REVISTA PRESEI - 14.09.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 septembrie 2010

ADEVĂRUL

Vîntu, agăţat într-un dosar de siguranţă naţională. Parchetul, sesizat de SRI

Serviciul Român de Informaţii a sesizat Parchetul General, la 24 noiembrie 2009, cu privire la actele de favorizare a infractorului pe care le-ar fi făcut Sorin Ovidiu Vîntu. Această notă a fost redactată în baza valorificării a două mandate emise de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în baza Legii nr. 51/1991 privind siguranţa naţională a României. Cum majoritatea interceptărilor din acest dosar sunt din lunile octombrie şi noiembrie, avocaţii lui SOV au cerut Tribunalului Bucureşti motivele pentru care clientul lor a fost interceptat.

Teodosie Hăpşăneanul, lăsat în plata Domnului

Teologii condamnă deciziile arhiepiscopului Teodosie al Tomisului. Biserica tace. Patriarhia Română refuză să pornească o anchetă în cazul averii Mănăstirii din Dorna Arini pe care ÎPS Teodosie şi-a însuşit-o, aşa cum a relatat "Adevărul", săptămâna trecută. Patriarhia nu va porni nicio anchetă pentru felul în care a devenit Înaltpreasfinţitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, proprietarul mai multor bunuri ale unei mănăstiri din Suceava.

Liber la naşteri: China se pregăteşte de o explozie demografică

Autorităţile de la Beijing vor pune capăt, după 30 de ani, politicii "un singur copil pe familie". Îmbătrânirea populaţiei şi nevoia de forţă de muncă sunt principalele motive pentru care guvernul chinez vrea să renunţe la politica "maximum un copil într-o familie". Guvernanţii de la Beijing consideră că regula veche de mai bine de 30 de ani care permite cuplurilor să aibă un singur copil nu mai este benefică în contextul în care economia Chinei, a doua economie a lumii, a început să-şi revină rapid după criza economică.

Unii profesori preferă şomajul

Anca Coca a predat engleza mai mult de 10 ani în şcoli generale. De curând a terminat şi Facultatea de Turism, la care s-a înscris "pentru o răspundere mai mare". În plus, ea a dat în urmă cu câteva săptămâni examenul de titularizare şi a obţinut un post la Liceul Teoretic "Mihail Kogălniceanu", aflat la 25 de kilometri distanţă de domiciliul din Constanţa. "După ce am semnat, m-am gândit să întreb ce salariu voi avea. Mi s-a explicat că fără gradaţia de merit, fără < spor de navetă >, pentru că vin din altă localitate, şi cu tăierea de 25%, voi rămâne cu cel mult 390 de lei în mână.

CURENTUL

Vîntu şi-a trimis locotenentul la Viena, pentru recurs

Avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu au obţinut ieri, de la Viena, un document extrem de important pentru scoaterea din arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu. Este vorba despre un certificat medical semnat, conform surselor noastre, de un renumit cardiolog care i-a ales lui SOV un diagnostic din afara listei celor care permit tratarea în reţeaua medicală a penitenciarelor din România. Modul în care a fost obţinut acest document arată că SOV nu s-a aşteptat să fie arestat, pentru că dacă ar fi anticipat mutarea procurorilor ar fi fost deja pregătit s-o contracareze. Or, demersurile pentru obţinerea certificatului au fost declanşate imediat după ce instanţa a decis, vineri noaptea, arestarea sa preventivă pentru 29 de zile.

Udrea nu renunţă la ideea separaţiei politicii de afacerile cu statul ale aleşilor PDL

Odată ce remanierea Cabinetului Boc a fost realizată cu succes de liderii PDL în sensul în care actuala majoritate a rămas neschimbată, problema separării politicii de afacerile cu statul pare a fi în momentul de faţă miza bătăliei preşedintelui interimar al PDL Bucureşti, Elena Udrea, pentru recredibilizarea partidului. Practic, ceea ce părea în urmă cu câteva luni un subiect închis pe masa BPN al democrat-liberalilor - separarea afacerilor cu statutul de funcţia politică - este, pe termen mediu şi lung, un motor de consolidare internă a imaginii Elenei Udrea, în sensul în care va găsi o schemă tehnică de punere în practică a dezideratului acestuia.

Pliciul, de Tia Şerbănescu

Anul acesta nefiind electoral ci an de criză, nici preşedintele Băsescu şi nici liderii opoziţiei nu s-au mai dus la Ţebea ca să ni-l dea de exemplu pe Avram Iancu. Singura care "a înfruntat cu capul sus" (vorba dlui Băsescu) mulţimea a fost dna Roberta Anastase care a încasat toate huiduielile destinate clasei politice. Iată o dovadă că atenţia populaţiei n-a fost deturnată de la gravele probleme cu care se confruntă ţara spre arestarea lui S.O. Vîntu. E şi jignitor de altfel să crezi că populaţia e atât de amnezică şi de naivă - chiar dacă populiştii de la OTV o numesc "prostime" - încât să uite de necazuri doar pentru că SOV a dat de necaz iar trustul SOVietic a pierdut bătălia.

Muzeul Ţăranului Român şi-a deschis porţile

Zilele Muzeului Ţăranului Român au început prin târguri, expoziţii şi ateliere meşteşugăreşti. Meşteri, iconari, cruceri şi artişti ne vor bucura ochiul şi inima cu: troiţe şi cruci, icoane şi izvoade, pristolnice şi pecetare, miniaturi, îngeri ţesuţi, poveşti despre cruceri şi atelierele lor. Pânzături, prescuri şi oale de praznic, vin pentru pomenire. Postim cu dulceţuri, compoturi, pâinişoare, mere şi nuci. Nu vor lipsi nici atelierele de pictat icoane pe sticlă şi pe lemn pentru copii cu meşteri iconari în fiecare zi de târg de la ora 11.00.

CURIERUL NAŢIONAL

Poliţia creditelor strânge băncile cu uşa

În această perioadă creditorii emit consumatorilor care au credite acte adiţionale de modificare a contractelor în conformitate cu prevederile OUG 50/2010. Potrivit ANPC principalele modificări în acest caz sunt cele legate de formula de calcul a ratei dobânzii variabile şi de comisioane. În contractele de credit cu dobândă variabilă, dobânda va fi raportată la un indice de referinţă variabil (ROBOR, EURIBOR, LIBOR, rata dobânzii de referinţă a BNR în funcţie de moneda creditului) şi o marjă fixă a băncii care nu va putea fi majorată pe toată durata derulării contractului, putând fi însă redusă. Creditorul nu are voie să schimbe tipul de dobândă (din variabilă în fixă sau invers) şi nici să majoreze rata dobânzii.

Exporturi de succes: Narco-traficanţii din Mexic, înarmaţi cu AK 47 româneşti

Traficul transfrontalier se ridică la o rată de până la 5.000 de arme pe an. La frontiera dintre SUA şi Mexic există aproximativ 7.000 de magazine. În ultimii patru ani au fost ucişi peste 2.000 de poliţişti şi agenţi federali. După scandalul închisorilor CIA şi al armelor furate din unităţi militare o altă informaţie bulversează România: un raport american privind traficul de arme, citat de Washington Post, sugerează că traficanţii de droguri din Mexic ar folosi arme româneşti de asalt AK 47.

România se vinde pe bani puţini

Potrivit mediului de afaceri, aceasta este principala atractivitate pentru investitorii străini care mai doresc să vină la noi. Pîrvu: Din cauza crizei a scăzut foarte mult valoarea activelor, ceea ce în altă ţară nu se întâmplă, şi de aici vine atractivitatea României. Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă investitorii străini în România este falimentul partenerilor locali. "În timpul crizei economice, cea mai mare diferenţă între majoritatea companiilor româneşti şi investitorii străini a constat în faptul că cele româneşti au redus iniţial costurile prin concedierea angajaţilor, în timp ce investitorii străini au analizat mai întâi portofoliul de produse şi costurile înainte de a lua decizii de optimizare. Acest lucru i-a ajutat să nu îşi piardă know-how-ul şi sustenabilitatea şi astfel vor arăta semne de creştere mai devreme", a declarat, într-un comunicat, René Schöb, partener al LeitnerLeitner.

Principiul impozitării corecte, de Alin Teodorescu

O nouă scrisoare de intenţie a Guvernului României către FMI a fost publicată săptămâna trecută. Acesta este un document care permite boardului FMI să elibereze şi ultima tranşă a împrumutului de stabilizare. După ce tranşa intră în conturile BNR, suntem pe picioarele noastre. În ciuda a ceea ce s-a scris prin presă, nu mai putem solicita alt împrumut de la FMI. Statutul FMI nu permite să se acorde două împrumuturi de stabilizare unul după altul. Până la plata integrală a împrumutului (către FMI şi către Comisia Europeană), poţi să ceri suplimentarea unui împrumut, dar nu două, unul după altul.

Centrul Istoric al Capitalei, pavat cu piatra cubică de pe B-dul Aviatorilor

Considerate monument istoric, bucăţile de piatră cubică aduse din Italia în urmă cu o sută de ani pentru a pava Bulevardele Aviatorilor şi Constantin Prezan au fost deja scoase şi depozitate pe o stradă din cartierul Ghencea, urmând să fie folosite în refacerea unor artere din Centrul Istoric al Capitalei. "Piatra cubică scoasă de pe Bulevardele Aviatorilor şi Constantin Prezan a fost numărată bucată cu bucată şi am renumărat cu bucată cu bucată şi am depozitat-o pe Strada Cooperativei. Am încredere şi garantez că această piatră considerată monument istoric va ajunge în Centrul Istoric", a spus Sorin Oprescu, citat de Mediafax, fără a preciza însă care artere şi piaţete vor fi pavate sau care este valoarea financiară a pietrei cubice.

O nouă ierarhie mondială a celor mai competitive ţări

Un raport anual al Forumului Economic de la Davos ("Global Competitivness Report" ediţia 2010/2011) elimină Statele Unite de pe poziţiile fruntaşe ale listei ţărilor cu cea mai mare competitivitate. Încă de anul trecut , pe primul loc ajunsese Elveţia, poziţie pe care rămâne şi anul acesta. Statele Unite, în declin continuu la acest indicator, a ajuns anul acesta pe locul al patrulea, în timp ce Suedia a trecut de pe locul patru pe locul al treilea. Surpriză sau nu, pe locul al doilea se află la ora actuală Singapore. Surse ale Forumului de la Davos au precizat că la stabilirea clasamentului au fost avuţi în vedere peste 110 factori, între care calitatea infrastructurilor ţării analizate, sistemul său de educaţie şi de sănătate, dimensiunea pieţei interne, forţa de muncă disponibilă.

Explozia ţărilor emergente

Progresele înregistrate în materie de competitivitate de către ţările emergente - chiar dacă nu toate - au fost marea surpriză pentru autorii raportului Forumului de la Davos. Experţii respectivi relevă performanţele a două regiuni ale planetei - Extremul Orient, în frunte cu China, precum şi unele ţări din zona Golfului. China a intrat în Topul celor 30 "cei mai buni elevi" la competitivitate, ocupând locul 27 (anul trecut s-a aflat pe poziţia 29), graţie infrastructurilor, ameliorării sistemului său financiar (care a permis accesul mai uşor la credite bancare), graţie investiţiilor străine, promovării tehnologiei de vârf.

EVENIMENTUL ZILEI

Cătălin Harnagea, fost şef SIE: "Sorin Ovidiu Vîntu căuta oameni în zona interlopă pentru a-i folosi în asasinate"

Sorin Ovidiu Vîntu avea o listă cu persoane care trebuiau eliminate. În exclusivitate, Evenimentul Zilei a obţinut un interviu cu Cătălin Harnagea, una dintre persoanele vizate. "În 2000, am primit un raport care spunea că Sorin Ovidiu Vîntu căuta oameni în zona interlopă pentru a-i folosi în asasinate. Raportul mi-a fost înaintat fiindcă, după spusele acelui ofiţer eram o posibilă ţintă", a declarat Harnagea pentru EVZ.

Metodele "oarecum ilare" ale lui Vîntu

Omul de afaceri reprezintă "un pericol pentru ordinea publică", susţin judecătorii. Printre motive: pare să-i fi luat în râs pe anchetatorii români. Metoda prin care Vîntu şi "ajutoarele" sale încercau să scape de urmărire, aceea de a schimba des numerele de telefon, este şi ea inutilă, atâta vreme cât îşi trimiteau între ei, înainte de schimbarea efectivă, SMS-uri cu noile numere, tot de pe telefoanele vechi.

Robert Turcescu, 100% la postul B1: Mi-aş acorda şi mie o bilă neagră

Jurnalistul vorbeşte despre noua sa emisiune, care va începe la sfârşitul acestei luni. Robert Turcescu va reveni în faţa telespectatorilor cu o nouă producţie, marca "100%", difuzată de B1. Ieri, a răspuns la câteva întrebări ale reporterului EVZ. "Voi reveni la formula iniţială de realizare a acestei emisiuni, în care dezbaterea avea loc cu un singur invitat. Nu vorbim neapărat de un talk-show, ci vorbim de un interviu de televiziune. Poate vor exista momente în care voi aduce la masă doi sau trei invitaţi, dar aş vrea ca aceasta să constituie excepţia şi nu regula".

FINANCIARUL

OUG 50/2010: Clienţii au obţinut câteva beneficii, dar sistemul bancar câştiga războiul

Aplicarea prevederilor OUG 50/2010 nu va duce la scăderea mult aşteptată a dobânzilor. Noua legislaţie privind contractele de credit a provocat un conflict deschis între bănci şi clienţii acestora. În pofida beneficiilor obţinute de persoanele cu credite, se pare că sistemul bancar va ieşi în cele din urmă învingător, deoarece nu a redus costurile împrumuturilor. Bancherii acţionează pe toate fronturile pentru a obţine modificarea OUG 50/2010. Pe de altă parte, ei susţin că OUG 50/2010 a fost concepută pentru a creşte transparenţa, nu pentru a reduce costurile.

Ipocrizia şefilor FMI

Instituţia financiară pledează, cu ocazia seminariilor, pentru păstrarea angajaţilor, dar susţine măsurile de austeritate, care duc implicit la creşterea şomajului. Ajutorul de şomaj a fost redus în România cu 15%, deşi FMI îndeamnă la extinderea ajutoarelor şi la stimulente fiscale. Fondul Monetar vrea stimularea consumului, dar a acceptat reducerea salariilor. Studiile Fondului Monetar Internaţional arată că piaţa muncii este într-o situaţie înfricoşătoare. Instituţia financiară îndeamnă guvernele să ia măsuri pentru crearea de locuri de muncă şi pentru extinderea ajutoarelor de şomaj. Cu toate acestea, când vine vorba despre negocierile cu guvernele care au împrumutat bani de la FMI, autorităţile se văd nevoite să accepte condiţiile instituţiei financiare, care înseamnă şomeri şi salarii reduse.

Finanţele au vândut o treime din titlurile de stat

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a reuşit ieri să vândă certificate de trezorerie cu scadenţa la un an în valoare de 372 de milioane de lei, în condiţiile în care programase să atragă un miliard de lei. Finanţele şi-au menţinut strategia de a respinge ofertele cu dobânzi mai mari de 7% pe an. La precedenta licitaţie pentru titluri cu scadenţa la un an, MFP a reuşit să atragă împrumuturi de doar 115 milioane de lei din valoarea programată de 800 de milioane de lei, la un randament anual de 7%. Pe parcursul lunii precedente, Finanţele au reuşit să atragă de la bănci împrumuturi în valoare de 3 miliarde de lei, în condiţiile în care planificase să se îndatoreze cu peste 4 miliarde de lei pentru finanţarea deficitului bugetar.

Guvernul vrea să impoziteze programatorii după ce a promis că le menţine facilităţile

Varujan Pambuccian: Ministerul de Finanţe trebuie să facă eforturi pentru a menţine neimpozitarea veniturilor obţinute de IT-işti. Nepotrivire. La câteva zile după ce Guvernul României a promis Comisiei Europene că va extinde baza de impozitare, inclusiv prin eliminarea graduală a scutirilor de la impozitul pe venit pentru programatorii IT, noul ministru al Comunicaţiilor, Valerian Vreme, spune că una dintre priorităţile sale este creşterea rolului programatorilor în dezvoltarea societăţii informaţionale din România.

Confederaţia lui Petcu a fost lasată să protesteze singură

Peste 20.000 de sindicalişti ai CNSLR-Frăţia vor participa, pe 22 septembrie, la un miting şi un marş în Capitală, în timp ce alte confederaţii au refuzat să accepte un protest comun. Marius Petcu, preşedintele CNSLR-Frăţia, a afirmat ieri că s-a decis organizarea unui miting şi a unui marş, în aceeaşi zi cu protestul anunţat de Federaţia "Sanitas", şi că a transmis şi celorlalte confederaţii propunerea de a face un protest comun, dar nu a primit semnale că ar fi de acord.

GÂNDUL

Cum s-au înghesuit peste 10.000 de români pe 300 de joburi. Cine face angajări în România

În ciuda crizei, unele companii investesc în continuare în România. După ce a angajat 250 de persoane, Procter&Gamble va mai recruta încă 50 pentru noua fabrică de la Urlaţi. Şi francezii de la Automobile Dacia îşi măresc echipa. Dorinţa românilor de a-şi găsi un loc de muncă bun este la cote maxime. Peste 10.000 de persoane şi-au depus CV-ul în speranţa că vor fi angajate la fabrica de şampoane şi produse de îngrijire a Procter & Gamble (P&G) de la Urlaţi, din judeţul Prahova, după cum au declarat pentru Gândul oficialii companiei.

Judecătorul: "Periculozitatea socială a lui Vântu s-a reliefat pregnant". Apărarea: SOV are o bună reputaţie şi o situaţie familială stabilă

Instanţa de judecată a admis cererea procurorilor şi a insistat asupra pericolului social reprezentat de cei trei inculpaţi care şi-ar fi continuat demersul infracţional inclusiv după ce - în decembrie 2009 - se începuse urmărirea penală împotriva lor şi li se aplicase interdicţia de a părăsi ţara.

Ion Ţiriac despre criză: "Am strâns cureaua cât pot, dacă trebuie, o să o strâng şi mai departe". PLUS: "Anul viitor o vom duce şi mai greu"

Ion Ţiriac este de părere că România se va adânci în criza şi că anul viitor o vom duce "un pic mai greu". În plus, potrivit lui Ţiriac, dacă Guvernul va continua să se împrumute pentru a plăti pensii şi salarii, ne "subjugăm" degeaba pentru alţi 10 - 20 de ani. În schimb dacă banii ar merge către investiţii, atunci un nou împrumut de la FMI ar fi justificat.

Judecat pentru guvernare proastă

O comisie parlamentară de anchetă recomandă judecarea fostului premier al Islandei, Geir Haarde, considerat vinovat de "neglijenţă economică", pentru că nu a luat măsuri de evitare a crizei financiare. Islanda - ţara ai cărei locuitori au votat într-un referendum ca Guvernul să nu mai achite datoria externă către Olanda şi Marea Britanie - ar putea fi prima din lume care să condamne un "vinovat" pentru criza financiară. Viitorul inculpat, a cărui judecare a fost recomandată de o comisie parlamentară, este Geir Haarde, şeful Guvernului în momentul crizei financiare din 2008.

JURNALUL NAŢIONAL

Vântu a devenit pericol după ce n-a mai fost. Popa refuză să-l popească pe SOV

Tribunalul Bucureşti a prezentat motivarea arestării "lotului Vântu". Din citirea amplului document, împănat cu o sumedenie de păreri cu titlu de certitudini ale magistratului, nu reiese, de oricâtă bunăvoinţă ai da dovadă, taman periculozitatea pentru ordinea publică a arestaţilor şi nici măcar posibilitatea unei eventuale influenţări a martorilor.

Aşteptându-l pe Godot! de Ilie Şerbănescu

Mai multe intervenţii publice sau articole de presă emanând de la cei din cercul băncii centrale sugerează o străduinţă tenace şi concertată de inoculare a tezei că la originea tuturor problemelor actuale grave şi greu tratabile ale economiei din România se află aproape exclusiv ceea ce s-ar putea numi lăbărţarea statului. Cu cifre şi statistici se demonstrează că acesta s-a întins peste cât poate duce. Şi, ca atare, pentru a prelua expresia dlui Adrian Vasilescu dintr-un articol semnificativ, fără o dietă severă n-o vom putea scoate la capăt! Noi, cine? Nu este prea clar! Noi, cei cărora li se amputează salariile şi pensiile, sau noi, cei care dispunem tăierea salariilor şi pensiilor?! În orice caz, potrivit tezei cu pricina, deficitul bugetar este cea mai

ROMÂNIA LIBERĂ

Cu camera ascunsă prin maternităţile groazei. Cu ce datorii se naste un roman

Reporterii RL au explorat cu camera ascunsă realitatea crudă din maternităţile româneşti. Află câţi bani trebuie să di în cele nouă luni de sarcină, cât te costă o naştere şi ce trebuie să aduci de acasă pentru a ieşi cu bine din spital. România Liberă va publica în fiecare săptămână, începând de astăzi, o serie de investigaţii menite să prezinte realitatea crudă, necosmetizată, prin intermediul filmărilor cu camera ascunsă. Ca şi până acum, "Incognito" se va apleca asupra corupţiei, a indolenţei şi iresponsabilităţii manifestate de unele autorităţi dar şi asupra problemelor care ţin de protecţia consumatorului.

Cum scapă neatinse pensiile privilegiate ale militarilor

Majoritatea pensiilor militare nu vor scădea prin recalcularea pensiilor speciale, după ce ministerul de resort a reuşit să impună un mod de calcul favorabil. În loc să scadă cu un procent între 19 şi 69, unele pensii vor fi chiar mai mari. Anunţul privind păstrarea pensiilor mari a fost făcut ieri chiar de ministrul Apărării, Gabriel Oprea, cel care şi-a atenţionat, de altfel, colegii din Guvern încă din primăvară că nu va accepta niciodată diminuarea pensiilor militare "indiferent de consecinţele politice".

ZIARUL FINANCIAR

ANAF: Dacă Rompetrol nu plăteşte întreaga datorie, vom trece la executarea silită

Kazahii de la Rompetrol, care controlează Rompetrol Rafinare (RRC) - compania care deţine rafinăria Pe-tro-midia au optat pentru plata cash a întregii datorii de 571 mil. euro în momentul în care au făcut prima plată parţială de 54 mil. euro în luna august, susţine Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). "Rompetrol putea să convertească obligaţiunile în acţiuni, însă a făcut deja o plată prin care a optat pentru răscumpărarea totală, deci nu mai are posibilitatea de a opta pentru conversia în acţiuni, în opinia juriştilor noştri.

500.000 de români au solicitat un job în străinătate

Peste 520.000 de români şi-au depus CV-urile pentru un job în străinătate de la începutul anului, iar majoritatea celor care vor să plece sunt deja angajaţi, aplică la 10- 20 de joburi până ajung la interviu şi vor să lucreze la străini pentru că nu-şi mai pot achita creditele, potrivit statisticilor centralizate de site-ul Tjobs, o platformă de lucru pentru agenţiile de recrutare din România. Deşi jumătate de milion de români au aplicat pen-tru un job în străinătate, numai 86.000 au semnat contracte de muncă în perioada ianuarie - septembrie 2010."

Ce soluţii au cei prinşi în capcana ipotecarelor

Scăderea preţurilor pe piaţa imobiliară, chiar şi până la jumătate din valorile record înregistrate în anii 2007-2008, i-a lăsat pe mulţi dintre cei care au cumpărat locuinţe în acea perioadă pe credit în postura de a plăti rate enorme, care nu mai au nicio legătură cu contextul actual. La Budapesta, un grup de parlamentari ai partidului de guvernământ a venit săptămâna trecută cu un proiect de legislaţie care îşi propune să asigure mai multă protecţie debitorilor, iar una dintre măsurile vizate este ajustarea valorii rămase de rambursat la credit în funcţie de valoarea curentă de piaţă a imobilului finanţat.

Rate mai mici

Dacă în primăvara lui 2008 un apartament cu trei camere se vindea în Bucureşti cu 160.000 de euro, acum poate fi achiziţionat la circa 80.000 de euro, potrivit indicelui imo-biliar ZF. Aplicând măsura propusă de parlamentarii maghiari, ar rezulta că în loc să plătească rata la un credit de 120.000 de euro (corespunzător unui avans de 25% adus la achiziţia unui apartament de 170.000 de euro), de 850 de euro pe lună, clientul ar plăti acum doar 560 de euro lunar, corespunzător unei valori de 80.000 de euro. Aceasta ar însemna o economie de 290 de euro sau de 34% la rata lunară.

Cehii de la Wood au ajuns să controleze 2,7% din Fondul Proprietatea

Casa cehească de brokeraj Wood & Co. se numără printre cei mai mari acţionari instituţionali ai Fondului Proprietatea cu o participaţie de 2,7% din capital, în urma achiziţiilor susţinute de acţiuni făcute pe piaţa locală menite să asigure activul suport din spatele produselor derivate listate la Bursa din Viena. Într-un raport de evaluare emis recent, Wood & Co. a dezvăluit în premieră cât deţine din Fondul Proprietatea. Prin pachetul de 2,7% pe care îl deţine la Fond, firma de brokeraj Wood se alătură celor mai mari acţionari instituţionali, care controlează împreună un pachet de circa 13,5%, potrivit raportului care citează ca sursă şi Fondul Proprietatea.

Deputaţii le promit investitorilor un prag mai mare la SIF-uri până la Crăciun

Din martie, proiectul legislativ de majorare a pragului de deţinere de la 1% la 5% din capitalul SIF-urilor s-a blocat la Comisia de buget şi finanţe din Camera Deputaţilor. Comisia trebuie să elaboreze raportul final pe baza căruia deputaţii vor vota în plenul Camerei modificarea legii pieţei de capital şi ridicarea pragului de deţinere la SIF-uri. Guvernul a fost remaniat, Bursa aşteaptă aprobarea pentru un nou director general, iar CNVM aşteaptă ca Parlamentul să îi aprobe al doilea vicepreşedinte, post rămas vacant după ce mandatul lui Paul Miclăuş (susţinut de PNL) a expirat.

Gigantul britanic din retail Tesco stă cu ochii pe piaţa locală de retail

Britanicii au recrutat-o pe Andreea Lupea, fostul director operaţional al reţelei Real România. Tesco, cel mai mare retailer britanic, cu vânzări de 62 de miliarde de lire sterline, stă cu ochii pe România pentru a-şi face intrarea pe piaţă cu divizia de hipermarketuri, au declarat pentru ZF surse din piaţă. În contextul actual, în care marile lanţuri de magazine de profil au frânat puternic expansiunea şi chiar au făcut disponibilizări pentru a-şi consolida businessul lovit de scăderi de consum, sunt şanse foarte mari ca intrarea unui gigant în comerţ să se realizeze printr-o achiziţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb