REVISTA PRESEI 15.01.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 ianuarie 2014

ADEVARUL

Băsescu: Victoria Nuland nu a venit ca turist. România riscă să fie izolată pentru mult timp. Suntem cu un pas în prăpastie

Preşedintele Traian Băsescu a comentat marţi vizita Victoriei Nuland în România şi a subliniat că emisarul american s-a aflat în ţară pentru a transmite un mesaj din partea Guvernului SUA legat de necesitatea consolidării statului de drept. "Primul lucru care trebuie lămurit este vizita doamnei Victoria Nuland, care a fost tratată de unii ca o vizită pentru a ne felicita la 10 ani de la intrarea în NATO sau o vizită care să ne bată pe spate. Vreau să vă dau mesajul exact şi corect, unul care trebuie să-i îngrijoreze pe români şi în egală măsură pe politicieni. Nu mă joc cu vorbele, ştiu că ele vor fi în toate cancelariile. Doamna Nuland nu a venit în calitate de subsecretar de stat, nici de turist. Calitatea sa a fost de emisar al Guvernului SUA, care a avut de transmis un mesaj extrem de serios."

Antonescu: Băsescu s-a erijat într-un supraemisar al SUA; nu suntem la un pas de prăpastie. Legea amnistiei nu va fi votată

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Crin Antonescu, a comentat declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu referitoare la vizita pe care emisarul american Victoria Nuland a efectuat-o în România şi l-a criticat pe liderul de la Cotroceni pentru că ar fi "speriat" poporul. Potrivit lui Antonescu, afirmaţiile preşedintelui Traian Băsescu sunt deosebit de grave şi ar putea "induce în eroare cetăţenii ţării". "Nu am obiceiul de a da replici declaraţiilor lui Băsescu. De fapt, nici acum nu intenţionez o replică, nici măcar o analiză a expunerii făcute de Băsescu. A făcut, însă, nişte afirmaţii de o asemenea gravitate, încât doresc să mă adresez concetăţenilor noştri, fie ei şi politicieni", a motivat liderul PNL decizia de a ieşi public. Potrivit preşedintelui PNL, declaraţia susţinută de preşedintele Traian Băsescu a "speriat cetăţenii" şi contrazice chiar poziţia Victoriei Nuland.

Cum a fost vandalizat superbulevardul lui Oprescu

Pe porţiunea de doi kilometri, cuprinsă între Piaţa Victoriei şi strada Vasile Pârvan, a bulevardului Uranus, deschisă duminică circulaţiei, au apărut după doar două zile şi problemele. O parte din banda destinată bicicliştilor a fost distrusă, după cum relatează muncitorii care încă mai lucrează la noul tronson. "Primăria ne pune să aşezăm stâlpii. Au fost furaţi cu tot cu banda în care erau montanţi", a declarat, ieri, un muncitor. Mai exact, stâlpişorii de plastic erau înfipţi într-o bandă care ar fi trebuit să fie lipită de asfalt, dar care, în realitate, nu era prinsă de carosabil. Reprezentanţii municipalităţii dau vina pe şoferii care au vandalizat noul bulevard pentru a-şi asigura un loc de parcare. Mădălin Dumitru, directorul Direcţiei Generale de Infrastructură şi Servicii Publice din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB), a declarat că "bunurile publice au fost distruse ca într-o ţară din lumea a treia".

Ponta mai acceptă o castană de la socialiştii europeni

Preşedintele Parlamentului European, socialistul Martin Schulz, l-a criticat în plen pe Victor Ponta, după ce premierul român l-a numit "nazist" pe eurodeputatul german Elmar Brok. Nu mai departe de luna decembrie, liderul socialiştilor europeni, Hannes Swoboda, îl critica şi el pe Ponta pentru legea amnistiei. În deschiderea sesiunii Parlamentului European, preşedintele Martin Schulz a tranşat conflictul dintre premierul român şi eurodeputatul german Elmar Brok, care ar fi propus amprentarea imigranţilor români şi bulgari, în favoarea celui din urmă. "Este inacceptabil că Ponta l-a tratat pe Brok drept nazist", a declarat Schulz, în faţa aleşilor europeni. În realitate, Brock a vorbit despre eventualitatea unei amprentări doar a imigranţilor care încearcă să fraudeze sistemele de protecţie socială din ţările în care merg.

Rusia va acorda Ungariei un credit de 10 miliarde de euro pentru construirea a două reactoare nucleare

Rusia şi Ungaria au încheiat un acord interstatal de colaborare în sfera folosirii energiei nucleare în scopuri paşnice, care prevede construirea a două noi reactoare la centrala nucleară Paksi. Acordul a fost semnat, ieri, după negocierile dintre preşedintele rus, Vladimir Putin, şi premierul ungar, Viktor Orban. "Darea în exploatare a unor noi reactoare va creşte independenţa energetică a Ungariei, va contribui la soluţionarea problemelor legate de securitatea energetică", a declarat Vladimir Putin. De asemenea, liderul de la Kremlin a anunţat că Rusia va acorda Ungariei un credit de 10 miliarde de euro pentru construirea celor două reactoare. Centrala nucleară de la Paks, situată la 100 km sud de Budapesta, a fost construită de sovietici în anii '80.

Băsescu: Europenii să achiziţioneze terenuri în România în condiţii similare cu cele ale românilor. Ministrul Agriculturii: este "imposibil legislativ"

Preşedintele Traian Băsescu a transmis marţi preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, o completare la cererea de reexaminare a Legii privind vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan de către persoane fizice, în care precizează că persoanele juridice din UE ar trebui să poată cumpăra terenuri extravilane în aceleaşi condiţii ca românii. Ministrul Agriculturii susţine că este "o chestiune imposibilă din punct de vedere legislativ". Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a declarat surprins de faptul că preşedintele Traian Băsescu cere abia acum unele modificări ale Legii de vânzare a terenurilor agricole către persoanele fizice, deşi aceasta a fost prezentată în dezbatere publică din septembrie.

CCR decide miercuri cu privire la modificările Codului Penal

Curtea Constituţională (CCR) discută miercuri sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) privind modificările la Codul Penal, adoptate de deputaţi în "marţea neagră a deputaţilor". Miza acestor modificări este una imensă. Prin scoaterea acestor categorii din rândul funcţionarilor publici, aceştia nu vor mai putea fi cercetati de DNA sau Parchet pentru fapte de coruptie care se aplică funcţionarilor publici, de exemplu abuzul în serviciu, luarea de mită, traficul de influenţă, dar şi alte fapte cum ar fi conflictul de interese.Proiectul de lege a fost votat in plenul Camerei Deputaţilor.

Ce a rămas de pe urma exporturilor de petrol din Marea Nordului: Norvegia a economisit, Marea Britanie a risipit

Averea naţională a Norvegiei a crescut atât de mult în timpul boom-ului energetic, încât începând de săptămâna trecută fiecare cetăţean se poate considera milionar. Şi Marea Britanie a experimentat mult timp un aflux de bani datorită exploatărilor petroliere de pe Coasta Scoţiei, însă Regatul se confruntă şi astăzi cu probleme economice grave. Specialiştii au căutat explicaţii pentru eşecul Marii Britanii, în comparaţie cu succesul Norvegiei. Britanicii au obţinut sute de miliarde de lire sterline din subsolul bogat al Coastei Scoţiei numai că, spre deosebire de norvegieni, nu se poate lăuda cu realizări substanţiale. Surplusul de bani din exporturile de petrol a fost folosit pentru a reduce impozitele bogaţilor şi pentru a-i ajuta pe dealerii de maşini scumpe şi pe agenţii imobiliari. Potrivit lui John Hawksworth, economist-şef al companiei de audit PricewaterhouseCoopers, Marea Britanie ar fi putut avea 450 de miliarde de lire sterline până în 2008, dacă aceşti bani ar fi fost investiţi corect.

România a împrumutat 2 miliarde de dolari de pe pieţele internaţionale, în premieră, pe o perioadă de 30 de ani

Ministerul Finanţelor a ieşit marţi pe pieţele internaţionale şi a împrumutat, în premieră, 2 miliarde de dolari prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani. România a atras 2 miliarde dolari de pe pieţele internaţionale prin două emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 10 şi 30 de ani, la randamente sub nivelurile indicative prezentate investitorilor. Titlurile la 10 ani au fost vândute la 220 puncte de bază (2,2 puncte procentuale) peste referinţa titlurilor de trezorerie SUA, potrivit Reuters. Astfel, randamentul emisiunii ar fi de 5,04%. Obligaţiunile cu scadenţa la 30 de ani au fost vândute pe piaţă la aproximativ 250 puncte de bază (2,5 puncte procentuale) peste costul de referinţă al titlurilor de Trezorerie SUA, randamentul fiind de 6,28%. Emisiunea pe 30 de ani reprezintă o premieră din punct de vedere al maturităţii.

CURENTUL

Ponta - acuzat că manipulează ancheta privind restaurarea cu scandal a "Porţii Sărutului"

Declanşat în toamna anului trecut, scandalul privitor la oribila restaurare a "Porţii Sărutului" nu dă semne că se va încheia prea curând. Ba, mai mult decât atât, prin deciziile pe care le-a luat, deja, Premierul Victor Ponta a reuşit să-i învrăjbească până şi pe "gorjenii lui" de a căror simpatie are impresia că s-ar bucura, în mod necondiţionat. Lucrările de restaurare a grupului statuar Poarta Sărutului au început spre sfârşitul lunii iulie şi erau menite să marcheze aniversarea a 75 de ani de la realizarea Complexului Monumental "Calea Eroilor" din Târgu Jiu care, după cum bine ştim, include Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi Coloana fără Sfârşit. Începută în mare grabă, cu banii oferiţi de către Institutul Naţional al Patrimoniului, din subordinea Ministerului Culturii, aşadar a Guvernului României, "operaţiunea" a costat exact 371.656,44 lei. În ciuda acestei sume importante, restaurarea "Porţii Sărutului" s-a încheiat dezastruos: la sfârşitul ei capodopera brâncuşiană se preschimbase într-un soi de bolovan gălbejit, a cărui culoare nu mai avea nimic în comun cu cea originală.

Avertisment de la Bruxelles: Ţările care încalcă statul de drept riscă îngheţarea fondurilor UE

România riscă îngheţarea fondurilor europene, dacă puterea de la Bucureşti va mai continua provocările la adresa statului de drept. Comisia LIBE a Parlamentului European a votat, marţi, un raport prin care se solicită impunerea de sancţiuni, printre care şi îngheţarea fondurilor comunitare, pentru statele care încalcă criteriile de la Copenhaga şi valorile europene, potrivit unui comunicat al PE. Comisia Europeană trebuie să creeze "imediat" un nou sistem de monitorizate a modului în care toate statele membre UE respectă valorile europene şi criteriile de aderare, se arată în rezoluţia adoptată de Comisia pentru Libertăţi Civile. Rezoluţia, aprobată cu 31 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" şi 5 abţineri, analizează respectarea drepturilor fundamentale în UE, în 2012.

Laptele şi brânzeturile din pieţe se vor scumpi cu peste 20% din luna februarie

Producătorii care vând lapte în pieţe au de ales între a dispărea sau a scumpi marfa cu peste 20% din luna februarie, după ce normele europene care îi obligă să facă buletine lunare de analiză a laptelui şi care costă 180 de lei au intrat în vigoare, potrivit patronatului din domeniu. "Problema producătorilor individuali, care desfac laptele pe tarabă în piaţă, este că pe lângă certificatul de sănătate de care aveau nevoie până acum vor trebui să aibă două buletine de analiză valabile pe o perioadă de o lună şi care să ateste conformitatea laptelui. Aceste certificate vor fi verificate de medicii veterinari din pieţe şi problema este că acestea costă în jur de 180 de lei", a declarat agenţiei Mediafax Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.

CURIERUL NATIONAL

Profitul net al SIF5 a urcat cu 50 procente anul trecut, la 130 mil. lei

SIF Oltenia (SIF5) a obţinut anul trecut un profit de 130 mil. lei, cu 47% peste câştigul consemnat în 2012, creşterea fiind susţinută în principal de vânzarea unor pachete de acţiuni Banca Transilvania, BRD şi Biofarm. Compania a consemnat în anul 2012 un câştig de 88,4 mil. lei. Profitul a fost asigurat prin realizarea unor tranzacţii mai mari cu pachete de titluri din portofoliu, precum BRD (BRD), Banca Transilvania (TLV) şi Biofarm (BIO). La finalul lunii septembrie, SIF Oltenia deţinea 1,99% din acţiunile Băncii Transilvania şi 3% din titlurile BRD, faţă de 4,58% şi, respectiv, 4,16% la începutul anului trecut. Doar în primele nouă luni ale anului trecut SIF5 a vândut titluri din portofoliu de 223,8 mil. lei, sumă de 3,7 ori mai mare faţă de aceeaşi perioadă a exerciţiului financiar anterior. O altă tranzacţie importantă a fost realizată în luna octombrie, când SIF Oltenia a vândut către SIF Muntenia (SIF4) aproape toate acţiunile deţinute la Biofarm, pentru 96 mil. lei.

Radu Soviani va încasa în trei ani aproape un milion de lei de la ASF

Firma RST Media, controlată integral de purtătorul de cuvânt al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Radu Soviani, va furniza instituţiei servicii de management în domeniul comunicării şi relaţiilor publice, valoarea contractului fiind de 992.000 lei, cu TVA, pentru trei ani. Contractul, estimat prin anunţul de participare la 1,1 mil. lei, include şi poziţia de purtător de cuvânt. La licitaţie a mai depus ofertă firma LDK Consultants Engineers&Planners SRL Bucureşti, controlată de LDK-Consultants Engineers And Planners (Grecia) - 83,87% şi Marianna Kondylidou - 16,13%. "ASF este într-un proces de optimizare a cheltuielilor inclusiv în ceea ce priveşte personalul angajat. La momentul înfiinţării ASF, personalul rezultat prin suma personalului departamentelor de comunicare din CNVM, CSSPP şi CSA număra 23 de angajaţi. În procesul de evaluare şi restructurare al instituţiei este inclus şi Departamentul de comunicare.

Azi încep înscrierile pentru ajutoarele de minimis

Pentru a fi eligibile, proiectele trebuie să cuprindă însă şi crearea a cel puţin 4 - 5 locuri de muncă. Înscrierile online pentru ajutoarele de minimis au demarat astăzi, procedura putând fi derulată până la data de 24 ianuarie, ora 20.00, conform anunţului făcut săptămâna trecută de Departamentul pentru IMM-uri. Conform noului sistem, ajutoarele de minimis vor putea fi accesate de către IMM-urile ce îndeplinesc o serie de condiţii, între care: au o vechime de minimum 1 an, au anumite domenii de activitate (eligibile), obţin un punctaj de minim 60 dintr-un maxim de 100 de puncte etc.

Factura bugetului de 1 trilion de dolari aprobată de Congresul SUA împacă ambele tabere

Congresul SUA a aprobat luni seara, pentru prima oară din 2009, un acord amplu referitor la modul în care va fi cheltuit bugetul în valoare de 1.012 miliarde de dolari, dar a refuzat să ratifice o majorare a capitalului FMI, prevăzută într-o reformă convenită în 2010, scrie Financial Times. Este prima înţelegere de acest fel din ultimii ani şi are rolul de a evita situaţii ca aceea de anul trecut, când instituţiile bugetare americane au fost închise timp de trei săptămâni, din cauza blocajului financiar. Opt sute de mii de bugetari au fost trimişi atunci în şomaj tehnic. Acordul reprezintă o actualizare a priorităţilor de cheltuieli ale SUA, după mai mulţi ani în care Guvernul nu putea, din cauza dezacordurilor din Congres, să realoce fonduri şi va preveni blocarea activităţilor guvernamentale, prin finanţarea activităţilor până în septembrie.

EVENIMENTUL ZILEI

"Marele cutremur" închide teatrele şi cinematografele. Sorin Oprescu caută soluţii. Ce spun actorii

Edilul-şef al Capitalei vrea să schimbe harta locaţiilor unde se urmăresc piese de teatru şi filme, pentru ca spectatorii să fi e în siguranţă. Nici cu chirie nu se va mai putea sta oriunde. Primarul general Sorin Oprescu i-a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta prin care cere ca legea consolidării clădirilor să fie schimbată. Surse din Primăria Capitalei au declarat, pentru "Evenimentul zilei", că , după ultimele cutremure, edilul-şef a luat decizia de a muta sau închide efectiv teatrele şi cinematografele aflate în imobile cu risc seismic. Oprescu a motivat că nicio locaţie aflată la parterul blocurilor cu risc seismic şi în care rulează filme sau au loc spectacole de teatru nu mai poate funcţiona. Motivul: este prea periculos pentru oameni. Cert este că, dacă se va lua această decizie, pe primele poziţii ale listei se află Teatrul "Nottara" şi Cinematograful "Patria".

Crin Antonescu: "Băsescu dezinformează în privinţa raportului LIBE"

Invitat în cadrul emisiunii "Jocuri de putere" de la Realitatea TV, Crin Antonescu i-a replicat preşedintelui Băsescu: "Nicidecum nu suntem pe marginea prăpastiei". Totodată, preşedintele PNL a declarat că raportul LIBE nu priveşte România. "Raportul LIBE nu se poate referi şi nu se referă la România deoarece ţara noastră se află deja în Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi se află sub monitorizare", a spus preşedintele Senatului. "La europarlamentare PSD şi PNL vor merge cel mai probabil pe liste separate. Nu s-a exclus varianta unor liste comune, însă numai în cazul necesităţii transmiterii unui semnal de solidaritate. Separat vom mobiliza mai mulţi oameni şi vom obţine şi o radiografie a stării uniunii. Trebuie însă să avem maturitatea să nu creăm o bătălie încrâncenată între două partide care se află la guvernare", a declarat Crin Antonescu.

Părintele FNI mai "sărac" în terenuri decât sindicalistul Luca

Instrumentarea dosarului Petromservice - fracţia privind fondurile delapidate de la Asociaţia Salariaţilor SNP Petrom SA - a dus la punerea sub sechestru asigurător a tuturor bunurilor imobile şi mobile ale inculpaţilor, până la concurenţa sumei totale de 41.213.717 de lei şi 12.808.332 de euro. Acesta este prejudiciul creat de tripleta penală Liviu Luca, Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan în dauna Asociaţiei.

JURNALUL NATIONAL

Exclusiv. Poetul descris de cei care l-au cunoscut. Eminescu bătând mingea pe maidan, silit să repete clasa a doua, apoi hamal

În exclusivitate, fragmente din amintirile unora dintre cei care l-au cunoscut şi i-au fost aproape. Un portret inedit, puţin cunoscut, al poetul Mihai Eminescu. Teodor V. Stefanelli îl descrie cu măiestrie, de zici că îl vezi pe scriitor în carne şi oase, el fiind cel care oferă detalii numeroase, foarte importante: "Eminescu cât timp a petrecut la Viena arăta foarte bine şi era deplin sănătos. Prin pieliţa curată a feţei sale străbătea o rumeneală sănătoasă, iar ochii săi negri, nu mari, dar pururea vii, te priveau dulce în faţă şi se închideau pe jumătate când Eminescu râdea. Şi râdea adese, cu o naivitate de copil, ce făcea să râză şi ceilalţi din societatea lui, iar când vorbea, prin râs, glasul său avea un ton deosebit, dulce, molatec, ce ţi se lipea de inimă. Părul său negru îl purta lung, pieptănat fără cărare pe ceafă, şi astfel fruntea sa lată părea şi mai mare de cum era, ceea ce-i da o înfăţişare senină, inteligentă, distinctă. Eine denkersterne (frunte de gânditor) ziceau colegii săi germani", scrie Stefanelli în "Amintiri despre Eminescu"

Traian Băsescu, salvat de la închisoare de imunitatea politică

Falsa imunitate a lui Traian Băsescu. Protecţia penală de care beneficiază preşedintele se datorează procurorilor. Invocarea imunităţii nu este însă în sarcina Oficiului pentru combaterea spălării banilor, ci a instanţelor doar, la care cauza nu a ajuns niciodată. În iunie 2002, Jurnalul Naţional publica ancheta cu titlul "Averea lui Traian nu se regăseşte în câştigurile lui legale", rezultatul câtorva luni de documentare. Radiografia tuturor afacerilor familiei Băsescu, rapoarte de la Registrul Comerţului, declaraţii de venit ale lui Traian Băsescu, interviu cu liderul PD de la acea dată în legătură cu banii de dinainte de Revoluţie... Era spulberat atunci mitul fabricii de îngheţată, cu care Băsescu îşi justifica bunăstarea, dar care nu fusese niciodată pe profit. Traian Băsescu recunoştea că a făcut contrabandă cât a fost pe mare.

NATIONAL

Cuscra lui Vasile Blaga, chezasul intelegerii secrete dintre PNL si PDL

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, de la nivelul conducerii MAI se fac presiuni pentru ca aproximativ 3.000 de jandarmi sa fie retrasi de la posturile lor actuale, acestia urmand sa fie inlocuiti, pe bani grei platiti de la buget, de agentii de paza ai unor firme private. Iar dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, compania pentru care se trag in draci sforile pentru a prinde cele mai avantajoase contracte este AXIS Corporate Security. Surpriza cea mare este insa ca nu este vorba de o firma de casa a liberalilor, ci de o societate apartinand familiei liderului pedelist Vasile Blaga. Si care continua sa castige contracte pe banda rulanta, chiar si dupa ce si-a schimbat actionariatul. Astfel ca, in acte cel putin, Andrei Ion Rudeanu, ginerele lui Vasile Blaga, i-a lasat locul majoritar mamei sale Aurora Mariana Rudeanu. Adica nimeni alta decat cuscra "Buldogului".

Fiscul din Bacau are un avion pentru Ponta si Basescu

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bacau incearca de trei luni sa scape de o aeronava de 70 de locuri, cu care s-a pricopsit dupa ce o firma indiana a adus-o la Aerostar Bacau pentru lucrari de mentenanta si a abandonat-o acolo. Fiscul bacauan a anuntat o prima licitatie in noiembrie 2013, scotand avionul la vanzare cu peste 12 milioane de lei (aproape trei milioane de euro), dar nu a fost nimeni interesat. In decembrie 2013 a fost organizata o noua licitatie, avionul fiind oferit cu doar noua milioane de lei, dar degeaba, astfel ca fiscul din Bacau a anuntat ca va scoate din nou aeronava la vanzare, pe 21 ianuarie 2014 , la pretul de 6,4 milioane de lei, doar-doar vor exista doritori.

UE da inapoi in fata Chevron

Protestatarii de la Pungesti si din orice parte a Europei se zbat degeaba. Nu numai ca UE nu va deranja interesele companiilor care exploateaza gazele de sist, dar va face doar recomandari, si acelea minime si facultative, cu privire la respectarea normelor de mediu in cazul fracturarii hidraulice. Un proiect de act normativ obtinut de Bloomberg releva ca Uniunea Europeana intentioneaza sa faca recomandari minime privind fracturarea hidraulica, utilizata la forajele de petrol si gaze la zacamintele de sist. Conform documentului, cele 28 de state membre ale UE pot, dar nu sunt obligate sa urmeze noile principii, care prevad ca fracturarea hidraulica ar trebui sa fie facuta in conditii de siguranta. In consecinta, UE nu va ingradi cu nimic activitatea Chevron sau a autoritatilor din Marea Britanie sau Polonia, unde explorarea in scopul exploatarii gazelor de sist se practica deja la scara larga.

Magiunul de Topoloveni, promovat de UE in Orientul Mijlociu si SUA

Comisia Europeana (CE) a aprobat programul de promovare pentru produsele agricole in care a fost inclus si magiunul din prune de Topoloveni. Magiunul de Topoloveni, sofranul si branza greceasca vor fi promovate impreuna in Orientul Mijlociu si SUA prin intermediul unui program european in valoare totala de 3,84 milioane de euro. Bugetul pentru producatorul roman Sonimpex Topoloveni este de 544.204 euro. Conform precizarilor CE, programele selectate vizeaza produse de calitate inregistrate si protejate ca DOP-uri (denumiri de origine protejate), IGP-uri (indicatii geografice protejate) si STG-uri (specialitati traditionale garantate), magiunul de prune Topoloveni fiind primul si singurul produs din Romania care a primit IGP.

PUTEREA

Afacerea mafiotă dintre Duicu, preşedintele CJ Mehedinţi, şi procurorul Şopalcă de la DIICOT

Mehedinţiul este condus în stil mafiot de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Adrian Duicu. Deşi se arată extrem de grijuliu cu mehedinţenii la televiziunile locale, în practică, pesedistul se comportă ca un om fără mamă, fără tată. În urmă cu ceva timp, primarul municipiului Drobeta-Turnu Severin, Constantin Gherghe - fost prieten, actual duşmanul al preşedintelui CJ -, a obţinut informaţii uluitoare de la Carmela, una dintre amicele lui Adrian Duicu. (Simultan, Carmela este o apropiată a procurorului DIICOT Constantin Şopalcă, dar şi a edilului Gherghe!) Fără să ştie că este înregistrată, Carmela i-a dezvăluit primarului Severinului modul în care Duicu dorea să-l folosească pe procurorul Şopalcă în vederea "rezolvării" unui "controversat" jurnalist severinean, pe care şi magistratul îl ura de moarte.

Videanu la Primărie

Chiar dacă este sub ancheta DIICOT, urmărit penal pentru subminarea economiei naţionale, Adriean Videanu (foto) este prima opţiune a PDL pentru Primăria Capitalei. Potrivit membrilor de partid, PDL îi va susţine candidatura lui Adriean Videanu pentru funcţia de primar general dacă până atunci va ieşi basma curată din ancheta procurorilor. Fostul primar şi ministru nu poate fi contactat telefonic, pentru că îşi schimbă lunar numărul de telefon. Astfel el reduce şansele procurorilor de a-i înregistra convorbirile.

EXCLUSIV: Dan Pascariu a dat în judecată TAROM

Fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie (CA) al TAROM, Dan Pascariu, a acţionat în instanţă compania aeriană de stat, de la care spune că are de recuperat "câteva zeci de mii de euro", sumă prevăzută în contract "în caz de demitere fără cauză". Ministerul Transporturilor (MT), acţionarul majoritar al TAROM, a anunţat pe 4 noiembrie 2013 că a revocat întreg Consiliul de Administraţie al TAROM, condus de Pascariu, din cauza conflictului dintre membrii acestei structuri de conducere şi CEO-ul companiei, Christian Heinzmann. "Am dat TAROM în judecată, contractul nostru era cu TAROM, pentru neîndeplinirea condiţiilor contractuale. Noi avem de recuperat nişte bani, nu ştiu suma pe dinafară, câteva zeci de mii de euro", a declarat pentru PUTEREA fostul şef al board-ului operatorului naţional aerian.

ROMANIA LIBERA

Capcane în noua Constituţie

Proiectul de modificare a Legii fundamentale conţine multe articole controversate, puse sub semnul întrebării de reprezentanţii Comisiei de la Veneţia. Critici au fost formulate atât de Consiliul Legislativ, cât şi de societatea civilă, în condiţiile în care viitoarea Constituţie ar transforma România într-o republică parlamentară. Toate modificările pe care USL vrea să le aducă actualei Constituţii conduc spre o singură concluzie: preşedintele ţării să aibă mai mult un rol decorativ, iar Parlamentul să devină un fel de supraputere în stat. Premisele tuturor acestor schimbări sunt stabilite clar încă de la început, prin alineatul 4 al articolului 1 din Constituţia revizuită. După cum admitea chiar preşedintele PNL, Crin Antonescu, reprezentanţii Comisiei de la Veneţia au recomandat renunţarea la acest alineat. Când au ajuns la definirea rolului Parlamentului, aleşii au avut grijă şi să precizeze că acesta este "forul suprem de dezbatere şi de decizie a naţiunii". Sintagma reprezintă, în opinia experţilor, cheia întregii revizuiri şi duce la ruperea echilibrului între puterile statului.

De ce va sări inflaţia la 4% în 2014

În acest an avem scumpiri ale utilităţilor în calendar, majorări ale preţului combustibililor, efect de baza pentru inflaţie. Să presupunem că avem un an agricol mediu, nici o măsură fiscală similară reducerii TVA la pâine iar preţurile mărfurilor nealimentare şi al serviciilor avansează în acelaşi ritm ca în 2013. În acest caz, inflaţia va fi de aproximativ 3%, pentru că nu mai am scăderile la pâine (pâinea şi produsele de panificaţie au pondere de aproximativ 4% în coşul inflaţiei. Vestea proastă este că vom avea scumpiri suplimentare. Efectul majorării accizelor la combustibili şi noul nod de raportare la inflaţie în calculul acestora au fost aproximate cu o majorare de 5% a preţurilor. Având în vedere că se aplică din aprilie şi că avem o pondere de 8% a combustibililor în inflaţie rezultă o creştere de 0,4% a indicelui preţurilor de consum. Utilităţile se vor scumpi la rândul lor, conform calendarului de eliminarea a preţurilor subvenţionate.

Eşec al lui Gruia Stoica şi în privinţa privatizării companiei feroviare din Croaţia?

Privatizarea operatorului feroviar de transport croat este pe muchie de cuţit. Grupul Grampet, deţinut de Gruia Stoica, fusese desemnat câştigător al licitaţiei, însă luni Ministerul croat al Transporturilor a declarat că negocierile au fost stopate. Privatizarea operatorului feroviar croat de marfă HZ Cargo a intrat în faza incertitudinilor, a declaraţiilor contradictorii, menite să confere părţilor implicate, respectiv Ministerul Transporturilor din această ţară şi grupul român Grampet, deţinut de Gruia Stoica avantaje psihologice în procesul de negociere. Numai în ultimele două zile oficialii croaţi au făcut mai multe declaraţii contradictorii, conform cărora privatizarea fie a fost anulată, fie continuă.

ZIARUL FINANCIAR

Ne-au păcălit. La un an de la preluarea puterii, "sistemul" de evaporare a banilor publici este intact

Guvernul a promis în urmă cu un an că va lansa un site care va conţine o listă cu numele, prenumele, funcţia şi salariul tuturor angajaţilor de la stat. Până acum acest site nu a fost lansat şi nici nu mai vorbeşte nimeni despre el. Sistemul electronic de achiziţii publice are aceeaşi interfaţă de ani de zile, fără nicio îmbunătăţire dramatică a modului în care poate fi interogată baza de date şi sunt afişate informaţiile - pe măsura evoluţiilor spectaculoase ale tehnologiei. Intri pe site şi imediat "sistemul" te înghite. Datele nu pot fi exportate într-un format care să permită o analiză rapidă. Unde este un raport care să arate câte contracte cu statul a câştigat fiecare companie mare de IT&C în 2013? Cât a cheltuit statul pe computere în 2013? De unde le-a cumpărat? Ce softuri şi ce servicii a achiziţionat? Este strigător la cer să avem aici mii de softişti care să scrie programe care să facă ordine în finanţele unor companii gigantice şi să nu fim în stare să facem transparent sistemul de achiziţii publice din România. Dar mai îngrijorător decât orice nu este faptul că "sistemul" este intact, ci că şi discuţiile măcar, dacă nu lupta pentru schimbarea lui, pare că s-au oprit de tot.

Voinea: Creşterea economică a României a fost anul trecut "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului

Creşterea economică a României a fost anul trecut probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperării consumului în trimestrul al patrulea, a declarat ministerul Bugetului, Liviu Voinea. "După primele nouă luni avem creştere de 2,7%, iar pentru sfârşitul anului va fi între 2,5% şi 3%. Dacă am avut o recuperare a consumului, şi avem motive să credem că am avut, mai ales în decembrie, atunci putem ajunge mai aproape de 3%", a declarat, marţi, Voinea într-un interviu acordat Bloomberg la o conferinţă organizată de Euromoney la Viena. Guvernul vrea ca board-ul Fondului Monetar Internaţional să aprobe două evaluări ale acordului preventiv al României "undeva în primăvară", după ce preşedintele Traian Băsescu a refuzat să semneze, din cauza unei dispute asupra introducerii unei accize la carburanţi, documente care încheiau evaluarea derulată la finele anului trecut de FMI. Economia a crescut cu 4,1% în trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, susţinută de exporturi şi recolta agricolă bună.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb