REVISTA PRESEI 15.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 15 martie 2013

ADEVARUL

Timbrul de mediu intră în vigoare de vineri

Şoferii care vor să înmatriculeze maşini noi sau second-hand plătesc, începând de vineri, 15 martie, timbrul de mediu (în locul mai-vechii "taxe auto"). Principalele schimbări aduse de timbrul de mediu artă o ieftinire semnificativă la înregistrarea maşinilor vechi şi foarte vechi (non-euro) şi o scumpire uşoară a înmatriculării de maşini noi. Mai exact, timbrul de mediu vine cu o formulă de calcul diferită, care conduce la o creştere în medie de circa 10% a sumei de plată pentru maşinile Euro 4 şi Euro 3 (puţin poluante) şi o scădere cuprinsă între 60% şi 90% pentru Euro 2, Euro 1 şi non-euro (mult şi foarte mult poluante). Toate aceste schimbări vor avea ca efect o relaxare fără precedent a presiunii fiscale pe comerţul cu maşini vechi, care va transforma România într-un magnet pentru rablele din mai multe ţări europene, avertizează specialiştii din domeniul auto.

Marian Oprişan, baron peste baronii neamului

Baronul de Vrancea, Marian Oprişan, şi-a extins puterea la nivel naţional în aceeaşi zi în care, la Vatican, a fost ales noul Papă, motiv ca premierul Ponta să-l poreclească Francisc al II-lea. Marian Oprişan a fost votat preşedinte al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene (UNCJR), după o dispută în care a candidat singur pentru acest fotoliu. Însă până a se vedea şef peste baronii locali, Oprişan a trebuit să-şi aranajeze apele în propriul partid. Pentru că PSD deţine majoritatea Consiliilor Judeţene, 22, plus unul care aparţine UNPR, conducerea social-democraţilor a decis să existe un singur candidat din partea partidului pentru şefia UNCJR. Iar cum postul era râvnit şi de baronul de Constanţa, Nicuşor Constantinescu, fost preşedinte al UNCJR, a fost nevoie de intervenţia vicepremierului Liviu Dragnea pentru a se stabili candidatul şi, totodată, câştigătorul.

Românii dau note: Ministerul Transporturilor este corijent

Încrederea ridicată a cetăţenilor în instituţia Armatei se reflectă şi în evaluarea activităţii derulate de Ministerul Apărării, care primeşte nota cea mai bună, potrivit Barometrului de opinie "ADEVĂRUL DESPRE ROMÂNIA", realizat de Inscop Research, la comanda ziarului "Adevărul". INSCOP le-a cerut cetăţenilor intervievaţi să acorde o notă pentru activitatea unor ministere nominalizate, unde nota 1 este cea mai mică şi 10 - nota cea mai mare. Notele cele mai bune le-au primit, în ordine descrescătoare, Ministerul Apărării Naţionale - 6,23, Ministerul Tineretului şi Sportului - 5,76 şi Ministerul Culturii - 5,59. Sondajul a fost realizat în perioada 21 - 28 februarie 2013, pe un eşantion de 1.066 de persoane, reprezentativ pentru populaţia României, eroarea maximă admisă fiind de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Lovitură în fotbalul românesc: Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, puşi sub urmărire penală

Fantomele trecutului îi urmăresc pe cei mai influenţi oameni care conduc sportul rege la noi. Un caz care datează din 1997 a fost neglijat de preşedintele FRF şi de cel al LPF, iar joi seară, Judecătoria sectorului 2 a detonat "bomba". Bogdan Lobonţ e jucătorul din cauza căruia nume mari din fotbalul românesc s-au ales cu o urmărire penală. La începutul carierei sale, în 1997, portarul ajuns acum la 35 de ani a fost transferat de Rapid de la Corvinul Hunedoara. În contractul semnat de cele două cluburi a existat o clauză potrivit căreia Corvinul ar fi trebuit să încaseze un procent de 30% dintr-un viitorul transfer al goalkeeper-ului. Numai că, în 2000, Copos l-a vândut pe Lobonţ la Ajax pentru trei milioane de dolari, însă, cu complicitatea FRF şi LPF, susţin cei de la Hunedoara, a refuzat să le plătească celor de la Corvinul aproximativ 900.000 de dolari.

Statul român, dator vândut la farmacii. Preşedintele Colegiului Farmaciştilor: "Vorbim de sute de milioane bune, dacă nu un miliard!"

Statul român are datorii mari către farmacii. Mai precis, "sumele restante ajung la sute de milioane de lei, dacă nu chiar un miliard", spune preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România (CFR), care a explicat că multe farmacii au ajuns în pragul falimentului în ultimii ani. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât farmaciile îşi primesc banii în termen de 300 de zile de la vânzarea medicamentelor, deşi din punct de vedere legal banii ar trebui recuperaţi după 210 zile. Prin urmare, directiva europeană care prevede că farmaciile vor fi plătite în termen de numai 60 de zile nu poate fi pusă în practică, mai completează prof. Dumitru Lupuliasa, preşedintele CFR.

CURIERUL NATIONAL

Ponta: Situaţia arieratelor, în curs de evaluare. Urmează discuţii cu FMI

Premierul Victor Ponta a declarat că nivelul arieratelor înregistrate la nivelul autorităţilor locale încă nu este cunoscut, dar există "o procedură de identificare" şi va urma o discuţie cu FMI pentru a explica diferenţa între arieratele pe proiecte cu sursă de finanţare şi a celor fără finanţare, citează Mediafax. "Domnul Voinea informează tot timpul partenerii noştri de la FMI şi de la Comisia Europeană despre toate deciziile pe care le adoptăm pe temă fiscală. (...) Toate soluţiile fiscale necesită consultare", a spus ieri premierul.

Un fond canadian vrea să investească la banca elenă NBG

Fondul Fairfax Holdings, condus de investitorul Prem Watsa, cunoscut şi ca "Warren Buffett al Canadei", vrea să preia un pachet de acţiuni la National Bank of Greece (NBG), cea mai mare instituţie de credit din Grecia, potrivit CNBC. Fairfax intenţionează să intre în acţionariatul NBG participând la recapitalizarea băncii, parte a unui program mai amplu care vizează consolidarea capitalului celor mai mari patru instituţii de credit din Grecia folosind fonduri de la statele zonei euro şi FMI, precum şi investiţii private.

Ofertă specială! Vila de 20.000 de euro

Ce s-ar întâmpla dacă statul ar confisca - după condamnări în Justiţie - bunurile imobile ale politicienilor corupţi, ale directorilor de întreprinderi de stat care au prăduit entităţile pe care le conduceau, ale clanurilor de interlopi, ale marilor evazionişti, ale bancherilor autori de fraude!?; ce s-ar întâmpla, iarăşi, dacă ar fi revizuite dosarele de retrocedare cu moştenitori fabricaţi, privatizările oneroase, dacă după procese autorităţile ar lua în stăpânire cheile "vilelor cu epoleţi"?! Atât de mare a fost hoţia în ultimele două decenii încât statul s-ar trezi cu o mulţime de vile, case şi case de vacanţă. Şi, dacă nu ar dori să facă un RAPPS mare cât o Românie, la vânzarea acestui inventar uriaş de viloaie confiscate, oare cum ar arăta piaţa imobiliară?

Dezbateri aprinse în Parlamentul European pe marginea politicilor de austeritate

Deşi iniţial anunţaseră o posibilă respingere categorică a bugetului european plurianual conceput de Consiliul European la summitul din luna februarie, la actuala sesiune, liderii grupurilor politice din PE au ajuns la concluzia că, în acest moment dificil al economiilor europene, nu pentru majorarea bugetului trebuie luptat, ci pentru obţinerea unei mai mari supleţe în gestionarea banilor. Aspru criticată a fost prezentarea mult prea optimistă de către José Manuel Barroso a situaţiei economiilor ţărilor membre ale UE, unele dintre ele aflându-se în pragul falimentului. S-a cerut un nou set de măsuri care să vizeze investiţii, mutualizarea datoriilor, euro-obligaţiuni, competitivitate, noi locuri de muncă.

EVENIMENTUL ZILEI

Culmea Justiţiei! Judecătoarele dădeau şpaga înapoi când inculpatul nu era eliberat

Două magistrate de la Tribunalul Bucureşti sunt acuzate că au dat verdicte pe euro. Reţinute şi percheziţionate corporal de către procurorii DNA, ele au manipulat sistemul de repartizare a dosarelor. Controversatul om de afaceri Dinel Nuţu Staicu a fost eliberat de Tribunalul Bucureşti prin corupţie. Două judecătoare din această instanţă "au fost cumpărate" de fratele acestuia, Marian Staicu, potrivit procurorilor DNA, cu suma de 150.000 de euro. Judecătoarele Antonela Costache şi Viorica Dinu au fost acuzate, ieri, de luare de mită şi trafic de influenţă. Ancheta a dezvăluit că cele două magistrate au acceptat bani şi în cazurile unor interlopi din clanurile Duduianu şi Pian. Cele două se lăudau cu influenţa lor asupra colegelor din Secţia a II-a Penală sau de la Curtea de Apel Bucureşti. În combinaţie era băgat şi grefierul - arhivar Sorin Vasilescu, care era şi intermediar al şpăgii, dar care avea rolul de "a păcăli" sistemul informatic astfel încât dosarele să ajungă la completul de judecată corupt.

133 de milioane de euro a supt firma-căpuşă de la Metrou

O firmă privată a pus "stăpânire" pe tot ce înseamnă proiectare, consultanţă şi asistenţă tehnică la Metrou. Deţinută în mare parte de angajaţi, dar administrată din umbră de sindicaliştii, firma Metroul S.A a ajuns să încaseze sute de milioane de euro de la Metrorex, potrivit unui raport întocmit de inspectorii Corpului de Control al premierului Victor Ponta. Acum, şeful Executivului spune că nu se mai pot plăti milioane de euro pentru consultanţă, în timp ce nu sunt bani pentru investiţii la metrou. Numai că, deşi a anunţat public câţi bani a încasat societatea de-a lungul anilor, 585,6 milioane de lei (133 milioane de euro), şeful Executivului nu a luat o măsură concretă pentru stoparea irosirii banului public.

EVZ A AVUT DREPTATE. Fraţii Boureanu au căpuşat Oltchim

Raportul privind cauzele insolvenţei Oltchim, prezentat de avocatul Gheorghe Piperea, care asigură administrarea judiciară a combinatului, a confirmat ceea ce EVZ a scris în repetate rânduri. Vor urma anexe în care vor fi prezentate cauze noi, între care şi relaţia comercială a Oltchim cu fraţii Sorin şi Cristian Boureanu, a spus Piperea pentru EVZ. Pe 21 septembrie 2012, Evenimentul Zilei a relatat modul în care aceştia au făcut afaceri cu Oltchim, asigurând, între altele, distribuirea profilelor combinatului. Nu a apărut nicio acuzaţie penală împotriva acestora. Din punct de vedere moral, însă, se poate vorbi de o inginerie comercială, bazată poate şi pe mită şi pe trafic de influenţă politic.

JURNALUL NATIONAL

Încăierare românească în Parlamentul European, pe tema ''E bine sau nu să fim monitorizaţi prin MCV''

Comisia Europeană a prezentat aseară, la o oră destul de târzie, în plenul Parlamentului European, mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) în cazul României, fiind făcute precizări şi declaraţii în legătură cu metodologia şi aplicarea acestuia. Cu acest prilej, comisarul CE Stefan Fule a reiterat faptul că MCV nu are nicio legătură cu aderarea la spaţiul Schengen. Declaraţia domnului Fule i-a nemulţumit profund pe europarlamentarii PDL, care au indreptat tunurile către prim-ministrul Victor Ponta şi Guvernul care e atât de corupt, punând de-o ceartă ca la uşa cortului, încheiată apoteotic de fiica preşedintelui Băsescu cu cuvintele: "Sunt fata preşedintelui, dar am fost aleasă independent, da?"

Rocada Kovesi-Morar, şah-mat pentru Ponta?

Tandemul dorit de Băsescu pentru eternitate în fruntea procurorilor "virusează" şi scena politică. Premierul dă "testul Kovesi". Numirea şefilor la DNA şi Parchetul General a devenit principala problemă a României, dacă ar fi să ne luăm după energiile politico-diplomatice alocate subiectului. Ambasadorii de la Bucureşti îl au în ţintarul pe care îl urmăresc zi de zi şi îl transmit şefilor lor în cablogramele cifrate; Uniunea Europeană evaluează progresul Justiţiei exclusiv de prezenţa în vârful piramidei procurorilor a celui mai procuror dintre procurori. Intrarea în Schengen este condiţionată nu de starea reală din lupta cu infractori de toate categoriile, ci de menţinerea la timona Parchetelor a tandemului Kovesi-Morar.

Gafă sau informaţii din interior greşite? Episcopii italieni ştiau că s-a ales alt papă

La 10 minute după ce Jorge Bergoglio a fost desemnat drept noul suveran pontif, cu numele de Francisc, presa primea un comunicat de presă prin care episcopii din Italia aduceau mulţumiri lui Dumnezeu pentru alegerea ca papă a cardinalului din Milano, Angelo Scola. Comunicatul, semnat de monseniorul Mariano Crociata, exprima "bucuria şi mulţumirile faţă de Dumnezeu" pentru alegerea lui Angelo Scola. Comunicatul a fost trimis la ora 20:23, ora Italiei, cu doar 10 minute după ce cardinalul Joge Bergoglio fusese prezentat drept papa Francisc mulţimii din Piaţa Sfântul Petru. Un alt comunicat, trimis la ora 21.08, ora Italiei, rectifica greşeala iniţială, acum episcopii arătându-şi gratitudinea pentru alegerea lui Bergoglio.

Transelectrica are un nou Consiliu de Supraveghere

Acţionarii Transelectrica au prelungit mandatul pentru patru membri ai Consiliului de Supraveghere şi au ales trei noi membri. Noii membri sunt Andrei Pogonaru, fiul omului de afaceri Florin Pogonaru, şi a fost sprijinit de către firma Prodplast Imobiliare şi SIF Oltenia, care deţine 6,3% din acţiunile companiei de stat. Un alt membru în Consiliul de Supraveghere este Radu Puchiuu, care este consilier pe probleme IT în cancelaria premierului Victor Ponta. Al treilea nou membru este Andrei Petrişor Maioreanu, ee inginer la Hidroelectrica şi vicepreşedinte PSD Gorj.

Neckermann vrea să aducă la vară peste 7.500 de turişti

Peste 7.500 de turişti vor ajunge în vara anului 2013 pe litoralul românesc, cu 1.100 mai mulţi comparativ cu anul trecut, se estimează într-o informare adresată ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, de către compania Karpaten Turism, reprezentantul în România al concernului Thomas Cook - Neckermann, potrivit unui comunicat transmis joi de Ministerul Economiei. Dintre cei peste 7.500 de turişti care vor veni în aceasta vară pe litoralul românesc prin Neckermann, majoritatea sunt din Germania, dar şi din Polonia, Cehia şi Ungaria, conform sursei citate.

NATIONAL

Lumea credea ca a scapat de "anii satanici", dar s-a inselat! Descoperire cutremuratoare in Basilica Sf.Francisc de Assisi, patronul noului Papa!

Lumea a rasuflat usurata ca "profetiile papale", care anuntau ultimul Papa, Petrus Romanus, si venirea "anilor satanici" nu se implinesc, prin alegerea cardinalului Jorge Bergoglio ca nou Suveran Pontif. 700 de ani, pictura maestrului Giotto, din Basilica Sfantului Francisc de Assisi, nu si-a dezvaluit tainele. Trebuia acum sa iasa la iveala chipul diavolului, pe care Giotto l-a mascat intr-un nor! Tocmai acum, cand Angela Merkel se bucura ca noul Papa va fi un exemplu de austeritate, pentru ca si l-a ales ca patron pe Sfantul Francisc de Assisi. Tocmai acum, cand fizicienii de la Geneva au anuntat ca, in mod sigur, au descoperit bosonul Higgs, "particula lui Dumnezeu", care va explica intregul Univers! Si peste toate, diavolul si-a aratat fata hidoasa exact in basilica patronului noului Papa.

Misiunea kamikaze a noului sef interimar de la DNA. Vicepremierul Gabriel Oprea, prelucrat pentru ruperea USL!

Dupa cum "National" a dezvaluit in exclusivitate, asupra premierului se exercita presiuni uriase, din toate partile, pentru a accelera lupta anticoruptie prin aruncarea in "malaxorul" DNA a altor nume grele de politicieni. Drept urmare, tinand cont si de calculele facute dupa principiile coabitarii, Victor Ponta ar trebui sa potoleasca setea de corupti a poporului si a Europei deopotriva cu cate doua exemple de sacrificati de la fiecare dintre principalele partide ale tarii: PDL, PNL si PSD! Mai mult, "pretul corect" platit pentru a avea linistea necesara implementarii programului guvernamental include si anchetarea unui vicepremier din propria ograda. Numai ca, desi la bursa pariurilor politice, Liviu Dragnea era considerat favorit detasat, sursele noastre sustin ca deja noul sef al DNA, procurorul Calin Nistor, il confunda pe acesta cu vicepremierul fara portofoliu Gabriel Oprea.

Asteptarea a luat sfarsit! Lucrarile la Autostrada Comarnic - Brasov vor incepe in toamna

Soferii care se inghesuie zilnic pe DN 1, iar in weekend sunt depasiti in mers de pietoni pe Valea Prahovei, sunt anuntati ca vor putea vedea, din toamna inceperea lucrarilor la Autostrada Comarnic-Brasov. Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura de Interes National si Investitii Straine, Dan Sova, a anuntat un proiect (prea) ambitios, anume demararea lucrarilor la tronsonul de autostrada Comarnic-Brasov. El a precizat ca pana pe 30 septembrie trebuie semnat contractul, iar in octombrie trebuie demarate lucrarile.

PUTEREA

RABLA, EDIŢIA 2013: Prima de casare pentru maşinile vechi poate ajunge la 1.500 de euro

Ministerul Mediului nu renunţă la Programul "Rabla", ce a avut mare succes la public, şi preconizează ca ediţia 2013 să fie pe bani mai mulţi. Forma finală a programului nu este gata, dar ministrul dă asigurări că totul va fi gata în aprilie, astfel că proprietarii îşi pot schimba maşinile vechi pe unele nou nouţe. "Rabla" va merge în paralel cu timbrul de mediu, care urmează să se aplice de pe 15 martie, pentru că, altfel, nu sunt bani pentru casarea autoturismelor vechi. Sesiunea din 2013 a Programului Rabla va demara până la jumătatea lunii aprilie şi avem în vedere introducerea pentru casare şi a maşinilor cu norma de poluare Euro 3 mai vechi de zece ani, a declarat, joi, Rovana Plumb, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, informează Agerpres.

DNA - prima la laude, ultima la rezultate

Din informaţiile disponibile public, rezultă cât se poate de limpede că, per ansamblu, rezultatele Parchetelor din ţară, din ultimii trei ani, evidenţiază faptul că Daniel Morar, şeful interimar al Parchetului General, nu este nici pe departe procurorul exemplar, lăudat la unison de Bruxelles şi de Traian Băsescu. Putem compara activitatea DNA cu cea a DIICOT - o instituţie de elită, unde lucrează tot procurori, şi unde şef este Codruţ Olaru. Comparând cifrele celor două Parchete observăm că, în anul 2012, DIICOT a anchetat şi trimis în judecată 3.906 de persoane, din care judecătorii au achitat definitiv un număr de 47 de persoane, adică un procent de 1,20%. În acelaşi an, DNA a anchetat şi trimis în judecată 831 de persoane, din care judecătorii au achitat definitiv un număr de 88 de persoane, adică 10,5%.

ÎNCĂ UN DECENIU CU LEUL. România are nevoie de încă zece ani pentru a trece la euro

Vor trece ani buni până când România va putea adopta moneda euro. Potrivit specialiştilor, nu se poate discuta de o ţintă de trecere la euro mai devreme de 2020, pe motiv că procesul de convergenţă economică este mult rămas în urmă. Totodată, experţii avertizează că, date fiind discrepanţele dintre economiile ţărilor din zona euro, adoptarea monedei unice în 2015-2016 nu este recomandabilă.

ROMANIA LIBERA

Reţeaua dosarelor penale. Două judecătoare la preţ de 150.000 de euro

Două judecătoare - Antonela Costache şi Viorica Dinu - de la Tribunalul Bucuresti au fost reţinute 24 de ore pentru trei acuzaţii de trafic de influenţă şi luare de mită şi urmează a fi prezentate în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti pentru mandate de arestare preventivă. In dosar au mai fost învinuite alte nouă persoane, între care Mugurel Marian Staicu (fratele lui Dinel Staicu, eliberat din arest cu concursul celor două judecătoare în dosarul TRANSGAZ), avocata lui Dinel, Alina Răducan (retinuta), un alt avocat, precum şi un arhivar de la Tribunalul Bucureşti. Mita totală primită de cele două judecătoare numai pentru eliberarea lui Dinel Nuţu Staicu ar fi de 150.000 de euro. . Consiliul Superior al Magistraturi si-a dat avizul miercuri pentru perchezitii, inclusiv corporale, pentru reţinerea si arestarea judecătoarelor Antonela Annemary Costache şi Viorica Dinu.

Interviu cu Ambasadorul Irlandei: Este excelent că există un acord între preşedinte şi premier

Cum a evoluat Irlanda de la momentul aderării la Uniunea Europeană, acum 40 de ani, care sunt perspectivele României, intrată mult mai recent în Uniune, şi ce ar putea face politicienii de la Bucureşti pentru a maximiza potenţialul oferit de calitatea de membru deplin, inclusiv pentru a integra ţara în spaţiul Schengen? Despre toate acestea, într-un interviu acordat "României libere" de ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan. "Irlanda s-a transformat complet. Când am aderat, în 1973, venitul pe cap de locuitor era aproape 50% din media Uniunii. Nu mai depindem la fel de mult de vecinul nostru, or, la vremea la care am aderat, mai ales pe zona agricolă, eram foarte dependenţi de piaţa britanică. Nu doar că nu mai este cazul acum, dar am devenit una dintre pieţele cele mai globalizate din lume."

Foştii proprietari de imobile naţionalizate cu dosar deja rezolvat primesc banii în 5 ani, din 2014

Foştii proprietari de imobile naţionalizate ale căror dosare au fost deja soluţionate vor primi despăgubiri în numerar în termen de cinci ani, nu de trei ani cum era prevăzut într-o variantă iniţială, începând cu ianuarie 2014, în tranşe anuale egale al căror cuantum nu poate fi sub 5.000 lei, transmite Mediafax. Procedura este introdusă în proiectul de lege privind acordarea de despăgubiri pentru imobile naţionalizate, avizat, în primă lectură, la nivelul Guvernului, în vederea angajării răspunderii.

Trei lovituri într-o lună. De ce l-ar mazili Ponta pe Mazăre

Aroganţa de cursă lungă a lui Radu Mazăre şi situaţia critică a finanţelor ţării au dus, în cele din urmă, la crearea de anticorpi. Primarul constănţean, a cărui influenţă la vârful aparatului central de stat a atins cote alarmante, a încasat în ultima lună trei lovituri interesante. Unda de şoc va fi resimţită de gruparea baronului de la malul mării pentru o bună perioadă şi nu este exclus ca în viitorul apropiat să mai apară şi altele. Punctele moi în care interesele lui Mazăre au fost atinse vizează - cum altfel? - banii şi influenţa. Două zone care, bineînţeles, se întretaie şi care au făcut din edilul dobrogean ceea ce este astăzi: un baron de top, într-un partid care-i adună la un loc pe toţi baronii de top din România.

ZIARUL FINANCIAR

Oltchim gigantul adormit. Îţi imaginezi că este un morman de fiare vechi, o uzină prăfuită. Fals. Instalaţii moderne, echipamente noi, procese de producţie automatizate

Când auzi de Oltchim Râmnicu Vâlcea, o companie în insolvenţă şi cu pierderi uriaşe, cu producţia oprită şi oameni în stradă, îţi imaginezi că este un morman de fiare vechi, o uzină prăfuită şi invechită cum sunt atâtea altele care au fost falimentate şi demolate după Revoluţie, dar când ajungi la faţa locului şi vezi instalaţiile moderne şi procesele de producţie automatizate, monitorizate prin tablouri de comandă cu ajutorul calculatoarelor, echipamente aproape noi în care s-au investit sute de milioane de euro în ultimii zece ani, te întrebi cum a putut să ajungă Oltchim în această situaţie. Tehnologic, Oltchim nu este cu nimic mai prejos decât alte combinate din Europa, piaţă pentru produsele sale există, dar totuşi de jumătate de an instalaţiile se învechesc fără să producă nimic. Principala problemă: lipsa materiei prime.

Miniştri fără ministere

"Orice vreau să fac în minister se blochează, iar când mă duc să le cer ceva sau vreau să schimb funcţionarii, primesc telefoane de la oamenii politici care îi susţin. Nimic nu poţi să faci. Cred că o să mă întorc la Bruxelles", mărturisea recent un ministru secretar de stat, doctor în domeniul său de activitate, care a venit în ţară după o activitate de peste 10 ani în organizaţiile europene. De fiecare dată când se schimbă un guvern, miniştrii vin cu planuri, anunţă reindustrializări, investiţii, că vor curăţa companiile de stat, că vor transparentiza acţiunea guvernamentală. Vorbe. La două trei luni, tonul triumfal oboseşte. Practica a arătat că devin prizonierii instituţiilor pe care îşi închipuie că le conduc. Probabil că după atâţia ani în care mandatul unui ministru nu durează mai mult de jumătate de an - un an, funcţionarii se uită cu milă la ei. "Ia uită-te şi la X, ce planuri are, ce declaraţii sforăitoare, nu-şi dă seama că nu se va alege nimic din ce spune."

O mie de firme au căzut în capcana "Kogălniceanu". Subvenţionarea dobânzilor de către stat a rămas în aer

Creditul cu dobândă subvenţionată prin programul "Mihail Kogălniceanu" s-a transformat dintr-o măsură de relansare a economiei într-o capcană pentru firmele mici şi mijlocii care s-au trezit brusc că trebuie să suporte integral dobânzile după ce au trecut printr-un proces complicat şi de durată de aprobare a dosarului de credit. Vânzarea de credite Kogălniceanu a fost suspendată de către bănci pentru că, deşi au trecut două luni şi jumătate din acest an, Guvernul nu a aprobat plafonul de subvenţii pentru 2013. "Clienţii achită de circa patru luni integral dobânzile datorate pentru că în luna decembrie a fost sistată plata subvenţiilor. Este necesară o regândire a programului", au declarat pentru ZF surse bancare. Agenţia guvernamentală care gestiona acest program s-a desfiinţat luna trecută, fără ca obligaţiile sale să fie transferate altei instituţii.

RCS&RDS este aproape de al doilea exit din regiune

Compania românească RCS&RDS, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de telecomunicaţii din regiune, controlată de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea, îşi negociază ieşirea de pe piaţa de cablu din Slovacia, pe care avea în urmă cu trei ani mai puţin de 50.000 de clienţi, au declarat pentru ZF mai multe surse de piaţa de telecom. Negocierile pentru vânzarea operaţiunilor de cablu au depăşit faza tatonărilor, iar cumpărătorul ar putea fi subsidiara grupului american Liberty Global (UPC) din Slovacia - care este cel mai mare jucător de pe piaţa locală de cablu, sau un fond de investiţii. Contactaţi de ZF, reprezentanţii RCS&RDS nu au comentat informaţiile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb