REVISTA PRESEI 14.12.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 14 decembrie 2011

ADEVARUL

Cum se îneacă acordul UE pe malurile Dâmboviţei

Traian Băsescu vrea ca prevederile acordului UE să fie introduse în Constituţie, în timp ce liderii USL susţin că este suficientă o lege specială. Tensiunile din politica internă pun în pericol ratificarea de către România a Acordului de guvernanţă fiscală, convenit recent la Bruxelles. Puterea şi Opoziţia au viziuni diferite faţă de modalitatea de adoptare, dar niciuna dintre părţi nu are două treimi din voturi pentru a-şi impune varianta. Preşedintele Traian Băsescu a cerut ca prevederile care decurg din înţelegerea convenită de liderii UE - deficit structural de 0,5% şi datorie publică de cel mult 60% din PIB - să fie înscrise în Constituţie. În schimb, liderul PSD, Victor Ponta, a afirmat că este suficientă o lege specială, votată cu două treimi din numărul parlamentarilor.

Exodul bancar din Europa de Est

În urmă cu nu mai mult de patru ani, creditele "cu buletinul" erau accesibile oricui. Din dorinţa de a-şi asigura o parte din piaţa încă nebancarizată (deci cu potenţial semnificativ de creştere), marile grupuri financiare din Europa de Vest se extindeau puternic în statele est-europene. Acum, din cauza crizei, procesul s-a inversat, iar asta ar putea târî şi ţările din regiune în recesiune, scrie "The Wall Street Journal". Băncile încep să se retragă din regiune sau să-şi limiteze drastic activitatea de creditare în încercarea de a-şi economisi resursele limitate, în contextul presiunilor venite din partea autorităţilor naţionale de a se concentra asupra pieţelor-mamă.

România, printre cele mai vulnerabile ţări

Subsidiarele din România ale băncilor greceşti au pierdut 1,2 miliarde de euro din depozite de la începutul acestui an, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), în cadrul seminarului EU-COFILE, organizat de Alpha Bank, BNR şi Asociaţia Română a Băncilor. "În Braşov, un oraş din Transilvania cu 300.000 de locuitori, sucursalele a cel puţin 12 bănci străine, majoritatea din zona euro, sunt la fiecare colţ. În Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Polonia, România şi Serbia, cel puţin 20% din activele totale ale sistemului bancar sunt deţinute de creditori cu sediul în Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia sau Spania, ţările din zona euro care au cele mai mari probleme", scriu jurnaliştii "The Wall Street Journal".

Băncile arabe se înghesuie în Turcia

Interesul grupurilor bancare din Golf faţă de sectorul financiar islamic din Turcia este în creştere. Tot mai multe grupuri bancare arabe mari caută modalităţi de a intra pe una dintre cele mai dinamice pieţe din lume. Creşterea economică uriaşă şi potenţialul sectorului bancar încă subdezvoltat atrag pe meleaguri turceşti tot mai multe grupuri financiare arabe, titrează cotidianul turc "Hurriyet". "Băncile din ţările arabe şi cele din Golf sunt foarte interesate de Turcia", a declarat Adnan Ahmed Yusuf Abdulmalek, şeful Uniunii Băncilor Arabe. Grupurile Emirates International Bank şi Qatar International Bank se numără printre instituţiile interesate să deschidă aici noi bănci, a adăugat acesta.

Traian Băsescu îi momeşte pe afaceriştii turci cu pământul nelucrat şi banii europeni

Preşedintele Traian Băsescu i-a invitat pe oamenii de afaceri turci să se uite cu atenţie la oportunităţile de investiţie din România. La agricultură, la procesarea alimentelor şi la privatizările pe care le face statul român. Şeful statului a dat ca exemple privatizarea centralei de la Rovinari şi imobilele pe care le scoate la vânzare RAAPPS. Într-un discurs ţinut la forumul economic româno-turc, organizat marţi la Istanbul, preşedintele Traian Băsescu le-a cerut oamenilor de afaceri turci să investească în România. Şeful statului român le-a spus întreprinzătorilor turci să se uite cu atenţie la agricultură, unde într-un an cu producţie bună, o suprafaţă mare de teren a rămas neprelucrată. Să se uite la industria procesării alimentelor, pentru că românii nu pot prelucra întreaga cantitate de alimente, dar şi la turismul montan din România.

Barroso: Cererea Marii Britanii pentru City-ul londonez era un risc pentru piaţa unică. Compromisul era inacceptabil

"Aşa cum ştiţi, unul din statele membre s-a opus amendării Tratatului de la Lisabona. Marea Britanie, în schimbul acordului său, a cerut un protocol pe serviciile financiare, care era riscant pentru integritatea pieţei unice. Această condiţie a făcut compromisul imposibil. Toţi şefii de state şi de guverne au avut de ales între a plăti acest preţ sau a merge mai departe, fără participarea Marii Britanii, şi acceptarea unui acord internaţional fără această ţară". Acest angajament trebuie este transpus şi aplicat cât mai repede şi este un semnal important pentru pieţele financiare atunci când vorbesc despre o nouă cultura a stabilităţii economice. "Din fericire UE nu s-a împărţit între cei 17 şi restul. Era cel mai mare pericol înainte de summitul UE", a mai spus Barroso.

Băncile europene fac rost de bani vânzându-şi activele valoroase. Asta le pune însă în pericol profiturile viitoare

Marile bănci europene îşi oferă spre vânzare cele mai profitabile afaceri alelor, competitorii din afara zonei euro. Aceste vânzări pun însă în pericol, profiturile viitoare precum şi creşterea economică. Banca spaniolă Banco Santander SA, cea belgiană KBC Groep NV şi banca germană Deutsche Bank AG îşi grăbesc ieşirile din afacerile profitabile deţinute în afara pieţelor locale. Santander, a cărui raport pe luna octombrie a dezvăluit că trebuie să acopere o gaură de 5,2 miliarde de euro, şi-a vândut sucursala columbiană către banca chiliană Corpbanca pentru 1,16 miliarde de dolari (879 de milioane de euro). Deutsche Bank ia în considerare vânzarea aproape totală a departamentului de gestionare de active în timp ce KBC ar putea lichida operaţiunile din Polonia, arată Bloomberg.

CURENTUL

Obsedat de Băsescu, PSD se "face frate cu Olanda" în problema Schengen

Seful delegaţiei PSD la Parlamentul European, Cătălin Ivan a declarat că el va primi în dar legume de la colega sa olandeză Esther de Lange care a anunţat recent că le va oferi colegilor săi români din cadrul PE câte un coş cu legume olandeze. Ivan a spus că nu i-a parvenit încă nimic de la colega sa din grupul politic advers, dar că va primi legumele "cu cea mai mare plăcere". "Eu le voi primi cu cea mai mare plăcere pentru că nu cred că declaraţiile iresponsabile ajută intereselor românilor. De fapt, nu ajută nici românii din ţară şi nici pe cei din afara ţării. Stilul preşedintelui este un stil iresponsabil, de mahala, care dăunează intereselor tuturor românilor.

Funeriu - lăudat oficial de Comisia Europeană pentru reforma învăţământului. Ponta şi Crin s-au făcut de râs la Bruxelles

Curajul cu care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a decis să taie în carne vie şi să reformeze un sistem bolnav care producea pe bandă rulantă mediocri cu diplomă a stârnit foarte multe patimi în cercurile andronesciene din ţara lui "las că merge şi aşa". Asumarea acestor schimbări a atras după sine, aşa cum era de aşteptat, frustrări şi complexe de inferioritate din partea unor oameni politici lipsiţi de viziune. Opiniile privind reforma sistemului de educaţie din România, expri­mate de comisarul european pentru agricultură Dacian Cioloş în timpul recentei sale vizite la Bucureşti, sunt cele ale Comisiei Europene, a declarat ieri Dennis Abbott, purtător de cuvânt al comisarului european pentru Educaţie, Androulla Vassiliou.

CURIERUL NATIONAL

Se deblochează piaţa muncii în 2012?

Specialiştii în resurse umane sunt de părere că numărul locurilor de muncă din România va creşte cu 15% anul viitor. Companiile vor începe să îşi revină şi să se extindă, fiind preconizate noi investiţii, care vor genera noi locuri de muncă. Cele mai multe angajări care se vor face anul viitor vor viza domeniile IT, auto, inginerie, dar şi retail şi vânzări. După anii 2009 şi 2010, când a avut loc o scădere masivă a numărului de locuri de muncă vacante pe fondul crizei economice, anul acesta s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de joburi, iar statisticile arată că trendul se va menţine şi anul viitor. Specialiştii în resurse umane consultaţi de Curierul Naţional, spun că, anul viitor, piaţa muncii din România se va mai debloca, iar companiile vor începe să îşi revină şi să se extindă, fiind preconizate noi investiţii, care vor genera noi locuri de muncă.

Viagra pentru violatorul numit FMI

Care a fost natura crizei creditării ipotecare din SUA? Oameni cu slujbe nu tocmai de invidiat luau credite şi cumpărau case în valoare de două-trei sute de mii de dolari, uneori chiar de cinci sute de mii de dolari, sume echivalente cu veniturile lor pe 15-20 de ani. Chiar dacă aceste familii abia reuşeau să îşi asigure traiul de la lună la lună folosind cărţile de credit, tranzacţionau cu uşurinţă sute de mii de dolari într-o piaţă imobiliară depărtată de orice paliere de sustenabilitate. Problema crizei care s-a precipitat în 2007 nu a fost aceea că tot mai mulţi oameni contractau credite pentru a cumpăra locuinţe. Prin însăşi specificul acestui sector, o casă nu poate fi achiziţionată integral cu banii jos. Adevăratul pericol a fost adus de ordinele de mărime, de volumul creditului contractat şi de îndepărtarea cotaţiilor din real estate de valorile de susţinere fundamentală.

Japonia vrea să-şi cumpere avioane de ultimă oră

Potrivit zvonurilor, Guvernul nipon a ales F-35 ca principal avion de luptă, care va înlocui bătrânele F-4 Phantom. Japonia este aşteptată să cumpere aproximativ 40-50 de avioane în valoare de aproximativ 8 miliarde de dolari. Ţara arde şi baba se piaptănă. Deşi nu a trecut nici măcar un an de la cutremurul şi tsunami-ul care au afectat grav Japonia, Guvernul nipon are de gând să-şi consolideze forţa aeriană îmbătrânită. Japonezii au pus ochii pe avionul de luptă american Lockheed Martin F-35, şi ar putea anunţa până la sfârşitul acestei săptămâni un contract în valoare de câteva miliarde de dolari, potrivit Associated Press.

Băncile primesc de la FNGCIMM 31,8 mil. euro

Şaramet: Evoluţia creditului neperformant în sistemul bancar a fost mult mai dinamică faţă de evoluţia plăţilor pe care instituţia le-a făcut. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) estimează plăţi către bănci pentru creditele acordate şi nerambursate de 31,8 milioane de euro în acest an, cifră în creştere cu 9% faţă de suma achitată în 2010, potrivit preşedintelui Fondului, Aurel Şaramet, citat de Mediafax.

Dominic Bruynseels: BCR poate profita de schimbările prin care trec competitorii pe piaţa din România

Erste poate beneficia de o fereastră de oportunitate în România deschisă de schimbările de conducere, structură sau strategie la principalii competitori din România, a declarat Dominic Bruynseels, directorul general al BCR, bancă deţinută de grupul austriac, citează Mediafax. "Dacă ar fi să trec în revistă competiţia, avem pe locul doi SocGen, care a anunţat că vor avea un nou director general. Locul trei este ocupat de greci, Alpha Bank şi EFG Eurobank au fuzionat (diviziile din România, n.r.) şi se vor afla în fuziune mult timp. După aceea avem UniCredit, pentru care, potrivit planurilor lor, (România, n.r.) nu este o piaţă cu prioritate. Mai avem Raiffeisen şi Banca Transilvania, mai mici, dar foarte competitive", a spus Bruynseels, într-o conferinţă pentru investitori a grupului Erste.

EVENIMENTUL ZILEI

Lovitură fulgerătoare! 100.000.000 euro în minus pentru "băieţii deştepţi"

Epoca "de aur" a energiei ieftine este pe cale să apună. Seceta, criza mondială şi nevoia acută de bani pentru investiţii împing autorităţile să renegocieze contractele cu "băieţii deştepţi". La o săptămână după ce Constantin Trihenea şi-a dat demisia din funcţia de director general al Hidroelectrica, problema "băieţilor deştepţi", care beneficiază de energie ieftină de la cel mai mare producător de energie al României, trece la o nouă fază. "Contractele se vor rezilia dacă se îndeplinesc condiţiile legale necesare. Există anumite prevederi în contracte care permit Hidroelectrica să rezilieze unilateral contractele dacă aceste prevederi nu sunt respectate. Aceste prevederi pot face referire la întârzieri sau la incapacitatea de a livra energie", au precizat pentru EVZ surse apropiate companiei.

Ghemul de interese în licitaţiile din spitalele bucureştene, devoalat de EVZ

ANCHETĂ. EVZ încheie astăzi seria dezvăluirilor despre modul în care Primăria Capitalei gestionează achiziţiile de echipamente medicale în spitalele bucureştene. Un lanţ de sereleuri conectate între ele câştigă, în mod constant, contracte de la spitalele bucureştene aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Miza: sute de milioane de euro. Inclusiv primarul Sorin Oprescu nu este străin de interesele care gravitează în jurul acestor licitaţii. Cei mai mulţi dintre cei implicaţi în aceste sereleuri sunt medici deveniţi comercianţi cu echipamente medicale.

Piedone va coordona campania comună a PDL şi UNPR în Bucureşti | VIDEO

PDL şi UNPR vor avea o campanie electorală comună în Bucureşti, iar coordonatorul acesteia va fi Cristian Popescu Piedone, primarul sectorului 4. Anunţul a fost făcut în această seară de Elena Udrea, preşedintele PDL Bucureşti, la Reuniunea regională Bucureşti- Ilfov a UNPR. Potrivit secretarului general al UNPR, Neculai Onţanu, partidul său îşi propune să obţină 30% în regiunea Bucureşti - Ilfov şi, împreună cu PDL, să obţină conducerea principalelor structuri ale administraţiei locale: Primăria Capitalei, cele şase primării de sector, majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti(CGMB), Consiliul Judeţean Ilfov şi primăriile principalelor oraşe din Ilfov. Obiectivul cel mai important al UNPR este însă recucerirea Primăriei Capitalei.

Ce este deficitul structural, pe înţelesul tuturor

Deficitul structural va reflecta fidel modul în care statul cheltuieşte banii publici. Toate abaterile vor fi depistate.

România, ca şi celelalte state din UE care doresc schimbarea tratatului european, vor trebui să îndeplinească un criteriu care sună foarte bizar pentru români: să atingă un nivel de deficit structural de 0,5% din produsul intern brut. Ce se ascunde în spatele acestui termen? Deficitul structural este un fel de termometru care reflectă fidel modul în care un stat îşi gestionează veniturile şi cheltuielile. În raport cu acesta, deficitul bugetar, adică diferenţa dintre veniturile şi cheltuielile unui stat pe parcursul unui an, prezintă un rezultat mult mai puţin transparent.

JURNALUL NATIONAL

Salvarea euro începe să se ducă pe copcă. Mai mulţi lideri europeni contestă acordul de la summit

Nici nu s-a uscat bine cerneala pe documentele semnate de liderii Uniunii Europene că mai multe state şi instituţii europene au început să se întoarcă împotriva ideii de a contribui cu 200 de miliarde de euro la Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi a "pactului fiscal". Francois Hollande, candidatul socialiştilor la preşedinţia Franţei, a declarat luni că va renegocia "pactul fiscal" pentru disciplină bugetară pentru a include crearea de obligaţiuni comune ale statelor euro, un rol mai mare al Băncii Centrale Europene (BCE) şi crearea unui fond puternic de salvare, transmite Dow Jones. Hollande a spus că acordul nu prevede măsuri decisive care să calmeze pieţele, respectiv crearea de obligaţiuni comune ale zonei euro, crearea unui fond european de salvare de mare putere, plus un rol mai mare al Băncii Centrale Europene (BCE) care să fie creditor de ultimă instanţă pentru state.

Iranul trebuie să aleagă între bomba nucleară şi supravieţuire

Ministrul israelian al Afacerilor Strategice, Moshe Yaalon , a avertizat regimul iranian că ar putea avea de ales între "bomba atomică şi propria supravieţuire" dacă va continua controversatul program nuclear, dezvăluie AFP. "Ne gândim că, pentru a opri programul nuclear iranian, regimului iranian trebuie să i se prezinte următoarele opţiuni: bomba atomică sau propria supravieţuire", a declarat Yaalon, subliniind că este cazul ca membrii comunitaţii internaţionale să exercite presiuni asupra Iranului, şi nu Israelul. "Politica noastră este clară: într-un mod sau altul, programul nuclear iranian trebuie stopat", a spus oficialul israelian, apreciind că regimul islamist de la Teheran va avea nevoie de încă "12-24 de luni" pentru a se dota cu arme nucleare.

NATIONAL

Lazaroiu: Ponta si-a vandut colegii pe sondaje

Dupa ce si-au spus vorbe grele de-a lungul timpului, Victor Ponta si Sebastian Lazaroiu au trecut, mai nou, in etapa dezvaluirilor. Adversari declarati, Victor Ponta si Sebastian Lazaroiu si-au demonstrat din plin calitatile de "sifonari". Cei doi politicieni s-au apucat sa se toarne unul pe celalalt, strategia dovedindu-se, in final, daunatoare pentru amandoi. "Sebastian Lazaroiu ii oferea lui Adrian Nastase date confidentiale din curtea Aliantei D.A", a aruncat Ponta prima piatra. "Da, acum, dupa atat timp, pot sa recunosc. Si domnul Victor Ponta stie, pentru ca el a intermediat. El era persoana de legatura. De fapt, era un fel de schimb. Eu ii dadeam sondaje confidentiale ale Aliantei D.A. care ajungeau la Adrian Nastase. El mi-a dat dosarele tuturor pesedistilor cu afaceri necurate, pe care le avea de pe vremea cand era seful corpului de control. Multe au si aparut in presa vremii.

Politicienii olandezii se dueleaza in morcovi cu romanii

Demnitarii olandezi sunt gata de orice sacrificiu ca sa-si tina zarzavaturile departe de orice "joc politic". Boicotul prezidential a atins o coarda sensibila la Haga. Deranjati de faptul ca Traian Basescu refuza sa mai cumpere legume olandeze, politicienii au pus de un protest, semn ca in capul lor este o mare varza. La mijloc au picat eurodeputatii romani care au fost tratati, desi nu-si doreau acest lucru, cu rosii, ardei si morcovi olandezi. Initiativa i-a apartinut europarlamentarul olandez Esther de Lange, care a impartit cosurile cu legume prin plenul PE.

Atentie! Microsoft va sterge de la distanta programele fara licenta din PC!

Programele de calculator pe care le utilizati fara licenta vor fi sterse de catre Microsoft. Actiunea se va desfasura de la distanta, prin internet. Aplicatiile Microsoft Corporation vor fi sterse de pe PC-urile pe care este instalat Windows 8. Compania avertizeaza ca stergerea programelor va fi initiata cand se va constata fraudarea licentei sau in cazul in care aplicatia respectiva constituie o amenintare pentru securitatea calculatorului utilizatorului. Microsoft a anuntat ca va restitui contravaloarea programelor sterse prin magazinul sau online, dar acele informatii care se vor sterge odata cu aplicatiile se vor pierde si nu vor face obiectul unor despagubiri.

Sarkozy: Avem doua Europe, urmeaza o noua criza

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a fost nevoit sa admita ca in prezent exista doua Europe. El a avertizat ca Europa unita se poate destrama. Suparat ca premierul Marii Britanii, David Cameron, nu a fost de acord cu modificarea Tratatului UE, presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat intr-un amplu interviu in Le Monde ca Europa s-a scindat. "Acum exista, in mod clar, doua Europe: una care vrea mai multa solidaritate intre membrii sai si alta care este atasata doar la logica pietei unice", a declarat Sarkozy. El a admis ca, in loc sa rezolve problemele, recentul summit de la Bruxelles a creat conditii pentru marginalizarea Marii Britanii.

Trupele americane se muta din Irak la granita Iordania-Siria

Fortele speciale americane care s-au retras din Irak au fost desfasurate la granita dintre Iordania si Siria. Militarii americani au fost transportati cu elicoptere si convoaie si au ocupat pozitii in fata unei unitati siriene de blindate. Baza aeriana iordaniana Regele Hussein din Al-Mafraq, aflata la zece kilometri de granita cu Siria, le este gazda. Surse irakiene au informat ca regele Abdulah II al Iordaniei si-a dat acceptul pentru ca trupele americane din baza irakiana Ain al-Assad din vestul provinciei Al Anbar sa fie stramutate pe teritoriul Iordaniei, de teama unui atac al Siriei. Surse militare sustin ca o confruntare cu Siria si Iranul este prevazuta in perioada 15 decembrie 2011 - 15 ianuarie 2012.

PUTEREA

Operaţiunea "Păcăleala la raft"

Cum febra pregătirilor pentru Sărbătorile de iarnă a început deja, comercianţii şi-au umplut rafturile cu produse specifice. Numai că, în căutarea unui profit cu orice preţ, mulţi agenţi economici păcălesc consumatorii cu produse contrafăcute, periculoase sau alimente de post cu carne ori lapte. Ultimele controale ale Protecţiei Consumatorilor arată că peste 75% din totalul vânzătorilor practică abateri de la lege. Dacă aţi vrut să ţineţi post, s-ar putea să vă fi "spurcat" involuntar, deoarece multe alimente de post conţin, de fapt, grăsimi animale, carne sau lactate. Peste 174 de kilograme de produse de acest gen au fost retrase de la vânzare şi aproximativ 73% din vânzătorii controlaţi au fost amendaţi cu 675.000 de lei.

Erori în privatizarea băncilor

Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Florin Pogonaru, consideră că aderarea la euro înseamnă aderarea la nişte "ţinte mişcătoare", fiind un pas riscant, mai ales după ce "am greşit cu excesul de capital străin în privatizarea băncilor". Acel 3% deficit şi 60% datorie publică vor arăta altfel pentru România decât pentru Germania. Pragurile pot fi ajustate în defavoarea noastră", a avertizat Pogonaru, apreciind că "trebuie să fim atenţi" în cadrul negocierilor privind implementarea măsurilor cuprinse în Acordul de Guvernanţă Fiscală adoptat la Consiliul European de Iarnă din 8 şi 9 decembrie. "Am greşit cu excesul de capital străin în privatizarea băncilor, trebuie să fim atenţi în celelalte domenii în care putem ajunge în situaţii asemănătoare. Excesul de capital străin creează volatilităţi pe care nu ni le putem permite", a conchis Pogonaru.

ROMANIA LIBERA

Morţi îngrijiţi la domiciliu pe banii statului

Firma deţinută de un membru din conducerea PDL Sector 3, Bucureşti, a încasat bani publici din îngrijirea unor persoane care între timp decedaseră. Aceste nereguli au fost constatate de Casa Naţională de Sănătate, după ce România Liberă a dezvăluit că această companie, care deţine monopol pe piaţa de îngrijiri la domiciliu în Capitală, a încasat sume nejustificate de la stat. Inspectorii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au găsit nereguli majore la firma de îngrijiri medicale la domiciliu Alicia Medical Expert, deţinută de secretarul general adjunct al filialei PDL Sector 3, Alina Ion. Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti (CASMB) a virat, în doar patru ani, aproape 5 milioane de euro pentru serviciile prestate, in conturile societăţii.

2012, un nou an de austeritate bancară

Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, a declarat luni că soldul creditelor va rămâne anul viitor la un nivel constant sau va înregistra o creştere foarte modestă, prognoza BCR având în vedere o creştere de 2-5%. "Va rămâne în discuţie ce se va întâmpla cu celelalte finan­ţări şi cum vor evolua dobânzile pentru aceste finanţări, în condiţiile în care există această presiune internaţională (solicitarea EBA de implementare a Basel III mai devreme, n.r.). Opinia mea este că soldul creditelor anul viitor fie va rămâne la nivel constant, fie va înregistra o creştere foarte modestă.

Cedarea de suveranitate, o problemă depăşită pentru România de Ilie Serbanescu

Preşedintele Băsescu a trimis abrupt în agendă o problemă deloc dezbătută până acum în România. Doar câţiva, printre care şi semnatarul acestor rânduri, s-au referit cu viză directă la problema cu pricina, nu mai contează de pe ce poziţii în măsura în care clasa politică, în ansamblul ei, fie la dreapta fie la stânga eşichierului parlamentar, a vândut străinilor şi resursele ţării, şi serviciile publice, şi băncile, şi sufletul! De-acum, decizia în întreaga axă majoră a economiei aparţine capitalului străin. Problema cedării de suveranitate de care vorbeşte preşedintele Băsescu, oricât de masivă ar fi această cedare, nu se pune, de fapt, în cazul României.

ZIARUL FINANCIAR

Topul salariilor din bănci. Unde e cel mai bine să te angajezi şi cât poţi câştiga

Cei care lucrează în bănci cu număr mic de salariaţi sunt mai bine plătiţi. Cei care lucrează în bănci continuă să fie cel mai bine plătiţi salariaţi din România, ei câştigând de două ori mai bine decât media pe economie. Conform datelor de la finalul lunii septembrie 2011, salariul mediu net pentru cele 40 de bănci din sistem a fost de 3.300 de lei. Bancherii de la filiala din România a băncii spaniole La Caixa sunt cel mai bine plătiţi, cu o medie de 10.850 lei/ lună (2.500 euro). La polul opus, pe poziţia 40 se află cei care lucrează pentru Creditcoop - reţeaua cooperatistă, care au 1.540 lei/lună (350 de euro).

Dezastru la investiţiile străine: doar 133 mil. euro în octombrie. În 10 luni investiţiile s-au înjumătăţit

Investiţiile străine directe s-au pră­buşit pe parcursul acestui an şi nici luna octombrie nu a adus semnale încurajatoare, nivelul fiind de doar 133 mil. euro. "Datele privind investiţiile străine directe publicate astăzi nu schimbă imaginea conturată de cifrele anterioare - imagine pe care noi o interpretăm drept dezamăgitoare", spune Vlad Muscalu, economist la ING Bank. În mai toate discursurile premierul Emil Boc aminteşte de crearea de locuri de muncă şi de investiţiile străine directe (ISD), dar nivelul ISD arată că infrastructura deficitară şi tergiversarea eficientizării şi restructurării sectorului public şi-au spus cuvântul. Investitorii străini par să nu creadă în politica guvernului Boc.

Marile companii au luat o gură de oxigen de 2,5 mld. euro în acest an. Ce bănci mai finanţează economia?

20 de companii locale au obţinut în acest an împrumuturi bancare de circa 2,5 miliarde de euro, în ciuda tuturor speculaţiilor recente cu privire la sistarea creditării în economia românească, într-o creştere evidentă faţă de anul 2010, când finanţările puteau fi numărate pe degetele de la o mână, arată o analiză a Ziarului Financiar. Instituţiile de credit au găsit resurse să finanţeze firmele cu o poziţie dominantă în piaţă, precum Petrom sau RCS & RDS, dezvoltatorii de proiecte eoliene, precum şi o parte dintre investitorii imobiliari.

Băncile au vândut în şase luni credite de 350 mil. euro recuperatorilor de datorii

Bancherii preferă să externalizeze către recuperatorii de creanţe portofolii de credite fără garanţii şi să se ocupe de creditele ipotecare cu întârzieri la plată prin departamente interne sau subsidiare specializate. Credite cu o valoare cumulată de 1,45 miliarde de lei (circa 350 mil. euro) au fost vândute de băncile locale către recuperatorii de creanţe în primele şase luni din acest an, inclusiv jucătorii de talie şi mică având o strategie mai agresivă de curăţare a portofoliilor, potrivit datelor firmei de recuperare creanţe Kruk.

"City-ul londonez este mai mult un porumbel care face mizerie, decât o gâscă grasă cu ouă de aur"

Marea Britanie se dezmeticeşte după şocul summitului: ţara este condusă de bănci pentru bănci. Premierul britanic David Cameron şi-a surprins la summitul UE de săptămâna trecută partenerii europeni şi propria ţară opunându-se, sub umbrela ocrotirii intereselor naţionale, a suveranităţii şi protejării centrului financiar londonez, modificării tratatului european pentru întărirea disciplinei bugetare cu scopul consolidării zonei euro. Ca urmare, lumea financiară londoneză se teme acum mai mult ca oricând de un război deschis al reglementărilor cu Bruxellesul. Pierderea bătăliei cu autorităţile UE ar putea submina poziţia Londrei de centru financiar al lumii, ceea ce ar putea transforma izolarea politică a Marii Britanii într-o excludere economică, scrie cotidianul The Wall Street Journal.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb