REVISTA PRESEI - 15.04.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 aprilie 2011

ADEVĂRUL

O zi de muncă din viaţa lui Crin

I se spune "Leneşul". Monitorizat pas cu pas, într-o zi de lucru, senatorul Crin Antonescu nu se dezminte. Pentru el, ziua de muncă începe după ora 13.00 şi se termină la 17.30. Dar nu la Senat!. Miercuri, 13 aprilie 2011. Preşedintele PNL şi-a neglijat total activitatea parlamentară. A ieşit din casă câteva ore în interes de partid şi pentru a-şi recupera fiica de la bunici. Acuzat nu o dată că este chiulangiu, unul dintre cei mai importanţi lideri politici ai momentului, Crin Antonescu, are un program zilnic mai mult decât lejer, potrivit mai degrabă unui pensionar sau unui şomer. Bun orator, după cum îl caracterizează chiar şi cei mai înverşunaţi adversari, Crin Antonescu reuşeşte totuşi să lase impresia că ar lucra zi-lumină. Pentru "reformarea statului şi a clasei politice" sau pentru un "plan eficient şi rapid de ieşire din criză", după cum singur declară pe blogul personal.

Elena Băsescu pierde război după război cu limba romană

Elena Băsescu a "reuşit" două greşeli într-o singură frază la ultima apariţie publică. Eurodeputatul PDL a ajuns în atenţia presei române şi internaţionale pentru felul în care stâlceşte limba română. Elena Băsescu s-a împotmolit de data aceasta la acordul în gen şi număr, dar n-a nimerit-o mai bine nici cu verbul. "Opţiunea mea este pentru domnul preşedinte Emil Boc, care a avut curajul să ia reforme foarte dure, a căror... a cărui rezultat se va vedea cu siguranţă peste un timp", a recitat EBA, cu ezitările de rigoare, în faţa jurnaliştilor, la lansarea candidaturii premierului pentru şefia PDL.Mezina preşedintelui recidivează astfel în materie de greşeli gramaticale, după ce anii trecuţi unele ziare au comparat-o cu Marian Vanghelie în materie de "perle".

Din 50 de ajutoare sociale mai rămân doar patru

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS) a finalizat legea‑cadru a asistenţei sociale şi o va trimite săptămâna viitoare Consiliului Economic şi Social (CES), pentru avizare. Ieri a avut loc ultima dezbatere pe lege şi a fost definitivată forma finală, prin preluarea unor amendamente cerute de organizaţiile nonguvernamentale, care doreau clarificarea aspectelor legate de colaborarea lor cu instituţiile statului. Legea cadru este primul pas al reformării sistemului şi stabileşte principiile şi regulile de acordare, dar va fi urmată de legile specifice din domeniu. Per ansamblu, reforma înseamnă reducerea numărului de ajutoare şi diversificarea serviciilor sociale, precum şi o evidenţă clară a beneficiarilor.

Referendumul Capitalei, prostia în 7 întrebări

Consilierii generali au votat, miercuri, organizarea unui referendum la 19 iunie privind Legea Capitalei. Bucureştenii vor răspunde la şapte întrebări considerate penibile şi irelevante de către sociologi. Miza: un singur primar general sau administraţia actuală cu încă 6 primari de sector. Întrebările incluse în chestionar au fost foarte aspru criticate de sociologi, dar şi de către analiştii politici, care le‑au considerat prost formulate, ambigue şi penibile. Elena Udrea, liderul organizaţiei PDL Bucureşti şi Ministrul Turismului şi Dezvoltării, a salutat aprobarea referendumului privind Legea Capitalei şi a declarat, pe blogul personal, că "am introdus şapte întrebări pentru ca lucrurile să fie extrem de clare pentru toată lumea".

Manual de aranjat alegerile interne

Schimbarea numărului de delegaţi la Convenţia Naţională a PDL, analizată de democrat-liberali, este o reţetă folosită şi alte partide. Congresele partidelor sunt precedate de o luptă între tabere pentru o prezenţă cât mai mare a propriilor susţinători. Strategia democrat-liberalilor de triplare a numărului de delegaţi la Convenţia Naţională are atât acordul taberei premierului Emil Boc, cât şi al echipei secretarului general, Vasile Blaga. Fiecare grupare are însă propriile aşteptări de la mărirea numărului de votanţi de la 1.400 până la peste 4.000. Vasile Blaga ar miza pe faptul că nemulţumirile reprezentanţilor PDL din administraţia locală faţă de constrângerile financiare la care au fost supuşi de premier se va transforma într-un vot favorabil moţiunii sale. Tabăra lui Boc crede că primarii sunt conştienţi că de "pixul" lui Boc va depinde bunăstarea localităţilor din care provin.

Ambasada Coreei de Sud, de vânzare cu 1,6 milioane de euro

Vila în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada Coreei de Sud în România este cea mai scumpă proprietate de la târgul imobiliar naţional tIMOn, care se desfăşoară în perioada 14-17 aprilie în Capitală. Clădirea Ambasadei Coreei de Sud este scoasă la vânzare din noiembrie 2010, dar nu şi-a găsit încă un cumpărător, deşi au fost făcute câteva oferte în acest sens.

Cum a devenit Norvegia bancă pentru alte ţări

Cu rezerve monetare uriaşe, ţara nordică a contribuit semnificativ la finanţarea altor state. Guvernul de la Oslo virează toate câştigurile obţinute din afacerile cu petrol în fondul suveran de investiţii, care are o valoare de peste 550 de miliarde de dolari. Bogată în resurse energetice (petrol, gaze naturale şi potenţial hidroenergetic), ţara controlează un fond suveran de investiţii care depăşeşte 550 de miliarde de dolari. După valoare, fondul, administrat de banca centrală a statului, ocupă locul doi la nivel mondial, Norvegia fiind depăşită la acest capitol numai de Emiratele Arabe Unite, care controlează un fond în valoare de 627 de miliarde de dolari, potrivit datelor Sovereign Wealth Funds Institute. Astfel, norvegienii au cel mai ridicat raport de rezerve monetare pe cap de locuitor din lume, acestea depăşind 110.000 de dolari.

China, rezerve valutare-record

În primele trei luni ale acestui an, rezervele au crescut cu aproape 200 de miliarde de dolari, ajungând în prezent la 3.050 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, veştile nu sunt deloc bune pentru oficialii de la Beijing. Creşterea rezervelor valutare vor determina creşterea inflaţiei, vor dezechilibra economia şi îi vor pune pe oficialii chinezi în faţă cu o misiune imposibilă, notează agenţia de ştiri Thomson Reuters. De asemenea, Beijingul ar putea fi nevoit să înăsprească iar politica monetară a statului, după ce, în ultimul an, au majorat deja dobânda-cheie de şase ori pentru a stăpâni inflaţia, ajunsă la cote tot mai ridicate. Un alt motiv de îngrijorare pentru oficiali este ritmul rapid în care băncile autohtone acordă credite. În martie, instituţiile au aprobat împrumuturi noi în valoare de 104 miliarde de dolari. Anul trecut, băncile chineze au epuizat fondurile destinate creditării pentru întregul an încă din luna octombrie.

Esplanada, proiectul imobiliar de 1 miliard de euro, s-a blocat

Dezvoltatorul proiectului Esplanada din Bucureşti şi-a suspendat activitatea pentru trei ani, pentru că foştii proprietari ai terenului situat în Bucureşti, au revendicat jumătate din întreaga suprafaţă, de 11 hectare. TriGranit Development România, care intenţiona să dezvolte proiectul imobiliar Esplanada din Bucureşti, evaluat la un miliard de euro, şi-a suspendat activitatea pentru trei ani, începând cu 1 aprilie, potrivit unui anunţ al companiei, citat de Mediafax. Iniţial, lucrările erau prevăzute să înceapă în 2007, pentru derularea investiţiei autorităţile încheind încă din 2006 un memorandum de colaborare cu reprezentanţii dezvoltatorului.

CURENTUL

Chirieac şi Vîntu - doi proşti deconspiraţi de telefoane

Moldovenii, în coincizia lor semantică, au nişte expresii savuroase prin care definesc tăntălăii. Unui prost deplin i se spune, de exemplu, că e prost de rage, mai e şi varianta prost de behăie, sau prost de-şi prinde pielea p...lii în fermoar. Pielea p...lii este autodefiniţia cuprinzătoare asociată distinsului analist, şantajist, pseudo-ziarist Bogdan Chirieac, mai cunoscut în deplinătatea sa datorită interceptărilor date publicităţii de ziarul "Curentul" cu ocazia încercărilor sale de a-l strânge pe şeful ANI, alături de Sorin Roşca Stănescu, de părţile sale moi. Atunci multă lume a crezut că Roşca este cel mai prost dintre şantajişti.

Ministerul Educaţiei sesizează ANI în cazul incompatibilităţii rectorilor parlamentari

În urmă cu câteva zile, ziarul "Curentul" atrăgea atenţia că toţi cei patru rectori ai unor universităţi din România care deţin şi calitatea de parlamentar se găsesc în afara legii şi o fac în mod conştient. După sesizarea noastră, Ministerul Educaţiei a luat poziţie, iar ministrul Daniel Funeriu a sesizat ieri Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în legătură cu incompatibilitatea unor rectori care deţin funcţii de conducere în partid sau funcţii de demnitate publică. Sesizareă a fost făcută în data de 12 aprilie prin intermediul unei scrisori adresate şefului ANI, Cătălin Macovei.

Geoană şi Voiculescu - ostaşi credincioşi în armata lui Vîntu

Pentru a-şi proteja o afacere din Golful Persic, Sorin Ovidiu Vîntu a încercat să atragă România într-un conflict militar deschis cu Iranul, transformând, prin intermediul postului de dezinformare Realitatea TV, un litigiu comercial dintre două firme într-un act de agresiune armată dintre două state. Informaţia a fost dezvăluită la sfârşitul săptămânii trecute în urma publicării unei telegrame a Ambasadei SUA la Bucureşti din 2006. Ce n-a consemnat diplomatul american în corespondenţa trimisă la Washington era faptul că Sorin Ovidiu Vîntu i-a folosit în acea operaţiune de manipulare mediatică pe doi dintre slujnicii lui de bază, Mircea Geoană şi Dan Voiculescu.

CURIERUL NAŢIONAL

Ce ucide zahărul românesc?

75-80% din piaţa românească provine din import, în special zahăr brut prelucrat aici. Acum UE nu ne mai impune cote de producţie la acesta, dar nu mai avem de unde lua materie primă de calitate. Bejan (PZR): Fabricile româneşti sunt împinse să iasă de pe piaţă. Europei îi convine, vom cumpăra de la ei. Dacă evaziunea fiscală a diminuat masiv jucătorii de pe piaţa zahărului din România, se pare că ridicarea cotelor limitate de producţie impuse de Uniunea Europeană nu ne va redresa industria autohtonă. Astfel, dacă acum putem produce cât zahăr vrem noi din zahăr brut, trebuie spus că acest zahăr este de o calitate inferioară şi mult mai scump.

Restructurăm industria minieră, dar ne bazăm pe cărbune

De la CNH şi SNLO se vor da afară 4.000 de oameni, dar firmele care vor folosi lignit pentru producţia energiei electrice "vor investi în eficienţă". Activele viabile ale CNH vor fi însă vândute, iar cele neviabile închise. După ani buni de discuţii, în care s-au tot propus variante "viabile" de "revigorare şi eficientizare" a industriei energetice din România, după cum le place autorităţilor să numească, acum se vehiculează că tot utilizarea cărbunelui pentru producţia de electricitate este de bază. Declaraţiile autorităţilor creează însă confuzii atât de mari încât nici nu mai ştim ce să credem: de la mult vehiculata strategie energetică, care presupunea înfiinţarea a două companii energetice naţionale, dintr-una urmând să facă parte SNLO, iar din cealaltă CNH, transformată săptămâna trecută într-o propunere de înfiinţare a unor companii intermediare acestei etape, şi până la a spune că e mai bine să folosim cărbunele la producţia de electricitate, chiar dacă asta va însemna să se crească preţul curentului electric "în viitorul apropiat", e cale lungă.

Guvernul munceşte din greu să mute datoria pe termen lung

S&P: Împrumuturile de pe pieţele financiare pe termen mediu şi lung vor creşte de la 3,9 mld. euro în 2010 la 6,4 mld. Euro. Statul român are cea mai mare datorie pe termen scurt din UE faţă de soldul total. Guvernul României se va împrumuta în acest an cu 6,4 miliarde euro prin emisiuni de titluri pe termen mediu şi lung, cu 64% mai mult decât anul trecut, potrivit unui raport Standard&Poor"s, din care reiese că statul român are cea mai mare datorie pe termen scurt din UE faţă de soldul total. Finanţarea obţinută prin acordul cu FMI/UE şi instituţiile financiare internaţionale va fi astfel înlocuită cu resurse din piaţă, împrumuturile de pe pieţele financiare pe termen mediu şi lung urmând să urce de la 3,9 miliarde euro în 2010 la 6,4 miliarde euro, se spune într-un raport S&P, citat de Mediafax.

Băsescu îi recomandă lui Berlusconi ca România să găzduiască 200 de imigranţi tunisieni

Preşedintele României, Traian Băsescu, i-a telefonat premierului italian, Silvio Berlusconi, pentru a exprima disponibilitatea României de a găzdui 200 de imigranţi tunisieni, conform unui comunicat publicat miercuri pe site-ul Guvernului italian, conform Mediafax. "În cursul convorbirii telefonice cordiale, preşedintele român, exprimând apropierea ţării sale de Italia în ceea ce priveşte criza legată de afluxul masiv de imigranţi din Nordul Africii, i-a oferit preşedintelui (Consiliului de miniştri italian - n.red.) găzduirea în România a 200 de imigranţi tunisieni, ca gest simbolic de solidaritate concretă", se arată în comunicatul Guvernului de la Roma. În replică, Berlusconi şi-a exprimat aprecierea pentru "acest gest simbolic, dar de mare prietenie şi solidaritate europeană din partea Guvernului şi poporului român".

Apusul dolarului? Ţările BRICS vor o nouă ordine monetară

Membrii grupului vor ca sistemul monetar global să se bazeze tot mai puţin pe dolar. Volatilitatea excesivă a preţurilor materiilor prime prezintă noi riscuri pentru relansarea economiei mondiale. Statele BRICS au semnat un acord pentru liniile de credit în monedele lor naţionale . BRICS, grupul ţărilor cu cea mai rapidă dezvoltare a pieţelor din lume, ai cărui membri sunt Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, susţine că economiile ţărilor emergente sunt ameninţate de afluxuri masive de capital şi se declară îngrijorate de volatilitatea cursurilor materiilor prime, conform Reuters.

EVENIMENTUL ZILEI

"Mi-am trimis copilul în Rai, nu l-am lăsat în iadul de aici"

INTERVIU EXCLUSIV. Liliana Ghimpeţeanu, femeia ajutată de soţ să avorteze la Maternitatea Giuleşti, povesteşte cum a hotărât să renunţe, pentru a-l scuti de chinuri, la copilul pe care l-a aşteptat 10 ani. Îi este teamă de medici, de spitale, de oameni şi încă mai aude scâncetul copilului la care a renunţat cu inima îndoită. Liliana Ghimpeţeanu, femeia care în urmă cu trei săptămâni a fost ajutată de soţ să avorteze într-un salon mizer din Maternitatea Giuleşti, şi a cărei poveste a fost prezentată în ediţia EVZ de luni, a trecut din şoc în şoc în ultimele şase luni: a aflat că este însărcinată după zece ani de aşteptări, şi, ulterior, că va naşte un copil malformat.

În loc să cumpere cărţi, românii dau banii pe TV

STATISTICI. Un studiu al institutului european de statistică Eurostat arată că românii sunt europenii care investesc cel mai puţin în cărţi, teatru, muzee sau cinema. Dintre cetăţenii Uniunii Europene, românii au cel mai mic buget alocat cumpărării cărţilor sau vizitelor la cinema, teatru şi concerte, arată un studiu al Eurostat, publicat ieri. Studiul foloseşte date din 2005, dar Eurostat nu menţionează schimbări în comportamentul cultural al românilor, în perioada care s-a scurs până în anul 2009. Eurostat menţionează în schimb Bulgaria, Turcia sau Ungaria, ţări în care s-a observat o creştere a bugetului destinat cărţilor. De asemenea, Institutul european de statistică mai arată că, în anul 2009, în spaţiul Uniunii Europene, România avea cel mai mic procent de scriitori sau "artişti creativi" (sculptori, pictori, compozitori etc.) din totalul angajaţilor. Până şi în Turcia sau Macedonia procentul artiştilor şi scriitorilor din totalul angajaţilor este mai mare decât în România.

Tribunalul Bucureşti a anulat PUZ-ul bulevardului Uranus

Tribunalul Bucureşti a anulat Planul Urbanistic Zonal în baza căruia s-au realizat toate lucrările la diametrala Buzeşti-Berzei, potrivit preşedintelui Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan. Decizia a fost luată pe data de 12 aprilie, iar anularea decisă de Tribunalul Bucureşti vizează toate avizele şi autorizaţiile emise de Primăria Capitalei în ceea ce priveşte pregătirea terenului privind construirea noului Bulevard Uranus dar şi cele referitoare la lucrările de infrastructură. Primăria Capitalei a început pe 5 martie proiectul de construire a unui nou bulevard Buzeşti-Berzei-Uranus. Primul pas a fost eliberarea terenului, adică demolarea a zeci de imobile de pe strada Buzeşti, o parte dintre aceste clădiri fiind scoase de pe lista monumentelor protejate.

FINANCIARUL

CIS: România a pierdut investiţii străine de 800 de milioane de euro în 2010

Obiectivul pentru următorii cinci ani - proiecte de 25 mld. euro. Anca Boagiu se laudă că a făcut economii de 600 mil. euro la buget prin noile reguli de licitaţii. Investitorii străini au retras în 2010 proiecte în valoare de 800 de milioane de euro, din cauza lipsei de predictibilitate în politicile economice ale României, a declarat ieri Mariana Gheorghe, preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini (CIS). Obiectivul imediat este oprirea acestei tendinţe şi atragerea de investiţii străine directe în valoare de 25 de miliarde de euro până în 2015. Din această sumă, 10 miliarde de euro ar putea să investească doar companiile prezente în acest moment pe piaţă. Mariana Gheorghe a făcut aceste declaraţii ieri la o dezbatere publică or­ga­nizată de CIS în Bucureşti pe tema relansării economiei prin investiţii, la care au mai par­ticipat oameni de afaceri şi autorităţi publice.

Statele europene au luat măsuri împotriva creşterii preţurilor la carburanţi. Ce poate să facă Emil Boc?

Premierul s-a plâns că nu are pârghii care să ducă la ieftinirea benzinei şi motorinei. Singura idee guvernamentală este îngheţarea preţurilor. Un articol buclucaş din Legea concurenţei prevede posibilitatea îngheţării preţurilor în sectoarele economice, determinante în cazul unor situaţii excepţionale. Nefiind sigur de compatibilitatea sa cu legislaţia comunitară, premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurenţei şi Departamentului de Afaceri Europene să spună dacă respectiva prevedere se poate aplica fără ca România să fie sancţionată de Comisia Europeană. Ce se întâmplă în alte ţări europene: Bulgaria: Lukoil s-a înţeles cu guvernul să îngheţe de la sine putere preţul; Franţa: petroliştii suportă scumpirea printr-o taxă; Marea Britanie: se vorbeşte de tăierea TVA pentru combustibil; Croaţia: a redus acciza pentru carburanţi; Spania: a limitat viteza maximă pe autostrăzi ca să scadă consumul.

Nunta regală a anului: 95 mil. euro cheltuieli, 700 mil. euro venituri

Kate şi William vor deschide balul la Londra, urmaţi de Albert şi Charlene, la Monte Carlo. Două evenimente mondene de care vor beneficia sectoarele de turism, de produse derivate şi televiziunile. La Buckingham Palace s-au încheiat aproape toate pregătirile. Uniunea dintre William şi Kate va costa cel puţin 95 de milioane de euro. Rochia de mireasă este estimată la 290.000 de euro, iar decoraţiunile florale la 580.000 de euro. În total, factura pentru recepţia care va urma ceremoniei se va ridica, potrivit "The Telegraph", la 12 milioane de euro. Măsurile de securitate pentru miri şi invitaţi - case regale, personalităţi politice şi vedete din întreaga lume - vor îngreuna mult nota de plată, care va ajunge, astfel, la 80 de milioane de euro.

La solicitarea unui acţionar, FP ia în calcul dublarea dividendelor

Cele mai tranzacţionate acţiuni în Europa de Est sunt KGHM Polonia, cu un total de 2,6 mld. euro în T1. Listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a atras tot mai multe priviri din partea investitorilor străini pentru piaţa acţiunilor locale. Deşi tranzacţiile cu titlurile FP reprezintă o treime din rulajul bursei, lichiditatea acestora este scăzută comparativ cu valorile înregistrate de cele mai lichide acţiuni din regiune. În funcţie de valoarea tranzacţiilor din primul trimestru, FP ocupă locul 14 dintre cele 32 de companii lichide tranzacţionate la bursele din Europa Centrală şi de Est.

Grecia analizează vânzarea a jumătate din participaţia la OTE

Grecia analizează vânzarea a jumătate din participaţia de 20% la grupul de telecomunicaţii OTE, prezent şi în România, parte a unui plan de reducere a datoriilor statului ce include privatizarea mai multor active, potrivit presei elene, citate de Reuters. Guvernul va anunţa până la sfârşitul săptămânii detaliile unui program de privatizări prin care vrea să obţină 50 de miliarde de euro până în 2015, dar şi planul fiscal pentru perioada 2012-2014.

Dezbatere: "Media poate fi independentă? Adevărat sau fals?"

Studenţii de la două facultăţi de comunicare din Bucureşti au discutat pe larg ieri o problemă intens analizată în societatea românească: independenţa presei. Practic, au fost formate două grupe compuse din câte patru studenţi, un grup aducând argumente că presa poate fi independentă, cealaltă echipă urmând să demonstreze contrariul. Fiecare echipă a fost pusă în situaţia de a aduce argumente pro şi contra pentru tema propusă spre dezbatere. Juriul a desemnat drept câştigător grupul de studenţi care a susţinut că presa nu poate fi independentă. Din juriu au făcut parte prof. dr. Dan Voiculescu, preşedinte al juriului şi fondator FDVDR, Alessandra Stoicescu, Trisi Cristea - director Fundaţia Dan Voiculescu, Florin Chilian - cantautor, Daniel Bejan - scriitor şi Cristian Ţopescu - senator şi jurnalist cu ştate vechi.

Alternativă la programul "Prima casă" pentru clienţii cu antecontracte

BCR a lansat o alternativă de finanţare la "Prima casă 3", exclusiv pentru clienţii care nu mai pot aştepta următoarea etapă a programului guvernamental, din cauza faptului că antecontractele de vânzare-cumpărare încheiate expiră în foarte scurt timp. Lansarea creditului "Prima casă de la BCR" are loc în contextul în care plafonul de garantare alocat băncii, în valoare de 64 de milioane de euro, a fost epuizat. "Condiţiile sunt extrem de avantajoase, dobânda este aceeaşi ca la < Prima casă 3 >", a precizat Ştefan Coroianu, directorul executiv al Direcţiei Managementul Produ­se­lor Retail. Destinaţia împrumutului este achiziţia de locuinţe finalizate, perioada de creditare variază între 5 şi 30 de ani, avansul este de 15%, iar banca nu percepe comision de analiză a dosarului. Valoarea creditului variază între 5.000 de euro şi 66.500 de euro, în funcţie de anul construcţiei locuinţei achiziţionate.

JURNALUL NAŢIONAL

Liber la asfaltarea ariilor naturale protejate

Legea 49/2011 promulgată de preşedintele Băsescu pune România în situaţia unui nou dosar de infrigement

România este pe punctul de a de­clanşa un uriaş scandal internaţional şi de a fi amendată de către Uniunea Europeană din cauza modificărilor aduse de Parlament la Ordonanţa 57/2007 cu privire la ariile naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice. Legea 49/2011 promulgată zilele trecute de preşedintele Băsescu şi publicată pe 13 aprilie în Monitorul Oficial dă undă verde la asfaltarea drumurilor din ariile naturale protejate de legislaţia europeană, precum şi la realizarea de noi investiţii în aceste zone. Mai grav este că modificările aduse legii transferă decizia asupra proiectelor de mediu către factorul politic reprezentat de Ministerul Mediului şi administraţiile Parcurilor Naturale numite tot pe criterii politice.

Viaţa pe Facebook la Guvern şi Preşedinţie: Dragoste, Flota lui Băsescu, boli de ficat, avioane private

Că în instituţiile statului se taie frunză la câini, nu mai este nicio îndoială. Dar acum se taie pe stil nou. Pe Facebook. Cu ce se ocupă în timpul serviciului angajaţii Guvernului şi ai Preşedinţiei? Îşi declară pe Facebook eşecul în dragoste, nostalgia după Flota vândută de Băsescu, îşi anunţă bolile de ficat sau se dau "rotunzi" cu fotografii şmechere în avioane private. Consilierul lui Traian Băsescu, Cătălin Avramescu, despre care chiar colegii săI de la Preşedinţie susţin că nu prea mai trece pe la serviciu, îşi recomandă pe Facebook interviruile din presă şi conferinţele despre canibalism ţinute la Institul de studii populare şi ţine legătura cu vechi prieteni din tinereţe. Peter Eckstein Kovacs are o pagina personală pe Facebook, în limba maghiară, pe care are o activitate destul de intensă, fără traducre însă, dar tot în timpul serviciului, judecând după orele afişate în dreptul postărilor.

Gaddafi scoate arma secretă: înnegreşte întreaga Europă

"Premierul Băsescu", după cum l-a prezentat presa italiană, s-a oferit să-l ajute pe Berlusconi cu refugiaţii africani. Nu mai puţin de 15.000 de africani vor primi în următoarele zile undă verde de la Muammar Gaddafi pentru a părăsi Libia, cu destinaţia Italia, potrivit informaţiilor comunicate de serviciile secrete italiene. Autorităţile din "Cizmă" sunt deja depăşite de invazia de africani şi încearcă să-i împrăştie prin Europa, oferindu-le per­mise de şedere, spre disperarea unor ţări precum Franţa şi Belgia, care nici nu vor să audă de refugiaţi. Drept răspuns, ministrul de Interne italian îi invită pe partenerii europeni să suspende Schengen, dacă nu vor să-i accepte pe refugiaţi pe teritoriul lor. Consolarea a venit dinspre Ro­mâ­nia pentru că "premierul Traian Bă­sescu" l-a sunat pe Silvio Berlusconi şi l-a asigurat că ţara noastră e gata să găzduiască 200 de tunisieni, a anunţat presa italiană.

NAŢIONAL

Baza menită să apere Europa de atacuri nucleare, amplasată pe plaja de nudişti de la Corbu. I-am lăsat pe americani cu scutul antirachetă în fundul gol!

Reporterii de investigaţii ai "Naţional" au descoperit că drept locaţie a bazei scutului american antirachetă a fost aleasă unitatea militară aproape dezafectată de la Cap Midia. Iar unitatea se află chiar lângă sălbatica plajă Corbu, unde se intenţionează crearea unui "paradis naturist". Adică locul de întâlnire al nudiştilor din toată Europa. Şi cum să mai fie bieţii yankei cu ochii pe radare, când în faţa lor se vor perinda româncuţele în pielea goală?

Sute de milioane de euro, din exploatarea petrolului românesc

Peste 819 milioane de lei(circa 200 de milioane de euro) a încasat statul român, anul trecut, din redevenţele plătite de producătorii de ţiţei şi gaze din România, potrivit datelor primite de la Agenţia Naţională de Resurse Minerale. Puţin peste 600 de milioane de lei au venit de la Petrom, care este producător al ambelor hidrocarburi. Alte 209 milioane de lei au fost plătite de Romgaz, în timp ce restul de 5 milioane de euro au venit de la micii producători. Sectorul extracţiei de ţiţei a adus la stat 387 de milioane de lei. Mai mulţi bani, 431 milioane lei, au venit din sectorul exploatării de gaze. Mare parte din sumele colectate au provenit, în proporţii aproape egale, de la Romgaz şi Petrom: 210 milioane lei respectiv 216 milioane lei. Toate firmele care aveau obligaţii de plată către stat şi-au achitat integral sumele aferente anului 2010.

PUTEREA

Avantaj Blaga. Numărul delegaţilor la Congresul PDL se triplează

Biroul Permanent Naţional al PDL va analiza luni posibilitatea ca numărul delegaţilor care au drept de vot la Congresul partidului din 14 mai să se mărească de la 1.400 la 3.000 sau 4.000. Propunerea îl avantajează, la prima vedere, pe Vasile Blaga, care are o mai mare popularitate în teritoriu, cu toate acestea a fost acceptată, de principiu, şi de susţinătorii lui Emil Boc.

Portretul luptătorului Traian Băsescu. Preşedintele-jucător, văzut de americani. O lectură a telegramelor WikiLeaks

Preşedintele Traian Băsescu este probabil politicianul român cel mai deschis faţă de apărarea intereselor SUA. O lectură atentă a telegramelor WikiLeaks apărute până acum în presa din România ne prezintă un Traian Băsescu extrem de receptiv şi de comunicativ cu oficialii Ambasadei SUA la Bucureşti. Fie că vorbeşte în mod direct cu aceştia, fie că transmite prin consilierii săi mesajele politice relevante, preşedintele Traian Băsescu apare întotdeauna ca principalul colaborator al Statelor Unite în România. Cu toate acestea, americanii nu se sfiesc să avertizeze că preşedintele Băsescu poate reprezenta un risc, dat fiind tendinţa sa de a lua decizii de unul singur.

Prima mare victorie pentru Elena Udrea. PDL a ţesut şapte întrebări încâlcite pentru referendum. USL vrea boicot

Elena Udrea îi pune din nou într-o mare dificultate pe Victor Ponta şi Crin Antonescu. PDL şi ministrul turismului propun trecerea administraţiei Bucureştiului într-o singură mână, cea a primarului general. Miza o constituie bugetul Capitalei, adică 2,4 miliarde de euro. Ameninţaţi cu pierderea propriilor bugete, cei doi USL-işti s-au mobilizat cerând un referendum la care bucureştenii să răspundă la o simplă întrebare - dacă sunt sau nu de acord cu desfiinţarea primăriilor de sector? Planurile lor au fost date însă peste cap de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, unde majoritatea consilierilor sunt membri PDL Bucureşti, filială condusă de Elena Udrea.

Magistrala lui Oprescu, în aer. Tribunalul Bucureşti a anulat PUZ-ul Diametralei Nord-Sud care leagă Piaţa Victoriei de Splaiul Independenţei

Tribunalul Bucureşti a anulat, marţi, Planul Urbanistic Zonal pentru Magistrala Nord-Sud, marea arteră care pleacă din Piaţa Victoriei până la Calea Rahovei. Decizia poate fi atacată cu recurs de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Dacă recursul va fi respins, situaţia este gravă, ţinând cont de faptul că lucrările sunt în toi, demolările au fost făcute, iar zona Ştirbei Vodă-Berzei arată ca după război.

Nemulţumirile lui Oprescu. Bugetul Bucureştiului de 4,8 miliarde lei a fost aprobat. Fonduri majorate pentru Centrul istoric şi Magistrala Nord-Sud

Bugetul aprobat în CGMB, miercuri seară, prevede venituri totale de 4,2 miliarde de lei şi cheltuieli de 4,8 miliarde de lei, fiind majorate fondurile pentru Centrul istoric şi diametrala Buzeşti - Berzei - Uranus. Astfel, bugetul prevede venituri totale de 4.282.027.000 de lei şi cheltuieli de 4.801.797.000 de lei. În favoarea proiectului de buget au fost exprimate 31 de voturi, iar împotrivă 20. Pentru lucrările din Centrul istoric s-au majorat fondurile alocate, de la două la 22 de milioane de lei, în timp ce pentru investiţia la diametrala Buzeşti - Berzei - Uranus au fost prevăzute 30 de milioane de lei, deşi iniţial nu erau alocate fonduri. Bugetul RADET pentru 2011 va fi de 538 de milioane de lei, iar cel al RATB de 489 milioane de lei.

Liderii USL, boicotaţi de moguli. Conferinţa învinşilor pe TVR Info

Liderii USL au confirmat ieri că Elena Udrea i-a învins. Crin Antonescu, preşedintele PNL, a recunoscut că dacă se va merge la referendum cu această formă, atunci PSD şi PNL îl vor boicota. . Conferinţa liderilor USL nu a fost transmisă ieri pe Realitatea TV sau Antena 3, ci a fost transmisă doar de TVR Info. Posturile mogulilor au fost mai interesate de subiectul Iri-Monica şi de crima de la Craiova.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum va arăta Bucureştiul după referendumul din 19 iunie privind reorganizarea?. Miza refendumului

Un buget de câteva miliarde de euro şi apropierea alegerilor locale de anul viitor, aceasta este miza referendumului bucureştean pentru politicieni. România Liberă prezintă astăzi şi cealaltă faţă a monedei: ce pierd şi ce câştigă locuitorii Capitalei dacă aleg reorganizarea administrativă. Consilierii municipali au decis: 19 iunie este data la care bucureştenii vor fi chemaţi la referendum, pentru a decide dacă administrarea Bucu-reştiului va fi centralizată, aşa cum prevede noul proiect de lege a Capitalei. Aceasta, în condiţiile în care proiecutl de act normativ încă nu a fost trimis în Parlament, unde ar putea suferi modificări semnificative.

"Cu bani puţini se pot face lucruri importante". Aceasta este lecţia pe care un tânăr isteţ o predă autorităţilor române. De ce plăteşte Islanda pentru a intra în istorie Guvernul României

Un bucureştean cu iniţiativă a obţinut 15.000 de euro de la trei state europene pentru a semnaliza cu plăcuţe informative cele mai importante monumente istorice ale Capitalei. Printre acestea se află şi clădirea Guvernului României. Această instituţie a refuzat însă oferta. Oficial, Bucureştiul are în acest moment 2.400 de monumente istorice, conform datelor Ministerului Culturii. Un bucureştean - David Chifiriuc - a vrut să scoată din anonimat o parte dintre aceste dovezi ale istoriei noastre şi în 2009, a obţinut un proiect european, de 15.000 de euro, pentru montarea a 400 de plăcuţe, pe tot atâtea monumente emblematice din Bucureşti - biserici, palate, case ale unor vechi familii de boieri sau de industriaşi.

Rusia încearcă să invoce modelul Kosovo pentru a şantaja Republica Moldova. Cinci motive pentru care Transnistria nu va deveni stat

Comunitatea internaţională refuză să recunoască regimul de la Tiraspol, în ciuda presiunilor ruseşti. O serie de geopoliticieni şi de politicieni ruşi încearcă diferite căi pentru a legitima regimul din Transnistria, după modelul Kosovo. Din punct de vedere al dreptului internaţional, regiunea este o zonă a Republicii Moldova, aflată sub ocupaţia Rusiei. Kremlinul şi-a asumat angajamente internaţionale referitoare la retragerea trupelor ruseşti din regiune, pe care nu le-a respectat. Rusia încearcă să îi prezinte pe cei circa 4.000 de militari ai Armatei a 14-a drept "trupe de menţinere a păcii", în timp ce supun autorităţile de la Chişinău unor presiuni variate pentru a transforma Republica Moldova într-o confederaţie în care Chişinăul şi Tiraspolul să aibă drepturi egale.

PIAŢA MUNCII. BNR a scos la concurs 29 de posturi, unele dintre ele fără a necesita studii superioare. Ce trebuie să ştii ca să te angajazei la BNR, unde salariul mediu depăşeşte 1.000 euro

Banca Centrală caută de la economişti şi jurişti până la ingineri sau artişti. Banca Naţională a României a postat pe site mai multe anunţuri de angajare care acoperă o arie largă de potenţiali candidaţi de la economişti şi jurişti până la pictori, arhitecţi şi ingineri. Pentru toate posturile, inclusiv pentru cele care nu necesită pregătire universitară, BNR impune mai multe etape de testare. Este vorba despre un interviu preliminar împreună cu testarea psihologică, un test profesional scris şi un interviu socio-profesional. Membrii comisiilor de evaluare testează, pe lângă abilităţile profesionale şi cunoştinţele de cultură generală ale potenţialilor angajaţi, capacitatea de comunicare a acestora, dar şi cunoştin-ţele lor privind organizarea BNR, obiectivele şi sarcinile instituţiei.

ZIARUL FINANCIAR

Miza referendumului pentru Capitală: cine controlează Bucureştiul controlează România

Referendumul local care va avea loc în Bucureşti la 19 iunie, primul de acest fel, are o miză enormă. Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a decis miercuri seară, pe 13 aprilie, că pe 19 iunie va fi organizat un referendum prin care bucureştenii se vor pronunţa dacă sunt de acord sau nu cu dis­pariţia funcţiilor de primar de sector aleşi de cetăţeni şi a consiliilor locale de sector. Efectul principal al unui "da" majoritar va fi că bugetele cumulate ale sectoarelor - 1 mld. euro în 2010 - vor trece la bugetul Municipiului care se apropie şi el de 1 mld. euro, iar puterea în Bucureşti se va concentra în mâna unui om - primarul general - şi a unui singur consiliu - cel al Muncipiului Bucureşti (CGMB). În locul sectoarelor ar urma să fie organizate mai multe departamente care doar să administreze poli­ticile stabilite la nivelul Primăriei Generale.

Am ieşit din recesiune: economia a crescut în trimestrul I cu 0,5%

România poate înregistra în primul trimestru al acestui an o creştere economică de 0,5% faţă de ultimul trimestru al anului trecut şi de 1,3% raportat la perioada similară din 2010, a declarat, miercuri, la Guvern şeful Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP) Ion Ghizdeanu. "Introducând toate datele date publicităţii de instituţiile abilitate în estimare, am făcut o reestimare în plus a trimestrului unu: în acest moment, având în vedere şi datele de la buget care confirmă evoluţia bună, creşterea pe trimestrul unu faţă de trimestrul unu 2010 este de 1,3%, ceea ce înseamnă faţă de trimestrul patru o creştere de 0,5%", a spus Ghizdeanu.

Templeton a ajuns în aceeaşi oală cu preşedinţii SIF: unii acţionari ai FP cer dividende mai mari

Fondul Proprietatea (FP) a ajuns să se confrunte cu aceeaşi problemă ca şi SIF-urile, cărora unii acţionari le cer distribuirea unor dividende mai mari decât cele propuse de administratori din profiturile obţinute anul trecut. Fondul Proprietatea (FP) a anunţat oficial că un acţionar, care deţine peste 5% din capital, a cerut dublarea valorii dividendelor până la un cuantum total de 432 mil. lei (brut), reprezentând 94% din profitul net pe 2010. Fondul nu a făcut public cine este acţionarul. Ministerul Finanţelor este singurul acţionar cu o participaţie de peste 5% din FP. Acelaşi acţionar a cerut şi revocarea din Comitetul Reprezentanţilor a Monicăi Maurer, fosta consilieră a ministrului Adriean Videanu, şi alegerea unui nou membru.

Lazea: România ocupă locul 3 în UE după ponderea investiţiilor în PIB; nevoile trebuie prioritizate

România ocupă locul trei în UE în funcţie de ponderea investiţiilor în PIB, dar nevoile sunt nelimitate şi trebuie prioritizate, întrucât primăriile nu pot avea "şi şcoală, şi poduri, şi dispensar, şi drumuri şi stadioane", consideră economistul-şef al BNR, Valentin Lazea. "Foarte important de înţeles este că România, ca şi pondere în PIB a cheltuielilor de investiţii, se află printre primele trei locuri în Europa, numai că nu ne-ar ajunge nici 100% din PIB la cele 40.000 de proiecte deschise astăzi. O primărie nu poate să aibă şi şcoală, şi poduri, şi dispensar, şi drumuri şi stadioane, cum şi-au deschis toate în ultimii 20 de ani.

800 de acţionari captivi ai Asirom caută o cale de ieşire din companie

Circa 800 de acţionari minoritari ai Asirom Bucureşti, printre care şi foşti angajaţi ai societăţii, care deţin cumulat circa 1% din capitalul firmei de asigurare şi au rămas captivi în societate în urma delistării companiei de pe piaţa RASDAQ, şi-au făcut o asociaţie denumită Grupul Acţionarilor Asirom Puternici Împreună (GAAPI) prin care speră să determine compania să le ofere un preţ corect la care să-şi vândă acţiunile sau posibilitatea de a tranzacţiona titlurile fie şi pe o piaţă nereglementată, precum un sistem alternativ de tranzacţionare (ATS).

Fondul de investiţii GED a cumpărat Prestige Tours

Fondul spaniol de investiţii GED a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la agenţia de turism Prestige Tours de la omul de afaceri Mircea Vladu, fondatorul companiei şi cel care va deţine funcţia de director executiv. Achiziţia a fost făcută prin intermediul agenţiei de turism Happy Tour, controlată de spanioli. Prin această tranzacţie, GED îşi consolidează strategia de a crea cel mai mare grup din sectorul turistic românesc. În urmă cu doar câteva luni, fondul a achiziţionat platforma online Paravion.ro şi compania de turism corporate şi deluxe - Travel House. Cu afaceri consolidate de 43 mil.euro în 2010, grupul de turism cuprinde toate segmentele de corporate, conferinţe (Happy Tour), vacanţe (Travel House şi reţeaua de agenţii Happy Tour), online (Paravion) şi servicii de tour operator (Prestige Tours).

Scandalul manipulării Libor. Marile bănci sunt suspectate de crearea unui cartel

Anchetatorii americani examinează posibilitatea ca o parte dintre giganţii industriei bancare să fi format un cartel pentru a manipula Libor, una dintre cele mai importante dobânzi de referinţă din sectorul bancar, înainte şi în timpul crizei financiare, conform unor surse citate de cotidianul american The Wall Street Journal. Principalele vizate sunt Bank of America, Citigroup şi UBS. În ultimul an, autorităţile din SUA au lansat o anchetă pentru a vedea dacă unele bănci din SUA şi Europa au raportat valori mai mici ale dobânzilor la care se finanţează, valori pe baza cărora se calculează dobânda Libor. Acum anchetatorii vor să vadă dacă băncile au format un cartel la nivel mondial şi dacă au stabilit de comun acord modul în care să raporteze dobânzile la care s-au împrumutat în perioada 2006-2008.

Obama vrea să reducă deficitul taxându-i pe bogaţi. Republicanii nici nu vor să audă

Preşedintele american Barack Obama a cerut majorarea impozitelor pentru bogaţi şi reducerea cheltuielilor bugetare pentru a tăia 4.000 mld. dolari din deficitul bugetar al ţării până în 2023, scrie BBC News. "Trebuie să trăim în limitele pe care ni le permitem, să ne reducem deficitul şi să ne întoarcem pe drumul care ne va permite să ne plătim datoriile", a spus Obama. "Trebuie să facem acest lucru într-un mod care să nu afecteze redresarea economiei, care să protejeze investiţiile de care avem nevoie pentru a creşte, pentru a crea noi locuri de muncă şi pentru a învinge." Deficitul bugetar estimat pentru anul acesta va ajunge la 1.500 mld. dolari sau 10,9% din PIB. Conform Casei Albe, dacă măsurile cerute de Obama vor fi puse în aplicare, acesta va scădea la 2,5% din PIB în 2015 şi la aproape 2% din PIB la sfârşitul deceniului.

Banca Mondială: Preţurile alimentelor, apropiate de nivelul maxim din 2008. Alimentează inflaţia în ţările sărace

Indicele preţurilor alimentelor calculat de Banca Mondială pentru primul trimestru este cu 36% peste cel din aceeaşi perioadă a anului trecut. La nivel mondial, sunt necesare noi eforturi pentru furnizarea de alimente către cei vulnerabili, a declarat, joi, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb