REVISTA PRESEI 14.06.2014

Willy Homner
Revista Presei / 14 iunie 2014

ADEVARUL

Candidaţii pentru BNR: Mugur Isărescu, Cristian Popa, Bogdan Olteanu, Daniel Dăianu, Marin Dinu, Nicolae Dănilă, Agnes Nagy şi Virgil Stoenescu

Propunerile de candidaţi la BNR care au fost depuse până vineri la comisiile de buget sunt Mugur Isărescu, Cristian Popa, Bogdan Olteanu, Daniel Dăianu, Marin Dinu, Nicolae Dănilă, Agnes Nagy şi Virgil Stoenescu, a precizat deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, arătând că mai pot apărea schimbări. Gheorghe Ialomiţianu, citat de Mediafax, a precizat că termenul de depunere a acestor propuneri la comisiile de buget este până vineri la ora 14.00, însă până la audierile din comisii, care vor avea loc luni, pot apărea schimbări în susţinerea acestor candidaţi pentru Consiliul de Administraţie al BNR. Directorul Direcţiei Buget din Finanţe, Gheorghe Gherghina, şi ministrul pentru Buget, Liviu Voinea, îşi dispută ultimul loc disponibil din CA al BNR, iar poziţia celui numit va fi preluată, cel mai probabil, de un reprezentant al UNPR, au declarat pentru MEDIAFAX, joi, mai multe surse.

Fondul Proprietatea aduce acţionarilor, inclusiv străini, o jumătate de miliard de lei din dividendele companiilor la care deţine participaţii - perlele economiei

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat primele cinci luni cu un profit de 557,1 milioane de lei, datorită dividendelor care îi revin de la companii unde este acţionar, în principal de la OMV Petrom (SNP) şi Romgaz (SNG). La finalul primelor patru luni, FP a consemnat pierderi de 51,5 milioane de lei, însă înregistrarea dividendelor în luna mai a readus Fondul pe profit. Creanţele au urcat în luna mai cu 582,7 milioane de lei, la 617,4 milioane de lei, suma reprezentând în principal dividendele pe care Fondul Proprietatea urmează să le încaseze, însă pe care le-a înregistrat deja în evidenţele sale. Cea mai mare parte a dividendelor, respectiv peste 403 milioane de lei, provin de la OMV Petrom (278,3 milioane de lei valoare netă) şi de la Romgaz (124,7 milioane de lei valoare netă). Fondul deţine 19% din titlurile OMV Petrom şi 15% din acţiunile Romgaz, acestea fiind companiile care au distribuit cele mai mari dividende de la BVB în acest an, respectiv 1,744 miliarde de lei (valoare brută) şi, respectiv, 990,6 milioane de lei (valoare brută).

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar aduce 120 de lei în plus la un salariu mediu pe economie, angajatului sau angajatorului

Dacă s-ar reduce acum contribuţiile de asigurări sociale (CAS), iar această reducere s-ar aplica la salariul mediu brut pe economie de 2.395 de lei, câştigul ar fi de 120 de lei şi ar reveni angajatului sau angajatorului, în funcţie de varianta decisă de Guvern, arată calculele "Adevărul". Ultima raportare privind salariul mediu pe economie, venită de la Institutul Naţional de Statistică, arată că acest câştig a fost, în aprilie 2014, de 2.395 de lei brut şi de 1.735 de lei net. La aceste cifre corespund, în prezent, o cotă de CAS de 10,5% plătită de angajat, adică 251 de lei, şi una de 20,8%, plătită de angajator, respectiv 498 de lei. O reducere cu 5 puncte procentuale la nivelul angajatului ar însemna o cotă de CAS de 5,5%, adică 131 de lei, cu 120 de lei mai puţin decât în varianta prezentă. O reducere cu 5 puncte procentuale la nivelul angajatorului ar însemna o cotă de CAS de 15,8%, adică 378 de lei - tot cu 120 de lei mai puţin decât în varianta prezentă.

Cel mai scurt drum spre Grecia, prin noul punct de frontieră Makaza-Nimfea

Noul punct de trecere a frontierei dintre Bulgaria şi Grecia, Makaza-Nimfea, aduce mai aproape de români celebrele plaje greceşti. Cei 375 de kilometri ai drumului Ruse-Makaza, care leagă România de Grecia, se parcurg în aproximativ 5 ore. Vara şi-a intrat deja în drepturi, iar românii se pregătesc să plece în concediu. Cum Grecia este una dintre destinaţiile cele mai accesibile, ca în fiecare an, românii vor lua cu asalt litoralul elen. Până acum, turiştii aveau la dospoziţie mai multe rute de tranzitare a Bulgariei, fiecare cu anumite dezavantaje. În septembrie 2013, Bulgaria şi Grecia au inaugurat un nou punct de trecere a frontierei la Makaza-Nimfea. Este cel de-al doilea punct de trecere deschis între cele două ţări, în ultimii trei ani, după cel de la Zlatograd-Thermes. Punctul de frontieră Makaza a fost închis în anul 1945, consecinţă a izolării blocului comunist, din care făcea parte şi Bulgaria, de statele care nu erau satelite URSS.

Americanii nu trimit trupe în Irak dar explorează alte "opţiuni": Primul portavion în drum spre Golful Persic

Administraţia de la Washington a decis să nu trimită trupe în Irak, însă alte "opţiuni" au fost luate în calcul, conform declaraţiei de vineri a preşedintelui american, Barack Obama. În decurs de câteva ore de la această declaraţie, Statele Unite au trimis portavionul George H.W. Bush în Golful Persic pentru a fi disponibil în cazul în care preşedintele american decide efectuarea de raiduri aeriene în Irak, afirmă surse oficiale americane citate de CNN. "Nu vom trimite efective militare combatante în Irak, dar am cerut echipei de consilieri în materie de securitate naţională să pregătească un eventai de opţiuni pentru susţinerea forţelor de securitate irakiene", a declarat Obama de la Casa Albă, subliniind că "fără un efort politic, orice acţiune militară va fi sortită eşecului". În acelaşi discurs, liderul de la Casa Albă a îndemnat liderii comunităţilor religioase din Irak să pună capăt disensiunilor şi să rezolve conflictul pe cale paşnică.

SUA refuză să dialogheze cu Iranul pe tema crizei din Irak

Statele Unite ale Americii nu vor discuta despre criza din Irak cu Iranul, anunţă Departamentul de Stat american, în contextul în care Teheranul a reiterat susţinerea pentru Guvernul şiit de la Bagdad, confruntat o intensificarea activităţilor insurgente. "Nu, nu discutăm cu iranienii despre situaţia din Irak", a declarat Marie Harf, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american. "Toţi vecinii Irakului, inclusiv Iranul, nu trebuie să facă nimic care să destabilizeze şi mai mult situaţia şi nu trebuie să alimenteze tensiunile comunitare între şiiţi şi sunniţi", a adăugat oficialul american,. De cealaltă parte, preşedintele Iranului, Hassan Rohani, a reiterat vineri că susţine eforturile Bagdadului pentru combaterea "terorismului".

Aroganţele lui Mihai Vlasov: a fluturat un teanc de bani în faţa judecătorilor

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihai Vlasov, a declarat vineri că procurorii spun "numai imbecilităţi" în dosarul în care îl acuză de trafic de influenţă, el adăugând că în rechizitoriu s-au spus "numai minciuni" şi că Parchetul nu are legătură cu justiţia. Mai mult, citat ca martor în dosarul în care clanurile Caran şi Duduianu sunt acuzate de cămătărie, Vlasov a fluturat un teanc de bani în faţa judecătorilor. Pe de altă parte, Vlasov a spus că îi era mai bine în perioada în care era arestat preventiv decât acum, când se află în arest la domiciliu. "Arestul la domiciliu este o formă perversă de arest, era mai bine în arest preventiv. Este ca şi cum, dacă îţi plac dulciurile, te trimit într-o cofetărie, te lasă acolo şi îţi interzic să le mănânci", a explicat Vlasov. El a mai ţinut să sublinieze că nu sfidează justiţia. "Am fost judecător, nu sfidez justiţia. Sunt judecători care pot greşi, dar justiţia nu greşeşte", a spus Mihail Vlasov.

Ex-liberalul Viorel Cataramă, candidatură voalată la preşedinţie, ca independent

Fostul liberal Viorel Cataramă ar putea candida la Preşedinţia României. Milionarul băcăuan a făcut mai multe declaraţii presei, după întâlnirea de promoţie la 40 de ani de la finalizarea Colegiului Naţional "Gheorghe Vrănceanu" din Bacău, în care şi-a prezentat viziunea asupra reformării statului român, dar şi în ceea ce priveşte viitorul preşedinte al României. Viorel Cataramă doreşte reformarea din temelii a partidelor politice, pe care le consideră ca fiind cele mai bine organizate structuri mafiote. Omul de afaceri băcăuan consideră necesare schimbarea legilor, a Constituţiei, independenţa Justiţiei şi a altor instituţii. O altă idee vehiculată, pentru bunul mers al democraţiei din România, este aceea ca numirile în instituţiile cheie să nu se mai facă pe criterii politice.

Lupte crâncene în estul Ucrainei

Luptele continuă în estul Ucrainei, în special la Doneţk, Lugansk şi Mariupol, între forţele guvernamentale ucrainene şi insurgenţii separatişti. Şi în zona de frontieră cu Federaţia Rusă se duce o bătălie crâncenă. Soldaţi ruşi, îmbrăcaţi ca insurgenţii, au consolidat o zonă lângă oraşul Sniejnoie din regiunea Doneţk, potrivit censor.net. O unitate aeropurtată ucraineană implicată în operaţiunea antiteroristă pe teritoriul regiunilor Lugansk şi Doneţk a înregistrat pierderi în lupta cu insurgenţii la graniţa cu Rusia. Trupa de desant din Nokolaev a nimerit într-o ambuscadă, doi paraşutişti fiind ucişi , iar cel puţin douăzeci ar fi răniţi, scrie presa ucrainenaă. Până sâmbătă, frontiera Ucrainei cu Rusia, pe segmentul regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk va fi controlată de forţele ucrainene. Toate căile de acces vor fi ţinta vehicolelor blindate, iar încercările militanţilor de a trece graniţa vor fi împiedicate, a declarat consilierul ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gheraşcenko.

EVENIMENTUL ZILEI

Putin şi Barroso au convenit asupra unor consultări tripartite pe tema Ucrainei

Vladimir Putin şi Jose Manuel Barroso au purtat, vineri, o conversaţie telefonică, în cursul căreia au convenit asupra unor consultări tripartite pe tema Ucrainei. Discuţia a avut loc după ce preşedintele rus a subliniat necesitatea încetării operaţiunii armate şi achitării datoriei la gaze, relatează AFP.

"Vladimir Putin a subliniat, în primul rând, necesitatea încetării fără întârziere a operaţiunii armate desfăşurate de (autorităţile de la) Kiev în sud-estul ţării", a anunţat Kremlinul într-un comunicat.

Pe de altă parte, preşedintele rus a evocat cu preşedintele Comisiei Europene "problema rambursării de către Kiev a datoriei sale la gazele ruseşti", potrivit aceleiaşi surse.

În cele din urmă, cei doi lideri au convenit asupra unor "consultări între Rusia, Uniunea Europeană şi Ucraina la nivel de experţi şi miniştri în contextul pregătirii semnării Acordului de asociere UE-Ucraina", a anunţat Kremlinul.

Armata americană şi-a mutat "cavaleria" în Europa

Cinci bombardiere strategice au fost relocate la o bază britanică cu scopul nedeclarat de a transmite un avertisment ferm Rusiei.

Anunţul relocării a cinci bombardiere strategice în Europa nu a surprins pe nimeni. Punct culminant al unui proces de transfer, fie şi temporar, de capacităţi militare în estul Europei pe fondul crizei ucrainene, prezenţa pieselor de rezistenţă ale armatei americane pe bătrânul continent este menită să sublinieze unitatea aliaţilor şi să transmită un avertisment ferm Rusiei.

Oficial, relocarea celor cinci bombardiere - trei B-52 şi două B-2 - nu are nicio legătură cu ceea se întâmplă în fosta republică sovietică. Neoficial, fiecare în cadrul NATO poartă un mesaj dur adresat Moscovei.

Topul celor mai bune francize: Cum să faci bani cu ideile altora!

În România operează, în prezent, peste 500 de companii în franciză care realizează anual afaceri estimate la 1,4 miliarde de euro. Cele mai de succes francize sunt cele din zona de fast-food şi servicii, afirma experţii de la compania de business information şi credit management KeysFin. Investiţia medie în deschiderea unui business "la cheie" este de 10.000 de euro. Francizele în domeniul serviciilor, în special HORECA, de la fast-food-uri la patiserii şi home-delivering, sunt considerate ca având cel mai mare potenţial de creştere, asta datorită numărului mare de potenţiali clienţi şi rulajului financiar permanent. Cu o investiţie minimă şi costuri de exploatare reduse, acestea pot aduce un profit substanţial, în condiţiile în care clientela va continua să crească, odată cu schimbarea obiceiurilor de consum. Specialistii KeysFin afirmă că succesul francizelor este dat, pe de o parte, de potenţialul de dezvoltare, iar pe de alta de valoarea mică a investiţiei - între 5000 şi 20.000 euro.

Schimbări în conducerea Romgaz: Dumitru Chisăliţă devine administrator al societăţii

În cadrul şedinţei Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Romgaz Mediaş (SNG), Dumitru Chisăliţă a fost numit în calitate de administrator al societăţii după demisia lui Eugen Doroş, se arată într-un comunicat remis de companie Bursei de Valori Bucureşti. Chisăliţă îl înlocuieşte în funcţie pe Eugen Dragoş Doroş, care a demisionat, potrivit comunicatuluii transmis de Romgaz. Mandatul lui Chisăliţă este valabil până în 14 mai 2017. Chisăliţă a fost până în 2012 director de furnizare în Romgaz. În acelaşi an a ocupat pentru o scurtă perioadă funcţia de director general interimar, după care a fost numit consilier în Ministerul Economiei. El a demisionat după câteva săptămâni din funcţia de consilier în minister invocând "lipsa dialogului", "abordările populiste specifice unui an electoral" şi "lipsa delimitărilor intereselor naţionale faţă de alte interese în interiorul instituţiilor de stat". Romgaz a anunţat, tot vineri, că Adrian Volintiru, de asemenea membru în CA, a demisionat. Compania Romgaz este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, care deţine 70% din

Proxeneţii îşi supravegheau prostituatele prin microfoane şi le obligau să ţină evidenţa încasărilor pe hârtie

Procurorii DIICOT au efectuat percheziţii în Capitală, Braşov, Sibiu şi Ialomiţa, în cadrul unei acţiuni de destructurare a unei grupări specializată în trafic de persoane şi proxenetism. Cristinel Năstase, Ionel Stareţu şi Monica Ionela Stareţu au fost reţinuţi pentru 24 de ore. Potrivit anchetatorilor, în perioada februarie - iunie 2014, Cristinel Năstase şi Monica Ionela Stareţu au racolat 10 tinere pe care le-au obligat să se prostitueze. Cei doi, sprijiniţi şi de alte persoane, au închiriat apartamente în regim hotelier în Cluj-Napoca, Sibiu şi Braşov, în care tinerele au fost plasate şi au publicat anunţuri pe internet în vederea racolării clienţilor care solicitau servicii sexuale. Tinerele erau supravegheate prin intermediul unor microfoane controlate de la distanţă şi a unor camere video. Procurorii susţin că fetele erau obligate să se supravegheze reciproc şi să le comunice traficanţilor informaţiile aflate despre celelalte. Fiecare tânără era obligată să ţină evidenţa încasărilor şi să transmită sms-uri către traficanţi, în care să comunice ora intrării în cameră cu clientul şi preţul.

Fiul miliardarului Rockefeller a murit într-un accident de avion

Fiul miliardarului şi filantropului american David Rockefeller a murit, vineri, după ce s-a prăbuşit cu un avion ultrauşor în statul american New York, informează presa americană.

Potrivit New York Daily News, citat de Mediafax, avionul ultrauşor în care se afla Richard Rockefeller, în vârstă de 65 de ani, s-a prăbuşit imediat după decolarea de pe aeroportul Westchester, în statul New York.

Richard Rockefeller intenţiona să revină în statul Maine după ce participase la ziua de naştere a tatălui său, David Rockefeller, care a împlinit 99 de ani.

Potrivit anchetatorilor, avionul de tip Piper PA-46 s-a prăbuşit cel mai probabil din cauza unei erori de pilotaj pe fondul condiţiilor meteo nefavorabile.

JURNALUL NATIONAL

Avion al armatei ucrainene, DOBORÂT de separatişti la Lugansk. CNN: 49 de soldaţi ucraineni au fost ucişi

Un avion militar de transport Il-76 a fost doborât de separatişti sâmbătă dimineaţă, la Lugansk, în estul Ucrainei, mai multe persoane pierzându-şi viaţa, a anunţat Ministerul Apărării de la Kiev. 'Teroriştii au tras cinic şi în mod trădător cu o mitralieră de calibru mare şi au lovit avionul IL-76 al armatei ucrainene care transporta trupe şi urma să aterizeze pe aeroportul din Lugansk', se arată în comunicatul ministerului. Un portal de ştiri din Ucraina scrie că 30 de soldaţi ar fi murit după ce avionul a fost lovit de o rachetă trasă de miliţiile proruse. Iar CNN, care citează surse din interiorul ministerului ucrainean al Apărării, susţine că la bordul avionului se aflau 49 de persoane. În document se precizează că la bordul avionului se aflau militari şi echipamente. Ministerul prezintă condoleanţe familiilor 'soldaţilor ucişi' al căror număr nu a fost precizat. Lugansk este capitala uneia din cele două regiuni din estul Ucrainei unde are loc o insurecţie armată prorusă.

Surse - DNA Constanţa intenţionează să ceară arestarea lui Mircea Băsescu

Jurnalistul Radu Tudor a declarat, citând o informaţie ce i-a parvenit pe surse, că DNA Constanţa ar intenţiona să solicite arestarea lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Mircea Băsescu. "Procurorii cer reţinerea preventivă a lui Mircea Băsescu. Informaţia este pe surse confidenţiale, neexistând certitudinea ei", a spus Radu Tudor. Prezent în studioul emisiunii, avocatul Pavel Abraham, apărătorul lui Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial, şi al ginerelui acestuia, Marius Constantin, în dosarul în care sunt cercetaţi pentru presupusa şantajare a lui Mircea Băsescu, a admis că în acest moment al anchetei acest lucru este perfect posibil. Referitor la conţinutul înregistrărilor cu Mircea Băsescu, depuse la dosar, Pavel Abraham a declarat că acestea completează "în mod fericit" ancheta procurorilor.

Al patrulea cel mai bogat om din Ucraina a propus ridicarea unui zid de 2.000 km la frontiera cu Rusia

Un guvernator miliardar ucrainean a prezentat vineri preşedinţiei de la Kiev proiectul construcţiei unui zid cu o lungime de 2.000 km, cu sârmă ghimpată, prin care să treacă energie electrică, la frontiera cu Rusia, relatează France Presse şi Interfax-Ukraina, conform Agerpres. Igor Kolomoiski, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina cu o avere estimată la 1,8 miliarde de dolari, care a fost numit recent guvernator în regiunea Dniepropetrovsk (est) estimează că o astfel de protecţie este necesară 'pentru a preveni orice incursiune din partea statului care duce o politică agresivă faţă de Ucraina'. 'Acest proiect poate fi pus în aplicare în termen de şase luni', a asigurat viceguvernatorul regiunii Dniepropetrovsk, Sviatoslav Oliinik, într-o declaraţie pentru agenţia de presă Interfax-Ukraina. Proiectul, ale cărui costuri sunt estimate la 100 milioane de dolari, prevede construcţia unui gard metalic din oţel de înaltă rezistenţă, cu sârmă ghimpată, prin care să treacă curent electric, de-a lungul a 1.920 de km a frontierei cu Rusia, a adăugat el.

Populaţia globului, depăşită de numărul abonamentelor la telefonie mobilă

Din 2015, totalul abonamentelor pentru serviciile de telefonie mobilă va depăşi ca număr populaţia lumii. Acestea au crescut cu 7% de la an la an - numai în trimestrul întâi al anului 2014 au crescut cu 120 de milioane de abonamente. Numărul abonamentelor de broadband mobil a continuat să crească şi va atinge cifra de 7,6 miliarde până la sfârşitul anului 2019, reprezentând peste 80% din numărul total de abonamente pentru serviciile de telefonie mobilă, potrivit studiului Ericsson Mobility Report. Conform sursei citate, în doi ani numărul de abonamente pentru smartphone-uri va depăşi cel pentru telefoanele mobile clasice, iar în 2019, acesta va atinge cifra de 5,6 miliarde. În Europa, numărul de abonamente pentru smartphone-uri va ajunge la 765 de milioane în 2019, depăşind populaţia continentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb