REVISTA PRESEI 15.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 aprilie 2015

ADEVARUL

FMI: Economia României va creşte cu 2,7% în acest an

Economia României va avansa în acest an cu 2,7%, potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional publicat marţi, instituţia menţinând astfel prognoza experţilor FMI de la finalul vizitei la Bucureşti din februarie, estimarea fiind revizuită însă în urcare faţă de raportul din octombrie 2014. Experţii FMI notau în luna februarie, la finalul misiunii FMI la Bucureşti privind consultările periodice potrivit articolulului IV din statutul instituţiei, că avansul economic din acest an va fi susţinut în principal de consolidarea consumului privat, pe fondul creşterii salariului real, al preţurilor scăzute la petrol şi al unor rate ale dobânzii aflate la niveluri minime record. FMI estimează pentru anul viitor un avans de 2,9% al economiei româneşti. Rata medie anuală a inflaţiei se va situa la 1% în 2015, în condiţiile în care în luna octombrie a anului trecut, FMI anticipa că preţurile de consum vor avansa cu 2,9%. Fondul prognozează că inflaţia va accelera cu 2,4% anul viitor.

În România, elevii învaţă după o curriculă de secol XIX

Avem o populaţie îmbătrânită, ne confruntăm cu o hemoragie a "creierelor" şi au mai rămas circa 4 milioane de persoane care plătesc taxe. Aceste probleme se vor acutiza dacă nu începem o reformă a Educaţiei, spune Julian Hingley, specialistul care a introdus în România programul Cambridge Examinations. Schimbarea curriculei, pregatirea continuă a profesorilor şi introducerea meseriilor în programul şcolar sunt câteva măsuri absolut necesare. "Educaţia trebuie să formeze resursa umană, care este cea mai importantă resursă din orice ţară. Pentru a educa copii capabili să ne ia locul şi să conducă societatea ai nevoie de un sistem eficient de educaţie. Un astfel de sistem nu există în România", susţine Julian Hingley, expertul care de peste trei decenii lucrează în educaţie, în Anglia şi în România.

Baronul Nicuşor, atac la siguranţa naţională: a tăiat toţi banii CJ Constanţa pentru Centrul Militar Zonal

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa a atentat la siguranţa naţională atunci când a refuzat, în pofida legii, să finanţeze Centrul Militar Zonal, care asigură pregătirea militarilor şi civililor în caz de război sau calamităţi, arată rechizitoriul DNA. Interesul lui Nicuşor Constantinescu era unul imobiliar. Din anul 2009, Nicuşor Constantinescu nu a alocat niciun leu Centrului Militar Zonal Constanţa, unitate militară de interes naţional, situată în centrul oraşului, pe strada Mircea cel Bătrân. În cele din urmă, dezinteresul lui total faţă de apărarea ţării i-a adus un nou dosar la DNA, fiind stabilit un prejudiciu de 67.211,32 lei. Clădirea ce adăposteşte Centrul Militar Zonal este situată în centrul oraşului, pe strada Mircea cel Bătrân. Construcţia ocupă 1.675,80 mp, iar terenul aferent este de 1.875 mp.

Ministrul Justiţiei: "Preşedintele a fost informat despre propunerea ca Horodniceanu să preia şefia DIICOT"

Robert Cazanciuc a fost întrebat de jurnalişti, marţi, la Bruxelles, dacă s-a consultat cu şeful statului privind propunerea magistratului Daniel Horodniceanu pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, ministrul răspunzând afirmativ. "Preşedintele a fost informat despre această propunere. Evident, nu a aflat din spaţiul public", a spus Cazanciuc. De asemenea, întrebat dacă preşedintele a fost de acord cu această nominalizare, ministrul Justiţiei a declarat că Horodniceanu este "un procuror integru, cu foarte multă experienţă". "Dacă va fi sau nu de acord o să vedem la finalul procedurii, după audierile de la CSM, unde sunt convins că domnul Daniel Horodniceanu se va prezenta foarte bine, aşa cum, de altfel, arată întreaga carieră a domniei sale. Daniel Constantin Horodniceanu, în prezent este şeful DIICOT Iaşi, a fost propus în 9 aprilie de către ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, pentru funcţia de procuror şef al DIICOT.

Peste 100 de parlamentari ar putea beneficia de pensii speciale

Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect aflat în discuţia grupurilor parlamentare, deputatul PSD Petre Daea precizând că pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate şi că proiectul a fost semnat de 250 parlamentari, inclusiv din opoziţie. Potrivit proiectului discutat, marţi, la şedinţa grupului deputaţilor PSD, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar. Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care încă nu a fost depus.

BANCHERUL

Standard&Poor's a mentinut ratingul Romaniei la BBB- cu perspectiva stabila

Agentia americana de rating Standard&Poor's a mentinut ratingul Romaniei la BBB- cu perspectiva stabila si apreciaza ca reducerea de TVA la alimente din luna iunie de la 24% la 9%, precum si alte masuri de relaxare fiscala anuntate de guvern de anul viitor vor fi compensate partial de o creste economica solida, previzionata in medie la 3% in urmatorii 4 ani. "Anticipam ca economia Romaniei va creste cu aproape 3%, în medie, in perioada 2015-2018, contributia cererii interne avand un rol major. Creşterea economică stabilă este de natură să compenseze parţial veniturile bugetare mai mici, ca efect al relaxarilor fiscale planificate în următorii patru ani. Prin urmare, confirmam ratingurile "BBB- / A-3" pentru România. Perspectiva stabila a ratingului reflecta un echilibru intre probabilitatea aparitiei riscurilor pentru consolidarea fiscala si perspectivele de cresterea economica robusta a României", se arata intr-un comunicat al agentiei.

Datele comparative ale ultimelor trei tranzactii de pe piata bancara: Banca Transilvania-Volksbank, OTP Bank-Millennium Bank si Getin Bank-RIB

Cifrele comparative ale ultimelor trei tranzactii de pe piata bancara (Banca Transilvania-Volksbank, OTP Bank-Millennium Bank si Getin Bank-RIB) arata ca Volksbank s-a vadut de 6 ori mai ieftin decat Millennium si de 3 ori mai avantajos decat RIB, daca luam in considerare pretul platit pentru valoarea capitalului bancilor preluate. In functie de raportul pret net platit/valoarea activelor prelutate, tot Volksbank a fost cea mai ieftina, urmata de RIB si Millennium. In cazul tranzactiei Banca Transilvania (BT)-Volksbank, pretul oficial al preluarii a fost de 81 milioane euro, insa 58 de milioane au fost plasati intr-un cont tip escrow, din care BT poate achita pierderile aferente preluarii Volksbank pe o perioada de 1 an.

CURENTUL

Birchall declară 23 milioane EUR investiţi dar venituri doar pentru cca 320.000 EUR

Ana Birchall este deputată din anul 2012. Până acum a depus 3 declaraţii de avere în care a scris, sub sancţiunea pedepsei pentru fals în declaraţii, că deţine împreună cu soţul său investiţii financiare în străinătate estimate la 23 milioane de Euro. E binecunoscut faptul că investiţiile financiare aduc în general un câştig puţin mai bun decât dacă ai ţine respectivii bani într-un depozit bancar în EURO, unde se câştigă minim 0,5% pe an. Asta ar însemna la 23 milioane de Euro, minim 115,000 EURO anual. Cu toate acestea, Ana Birchall declară pentru anul 2013 de exemplu, venituri din investiţii, 2102 USD, echivalentul a aproximativ 1620 EURO, nemenţionând în paranteză, cum face la alte rubrici de venituri, "net". Adică un venit aferent unei investiţii în jur de 320.000 EURO. Acum există două posibilităţi: să fie falsă estimarea de 23 milioane de EURO sau să fie falsă declararea venitului din investiţii care, după cum declară deputata PSD, a fost impozitată în Marea Britanie, aşadar dificil de verificat la fiscul englez.

Licenţe - de Tia Şerbănescu

Nefiind an electoral, liderii politici nu s-au mai înghesuit la biserici de Paşte. Preşedintele Iohannis a ales Madeira dar şi-a găsit totuşi răgazul de a retrimite Parlamentului legea finanţării partidelor unde acestea îşi rezervaseră dreptul de "a se împrumuta" la diverse persoane şi firme fără să precizeze cum returnează împrumutul. Nici premierul nu s-a mai prezentat la slujbă, n-a mai recitat "aicea este ţara mea, aicea vreau eu să trăiesc" şi a zburat "într-un loc unde să nu mă găsiţi" - după cum le-a urat ziariştilor. A fost descoperit într-un avion spre America deşi ziariştii pariaseră că se va retrage în Deltă (ca anul trecut) la complexul de lux al sponsorului PSD Mihai Puflene. Puf şi lene, într-un cuvânt. Minivacanţele celor doi au scandalizat câteva posturi tv (altele decât A3 şi Ghiţă tv care s-au ocupat intens de dl. Băsescu) dar absenţele lor nu s-au observat aşa cum nu s-a observat nici prezenţa celor rămaşi acasă.

CURIERUL NATIONAL

Piaţa imobiliară îşi continuă prăbuşirea

Pentru 2015 este aşteptată o scădere de 50% a preţurilor, pe fondul schimbărilor fiscale şi al crizei din Ucraina care afectează şi România. Creşterea a fost doar în pretenţiile proprietarilor, în schimb preţurile reale au scăzut, în special în cazul imobilelor din provincie şi de la periferia Capitalei. IRICE: Agenţiile ar trebui să nu mai dezinformeze populaţia, ci să o pregătească pentru realitatea din piaţă. Optimismul afişat pe piaţa imobiliară este din ce în ce mai puţin credibil, în condiţiile în care creşterea pretenţiilor proprietarilor nu îşi are acoperire şi în evoluţia reală a preţurilor de tranzacţionare, pentru care este prognozată în acest an o scădere cel puţin la fel de drastică precum cea de anul trecut. Potrivit unui studiu realizat de Institutul de Relaţii Internaţionale şi Cooperare Economică (IRICE), evoluţia pieţei imobiliare în 2015 va fi în continuare una negativă.

Câte raţe are voie o persoană să vâneze într-o zi

Ministerul Mediului a supus dezbaterii publice un proiect de act normativ prin care propune cotele de recoltă zilnice pentru fiecare vânător autorizat. Acesta nu poate vâna mai mult de 50 de ciocârlii sau 25 de prepeliţe şi maximum 5 raţe mari sau pestriţe sau moţate. "În vederea obţinerii de venituri necesare unei bune gestionări a faunei cinegetice, instituţiile de învăţământ care au discipline de studiu vânatul - vânătoarea publice care au ca obiect de activitate cercetarea ştiinţifică în domeniul cinegetic pot realiza cotele de recoltă aprobate prin prezentul ordin, pentru fiecare specie şi pentru fiecare fond cinegetic, în proporţie de 50% şi cu vânători, pe lângă elevi studenţi, şi personalul tehnic de vănătoare angajat al acestor instituţii, cu respectarea reglementărilor în vigoare referitoare la autorizarea, organizarea şi practicarea vânătorii", se arată în proiectul de ordin.

Unde şi cât se mai poate plăti cash

Legea care limitează încasările şi plăţile în numerar efectuate de firme intră în vigoare la data de 9 mai. Sunt interzise încasările în numerar pentru facturile de peste 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry. Plafonul zilnic pentru încasările în numerar de la persoane fizice este stabilit la 10.000 lei de persoană. Plafoanele stabilite pentru tranzacţiile în numerar sunt stabilite prin Legea nr. 70/2015, care a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 242 din 9 aprilie 2015 şi care se va aplica din 9 mai 2015, amenzile pentru nerespectarea acestora urmând însă să intre în vigoare abia de anul viitor. Noile plafoane nu se vor aplica la plata taxelor, impozitelor sau diurnei.

Deutsche Bank, pasibilă de o amendă de peste 1,5 miliarde de dolari

O investigaţie de lungă durată în manipularea dobânzilor de pe Wall Street se apropie de capitolul final, timp în care autorităţile din întreaga lume pun presiuni asupra băncii Deutsche Bank să plătească o penalizare-record şi să accepte pledoaria de vinovat penal. Deutsche Bank, cea mai mare instituţie financiară din Germania şi una dintre mai multe bănci care sunt implicate în cazul manipulării ratelor dobânzii Libor, se află în discuţii pentru a rezolva cazul cât mai curând. O înţelegere - care implică procurori federali, precum şi autorităţile de reglementare financiară de stat din New York, Londra şi Washington - ar fi una dintre ultimele cazuri ce ar putea decurge din ancheta zdrobitoare privind manipularea ratei dobânzilor Libor. Împreună, autorităţile se aşteaptă să colecteze peste 1,5 miliarde de dolari de la Deutsche Bank, situaţie care ar reprezenta cea mai mare amendă impusă vreodată unei bănci acuzată de manipularea Libor.

Vistieria rusească, ameninţată de noua rublă puternică a lui Putin

Vladimir Putin se confruntă cu o problemă pe care puţini ar fi putut să o anticipeze: rubla devine mult prea puternică. Cele mai proaste performanţe ale valutei majore de anul trecut sunt în acest an cele mai bune şi în timp ce acest lucru stimulează creşterea de obligaţiuni ale naţiunii, conducând randamentele la cel mai mic nivel din ultimele 4 luni, de asemenea are un impact asupra veniturilor din export ale Rusiei. Chiar dacă petrolul reprezintă puţin schimbat în dolari în acest an, preţul când este convertit în ruble a scăzut la cel mai mic nivel din 2011, notează Bloomberg. Traseul valutei în 2014 a ajutat Rusia să îşi păstreze deficitul bugetar în termen de 1% din produsul intern brut, în timp ce rubla a devenit mai slabă în acelaşi timp cu o scădere de 50% a preţului petrolului. Acum, cu încetarea focului în Ucraina şi cu alura de active cu randament mai mare atrăgând investitorii către datoriile în ruble, guvernul observă efectul opus.

Maşina printată costă 1.700 de dolari

Chinezii vin cu cea mai ieftină variantă de maşina: este printată 3D şi costă doar 1.700 de dolari. Piesele ajung la jumătate din preţ, restul înseamna costul cu motorul electric şi profitul brut al celor doi chinezi care au proiectul. Maşina iese la imprimantă în 5 zile şi se vinde cu o cutie automată. Datorită plasticului din compoziţie, greutatea este foarte mică: 500 kg cu tot cu motorul electric şi cu cele 4 roţi reale. Dimensiunile sunt şi ele micro, în prima clasă de mărime: 3,6 metri lungime. Pentru oraş, maşina e la limita vitezei legale - 40 km/h.

EVENIMENTUL ZILEI

Parlamentarii inventează motive să-şi dea pensii speciale

Aleşii nu renunţă la privilegiul de a avea venituri mai mari la bătrâneţe decât medicii şi profesorii. Ultima găselniţă pentru care cer aceste bonusuri: lipsa sporului de vechime. Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect de lege semnat de peste 250 de aleşi, inclusiv din opoziţie. Pensia ar putea ajunge la aproximativ 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate la activ. Potrivit proiectului discutat, ieri, la şedinţa grupului deputaţilor PSD, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard de pensionare, la o indemnizaţie lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizaţie vor beneficia doar cei care nu mai sunt parlamentari. Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu puţin peste jumătate, respectiv 0,55%, din indemnizaţia brută lunară a unui parlamentar. Pensia va fi acordată pentru maxim trei şi se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor.

Studenţii pot detona o bombă în sistemul bancar

Datoriile de 1,3 trilioane dolari asumate de studenţii americani sub formă de credite pentru studii sunt considerate de managerul de fonduri Bill Ackman drept împrumuturile cu cel mai mare risc de a nu fi rambursate. O bombă cu ceas pare a fi amorsată în sistemul american de credit. "Dacă vă gândiţi la cei aproximativ un trilion de dolari sub formă de împrumuturi pentru studii, nu este cale ca studenţii să plătească vreodată înapoi acei bani", a declarat, conform Bloomberg Business, într-o conferinţă pe teme de investiţii la New York, Bill Ackman, cel care fondurile Pershing Square Capital Management are în administrare 20 miliarde dolari. Deja împrumuturi în valoare de 100 miliarde dolari sunt neperformante după ce studenţii şi-au declarat falimentul, aceasta reprezentând 9% din aceste tipuri de credite strânse pe bilanţurile băncilor, spune un raport din noiembrie 2014 al comitetului consultativ pentru chestiuni de împrumut al Trezoreriei SUA.

Premiile de la New York ajung la Antena 3 contra cost

La "New York World's Festivals Best TV&Films", totul este de vânzare. Un ziarist român, stabilit în Statele Unite, dezvăluie dedesubturile premierii. Mircea Badea este în juriu şi poate acorda celor patru materiale propuse în concurs premii cumpărate, spune blogger-ul. Marian Petruţa, un ziarist român stabilit în Statele Unite ale Americii, a făcut pe blogul său, dezvăluiri despre premiile pe care Antena 3 le-a primit în anii trecuţi în SUA, cât au costat, dar şi ce urmează să se întâmple la "New York World's Festivals Best TV&Films". Mihai Gâdea, Adrian Ursu şi Mircea Badea se află deja în America, iar Mircea Badea, care este în juriu, va acorda colegilor săi premii cumpărate, spune blogger-ul. "Antena 3 se va autoevalua şi probabil premia anul acesta la competiţia din America. Mircea Badea se află în juriul care va premia materialele trimise, contracost, la evaluarea din America, de televiziunea unde lucrează. Acesta va nota, probabil, cu punctaje maxime cele patru materiale trimise la evaluare!".

Cât au cheltuit de Paşte românii care au rămas în ţară

Peste 105.000 de români şi-au petrecut Paştele în România. Aceşti au cheltuit pe servicii turistice 31,2 milioane de lei. Cele mai căutate au fost pensiunile, care au primit în acest an aproximativ 65.000 de turişti, potrivit datelor prelucrate de Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) şi preluate de Agerpres. Turiştii ajunşi la pensiuni au cheltuit 19,5 milioane de lei doar pe cazare şi masă. Ofertele au vizat toate categoriile, de la pachetele turistice oferite de pensiunile din zona rurală până la city break-uri, ideale pentru minivacanţa de Paşte. Numărul aproximativ de locuri puse la dispoziţia turiştilor în cadrul structurilor de cazare din România a ajuns la 136.400, dintre care 105.600 au fost vândute pentru sărbătorile de Paşte din acest an. Locul întâi în topul preferinţelor românilor privind petrecerea sărbătorilor pascale este ocupat şi anul acesta de pensiunile rurale. Cele mai solicitate destinaţii au fost zonele Bran-Moeciu, Bucovina, Vrancea, Sibiu (Mărginimea Sibiului), Maramureş şi Buzău.

Ford o duce bine în Europa: Vânzările au crescut

Americanii de la Ford, prezenţi şi în România, au anunţat un avans semnificativ al vânzărilor în primul trimestru al acestui an. Vânzările pe piaţa din Europa au crescut cu 12,5%, depăşind creşterea generală de 9% înregistrată de industria auto, informează Agerpres. În primele trei luni ale acestui an, Ford a livrat pe principalele sale 20 de pieţe auto europene (printre care se numără şi România) un număr de 335.100 de autoturisme, în creştere cu 12,5% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce cota sa de piaţă a crescut cu 0,2 puncte procentuale, până la 8,2%. Creşterea vânzărilor Ford s-a datorat cererii puternice pentru noile versiuni ale modelelor Mondeo şi Transit, precum şi îmbunătăţirii vânzărilor de automobile de teren Kuga şi EcoSport.

JURNALUL NATIONAL

Ludovic Orban, în atenţia DNA, după raportul Corpului de control al prim-ministrului

Ludovic Orban, fostul ministru al Transporturilor, susţine că premierul Victor Ponta se foloseşte de funcţie pentru a se răfui cu adversarii politici, după decizia Corpului de control al prim-ministrului de a sesiza DNA în cazul modernizării "Transalpina. "Din ceea ce am văzut prezentat public din acel raport al Corpului de control nu am reuşit să înţeleg de ce a fost trimis la DNA acest raport. Nu văd exact ce ilegalitate mi se reproşează. (...) Sunt total nelămurit ce elemente au stat la baza deciziei Corpului de control de a trimite acest raport către DNA. Probabil dorinţa lui Ponta de a mă mânji şi pe mine. Nu este prima oară când Victor Ponta îşi foloseşte funcţia de prim-ministru pentru a obţine avantaje personale sau pentru a se răfui cu adversarii politici. În cazul în speţă, chiar este complet absurd nu neapărat ce este cuprins în raport, deşi şi ceea ce este cuprins în raport are o anumită absurditate, dar mai ales decizia de sesizare a DNA", a declarat Ludovic Orban.

Complexul energetic nu are lichidităţi ca să-şi continue activitatea

Ajutor de stat pentru minerii din Valea Jiului. Complexul Energetic Hunedoara, aflat în dificultăţi financiare, va primi un ajutor de stat pentru salvare, de 100 milioane de lei, potrivit unui proiect de lege elaborat de Ministerului Energiei. Societatea nu are bani pentru a achiziţiona certificate de emisii de gaze cu efect de seră, necesare pentru a acoperi cantitatea totală de emisii de gaze provenite de la instalaţiile proprii, în 2014. Dacă până la 30 aprilie 2015, nu va cumpăra aceste certficate, compania ar trebui să-şi închidă porţile. Complexul are 6.500 de salariaţi care lucrează în patru mine din Valea Jiului şi în două termocentrale, iar întreruperea activităţii ar duce la creşterea masivă a şomajului în judeţ. Ajutorul a fost deja aprobat de Consiliul Concurenţei şi a fost notificat şi Comisiei Europene.

NATIONAL

Serviciile se pregătesc de rebeliune!

Situaţia internaţională este tot mai tensionata peste tot in lume, focarele de violenta sau războaie in toata regula întinzându-se deja pana foarte aproape de graniţele tarii noastre. Iar intr-o astfel de conjunctura geo-strategica, normal ca faptul ca "fratele mai mare" american nu ne-a uitat si se implica pentru a creste capacitatea de reacţie a structurilor de forţă romaneşti nu poate decât sa ne bucure. Marele semn de întrebare vine însă de la "specialitatea" consilierilor americani trimişi sa-i antreneze pe militarii romani. Pentru ca majoritatea lor nu sunt nici instructori de zbor pentru piloţii romani, nici strategi ai forţelor armate, ci experţi in luptele de "gherila urbana" si in intervenţia in cazul manifestaţiilor de strada de o violenta extrema.

Ludovic Orban, încolţit de DNA pe Transalpina

După cum "National" a dezvăluit in exclusivitate, liderul liberal Ludovic Orban a intrat pe "lista scurta" a procurorilor anticorupţie, suspectat fiind ca ar fi stat, pe când era ministrul Transporturilor, la baza unuia dintre cele mai mari "tunuri" date bugetului de stat de către fostul "rege al asfaltului", Nelu Iordache. Si chiar daca personajele implicate in acest nou imens scandal de corupţie care va zgudui clasa politica au bâiguit ca nu prea ştiu despre ce este vorba, iată ca premierul României ii da "decisiva" lui Orban, după ce Corpul de Control al Guvernului a făcut plângere penala pentru prejudicierea statului roman cu suma de 86 de milioane de euro in cazul Transalpina.

PUTEREA

Sorin Oprescu i-a dat în judecată pe consilierii generali în cazul Constanda, pentru un prejudiciu de 190 milioane euro

120 de consilieri generali, din mandatele 2004-2008 şi 2008-2012, au fost acţionaţi în judecată de primarul general Sorin Oprescu pentru recuperarea prejudiciului rezultat în Dosarul soţilor Constanda. Consilerii care au avut două mandate trebuie să plătească suma de 3.479.877,31 euro. Ei refuză să vorbească despre acest proces, în speranţa că vor "rezolva" cumva problema. Unii susţin că au fost chemaţi în garanţie de Primăria Capitalei, adică vor plăti la grămadă prejudiciul sau acesta va fi plătit de la buget. Alţii se apără spunând că acţiunea s-a prescris. Sunt şi consilieri care au înţeles lovitura dată de Sorin Oprescu şi au început să-şi caute avocaţi. Dar, surpriză! Sunt avocaţi care refuză să-i reprezinte, fiind conştienţi că îşi pierd vremea din cauza prejudiciului imens, a şmecheriei lui Oprescu şi a timpului irosit cu un asemenea proces. Iniţiativa primarului general de a acţiona în instanţă aleşii locali din două mandate pentru răspundere civilă delictuală este surprinzătoare sau o "şmecherie" avocăţească, deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a întors Dosarul Constanda spre rejudecare.

DNA, atenţie la Mişu Negriţoiu! Ioan Rus şi Narcis Neaga, sub presiunea amicilor ASTRA

Miercuri, 8 aprilie, CNADNR a anunţat că a blocat conturile ASTRA Asigurări pentru o datorie de 95 milioane de lei (circa 21 milioane de euro) reprezentând garanţia acordată firmei ROMSTRADE în contractul pentru modernizarea Şoselei Transalpina. Contractul a fost încheiat în anul 2008, pentru 1,3 miliarde de lei, şi a fost abandonat de constructor în 2012. De atunci, reprezentanţii Companiei de Drumuri nu au reuşit să rezilieze contractul cu ROMSTRADE."CNADNR a luat decizia de blocare a conturilor după ce a obţinut în justiţie o hotărâre judecătorească definitivă şi executorie care obligă ASTRA la plata sumei de 95 milioane de lei, în baza unei poliţe", a declarat prim-vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Cornel Coca-Constantinescu. Ar fi o surpriză colosală pentru opinia publică să afle că ministrul Transporturilor, Ioan Rus, directorul general CNADNR, Narcis Neaga, şi executorul judecătoresc Bogdan Ovidiu Trancă au cedat presiunilor amicilor ASTRA, în frunte cu şeful ASF Mişu Negriţoiou, şi au ridicat sechestrul.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene

România are puţine şanse să adere la zona euro până în 2019 aşa cum şi-a propus, după cum lasă să se înţeleagă Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Zona Euro şi Dialog Social. Din punctul lui de vedere, lucrurile sunt ceva mai complicate decât le văd oficialii de la Bucureşti, iar oficialul european îi sfătuieşte pe liderii români să-şi propună ca ţintă mai întâi un termen pentru aderarea la Mecanismul European al Ratelor de Schimb II (ERM II), fiindcă acesta este primul pas spre trecerea la euro. Dombrovskis atrage atenţia că "e nevoie de cel puţin trei ani între aderarea la ERM şi intrarea efectivă în spaţiul euro", ceea ce, adaugă oficialul european, "reprezintă unele provocări" pentru ­România. Fost premier al Letoniei (2009-2014), Valdis ­Dombrovskis înţelege pericolul rusesc mai acut ­decât mulţi alţi oficiali europeni şi spune că prezenţa NATO în flancul ­estic ar trebui să fie însoţită de "instrumente prin care să se poată răspunde la propaganda rusească, tot mai intensă, nu doar în statele baltice, dar şi în multe altele".

Mizele consultărilor de la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis urmează să aibă, în perioada următoare, consultări cu partidele politice pe tema stadiului legilor electorale, dar şi pe tema respingerii unor solicitări ale justiţiei pentru încuviinţarea arestării preventive sau urmăririi penale a unor parlamentari. Lipsit de majoritate parlamentară, şeful statului are nevoie de negocieri cu formaţiunile din Legislativ pentru a obţine sprijinul acestora pentru reexaminarea legii finanţării partidelor, adoptarea legii votului prin corespondenţă sau simplificarea ridicării imunităţii. Potrivit anunţului preşedintelui Iohannis, întâlnirea va avea ca scop evaluarea stadiului acţiunilor stabilite la începutul sesiunii parlamentare. La vremea respectivă, şeful statului şi partidele politice au convenit un calendar, care presupunea ca până la sfârşitul acestei sesiuni parlamentare să existe un nou pachet de legi electorale privind alegerile locale şi parlamentare, votul românilor din diaspora, finanţarea partidelor. De asemenea, liderii partidelor politice au promis simplificarea procedurilor de ridicarea a imunităţii parlamentare.

ZIARUL FINANCIAR

Doar 30% din banii de drumuri au intrat anul trecut în buzunarele constructorilor români

Cel mai bine plătit drumar român rămâne Dorinel Umbrărescu, UMB Spedition, care a încasat anul trecut 583 milioane de lei Altădată constructori de top, Romstrade şi Tehnologica Radion au dispărut de pe lista celor mai bine plătiţi drumari Italienii de la Astaldi şi austriecii de la Strabag fac jocurile din ce în ce mai mult. Cele mai mari 30 de plăţi realizate de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Ro­mânia (CNADNR) anul trecut totalizează 3,5 miliarde de lei (circa 800 mil. euro). Aproape 70% din bani au mers către companii cu acţionariat străin şi doar puţin peste 30% din această sumă au ajuns în buzunarele constructorilor cu acţionariat local, arată o analiză a ZF pe baza datelor transmise de CNADNR. ZF publică topul celor mai mari facturi achitate de CNADNR, în contextul în care compania de drumuri a avut anul trecut un buget de 1,5 miliarde de euro, adică circa o cincime din întreaga piaţă locală a construcţiilor, fiind de altfel şi unul dintre cei mai importanţi furnizori de lucrări pentru constructori.

Fostul vicepreşedinte al RCS&RDS Niculae Pleşa a luat la plecare un bonus de aproape o jumătate de milion de euro

Niculae Pleşa, care a fost în perioada 2009-2013 unul dintre cei mai importanţi manageri din echipa de conducere a RCS&RDS, a primit la plecarea din companie un bonus de aproape o jumătate de milion de euro, conform declaraţiei de interese depusă de fostul executiv, documentul oferind în premieră detalii despre compensaţiile plătite de cel mai mare jucător de pe piaţa de cablu din România, una dintre cele mai discrete firme din România. Pleşa a fost vicepreşedinte pentru marketing şi operaţiuni comerciale al operatorului. RCS&RDS a agreat pe data de 1 noiembrie 2013 să îi plătească fostului manager suma de 450.400 euro după semnarea unui "acord privind confidenţialitatea, neconcurenţa şi încetarea contractului individual de muncă" valabil până la data de 1 noiembrie 2015, conform declaraţiei de avere.

Investitorii în cele mai mari bănci listate la Bucureşti sunt mai bogaţi cu 2 mld. lei

Acţiunile celor mai mari două bănci listate, BRD SocGen (BRD) şi Banca Transilvania (TLV), au bătut noi recorduri pe bursă. Titlurile BRD au atins în şedinţa de ieri cotaţia de 9,92 lei, maximul ultimilor trei ani, iar titlurile TLV au urcat până la un nou maxim istoric de 2,49 lei. Analiştii spun că investitorii consideră cele două bănci atractive pentru că se aşteaptă în acest an la începerea unui nou ciclu de creditare, iar BRD şi TLV sunt mai ieftine decât băncile poloneze. BRD a ajuns la o capitalizare de 6,9 mld. lei, cu aproape 900 mil. lei mai mult decât la începutul anului, după un avans de 13% al acţiunilor în 2015. Banca Transilvania a ajuns la o capitalizare de 6,4 mld. lei, cu 1 mld. lei mai mult decât la începutul anului, după un avans de 28% al acţiunilor. Indicele BET, principala referinţă a bursei, are un plus de 3,6% de la începutul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb