• ADEVARUL
• Boc, strâns cu uşa de UDMR şi partid
Negocierile de ieri dintre PDL şi UDMR nu au dus la un acord privind proiectul de reorganizare administrativă. Uniunea l-a avertizat pe premier că îl lasă fără majoritate dacă îşi angajează răspunderea pe varianta PDL. Şi democrat-liberalii sunt nemulţumiţi. Blocajul în care se află iniţiativa PDL de stabilire a opt megajudeţe reprezintă chiar o ameninţare la adresa Guvernului, după ce preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ieri că, dacă democrat-liberalii nu renunţă la planul privind asumarea răspunderii, majoritatea va dispărea.
• "Academia Caţavencu", în mâinile lui Adamescu
Revista de satiră a fost câştigată ieri la licitaţie de jurnalistul de la "România liberă" Claudiu Pădurean, reprezentantul omului de afaceri Dan Adamescu. "Academia Caţavencu" a fost vândută ieri pentru suma de 882.000 de euro, dar compania care a deţinut revista este apăsată de datorii de peste 18 milioane de euro. Ieri a avut loc cea de-a două licitaţie pentu brandul "Academia Caţavencu". De data aceasta, în ring au intrat Orlando Nicoară, directorul Mediafax Group, şi avocatul George Dumitru, reprezentant al jurnalistului Claudiu Pădurean, de la "România liberă". Licitaţia a durat doar nouă minute, preţul de pornire a fost de 149.000 de euro fără TVA. Pasul de licitaţie a fost de 7.500 de euro, iar avocatul lui Pădurean a fost ultimul care a licitat, la pasul 75. Suma la care s-a ajuns a fost de 711.822 fără TVA, iar cea finală a fost de 882.659 de euro cu tot cu TVA.
• McCann Erickson, premiu pentru cea mai eficientă campanie
Agenţia de publicitate McCann Erickson a fost premiată cu un Grand Effie pentru campania la retailerul Dedeman în cadrul galei Effie, eveniment ce premiază eficienţa campaniilor de comunicare. McCann Erickson a mai câştigat un trofeu de aur pentru campania "Nunta" (Vodafone) şi două de argint pentru campania "American Rom". Anul acesta a fost bun pentru industria de publicitate, fiind acordate 37 de trofee, la care se adaugă şi Grand Effie. Graffiti BBDO a atras cinci trofee - trei de bronz, unul de argint şi altul de aur. Agenţia Odyssey Communication a atras la rândul său trei trofee, două de argint şi unul de aur. Două dintre premii au fost atrase de aceeaşi campanie: "Concert la injectoare".
• Obama: SUA ar putea arunca lumea iar în criză
Întreaga economie mondială va avea de suferit dacă luptele politice din Congresul american nu vor lua sfârşit, a avertizat ieri Barack Obama, preşedintele SUA, într-un interviu acordat postului de televiziune NBC. Un astfel de scenariu este de neconceput pentru analiştii economici, însă el devine din ce în ce mai plauzibil din cauza tensiunilor politice. La 16 mai, SUA au atins pragul maxim al datoriei publice, stabilit de Congres la 14.300 de miliarde de dolari. Astfel, ţara nu se mai poate împrumuta şi riscă în orice moment să intre în incapacitate de plată. Trezoreria a reuşit însă să amâne acest moment până la 2 august, moment în care va rămâne fără loc de manevră, potrivit lui Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei. Ridicarea plafonului datoriei publice este o acţiune relativ simplă, însă acum este blocată de tensiunile politice din Congres.
• Doar o lună pentru asigurarea locuinţelor
Românii mai au la dispoziţie 30 de zile pentru a încheia o asigurare obligatorie a locuinţei, altfel riscă să fie amendaţi cu până la 500 de lei. Puţin peste 7,5% din proprietari şi-au asigurat locuinţele din 15 iulie 2010, data intrării în vigoare a legii, şi până în prezent. Cei mai mulţi sunt din mediul urban. Până în prezent, doar 528.096 de proprietari dintre cei peste opt milioane încheiaseră poliţe obligatorii, adică mai puţin de 7,5% din total. Astfel, cele 13 societăţi din componenţa Pool-ului de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) au încasat, de la 15 iulie 2010, data intrării în vigoare a legii, prime în valoare de aproximativ 9,5 milioane de euro.
• Clasificarea spitalelor din România
Ministerul Sănătăţii a publicat ieri clasamentul general al celor 461 de spitale din România, de stat şi private, împărţite pe cinci clase de competenţă. Cele mai multe instituţii sanitare (58%) se găsesc în cele mai slabe categorii: a patra şi a cincea. "Adevărul" vă prezintă lista tuturor spitalelor din România, de stat sau private, care au căpătat în ultimele şase luni o clasă de competenţă. Cele 461 de instituţii sunt împărţite pe cinci categorii, de la cea mai bună, clasa 1, până la cea mai slabă, a cincea.Pentru pacienţi, clasificarea este importantă pentru a vedea gradul de performanţă al fiecărui spital la care apelează. Pentru autorităţile locale şi angajaţii spitalului, gradul influenţează finanţarea instituţiei şi achiziţiile de aparatură, nu şi salariile.
• Europa intră în război cu agenţiile de rating
UE vrea să reglementeze activitatea agenţiilor existente şi să-şi înfiinţeze propria agenţie. Agenţia de rating Standard & Poor"s a redus cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai slab din lume. Standard & Poor"s a avertizat că restructurarea datoriilor greceşti va fi echivalentă cu o intrare în incapacitate de plată. Germania propusese ca pentru anumite datorii ale Greciei scadenţa să se amâne cu şapte ani, în timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) a precizat că ar putea accepta un plan prin care creditorii să cumpere voluntar obligaţiuni greceşti pentru a înlocui datoriile scadente.
• Cine se află în spatele agenţiilor de rating
Agenţiile de rating sunt societăţi specializate care evaluează titlurile de debit, atât ale statelor, cât şi ale companiilor, pe baza nivelului lor de risc. Principalele trei agenţii sunt americane: Standard&Poor"s, Moody"s şi Fitch şi în ultimii ani au apărut tot mai multe critici privind conflictul lor de interese. Ele nu fac obiectul nici unui control şi în plus sunt plătite de cei cărora le dau "note", dar sunt foarte legate de bănci şi de fonduri speculative, pe care le consiliază în ce priveşte investiţiile lor financiare înainte de notare. Moody"s deţine 40 la sută din cota de piaţă mondială. 20 la sută din acţiunile acestei agenţii de rating sunt deţinute de Berkshire Hathaway, firma omului de afaceri Warren Buffet.
• CURENTUL
• Ponta spală måinile lui Iliescu, månjite de sångele "golanilor" din Piaţa Universităţii
Astăzi, la prånz, se împlinesc fix 21 de ani de cånd Ion Iliescu le mulţumea călduros minerilor adunaţi la Romexpo pentru curajul de care au dat dovadă în confruntarea cu forţele reacţionare şi pentru salvarea democraţiei din Romånia. Sångele celor peste 100 de morţi de la mineriada din 13-15 iunie se află în continuare pe måinile lui Ion Iliescu deşi noii săi apostoli, de tipul lui Victor Ponta, se străduiesc din răsputeri să-l scoată de la an la an mai curat, mai uscat şi mai puţin responsabil de masacrul din iunie 1990 din Piaţa Universităţii. Ca să nu spunem pe faţă că Victor Ponta a minţit cu neruşinare, ne limităm a spune că are doar mintea scurtă. Atåt de scurtă încåt a uitat că în urmă cu un an atât în programul cu care a câştigat în februarie alegerile interne din PSD, cât şi după preluarea efectivă a conducerii, Victor Ponta declara că partidul său îşi va asuma rolul negativ pe care l-a jucat în momente precum mineriada din iunie 1990.
• Lazea: Scad dobânzile, creditarea s-ar putea relua curând
Economistul-şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat ieri că asistăm la o reducere a dobânzii la creditele în lei, "ceea ce dă temei acelei previziuni că în curând creditarea se va relua". Astfel, referindu-se la tendinţa dobânzilor la creditele în lei existente în sold acordate gospodăriei populaţiei, Lazea a menţionat că "la toate tipurile de credit asistăm la o reducere a dobânzii, ceea ce dă temei acelei previziuni că în curând creditarea se va relua". Economistul-şef al BNR a menţionat că singurul domeniu unde a existat o creştere a dobânzii mai înainte de a exista o scădere este cel legat de creditele pentru consum.
• CURIERUL NATIONAL
• Ce efecte va avea reorganizarea?
PDL insistă pentru 8 regiuni teritoriale, UDMR refuză şi cere 16 . ARACO: Pentru mediul de afaceri e bine dacă natura şi consistenţa taxelor s-ar reduce. Plosceanu: Este nevoie de profesionalism şi capabilitate a celor ce vor conduce teritoriile pentru a creşte absorbţia fondurilor UE.
• Avem nevoie de 14 mld. euro pentru curăţarea zonelor poluate industrial
Banii vor fi obţinuţi în proporţie de 40 - 100 la sută din împrumuturi de la BEI şi BERD. În prezent există inventariate 1.865 de situri potenţial contaminate dintr-un total posibil de 575.000. 95 la sută dintre activităţile petroliere şi minerit au generat situri contaminate. Ministerul Mediului a postat pe site-ul său spre dezbatere publică, prima versiune a Strategiei Naţionale de Gestionare a Siturilor Contaminate, opiniile, propunerile, sugestiile cetăţenilor şi instituţiilor fiind aşteptate la Administraţia Fondului pentru Mediu până la data de 18 iunie a.c.
• SUA ameninţă că ar putea abandona NATO
Sub presiunea de a reduce cheltuielile sale militare, Statele Unite au început să îşi piardă răbdarea cu refuzul Europei de a plăti pentru propria apărare, a spus, într-un discurs răspicat, secretarul american al Apărării, Robert Gates, informează EUobserver. Declaraţiile făcute de oficialul american la Bruxelles pun sub semnul întrebării supravieţuirea NATO, din cauză că organizaţia dă dovadă de lipsă de voinţă politică şi nu este capabilă să asigure finanţarea necesară funcţionării Alianţei.
• Acţiunile FP au acaparat piaţa
Titlurile Fondului Proprietatea au acoperit aproape două treimi din lichiditatea BVB. Bursa a crescut marţi cu 0,6%, ascensiunea fiind amplificată de acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au urcat în cel mai accelerat ritm de la listare, respectiv cu 4,8%, şi, totodată, au asigurat aproape două treimi din lichiditate. Încă de la începutul zilei, atenţia investitorilor a fost focalizată pe acţiunile Fondului Proprietatea, preţul acestor titluri reuşind să menţină linia ascendentă începută în şedinţa de vineri şi să se plaseze, astfel, peste nivelul de rezistenţă din ultima perioadă, de 0,51 lei. Aceste titluri au avut un efect vizibil şi asupra indicilor în care sunt cuprinse.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Omul care îl vrea în reluare pe Dan Diaconescu Direct
Constantin Cojocaru, adevăratul tată al Partidului Poporului, spune că patronul OTV este un hoţ şi un populist. Loc de împăcare nu mai este. Economistul Constantin Cojocaru şi mogulul Dan Diaconescu, îşi vorbesc doar la termenele de judecată. Asta dacă OTV-istul se trezeşte de dimineaţă să onoreze instanţa. Dacă nu, trimite avocaţii. Cojocaru, cel care a iniţiat legea cu care Diaconescu pozează în salvatorul României, îi sare la beregată. DD i-a furat numele partidului, o parte din simpatizanţi, şi-a însuşit legea Cojocaru şi vrea să ajungă la Cotroceni. Din sutele de ore pe care economistul le-a petrecut în studioul OTV, nu s-a ales cu nimic.
• Dorin Cocoş, despre Dan Voiculescu: "Are o listă impresionantă de afaceri cu statul"
După şase ani în care nu a mai dat niciun interviu, Dorin Cocoş, soţul Elenei Udrea, face declaraţii în exclusivitate pentru "Evenimentul zilei". "E şi uşor, şi greu să fii "soţul Elenei Udrea"", spune Dorin Cocoş. "Nu pot să nu remarc ipocrizia unora care o atacă pe Elena cu afacerile mele. Ca să vă dau exemplul cel mai vizibil pe scena politică, citiţi declaraţia de avere a lui Dan Voiculescu, vicepreşedinte al Senatului. O listă impresionantă de afaceri cu statul. Şi-a făcut astfel un întreg imperiu şi presa care îi aparţine familiei Voiculescu duce o campanie de defăimare la adresa Elenei, lucru confirmat şi de un fost angajat la Intact, care a prezentat public dovezi ale atacurilor la comandă practicate în trust", susţine Dorin Cocoş într-un interviu acordat EVZ.
• Ion Ţiriac anunţă Apocalipsa: "SUA o iau în jos, iar Grecia s-ar putea să ne dea pe toţi peste cap!"
Miliardarul Ion Ţiriac, socotit cel mai bogat român, a făcut astăzi noi estimări despre economia lumii. Ion Ţiriac a comentat afirmaţiile recente ale profesorului american Nouriel Roubini, "profetul" crizei, care a spus că 2013 va fi un an foarte dificil pentru economie. "Sper că nu are dreptate. Roubini a primit pe drept Primiul Nobel în trecut, dar pe următorul nu-l mai ia! Nu poţi să evaluezi viitorul numai prin prisma trecutului. Dacă mi-ar fi zis acum trei luni despre ce este acum, i-aş fi spus că habar n-are! Dar situaţia stă astfel: Statele Unite o iau în jos, iar Grecia s-ar putea să ne facă pe toţi cei din Europa... S-ar putea să ne dea pe toţi peste cap!". Fostul jucător de tenis, proprietarul băncii Unicredit Ţiriac, şi-a asociat imaginea cu o instituţie concurentă, BRD. "Nu e nicio problemă. Băncile trebuie să coopereze", a comentat Ţiriac. BRD va sponsoriza, începând din acest an, cel mai puternic turneu de tenis din Estul Europei, cel de la Bucureşti.
• Oltchim, "gaura neagră" a economiei româneşti
După ce "a înghiţit" credite pentru retehnologizare în valoare de 371 de milioane de euro, combinatul continuă să producă pierderi pe bandă rulantă. Pentru colosul Oltchim Râmnicu Vâlcea, ultimii 20 de ani n-au însemnat altceva decât un lung şir de finanţări, scutiri de la plata TVA sau a altor taxe, ori garanţii de stat pentru credite externe. În toată această perioadă, compania a fost condusă de directorul Constantin Roibu. După un program de investiţii în valoare de 371 milioane de euro întins pe durata a 13 ani, bani proveniţi din credite de retehnologizare garantate în general de stat, Oltchim continuă să producă pierderi. Datoriile pe care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) trebuie să le recupereze de la Oltchim depăşesc, în prezent, 540 milioane de lei, adică sunt de 15 ori mai mari decât capitalul social al combinatului.
• FINANCIARUL
• Ce ar putea insemna deprecierea leului cu 5%: cresterea inflatiei cu 2,5% in trei ani
Guvernatorul BNR s-a referit la unele teorii economice care produc uneori efecte adverse. Aplicarea teoriilor economice poate produce pe termen scurt efecte opuse. Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a aratat ieri ca, de exemplu, o depreciere a monedei nu duce la stimularea exporturilor si la scaderea importurilor in primele 6-12 luni. Explicatia sefului bancii centrale poate fi perceputa si ca un raspuns indirect la nemultumirile exportatorilor privind nivelul cursului de schimb.
• World Trade Center Bucuresti a intrat in insolventa voluntara pentru restante de peste 65 mil. dolari
Tribunalul Bucuresti a aprobat cererea so-ci-e-tatii World Trade Center (WTC) Bucuresti, depusa pe 3 iunie, de a intra in insolventa vo-lun-tara. WTC SA a solicitat protectia Legii insol-ventei in vederea reorganizarii activitatii, fiind determinata de imposibilitatea platii, refinan-ta-rii sau reesalonarii datoriilor existente. Actiunea vizeaza o creanta pe care firma a acumulat-o cat timp era administrata de stat, adica pana in 2001. Suma totala a creantelor se ridica la aproximativ 40 mil. euro. Oficialii WTC spun ca decizia a fost luata pentru a preintampina orice fel de executare silita din partea creditorilor.
• Grecia, cea mai riscanta tara din lume. Pietele financiare nu au reactionat
O greva generala de 24 de ore a fost anuntata pentru astazi. La doua saptamani dupa Moody"s, agentia americana de rating Standard&Poor"s (S&P) a degra-dat cu trei trepte nota Greciei, de la "B" la "CCC". Acum, pe lista S&P, statul elen figureaza cu cel mai scazut rating din lume. Din punctul de vedere al notei suverane, Grecia se afla acum sub tari precum Pakistan, Jamaica, Grenada sau Ecuador. Expertii agentiei au atras atentia ca, daca Atena va cere, in viitorul imediat, ajutorul creditorilor, ratingul ei va fi coborat la "D", ceea ce inseamna, practic, faliment.
• Reorganizare la Craiova: Ford renunta la productia Transit Connect si se axeaza pe B-Max
Productia de Transit Connect de la Craiova va fi inlocuita cu un nou automobil Autoutilitara se va fabrica doar in Spania. Ford a confirmat ieri oficial demararea productiei de serie a modelului B-Max, incepand cu anul 2012. Pana atunci, autovehiculul se afla in faza premergatoare, in care primele prototipuri sunt testate, iar linia de productie intra in setarile finale. Versiunea de serie a lui B-Max va putea fi vazuta la Salonul Auto de la Frankfurt, in aceasta toamna, iar primele exemplare vor fi livrate in trimestrul al doilea din 2012.
• Datoria externa a crescut cu peste 2 mld. euro in primele patru luni, la 93 miliarde de euro
Investitiile straine directe s-au redus cu 28,7%, totalizand 444 de milioane de euro Deficitul de cont curent s-a diminuat cu 46,4% in aprilie, la aproape 1,2 miliarde de euro. Datoria externa a Romaniei s-a ridi-cat la finalul lunii aprilie la peste 93 de miliarde de euro, fiind cu aproape 2,1 miliarde de euro mai mare comparativ cu nivelul afisat la sfarsitul anului trecut. Datele publicate de Banca Nationala a Romaniei arata ca datoria externa pe termen mediu si lung a crescut cu 1,72% in primele patru luni din 2011, pana la un total de 73,72 miliarde de euro. Toto-data, datoria externa pe termen scurt a urcat cu aproape 4,7% in perioada ianua-rie-aprilie, la un nivel de 19,3 miliarde de euro.
• Peste 20% din productia de petrol a Kazahstanului, in mainile Chinei
Companiile chineze curteaza de multi ani Kazahstanul. In 2003, gigantii Sinopec si CNPC au incercat sa cumpere participatia grupului britanic BG la zacamantul Kashagan pentru 1,2 mld. $. Dar tranzactia a esuat, companiile occidentale si statul kazah blocand preluarea. In aprilie 2009 insa, CNPC a achizitionat 49% din capitalul intreprinderii kazahe MMG. In acelasi an, banca de import-export a Chinei (CEIB) a acordat un credit de 10 mld. $ companiei nationale KazMunaiGaz (KMG). In septembrie anul trecut, fondul China Investment Corporation (CIC) a achizitionat, la randul sau, cu 900 mil. $ o participatie de 11% la KMG. Astfel ca astazi peste 20% din productia de petrol a Kazahstanului se afla in mainile grupurilor chineze, potrivit calculelor expertilor Agentiei Internationale a Energiei (AIE).
• JURNALUL NATIONAL
• UDMR plusează şi cere neapărat două judeţe: Harghita - Covasna -Mureş şi Satu Mare-Sălaj-Bihor
Pentru a-şi păstra fotoliul de premier, Boc acceptă tergiversarea proiectului privind reorganizarea: coaliţia a format o comisie, asumarea răspunderii, amânată sine die. "Discuţiile continuă cu partenerii de coaliţie, încercăm să explicăm tuturor avantajele. Nu sunt avute în vedere avantaje pentru un anumit partid, toate partidele vor pierde şefii de consilii judeţene. Nu am luat decizia privind modalitatea de promovare, avem toate alternativele la îndemână, inclusiv angajarea răspunderii", a declarat marţi seară premierul Emil Boc, la postul public de televiziune.
• Grecia e aproape de a intra în incapacitate de plată. Statul elen, mai riscant pentru afaceri decât Zimbabwe
Grecia a ajuns cea mai riscantă ţară din lume pentru investitori. Mai rău decât Zimbabwe care are o inflaţie de 2,2 milioane la sută sau decât Botswana, care are una dintre cele mai slabe monede din lume. Mai rău decât Ecuadorul, stat izolat pe pieţele financiare internaţionale după ce a intrat în 2009 în incapacitate de plată. Standard&Poor"s (S&P) a redus ieri cu trei trepte ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung, de la "B" la "CCC", cel mai slab rating de ţa-ră din lume.
• Cum ne afectează criza grecilor?
România nu va fi afectată de situaţia din Grecia, dacă îşi face temele în ceea ce priveşte reformele. Este părerea economistului Nouriel Roubini, supranumit de presa internaţională "Dr. Doom", cunoscut pentru că a prevăzut criza creditelor din SUA în 2007. Oficialii români împărtăşesc şi ei o opinie similară. "Retrogradarea ratingului Greciei de către agenţia de rating Standard & Poor"s nu va pune presiuni semnificative asupra leului, dar posibilitatea contagiunii rămâne în continuare preocupantă pentru autorităţile române", a declarat ieri viceguvernatorul BNR Cristian Popa.
• Reforma la Poşta Română: concediu forţat şi concedieri
Sub înaltul patronaj al PDL-ului, dezastrul la Poşta Română se cumulează trimestrial. După ce au aflat, în urmă cu câteva săp-tămâni, că aproximativ 6% din personal va fi concediat până la sfârşitul anului, angajaţii Poştei Române primesc o nouă "veste bună" de la conducere: fiecare salariat va fi trimis în concediu fără plată câte două zile în fiecare lună.
• NATIONAL
• Republica Teselenia". Cum pusese stapanire "Caracatita" din Portul Constanta pe o bucata de tara
"National" continua publicarea documentelor senzationale care demonstreaza "cancerul" mafiot generalizat care transformase "cea mai mare poarta de intrare" in Romania intr-un teritoriu autonom, unde institutiile de control ale Statului nici macar nu indrazneau sa calce. Trio-ul format din Iulian Teseleanu, Aurelian Pilca si Eugen Bogatu - dintre care doar primul se mai afla acum in libertate!!! - facea insa obiectul unei anchete complexe desfasurata de ofiterii sub acoperire inca din 2007.
• Gusa destrama aura lui Basescu
Cozmin Gusa doboara un mit: Traian Basescu nu mai este un maestru al improvizatiei, ci doar un politician extrem de disciplinat. Fost sef de campanie al unora dintre cei mai importanti politicieni mioritici (Adrian Nastase, Traian Basescu, Mircea Geoana), Gusa vorbeste acum despre punctele forte si slabiciunile acestora. Context in care a tinut sa demoleze "mitul Basescu", respectiv acela de politician gata oricand sa se replieze potrivit schimbarilor de situatie. "Cel mai disciplinat om politic cu care am lucrat vreodata in regim de campanie se numeste Traian Basescu. Nu improvizeaza nimic", sustine Gusa. Ca sa-l detroneze de tot pe Basescu, Gusa l-a declarat "cel mai inteligent om politic" pe Marian Vanghelie.
• USL, sub comanda "Generalului" Oprescu!
Victor Ponta recunoaste ca USL nu este in stare sa "produca" un primar general si sta la mila independentului Sorin Oprescu. Sorin Oprescu ar putea fi candidatul USL la primaria Capitalei, afirma cu subiect si predicat liderul PSD. Informatia propriu-zisa nu este o noutate din moment ce Ion Iliescu si Adrian Nastase au sugerat de mai multa vreme ca aceasta este solutia. Si asta in timp ce liberalul Andrei Chiliman si conservatorul Cristian Popescu Piedone se harjoneau prin ograda USL, cochetand la randul lor cu o viitoare candidatura la PMB. Confirmata de Victor Ponta in dubla sa calitate de lider al PSD si USL, informatia are insa alta greutate.
• Chinezii cumpara Londra si nu se uita la bani
Britanicii nu mai au puterea de cumparare in domeniul imobiliar pe care o aveau odata. Dar chinezii, da! Si au investit peste sute de milioane de lire in Londra. Expertii britanici au atras atentia ca numai in ultimele doua luni investitorii chinezi au bagat 120 de milioane de lire in cel mai nou cartier financiar al Londrei, Canary Wharf.
• Vine foametea peste noi!
Romania ar putea sa fie lovita de o criza alimentara. Nu o spunem noi, ci specialistii din Ministerul Agriculturii. Valurile de scumpiri i-au lovit din plin pe romani in ultimul an. In magazine, unele alimente de baza au ajuns la preturi aproape duble. Mai mult, fructele si legumele sunt mai scumpe vara decat iarna, desi se presupune ca recoltele noi ar trebui sa scada tarifele. Principala cauza, sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii, o reprezinta majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata.
• PUTEREA
• Exploraţi Grădina Carpatică pe banii statului român! Elena Udrea a comandat doi jurnalişti din Italia să facă poze în România
Elena Udrea propune o nouă abordare în promovarea turismului românesc: plăteşte jurnalişti străini. La sfârşitul acestei luni, doi fotojurnalişti italieni vor explora Grădina Carpatică într-o vizită de documentare. Pe banii ministerului turismului. Pentru a se asigura că cei doi se vor simţi confortabil, Elena Udrea vrea neapărat ca ei să fie cazaţi numai în hoteluri şi pensiuni de la 3 stele în sus. Coincidenţă sau nu, invitaţia pe care ministrul turismului le-o face celor doi italieni vine la scurt timp după întâlnirea pe care a avut-o cu Silvio Berlusconi.
• Scuze, în loc de deratizare. Edilii Capitalei acuză Direcţia de Sănătate Publică că nu au fost informaţi cu privire la înmulţirea şobolanilor
După ce ziarul "Puterea" a arătat că administraţia condusă de Sorin Oprescu nu are bani pentru a stopa înmulţirea şobolanilor şi a ţânţarilor din Capitală, Primăria Generală "se scuză", susţinând că nu a primit avertismentul de la Direcţia de Sănătate Publică. Reprezentanţii Primăriei Capitalei afirmă că Direcţia de Sănătate Publică nu a trimis nici o adresă oficială privind creşterea numărului de şobolani şi ţânţari, singura corespondenţă dintre cele două instituţii fiind legată de o sesizare a unui cetăţean pentru o situaţie punctuală.
• Soţia diplomatului congolez, arestată pentru contrabandă cu ţigări
Soţia consilierului II al Ambasadei Republicii Congo în Serbia, Bombeto Pascaline Esther, a fost arestată preventiv, alături de trei cetăţeni sârbi, după ce a fost prinsă de poliţiştii din Timiş introducând în ţară ţigări de contrabandă, cu un autovehicul al corpului diplomatic. Ancheta a relevat că Dobrijevic Damir, Vrcelj Milan, Vujosevic Miljan, Janjovic Dejan, Marc Marius Irela Elombola, Bombeto Pascaline Esther se ocupau de procurarea şi introducerea în ţară a ţigărilor procurate din Serbia.
• ROMANIA LIBERA
• Emil Boc: Năstase nu a putut să reorganizeze România datorită baronilor locali. România aderă în toamnă la spaţiul Schengen
Premierul a subliniat avantajele reorganizării teritoriale. "Cetăţeanul nu mai face un pas în plus pentru a obţine documentele de care are nevoie, se simplifică birocraţia din acest moment", a declarat Emil Boc. În opinia premierului alte avantaje sunt şi ajustarea costurilor statului, care pot fi reduse pentru ca statul să funcţioneze mai bine. De asemenea, alte argumente invocate de Boc sunt destructurarea unor grupuri influente şi o mai bună absorbţie a fondurilor europene. "A încercat şi Adrian Năstase să facă asta, dar nu a putut pentru că au venit baronii locali şi au spus: Stop Joc! Nu au reuşit pentru că reorganizarea teritorială înseamană distrugerea unor structuri încetăţenite de 40 de ani.
• Vasilescu, BNR: "Cine are un loc de muncă stabil are şi şansa unui credit"
Oficiali ai BNR, dar şi bancherii comerciali anunţă că reluarea activităţii de creditare este un fapt cert, însă băncile nu vor adopta iar comportamentul uneori iraţional din perioada de boom economic. Băncile dau semne că vor să ducă activitatea de creditare la un nivel decent şi îşi relaxează pentru aceasta normele de creditare. Acest lucru nu va însemna însă revenirea la comportamentul de multe ori iraţional din perioada de boom economic (2006-2009).
• Baconschi îi cheamă la MAE pe poliţiştii restructuraţi
Ministrul de Externe propune reconversia profesională a unora dintre poliţiştii disponibilizaţi şi angajarea lor în reţeaua consulară. Cheltuielile de personal ar trece astfel de la un minister la altul. Poliţiştii care ar urma să fie transferaţi la consulatele României trebuie să aibă "o bogată experienţă de lucru cu publicul" şi să urmeze o pregătire consulară, a precizat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, în timpul unei întâlniri cu membri ai comunităţii de români din Cairo.
• ZIARUL FINANCIAR
• Peste un milion de români au joburi part-time, cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani
Cel puţin 110.000 de români s-au angajat anul trecut cu contracte de muncă în regim part-time, în condiţiile în care numărul de salariaţi a scăzut cu 151.000 în perioada decembrie 2009 - decembrie 2010, arată datele unei cercetări realizate de Institutul Naţional de Statistică. Statistica a publicat ieri rezultatele pentru trimestrul 4 al anului 2010 al "Cercetării statistice asupra forţei de muncă în gospodării (AMIGO)", cea mai complexă anchetă socială realizată de instituţie.
• Zero plăţi pe fonduri UE la Transporturi în luna mai
Ministerul Transporturilor nu a plătit în luna mai niciun ban din fonduri europene pentru proiectele de infrastructură.Ultimele trei luni au fost cele mai proaste din acest an pentru absorbţia de fonduri europene, plăţile pentru infrastructură făcute în această perioadă ridicându-se la 2,7 milioane de euro. În perioada 2007-2013 România are disponibile fonduri europene de 4,5 miliarde de euro pentru infrastructură, însă la sfârşitul lunii mai responsabilii din Ministerul Transporturilor reu-şiseră să plătească din aceşti bani sub 120 de milioane de euro, adică 2,6% din total.
• Cât câştigă un membru în CA al CEC Bank: Drăgoi, şeful Trezoreriei statului, a luat 54.000 euro în 2009
Bogdan Drăgoi (desen), secretar de stat în Ministerul Finanţelor responsabil cu Trezoreria, a obţinut în 2009 o remuneraţie de 228.441 de lei (peste 54.000 de euro) pentru funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al băncii de stat CEC Bank, conform propriei declaraţii de avere. De asemenea, el a încasat de la cealaltă bancă de stat, Eximbank, suma de 151.953 de lei (peste 36.000 de euro) pentru funcţia de preşedinte al Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări.
• Vlădescu: Brokerii n-au fost în stare să listeze companii private dar "ţipă" după cele de la stat
Sebastian Vlădescu, fostul ministru de finanţe, îi acuză pe brokerii de pe bursă că nu au fost în stare să listeze nicio companie privată dar în schimb "tot ţipă" să vină companiile de stat. "Cred că listarea Fondului Proprietarea a fost destul de relevantă pentru povestea < renaşterii bursei româneşti > la care visau fanii IPO-urilor", afirmă Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanţelor. El susţine că slăbiciunea pieţei de capital locale vine "din momentul facerii şi din modul în care a funcţionat mult timp". Acum, rolul bursei ca sursă de capital este ca şi inexistent şi atunci eu spun că dacă săptămâna viitoare se listează şi 5 companii de stat, fundamental tot nu se schimbă nimic."
• Gadhafi rămâne fără bani şi benzină pentru tancuri
Regimul dictatorului libian Muammar Gadhafi s-ar putea sfârşi în câteva săptămâni deoarece sancţiunile internaţionale impuse ţării sale îl lasă fără bani, iar rebelii şi forţele armate ale NATO au tăiat furnizarea de combustibil, spune fostul guvernator al băncii centrale libiene Farhat Bengdara, citat de Bloomberg. Guvernul lui Gadhafi dispunea de lichidităţi de 500 de milioane de dolari la sfârşitul lunii februarie, când Bengdara a părăsit regimul libian.
• Şeful gigantului EADS vine în România să deschidă oficial fabrica de la Ghimbav
Louis Gallois, preşedintele executiv al concernului european de aeronautică EADS, vine luna viitoare în România pentru a participa la deschiderea oficială a fabricii Premium Aerotec de la Ghimbav, judeţul Braşov. De la începutul acestui an, EADS produce în România piese pentru avioane Airbus. Investiţiile pe platforma din Ghimbav s-au realizat în colaborare cu producătorul de elicoptere IAR Braşov, care a pus la dispoziţie un teren de şase hectare.