cotă-record pentru ultimii 50 de ani, conform Reuters. Autorităţile sârbe au făcut pregătiri în perspectiva producerii de inundaţii, după ravagiile provocate de viitură în importante regiuni din Europa centrală, dar au subliniat că nu se aşteaptă la un nivel la fel de mare de pagube ca în Germania, Austria, Slovacia, Polonia, Republica Cehă sau Ungaria, unde zeci de oameni au murit şi alte zeci de mii au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele din calea apelor. Militarii au fost puşi în alertă şi zeci de oameni au fost evacuaţi din locuinţe, în cea mai mare parte case de vacanţă, pe malul sârb al Dunării, în provincia nordică Vojvodina, la graniţa cu Ungaria şi Croaţia. La rândul ei, Croaţia a anunţat că ia "măsuri preventive" pentru a face faţă viiturii.

Rezultatele de la Bacalaureat după proba orală la limba română

Potrivit raportului Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, aproape 63 la sută dintre cei aproape 150.000 de candidaţi la bacalaureat înscrişi la proba orală de limba română au obţinut certificatul de utilizator experimentat, şase fiind eliminaţi pentru tentative de fraudă. La prima probă din bacalaureat, evaluarea competenţelor de comunicare în limba română, au fost înscrişi 149.717 de elevi, iar 3.920 (2,62%) au absentat. Cei mai mulţi candidaţi - 94.106 (62,86% din totalul celor înscrişi) - au obţinut certificatul de utilizator experimentat, 35.010 (23,38%) au obţinut certificatul de utilizator avansat, iar 16.675 (11,14%) au primit certificat de utilizator de nivel mediu.

NATIONAL

PNL, S.R.L.-ul lui Klaus Johannis

Numirea peste noapte a lui Klaus Johannis drept prim-vicepresedinte al PNL a luat prin surprindere pe toata lumea. Iar miscarea lui Crin Antonescu a fost greu de inteles, chiar daca, semioficial, s-a explicat ca astfel liderul liberal ar incerca sa-i arate pisica lui Victor Ponta. Implicarea lui Johannis la varful PNL nu a fost decat o strategie de marketing politic, menita sa acopere ceea ce s-ar putea transforma in "afacerea secolului". Primarul Sibiului este recunoscut drept unul dintre oamenii de baza ai elitistului Club Economic German. Clubul Economic German reuneste unele dintre cele mai importante companii nemtesti care deruleaza afaceri importante in tara noastra, in special in Timisoara si, mai ales, Sibiu. Reprezentantii din Romania ai multinationalelor ale caror multe firme mama sunt inregistrate in Germania si Austria sunt fosti cetateni romani de nationalitate saseasca.

Clinton: "Daca Obama nu intervine in Siria, o sa arate ca un prost total"

Fostul presedinte american, Bill Clinton, il sfatuieste pe Barack Obama sa intervina in Siria "ca sa dea rebelilor o sansa decenta sa-l invinga pe Assad". Cat timp toata lumea sta si planuieste, fara sa faca ceva concret, Bashar isi desfasoara trupele, intarite de iranieni si luptatori Hezbollah, pentru asaltul asupra Alepului. Bill Clinton este de parere ca SUA nu poate sta de lemn-Tanase in timp ce Rusia, Iranul si Hezbollah se amesteca in razboiul din Siria dintre revolutionari si regim. Administratia Obama, care s-a intrunit in mai multe sedinte pentru a discuta ce trebuie facut in privinta Siriei, este divizata intre cei care sustin inarmarea trupelor anti-Assad si cei care vor sa fie impusa o zona de interdictie de zbor. "Obama si oricare alt presedinte risca sa arate ca un prost total daca se ia dupa sondaje si devine mult prea precaut", a subliniat Clinton.

Consiliul Concurentei nu renunta la amenda pentru Orange

Curtea de Apel a admis ieri actiunea Orange de anulare a amenzii de 35 de milioane de euro, aplicata de Consiliul Concurentei, dar seful institutiei a avertizat ca va contesta decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Consiliul Concurentei a amendat in 14 februarie 2011 companiile Vodafone si Orange cu 35 de milioane de euro, respectiv 28,5 milioane de euro, pentru abuz de pozitie dominanta in piata. Concret, cele doua firme au practicat un tarif de interconectare mai mare decat cel reglementat de autoritatea de reglementare in comunicatii. Desi tariful reglementat in 2004-2006 era de zece centi, Orange si Vodafone practicau tarife de interconectare de 15-18 centi.

"Groparul Ultex" vinde ilegal un teren de 7 milioane de euro

Vasile Nitescu, supranumit "groparul Ultex", e pus pe fapte mari. El incearca sa vanda un teren de 14.808 mp situat intre bulevardul Tudor Vladimirescu si Sos. Progresului, unde a functionat SC Areca SA. Terenul a fost achizitionat in 2007 de firma Romilexim Trading Limited SRL, una dintre multele societati comerciale detinute de Nitescu, iar contractul de vanzare-cumparare a facut obiectul unui proces care s-a incheiat cu anularea acestuia, la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Asa ca, acum, Nitescu, prin firma Romilexim, este obligat sa returneze firmei falimentare Areca SA (prin administrator judiciar Rodicom IPURL) fabuloasa suma de 14 milioane de euro, cu titlu de "diferenta de pret". Culmea, desi executorii judecatoresti au scos terenul la licitatie, aceasta urmand sa aiba loc pe 11 iulie, Vasile Nitescu il vinde, in paralel. Reporterii "National" au descoperit ca Nitescu cere 550 de euro/mp si sustine ca terenul este "liber de sarcini".

Bursele scad in toata lumea. Vine o noua criza mondiala?

Bursa de la Tokyo a scazut cu peste sase procente intr-o singura zi, pietele de capital europene, inclusiv cea din Romania, inregistreaza pierderi, la fel si in SUA, iar Banca Centrala Europeana anunta ca nu are mijloace sa combata cauzele recesiunii din zona euro. Incepe o noua criza mondiala?

PUTEREA

Snowden detonează relaţiile americano-chineze

Relaţiile dintre Washington şi Beijing se află sub presiunea dezvăluirilor uluitoare ale lui Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), despre vastul program american de supraveghere al comunicaţiilor. Astfel, presa chineză a comentat posibilitatea ca serviciile americane de informaţii să aibă acces la sute de mii de calculatoare din China. Mai mult, Snowden a avertizat că va dezvălui "noi elemente explozive despre programul de monitorizare al NSA". În context, generalul american Keith Alexander, directorul NSA, a încercat să apere agenţia, explicând că zeci de ameninţări teroriste au fost contracarate graţie înregistrărilor telefonice.

NUMIRE. O femeie, la şefia CIA

Pentru prima dată o femeie a fost nominalizată în funcţia de adjunct al directorului CIA. Avril Haines, în vârstă de 43 de ani, adjunct al unui consilier al lui Obama şi jurist în Consiliul pentru Securitate Naţională (NSC), îl va înlocui în funcţie pe Michael Morell, au anunţat miercuri oficiali americani. Ea a colaborat, în trecut, cu actualul director John Brennan, un fost consilier al lui Obama în domeniul luptei împotriva terorismului. Haines îl va ajuta pe noul director CIAîn programul controversat al avioanelor fără pilot.

Erdogan le-a dat ultimatum protestatarilor

Primul-ministru turc Recep Tayyip Erdogan a lansat joi un "ultim avertisment" protestatarilor din Parcul Gezi. În consecinţă, Parlamentul European (PE) a aprobat o rezoluţie în care îşi exprimă "profunda îngrijorare" faţă de "folosirea disproporţionată şi excesivă a forţei de către poliţie împotriva protestatarilor". "Ne-am păstrat răbdarea până acum, dar răbdarea a ajuns la capăt. Lansez un ultim avertisment mamelor, taţilor. Vă rog, retrageţi-vă copiii de acolo", a avertizat premierul turc, potrivit Agerpres. Erdogan a încercat să dezamorseze protestul antiguvernamental, propunând un referendum pe tema proiectului din piaţa Taksim, în urma unei întrevederi cu reprezentanţii manifestanţilor. Unul dintre liderii protestatarilor, a respins propunerea cu privire referendum, explicând că nu este nici legală şi nici de dorit, scrie Mediafax.

ROMANIA LIBERA

Eroii de cartier. Cum pot fi învinse autorităţile locale

Să trezeşti în oameni spiritul de solidaritate, pentru a-şi apăra drepturile în faţa autorităţilor - aceasta este meseria de organizator comunitar. Activitate de care s-a ocupat, în SUA, şi Barack Obama, trei ani, în tinereţea sa. Primii trei specialişti în domeniu din România au reuşit să formeze, în Bucureşti, trei grupuri de cetăţeni care pun deja presiune pe primării, pentru rezolvarea unor probleme edilitare. Rezultatele n-au întârziat să apară. România liberă continuă seria articolelor despre adevăraţii lideri ai unor comunităţi care au reuşit să găsească soluţii la probleme pe care autorităţile nu aveau nici un gând să le rezolve. În numărul de astăzi, prezintă povestea cetăţenilor cu iniţiativă din Sectorul 6.

Cum a folosit Iliescu reţeta lui Petru Groza pentru a-i intimida pe opozanţi

România comemorează unul dintre cele mai crunte evenimente produse după căderea regimului comunist. Este vorba de mineriada din 13-15 iunie 1990. Acest eveniment a demonstrat întregii lumi că regimul condus de Ion Iliescu nu era capabil să se îndepărteze de tarele comunismului şi că, exact ca în perioada care a precedat instalarea Guvernului Petru Groza, liderii de extracţie comunistă sunt capabili să manipuleze anumite categorii sociale în aşa fel încât Opoziţia să fie intimidată prin violenţă fizică. La fel ca şi în anii 1945 - 1947, ţintele liderilor proveniţi din rândul comuniştilor au fost presa liberă, partidele de genul PNŢCD, care continuau tradiţiile democratice ale Partidului Naţional Român din Transilvania, precum şi tinerii studenţi care refuzau să accepte instaurarea pe termen lung a unui regim bazat pe fraudarea masivă a alegerilor.

ZIARUL FINANCIAR

Mişu Negriţoiu, ING: Statul să facă un fond de investiţii care să capitalizeze firmele industriale deţinute de români

A doua zi de ZF Bankers Summit '13 a adus în discuţie slăbiciunile din economie şi problema insolvenţelor care apasă portofoliile de credite ale băncilor. O soluţie ar fi ca statul să recapitalizeze firmele industriale cu capital românesc aflate în dificultate. "Statul ar putea să facă un fond de investiţii şi să devină acţionar într-un număr de societăţi care sunt subcapitalizate şi în care crede. Economiile postbelice aşa s-au construit. Nu trebuie să naţionalizezi, statul devine acţionar cu un pachet minoritar, de maxim 30%. Astfel, ar putea fi finan­ţate întreprinderi mici şi mijlocii, dar şi corpo­raţii mari cu capital autohton care au probleme de capitalizare. Nu au cum să reziste şi să se dezvolte în aceste condiţii", a declarat Ne­griţoiu.

A fost preluat acum şapte luni de Victor Ponta pentru a transparentiza administraţia publică, dar a dezamăgit: promisiunile au rămas "în aer". Cum motivează Cristian Botan eşecul

Tânărul doctorand Cristian Botan, cel care ar fi trebuit să facă deja cinci site-uri care să ajute la transparentizarea sistemului de administraţie publică, recunoaşte că nu a reuşit să îşi îndeplinească nici după şapte luni promisiunea. De altfel, chiar şi site-ul său - Publicjob.ro, platformă care să reunească toate joburile vacante de la stat - a intrat în "stand-by", niciun post nefiind publicat de pe data de 4 ianuarie 2013 până pe 7 iunie 2013, la ora 22.57, când pe site au apărut din nou 28 de noi joburi din instituţiile de stat. Un cititor al ZF spunea chiar încă din luna de­cembrie a anului trecut, când Cristian Botan a fost cooptat în echipa de consilieri a premie­ru­lui, că această acţiune nu va duce decât la "în­groparea" site-ului administrat de Cristian Botan.

Cât pierde Bucureştiul pentru că este singura capitală europeană unde 64.000 de câini "aleargă fără stăpân"

Un număr de 25 de bucureşteni sunt muşcaţi în medie zilnic de câini în Capitală, dintre care şapte sunt copii. Dar pierderile nu se rezumă numai la costul cu tratamentul medical, pentru că Bucureştiul pierde turism, afaceri, pierde imagine. De douăzeci de ani problema este exploatată electoral cu un singur rezultat - tot mai mulţi maidanezi. Aproape 4.100 de copii şi adulţi au fost muşcaţi de câini în primele patru luni ale acestui an, arată datele de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase prof. dr. Matei Balş din Bu­cureşti. În 72% din cazuri (2.969 de persoane) pacienţii care s-au prezentat la centrul antirabic al institutului au fost muşcaţi de câinii fără stăpân, potrivit informaţiilor obţinute de ZF.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb