REVISTA PRESEI 15.01.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 ianuarie 2015

ADEVARUL

Victoria Nuland la Bucureşti

Adjunctul secretarului de stat al SUA s-a întâlnit astăzi cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni. Ulterior, emisarul SUA a avut şi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Pe parcursul zilei, Nuland mai are programate discuţii cu premierul Victor Ponta, cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, şi cu liderii partidelor politice. Victoria Nuland s-a întâlnit cu Valeriu Zgonea şi cu Călin Popescu Tăriceanu, preşedinţii celor două Camere ale Palramentului, şi cu liderii partidelor politice. Potrivit unor surse politice, Victoria Nuland a cerut implemntarea legilor Bog Brother şi adoptarea unui nou Cod electoral. Informaţia a fost confirmată, ulterior, de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu."A fost nu o discuţie, ci a fost evocat acest subiect care e un subiect de preocupare comună, pentru că şi România şi SUA şi toate ţările europene sunt preocupate de combaterea terorismului, de asigurarea securităţii naţionale, a securităţii comune şi sigur că aceste subiecte au fost evocate pe parcursul discuţiei", a spus preşedintele Senatului.

De ce costă tronsonul Comarnic-Braşov peste 2,5 miliarde de euro şi cine va plăti aceşti bani

Statul ar fi plătit 2,7 miliarde euro pentru construcţia, operarea şi întreţinerea autostrăzii Comarnic-Braşov timp de 30 de ani dacă ar fi avut banii acum. Dar adăugând costurile de finanţare, suma urcă la 8,45 miliarde de euro, în vreme ce şoferii vor fi taxaţi cu 7 lei (tarif indexabil), reiese dintr-un document referitor la proiectul Comarnic-Braşov publicat ieri de Ministerul Transporturilor şi CNADNR. Potrivit informaţiilor cuprinse în document, nivelul plăţii de disponibilitate (în termeni reali, fără inflaţie) este de 325,2 milioane de euro pe an. Pe o perioadă de 26 de ani, costul total ar ajunge astfel la 8,45 miliarde de euro. Infrastructura rutieră învechită şi degradată, volumele scăzute de trafic, disponibilitatea redusă de plată a taxelor de utilizare a drumurilor, spaţiul fiscal limitat şi ratingul de ţară scăzut sunt principalele "constrângeri obiective" care duc la scumpirea autostrăzii în raport cu alte proiecte similare din Europa.

Romania incearca sa-si refaca rezervele pentru cazuri de calamitate

Un nou cutremur de 4,1 pe scara Richter a avut loc, miercuri, in zona Vrancea. Specialistii ne linistesc si spun ca, deocamdata, asistam la o activitate seismica normala. Chiar si asa autoritatile iau masuri. Ministerul Sanatatii si cel al Internelor incearca sa refaca rezerva nationala de medicamente, si materiale sanitare. Mai ales ca exista un Oficiu Central de Stocare, unde ar trebui sa existe tot soiul de materiale utile in caz de calamitate. Chiar daca este un obiectiv strategic, care ar trebui pazit ca atare, oricine poate trece de poarta Oficiului Central de Stocare din Bucuresti. Aici, cativa angajati gestioneaza cladirile, mai mult goale, in care ar trebui sa fie depozitate materiale medicale pentru situatii de urgenta. Acum, in depozitul strategic, unele dintre putinele lucruri ramase sunt dispozitive medicale si truse chirurgicale care vor fi distribuite catre spitale pentru ca ies curand din garantie.

Hackerii atacă Ziarul Lumina: "Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este trimisul lui Allah"

Site-ul ziarului Lumina, editat de Biserica Ortodoxă Română, a fost spart de hackeri. Aceştia au postat pe site mai multe mesaje, toate în limba franceză: "Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este trimisul lui Allah", este principalul mesaj. "Nous sommes habitués à votre faiblesse quand vous avez tués des innocents en Tunisie et en Algérie. Mais aujourd'hui, Vous avez dépassé vos limites ! Fallaga a été ici a l'époque pour faire fin a vos actes berbres en Tunisie. Aujourd'hui nous sommes les petits-fils de Daghbaji et Lazher Chariti... Aujourd'hui nous sommes ici pour protéger notre réligion Fallaga sera toujours l'obstacle, vous ne pourrais jamais le dépasser . 1,5 Million Tuer par des forces Francaise en algerie nos grandperes fallaga dont tuer par les forces francaise nos freres en mali tuer aussi par les forces francaise ki est le vrais terrorist ??"

Cea mai bună bancă pentru firma ta. Topul creditelor pentru investiţii

Alpha Bank este cea mai bună bancă pentru firma ta, dacă te afli în căutarea unui credit pentru investiţii, potrivit comparaţiilor realizate de către portalul Conso.ro, oferte convenabile pentru întreprinderile mici şi mijlocii având şi Banca Românească şi Banca Transilvania. Astfel, pentru un credit în cuantum maxim de 10.000 de lei, banca grecească Alpha Bank oferă suma respectivă pe o perioadă de şapte ani, dobânda stabilindu-se prin formula ROBOR la trei luni (dobânda medie la lei - n.r.), plus o marjă aflată între 4,5% şi 6%. Acest credit mai include, însă, şi un comision de acordare de 1% din sumă, potrivit portalului.

Israelul a insistat pentru înmormântarea victimelor de la Paris pe teritoriul său, apoi a cerut bani

Guvernul israelian a insistat ca cei patru evrei ucişi în atacul de la un magazin din Paris să fie înmormântaţi în Israel şi chiar a făcut presiuni asupra unei familii, care iniţial dorea ca funeraliile să se desfăşoare în Franţa, a afirmat Yehuda Meshi-Zahav, preşedintele organizaţiei de voluntari Zaka. Ulterior, familiile şi comunitatea evreilor francezi au fost rugate să plătească pentru morminte. Întrucât victimele nu erau cetăţeni israelieni, înmormântările nu au fost plătite de Institutul Naţional de Asigurări, iar în pofida caracterului lor semioficial, Guvernul nu le-a declarat funeralii de stat. Abia după o zi de negocieri s-a decis ca statul israelian să acopere costurile. După ce s-a decis înmormântarea celor patru victime în Israel, au apărut probleme în ceea ce priveşte locul înhumării, care a fost schimbat de trei ori. Iniţial, societatea funerară a comunităţii yemenite a sugerat ca victimele să fie înmormântate pe Muntele Măslinilor, în Ierusalimul de Est, dar a cerut 15.000 de euro pentru un mormânt.

BANCHERUL

Ce sanse de dezvoltare au platile cu Bitcoin in Romania? Interviu cu Radu Georgescu, seful Gecad

Dupa ce a construit produse IT de succes precum RAV Antivirus sau ePayment, pe care le-a vandut ulterior gigantilor Microsoft si Naspers, seful Gecad, Radu Georgescu, s-a lansat anul trecut intr-o noua afacere a viitorului, si anume platile cu monede virtuale, cea mai cunoscuta fiind Bitcoin. Intr-un interviu acordat Bancherul.ro, Georgescu apreciaza ca Bitcoin are un potential urias de dezvoltare si aplicabilitate, pentru ca oriunde ai fi in lume poti plati cu Bitcoin fara a mai fi nevoie de conversii, autorizatii bancare, alte informatii. Chiar daca nu sunt reglementate, platile cu Bitcoin sunt permise si in Romania, insa istoria tanara a acesti monede electronice este tumultoasa: anul trecut au fost instalate la Bucuresti primele bancomate pentru Bitcoin, ca in decembrie sa fie sistata cea mai mare platforma de tranzactionare a Bitcoin, BTCxchange.ro.

Dobanzile tot mai mici fac conturile de economii mai avantajoase decat depozitele la termen

Bancile ofera doua tipuri de produse de economisire: conturile de economii, care ofera avantajul de a putea depune sau retrage bani in orice moment, dobanda fiind calculata zilnic, precum si depozitele clasice la diverse termene, de 1,3, 6, 12 sau mai multe luni, in care nu poti efectua operatiuni inainte de expirarea termenului, daca nu vrei sa pierzi dobanda. In general, bancile platesc dobanzi mai mari pentru depozite, intrucat pot pastra banii clientilor pe perioade mai indelungate, pe cand sumele dintr-un cont de economii sunt volatile, putand fi retrase in orice moment. Acum insa, odata cu diminuarea semnificativa a dobanzilor, diferenta de randament dintre un cont de economii si un depozit aproape ca a disparut. Ba chiar unele banci au inceput sa plateasca dobanzi mai mari pentru un cont decat pentru economiile la termene scurte.

CURENTUL

Portalul de 20 milioane de euro, eRomânia, NEFUNCŢIONAL

S-a trâmbiţat ce viaţă frumoasă vor avea românii, cum va fi eliminată birocraţia şi viaţa noastră reală va fi uşurată de cea virtuală. Evident că nimic din toate astea nu s-a întâmplat. În continuare trebuie să te duci la ghişeele instituţiilor publice să depui cereri, să plăteşti, să ridici documentele, să cumperi timbre fiscale de la poştă, să plăteşti taxe la trezorerie şi să stai la nelipsitele cozi. Până acum, guvernul a plătit firmei OMNILOGIC pentru eROMANIA 1 aproximativ 10 milioane de euro. Pentru a doua parte a portalului eROMANIA2 guvernul a plătit firmei Omnilogic încă 10 milioane euro. Deci, un portal de 20 milioane de euro. Împreună cu firma OMNILOGIC au lucrat firmele SYSWARE , SOFTWIN, TOTALSOFT, TEAMNET. În seara zilei de 23 decembrie 2013 s-a anunţat testarea publică în mediul online ce a durat până în 31 martie 2014. Astăzi, la peste cinci ani de la lansare şi un an de la testare, portalul este NEFUNCŢIONAL. Cele mai simple funcţionalităţi sunt indisponibile.

CURIERUL NATIONAL

De ce agricultura este depăşită tehnologic

În România sunt peste 600.000 de maşini agricole dar peste două treimi au durata de funcţionare normală depăşită. România dispune la nivel naţional de 25.000 de combine, însă ar avea nevoie de 40.000 ca să finalizeze recoltatul grâului în 15 zile, perioada optimă în care pierderile sunt minime, a declarat, recent, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu. "În agricultură, cea mai importantă lucrare din veriga tehnologică este recoltatul. Dacă nu reuşim să recoltăm într-un timp foarte scurt, pierderile sunt foarte mari. Degeaba luăm tractoare, remorci şi mijloace de transport performante dacă nu avem utilajul cel mai important: combina. România dispune la ora actuală de numai 25.000 de combine, din care 14.700 sunt în stare bună şi foarte bună, dar în jur de 10.000 sunt într-o stare precară", a precizat Botănoiu.

Exploratorii din zona Arctică se retrag din apele ostile din cauza ieftinirii masive a petrolului

Petrolul brent a ajuns să se comercializeze la aproximativ 45 de dolari pe baril lucru care afectează puternic companiile petroliere ce explorează noi resurse în zona Arctică. Atunci când Statoil ASA (STL) a achiziţionat ultimele trei licenţe în largul coastei de vest a Groenlandei în ianuarie 2012, preţul petrolului era mai mult de 110 de dolari pe baril iar explorarea apelor îngheţate era o pro­punere atractivă. La mai puţin de doi ani, preţul petrolului a fost redus la jumătate iar grupul norvegian Statoil, cel mai mare şi activ explorator din lume în zona Arctică în 2014, a renunţat în luna decembrie la cele trei licenţe fără a ajunge să foreze în una din zone, a declarat printr-un email Knut Rostad, un purtător de cuvânt pentru compania controlată de stat.

Guvernul a aprobat indemnizaţia de 2.000 de lei pentru revoluţionari

Indemnizaţiile se vor acorda în baza certificatului de revoluţionar şi a unei adeverinţe tipizate eliberată şi transmisă de Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în perioada 1945 - 1989 (SSR) direct instituţiilor care fac plata acestor drepturi. Guvernul a modificat ieri, printr-o Ordonanţă, Legea recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din decembrie 1989 şi pentru revolta muncito­rească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987. Obiectul principal al actului normativ îl constituie reintroducerea în plată, începând cu luna ianuarie 2015, a persoanelor care au calitatea de "Luptător rănit fără grad de invalididate" şi de "Luptător reţinut", aducându-se astfel corecturile necesare Ordonanţei de Urgenţă nr.95/2014.

După patru ani de pauză au fost reluate dezvoltările în zonele scumpe din Bucureşti

Costul mediu pe metru pătrat construit a crescut cu 10%, faţă de 2013. Valoarea stocului de apartamente livrat în 2014 a fost mai mare, în principal din cauza terenurilor mult mai scumpe. Anul trecut a consemnat o revenire a proiectelor dezvoltate în zonele mai bune din Capitală, mai multe proiecte livrate în 2014 fiind în zone centrale sau pe artere considerate mai scumpe, după un interval de patru ani, în care s-a construit cu precădere la zonele mărginaşe şi la preţuri care să se încadreze în plafonul impus de Prima Casă, afirmă reprezentanţii locali, ai dezvoltatorului lituanian Hanner. În acest context, dezvoltatorul estimează că stocul de apartamente noi livrate în piaţă anul trecut este unul mai valoros.

Franţa continuă operaţiunile aeriene în Irak

Conform Constituţiei, în Franţa este obligatoriu avizul Parlamentului pentru operaţiuni militare în afara graniţelor ce depăşesc durata de patru luni. Or, bombardamentele franceze au început la 19 septembrie. Deputaţii francezi au aprobat masiv - cu 488 voturi pentru şi doar unul împotrivă - prelungirea intervenţiei forţelor aeriene franceze în Irak. Toate grupurile politice din Adunarea Naţională, cu excepţia Frontului de Stânga, au votat în favoarea prelungirii intervenţiei. Frontul de Stânga, care s-a abţinut, şi-a explicat poziţia prin faptul că el consideră insuficiente eforturile politice şi diplomatice pentru a se ajunge la o soluţie în Irak şi în general în zona respectivă.

Microsoft opreşte suportul tehnic gratuit pentru Windows 7

Windows 7 a fost un mare succes pentru Microsoft şi continuă să fie cel mai popular sistem de operare din lume, însă începând de ieri, compania începe să renunţe la suportul gratuit pentru acesta. Acesta este începutul sfârşitului pentru această versiune de Windows, întrucât suportul complet pentru consumatori este programat să înceteze pe 14 ianuarie 2020, confom go4it.ro Aproximativ 55% dintre computerele din toată lumea au o versiune de Windows 7 instalată. Deşi renunţă la suportul tehnic gratuit, Microsoft va oferi până în 2020 ajutor celor care au nevoie, însă contra cost.

BVB pregăteşte selecţia consultanţilor autorizaţi pentru listările pe piaţa AeRO

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a organizat ieri prima evaluare a reprezentanţilor firmelor care au aplicat pentru a deveni consultanţi autorizaţi în vederea intermedierii listărilor pe sistemul alternativ de tranzacţionare AeRO şi a plasamentelor private premergătoare acestora, informează un comunicat al operatorului de piaţă remis redacţiei. Segmentul AeRO ar urma să fie accesibil, începând cu 25 februarie a.c., start-up-urilor şi întreprinde­rilor mici şi mijlocii cu o capitalizare minimă de 250.000 de euro şi care sunt dispuse să cedeze către acţionariatul dispersat un pachet de minimum 10% din acţi­uni prin intermediul unui plasament privat. Această operaţiune ar urma să fie asigurată de consultanţi autorizaţi de către BVB.

EVENIMENTUL ZILEI

Ancheta "Jaf în codrii României" îi atinge şi pe Mircea Geoană, Ioan Niculae şi Bunea Stancu

Viorel Hrebenciuc a denunţat la DNA dedesubturile finanţării ilegale a campaniei prezidenţiale a lui Mircea Geoană. Fostul senator a dezvăluit detalii financiare despre rolul miliardarului Ioan Niculae, dar şi despre baronul de Brăila, Gheorghe Bunea- Stancu. Hrebenciuc a dezvăluit la DNA şi alte fapte de corupţie în care sunt implicaţi mai mulţi membri PSD. Principalii acuzaţi din dosarul "Jaf în codrii României" s-au săturat de celula arestului şi au început să colaboreze cu procurorii DNA. În timp ce Ioan Adam a dezvăluit corupţia din rândul magistraţilor, Viorel Hrebenciuc a explicat cum se face trafic de influenţă în politica din România.

Iohannis află peste 6 zile dacă a fost incompatibil

Peste o săptămână, trei judecători de la Instanţa Supremă vor da decizia definitivă în cazul Iohannis - ANI. Inspectorii de integritate susţin că preşedintele Klaus Iohannis s-a aflat în stare de incompatibilitate cât timp a ocupat funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al Primăriei în societatea Apă-Canal. Contrar aşteptărilor, avocaţii lui Iohannis nu au invocat imunitatea prezidenţială şi au cerut ca procesul să se judece cât mai rapid. Avocaţii preşedintelui au arătat că "ANI nu a venit cu niciun înscris suplimentar, deoarece nu avea de unde să-l mai aducă" şi că societatea Apă -Canal are caracter regional şi nu local, aşa cum susţine ANI. De altfel, aceasta a fost şi poziţia Curţii de Apel Alba Iulia care, în 2013, a anulat decizia de incompatibilitate. În cazul în care Iohannis ar fi declarat incompatibil, situaţia este inedită, deoarece, teoretic, el şi-ar putea pierde mandatul de preşedinte.

Geoană rămâne fără vilă. Noul proprietar o va demola

Cumpărătorul vilei RA-APPS în care locuieşte familia Geoană este firma DeSilva, dezvoltator imobiliar, reprezentanţii acesteia declarând că intenţionează să demoleze imobilul şi să construiască pe acest amplasament o clădire de birouri sau de locuinţe, anunţă mediafax.ro. Vila RA-APPS în care locuieşte familia Geoană a fost cumpărată, la licitaţie, cu 906.600 euro plus TVA. Preţul de pornire a fost de 588.000 euro plus TVA. "Noi cumpărăm doar case demolabile, iar în locul lor, în limita PUZ-ului, construim clădiri de birouri sau apartamente. Ştiu că şi această casă este una demolabilă", a declarat agenţiei Mediafax proprietarul grupului DeSilva, Virgil Călina.

JURNALUL NATIONAL

Jihadul din inima Europei

ntre 3.000 şi 5.000 de cetăţeni din Uniunea Europeană au plecat în ţări precum Siria pentru a participa la jihad şi ar putea reprezenta un pericol la întoarcerea în statele de origine, a declarat marţi, la Londra, directorul Europol, Rob Wainwright, preluat de presa internaţională. "Vorbim de 3.000 până la 5.000 de cetăţeni din UE", a afirmat Wainwright, într-o intervenţie în Comisia pentru Afaceri Interne din Parlamentul britanic. El a adăugat că Europol a colectat până acum 2.500 de nume de suspecţi de la agenţii de informaţii ale statelor membre ale UE. Wainwright a atras atenţia că persoanele care au călătorit în străinătate, în special tineri, se pot întoarce în ţările lor de origine şi comite atacuri, aşa cum s-a întâmplat săptămâna trecută la Paris.

Şefa diplomaţiei europene a criticat atenţia către recentele atacuri din Franţa şi ignorarea grozăviilor din Nigeria

Federica Mogherini, a avertizat miercuri asupra sporirii puterii grupării islamiste armate Boko Haram în Nigeria, criticând totodată faptul că toată atenţia s-a îndreptat către recentele atacuri din Franţa, în timp ce s-a vorbit foarte puţin despre crimele comise de această grupare în Africa. "Defilând duminică la Paris (la Marşul solidarităţii n.red.), am considerat că este ipocrit şi contraproductiv să nu spunem şi să nu facem nimic referitor la ceea ce se întâmplă aparent departe, dar care de fapt este foarte aproape', a afirmat Federica Mogherini în timpul unei dezbateri defăşurate la Parlamentul European. 'Nu putem rezolva o problemă fără să o rezolvăm şi pe cealaltă (...) Trebuie să fim coerenţi atât la Paris, cât şi în Nigeria", a punctat şefa diplomaţiei europene, potrivit agenţiei France Presse.

Banca Mondială: România va înregistra o creştere economică de 2,9% în 2015

Banca Mondială estimează că economia românească va creşte cu 2,9% în acest an, după un avans de 2,6% în 2014, potrivit raportului "Global Economic Prospects" publicat azi de instituţia financiară internaţională. BM a revizuit în scădere uşoară, la 2,6%, estimările privind creşterea economică înregistrată anul trecut de România, după ce, în octombrie 2014, instituţia prognoza un avans de 2,7% pentru economia României în 2014. Încetinirea economiei româneşti de la 3,5% în 2013 până la 2,6% în 2014 va fi urmată, potrivit raportului elaborat de Banca Mondială, de o accelerare a creşterii până la 2,9% în acest an, urmată de un avans de 3,2% în 2016 şi unul de 3,9% în 2017.

NATIONAL

Razboi in Justitie pe arhiva secreta a DIICOT!

Inspectia Judiciara a Consiliului Superior al Magistraturii a decis initierea unui control prin dosarele prafuite ale DIICOT. Culmea este ca, desi Alina Bica este principalul procuror sef deja "linsat mediatic" pentru ca ar fi dosit dosarele lui Varujan Vosganian, Ioan Niculae, Adriean Videanu, Daniel Chitoiu sau Ovidiu Tender, toate aceste cazuri, dar si alte cateva zeci, zac acolo de mai mult de cinci ani. Adica de pe vremea cand seful DIICOT era nimeni altul decat Codrut Olaru, actualul procuror general adjunct al Romaniei. Cel care, concomitent cu agitarea apelor pentru intoarcerea sa pe vechea functie, isi freaca mainile de fericire ca Inspectia Judiciara a ajuns in arhiva DIICOT inainte de DNA. Dar, asa cum au demonstrat-o si in alte randuri, procurorii Laurei Codruta Kovesi pot recupera rapid timpul pierdut din cauza actiunii Inspectiei Judiciare...

DNA dezgroapa "mostenirea" lui Radu Stroe de la MAI

Ingrid Mocanu Popa a fost consiliera si mana dreapta a fostului ministru de Interne, Radu Stroe. Iar in mod surprinzator, succesorul acestuia la sefia MAI, vicepremierul Gabi Oprea, a pastrat-o pe consiliera pe functia detinuta, astfel ca problemele juridice ale ministerului au ramas pe "maini bune". Numai ca "minunea" a durat doar pana in momentul in care procurorii anticoruptie au luat cu asalt sediul central al MAI, intrand val-vartej in biroul consilierei Ingrid Mocanu Popa, de unde au ridicat computerul, diverse documente oficiale si alte inscrisuri. Si chiar daca toata lumea a inceput imediat sa-l intrebe de "sanatate" pe actualul ministru Gabi Oprea, sa nu uitam totusi ca Ingrid Mocanu Popa a fost extrem de legata de fostul sef al Internelor, Radu Stroe. Cel care, ca o ironie a sortii, tocmai isi anuntase cu doar cateva zeci de ore inainte schimbarea traseului politic de la PLR la UNPR-ul lui Gabi Oprea...

Dragnea ia painea de la gura "baronilor"

Asa cum a promis inca de anul trecut, presedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a avut grija ca "baronii" locali sa-si piarda din putere si influenta. "Nu vrem sa mai existe in Romania niciun primar care sa depinda de Consiliul Judetean. Consiliul Judetean nu va mai repartiza niciun leu.", declara, dupa alegeri, Liviu Dragnea. Masura a fost pusa in practica, Darius Valcov anuntand ieri ca autoritatile locale isi vor primi din aceasta luna banii direct de la Ministerul Finantelor, Consiliile Judetene urmand sa fie scoase de pe traseul finantarii comunelor, oraselor sau municipiilor. "Toate localitatile au de azi la dispozitie sumele. Nicio comuna nu va avea un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, niciun oras nu va primi sub 6 milioane, niciun municipiu mai putin de 20 de milioane de lei, niciun municipiu resedinta de judet sub 50 de milioane de lei si niciun Consiliu Judetean sub 80 de milioane de lei", a explicat ministrul Finantelor.

PUTEREA

MINCIUNILE LUI ARAFAT. Procurorul general a confirmat că strigătele victimelor accidentului de elicopter de pe lacul Siutghiol puteau fi auzite de pe mal

Procurorul general Tiberiu Niţu l-a contrazis, miercuri, pe secretarul de stat Raed Arafat în privinţa strigătelor pilotului care şi-a pierdut viaţa în tragedia de pe lacul Siutghiol, alături de alţi trei membri ai echipajului, şi a confirmat faptul că acestea se puteau auzi de pe mal, imediat după prăbuşirea elicopterului. Iniţial, Arafat a spus că nu era posibil ca strigătele de ajutor să fi fost auzite de pe mal şi că acest fapt ar fi fost dovedit de experimentele pe care le-ar fi făcut, imediat după accident, departamentul său, la cererea procurorilor. De altfel, minciuna lui Arafat este demontată şi de înregistrările video şi audio realizate de martori oculari, în care se aude clar cum pilotul, în ultimele clipe de viaţă, strigă "Ajutor!" şi "Nu mai pot!", iar persoanele aflate pe mal îl încurajează, spunându-i că salvatorii sunt pe drum. Din păcate, intervenţia a durat aproape 12 ore, victimele nemaiputând fi salvate de către colegii lor de la SMURD şi ISU.

Pavelescu vrea acord politic cu Băsescu. Peşedintele PNŢCD are speranţe mari pentru alegerile din 2016

Într-un interviu acordat pentru Puterea, preşedintele PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a făcut o radiografie a evenimentelor politice care vizează sau vor viza formaţiunea lui, dar şi analiza anumitor episoade în care politicieni cu greutate, precum fostul preşedinte Traian Băsescu sau premierul Victor Ponta au fost implicaţi. Din interviu nu lipseşte "decontul" cu Victor Ciorbea, despre care susţine că l-a angrenat în multe procese legate de PNŢCD, dar nici sfaturi pentru strategia de comunicare pe care consideră că ar trebui s-o abordeze preşedintele Klaus Iohannis, "pentru a nu se discredita".

Cea mai veche arteră a Capitalei, Calea Victoriei, va arăta ca în perioada interbelică

Aventura modernizării Căii Victoriei a costat 19 milioane de lei, cu 10 milioane mai mult decât costurile estimate. Banii au fost cheltuiţi în zadar, pentru că edilul şef al Capitalei vrea să transforme cea mai veche arteră a oraşului în una pietonală. Sorin Oprescu invocă doleanţele a 480.000 de bucureşteni, care i-au cerut să aducă artera Calea Victoriei la funcţionalitatea interbelică.

ROMANIA LIBERA

Mesajul vizitei Victoriei Nuland în România: "Suntem cu ochii pe voi"

Înainte de a pleca astăzi la Bruxelles, Klaus Iohannis a avut ieri primele întâlniri oficiale cu reprezentanţii SUA şi Marii Britanii. Cele două ţări sunt interesate de agenda de politică externă şi internă a noului preşedinte, în condiţiile volatilităţii situaţiei politice şi strategice din regiune. La întâlnirea avută de Victoria Nuland la Ministerul de Externe, ministrul Bogdan Aurescu a ţinut să reconfirme "interesul României privind aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA". Este o precizare importantă, menită să confirme continuitatea şi predictibilitatea politicii externe româneşti, dar nu pentru a primi asigurări din partea lui Bogdan Aurescu a venit doamna Nuland la Bucureşti, pentru că Departamentul de Stat nu are emoţii în legătură cu angajamentul atlantic al lui Aurescu. Semnele lor de întrebare sunt la Cotroceni.

Statul pune la bătaie 100 de milioane de euro pentru noi locuri de muncă

Statul acoperă 50% din costurile salariale totale pentru companiile care creează locuri de muncă. Schema de ajutor de stat este valabilă în perioada 2-27 februarie. Granturile alocate de la bugetul de stat pot fi obţinute de companiile nou-înfiinţate sau cele în activitate, IMM sau întreprinderi mari. În paralel se derulează schema de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investiţiilor cu impact major în economie, care are un buget tot de 450 milioane lei. Referindu-se la schema care se va derula luna viitoare, ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov a arătat că: "Această schemă de ajutor de stat va conduce la crearea a 3.724 de noi locuri de muncă". Astfel, în funcţie de regiunea unde se realizează investiţia, nivelul maxim al ajutorului de stat variază între 15% (Bucureşti) şi 50% (Regiunea Nord-Vest, Centru, Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest Oltenia). Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de locuri de muncă.

ZIARUL FINANCIAR

Consumul de energie a ajuns la maximul ultimilor trei ani din cauza frigului

Termocentralele pe cărbuni şi hidrocentralele au fost folosite din plin deoarece nici centralele pe gaze nu au putut funcţiona la capacitate maximă. Consumul de energie din România a ajuns la maximul ultimilor trei ani la finalul săptămânii trecute pe fondul temperaturilor scăzute, cărbunii fiind principala sursă de producţie, dublată de hidrocentrale. Consumul de energie din România a ajuns la maximul ultimilor trei ani la finalul săptămânii trecute pe fondul temperaturilor scăzute, cărbunii fiind principala sursă de producţie, dublată de hidrocentrale. Eolienele au jucat din nou feste sistemului în contextul în care producţia lor a fost după cum a bătut vântul. Astfel, dacă la începutul zilei de 8 ianuarie funcţionau peste 400 de eoliene, după-amiaza mai mergeau 3 turbine, seara, când s-a înregistrat vârful de consum, erau 40 de turbine conectate, pentru ca spre miezul nopţii, când consumul scăzuse, vântul să înceapă să bată din nou, energia a 400 de mori de vânt fiind preluată cu prioritate în sistem.

Investitorii cumpără cu gândul la intrarea unei burse străine în acţionariatul BVB

Acţiunile Bursei de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, au sărit de pragul de 38 lei/titlu în şedinţa de miercuri, cotaţie nemaiatinsă din vara anului 2011, investitorii mizând că majorarea pragului de deţinere ar putea favoriza intrarea unui investitor strategic de tipul unei burse străine în acţionariat. Data de 9 ianuarie 2015 este momentul din care investitorii pot cumpăra până la 20% din acţiunile Bursei de la Bucureşti, în condiţiile în care timp de aproape un deceniu au fost plafonate la un maxim de 5% din capital. Pragul de deţinere a fost majorat până la 20% din capitalul operatorului bursier printr-o ordonanţă de urgenţă a guvernului, care aduce o serie de modificări la legea pieţei de capital 297/2004.

Arabii îşi hrănesc caii de curse cu orz românesc

Arabia Saudită, Iordania şi Kuweit au achiziţionat 43% din recolta românească de orz a anului trecut într-un interval de patru luni (iulie-octombrie) pentru a-şi asigura materie primă pentru hergheliile de cai de rasă şi de curse, dar şi alte segmente din zootehnie. Afacerea a cumulat 784.000 de tone şi a trimis 129 mil. euro în conturile comercianţilor prezenţi local, care au distribuit mai departe cea mai mare parte a încasărilor către fermieri. "Orzul este cea mai importantă componentă în hrana cailor. Nutriţia se face printr-o reţetă ce combină orzul şi ovăzul, printre altele, dar orzul are şi o proporţie de 85%. Arabii vin şi cumpără ieftin de la noi şi apoi procesează orzul ca furaje pentru animale", spune crescătoarea de cai Ana-Maria Duguleac, reprezentanta Academiei Ecvestre Mogoşoaia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb