• ADEVĂRUL
• Miniştrii cu temele nefăcute la concedieri
Guvernul s-a încurcat în numărarea celor pe care trebuie să-i disponibilizeze anul acesta, potrivit acordului cu FMI. Doar cei de la Transporturi şi-au făcut planul la concedieri. Ministerele Muncii, Sănătăţii şi Internelor n-au nici cifre, nici calendare de disponibilizări.
• Gorbaciov a venit să-şi admire opera
La cererea vechiului său tovarăş, Ion Iliescu, Mihail Gorbaciov neagă orice intervenţie a URSS în evenimentele din Decembrie 1989 din România. Pus în faţa unor întrebări punctuale, care contrazic declaraţiile oficiale despre revoluţia din România, fostul lider al Uniunii Sovietice şi-a pierdut cumpătul. Venit în România pentru a participa la lansarea unui nou cotidian central, "Puterea", Mihail Gorbaciov a profitat din plin pentru a susţine teza revoluţiei pe care, de 20 de ani, o promovează tovarăşul său, Ion Iliescu.
• Sud-vestul Chinei, răvăşit de un seism de 6,9 grade
Peste 400 de persoane au murit în urma seismului. În urmă cu doi ani, un cutremur de 8 grade a ucis, tot în China, 87.000 de oameni.Cutremurul din sud-vestul Chinei a lăsat în urmă 10.000 de răniţi şi mii de oameni fără case. Comunicaţiile sunt întrerupte, mai multe autostrăzi şi poduri - distruse.
• Deficitele mascate, sub lupa Comisiei Europene
Ultimele date privind pierderile bugetare neaşteptate ale tot mai multor state UE au pus pe jar Executivul de la Bruxelles. Comisia Europeană (CE) a dezbătut, ieri, înăsprirea reglementărilor privind menţinerea deficitelor fiscale în limita de 3%, pentru a evita repetarea situaţiei Greciei. Dezechilibrul fiscal major înregistrat de Grecia în 2009, de 12,7% din PIB, şi ultimele informaţii cu privire la mistificarea datelor reale privind pierderile bugetare ale Bulgariei au pus în corzi Executivul european.
• CURENTUL
• Senatorii Mircea Diaconu, Paul Ichim şi Mircea Cinteză riscă să rămână fără mandate
Liberalul Mircea Diaconu nu este singurul senator aflat într-o stare clară de incompatibilitate, aşa cum am demonstrat în ziarul "Curentul" de ieri. Potrivit informaţiilor noastre, pe långă Mircea Diaconu au obţinut derogări de la lege (?!) senatorii Paul Ichim de la PNL şi Mircea Cinteză de la PD-L. Senatorul liberal Paul Ichim este şi şeful Secţiei Chirurgie III, de la Spitalul Judeţean Sfåntul Apostul Andrei din Galaţi, iar senatorul PD-L Mircea Cinteză ocupă şi poziţia de şef al Secţiei de Cardiologie a Spitalului Universitar din Bucureşti.
• Separeuri, de Tia Şerbănescu
În seara separării sale formale de PDL, dl Băsescu s-a despărţit definitiv de dl Iliescu: "are o mare responsabilitate pentru oamenii care au murit la revoluţie şi la mineriade, oricât ar încerca s-o facă pe îngeraşul revoluţiei". Îngeraşul exterminator l-a făcut imediat "iresponsabil". Uite cine vorbeşte! Dar cel care a cerut (conform multor probe şi mărturii) intervenţia militară a ruşilor la revoluţie cum se numeşte? Iresponsabil sau Iliescu?
• Impozit anticipat vs. forfetar
Impozitul minim are avantajul că aduce venituri mai sigure la buget decât impozitul forfetar, însă plăţile anticipate de taxe ar fi fost preferabile impozitului minim şi ar fi sporit predictibilitatea încasărilor bugetare pe termen scurt, spun experţii fiscali.
"Plăţile anticipate de impozit, deşi nu sunt confortabile pentru unii contribuabili, ar fi fost preferabile impozitului minim şi ar fi indus o predictibilitate a veniturilor bugetare pe termen scurt", a declarat ieri expertul Emilian Duca, la o conferinţă pe teme fiscale organizată la Bucureşti.
• CURIERUL NAŢIONAL
• În Bucureşti nu prea mai e loc de mall-uri
Răzvan Gheorghe (C&W): În curând vom ajunge în Capitală la o piaţă a centrelor comerciale saturată. Bucureştiul mai poate să primească 1-2 proiecte noi în interior şi fiecare ieşire să aibă un parc de retail. Anul acesta vom vedea mai multă activitate în spaţiile stradale, unde băncile şi cazinourile vor fi înlocuite de magazinele de îmbrăcăminte şi restaurante.
• CNVM cere rezolvarea statutului Rasdaq în 60 de zile
Farmache: Societăţile de pe această piaţă reprezintă un potenţial care nu trebuie neglijat, ci exploatat. Tot ieri Comisia a aprobat constituirea sistemului alternativ de tranzacţionare al BVB. CNVM a aprobat, miercuri, constituirea şi administrarea sistemului alternativ de tranzacţionare de către BVB şi a cerut, totodată, clarificarea statutului pieţei Rasdaq în termen de 60 de zile, pornind de la propunerile înaintate de operatorul de piaţă.
• Expunerea totală a EximBank a crescut la 1,5 miliarde lei
Banca a obţinut anul trecut un profit net de 134 milioane lei.
Printre cele mai mari garanţii acordate se regăseşte şi contractul între Grup Servicii Petroliere şi Gazprom, de peste 70 mil. Dolari. În 2009, jumătate din finanţări au fost direcţionate către IMM, faţă de 37% în 2008.
• Forfetarul va da lovitura de graţie firmelor
Peste 6.250 de firme au intrat în insolvenţă în primul trimestru, în creştere cu 27% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, iar în acelaşi interval aproape 20.000 de societăţi şi-au suspendat activitatea, de peste 4,5 ori mai multe, potrivit ONRC. În luna martie s-au înregistrat cele mai multe insolvenţe de la începutul anului, respectiv 2.152, faţă de 2.082 în ianuarie şi 2.022 în luna februarie, arată datele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului transmise ieri Curierului Naţional. În primele trei luni ale anului trecut 4.925 de firme au intrat în insolvenţă la nivel naţional.
• Parlamentul a prelungit mandatul conducerii SRR până pe 30 iunie
Proiectul de hotărâre iniţial prevedea prelungirea mandatului preşedintelui şi al celorlalţi membri ai CA şi SRR până pe 15 iunie. Plenul Parlamentului a hotărât ieri, în unanimitate, prelungirea mandatului preşedintelui şi al celorlalţi membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al Societăţii Române de Radiodifuziune (n.r. - SRR) până pe 30 iunie şi a suspendat procedurile de desemnare a noilor membri în CA, informează NewsIn.
• Ryanair va taxa cu un euro toaleta de la bord. Urmează şi locurile în picioare?
CEO low-costului, Michael O"Leary, şi-a justificat intenţia nu prin încercarea de a-şi spori veniturile, ci prin aceea de a-i determina pe oameni să folosească toaletele din aeroport. El spune că în locul a două dintre cele trei grupuri sanitare existente în fiecare avion, ar putea plasa şase locuri suplimentare. Concernul Boeing se teme că suplimentarea locurilor ar putea crea probleme la o eventuală evacuare, punând în pericol sănătatea şi integritatea pasagerilor.
• Ford România trebuie să îşi mărească producţia de 625 de ori ca să nu plătească daune
Conform contractului de privatizare, dacă nu atinge o producţie de 250.000 de unităţi până în septembrie 2011, compania plăteşte statului român 25% din valoarea achiziţiei.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Un maghiar salvează pădurile României
După ce au adoptat legea care permite vânzarea pădurilor copac cu copac, o parte dintre parlamentari dau înapoi acum şi admit că au făcut o greşeală. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, ar urma să anunţe astăzi ce măsuri va propune pentru "a repara" legea care permite vânzarea pădurilor la bucată. Legea care permite vânzarea pădurilor "la bucată" împarte acum, la aproape trei săptămâni după intrarea ei în vigoare, parlamentul în două "tabere": în timp ce o parte dintre cei care şi-au dat girul pentru adoptarea actului normativ recunosc că au greşit, ceilalţi rămân pe poziţii invocând dreptul la proprietate.
• Viorel Hrebenciuc, lobby-ist pentru ziarul "Puterea"
Viorel Hrebenciuc a intervenit pe lângă Sorin Oancea, directorul postului Antena 3, pentru ca trustul lui Dan Voiculescu să sprijine cotidianul "Puterea", ziar lansat ieri în prezenţa lui Mihail Gorbaciov. "Puterea" va fi condus de un amic de-al lui Hrebenciuc, Alecu Racoviceanu, fost director al ziarului "Gardianul", închis din motive financiare. Într-un SMS "interceptat" de "Evenimentul zilei", Hrebenciuc îl roagă pe directorul Antenei 3 să nu boicoteze mediatic aparţia noii publicaţii. "Sorine, te rog să nu boicotaţi noul ziar Puterea...", Conform unor surse ar fi existat şi o continuare a acestui SMS: "Îţi garantez că nu este nici ziarul lui Vîntu... nici al meu. Mulţumesc. Viorel".
• O luna de foc pentru bugetari
Guvernanţii au căzut de acord că au realizat disponibilizările la nivelul agenţiilor guvernamentale, dar încă nu sunt pregătiţi pentru un plan de restructurări la nivelul întregului sistem bugetar. După ce preşedintele Traian Băsescu a spus că va chema guvernul la Cotroceni pentru a vedea de ce nu s-au făcut restructurări în sistemul bugetar, membrii executivului au luat în discuţie, în timpul şedinţei de miercuri, problema punerii în aplicare a Legii 329/2009 privind reorganizarea instituţiilor din subordinea guvern
• FINANCIARUL
• Noii băieţi deştepţi care fac jocurile din Enrrgie: Alro şi Sidex Galaţi
Combinatul din Slatina şi-a asigurat curent ieftin de la Hidroelectrica până în 2018. Contractul de privatizare al Alro este secret, dar mişcările autorităţilor denotă existenţa unor favoruri foarte mari. Unul dintre ele îl reprezintă accesul combinatului la energia ieftină produsă de Hidroelectrica. Contractul de furnizare a energiei, care expiră în 2013, a fost prelungit până în 2018, iar preţul este influenţat de cotaţia internaţională a aluminiului.
• Curtea Constituţională: poţi încălca legea cel puţin o dată
Deşi CCR cere guvernului să nu facă din asta o regulă, experţii susţin că tocmai această motivare da posibilitatea Executivului să procedeze la fel de fiecare dată. Şase dintre cei nouă judecători membri ai CCR au decis că guvernul poate să amâne executarea unor hotărâri judecătoreşti pe motive de criză economică. Aceştia sfătuiesc Executivul să nu recurgă la derogări similare "în mod nelimitat". Ceilalţi trei membri ai Curţii spun însă că ordonanţa emisă de Executiv în acest sens este ilegală, pentru că reprezintă o imixtiune în procesul de realizare a justiţiei.
• Pensiile private au obţinut în T1 cele mai bune randamente de la înfiinţare
Primul trimestru din acest an a adus cele mai bune randamente pentru fondurile de pensii private din România. Aproape toţi administratorii de fonduri nu au obţinut în nicio altă perioadă de trei luni randamente mai bune decât in ianuarie-martie 2010. Ce a determinat această performanţă, aflaţi mâine din "Financiarul".
• Creşterea rezervelor mondiale de grâu poate prăbuşi piaţa
Pe plan global s-a acumulat un volum de 195,82 mil. tone grâu, cotă neatinsă în ultimii opt ani. Potrivit datelor US Department of Agriculture, pe piaţa mondială se constată un surplus al producţiei de grâu. La sfârşitul primului trimestru al anului, rezervele globale au crescut până la un nivel-record şi ameninţă să accelereze scăderea preţurilor la acest produs agroalimentar. Analiştii vorbesc despre cel mai puternic ritm de ieftinire al ultimilor 15 ani.
• GÂNDUL
• Berceanu: Le-am spus constructorilor că ce vor ei e Poliţie- Cătuşe- Puşcărie
Cu numai patru zile înainte de expirarea perioadei în care nu trebuie să plătească niciun fel de penalizare, reprezentanţii consorţiului franco-elen Vinci-Aktor au anunţat că nu mai vor să construiască Autostrada Zăpezii Comarnic - Braşov. Pentru că nu au reuşit să facă rost de bani, constructorii străini au încercat să prelungească termene şi să modifice substanţial obligaţiile de plată care-i revin statului român. "N-au insistat să prelungească termene, au venit şi au zis cu voce mică să mai lungim, că n-au de unde să facă rost de bani.
• Misteriosul plan de concedieri al Guvernului Boc pentru multumirea lui Basescu
Conform declaraţiilor oficiale, nu s-a vorbit despre disponibilizări. Surse oficiale au declarat însă pentru Gândul că premierul Emil Boc le-a cerut membrilor Guvernului să prezinte în cel mult trei săptămâni o situaţie concretă cu numărul de angajaţi la care se poate renunţa. "Premierul a dat un termen-limită de trei săptămâni pentru prezentarea unei situaţii privind disponibilizările. Astăzi, nimeni nu a venit cu foaia de concedieri după el. Premierul Emil Boc ne-a întrebat doar care este situaţia", ne-au declarat sursele.
• Boc îl atacă la baionetă pe Vlădescu. Udrea explică: cei doi sunt sub presiune
Premierul Boc şi şeful de la Finanţe sunt într-un mic război al replicilor. În ultimele două zile, ei au fost protagoniştii unor diverse scene la nivel guvernamental. După două luni de la declaraţiile pe tema impozitării pensiilor care erau să-l conducă pe Vlădescu direct spre uşa de ieşire a Palatului Victoria, marţi şeful Executivului a reînceput să-i atragă atenţia ministrului cu diverse ocazii.
• Cum îi taie mama lui Ionuţ Popescu salariul cumnatului lui Geoană
Directorul general al Fondului Proprietatea pentru Gândul: "De la 1 martie, am 4.800 lei pe lună, aşa cum am promis. Ionuţ Costea, preşedintele Exim-Bank, pare dispus să renunţe la o parte din salariul său de aproximativ 20.000 euro. "M-a impresionat", a răspuns preşedintele EximBank, Ionuţ Costea, la întrebarea ziarului Gândul dacă l-a "impresionat" declaraţia directorului general al Fondului Proprietatea, Ionuţ Popescu, care şi-a invocat mama când a afirmat că îşi va reduce salariul. Intenţionează să ia o decizie similară în ce îl priveşte?"
• JURNALUL NAŢIONAL
• Regele Mihai, pus la plată
Guvernul a avizat solicitarea Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) ca Regele Mihai să suporte cheltuielile de administrare a Palatului Elisabeta, acoperite până în prezent de către stat, regia invocând faptul că nu mai dispune de suficienţi bani pentru întreţinerea imobilului. Regia estimează că, anul acesta, cheltuielile de întreţinere a palatului vor fi de peste 750.000 lei, mai mari decât în 2009 din cauza creşterii tarifelor la utilităţi, iar instituţia nu mai dispune de banii necesari administrării imobilului.
• Ce semnează Udrea va fi secret de stat
Pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea, a fost publicat un proiect privind "completarea şi actualizarea ghidului pentru atribuirea contractelor de achiziţie publică", care instituie două noi şi cel puţin ciudate categorii de contracte - cele pentru care "legea este improprie" şi cele secret de stat.
• ROMÂNIA LIBERĂ
• Polii facturilor la căldură
Ploieştiul are cel mai mic preţ al gigacaloriei, Giurgiu - pe cel mai mare. Regia de încălzire din Ploieşti a fost privatizată şi are de încasat bani de la stat, cea din Giurgiu aparţine statului şi are datorii la buget. Prima arată în interior ca o centrală nucleară. Cealaltă pare rezultatul unui bombardament nuclear. RL a încercat să afle cum s-a ajuns la această situaţie paradoxală.
• România îşi face propriul Nabucco
Micul Nabucco, traseul prin care România va aduce gaz caucazian în Europa, reuşeşte performanţa de a ocoli toate cele trei mari puteri de la Marea Neagră: Rusia, Ucraina şi Turcia. Pentru a-şi atinge idealul de a deveni terminalul energetic al Uniunii Europene la Marea Neagră, România începe să-şi pună în practică propriile idei, în acelaşi timp în care încearcă să-şi negocieze poziţii avantajoase în cele două mari gazoducte virtuale: Nabucco, şi proiectul rival, South Stream.
• Inamicul nr.1 al PNL nu mai este Băsescu, ci premierul Boc
Nemulţumirea exprimată public de preşedinte la adresa Guvernului Boc şi a vechilor lideri ai PDL îi determină pe liberali să readucă în discuţie posibilitatea intrării la guvernare. Crin Antonescu a declarat că PNL este dispus să revină la Palatul Victoria, cu condiţia ca premierul să nu fie Emil Boc, iar Cabinetul să fie "fără miniştrii Berceanu şi Videanu, care au venit la putere cu propria clientelă de partid". Mai mulţi lideri liberali spun că declaraţia nu are legătură cu eventuala temere că PNL ar fi dezavantajat de sistemul de vot uninominal promovat de Traian Băsescu. "Toate
• Mai mult de 15 miliarde euro, drenate din irigaţii şi diguri
Aplicarea haotică a legilor, managementul dezastruos, dezinteresul şi lipsa cronică a banilor au dus la distrugerea sistemelor de irigaţii. La propunerea Comisiei parlamentare care a verificat, timp de aproape nouă luni, situaţia sistemelor de irigaţii, a digurilor şi a altor lucrări de îmbunătăţiri funciare, Camera Deputaţilor a sesizat Curtea de Conturi, DNA, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Inspectoratul General de Poliţie şi Guvernul să ia măsurile ce se impun şi să continue cercetările pentru a-i identifica pe cei responsabili de prejudicii de zeci de miliarde de euro.
• ZIARUL FINANCIAR
• Autostrada Comarnic-Braşov, un fiasco:Vinci a abandonat cu trei zile înainte să vină cu banii
Consorţiul franco-elen Vinci-Aktor a denunţat ieri unilateral contractul. Surse din minister spun că a cerut mai mulţi bani şi amânarea construcţiei, iar ministrul Berceanu ar fi refuzat, de teama unui nou caz Bechtel. Contractul pentru realizarea autostrăzii Comarnic-Braşov (55 km), cu o valoare de construire de 1,9 mld. euro, inclusiv TVA, a încetat astăzi după ce consorţiul Vinci-Aktor a solicitat denunţarea unilaterală a primului contract public-privat din infrastructură de pe piaţa locală.
• Guvernul Boc 3 trece la restructurarea 2, deşi nu se ştie ce s-a ales din restructurarea 1
Premierul Emil Boc a amânat ieri, încă o dată, o discuţie decisivă despre restructurarea instituţiilor din subordinea ministerelor. Miniştrii au mai primit răgaz încă trei săptămâni pentru a veni cu planuri de restructurare, după ce, cu puţin înainte de Paşte, aceştia obţinuseră două săptămâni pentru a veni cu planuri de reorganizare. Guvernul a abordat ieri această problemă după ce luni seară preşedintele Traian Băsescu acuzase Executivul că nu reduce cheltuielile publice, iar disponibilizările anunţate nu se văd în statistici.
• 6.250 de firme în insolvenţă în trim. I. Comerţul şi industria, cele mai afectate de blocajul financiar.
Numărul firmelor care au intrat în insolvenţă în primul trimestru a crescut cu 27%, la peste 6.250, în timp ce aproape 20.000 de societăţi şi-au suspendat activitatea, potrivit datelelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). "Cred că peste 80% dintre firmele care au intrat în insolvenţă vor intra în faliment. Sunt multe firme care nu şi-au recuperat banii de la stat: rambursări de TVA, plata lucrărilor efectuate de firme către autorităţile statului.
• Cum îşi fură statul singur căciula la Fondul Proprietatea
Fondul Proprietatea a pierdut circa 700 mil. lei (170 mil. euro) prin refuzul companiei energetice de stat Nuclearelectrica de a-i acorda diferenţa de acţiuni din capitalul social, astfel încât participaţia Fondului să atingă nivelul de 20% din Nuclearelectrica stabilit de lege. Fondul avea la finele lui 2009 active totale de 12,2 mld. lei (3 mld. euro). La înfiinţarea Fondului, Ministerul Economiei a fost obligat prin lege să-i transfere un pachet de 20% din Nuclearelectrica. În prima etapă, Fondul a devenit acţionar la compania energetică cu 11,24% pentru ca ulterior, din cauza majorărilor şi reducerilor de capital la Nuclearelectrica, participaţia Fondului să scadă cu circa 2%.