REVISTA PRESEI 15.08.2013

Willy Homner
Revista Presei / 15 august 2013

ADEVARUL

Hotărârea de privatizare a CFR Marfă s-a publicat în Monitorul Oficial, Gruia Stoica mai are două luni să aducă banii

Hotărârea de Guvern pentru aprobarea condiţiilor de privatizare a CFR Marfă prin vânzarea a 51% din acţiuni către SC Grup Feroviar Român a fost publicată, miercuri seară, în Monitorul Oficial, finalizarea vânzării urmând a se realiza în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a HG. Marţi, premierul Victor Ponta declara, într-o emisiune la România TV, că Hotărârea de Guvern privind aprobarea privatizării CFR Marfă se va publica probabil miercuri în Monitorul Oficial, iar termenul de finalizare a procesului de privatizare este de 60 de zile de la publicarea hotărârii. Guvernul a aprobat hotărârea în şedinţa din 24 iulie. Preşedintele Traian Băsescu a declarat în 5 august că Guvernul ar trebui să desfăşoare toate demersurile pentru a nu bloca privatizarea CFR Marfă, respectiv să publice în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern privind compania feroviară şi să nu pună statul în situaţia de a plăti despăgubiri.

Cum să furi de la stat 50 de milioane de euro? Un business cu asigurări de viaţă, cu nume grele de la BCR AV şi sute de oameni de afaceri

O inginerie financiară cu poliţe de asigurare pusă la punct de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă a fost folosită de sute de firme din ţară pentru a le plăti salariile angajaţilor fentând, ani la rând, contribuţiile la stat. Prejudiciul la buget: 50 de milioane de euro O reţea bine pusă la punct şi coordonată, din 2009 şi până luna trecută, de angajaţi ai BCR Asigurări de Viaţă (BCR AV) a dus la blocarea conturilor a 189 de firme din 24 de judeţe. În dosarul deschis, în iulie, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Mureş, au fost puşi sub acuzare mai mulţi angajaţi ai BCR AV, dar şi oameni de afaceri, pentru evaziune fiscală şi aderare la grup infracţional organizat. Prejudiciul adus statului, spun anchetatorii, se ridică la 30 - 50 de milioane de euro. Conform procurorilor, reţeaua a fost înfiinţată şi coordonată, din 2009, de Violeta Diana Sevciuc, director general de vânzări şi director adjunct al BCR Asigurări de Viaţă Vienna Insurance Group SA.

Tender îşi extinde afacerile cu prospecţiuni în Singapore

Compania Prospecţiuni Bucureşti (PRSN), controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, vrea să deschidă o subsidiară în Singapore, după decizii similare de extindere în Serbia, Mauritius şi Senegal. Deschiderea subsidiarei din Singapore urmează să fie dezbătută de acţionari într-o AGA programată pentru 20 septembrie, potrivit unui convocator transmis, miercuri, pieţei Rasdaq a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Acţionarii au aprobat, la începutul lunii iulie, deschiderea unei subsidiare în Serbia. Decizii similare au vizat extinderea în Mauritius (septembrie 2012) şi Sengal (2010). La finele anului trecut, compania avea operaţiuni în Europa de Sud, Asia Centrală, Africa de Nord şi Africa de Vest, furnizând servicii de achiziţii de date seismice, procesare, interpretare şi alte servicii geologice şi geofizice, se arată în raportul anual. Compania are şi o filială înregistrată în Maroc, Prospect Geoservices.

Transelectrica în primul semestru: profit de cinci ori mai mare din afaceri cu 24% mai mici decât în prima jumătate a lui 2012

Transelectrica (TEL) a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 1,097 miliade de lei (250 de milioane de euro), în scădere cu 24% faţă de perioada similară a anului trecut, însă profitul a urcat de cinci ori, la 102,7 milioane de lei (23,3 milioane de euro). În prima jumătate a anului trecut, compania a consemnat o cifră de afaceri de 1,438 miliarde de lei şi un profit de 20,4 milioane de lei. Veniturile au scăzut cu 21% în primul semestru din acest an, la 1,168 miliarde de lei (266,1 milioane de euro), iar cheltuielile au coborât cu 28%, la 1,045 miliarde de lei (238 milioane de euro), potrivit informaţiilor transmise, miercuri, Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Creşterea economică a României s-a întors în marja de eroare: 0,3%

Produsul Intern Brut (PIB) a urcat în trimestrul al doilea, faţă de precedentele trei luni, cu 0,3%, adică în marja de eroare pe care şi-o asumă, de regulă, statisticienii şi realizatorii de sondaje. În prima jumătate a acestui an, creşterea economică s-a plasat la 1,7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, estimează Institutul Naţional de Statistică (INS). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, economia a crescut cu 1,3% pe seria brută şi cu 1,2% pe seria ajustată sezonier, arată INS. În primul semestru din acest an, economia a fost susţinută de creşterile de circa 6% înregistrate în primul semestru de exporturi şi de producţia industrială. Ritmul de creştere a fost însă limitat de stagnarea consumului intern, dar şi de lipsa lucrărilor de infrastructură şi de scăderea investiţiilor - cele străine, cât şi cele realizate de către stat.

Claudiu Doltu, fost secretar de stat la Finanţe, va reprezenta din nou România la Banca Mondială

Claudiu Doltu, fost secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice, va fi numit noul reprezentat al României la Banca Mondială, după ce Ştefan Nanu, actualul reprezentant la Washington, îşi va relua de la începutul lunii viitoare postul de director general al Trezoreriei statului. Claudiu Doltu a fost eliberat în iulie din funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor Publice, Guvernul acceptând cererea pe care acesta a înaintat-o pe data de 10 iunie. Doltu a fost numit anul trecut, în luna mai, secretar de stat la Finanţe, de premierul Victor Ponta, luându-i locul lui Dragoş Doroş, care ocupase respectiva funcţie în timpul mandatului lui Mihai Răzvan Ungureanu. Claudiu Doltu a mai lucrat ca secretar de stat la Finanţe în Guvernul Tăriceanu, în timpul mandatului de ministru al lui Sebastian Vlădescu. De asemenea, în perioada 2006-2009, el a fost reprezentantul României la Banca Mondială. Iar între anii 2000 şi 2003, a fost consilier al guvernatorului Băncii Naţionale a României.

CURENTUL

Oamenii lui Felix de la APIA cereau şpaga "la negru"

Numele unui fost secretat de stat in Ministerul Agriculturii, Gheorghe Albu, al directorului APIA, Dorel Benu, si al directorului Camerei de Comert Constanta, Ion Danut Juganaru, apar in dosarul de coruptie al membrilor PC Aurel Pana si George Voinea, potrivit ordonantei de punere sub acuzare, relateaza Mediafax. Procurorii noteaza ca, in 16 mai, Voinea s-a prezentat la sediul societatii Argus, in baza unei recomandari din partea lui Juganaru si a lui Albu, si i-a pretins directorului Ioan Pauna un comision de 15 -20% din valoarea contractului, respectiv circa 2,5 milioane de euro pentru cele patru loturi (valoarea contractelor pe cele patru loturi fiind de aproximativ 16 milioane de euro), pentru a-i asigura adjudecarea licitatiei organizata de APIA in cadrul programului PEAD 2013. In 7 iunie, arata procurorii, Voinea s-a intalnit cu Pauna in Bucuresti, la Hotel Intercontinental, unde a reiterat solicitarea de a i se plati un comision de "zece la suta, pe hartie, albi". Voinea, noteaza procurorii, a cerut ca foloasele pretinse sa fie date "dupa ce este desemnat castigator, pana la semnare" si ca "ideal ar fi la negru".

15 miniştri l-au ignorat pe Ponta şi nu s-au întors din concediu

Prima şedinţa săptămânală a Executivului după zece zile de vacanţă guvernamentală s-a desfăşurat în absenţa a cincisprezece miniştri, iar la începutul reuniunii premierul Victor Ponta le-a spus celor prezenţi că programul care urmează este foarte simplu: "Noi cu pâinea, domnul preşedinte, cu circul". Având în vedere că absentau 15 miniştrii am putea spune că guvernul se ocupă cu odihna şi distracţia , iar românii suportă creşterea taxelor şi impozitelor. Liviu Dragnea, Liviu Voinea, Varujan Vosganian, Constantin Niţă, Mihnea Costoiu, Dan Şova, Eugen Nicolăescu, Mariana Câmpeanu, Doina Pană, Nicolae Bănicioiu, Mihai Voicu, Maria Grapini, Cristian David, Lucia Varga şi Titus Corlăţean lipsesc de la prima reuniune a Guvernului ţinută, miercuri, după vacanţă. Miniştrii absenţi sunt înlocuiţi de secretari de stat.

Cazanciuc: Anularea pensiei speciale a magistraţilor condamnaţi pentru corupţie, discutată la CSM

Legea prin care se va anula pensia specială a magistraţilor condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie va fi discutată în şedinţa de săptămâna viitoare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a anunţat miercuri, în şedinţa Guvernului, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc. Cazanciuc a făcut această precizare după ce premierul i-a solicitat să trimită proiectul de lege la Parlament, până la 1 septembrie. "Domnu' ministru, legea cu magistraţii care au fost condamnaţi pentru fapte de serviciu să-şi piardă pensia specială, vă rog s-o puneţi pe masa Parlamentului la 1 septembrie. O discutaţi şi cu CSM. CSM lucrează, nu?", i-a spus premierul lui Robert Cazanciuc. Ministrul Justiţiei i-a spus lui Ponta că proiectul acestei legi este convenit cu CSM şi va fi luat în discuţie în şedinţa de săptămâna viitoare a consiliului.

CURIERUL NATIONAL

Fiscul rambursează în august TVA de 1,27 miliarde lei

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) rambursează în august TVA în valoare de 1,272 miliarde lei pentru deconturile cu opţiune de rambursare existente la 5 august 2013, a anunţat ieri instituţia, citată de Mediafax. Deconturile cu compensare şi restituire totalizează 1,231 miliarde lei, din care se compensează suma de 43,22 milioane lei şi se restituie 1,188 miliarde lei, se arată într-un comunicat al ANAF. Totodată, deconturile cu compensare integrală totalizează 40,76 milioane lei. În cazul compensărilor totale sau parţiale se soluţionează toate deconturile pentru care s-a emis decizia de rambursare, iar în cazul sumelor de restituit plata se efectuează în două tranşe, respectiv 442,8 milioane lei la 9 august şi 745,93 milioane lei la 29 august.

Bătălia pentru gaze între Nicosia şi Ankara inflamează atmosfera în zonă

Descoperirea unui zăcământ de gaze naturale în apele teritoriale cipriote, evaluat la aproximativ 600 miliarde de euro, tensionează situaţia politică şi diplomatică în regiune, între Cipru şi Turcia, care ocupă nordul insulei, dar şi cu Rusia şi Israel, foarte interesate de împărţirea acestei bogaţii. "Aphrodita" tulbură apele în Levant. Dar cea care, aşa cum ştim din îndepărtată istorie, suscită fantasme, nu este celebra zeiţă greacă, ci un vast câmp bogat în gaze naturale, botezat cu acelaşi nume, Aphrodita, situat la circa 100 kilometri de coastele cipriote. Această "comoară" a fost descoperită în 2011 şi a apărut ca un licăr de speranţă pentru cei 800.000 de locuitori ai insulei, loviţi de teribila criză financiară.

Fostul vicepreşedinte al CSA, Tudor Baltă, acuzat de ANI de conflict de interese

Agenţia Naţională de Integritate a cerut ieri Parchetului Curţii de Apel Constanţa să îl cerceteze pe fostul vicepreşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) Tudor Baltă, pentru conflict de interese, întrucât a participat la şedinţa în care s-a aprobat funcţionarea unei societăţi în care este acţionar. Potrivit Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Tudor Baltă a participat, în calitate de vicepreşedinte al CSA, la şedinţa Consiliului din 3 august 2010, în cadrul căreia s-a aprobat cererea Companiei de Asigurări Reasigurări Exim (CARE) România SA de obţinere a autorizaţiei de funcţionare ca societate de asigurare, în condiţiile în care deţine 30.000 de acţiuni la această firmă. Tudor Baltă a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în perioada 28 iunie 2006 - 29 aprilie 2013, a precizat ANI, într-un comunicat.

Merkel se teme de creşterea taxelor pentru economia Germaniei

Creşterea taxelor ar fi "otravă" pentru economia Germaniei, a declarat cancelarul german Angela Merkel, în contextul campaniei pentru alegerile parlamentare programate în luna septembrie, transmite Bloomberg. Merkel a reluat după o vacanţă de două săptămâni campania propriei formaţiuni, CDU, respingând acuzaţiile că are o abordare excesiv de precaută. Cancelarul a invocat divergenţe de opinie "foarte clare" cu opoziţia social-democrată în privinţa taxelor. Peer Steinbrueck, candidatul desemnat de social-democraţi (SPD) pentru postul de cancelar în eventualitatea în care partidul va forma guvernul, a promis că va majora taxele.

Economiile Germaniei şi Franţei au depăşit aşteptările analiştilor în T2

Economiile Germaniei şi Franţei, cele mai mari din zona euro, au înregistrat în trimestrul al doilea creşteri mai mari decât anticipau analiştii, susţinând astfel aşteptările pentru o revenire a activităţii economice în uniunea monetară, potrivit Bloomberg. PIB-ul Franţei a urcat cu 0,5% în perioada aprilie-iunie, după ce a consemnat contracţie în primele trei luni ale anului. Evoluţia din trimestrul al doilea este cea mai bună de la prelaurea postului de preşedinte de către Francois Hollande în mai anul trecut. Analiştii consultaţi de Bloomberg anticipau o creştere de 0,2%. A doua mare economie a zonei euro a avut ultima dată o creştere mai puternică în primul trimestru din 2011, când PIB a avansat cu 1,1%, notează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

Ovidiu Silaghi este chemat miercuri 21 august la DNA. Îl va mai numi Ponta la Transporturi?

Liberalul propus pentru Ministerul Transporturilor este un client vechi al DNA şi partener de învârteli financiare al lui Relu Fenechiu. Ministrul propus de PNL pentru Transporturi, Ovidiu Silaghi, va fi chemat săptămâna viitoare, pe 21 august, la DNA. Informaţia este prezentată în exclusivitate de "Evenimentul Zilei". Motivele nu sunt deocamdată cunoscute, însă drumurile la DNA nu reprezintă o noutate pentru Silaghi. El are numeroase antecedente în acest sens, multe survenite şi în urma relaţiilor de afaceri cu fostul ministru de la Transporturi, Relu Fenechiu.

Victor Ponta nu este în stare să guverneze fără Traian Băsescu

Deşi premierul susţine că are un Guvern independent, acesta încearcă să arunce în cârca preşedintelui Traian Băsescu orice decizie majoră. Premierul Victor Ponta nu ia nicio decizie majoră fără să încerce să-l implice pe preşedintele Traian Băsescu, pentru a putea, ulterior, să nu-şi asume răspunderea dacă lucrurile ies prost. După ce a încercat să arunce privatizarea CFR Marfă în curtea CSAT, premierul a identificat noi teme în care încearcă să paseze răspunderea preşedintelui. Înainte să plece în vacanţă la Miami, premierul Victor Ponta a pasat răspunderea privatizării CFR Marfă preşedintelui Traian Băsescu, pretinzând că este nevoie de acordul CSAT. Deşi, reunit în lipsa sa, CSAT a anunţat că nu are de ce să se mai pronunţe o dată pe acest subiect, care este răspunderea Guvernului, la întoarcerea în ţară, premierul a încercat să prezinte acest răspuns al CSAT drept un acord dat de Băsescu pe tema privatizării.

Verdict The Guardian: Ponta, alături de Orban şi Putin, printre dictatorii Europei de Est

O nouă generaţie de autocraţi se ridică în Europa Răsăriteană, punând la încercare tinerele democraţii din fostul spaţiu de influenţă sovietică. Printre aceştia, ziarul britanic The Guardian îl enumeră, într-un articol consacrat în bună măsură şefului executivului de la Budapesta, Viktor Orban, şi pe premierul român Victor Ponta, acestuia din urmă descriindu-i caracteristicile de autocrat astfel: "În România, anul trecut, premierul Victor Ponta a încercat ceea ce a fost în largă măsură considerată a fi o lovitură de stat constituţională eşuată cu scopul de a-şi înlătura rivalul politic şi duşmanul, preşedintele Traian Băsescu. A dat greş" scrie publicaţia citată. Exemplul României este dat într-o înşiruire de turbulenţe politice generate în estul Europei de protagonişti precum Viktor Orban, Miloş Zeman, noul preşedinte ceh, Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, şi, în afara spaţiului geografic menţionat, Recep Tayyip Erdogan, premierul turc.

JURNALUL NATIONAL

Ponta: De Ziua Marinei Militare, marinarilor pe care nu i-a vândut domnul preşedinte le transmit felicitări

Premierul Victor Ponta a anunţat, miercuri, că Executivul va adopta o Hotărâre prin care ziua de vineri (16 august) va fi liberă. "O să adoptăm astăzi Hotărârea de Guvern ca vineri să fie zi liberă, care, sigur, se va recupera într-una din sâmbetele următoare. Faptul că oamenii sărbătoresc mâine Sfânta Maria este totuşi o sărbătoare foarte mare nu doar pentru ortodocşi, ci şi pentru catolici, este Ziua Marinei Militare", a spus Ponta, în debutul şedinţei de Guvern. El le-a transmis urări tuturor marinarilor cu ocazia Zilei Marinei. "E ziua Marinei Militare şi vreau să transmit de pe acum toate urările tuturor marinarilor, nu doar marinarilor militari. Domnul ministru Stroe m-a pregătit. Marina Civilă a mai rămas ceva, că s-a ocupat omu' ca să nu mai avem Marină Civilă, dar marinari mai avem. Pe ăia nu i-a vândut. Marinarilor pe care nu i-a vândut domnul preşedinte încă le transmitem şi le transmit ca ministru al Transporturilor...", a spus premierul Ponta.

Ponta: "După reducerea TVA la pâine, să vedem şi angajamentele producătorilor de a scădea preţurile"

Angajamentele producătorilor de a scădea preţurile, odată cu diminuarea TVA la pâine, sper să le vedem şi în realitate, a declarat, miercuri, în deschiderea şedinţei săptămânale de Guvern, premierul Victor Ponta. 'La Agricultură, domnule ministru /Daniel Constantin, n.r./, aveţi rezultate extraordinare. Acum, sigur, că producătorii se plâng că au scăzut preţul. E într-un fel normal să scadă pentru că producţia e cu 50% mai mare decât anul trecut. Vreau să faceţi, însă, atât cât ne permite legea, că la preţuri n-avem voie să umblăm, să vedeţi, împreună cu celelalte autorităţi ale statului, dacă este vorba de nereguli sau de un anumit tip de politică. Dacă putem să facem ceva, facem cu mare drag. Ceea ce s-au angajat producătorii, apropo de scăderea preţurilor, că scădem TVA la pâine, poate îl vedem şi în realitate', a spus şeful Executivului.

NATIONAL

Demonstratie de forta in fata Budapestei: Rezervistii din toate armele, mobilizare fara precedent !

In ciuda caniculei, politistii de proximitate alearga cat e ziua de lunga, batand la usile a zeci de mii de romani. Dar nu pentru ca infractionalitatea ar fi explodat brusc, ci doar pentru ca trebuie, de urgenta, sa inmaneze ordine de mobilizare unui numar impresionant de rezervisti. Iar graba cu care are loc aceasta actiune fara precedent se vrea, dupa cum sustin sursele noastre, o demonstratie de forta a autoritatilor de la Bucuresti fata de Budapesta. Operatiunea a primit unda verde si de la Bruxelles, unde aroganta manifestata tot mai fatis de catre premierul ungar Viktor Orban este inghitita din ce in ce mai greu de catre inaltii comisari europeni.

USL o ia la vale. Desi ramane preferata romanilor in sondaje, Uniunea Social-Liberala scade in sondaje.

Sondajul efectuat luna trecuta, intre 12 si 21 iunie, de Inscop Research, arata ca, din martie pana acum, USL a pierdut trei procente: 57,1 fata de 60,1. Daca trendul descendent este normal pentru o alianta aflata la guvernare, scaderea PDL-ului (cotat, in iulie, la 15,1 procente spre deosebire de scorul de 15,6 inregistrat in lunile mai-iunie) nu poate fi pusa decat pe incapacitatea opozitiei de a se organiza si a deveni o voce puternica si credibila. Sondajul Inscop a masurat si intentiile de vot in cazul alegerilor europarlamentare. Conform rezultatelor, scrutinul va fi dominat de alianta de stanga PSD - UNPR, creditata cu 38,8 procente, in timp ce alianta PNL - PC poate spera doar la 19,3%. Inclus pentru prima data in oferta politica, Partidul Miscarea Populara (formatiune nenascuta inca, dar intens vehiculata mediatic) ar obtine si el 5,6% la europarlamentarele din 2014.

PUTEREA

Visul "digital" al lui Pricopie, îngropat - nici un leu pentru noile manuale

Editurile îi dau lovitura de graţie ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. După ce şeful învăţământului a ieşit extrem de şifonat în urma scandalurilor iscate de organizarea examenelor naţionale şi a concursului de admitere în Universitatea de Medicină şi Farmacie UMF "Carol Davila" Bucureşti, introducerea noilor manuale şcolare, inclusiv în format digital, era ultimul as din mâneca lui Pricopie pentru a-şi salva mandatul la conducerea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN). Pricopie a anunţat acum câteva săptămâni că, din toamnă sau cel târziu de la începutul anului viitor, elevii din clasa I vor avea la dispoziţie noile manuale.

ROMANIA LIBERA

Adevărata miză a tăierii finanţărilor străine pentru ONG-uri

Deputatul PSD Bogdan Diaconu a propus interzicerea finanţării din străinătate a ONG-urilor care se implică în politică. Propunerea a provocat deja controverse pentru că, dacă ar fi aprobată, ar lăsa autorităţilor o marjă largă de acţiune în selectarea fundaţiilor care nu primesc bani din străinătate. Propunerea legislativă prevede că acceptarea donaţiilor din partea altor state ori a organizaţiilor din străinătate, precum şi din partea persoanelor fizice sau juridice străine este interzisă pentru ONG-uri, alte entităţi non-profit sau persoane fizice care desfăşoară activităţi politice sau sprijină partidele în mod direct sau indirect. De asemenea, acceptarea donaţiilor din străinătate este interzisă şi în cazul în care membrii din conducerea ONG sau a altor entităţi non-profit fac parte din conducerea partidelor.

Haos şi sânge la Cairo

Evenimentele de miercuri din Egipt şi Israel nu sunt încurajatoare pentru pacea într-o regiune afectată deja de violenţele sângeroase din Siria. Îngheţate de peste trei ani, negocierile de pace israelo-palestiniene sunt ameninţate de noile proiecte de colonizare ale statului evreu. În Egipt, forţele de securitate au dispersat două pieţe unde se adunau de mai mult timp partizanii preşedintelui islamist demis, Morsi, operaţiune violentă, soldată cu un număr incert de morţi. Situaţia din Cairo era, ieri, extrem de tensionată, după asaltul din cursul dimineţii al forţelor de securitate pentru a dispersa două campusuri ale partizanilor lui Mohamed Morsi, şi diverşi martori menţionau zeci de victime, în timp ce Frăţia Musulmană evoca sute de morţi.

ZIARUL FINANCIAR

O creştere economică fără cash şi cu un mediu de business care trăieşte de la o leafă la alta

Doar şi faptul că cifrele evoluţiei economiei la nivel macro sunt cu plus în faţă ar trebui să fie un bun prilej pentru mediul de business să comande o şampanie. Avem creştere economică, dar unde se vede? Fiecare om de afaceri îşi întreabă de câteva ori pe zi contabila ce bani au intrat în cont ca să vadă dacă vreun client i-a mai plătit o factură pentru ca el, la rândul lui, să plătească mai departe. Dacă cineva îţi plăteşte la 120 de zile şi eşti sigur că îţi plăteşte "îi dai tu de băut". Termenele de plată a facturilor depăşesc cu mult 120 de zile, iar încasarea unor bani chiar după 365 de zile, adică după un an, nu mai este ceva ieşit din comun. Blocajul financiar şi întârzierile la plată, care arată mult mai bine cum merge economia în realitate, nu scad, ci dimpotrivă, asta în condiţiile în care creşterea economică din trimestrul doi a fost de 0,3% faţă de trimestrul întâi şi de 1,3% faţă de trimestrul doi din 2012.

Industria şi exporturile duc în spate creşterea, dar fără investiţii şi consum economia îşi va pierde suflul

Economia a marcat un nou trimestru pe plus, în T2, dar ritmul de creştere a încetinit, iar analiştii spun că, în ciuda rezultatelor, efectele nu se vor vedea pe piaţa muncii, iar consumul va bate pasul pe loc. "Consumul populaţiei a rămas la niveluri scăzute pe fondul creşterii şomajului, reducerii numărului de noi locuri de muncă create în medie în fiecare lună de sectorul privat şi al men­ţinerii creşterii reale a salariilor în apropiere de zero", spune Eugen Sinca, analistul-şef al BCR. Economia a crescut în primul semestru cu 1,7% faţă de primele şase luni din 2012, iar analişti văd acum posibil un avans al PIB de 2,5-3% în acest an, datorită producţiei agricole foarte bune şi continuării performanţei exporturilor. În T2 faţă de T1 creşterea a fost de 0,3%, iar faţă de T2 din 2012 plusul a fost de 1,3%, în scădere de la 2,2% în T1 din 2013 faţă de T1 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb