REVISTA PRESEI 15.06.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 15 iunie 2016

ADEVARUL

Operaţiunea Divide et Impera: Sfântul şi Marele Sinod nu mai e panortodox

În urmă cu câteva zile, disensiuni extrem de grave au apărut în lumea creştinătăţii ortodoxe prin decizia Bisericilor din Serbia, Bulgaria şi a Patriarhatului Antiohiei şi Ierusalimului de a nu participa la ceea ce ar fi trebuit să fie Sfântul şi Marele Sinod Panortodox, convocat în această formulă pentru prima dată după 1000 de ani şi la ale cărui documente se lucrează de nu mai puţin de 55 de ani. Între timp, lucrurile evoluează foarte rapid şi în direcţia cea mai proastă posibil. Unii comentatori nu ezită acum să vorbească despre apariţia primelor semne de netăgăduit ale unei posibile Schisme în interiorul creştinătăţii ortodoxe, perspectivă tragică nu numai pentru Bisericile implicate, ci şi din cauza consecinţelor geo-politice incredibil de importante. Ieri, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis că nu va participa la evenimentul din Creta şi că adresează Patriarhului Ecumenic chemarea de a amâna adunarea pentru o dată ulterioară.

Energia electrică în România: producţia hidrocentralelor, aproape la egal cu a termocentralelor

Datele centralizate la Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în primele patru luni din acest an, au crescut şi resursele, şi producţia, dar şi consumul de energie electrică faţă de aceeaşi perioadă din 2015. Resursele de energie primară au crescut în primele patru luni cu 0,7%, iar cele de energie electrică au crescut cu 2,6%. În centralele hidroelectrice, energia produsă a reprezentat peste 30% din totalul producţiei, imediat după termocentralele clasice (38%) şi a fost urmată de cea produsă în sectorul nuclear (18%). "Producţia din termocentrale a fost de 8.545,4 milioane KWh, în scădere cu 280,9 milioane KWh (-3,2%). Producţia din hidrocentrale a fost de 6.886,8 milioane KWh în creştere cu 209 milioane kWh (+3,1%), iar cea din centralele nuclearo-electrice a fost de 4.047,8 milioane KWh, în creştere cu 71,3 milioane KWh (+1,8%)", arată datele INS.

Au înflorit afacerile hingherilor de maşini. Ce soluţii are Justiţia pentru maşinile parcate ilegal

Guvernul şi Ministerul de Interne au tolerat timp de 10 ani hingherii de maşini fără să facă nimic. Este concluzia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti care au obligat Guvernul şi Ministerul de Interne să elaboreze regulamentul de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au sancţionat, practic, refuzul autorităţilor centrale de a aplica legea. Asta a permis primăriilor să organizeze după bunul plac ridicarea maşinilor, transformând-o într-o sursă de venit pentru firmele cărora le-au concesionat această activitate. Numeroasele abuzuri comise de hingherii de maşini au determinat, anul trecut, Avocatul Poporului să ceară şi să obţină de la Curtea Supremă suspendarea ridicării maşinilor după regulile autorităţilor locale. Judecătorii au arătat că scopul ridicării maşinilor nu este nici punitiv, nici de a aduce profit celor care au concesionat de la autorităţile locale această activitate, ci trebuie să deservească interesului public.

Gheorghe Nichita le-a cerut judecătorilor să-i ridice controlul judiciar pentru că vrea să se angajeze

Fostul primar al Iaşiului, Gheorghe Nichita, a cerut judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti să i se ridice controlul judiciar în dosarul în care este acuzat de luare de mită, deoarece vrea să se angajeze şi să petreacă mai mult timp cu familia. La termenul de marţi, fostul primar a susţinut că nu mai face politică şi că are două priorităţi: "Să stau mai mult alături de familia mea şi să-mi caut un loc de muncă. Vreau să-mi ridicaţi controlul judiciar". Dacă Nichita a contestat probele procurorilor şi a cerut un nou termen de judecată pentru a copia înregistrările din dosar, ceilalţi trei inculpaţi, Tiberiu Urdăreanu, Mihail Tănăsescu şi Iulius Gabriel Mardarasevici, au ales procedura simplificată şi au recunoscut acuzaţiile aşa cum au fost descrise în rechizitoriu. Cererea lui Nichita a fost acceptată de instanţă, care a acordat un nou termen pentru 18 iulie.

Clotilde Armand a reuşit să ducă la Curtea Constituţională alegerea primarilor într-un singur tur

O instanţă a Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti a admis luni să sesizeze Curtea Constituţională asupra soluţiei legislative a alegerii primarilor într-un singur tur de scrutin, ca urmare a unei excepţii de neconstituţionalitate ridicate de către Clotilde Armand, candidata Uniunii Salvaţi Bucureştiul la Primăria Sectorului 1 Bucureşti. Pentru a ajunge aici, Clotilde Armand a contestat procesul verbal de stabilire a rezultatului alegerilor la instanţa care urmează să valideze rezultatul scrutinului, pe motiv că articolul în baza căruia a fost atribuit mandatul încalcă criteriile de reprezentativitate cerute de Constituţie. În acelaşi document care conţinea contestaţia ca atare, Clotilde Armand a inserat şi excepţia de neconstituţionalitate, cu întreaga argumentaţie. Instanţa i-a respins contestaţia ca neîntemeiată, dar a admis cererea de sesizare a Curţii Constituţionale.

Cum l-a lăsat Dragnea pe Ponta să muşte în gol

Prin decizia de a-l menţine pe Florin Iordache, omul său de încredere, în funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea a reuşit să-l ţină pe Victor Ponta în afara jocului politic, dar şi să evite un posibil scandal în PSD. Liviu Dragnea a explicat decizia sa prin faptul că în toamnă are nevoie de lideri precum Victor Ponta sau Rovana Plumb în campania pentru alegerile parlamentare. "Obiectivul meu este să câştigăm alegerile parlamentare. Am nevoie de toţi oamenii alături de mine în campania electorală", a explicat Liviu Dragnea.

Fugarul Alexander Adamescu, capturat la Londra. După 24 de ore, el a fost eliberat

Fiul omului de afaceri Dan Adamescu, Alexander Adamescu, unul dintre cei mai vânaţi români, a fost prins de poliţiştii londonezi. Avocatul acestuia a declarat că, până la soluţionarea cererii de extrădare, acesta va fi cercetat în libertate. Apărătorul familiei spune însă că Adamescu Jr. nu s-a ascuns în tot acest timp în care a fost de negăsit. Adamescu Junior a fost capturat la o conferinţă în care se discuta despre "abuzurile autorităţilor române pe seama mandatelor de arestare preventivă", unde fusese prezentat ca cetăţean german. Acesta era dat în urmărire internaţională pentru fapte de corupţie într-un dosar disjuns din cel al tatălui său. Pe numele său fusese emis un mandat de arestare în lipsă.

Tot mai multe voci dau alarma în economie. Adâncirea decalajelor ne-ar putea obliga să mărim din nou taxele

Banca Mondială crede că vom fi nevoiţi să mărim iar taxele, un fost şef al delegaţiei FMI în România avertizează că economia creşte prea rapid, iar un consilier prezidenţial semnalează adâncirea decalajului dintre importuri şi exporturi. Aproape toţi vorbitorii care au participat ieri la un seminar pe tema politicilor economice pentru creştere sustenabilă, organizat de Ministerul Finanţelor, au apreciat performanţele de până acum ale economiei, dar au avertizat că această euforie s-ar putea transforma curând într-un coşmar. Banca Mondială, spre exemplu, atrage atenţia că România riscă să intre în procedură de deficit excesiv în 2017 şi să fie nevoită să crească din nou taxele.

Tabăra Brexit conduce în sondaje

Tabăra care susţine ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană câştigă teren în faţa celor care fac campanie pentru rămânerea ţării în blocul comunitar, cu mai puţin de două săptămâni înainte de referendumul din 23 iunie, în cadrul căruia britanicii sunt chemaţi la urne pentru a vota dacă vor sau nu ca ţara lor să mai facă parte din UE. Potrivit unui sondaj de opinie ICM publicat luni după-amiază în pagina electronică a cotidianului "The Guardian", tabăra care sprijină ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar (Brexit) are un avans de 6 procente în faţa celei care se pronunţă pentru rămânerea ţării în Uniunea Europeană (53% faţă de 47%).

BANCHERUL

Trei mari bănci (BCR, Banca Transilvania si ING) nu mai au fonduri pentru credite Prima Casă

Creditele ipotecare par sa fi intrat intr-un blocaj din cauza legii privind darea in plată: plafonul alocat garanţiilor pentru programul Prima Casă s-a epuizat rapid, încă de acum două luni, de la finalul lunii martie, iar intre timp toate băncile au majorat avansul pentru creditele imobiliare standard, astfel ca acestea sunt mai greu de accesat. Guvernul a suplimentat recent plafonul de garanţii Prima Casă cu o jumătate de miliard de lei, însă suma se dovedeşte insuficientă pentru băncile mari. BCR oferă ca alternativa creditul imobiliar standard, denumit Casa Mea BCR, pentru care este nevoie însă de un avans minim de 35% din valoarea locuinţei, comparativ cu doar 5% pentru Prima Casă. Si dobânda este mai mare: 4,95% fixă in primii cinci ani, comparativ cu 2,75% pe an (ROBOR 3M + 2%) la creditele Prima Casă.

CURENTUL

Clotilde Armand: contractul cu Bechtel, tribut plătit în virtutea unui tratat de vasalitate

De 12 ani, contractul României cu firma Bechtel a constituit o sursa de acuzaţii între partidele care s-au perindat la putere. Recent şi Clotilde Armand a fost acuzată pe nedrept de legături cu Bechtel. Armand a explicat că ea a lucrat începând cu 2013 la o firmă proprietate a statului francez care avusese un contract cu Bechtel. Compania Bechtel, care ar fi trebuit să construiască în România Autostrada Transilvania, este acuzată într-o anchetă jurnalistică semnată de revista americană Foreign Policy că a plătit cu generozitate diplomaţi americani pentru a câştiga contracte bănoase în mai multe state din Europa de Est. "Directorii Bechtel se comportă diferit faţă de orice interlocutor familiar funcţionarilor CNADNR sau firmelor româneşti. Aveau o atitudine de superioritate şi exploatau situaţia avantajoasă în care se găseau, tratând statul roman ca pe un vasal, contractul Bechtel fiind efectiv un fel tribut plătit în virtutea unui tratat de vasalitate", a spus Clotilde Armand

Pakistanez traficant de migranţi prins în Ferentari

Un bărbat urmărit internaţional de autorităţile judiciare cipriote pentru comiterea infracţiunilor de trafic de persoane a fost prins de poliţiştii de Imigrări din Bucureşti. Ieri, 14 iunie a.c., în baza unor informaţii operative, poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări au desfăşurat o acţiune, în Bucureşti, pe raza sectorului 5, ocazie cu care au depistat, un bărbat, în vârstă de 54 ani, din Pakistan, urmărit internaţional. Cetăţeanul străin era căutat de autorităţile judiciare cipriote, care au emis pe numele său un mandat european de arestare pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane şi complicitate la trecerea frauduloasă a frontierei. În urma verificărilor efectuate de către poliţiştii de Imigrări s-a constatat că acesta este membru de familie al unui cetăţean român şi are un permis de şedere pe termen lung. Bărbatul a fost predat Serviciului Urmăriri din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române pentru măsuri potrivit competenţelor.

CURIERUL NATIONAL

Violente confruntari intre fortele de ordine si persoane extrem de agresive infiltrate printre demonstranti la Paris

Un cortegiu imens, de peste un milion de manifestanti (cifra apartine organizatorilor), a pornit marti la pranz din Place de l'Italie. Cateva sute de persoane incagulate au atacat fortele de ordine. 58 persoane au fost pentru inceput retinute si interpelate de politie. Ample demonstratii de protest fata de proiectul de Cod al muncii propus de guvern, considerat de sindicate mai degraba favorabil intreprinzatorilor, au avut loc in numeroase orase din Franta. In timp ce Senatul continua dezbaterile asupra proiectului de Cod al muncii(asa numita lege El Khomri dupa numele dnei ministru al Muncii), mai multe zeci de mii de persoane s-au indreptat, pornind din Place de l'Italie spre Invalides, intr-o ambianta de petarde, fumigene si claxoane, si purtand panouri cu revendicari ale sindicatelor.

439 mil. euro pentru reabilitarea termică a clădirilor publice din România

Comisarul european pentru politică regională Corina Creţu s-a întâlnit luni, 13 iunie 2016, la Bruxelles, cu ministrul Justiţiei din România, Raluca Prună. Cei doi înalţi oficiali au discutat pe marginea problemelor serioase cu care se confruntă sistemul de penitenciare din România şi a oportunităţilor de investiţii în eficienţa energetică a clădirilor publice, inclusiv a celor din subordinea Ministerului Justiţiei. ,,O sumă importantă, 439 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională, este alocată eficienţei energetice a clădirilor publice în cadrul Programului Operaţional Regional. 41 de milioane de euro sunt prevăzute pentru Bucureşti şi regiunea Ilfov, iar 398 de milioane sunt puse la dispoziţia celorlalte regiuni de dezvoltare. Sunt bani care pot fi folosiţi în România pentru reabilitarea termică a tuturor clădirilor publice. Este decizia suverană a României cum alege să prioritizeze şi să utilizeze aceşti bani pentru perioada 2014-2020", a declarat Corina Creţu.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum se luptă Codruţa Kovesi pentru a fi la un moment dat acuzată pe nedrept, ca şi Alina Bica, de abuz în serviciu

Miercuri, 15 iunie 2016, C.C.R. urmează să ia din nou în discuţie excepţia de neconstituţionalitate în cazul articolului 297 alin (1), din Noul Cod Penal, care defineşte abuzul în serviciu: "(1) Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică". Din cîte se vede, prin abuz în serviciu nu se înţelege îndeplinirea defectuoasă cu intenţie, altfel spus, ca urmare a înţelegerii între funcţionarul public mituit şi mituitor, ci îndeplinirea defectuoasă pur şi simplu. Codruţa Kovesi se luptă din răsputeri pentru a păstra actuala formulare anticonstituţională. N-a învăţat nimic din lecţia Alinei Bica. Crezîndu-se nemuritoare în funcţie, Alina Bica a introdus formularea de acum convinsă că astfel va pune sub acuzare pe cine îi voiau hormonii.

Banca Mondială: Statul român face imposibil accesul la locuire pentru săraci

Legea locuinţei obligă primăriile să asigure locuinţe sociale persoanelor cu venituri sub salariul mediu net lunar pe economie de 1.866 lei (380 euro), categorie în care se înscrie aproape toată populaţia ţării, se arată într-un raport al Băncii Mondiale. Pragul de venit instituit prin legea locuinţei, în vigoare din 1996, este aplicabil în cazul majorităţii programelor publice dedicate locuirii, constată instituţia internaţională. "Având în vedere nivelurile mici ale veniturilor din România, pragul de 1.866 lei (380 euro) se situează în decila superioară a celui mai mare nivel la veniturilor populaţiei, cea ce înseamnă că, din punctul de vedere al criteriilor de venit, aproape toată populaţia, cu excepţia unui procent de 7-8% de persoane cu venituri foarte mari, poate solicita locuinţe sociale", se precizează în raportul citat.

CAS să scadă cu 3% la angajat şi 2% la angajator!

Daca propunerea legislativa trece de Camera Deputaţilor, angajatii ar primi o creştere cu 3% din salariul brut, la venitul lunar. Senatorii au adoptat luni un proiect de lege iniţiat de patru deputaţi PSD prin care contribuţiile de asigurările sociale scad cu 3% la angajat şi 2% la angajator pentru "stimularea creşterii economice prin consum", potrivit Mediafax. Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest act normativ. Iniţiatorii proiectului sunt deputaţii PSD Florin Iordache, Marian Neacşu, Florin Pâslaru şi Gabriel Vlase. Acesta a fost adoptat de plenul Senatului cu 67 de voturi "pentru", 23 "împotrivă" şi o abţinere. Banii care rămân atât la angajator, cât şi la angajat vor creşte puterea de cumpărare şi nivelul de trai şi astfel va creşte consumul, iar economia va creşte, susţin iniţiatorii.

JURNALUL NATIONAL

Privaţii din Biserica Ortodoxă Română. Biserica răsculaţilor

Pentru prima dată în istorie, în rândul Bisericii Ortodoxe Române s-a petrecut o schismă. Nemulţumiţi de abuzurile petrecute sub tutela Patriarhiei Române un grup de preoţi au plecat şi şi-au făcut o biserică paralelă. Ulterior au afiliat-o Patriarhiei Ortodoxe din Ucraina. Preotul Claudiu Vasilache si-a făcut o asociaţie religioasă şi a început construcţia unei mici biserici într-un sat de lângă Roman, Secuienii Noi, cu doar câteva zeci de familii. Apoi, pentru că în România BOR avea monopol, a căutat în alte ţări ortodoxe pe cineva care să îl ia şi pe el sub tutelă. Aşa a ajuns la Cernăuţi, în Ucraina, la Biserica Adevărat Ortodoxe a Kievului şi a Întregii Rusii. A primit aprobarea de a face în România un vicariat, devenind vicarul Mitropoliei Cernăuţilor şi Bucovinei de Nord pentru România. Imediat au venit la el preoţi sătui de abuzurile Bisericii Ortodoxe Române, dornici să slujească la el.

Cum ajung românii să aibă cel mai scump gaz din UE

Scăderea cotaţiilor petrolului şi, implicit, a preţului internaţional al gazelor naturale dă bătăi de cap Guvernului Cioloş. Pentru a mai câştiga câteva sute de milioane de euro până la sfârşitul anului, el ar trebui să scumpească gazele pentru consumatorii casnici. Dar socoteala din buget nu prea se potriveşte cu cea din piaţă unde preţul gazelor pe pieţele internaţionale a ajuns la nivelul celor din producţie internă şi continuă să scadă. Preţul reglementat la gazelor naturale va înregistra de la 1 iulie o creştere de 10% în condiţiile în care Executivul va refuza să renunţe la calendarul de liberalizare agreat cu finanţatorii internaţionali ai României (FMI, BM şi CE) în 2013. În aceste condiţii, preţul reglementat, care are ca principal destinatar consumatorul casnic, ar urma să ajungă mai mare decât preţul de pe piaţa liberă.

România policentrică, moştenirea lui Dâncu pentru nimeni

Ministerul Dezvoltării Regionale a lansat în dezbatere publică proiectul de lege privind Strategia de Dezvoltare Teritorială a României - "România policentrică 2035", un document care fixează obiectivele prioritare pentru următorii 20 de ani. Ca şi alte strategii care au murit înainte de a fi aplicate pentru că nu au prevăzut paşi concreţi şi fondurile necesare, şi aceasta pare mai degrabă o înşiruire de bune intenţii, condimentată cu greşeli gramaticale.

NATIONAL

Soc: DNA, unită cu DIICOT-ul!

Intr- un context tot mai tensionat, până si iniţiaţii sistemului au rămas şocaţi de vehicularea informaţiei cu privire la o mişcare menită să mute decisiv pe tabla de şah a Justiţiei. Este vorba despre un plan surprinzător, care prevede nici mai mult nici mai puţin decât unirea Direcţiei Naţionale Anticorupţie cu Direcţia de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism. Adică DIICOT-ul ar urma sa fie alipit DNA-ului, creându-se astfel o mega-structură a cărei forţă va fi copleşitoare in combaterea unor infracţiuni considerate deja atentate la siguranţa naţională precum corupţia, evaziunea fiscala si terorismul. Cel puţin aşa speră promotorii acestui plan, in timp ce "reacţionarii" deja acuză că astfel nu se va obţine decât neutralizarea DIICOT-ului.

Palatul Telefoanelor a ajuns pe OLX.ro

Palatul Telefoanelor din Bucureşti, anunţat in urma cu 2 ani ca fiind scos la vânzare de Telekom (fosta Romtelecom), a fost ofertat, împreună cu alte doua clădiri adiacente, pe portalul OLX.ro, cel mai mare site local de anunţuri. Palatul, inclus pe lista monumentelor istorice, a fost propus la vânzare pe OLX.ro inclusiv la finele lunii mai, intr-un pachet de 3 proprietăţi imobiliare incluzând clădirea de birouri denumita "Tandem" si parcarea aferenta, ambele in spatele Palatului Telefoanelor, pe strada Matei Millo. Preţul cerut pentru acest pachet a fost de 21,6 milioane euro, din care 10,9 milioane euro au fost ceruţi pentru clădirea "Tandem". Anunţul a apărut in condiţiile in care ANCOM anunţase de anul trecut că ar plăti 70 milioane de lei (15,7 milioane de euro) pentru Palatului Telefoanelor, care ar deveni sediu central al Autorităţii.

Cum măsluia Infantino tragerile la sorti pentru cupele europene

Scos din fotbal de agenţii FBI, elveţianul Sepp Blatter s-a pus pe făcut dezvăluiri. Fostul preşedinte al FIFA arunca UEFA intr-un nou scandal, cel al tragerilor la sorti pentru cupele europene, trucate cu o tehnica despre care presa a tot scris in ultimii ani. Intr-un interviu acordat cotidianului argentinian La Nacion, elveţianul a descris procedeul bilelor răcite in frigider cu câteva ceasuri înainte de startul tragerii la sorti: "Eu nu m-am atins de bile, aşa cum au făcut alţii. Sigur, ele pot fi însemnate, adică pot fi calde sau reci. Niciodată la FIFA, dar eu am fost martor la o tragere la sorti la nivel european in care s-a întâmplat aşa ceva. Cum? E simplu. Bilele sunt lăsate in frigider pana cu câteva minute înainte de tragerea la sorti. Le poţi compara prin atingere si poţi determina astfel dacă sunt calde sau reci".

PUTEREA

An dezastruos pentru producţia de miere. Apicultorii, în pragul falimentului

Apicultorii români au ajuns în pragul falimentului, temperaturile mai scăzute din acest şi lipsa de interes a autorităţilor faţă de problemele lor agravând o situaţie şi aşa dezastruoasă. Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, a declarat pentru ziarul PUTEREA că apicultorii au fost nevoiţi în ultimele săptămâni să cumpere cantităţi suplimentare de zahăr şi siropuri pentru a asigura hrana albinelor, care nu au mai putut culege polen din cauza vremii nefavorabile. În plus, producţia de miere este în scădere, în luna martie fiind realizată foarte puţină miere de rapiţă, salcâm şi tei, singura speranţă pentru o creştere de producţie fiind floarea soarelui.

Firicel din Las Fierbinţi îşi dă casa în plată înapoi băncii

Actorul care îl interpretează pe Firicel din celebrul serial românesc Las Fierbinţi, Cuzin Toma, a anunţat că a ales să-şi dea garsoniera prin legea dării în plată, scrie Mediafax. Cuzin Toma a contractat un credit de 80.000 de franci elveţieni în 2007 (la cursul de atunci 168.000 de lei) pentru a-şi achiziţiona o garsonieră. După nouă ani de plată a ratelor, susţine actorul, trebuie să plătească băncii aproximativ 90.000 de franci elveţieni (în prezent 366.000 de lei), plus dobânzi şi comisioane. "Pare un paradox, nu? Garsoniera nu mai valorează nici jumătate din această sumă", spune actorul. "Acum mă întreb ce ar trebui să răspund dacă banca îmi va trimite o somaţie cu "Ba', eşti nebun?!"... cred că sigur voi spune "Ba, eşti proastă?!"..., o parafrazare la unul dintre celebrele dialoguri din serialul Las Fierbinţi.

ROMANIA LIBERA

Riscurile dezintegrării UE

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, a estimat că un Brexit poate însemna sfârşitul civilizaţiei politice occidentale, ar încuraja toate forţele anti-UE din Europa, dar şi "inamicii externi care vor deschide sticla de şampanie". Marea Britanie va fi prima ţară din UE în care populaţia va vota, la referendumul din 23 iunie, în favoarea sau contra rămânerii în Uniune (Brexit). Cu două săptămâni înaintea acestui vot crucial, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a acordat un interviu principalului ziar din German, Bild. Oficialul european a evocat temerile legate de o eventuală ieşire a Marii Britanii din UE în urma referendumului, decizie "care poate însemna debutul procesului distrugerii nu numai a UE, dar şi a civilizaţiei politice occidentale". Şi a subliniat că tăierea relaţiilor cu blocul celor 28 de ţări membre ar fi un revers pentru Marea Britanie din punct de vedere economic, dar mai ales geopolitic.

Dobânzile la Programul Prima Casă vor creşte

Mai multe surse experte din piaţă au declarat "României libere" că relativa stare de bine actuală a celor care fac parte din Programul de creditare "Prima Casă", subvenţionat de stat, se va evapora treptat, pe măsură ce va apăea inflaţia. În general, este previzibilă o creştere a dobânzilor la credite. Există câţiva factori de input care ar duce la creşterea acestor dobânzi. Aceştia sunt situaţia inflaţiei, politica Băncii Centrale şi situaţia de pe pieţele financiare externe europene, a explicat "României libere" analistul financiar Aurelian Dochia. "Nu este nici o îndoială că indicele preţurilor pentru populaţie creşte. Probabil că datele pe care le avem de la Statistică prezintă acum punctul cel mai scăzut din an al acestui indicator. De aici încolo, până la sfârşitul anului, întrucât intervine şi efectul de bază faţă de anul trecut, vom asista la o creştere", susţine Dochia.

ZIARUL FINANCIAR

Firmele din auto au nevoie de sute de oameni, pe care îi aduc din alte zone

Unu din trei angajaţi din topul celor mai mari 100 de angajatori din economie lucrează pentru o companie din industria auto, arată o analiză ZF pe baza informaţiilor din Revisal, softul Inspecţiei Muncii care numără salariaţii din economie. Astfel, circa 144.000 de angajaţi din 36 de companii aflate în top 100 angajatori din economie reprezintă 35% din efectivul total de angajaţi din totalul celor 100 de companii, iar efectivele de personal din această industrie vor creşte. "Majoritatea companiilor auto din vestul ţării au nevoie acută de oameni, la nivel de sute de noi angajaţi, dar nu îi găsesc, cel puţin în zona noastră. Cred că numărul de angajaţi din această industrie va continua să crească până la un anumit punct, după care se va opri, nu din cauză că nu mai avem nevoie, ci pentru că nu mai avem resurse. Emigrarea masivă a oamenilor se simte", a spus directorul de resurse umane al unei companii de componente auto din vestul ţării cu câteva mii de angajaţi care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Românii au cheltuit cu cardul în străinătate de două ori mai mult decât străinii pe plan local

Deţinătorii de carduri emise de băncile locale au efectuat în primele trei luni ale acestui an plăţi la comercianţii din străinătate în valoare de 1,4 miliarde de lei (317 mil. euro), în creştere cu 22% faţă de aceeaşi lună din 2015. Pe de altă parte, plăţile efectuate de străini cu cardul la comercianţii din România sunt de peste două ori mai mici. La finalul lunii martie acestea cumulau 640 de milioane de lei (144 mil. euro), în creştere cu 27% faţă de acelaşi interval al anului trecut, potrivit datelor BNR. "Comportamentul românilor faţă de utilizarea cardurilor se schimbă complet când călătoresc în străinătate - aceştia folosesc cardurile mai des la comercianţi decât pentru retrageri de numerar. Pe plan local, doar puţin peste 20% din valoarea tranzacţiilor cu cardul este reprezentată de plăţi la comercianţi, restul fiind tranzacţii la ATM", a declarat Cătălin Creţu, director general pentru România, Croaţia, Malta şi Slovenia, Visa Europe.

Dispută la vârf: cât de sustenabilă este creşterea economică actuală

Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial: Calitatea creşterii economice lasă de dorit, se bazează pe consum şi pe dezechilibre bugetare. Anca Dragu, ministrul finanţelor: Creşterea este sustenabilă. România are în acest moment cea mai mare creştere economică din Europa, 4,3% în T1, dar calitatea ei este pusă la îndoială având în vedere că se bazează cel mai mult pe consum - aproape 20% în primele pa­tru luni din an - şi mai puţin pe investiţii sau producţie. Creşterea consumului a mărit deficitul comercial (importurile au un ritm de creştere dublu faţă de exporturi), iar bugetul statului cel mai sigur va intra sub alertă în a doua parte a anului, cu un deficit care se va apropia de 3% din PIB. Într-o poziţie surprinzător de critică, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial pe probleme economice, a adus în discuţie calitatea creşterii economice actuale. România trebuie să aibă un alt model de creştere economică, sustenabilă, care să nu se bazeze pe deficite, a menţionat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb