REVISTA PRESEI 15.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 15 mai 2013

ADEVARUL

Numirea la CEDO schimbă raportul de forţe în CCR

Configuraţia Curţii Constituţionale se va schimba în cazul în care Iulia Motoc, numită de PDL, va părăsi această instituţie pentru a deveni judecător la CEDO. Iulia Motoc, magistrat la Curtea Constituţională (CCR), ar putea renunţa la acest post pentru a deveni judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), afirmă surse din cadrul CCR. Potrivit surselor citate, Iulia Motoc şi-ar fi anunţat colegii că îşi va depune candidatura pentru postul de la CEDO. Iulia Motoc nu a putut fi contactată pentru a confirma sau infirma vestea. Pe de altă parte, surse din mediul politic au afirmat că Iulia Motoc este persoana de gen feminin despre care Ponta a afirmat că se va număra printre cele trei propuneri pe care Guvernul le va înainta CEDO. Plecarea Iuliei Motoc la CEDO ar avea darul de a echilibra situaţia din Curtea Constituţională în favoarea USL. Din cei nouă judecători patru ar reprezenta USL, patru ar fi numiţi de Traian Băsescu sau de PDL, iar unul ar aparţine UDMR.

Posibilă soluţie pentru Roşia Montană. Cercetătorii au descoperit cum pot fi înlocuite cianurile în exploatările de aur

O echipă de cercetători susţine că a descoperit o metodă revoluţionară de izolare a aurului, care ar putea înlocui folosirea controversată a cianurilor în exploatările aurifere. Descoperirea ar putea fi o soluţie pentru deblocarea exploatării miniere de la Roşia Montană, subiect de controverse de ani de zile în societatea românească. Potrivit AFP, echipa lui Zhichang Liu a ajuns întâmplător la această concluzie întâmplător, în timp ce făceau experimente de rutină cu amidon din porumb. Ei au amestecat un zahăr numit alpha-cyclodextrin, derivat din amidon de porumb, cu săruri de aur (component chimic al aurului, folosit de obicei în medicină). Iniţial dezamăgiţi de rezultatele experimentului, cercetătorii au realizat că au descoperit ceva ce ar putea fi istoric. Practic, Zhichang a descoperit o nouă metodă de separare a aurului de alte componente, provocarea supremă pe care o au exploatările de aur.

Cauciucurile de iarnă, dilema şoferilor pe timp de vară. Tot ce trebuie să ştiţi despre schimbarea anvelopelor

Obligativitatea anvelopelor de iarnă i-a pus pe şoferi în faţa unei mari dileme. De ce să nu folosească cauciucurile de iarnă şi pe timp de vară? Le permite oare legea? Nu puţini şoferi tind să nu mai schimbe anvelopele de iarnă o dată cu venirea noul sezon de vară. Ei consideră că anvelopele pe care au fost obligaţi prin lege să le monteze, începând din luna noiembrie, pot fi folosite fără probleme şi vara, ca atare nu are rost să îşi mai bată capul cu schimbarea lor. Cu atât mai mult cu cât achiziţionarea unui nou set de anvelope de vară costă bani. Autoritatea Rutieră Română susţine că deocamdată nu există nicio lege care să îi oblige pe şoferi să circule vara cu cauciucuri pentru sezonul cald. Având în vedere că anvelopele de vară nu sunt obligatorii, şoferii circulă şi în anotimpul cald cu vechile cauciucuri, fără a risca vreo amendă. Problema este că aceştia uzează anvelopele mult mai repede.

"Ca naţiune, românii au aşteptări modeste". George Friedman, specialist în geopolitică şi fondator al Stratfor, vine miercuri la Bucureşti

Specialistul american în ştiinţe politice, strategie şi apărare George Friedman ajunge miercuri la Bucureşti, unde va susţine şi un discurs la sediul Băncii Naţionale a României. Friedman se află la a doua vizită în România, pe care a studiat-o îndeaproape pentru o serie de analize geopolitice. "Ca naţiune, românii au aşteptări modeste şi aşteptări temperate de trecutul lor", scria în 2010 Friedman după încheierea unei vizite în România. Specialist în geopolitică, Friedman a înfiinţat în 1996 compania de cercetări şi informaţii Stratfor, axată pe domenii precum afaceri internaţionale, economie, securitate şi strategie geopolitică. "Atunci când mă gândesc la România, sintagma prizonier instituţionalizat îmi vine în minte. În Statele Unite, atunci când un prizonier petrece suficient timp în închisoare, el devine instituţionalizat, adică o persoană care nu-şi mai poate imagina existenţa în afara unei lumi în care altcineva îi spune în permanenţă ce să facă. Pentru România, suveranitatea naţională a fost mereu trăită ca procesul de a se acomoda la alte naţiuni şi imperii mai puternice."

Agenţia americană de presă Associated Press denunţă o "intruziune masivă şi fără precedent" a Administraţiei SUA

Agenţia de presă americană Associated Press (AP) a denunţat luni o "intruziune masivă şi fără precedent" a Departamentului Justiţiei din Statele Unite, care ar fi confiscat în secret, de două luni, desfăşurătoarele telefonice ale agenţiei şi ale unor jurnalişti, relatează AFP. Agenţia a anunţat că i-a trimis o scrisoare secretarului Justiţiei Eric Holder, în care afirmă că nu există "nicio justificare posibilă pentru o astfel de colectare de comunicaţii telefonice". Într-o ştire, agenţia precizează că datele telefonice strânse fără ştirea sa se referă la un articol publicat în mai 2012 în legătură cu o "operaţiune a CIA în Yemen, care a împiedicat în primăvara lui 2012 un complot al Al-Qaida ce avea ca scop detonarea unei bombe într-un avion cu destinaţia Statele Unite".

Banca Centrală Europeană: dobânda de politică monetară ar putea scădea sub zero

Banca Centrală Europeană ar putea reduce rata dobânzii pe care o plăteşte depozitului bancar sub zero, pentru a încuraja dezvoltarea în regiunile afectate de recesiunea economică, potrivit declaraţiilor unui oficial. Comentariile făcute de Ignazio Visco, conducătorul Băncii Centrale Italia, sugerează că se vor lua măsuri mai îndrăzneţe pentru a scăpa Europa de problem economice, informează "L.A. Times". Scâderea dobânzii sub zero ar însemna că băncile ar plăti Băncii Centrale Europene pentru a le păstra depozitul în exces. Teoretic, acest lucru ar determina băncile să împrumute bani. Economiştii sunt de părere că efectul unei asemenea mişcări în comportamentul de împrumut şi creştere economică este unul incert.

Garda Financiară se va desfiinţa. În locul ei va funcţiona Direcţia Antifraudă

Garda Financiară va fi desfiinţată, iar în locul ei se va înfiinţa Direcţia Antifraudă, a declarat Maria Grapini, ministrul pentru IMM-uri şi mediul de afaceri. Ea a spus că a făcut acest anunţ după o întâlnire cu premierul Victor Ponta. Grapini spune ca restructurarea Garzii Financiare este necesara deoarece aceasta s-a dovedit ca este ineficienta pentru ca in ultima vreme coruptia a tot crescut. "Sunt vizate marile retele, firmele ce au facut evaziune, nu se va ocupa cu buticuri care vand sampoane", a spus Grapini. Ministrul a mai precizat ca Directia Antifrauda va avea si atributii penale, putand face plangeri penale in justitie. Noua structura ar trebui sa fie functionala din iulie 2013.

Remus Vulpescu va fi înlocuit din Consiliul de Administraţie al Rompetrol Rafinare cu actualul şef al OPSPI, Gabriel Dumitraşcu

Remus Vulpescu va fi schimbat din poziţia de administrator al Rompetrol Rafinare în data de 18 iunie. Informaţia apare în convocatorul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor companiei. Vulpescu va fi înlocuit de către Gabriel Dumitraşcu, actualul şef al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), care va avea un mandat ce expiră la data de 30 aprilie 2014.

CURENTUL

USL l-a băgat în foame pe teverist-ul Adrian Sobaru

"Sunt în greva foamei în faţa Televiziunii Române. Astăzi nu vorbesc, sunt legat la gură, căci n-am voie. Asta înseamnă presa în România. Pentru anumite persoane! Poate mâine pot vorbi?". Deşi face referire la "presa din România" şi cu toate că, la un moment dat, s-a şi bucurat de atenţia tuturor flaşnetelor televizioniste, cel care îşi anunţă astfel intrarea în cea mai dură formă de protest, nu este, după cum ne-am putea aştepta, un ziarist propriu-zis. Aşadar, nu este un angajat al trustului "Intact" care a uitat culoarea banilor în cele aproape cinci luni de când nu şi-a mai primit salariul. Şi nici al vreunei televiziuni ajunse acum pe buza falimentului după ce, anul trecut, a cântat pe toate vocile în struna USL-istă. Nu, cel care şi-a făcut apariţia la poarta Televiziunii Române, cu un leucoplast lipit peste gură este tehnicianul tv Adrian Sobaru.

Proteste ale angajaţilor Arpechim şi 5.000 de mineri aşteptaţi la un miting de amploare în Capitală

Angajaţii Diviziei Petrochimice Bradu au blocat, marţi, Drumul Naţional 65 B, care face legătura între DN 65 Piteşti-Slatina şi Autostrada Bucureşti-Piteşti, ei deplasându-se într-un sens şi în celălalt, pe o trecere de pietoni. Ulterior angajaţii au mutat protestul pe o stradă din oraş care face legătura între drumul naţional şi Divizia petrochimică. Oamenii au scandat "Jos Guvernul", "Hoţii, hoţii", "Mincinoşii", protestul fiind supravegheat de către jandarmi. Cei peste 300 de salariaţi ai Diviziei Petrochmice Bradu de lângă Piteşti, aparţinând Oltchim, au declanşat protestele, nemulţumiţi de disponibilizările anunţate. Federaţia Naţională Mine Energie a obţinut autorizaţia de la Primăria Bucureşti pentru ca, începând de marţi şi până în 20 mai, câte 100 de mineri să picheteze sediul Agenţiei de Reglementare în Energie, urmând ca în 24 mai să fie organizat un miting la care sunt aşteptaţi 5.000 de mineri.

CURIERUL NATIONAL

Guvernul încearcă repornirea irigaţiilor

Pentru prima dată în ultimii 10 ani, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF) va aduce apa mai aproape de cerinţele producătorilor agricoli, afirmă Guvernul, care a aprobat luna trecută o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare. Activitatea de efectuare a probelor tehnologice a instalaţiilor şi a agregatelor de pompare precum şi de verificare a capacităţii de transport a canalelor la începutul sezonului de irigat, revine ANIF, iar sumele necesare se vor asigura din bugetul Agenţiei. Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România (UNPCPR), Costel Olteanu, spune că infrastructura se poate reface dar nu de azi pe mâine, şi nu când se instalează seceta, şi că este nevoie de un program pe termen lung care să fie implementat 365 de zile pe an.

Minorităţile cer Republică parlamentară şi Parlament bicameral

Grupul deputaţilor minorităţilor naţionale a depus, ieri, la Comisia de revizuire a Constituţiei, propunerile de modificare a legii fundamentale, între acestea fiind şi trecerea la republica parlamentară şi un Parlament bicameral format din Camera Deputaţilor şi Camera Regiunilor, informează Mediafax. Liderul grupului, Varujan Pambuccian, a prezentat, într-o conferinţă de presă, aceste amendamente, arătând că minorităţile au avut discuţii în acest sens cu toate grupurile parlamentare şi că "simte că, de data aceasta, multe dintre propuneri vor deveni realitate".

Volintiru: Pierderea proceselor la ICSID ar costa statul peste 600 mil. euro

Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS - fosta AVAS) este parte în 17.000 de procese, dintre care trei se află pe rolul Curţii de Arbitraj de la Washington, iniţiate de foştii patroni ai societăţilor Rodipet (actualul Network Press Concept), IMUM Medgidia şi Socomet/Gavazzi Steel. "În cazul în care AAAS ar pierde aceste procese, statul român ar avea de plătit daune în valoare totală de 604 mil. euro şi aproape 38 mil. dolari", a declarat ieri Adrian Volintiru, preşedintele Autorităţii. Acesta a explicat că cele mai mari despăgubiri sunt cerute de Hassan Awdi, fostul patron al Rodipet, care cere statului român daune totale de 574,7 mil. euro.

Birourile au atras cele mai multe investiţii în primul trimestru

Investiţiile imobiliare din primul trimestru au crescut cu 18%, la 116 milioane euro, comparativ cu nivelul de anul trecut, segmentul de birouri reprezentând 65,6% din volumul total, potrivit unui studiu realizat de DTZ Echinox. Retailul s-a situat pe locul al doilea, cu 21,4% din totalul investiţiilor. În 2012, volumul total al investiţiilor a fost de 299 milioane euro, excluzând valoarea tranzacţiilor care nu au fost făcute publice. Studiul arată că în 2013, spre deosebire de anii trecuţi, se observă o tendinţă accentuată a băncilor de a plasa în piaţă, la preţuri atractive, garanţii imobiliare ale unor credite neperformante.

Cum apare, pe ce apare şi cum ne găseşte publicitatea online?

Telefoanele mobile inteligente şi tabletele sunt preferatele advertiserilor. Utilizatorii de PC au devenit imuni la bannerele care apar pe site-uri. SMS-urile sunt mult mai eficiente decât e-mailurile, iar telefonul mobil este sursă de informaţii pentru generatorii de publicitate. Bannerele care au apărut la începutul anilor 2000 şi care apar peste paginile site-urilor nu mai au niciun fel de impact asupra audienţei. Nu au fost agreate nici la început. Sunt agresive, îi deranjează pe utilizatorii de Internet. 75% dintre aceştia le consideră enervante. Viitorul publicităţii online este pe dispozitivele mobile. Studiile arată că publicitatea de pe telefonul mobil este mult mai eficientă decât cea de pe PC-uri şi în condiţiile în care traficul de dispozitivele mobile este mult mai mare. Advertiserii trebuie să profite de revoluţia mobilă.

EVENIMENTUL ZILEI

Greva de la Poştă! Pensionarii răsuflă uşuraţi, coşmarul angajaţilor abia începe

Protestul miilor de angajaţi ai companiei s-a încheiat după ce oficialii Ministerului Comunicaţiilor le-a promis că nu se reduc salariile. Pensionarii, suferinzii şi părinţii care primesc alocaţiile pentru copii au stat, timp de două zile, cu sufletul la gură. Începută luni, la Oficiul 39 din Bucureşti, greva angajaţilor Poştei Române s-a extins, ieri, la mai multe oficii din judeţle Cluj şi Baia- Mare. Cei mai înspăimântaţi au fost pensionarii cărora poştaşii le aduc, începând cu ziua de 14 a fiecărei luni, venitul lunar "de supravieţuire". Din fericire, protestele s-au încheiat, ieri, cu un armistiţiu între sindicalişti şi ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica. Ieşiţi de la negocieri, sindicaliştii care îi reprezintă pe cei 32.000 de salariaţi ai companiei de stat au obţinut promisiunea că salariile nu se vor diminua. Consiliul de Administraţie al Poştei anunţase o reducere salarială cu circa 15 - 20%, ceea ce a generat protestele.

Liberalii, sub papucul lui Crin Antonescu

Şeful PNL convoacă şedinţele la partid după bunul plac. Unii liberali nu se supără. După Congresul PNL de la finalul lunii februarie, Crin Antonescu a decis că nu are nevoie de Biroul Politic pentru a conduce partidul şi că se descurcă singur. Unii dintre cei 31 de vicepreşedinţi sunt de aceeaşi părere cu el, dar alţii îi dezavuează stilul de conducere. În prezent, partidul e condus prin şedinţe informale, convocate pe şest şi la care sunt invitaţi doar colaboratorii apropiaţi ai preşedintelui. Cei aflaţi în apropierea "Excelenţei Sale", Crin Antonescu, aşa cum i se adresează unii dintre cei mai apropiaţi colaboratori, sunt şeful senatorilor liberali, Puiu Haşotti, şeful ASF, Dan Radu Ruşanu, ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, şi secretarul general, Eduard Hellvig.

JURNALUL NATIONAL

Comisia juridică din Senat a aprobat scăderea pragului la referendumuri la 30%

Comisia juridică din Senat a aprobat, ieri, propunerea legislativă care reduce cvorumul la referendumuri la 30% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente. Propunerea legislativă urmează să fie supusă votului plenului Senatului. Decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor. Mai mulţi parlamentari USL au depus la Senat un proiect legislativ de modificare a Legii referendumului, prin care propun scăderea cvorumului de participare la referendum de la 50% la 30%. Deputatul PSD Florin Iordache a precizat că proiectul propune ca referendumul să fie validat dacă nu mai puţin de 25% din populaţia cu drept de vot se pronunţă, aceasta fiind cea de-a doua condiţie cumulativă. El a precizat că propunerea se aplică tuturor tipurilor de referendum, inclusiv celui referitor la revizuirea Constituţiei.

Ponta îi ameninţă pe poştaşii-grevişti: "Poate punem pensiile pe carduri..."

Premierul Ponta a criticat dur protestul angajaţilor Poştei Române, pe care i-a acuzat că se răzbună pe pensionari. Premierul a admis că nu doreşte să se gândească la o altă soluţie de transmitere a pensiilor, deoarece aceasta ar însemna că jumătate dintre angajaţii Poştei ar fi disponibilizaţi şi "nu cred că asta îşi doresc". Pe de altă parte, liderul sindical Matei Brătianu a declarat că Poşta Română ar putea să disponibilizeze în acest an 4.000 din totalul de 32.000 de salariaţi, ca urmare a scăderii volumului de prestaţii poştale, numărul fiind estimativ şi calculat în baza normativului de activitate din 2011. Societatea nu poate achita salarii compensatorii, întrucât pe baza veniturilor estimate pentru acest an compania poate plăti salariile celor 32.000 de angajaţi până la 30 septembrie. Aproximativ 3,7 milioane de pensionari primesc pensia prin Poştă, care este cel mai mare operator de profil şi dispune de o reţea teritorială de aproximativ 7.100 de oficii.

Chevron nu are voie să caute gaze de şist în ariile protejate, oraşe şi zonele locuite

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, spune că lucrările de explorare a gazelor de şist în Vama Veche, Costineşti şi Bârlad vor ocoli ariile protejate şi vor asigura o distanţă de cel puţin un kilometru de la ţărmul Mării Negre, fiind interzisă forarea în oraşe sau zone locuite, în apropiere de obiective turistice sau culturale, arii protejate prin legislaţia în vigoare. Potrivit ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, în cazul celor două perimetre (Vama Veche şi Costineşti) pentru care a fost acordată autorizaţia de explorare a gazelor de şist, primii doi ani vor fi rezervaţi pentru prospecţiune, operaţiune care implică cercetare geologică şi de risc seismic. De asemenea, la etapa de explorare, pentru care va fi nevoie de documente suplimentare din partea companiei solicitante, sondele de foraj vor fi amplasate la o distanţă de minimum 10 km de zonele turistice şi ariile protejate.

"Liste albe" cu firmele care plătesc la timp

Economistul şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, vrea ca băncile şi ministerele să elaboreze "liste albe" cu firmele care nu au întârziat niciodată cu plata creditelor şi care au plătit taxele la stat la timp. "Ce-ar fi dacă băncile şi instituţiile ar avea şi liste albe cu firmele care se achită la timp de obligaţiile lor? Să avem - de pildă băncile - o listă albă cu cei care întotdeauna şi-au achitat creditele la timp", a spus Lazea azi la o conferinţă. Acesta a mai arătat că trebuie creat sentimentul că a fi corect în afaceri aduce şi beneficii, nu numai costuri.

NATIONAL

Basescu il scoate din nou la vals pe Liviu Dragnea!

Uite ca, la fel ca in viata de fiecare zi, si in politica placerea adulterului se dovedeste mai atragatoare decat plictiseala mariajului. Astfel ca, desi de ceva vreme relatiile dintre Victor Ponta si vicepremierul Liviu Dragnea pareau mai mult decat cordiale, dragostea doctrinara dintre cei doi a palit in fata ispitei coabitarii. Drept urmare, sufocat de atata dragoste frateasca venita dimineata, la pranz si seara din partea "baronului" de Teleorman, premierul nu a parut din cale afara de alertat cand a aflat ca principalul sau subaltern pe linie de partid si Guvern urmeaza sa fie fie bagat din nou in hora audierilor la DNA.

Jandarmii Shaolin, antrenati de fiul fostului presedinte chinez!

Huliti de unii, admirati de altii, jandarmii isi vad mai departe de misiunile lor. Iar pentru ca provocarile carora trebuie sa le faca fata cresc pe zi ce trece, si pregatirea membrilor trupelor speciale de interventie ale Jandarmeriei devine una parca desprinsa din filme. In fiecare an, zeci de jandarmi fac stagii comune de pregatire cu elita antrenorilor de Kung Fu ai trupelor Politiei Inarmate Chineze. De altfel, de-a lungul vremii, derularea acestui inedit program comun a fost sprijinit activ de insusi unul dintre comandantii trupelor jandarmilor chinezi, nimeni altul decat fiul unui fost presedinte chinez. Anii au trecut, iar intre timp tot mai multi dintre "mascatii" BSIJ au devenit experti in arte martiale. Chiar si in aceste zile, peste 60 de jandarmi participa la Gheorghieni la un stagiu de antrenament privind un stil de lupta fara arma, bazat pe loviturile de picior, pumn, aruncari si prize.

Oculta globala se rebrenduieste cu Google. Noua generatie Bilderberg

Grupul elitist Bilderberg si-a dat seama ca e in corzi si, ca sa-si spele imaginea, se rebrenduieste cu ajutorul lui Google. Google va avea sarcina sa puna intr-o lumina favorabila noua generatie Bilderberg si politicile grupului, pentru a fi percepute favorabil si acceptate de mase. Un "jucator" cheie al noii generatii este Constantijn van Oranje-Nassau, fiul fostei regine a Olandei, Beatrix, nepotul fondatorului Bilderberg. Acesta este seful cabinetului comisarului UE Neelie Kroes, responabil cu "agenda digitala", care vrea sa impuna un ID electronic pentru toti cetatenii UE! In 2009, website-ul regal oficial il numea pe Constantijn "asociat de programe al grupului Bilderberg". Kroes, si ea participanta la reuniunile grupului ocult, a fost insarcinata de Henry Kissinger si David Rockefeller sa fie mentor "noii generatii de tehnocrati". Cu o asemenea "mostenire" si asemenea profesori, nu e de mirare ca printul vrea o conducere de elita a intregului Internet.

Elena Udrea rupe PDL la 20 de ani de la infiintare!

Conflictul dintre cele doua tabere pedeliste isi va gasi sfarsitul pe 25 mai, cand contestatarii lui Vasile Blaga vor prelua Partidul Popular de la Costel Caras. Liderul Partidului Popular va fi Elena Udrea, considerata de viitorii PP-isti ca fiind cel mai bun vector de imagine pentru noul partid. Spunem nou deoarece formatiunea, inregistrata pe vremuri de fostul peremist Corneliu Ciontu si preluata, cu un an in urma, de fermierul Costel Caras (cel care, in timpul scandalului aflatoxinei, a aruncat tone de lapte pe camp), nu a avut pana acum vizibilitate. Iar daca tot pleaca din PDL, viitorii populari au vrut sa-i aduca un ultim "omagiu" lui Vasile Blaga, programand preluarea PP-ului la data cand PDL implineste 20 de ani, mai exact, pe 23 mai.

PUTEREA

Şeful statului i-a evaluat la Cotroceni, faţă în faţă, pe candidaţii la şefia Parchetelor. Procurorii, la Poarta lui Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a avut, în ultimele două zile, întâlniri de evaluare cu o parte dintre procurorii nominalizaţi pentru funcţiile de conducere din Parchete, urmând ca acestea să fie finalizate astăzi, a declarat, ieri-seară, purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea. Întrebat când va semna preşedintele decretele privind numirea candidaţilor în funcţiile de la Parchete, purtătorul de cuvânt a răspuns: "Când domnul preşedinte va lua o decizie, o vom anunţa public".

După întrevederea cu Netanyahu, Putin atrage atenţia asupra oricăror acţiuni ce ar destabiliza şi mai mult Siria

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a tras atenţia, marţi, la Soci, asupra oricărui act ce ar conduce la accentuarea situaţiei de instabilitate din Siria, relatează agenţia RIA Novosti, citată de AFP, precizând că aceste declaraţii au fost făcute după o întrevedere cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu. 'Este crucial în acest moment important să evităm orice act care ar destabiliza şi mai mult situaţia', a punctat liderul rus. Numai 'încetarea conflictului armat şi tranziţia către o negociere politică pot să prevină dezvoltarea unui scenariu negativ', a adăugat el, citat de EFE.

SECHESTRU. Corneliu Dobriţoiu, luat la bani mărunţi de DNA

Procurorii anticorupţie au pus sechestru pe averea fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu în dosarul în care este urmărit penal în legătură cu atribuirea nelegală de locuinţe de serviciu, alături de generalul de brigadă (r) Traian Pigui şi alte zece persoane care au avut funcţii de conducere în Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în acest dosar valoarea prejudiciului în dauna MApN a fost estimat la 1,2 milioane de lei.

Şeful OLAF, la Cotroceni

Preşedintele Băsescu a pledat marţi, la Palatul Cotroceni, în cadrul unei întâlniri cu directorul general al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF), Giovanni Kessler, pentru o instituţie eficientă a procurorului european în privinţa fondurilor comunitare. Şeful statului a salutat "programul ambiţios" al lui Kessler privind înfiinţarea Biroului Procurorului European, protejarea intereselor financiare ale UE, stabilirea unor standarde minime în domeniul penal, se arată într-un comunicat la Preşedinţiei. Băsescu a adăugat că noul sistem judiciar trebuie să deţină suficientă autoritate pentru a controla eficient utilizarea banilor europeni, chiar şi în cazul protecţiei împotriva abuzurilor. La rândul său, directorul general OLAF a apreciat buna cooperare cu instituţiile judiciare româneşti.

ROMANIA LIBERA

De ce nu mai sunt bani la Poşta Română

Mii de salariaţi ai Companiei Naţionale Poşta Română au declanşat conflicte de muncă în ţară sau au întrerupt pur şi simplu lucrul nemulţumiţi de faptul că le vor fi reduse salariile. Mai mult, liderul de sindicat Matei Brătianu a anunţat că Poşta Română ar putea să disponibilizeze în acest an 4.000 de salariaţi din cei 32.000, ca urmare a scăderii volumului de prestaţii poştale. Cum a ajuns, totuşi, cea mai mare societate de profil din România, cu peste 7.000 de oficii poştale, în această situaţie critică? Prejudicii de milioane de euro, contracte frauduloase, dosare penale şi condamnări la închisoare au fost ingredientele unei reţete infracţionale de falimentare a unei companii de stat care a raportat ultima dată profit în urmă cu cinci ani.

Revolta călugărilor de la mănăstirea lui Mihai Viteazul împotriva lui Dragnea

Călugării de la o mănăstire din judeţul Teleorman vor să refacă o veche aşezare bisericească aflată la zece kilometri în pădure, însă sunt împiedicaţi permanent de angajaţii unei firme care deţine un fond de vânătoare de câteva sute de hectare în zonă. Potrivit călugărilor şi localnicilor, fondul de vânătoare aparţine apropiaţilor lui Liviu Dragnea. O veche obşte bisericească din Teleorman se luptă cu autorităţile din judeţ pentru a primi ceea ce i-a aparţinut cândva. Mănăstirea Plăviceni are o valoare istorică semnificativă, fiind ctitorită de Mihai Viteazul. Acum este o ruină aflată la 14 kilometri de sat, în spatele unui fond de vânătoare de peste 400 de hectare care aparţine unor apropiaţi ai vicepremierului Liviu Dragnea.

Consilierul prezidenţial Gabriel Berca: Partidul Popular o să apară peste câteva zile

Consilierul prezidenţial Gabriel Berca a anunţat, marţi, xă Partidul Popular urmează să fie lansat peste câteva zile, potrivit B1.ro. Berca a adăugat că lansarea acestui partid are legătură iniţiativa politică a lui Costel Caraş, fermierul care a vărsat tone de lapte în câmp în semn de protest faţă de lipsa de sprijin a Guvernului Ponta pentru sectorul agricol. Zvonuri privind înfiinţarea Partidului Popular, care ar urma să se coalizeze în jurul preşedintelui Traian Băsescu, au apărut încă de la naşterea fundaţiei cu acelaşi nume. Totuşi, Marian Preda, liderul fundaţiei, a spus că nu se pune problema transformării acesteia într-un partid, astfel că naşterea Partidului Popular ar urma să se petreacă într-un alt mod.

ZIARUL FINANCIAR

Bancherii îi răspund lui Mugur Isărescu: Nu reducem dobânzile doar pentru că ne spune cineva

Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen, afirmă că dobânzile la credite vor scădea treptat în funcţie de condiţiile din piaţă, nu la comanda cuiva şi a răspuns astfel guvernatorului BNR Mugur Isărescu care i-a somat recent pe bancheri să scadă dobânzile la creditele. "Cu cât putem să dăm credite mai ieftin cu atât e mai bine, dar nu reduc dobânzile pentru ca îmi spune cineva. Ne uităm şi dacă dobânda de referinţă se reduce. Dacă nu mai sunt jucători care să împingă în sus dobânzile la depozite, atunci vom vedea dobânzile mai jos şi la credite. Cred că nu trebuie însă o scădere agresivă, ci una treptată", a declarat ieri Van Groningen la un seminar pe tema restructurării creditelor neperformante şi a reluării creditării, organizat de ZF şi casa de avocatură Stoica & Asociaţii.

Aeroportul "Henri Coandă", nominalizat la Routes Europe Awards 2013

Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Bucureşti a fost nominalizat de către experţii companiilor aeriene la Routes Europe Awards, unele dintre cele mai prestigioase distincţii din aviaţia mondială, se arată într-un comunicat remis agenţiei MEDIAFAX. Cel mai important aeroport din România a fost selectat la categoria aeroporturilor care au înregistrat anul trecut între patru şi 20 de milioane de pasageri, alături de cele din Atena, Dublin, Marsilia, Istanbul şi Praga, câştigător fiind desemnat Aeroportul "Eleftherios Venizelos" din capitala Greciei, Atena, se precizează în comunicatul remis de Serviciul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. La nivel mondial, în categoria în care a fost nominalizat "Henri Coandă" figurează aeroporturi precum San Diego, South West Florida şi Tampa, toate din Statele Unite, Auckland (Noua Zeelandă) şi Kansai (Japonia). Routes Europe Awards recunosc excelenţa în serviciile aeroportuare, conform celor mai profesioniste şi stricte criterii aplicate de companiile aeriene, mai arată sursa citată.

Creşterea PIB în primul trimestru a fost în jur de 1%, cred analiştii

Analiştii consideră că economia a rămas în teritoriu pozitiv în primul trimestru, atât faţă de aceeaşi perioadă din 2012, cât şi comparativ cu ultimele trei luni de anul trecut. Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi datele "semnal" privind evoluţia economiei în primul trimestru. Majoritatea estimărilor indică o creştere a PIB de 0,7-1,2% faţă de T1 2012, în timp ce avansul economiei comparativ cu trimestrul patru din 2012 este prognozat la 0,2-0,4%. Economia a rămas pe plus în primul trimestru din 2013 datorită evoluţiei favorabile a industriei, comerţului şi a serviciilor, care vor compensa contribuţia negativă a sectorului construcţiilor şi a agriculturii, după cum estimează analiştii.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb