REVISTA PRESEI 15.02.2014

Willy Homner
Revista Presei / 15 februarie 2014

ADEVARUL

România este tigrul Europei: avem cea mai mare creştere economică din UE

Produsul Intern Brut al României a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimări ale Institutului Naţional de Statistică (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autorităţilor (2,8%) şi analiştilor, după un avans de 5,2% în ultimul trimestru faţă de octombrie-decembrie 2012. Comparativ cu trimestrul al treilea, economia românească a crescut cu 1,7% în ultimele trei luni ale anului. Atât creşterea anuală, cât şi cea trimestrială se plasează la cele mai mari valori din anul 2008 până în prezent. Pentru 2014, guvernul şi FMI mizează pe un avans economic de 2,2%. Potrivit Eurostat, Germania şi Franţa, cele mai mari economii europene, au înregistrat creştere economică peste aşteptări în ultimul trimestru al anului trecut, propulsând economia zonei euro. PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,4% în trimestrul al patrulea faţă de aceeaşi perioadă din 2012, în timp ce economia Franţei s-a extins cu 0,8%, potrivit datelor Eurostat. Creşterea economică de 3,5% în 2013 a României plasează ţara noastră pe locul 1 în topul Uniunii Europene al avansurilor PIB.

Creşterea PIB din 2013 nu se vede în buzunarele românilor. Surplusul se ascunde la stat, la multinaţionale şi în conturile evazioniştilor, cred economiştii

Economiştii consultaţi de "Adevărul" în legătură cu creşterea surprinzătoare a PIB din 2013 arată că doar companiile multinaţionale şi cele de stat au câştigat cu adevărat ceva în 2013, în timp ce populaţia şi firmele mici româneşti au dus greul. Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, ne-a declarat că marile câştiguri se ascund la multinaţionale. "Uitaţi-vă că la Renault profitul a crescut cu aproape 60%, ajutat în principal de Dacia Piteşti. La multinaţionale, acolo se regăseşte câştigul. Ceilalţi - ăştia mici şi amărâţi din România - duc greul, pe ei îi urmăreşte statul să-i taxeze, să-i lichideze, să-i amendeze, să-i penalizeze. Prim-vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR),Florin Pârvu: "Fără Dacia şi agricultură, suntem la +0,8%"

CCR a desfiinţat Legea descentralizării: Guvernul sau Parlamentul trebuie să iniţieze un nou proiect

Curtea Constituţională a publicat motivarea Deciziei de neconstituţionalitate privind Legea descentralizării, asupra căreia Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament. Potrivit judecătorilor CCR, legea este neconstituţională în ansamblul său, motiv pentru care Guvernul sau Parlamentul trebuie să iniţieze un nou proiect. Decizia de declarare a neconstituţionalităţii Legii descentralizării a fost luată cu majoritate de voturi de către judecătorii CCR care precizează, în motivare, că procedura parlamentară cu privire la Legea descentralizării "a încetat în mod definitiv", de vreme ce aceasta a fost declarată neconstituţională în ansamblul său. "De aceea, pentru a reglementa din nou în materia descentralizării, Guvernul sau senatorii şi deputaţii, după caz, trebuie să iniţieze un nou proiect, respectiv propunere legislativă în acest sens", se precizează în motivare.

STUDIU Profilul preşedintelui ideal: Pe cine ar vota românii la Cotroceni în locul lui Traian Băsescu

Preşedintele ideal este, în viziunea românilor, de sex masculin, independent politic şi, de preferat, tânăr. Pornind de la aceste concluzii ale studiului realizat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie, experţii au realizat profilul psihologic al candidatului care ar întruni toate criteriile pentru a ocupa fotoliul de la Cotroceni. Potrivit unui studiu de profiling politic realizat de IRES şi expus în numărul de februarie al revistei "Sinteza", coordonată de sociologul Vasile Dâncu, viitorul preşedinte trebuie să fie ambiţios, curajos, să dovedească prudenţă şi disciplină. Experţii au inclus în studiu şase personalităţi politice, printre care se numără şi actualul preşedinte, Traian Băsescu. Alături de el, cercetătorii au realizat profilul psihologic al premierului Victor Ponta, al preşedintelui Senatului, Crin Antonescu, al candidatului PDL la Preşedinţie, Cătălin Predoiu, al liderului FC Mihai Răzvan Ungureanu, dar şi al şefului SRI, George Maior. Potrivit analizei, cele mai multe dintre persoanele intervievate asociază cuvântul "dominaţie" cu preşedintele Traian Băsescu, urmat îndeaproape de şeful SRI George Maior. La polul opus se află Victor Ponta şi Cătălin Predoiu.

Barroso: România trebuie să adere la Schengen cât mai rapid. Băsescu: Anul acesta putem parcurge prima etapă

Preşedintele Traian Băsescu şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au întâlnit vineri la Bruxelles. Pe agenda discuţiilor au figurat independenţa justiţiei, funcţionarea instituţiilor implicate în lupta anticorupţie, dar şi aderarea României la Spaţiul Schengen. În această privinţă, atât şeful CE, cât şi preşedintele au fost de acord: România este pregătită să adere la zona Schengen. "România trebuie să adere la Schengen cât mai rapid, de vreme ce criteriile au fost îndeplinite. Lucrăm cu statele membre să combatem abuzurile în domeniul liberei circulaţii a cetăţenilor. Am discutat primul raport anticorupţie şi problemele privitoare la domnia statului de drept", a declarat liderul Comisiei Europene, după întrevederea cu preşedintele Traian Băsescu. La rândul său, preşedintele României a subliniat că discuţia avută cu oficialul european a fost una constructivă, iar în ce priveşte aderarea la Schengen, România este pregătită să parcurgă, în cursul anului 2014, prima etapă din acest proces.

Foştii şefi ai Tarom dau în judecată compania şi cer drepturile aferente contractului de mandat

Foştii administratori ai Tarom, înlocuiţi de Ministerul Transporturilor într-o Adunare Generală a Acţionarilor de la finele anului trecut, acţionează în instanţă compania pentru revocarea fără justă cauză, solicitând drepturile aferente contractului de mandat. "A fost depusă acţiunea în instanţă împotriva companiei, pentru a demonstra revocarea fără justă cauză. Ca urmare, potrivit contractului de mandat, urmează să fie solicitate daune interese", a declarat Dan Pascariu, fostul preşedinte CA al Tarom, citat de Mediafax. În plus, foştii administratori ai companiei deţinute de Ministerul Transporturilor vor solicita şi bonusurile neîncasate, potrivit sursei citate. Sumele totale solicitate de fiecare dintre cei cinci foşti administratori sunt de ordinul a zeci de mii de euro, putând ajunge până la aproape 100.000 euro.

Băsescu: Aş face echipă cu Iohannis

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la finalul întâlnirii cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, că, în contextul aderării României la Schengen, ar putea face echipă cu Klaus Iohannis, în calitate de ministru de Interne. "Nu ştiu dacă voi face vizite în capitalele unde avem vulnerabilităţi, dar ştiu sigur că un bun lucru ar fi dacă aş putea face echipă cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis", a comentat Băsescu. De o săptămână, de când liberalii se chinuie să-l impună pe Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier, USL nu mai are linişte. PNL nu mai are toţi miniştrii la şedinţele de Guvern, iar Executivul condus de Victor Ponta funcţionează într-un soi de ilegalitate tacită. Pentru a-l numi pe Klaus Iohannis vicepremier, Guvernul condus de Victor Ponta va cere din nou votul de încredere al Parlamentului, ceea ce echivalează, practic, cu naşterea unui nou Executiv

Premierul Italiei şi-a prezentat demisia preşedintelui. Cum a fost "lucrat" tehnocratul Enrico Letta de Partidul Democrat

Premierul Italiei, Enrico Letta, a venit vineri la prânz la sediul Preşedinţiei pentru a-şi prezenta demisia, informează AFP. "Le mulţumesc tuturor celor care m-au ajutat", a transmis Letta pe Twitter vineri dimnineaţă. Preşedintele Georgio Napolitano a acceptat demisia prim-ministrului şi a anunţat că începe consultările cu speakerii Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a identifica o nouă candidatură. Conducerea Partidului Democrat din Italia a aprobat joi un document care pledează pentru "o etapă nouă" în politica italiană, "cu un nou guvern". Matteo Renzi, liderul Partidului Democrat, şi primar al Florenţei, i-a mulţumit premierului Enrico Letta pentru activitate, apreciind "necesară şi urgentă deschiderea unei noi etape, cu un nou Executiv susţinut de majoritatea actuală", formată împreună cu deputaţi de centru-dreapta.

EVENIMENTUL ZILEI

SURSE din USL: PC renunţă la postul de vicepremier. Voiculescu a dat semnalul

Potrivit unor surse din USL, pentru a evita o ruptură a Uniunii, PSD şi PC vor renunţa la nominalizarea conservatorului Daniel Constantin pentru această funcţie. PSD şi PC vor renunţa la pretenţia înfiinţării unui post de vicepremier pentru Daniel Constantin, au declarat EVZ surse din USL. În acest fel, situaţia conflictuală din interiorul Uniunii va fi detensionată. PSD şi PC vor argumenta că au decis să facă această concesie de dragul Uniunii, iar varianta Klaus Iohannis ministru de Interne şi vicepremier va fi convenită la nivelul USL. De altfel, cel care a dat semnalul împăcării din USL a fost preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu. El a anunţat, într-un mesaj video dat publicităţii, că USL, proiect a cărui paternitate şi-a asumat-o în repetate rânduri, trebuie să continue.

De ce nu mai aduc profit staţiuni care erau altădată adevărate comori

"Miliarde de euro" ar putea să atragă România doar din turismul balnear. Dacă s-ar face investiţii. Şi dacă ar exista autostrăzi acolo unde acum sunt drumuri pline de gropi. Băile Herculane, de exemplu, staţiune care acum 20 de ani era o adevărată comoară, a ajuns "deţinătoarea" unor hoteluri privatizate şi lăsate în paragină. "Investitorii nu au pus un ban pentru modernizarea lor. Spre comparaţie, Karlovy Vary (Cehia), care seamănă foarte mult cu Herculane, aduce anual încasări de sute de milioane de euro şi este considerată una dintre < stelele balneare > ale Europei", adaugă sursele citate. Iar despre investiţiile în clădirile de patrimoniu, gata să se prăbuşească, nu se mai spune nimic. Cu o paranteză, cele două staţiuni sunt singurele din Europa care au apă termală cu sulf coloidal, foarte bune pentru sănătate, au ioni negativi în mediul înconjurător, se află cam la aceeaşi altitudine, au acelaşi decor natural, fiind străjuite de versanţi abrupţi. Mai mult, arhitectura este asemănătoare, amândouă fiind dezvoltate în vremea Imperiului Austro-Ungar.

Gâdea&comp: Obsesia Băsescu se transformă în obsesia Crin Antonescu

Pentru că au uzanţa calomniei cei din echipa lui Mihai Gâdea au schimbat foarte uşor cuvântul cheie din emisiunea lor. Acum este Crin Antonescu. Adulat până de curând Crin Antonescu a fost făcut albie de porci. Ciuvică chiar reuşeşte să jignească la un loc pe liberali, romi şi saşi. "Mugur Ciuvică: Eu, de exemplu, am fost trist azi că am văzut cum liberalii au preluat o ţigănie băsistă şi au făcut-o ţigănie liberală şi săsească în acelaşi timp". Mihai Gâdea îi pune la îndoială candidatura atât de sigură până ieri, la Cotroceni. El are şi un ton ameninţător: "Mihai Gâdea: Domnul Crin Antonescu are o retorică cam bizară în ultima vreme. (...) Eu aştept de la viitorul preşedinte al României, pentru că nu mai ştiu foarte exact cine va fi, să fie cineva care cel puţin, măcar declarativ, dacă nu altfel, să ne explice cum ne va scăpa de tot ce înseamnă regimul Traian Băsescu."

Elena Udrea: USL se bucură acum de rezultatele directe ale muncii guvernării Boc

Deputatul Elena Udrea a afirmat că realizările economice cu care s-a lăudat premierul Victor Ponta ieri sunt rezultatul unui an agricol excepţional şi al muncii guvernării Boc, ce a echilibrat economic România. "Avansul economic al României se bazează pe un an agricol excepţional, pentru care Guvernul nu are absolut niciun merit - poate doar dacă miniştrii lui Ponta au jucat dansul ploii în 2012 - şi pe o creştere a absorbţiei fondurilor europene ca rezultat al contractelor semnate în timpul guvernării Boc. Practic, Executivul USL se bucură acum de rezultatele directe ale muncii guvernării Boc, care a reechilibrat economic România, a contractat fonduri europene şi a demarat lucrările aferente, a prioritizat şi crescut nivelul investiţiilor şi a păstrat un cadru fiscal avantajos pentru posibilii investitori străini", se arată într-o declaraţie a Elenei Udrea.

DOSARUL REFERENDUMUL FRAUDAT. Complicii lui Dragnea nu-şi pot explica cum au votat morţii

Şase membri ai unei secţii de votare din Olt nu au ştiut cum au votat sub nasul lor zeci de persoane din străinătate, bătrânii imobilizaţi sau bătrânii netransportabili. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, toţi ar vrea să muncească în folosul comunităţii. Primii şase complici ai vicepremierului Liviu Dragnea (PSD), din dosarul "Referendumului fraudat", au dat ieri declaraţii în faţa judecătorilor Curţii Supreme. Politicianul a lipsit la acest termen în care au fost audiaţi membri ai Secţiei de votare 105, din satul Bistriţa Nouă (Olt). Toţi erau acuzaţi de fraude electorale la Referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Procurorii DNA au descoperit aici zeci de semnături falsificate pe listele electorale, era vorba în special de persoane plecate în străinătate, în vârstă, bolnave sau nedeplasabile.

JURNALUL NATIONAL

Antonescu: Eu consider că nu există niciun motiv temeinic, serios, pentru ca alianţa să nu continue

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a salutat vineri seara declaraţia premierului Victor Ponta cu privire la USL, punctând că înţelege din aceasta că primul ministru a renunţat la condiţia ca în structura guvernamentală să existe un post de vicepremier pentru PC. "Nu pot să interpretez decât optimist în sensul că a revenit la spiritul iniţial al înţelegerii noastre. Spirit care înseamnă în esenţă că USL înseamnă un acord fond între PNL şi PSD şi dacă acesta este sensul declaraţiei premierului nu pot decât să o salut", a spus Crin Antonescu, la Antena 3. Liderul a mai precizat că nu a purtat nicio discuţie, în aceste zile, cu Victor Ponta sau cu 'alţi fruntaşi PSD'. 'Eu consider că nu există niciun motiv temeinic, serios, pentru ca alianţa să nu continue şi în ce mă priveşte pe mine şi PNL suntem cât se poate de dispuşi la acest lucru, de aceea am făcut nişte remanieri, de aceea am adus un om, văd unanim apreciat, Klaus Iohannis, pentru a-l propune în Guvern, nicidecum pentru a rupe Guvernul sau de a rupe USL', a afirmat Antonescu.

Armata română va trimite zeci de militari la operaţiunea UE în Republica Centrafricană

Armata română va trimite între 30 şi 50 de militari la operaţiunea Uniunii Europene în Republica Centrafricană, informează surse diplomatice citate de AFP. Mai multe state europene intenţionează să trimită militari la operaţiunea de stabilizare din Republica Centrafricană. În afară de Franţa, alte cinci state membre UE au propus contribuţii "substanţiale" la misiunea de menţinere a păcii. Autorităţile din Polonia au anunţat că ar putea trimite 140 de militari, un număr aproape echivalent cu cel al trupelor franceze. Georgia, stat aspirant la integrarea europeană, propune trimiterea a peste 100 de militari. Un alt contingent ar putea fi format, potrivit AFP, din militari trimişi de România, Estonia, Letonia şi Portugalia. Fiecare dintre aceste ţări ar urma să contribuie cu câte 30 - 50 de militari.

Adrian Măniuţiu: Şomajul de 7,1 % este de fapt un şomaj mai mare decât acum un an

Adrian Măniuţiu a comentat, în cadrul emisiunii La Ordinea Zilei, indicatorii economici prezentaţi ieri de premierul Victor Ponta. Victor Ponta a declarat că România se află pe primul loc din UE la creşterea economică şi că rata şomajului din ţara noastră este printre cele mai mici din Uniunea Europeană. "Şomajul de 7,1 % este de fapt un şomaj mai mare decât acum un an. Şomajul a crescut cu 0,4 puncte procentuale. Şi cred că românul va simţi în buzunar cu adevărat creşterea economică atunci când îşi va putea permite mai multe şi când salariul va creşte nu pentru că, printr-o lege, impunem creşterea salariului minim", a declarat Adrian Maniuţiu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb