• ADEVARUL
• Ponta şi-a mutat biroul, după scandalul cu baronul Duicu: Va fi mai bine păzit la MApN
Premierul Victor Ponta a vorbit, la emisiunea "România la raport", despre plângerea care va fi depusă împotriva preşedintelui Traian Băsescu, despre şansele ca USL să se refacă, despre acuzaţiile de trafic de influenţă în cazul Duicu, dar şi despre prezidenţiabilii lansaţi de şeful statului. "Domnul Gheţea va fi înlocuit cu domnul Jiru la CEC Bank. De astăzi dimineaţă mi-am mutat biroul. Am vorbit cu domnul Duşa şi l-am mutat la ministerul Apărării. Orice instituţie poate să vadă cine a fost la mine, cât a stat. Eu am anunţat că s-a terminat raportul Corpului de Control, apoi a apărut că s-a făcut trafic de influenţă la mine în birou. A fost o înscenare a presei. O să-mi mut biroul în Ministerul Apărării care va fi mai bine păzit fiind regim de unitate militară. Mă aştept la mai multe înscenări făcute de Traian Băsescu şi oamenii lui. Eu mă aştept la orice fel de înscenare, flagrant de presă. Cred că cel care va fi prim-ministru după mine trebuie să aibă sprijin politic, legitimitate şi să fie o persoană dispusă să muncească pentru această ţară. De muncit munceşte Sebastian Ghiţă, dacă are legitimitate, poate să-l pună un alt preşedinte. "
• Cum pot bogaţii să pună piedică Fiscului în controlul averilor
Ministerul Finanţelor a publicat Carta drepturilor şi obligaţiilor pentru bogaţii ale căror averi sunt verificate de Fisc, iar documentul conferă persoanelor respective dreptul de a fi anunţate cu 15 zile înainte de începerea inspecţiei. De asemenea, aceştia au dreptul de a şti perioada ce urmează a fi supusă verificării, au posibilitatea de a solicita amânarea datei de începere a verificării, iar soţul/soţia, rudele şi "alte persoane" au dreptul de a refuza furnizarea de informaţii. În fapt, rudele până la gradul al treilea pot refuza să ofere informaţii, pot refuza efectuarea de expertize şi nici nu sunt forţate să prezinte înscrisuri. În plus, pot refuza să ofere date şi preoţii, avocaţii, notarii, consultanţii, auditorii, executorii judecătoreşti, contabilii, medicii, psihoterapeuţii sau asistenţii persoanelor verificate dacă au cunoştinţă de astfel de informaţii în urma activităţii lor profesionale. Gelu Diaconu, şeful Fiscului, declara la începutul lunii martie că instituţia pe care o conduce a verificat averile a 26 de români bogaţi şi are suspiciuni că 11 dintre aceştia nu şi-au declarat corect veniturile, diferenţa între veniturile declarate şi cele realizate fiind de 30 de milioane de euro.
• Traian Băsescu: Moscova poate face conflictele îngheţate să explodeze. Pe rând sau toate deodată
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, din Portul Constanţa, la scurt timp după ce a vizitat distrugătorul USS Donald Cook, că situaţia din Ucraina, provocată de acţiunile Federaţiei Ruse, reprezintă un risc şi la adresa securităţii României. Băsescu a punctat că nu este un adversar al Moscovei, însă a subliniat că liderii de la Kremlin provoacă instabilitate în regiune. "Toţi ştim că Ucraina a ajuns aici nu doar datorită opţiunilor politice divergente, dar şi ale cetăţenilor cu privire la direcţia în care se îndreaptă ţara. S-a dovedit că nivelul de corupţie la care s-a ajuns în Ucraina a erodat capacitatea statului. Două lucruri au solicitat zecile de mii de oameni care se aflau în piaţă: drumul spre Europa şi eradicarea corupţiei. Asta nu înseamnă că mesajul acoperă strict problemele din Ucraina. Şi România are probleme de corupţie. S-a demonstrat că ţările ale căror instituţii sunt erodate de corupţie devin foarte vulnerabile din punctul de vedere al deciziei politice."
• Prezidenţiabilii lui Băsescu: Şeful statului îşi laudă duşmanii de acum cinci ani
Traian Băsescu pare să-i prefere ca viitori preşedinţi exact pe oamenii cu care s-a războit în 2009: contracandidaţii săi Mircea Geoană şi Crin Antonescu, precum şi pe cel căruia i-a refuzat luni în şir poziţia de premier, Klaus Iohannis. Analiştii politici cred că declaraţiile preşedintelui au un singur scop: să bage zâzanie. În duminica Floriilor, preşedintele Traian Băsescu a analizat şansele mai multor candidaţi la alegerile prezidenţiale, fie ei de stânga sau de dreapta. Din jobenul cu mai multe nume de stânga, şeful statului l-a scos drept favorit chiar pe Mircea Geoană, omul pe care l-a învins în urmă cu cinci ani. "Dintre Ponta, Oprescu şi Geoană aş opta pentru Mircea Geoană. Dragnea e de Teleorman. Ponta n-are nicio treabă cu responsabilitatea pentru ţară, cu credibilitate externă. Geoană o are. Corlăţean e catastrofal ca ministru de Externe, deci n-are cum să fie prezidenţiabil. Geoană le ajunge", a spus Băsescu, la emisiunea "Jocuri de putere", difuzată de Realitatea TV.
• Crucişătorul invizibil. SUA lansează la apă distrugătorul de trei miliarde de dolari, care apare pe radare drept vas de pescuit
USS Zumwalt a primit ieri botezul marinăresc. Crucişătorul, cu o lungime de 186 de metri, reprezintă cea mai nouă clasă de distrugătoare din forţele navale americane. Botezat după Amiralul Elmo "Bud" Zumwalt, nava de luptă este dotată cu tehnologie de vârf şi un design care scad semnificativ vizibilitatea vaporului pe radare. Totodată, sistemele de monitorizare sunt "păcălite" să creadă că numărul membrilor echipajului de la bordul USS Zumwalt este mai mic decât în realitate. Astfel, crucişătorul de 15.000 de tone apare pe radare drept vas de pescuit, notează cotidianul britanic "The Independent". Pe lângă radarele proprii şi senzori care nu pot fi detectaţi, USS Zulmwalt este şi primul crucişător american care foloseşte un sistem electric de propulsie şi produce suficientă energie pentru ca, în timp, să poată alimenta tunul electromagnetic pe care americanii plănuiesc să-l testeze pe mare în 2016.
• Gazoductul Iaşi-Ungheni este gata pe teritoriul românesc, dar va fi complet funcţional abia în iunie
Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni este gata pe teritoriul României, însă mai trebuie realizată subtraversarea Prutului şi lucrările de pe o parte din teritoriul Republicii Moldova pentru a fi funcţional, prima moleculă de gaz românesc urmând să ajungă în Basarabia abia în luna iunie. La finele lunii februarie, premierul Victor Ponta declara, în timpul unei vizite la Chişinău, că noul termen pentru încheierea construcţiei la această conductă este 15 aprilie. Ulterior, Ponta a revenit şi a spus că 15 aprilie este termen pentru finalizarea lucrărilor de subtraversare a Prutului. Or, data de 15 aprilie este mâine, iar segmentul nu este gata. "Porţiunea de pe teritoriul românesc este deja gata, subtraversarea Prutului va fi finalizată în luna mai, sunt o serie de întârzieri pe sectorul moldovean, însă tot proiectul, inclusiv cu partea moldoveană, va fi gata în luna iunie", a declarat, pentru "Adevărul", Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), instituţia care a supervizat realizarea gazoductului.
• Seriile de date statistice ale INS, oferite contra cost prin serviciul TEMPO-online, sunt gratuite începând din 15 aprilie
Institutul Naţional de Statistică anunţă, într-un comunicat, că oferă acces gratuit tuturor utilizatorilor la baza de date TEMPO-online începând cu data de 15 aprilie 2014. Serii de timp începând din 1990 Informaţiile statistice detaliate sunt disponibile publicului prin intermediul bazei de date Tempo-online cu serii de timp din anul 1990 până în prezent pentru următoarele domenii: - statistică socială: populaţie şi structură demografică, mişcarea naturală a populaţiei, mişcarea migratorie a populaţiei, forţa de muncă, nivel de trai, protecţie socială, educaţie, sănătate, cultură şi sport; - statistică economică: conturi naţionale, cercetare-dezvoltare şi inovare, preţuri, agricultură, silvicultură, industrie, energie, construcţii, locuinţe, investiţii, statistica întreprinderilor, transporturi, poşta şi telecomunicaţii, comerţ interior, comerţ exterior şi turism; - justiţie; - mediu înconjurător; - administrarea teritoriului. Totodată, baza de date oferă informaţii cu privire la evoluţia lunară şi anuală a indicelui preţurilor de consum (IPC).
• CURENTUL
• Ciuvică despre viitorul Avocat al Poporului: "Victor Ciorbea este o marionetă în mâinile PSD"
Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni pentru a discuta numirea lui Victor Ciorbea în funcţia de Avocat al Poporului precum şi pentru desemnarea directorului TVR, au stabilit, luni, Birourile Permanente ale celor două foruri legislative. Cândva, pe vremea în care Ciorbea şi Ciuvică se mai războiau pe cadavrul politic al PNŢ-CD, iar primul îl dăduse afară pe cel de al doilea, actualul "analisto-gurist" de la Antene i-a zis-o lui Ciorbea, acuzându-l, direct şi de la obraz că este "o marionetă în mâinile PSD": "În urma întâlnirilor particulare pe care le-a avut în ultimele săptămâni cu domnii Năstase şi Guşă, actualul lider al PNŢ-CD încearcă să impună propriului partid o noua orientare: pact de neagresiune cu puterea şi atacuri împotriva domnului Emil Constantinescu, a Acţiunii Populare şi a acelor membri ai PNŢ-CD care critica PSD".
• Cât vor cheltui românii pentru cumpărăturile de Paşte şi unde vor petrece sărbătorile
Aproape 85 la sută dintre românii din mediul urban vor petrece Paştele acasă, cu familia sau cu prietenii, bugetul alocat va fi în medie de 359 de lei, 15,2 la sută vor primi primă în bani, 11,2 la sută tichete cadou şi 4,9 la sută produse cadou, potrivit unui studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center. Comparativ cu anul 2013, bugetul mediu alocat sărbătoririi Paştelui nu a crescut semnificativ din punct de vedere statistic, suma medie situându-se în jurul valorii de 359 de lei în 2014, faţă de 358 de lei anul trecut. Tradiţia vopsirii ouălor în casă este respectată de 64,8 la sută dintre orăşenii intervievaţi, în timp ce 17,2 la sută dintre respondenţi au spus că preferă să cumpere ouăle roşii din magazin. Aproape 50 la sută dintre respondenţi vor cumpăra cozonacul pentru Paşte, iar 33,6 la sută au spus că îl vor pregăti în casă. În ce priveşte pasca şi drobul, cei mai mulţi dintre consumatorii acestor produse au spus că le pregătesc în gospodărie (34 la sută pasca şi 42,8 la sută drob).
• CURIERUL NATIONAL
• Numărul conexiunilor fixe la internet a crescut cu 7% în 2013
Numărul de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe a crescut cu 7% în 2013, la 3,8 milioane, 60% dintre acestea asigurând o viteză de transfer a datelor de peste 30 Mbps, potrivit datelor autorităţii de reglementare în comunicaţii (ANCOM). "Numărul total de conexiuni de acces la internet în bandă largă la puncte fixe a atins, la sfârşitul anului 2013, valoarea de 3,8 milioane, în creştere anuală cu 7%. Dintre acestea, aproximativ 3,5 milioane erau instalate utilizatorilor persoane fizice (+8% anual), în timp ce numărul de conexiuni instalate persoanelor juridice s-a menţinut constant, la 0,34 milioane", se arată într-un comunicat al ANCOM. În comparaţie cu sfârşitul anului 2012, rata de penetrare a conexiunilor de acces la internet fix în bandă largă la 100 locuitori a fost de 18,8%, în creştere cu 1,2 puncte procentuale, în timp ce rata de penetrare la 100 gospodării a crescut cu 3,4 puncte procentuale, până la 46,2%.
• Cod roşu în sectorul creşterii animalelor
În majoritatea judeţelor, ANSVSA nu a plătit niciun leu în acest an medicilor veterinari cu care statul are contracte pentru supravegherea şi eradicarea bolilor animalelor care pot fi transmise la om. În lunile februarie - martie de-abia s-au plătit datoriile aferente lunilor august - decembrie 2013. Lipsa fondurilor necesare derulării integrale a Programului de supraveghere, prevenire şi eradicare a bolilor animalelor care pot fi transmise la om ar putea avea efecte nefaste atât asupra sănătăţii populaţiei, cât şi a exporturilor, cu atât mai mult cu cât mari cantităţi de animale vii urmează să fie livrate Chinei, conform înţelegerii care a avut loc în toamna anului trecut cu autorităţile de la Bucureşti. Riscurile sunt cu atât mai mari cu cât, în această perioadă, ar trebui efectuate vaccinurile împotriva antraxului şi a TBC-ului, răspândirea acestor boli de la animale la oameni putând pune în pericol chiar viaţa consumatorilor, nu numai sănătatea lor.
• Rusia şi China îşi măresc cheltuielile militare, în timp ce SUA le scade
Cheltuielile militare au scăzut per ansamblu la nivel mondial în anul 2013 ca urmare a reducerii bugetelor armatelor occidentale, mai ales a celei americane, dar se confirmă continuarea creşterii sumelor dedicate înarmării în ţări precum Rusia şi China, se arată în raportul realizat de Institutul Internaţional de Studii pentru Pace de la Stockholm (SIPRI). Rusia cheltuieşte mai mult din PIB-ul său pe arme în comparaţie cu ţările americane şi europene. Cu toate acestea, Statele Unite rămân ţara cu cele mai mari cheltuieli militare de aproximativ 460 miliarde de euro, deşi acestea au scăzut cu peste 7% faţă de anul precedent, în principal din cauza retragerilor trupelor din Irak şi Afganistan. De asemenea, din punct de vedere proporţional, cheltuielile militare americane reprezintă 3,8% din PIB, în timp ce Rusia (63,4 miliarde de euro) a crescut în 2013 bugetul de apărare la 4,1% din PIB, comparativ cu 3,5% în anul 2004. China, al doilea cel mai mare cheltuitor militar din lume, a mărit, de asemenea, bugetul ajungând la o valoare estimată de 135 miliarde de euro în 2013, reprezentând 2% din PIB-ul său, potrivit SIPRI.
• Cele mai bune domenii de investiţii în 2014
În 2014, agricultura, IT-ul, comerţul şi serviciile sunt principalele domenii de investiţii recomandate pentru cei care vor să-şi dezvolte o afacere. În ceea ce priveşte politicile guvernamentale viitoare, acestea vizează în principal stimularea sectorului agricol şi al IMM-urilor. "Noi sprijinim toate domeniile, însă aş pune accent pe ceea ce înseamnă cercetarea şi dezvoltarea. Aş încuraja tinerii să înceapă pe o scară din ce în ce mai largă să-şi înregistreze brevete, să aibă o abordare în această direcţie. De asemenea, agricultura, comerţul, serviciile, industria, sunt domenii extrem de importante pentru tineri pentru a se poziţiona foarte solid în piaţă", a declarat, pentru Curierul Naţional, Florin Jianu, ministru delegat pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism. Având în vedere că foarte multe proiecte nu sunt bancabile, Jianu îi sfătuieşte şi încurajează pe cei care vor să-şi dezvolte o afacere să o înceapă din resurse proprii sau să aplice la programele naţionale (START, SRL-D) care asigură finanţare şi nu există o constrângere atât de mare.
• Depozitele garantate au atins 159,2 mld. lei în T1
Valoarea totală a depozitelor bancare garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB) era la finalul lunii martie de 159,2 miliarde lei, în scădere trimestrială cu 1,4%, din care persoanele fizice aveau 122,7 miliarde lei, în creştere cu 3,3% faţă de martie 2013. Depozitele garantate, deţinute de 13,77 milioane persoane fizice şi aproape 900.000 firme, reprezentau 57,4% din valoarea totală a plasamentelor băneşti la instituţiile de credit participante la FGDB, 277,1 miliarde lei. Plasamentele persoanelor fizice au crescut în primele trei luni pe seama componentei în lei, care a consemnat un avans trimestrial de 0,8%, în timp ce depozitele în valută s-au comprimat cu 0,7%. În schimb, pe segmentul depozitelor garantate ale persoanelor juridice au fost consemnate retrageri în primul trimestru.
• Proiect imobiliar de 40 mil. euro pe terenul fostei fabrici de bere Griviţa
Firma Kiseleff Development, deţinută de mai mulţi investitori români, alocă 40 de milioane de euro pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar constând într-o clădire de birouri şi un centru comercial, pe terenul fostei fabricii de bere Griviţa din Bucureşti, achiziţionat recent. Ansamblul imobiliar care urmează să fie dezvoltat constă într-un proiect de birouri clasă A, un centru comercial, precum şi o piaţetă şi spaţii verzi. Trei dintre clădirile existente - orzăria, mălţăria şi pavilionul administrativ - vor fi conservate şi vor păstra arhitectura originală. În aceste trei construcţii va funcţiona o zonă de entertainment cu cafenele, terase, restaurante şi o berărie. Odată cu demararea lucrărilor de demolare, întreaga zonă, unde nu se mai desfăşoară activităţi de nouă ani, va fi curăţată. Proiectul va fi livrat în trei faze, iniţial fiind demarate lucrările pentru reabilitarea clădirilor istorice, urmând construcţia clădirii de birouri şi a centrului comercial.
• Asirom a trecut pe pierderi în 2013
Asirom a consemnat pierderi de 235,5 milioane de lei în 2013, de la un profit net de 14,9 milioane de lei în urmă cu un an, iar subscrierile din asigurări generale şi de viaţă au scăzut cu 8,8%, la 544,1 milioane de lei, potrivit datelor aprobate ieri de acţionarii asigurătorului. Din activitatea de asigurări generale, societatea, deţinută de Vienna Insurance Group, a raportat pierderi de 241,9 milioane de lei, de la un profit de 14,6 milioane de lei în 2012, iar profitul din asigurări de viaţă a scăzut cu 57,3%, la 7,5 milioane de lei. Potrivit datelor Asirom, rata brută combinată (RBC) a asigurătorului (fără a lua în considerare venitul din investiţii) a fost de 149,5% în 2013. RBC este unul dintre cei mai importanţi indicatori din industria asigurărilor. Un nivel al acestui indicator de sub 100% arată profitabilitatea activităţii de asigurare. Depăşirea acestui prag înseamnă că asigurătorul pierde bani din activitatea de bază, respectiv din vânzarea poliţelor.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Ponta intră în campanie cu promisiunea că-l bagă pe Băsescu la puşcărie
Întreaga coaliţie de guvernare s-a mobilizat, ieri, împotriva lui Traian Băsescu, după ce acesta a vorbit despre posibile afaceri dubioase ale primarului din Voluntari, Florin Pandele, soţul Gabrielei Firea. Întrucât Comisia Nana nu a reuşit să găsească nereguli care să ducă direct la şeful statului, PSD s-a agăţat de o afirmaţie a lui Băsescu despre soţul lui Firea pentru a-l reclama pe acesta la Parchet. Şedinţa de luni a liderilor PSD, PC şi UNPR i-a fost dedicată şefului statului. "Am discutat (...) consecinţele atacului mafiot efectuat de către Traian Băsescu împotriva colegei noastre Gabriela Firea şi am decis ca toţi parlamentarii, (...) până mâine avem o plângere penală împotriva preşedintelui pentru două infracţiuni - infracţiunea de ameninţare şi de şantaj", a spus Ponta. Pentru a o recompensa după disputa cu şeful statului, preşedintele PSD i-a oferit Gabrielei Firea poziţia de purtător de cuvânt al alianţei majoritare în campania electorală.
• ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Deşi Traian Băsescu neagă asta, America a început curăţenia pe portavionul numit România
De ce şi-a asumat din nou Traian Băsescu lupta împotriva corupţiei? Pentru că: 1) În calitate de şef al Statului român, îi pică greu să i se spună că alţii - americanii - fac ordine în balamucul nostru dîmboviţean. 2) Lupta împotriva corupţiei e unul dintre lucrurile cu care Traian Băsescu se făleşte la bilanţul celor 10 ani de mandat. 3) E politically corect să susţii că Justiţia noastră e neînfricată şi că, prin urmare, n-are nevoie de scutul american pentru a înfrunta Partidul Stat. 4) Lui Traian Băsescu i-a placut şi-i place să se creadă ceea ce adversarii săi - imbecili cum sînt - îi atribuie:Puterea de a comanda arestări, anchete, chiar sentinţe. Cu atît mai mult el vrea să întreţină această iluzie acum în ultimul an de mandat, cu cît mulţi suspectează că n-ar mai avea putere. Din nenorocire acest echivoc practicat de Traian Băsescu în chestiunea anchetelor DNA afectează imaginea de independenţă a Justiţiei noastre. În concluzie, între acţiunile DNA din ultimul timp şi campania americană de curăţenie pe portavionul România este o stransa legătură. Numai legătura asta explică îndrăzneala Justiţiei de a fi independentă sub regimul Partidului Stat, PSD.
• Traian Băsescu: Eu şi familia mea stăm oricând la dispoziţia organelor de anchetă
Într-o precizare difuzată de Departamentul de Comunicare Publică a Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Traian Băsescu, afirmă că vrea să clarifice tranzacţia cu terenuri de la Nana. "Vă asigur că şi eu şi familia mea stăm oricând la dispoziţia organelor de anchetă pentru a dovedi legalitatea acestei tranzacţii şi pentru a demonta minciuna domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta. Fac precizarea că tranzacţia de la Nana este încheiată între doi subiecţi de drept privat, iar plăţile s-au făcut transparent, numai prin bănci, putând fi, cu uşurinţă, controlate de instituţiile statului care sunt interesate să dovedească adevărul în acest caz", susţine şeful statului. Traian Băsescu mai susţine că premierul Victor Ponta minte, alimentând afirmaţia că terenurile de la Nana au fost achiziţionate înainte de 9 septembrie 2013. "Afirmaţiile de astăzi ale domnului prim-ministru sunt în tonul acţiunilor şi al declaraţiilor mincinoase cu care ne-a obişnuit deja şi care i-au adus un umilitor renume de mincinos.
• JURNALUL NATIONAL
• Putin îi spune lui Obama că acuzaţiile despre amestecul Rusiei în Ucraina sunt nefondate
Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat luni ca "speculaţii bazate pe informaţii nefondate" acuzaţiile despre amestecul Rusiei în estul Ucrainei, într-o convorbire telefonică cu preşedintele american Barack Obama, a anunţat Kremlinul. "Ca răspuns la preocupările exprimate de preşedintele american despre un pretins amestec rus în sud-estul Ucrainei, preşedintele rus a menţionat că astfel de speculaţii se bazează pe informaţii nefondate", a indicat Kremlinul într-un comunicat.
• Ponta a băgat în viteză uzina de la Sebeş
În 2016 aici se va produce noua cutie 9G-TRONIC. Star Transmission, filiala Daimler din România, a inaugurat în week-end lucrările de construcţie la o nouă fabrică de montaj cutii de viteze de ultimă generaţie în Sebeş, judeţul Alba. Ceremonia oficială de aşezare a primei pietre de temelie a avut loc în prezenţa Prim-ministrului României, Victor Ponta, a Ambasadorului Germaniei în România, Werner Hans Lauk, precum şi a numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale. În noua fabrică Star Assembly se va monta, începând cu anul 2016, cutia de viteză automată în 9 trepte 9G-TRONIC. "Venirea Daimler în România este o veste bună, care demonstrează drumul bun pe care ne aflăm. Prin construcţia acestei noi unităţi de producţie, Daimler continuă investiţia în România, confirmând astfel evoluţia excelentă pe care economia românească a avut-o în 2013 şi trendul pozitiv pe care ne aflăm, a declarat premierul.
• 127 de milioane de euro pentru crescătorii de văcuţe
Pentru a încuraja producţia autohtonă de lapte, ajutorul financiar acordat fermierilor s-a triplat faţă de 2013, ajungând de la 500 la 1.300 de lei pe cap de bovină. Subvenţiile acordate anul acesta crescătorilor de bovine s-au triplat faţă de cele acordate în 2013, ajungând de la 500 de lei/cap de bovină la 1.300 de lei/cap de bovină. Aproximativ 150.000 de crescători de bovine vor primi de la bugetul de stat subvenţii în valoare totală de 570 de milioane de lei (circa 127 de milioane de euro), a anunţat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. "Măsura a fost luată în contextul în care Ministerul Agriculturii vrea să încurajeze producţia autohtonă de lapte, având în vedere pericolul importurilor de lapte, la preţuri scăzute, din străinătate, începând cu 2015, când se va liberaliza piaţa laptelui", a spus Constatin.
• NATIONAL
• Razboiul penal dintre Palate
Situatie fara precedent in politica romaneasca. Premierul si presedintele se acuza de santaj, coruptie si practici mafiote. Disputa politica dintre premier si presedinte a ajuns la faza pe puscarie, cei doi demnitari intrecandu-se in declaratii "asezonate" cu zornait de catuse. "Sunt convins ca in inchisoare va ajunge Basescu", a afirmat premierul. Reactia acestuia vine dupa ce seful statului a lansat, la randul sau, mai multe amenintari la adresa social-democratilor. "Daca Ponta ar incerca sa faca dreptate dupa mintea domniei sale, cred ca ar deveni imediat coleg de apartament cu Adrian Nastase. Eu nu cred ca vreun procuror in Romania ar tolera interventia presedintelui sau prim-ministrului in dosare, sau un judecator. Eu cred ca ar deveni coleg de camera cu Adrian Nastase, foarte repede, pentru o astfel de incercare", a declarat Traian Basescu.
• Procurorii se dau la nevestele politicienilor!
Moda folosirii sotiilor pentru a masca "combinatiile" politicienilor nu este nici pe departe una noua. Iar printre cei suspectati ca s-ar fi folosit de acest tertip se numara si unii dintre actualii lideri importanti ai PDL, in frunte cu Theodor Stolojan si Vasile Blaga. Elena Stolojan a avut succes in afaceri, dupa ce s-a lansat prin deschiderea propriei firme de prelucrare a materialului lemnos, Kronospan Sebes SA. Violett Blaga a facut profituri frumoase din firmele comisionare in vama detinute si care aveau reprezentante in Nadlac, Curtici, Giurgiu sau Constanta. Dan Radu Rusanu a avut grija sa treaca pe numele sotiei grosul afacerilor detinute. Si astfel, cel putin in acte, Anca Daniela Rusanu a ajuns sa detina un adevarat imperiu finaciar de zeci de milioane de euro format din firme care activeaza in domeniul imobiliar, turistic, al comertului cu cereale si lista poate continua la nesfarsit. Adrian Duicu, nu a avut complexe sa deruleze afaceri prin intermediul sotiei sale, Mariana Duicu. Care, culmea ironiei, a facut afaceri suspectate acum de procurori cu Codruta Mirela Stanisoara, adica nimeni alta decat sotia actualului dusman de moarte al "baronului" de Mehedinti, liberalul Mihai Stanisoara!
• Presedintele Dan Diaconescu si-a gasit premier de import: Silvio Berlusconi
Conform presei italiene, daca va castiga Cotroceniul, Dan Diaconescu vrea sa-i ofere lui Berlusconi sefia Executivului de la Bucuresti. Jurnalistii italieni cred ca cei doi politicieni ar face un cuplu potrivit, din moment ce amandoi au folosit aceeasi "reteta": s-au impus in viata publica cu ajutorul televiziunii, au pozat in victime cand au avut probleme cu legea si, ulterior, au intrat in politica. Povestea legata de desemnarea lui Silvio Berlusconi ca premier pe malul Dambovitei a aparut dupa ce partidul acestuia s-a aliat cu Partidul Romanilor din Italia - Dan Diaconescu asistand la semnarea acordului. Ceea ce inseamna ca Diaconescu va opinti sa-i aduca lui Berlusconi niste voturi la europarlamentare (alegeri la care romanii pot vota si candidati italieni), lasand astfel mofluze partidele dambovitene care viseaza la procentele diasporei din Peninsula.
• Vosganian pune cruce economiei romanesti
Senatorul PNL Varujan Vosganian a facut un scurt bilant al activitatii Cabinetului Ponta 3, din care rezulta ca masurile economice au fost abandonate, principala preocupare a zilelor noastre fiind ANI si parchetele. Echipa guvernamentala este minunata, dar lipseste cu desavarsire. Aceasta este concluzia la care a ajuns Varujan Vosganian, dupa ce a constatat absenta guvernantilor de la dezbaterile publice. "Stim putine lucruri despre ce fac ministrii actuali iar site-urile ministeriale sunt laconice. Si mai putin stim despre cum merge economia, despre cifrele macroeconomice ale primului trimestru. Nici un cuvant despre proiectele economice care urmeaza. Reducerile fiscale promise, chiar si cu ipoteticul < daca veniturile bugetare o permit >, nu mai sunt asumate. Investitiile straine nu se urnesc. Banul nu circula asa cum ar trebui", afirma Vosganian.
• PUTEREA
• Metrorex prelungeşte valabilitatea cardurilor Activ până pe 2 mai
Scandalul cardurilor comune RATB-Metorex se prelungeşte. După ce şefii de la metrou au anunţat că vor renunţa la titlurile comune din cauza datoriilor, acum revin şi dau vestea bună celor peste 25.000 de bucureşteni care ar fi fost afectaţi de decizie. "Administraţia Metrorex vine în sprijinul publicului călător posesor al cardurilor Activ, emise şi reîncărcate de RATB, precum şi a biletelor unice RATB-Metrorex şi prelungeşte perioada de utilizare a acestora până la data de 2 mai 2014 inclusiv. După această dată, eventualele probleme legate de abonamentele încărcate pe aceste carduri vor fi supuse atenţiei companiei RATB", se menţionează într-un comunicat postat pe site-ul societăţii de transport.
• ROMANIA LIBERA
• Bugetul de Paşti, de 4 ori sub cel de Crăciun
Conform unui studiu Mednet Marketing Research, bugetul mediu alocat sărbătoririi Sfinelor Paşti nu a crescut semnificativ din punct de vedere statistic, suma medie situându-se în jurul valorii de 359 de lei în 2014, faţă de 358 de lei anul trecut. Interesat de remarcat, bugetul de Paşti este de peste 4 ori mai redus decât cel dedicat sărbătorilor de iarnă. Potrivit unui studiu realizat de aceeaşi companie în decembrie 2013, bugetul alocat pentru Crăciun şi Revelion anul trecut a fost de 1.541 lei (în creştere de la 1.255 lei în urmă în 2012), doar pentru cadouri (465 lei) alocându-se mai mult decât întreg bugetul pentru Paşti din acest an, în condiţiile în care grosul cheltuielilor a fost destinat atunci achiziţionării de produse alimentare (600 lei). O explicaţie posibilă este intervalul mai mare dintre Crăciun şi Revelion (7 zile), numărul mai mare de zile libere şi bombardamentul mai eficient al ofertelor promoţionale, reducerilor de sezon etc.
• Ponta: Isărescu va râmâne la BNR pe viaţă, dacă lucrurile merg bine
Premierul Victor Ponta a declarat, luni seară,la România TV, că numele lui Mugur Isărescu nu face parte dintre variantele de viitor preşedinte al ţării deoarece acesta îşi doreşte, cu siguranţă, un nou mandat de guvernator la Banca Naţională. "Sunt convins că Isărescu vrea un nou mandat la Banca Naţională. Eu cred că stabilitatea noastră în ceea ce priveşte Banca Naţională e un bun câştigat. Probabil că va rămâne pe viaţă dacă lucrurile merg bine", a spus Ponta, râzând, la România TV. În urmă cu trei săptămâni, Ponta a afirmat că şansele ca România să aibă, prin Sorin Oprescu sau Călin Popescu Tăriceanu, un preşedinte de genul celui dorit anterior de USL, un arbitru nepartizan, sunt de 51%, iar lista de candidaţi este tot mai scurtă, deoarece Mugur Isărescu îşi doreşte cu siguranţă un nou mandat la BNR.
• ZIARUL FINANCIAR
• Petrom are cu 9.300 de angajaţi mai puţin, a pierdut 8 puncte din cota de piaţă şi rafinează cu 27% mai puţin petrol, dar profitul a crescut de peste cinci ori, iar marja netă este mai mare decât cea a Exxon
Petrom, cea mai mare companie din România, a ajuns la finalul celor cinci ani de criză, 2009-2013, la un profit istoric de peste un miliard de euro, de 5,5 ori mai mare decât în 2009, cel mai dificil an pentru economia locală după căderea Lehman Brothers, şi la o marjă netă de câştig mai mare decât cea a unor giganţi petrolieri precum ExxonMobil sau Shell. Pe baza rapoartelor anuale ale grupului Petrom şi a situaţiilor financiare calculate conform standardelor internaţionale, ZF face o retrospectivă a ceea ce au însemnat cei cinci ani de criză pentru unicul producător de petrol şi gaze din România şi scoate în evidenţă principalele transformări prin care a trecut compania. Acest exerciţiu va fi reluat de ZF pentru primele 100 de companii din România în funcţie de cifra de afaceri. Datele publicate de companie arată că dacă la finalul anului 2009 Petrom avea o cotă de piaţă în România de 42%, în 2013 aceasta a ajuns la 34%.
• Statul va încasa cele mai mari dividende de pe bursă: 1,57 miliarde de lei
Romgaz, Nuclearelectrica, Transgaz şi Transelectrica, unde statul este acţionar majoritar, dar şi OMV Petrom, unde are o participaţie minoritară (20% din acţiuni), contribuie cel mai mult la dividendele statului. Peste 1,57 mld. lei (353 mil. euro) vor merge anul acesta din conturile companiilor listate în conturile Ministerului de Finanţe, sub formă de dividende, reprezentând mai mult de o treime din dividendele totale distribuite de companiile de pe bursă, care se ridică la 4,5 mld. lei. Statul i-a surclasat în acest an pe austriecii de la OMV, care deţin 51% din Petrom - cea mai mare companie locală, de la care vor încasa anul acesta dividende de 890 mil. lei (circa 200 mil. euro). Pe locul al treilea în topul încasatorilor de dividende este Fondul Proprietatea (FP), care va ridica 544 mil. lei (122 mil. euro) ca acţionar minoritar la companiile energetice.
• Depozitele băncilor străine s-au stabilizat la 6,5 mld. euro, dar riscul retragerii fondurilor din filialele locale se menţine ridicat
Depozitele pe termen mediu şi lung ale străinilor deschise în bănci locale - în special forme de sprijin din partea băncilor-mamă, s-au stabilizat în perioada februarie - martie la circa 6,5 miliarde de euro, semnalizând o întrerupere a hemoragiei manifestate în ultimii doi ani, deşi per ansamblu procesul de dezintermediere a dat semne de accelerare anul trecut. Stocul depozitelor marchează o scădere de circa două miliarde de euro faţă de 2011, când atinsese vârfuri de 8,6 miliarde de euro. Potrivit celei mai recente evaluări a FMI, sistemul bancar s-a confruntat cu o reducere de 19% a finanţărilor din partea băncilor-mamă de la sfârşitul lui 2012 şi până în decembrie 2013. În comparaţie cu nivelul din 2011, căderea finanţării este de 30%.