REVISTA PRESEI 15.08.2014

Willy Homner
Revista Presei / 15 august 2014

ADEVARUL

Băsescu avertizează că ne putem întoarce la criza din 2010: "Dacă se reduce CAS, România pierde acordul cu FMI şi Uniunea Europeană"

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat, într-o declaraţie de presă susţinută joi la Palatul Cotroceni, că "lui Ponta îi duduie economia în cap", că presupusa creştere economică invocată de premier nu există şi că, potrivit standardelor UE, economia României se află, de fapt, în recesiune tehnică. Băsescu a atras atenţia şi asupra consecinţelor intrării în vigoare a reducerii CAS. Deja economia a intrat în declin şi este un declin de două trimestre consecutive. Trimestrul I, care are o creştere negativă de 0,2% din PIB, şi trimestrul al doilea care are o scădere de un procent faţă de primul trimestru din 2014. Asta înseamnă că economia României a intrat în recesiune. Cauze sunt multe: proasta guvernare şi impresia că suntem guvernaţi pentru că premierul merge la televizor. În primul rând, cauza fundamentală este reducerea investiţiilor. Investiţiile au scăzut cu 22,5% faţă de primul semestru al anului trecut. O altă cauză este multitudinea de taxe introduse. Dar două dintre ele au lucrat contra economiei: taxa pe stâlp şi acciza suplimentară la carburanţi.

Ucraina: Luganskul a fost încercuit de armata ucraineană, se dau lupte grele la Doneţk, iar liderii separatişti demisionează pe capete

Armata ucraineană a înconjurat bastionul insurgent Lugansk prin preluarea controlului asupra şoselei care face legătura cu frontiera Rusiei, anunţă Andrei Lisenko, un purtător de cuvânt militar citat de AFP. La Doneţk se duc lupte grele cu separatiştii, chiar dacă "ministrul Apărării" autoproclamatei "Republici Doneţk", Igor Strelkov, şi-a anunţat demisia. "Pe 14 august, la ora 19:30 (19.30, ora României), convoiul cu ajutor umanitar care plecase din Harkov a ajuns în oraşul Starobelsk, în regiunea Lugansk. Ajutorul umanitar include alimente, apă, medicamente, precum şi alte produse de care au nevoie locuitorii din estul Ucrainei", anunţă Ministerul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă într-un comunicat, citat de agenţia Ukrinfor. De asemenea, ministerul informează că acest convoi este format din 26 de camioane, 18 dintre acestea fiind trimise de regiunea Harkov. Cel puţin 23 de vehicule blindate şi camioane militare ruseşti au trecut graniţa din Rusia în Ucraina, informează publicaţia "The Telegraph" care citează jurnalişti occidentali aflaţi la faşa locului.

Baronii celor mai sărace 10 judeţe din România

Şase baroni PSD, doi liberali, un progresist şi un lider UDMR se află în fruntea celor mai sărace judeţe din ţară. Printre aceştia sunt şi nume grele ca Marian Oprişan, Florin Ţurcanu, Culiţă Tărâţă şi Adrian Duicu. Judeţul Vaslui este pe primul loc în topul sărăciei, cu 14. 639 lei pe cap de locuitor. În comparaţie, judeţul Timiş are un PIB pe cap de locuitor de 47.669 lei, fiind pe primul loc la acest capitol după Bucureşti. De asemenea, Vasluiul este judeţul cu cei mai mulţi şomeri, rata fiind de 10. 43%. Dumitru Buzatu, preşedintele CJ Vaslui, sfidează aceste cifre. Judeţul Botoşani este la fel de bine prins în menghina sărăciei, cu un PIB pe cap de locuitor de numai 16.361 lei. Patria lui Eminescu este condusă, din 2012, de liberalul Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean, condamnat la închisoare cu suspendare pentru fals intelectual. Podiumul săracilor este completat de judeţul Teleorman, regiune ce se confundă, practic, cu vicepremierul Liviu Dragnea. Liviu Dragnea a condus judeţul nu mai puţin de 12 ani, fiind unul dintre cei mai longevivi baroni locali.

Sancţiunile occidentale au deja efect: gigantul petrolier Rosneft a cerut un ajutor de 41 de miliarde de dolari de la statul rus

Gigantul petrolier de stat Rosneft a cerut un ajutor guvernamental în valoare de 41,6 miliarde de dolari pentru a face faţă sancţiunilor occidentale, scrie ziarul rus Vedomosti, citat de Reuters. Planul ar fi ca un fond naţional suveran să cumpere obligaţiuni emise de către Rosneft, în contextul în care grupul petrolier rus a cumpărat anul trecut compania petrolieră TNK-BP contra a 54 de miliarde de dolari, iar acum are datorii totale de 44,5 miliarde de dolari. Potrivit Moody's, Rosneft trebuie să ramburseze datorii de 26 de miliarde de dolari până în 2015. SUA au inclus Rosneft pe lista companiilor sancţionate din cauza anexării Crimeei şi a sprijinului acordat rebelilor din estul Ucrainei. Mai exact, grupul rus nu mai poate obţine finanţări de la băncile americane sau de pe piaţa de capital din SUA, ceea ce a blocat efectul accesul Rosneft la credite.

CURENTUL

Falcă: Legea Educaţiei modificată de Ponta prin OUG, verificată de Comisia de la Veneţia

Preşedintele PDL Arad, Gheorghe Falcă, în acelaşi timp şi co-preşedinte al ACL Arad, a afirmat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că potrivit informaţiilor pe care le deţine, Comisia de la Veneţia va analiza 'cazul unic în istoria Europei' prin care mai mult de 90 dintre articolele Legii Educaţiei au fost modificate printr-o ordonanţă de urgenţă a Guvernului. El a menţionat că verificările Comisiei de la Veneţia vizează şi 'lipsa de reacţie' a Avocatului Poporului la solicitările primite privind sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la această ordonanţă de urgenţă.'Victor Ponta şi Guvernul PSD au intrat în istoria negativă a Europei, deoarece în nicio ţară de pe Bătrânul Continent nu mai există o ordonanţă de urgenţă care să modifice peste 90 dintre articolele unei legi', a afirmat Gheorghe Falcă, citat de Agerpres.

Vipie - de Tia Serbanescu

Caniculă mare, monşer. Singurii care suportă bine temperaturile ridicate sunt politicienii care sunt înfierbântaţi din oficiu. În Capitală unde aerul condiţionat nu funcţionează de mult micile ecrane s-au încins: aici se dau marile bătălii de fiecare zi. Premierul Ponta, spre exemplu, e atât de obsedat că nu scapă de "regimul Băsescu" încât îl vede peste tot. "Discursul lui Iohannis pare scris de Băsescu sau de oamenii lui" a declarat premierul care, obişnuit să semneze ce-au scris alţii, îl consideră pe dl. Iohannis băsist fiindcă susţine independenţa Justiţiei şi statul de drept. Normal. Ce-ar fi trebuit să spună Iohannis ca să-i pară original dlui Ponta? Să înjure DNA? Să-i ameninţe pe procurori cu puşcăria? Să anunţe graţierea infractorilor? Atunci discursul ar fi părut scris de Ponta şi dictat de D.D. din tomberonul său de fildeş. Din pricina căldurii excesive candidaţii expiră repede. Ruxandra Dragomir, domnişoara de onoare a dnei Udrea, a constatat că "notorietatea" candidatului PMP Cr. Diaconescu e slabă şi că nu reuşesc să-i adune semnături - despre care Elena Băsescu susţine că sunt "interzise" de dna Udrea pentru a-i lua locul.

CURIERUL NATIONAL

Programul Zilei Marinei Române

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită astăzi în garnizoanele Constanţa, Brăila, Bucureşti, Galaţi, Mangalia, Sulina, Timişoara şi Tulcea, după următorul program: CONSTANŢA - La sediul Comandamentului Flotei vor avea loc, de la ora 10.00, un ceremonial militar şi religios, sosirea Zeului Neptun, exerciţiul naval FNR 2014 şi parada navală; - În Portul Tomis se vor desfăşura, de la ora 13.00, jocuri marinăreşti, de la ora 19.00, concertul oferit de Asociaţia "Litoral - Delta Dunării, de la ora 20.15, ceremonialul de coborâre a pavilionului, geacului şi Marelui Pavoaz, de la ora 21.00, concertul trupei AMADEUS, iar de la ora 22.00, retragerea cu torţe pe itinerariul Comandamentul Flotei - Piaţa Ovidiu -Prefectura Constanţa. BRĂILA- Pe faleza Dunării se vor desfăşura, între orele 09.00 şi 13.00, exerciţiul FNR 14, sosirea Zeului Neptun, jocuri marinăreşti şi parada navală. BUCUREŞTI - În Parcul Herăstrău, zona debarcader, între orele 09.00 şi 12.00, vor avea loc un ceremonial militar şi religios, sosirea Zeului Neptun şi jocuri marinăreşti, iar de la ora 18.00, la foişor, un concert de fanfară.

INS raportează că economia a scăzut, Guvernul spune că o să crească

Produsul intern brut a scăzut în trimestrul al doilea cu 1% faţă de primul trimestru, iar creşterea anuală a coborât semnificativ atât la nivel trimestrial, de la 3,9% la 1,2%, cât şi semestrial, la 2,4% serie brută şi 2,6% serie ajustată sezonier, cu mult sub estimările autorităţilor, de 3,5% pe an. Potrivit Institutului Naţional de Statistică, după primele estimări, PIB în trimestrul II 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul I 2014 (date ajustate sezonier). Faţă de acelaşi trimestru din anul 2013, PIB a înregistrat o creştere cu 1,2% pe seria brută şi cu 1,4% pe seria ajustată sezonier. În semestrul I 2014, produsul intern brut a crescut, comparativ cu semestrul I 2013, cu 2,4%, pe seria brută şi cu 2,6% pe seria ajustată sezonier.

Îşi revine sudul Europei după criză?

Produsul Intern Brut (PIB) al Greciei s-a contractat cu 0,2% în al doilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, aceasta fiind cea mai mică scădere a economiei din trimestrul al treilea al anului 2008 până în prezent, potrivit Bloomberg. Aceasta reprezintă a 24-a contracţie, consecutiv, pentru economia elenă, dar semnele de redresare provin din faptul că declinul PIB-ului anunţat de Autoritatea pentru Statistică din Grecia este mai mic decât au anticipat analiştii. "Încă nu se poate estima dacă acest trend pozitiv pe care ne aflăm va fi suficient de puternic pentru a împinge Grecia înapoi pe creştere economică", a declarat Christian Schulz, economist la Berenger Bank Londra. Producţia industrială a scăzut, însă, cu 6,7% în luna iulie, ceea ce ponderează optimismul analiştilor privind o posibilă ieşire din recesiune a Greciei.

Dublare a profitului net pentru Transelectrica

Transelectrica (TEL) a înregistrat în primul semestru venituri din exploatare de 1,31 miliade lei (295,4 milioane euro), în creştere cu 18,4% faţă de 1,11 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, şi a consemnat un profit net de 2,2 ori mai mare, la 226,2 milioane lei. Compania a avut în primele şase luni ale anului trecut un profit net de 103 milioane lei. Veniturile companiei au fost impulsionate, printre altele, de avansul tarifelor de transport, potrivit unui comunicat al Transelectrica transmis Bursei de Valori Bucureşti.

Fondul Proprietatea vrea să se listeze la Londra până la începutul lui octombrie

Administratorul FP Franklin Templeton vizează intrarea pe piaţa londoneză prin intermediul unor certificate de depozit la sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie. "Este momentul ideal pentru listarea secundară", spune Marius Dan, Manager Relaţii cu Investitorii la Franklin Templeton Investments. Prin această mişcare FP intenţionează să îşi mărească expunerea externă şi prin atragerea de investitori noi să contribuie la reducerea discountului cu care acţiunile se tranzacţionează faţă de activele nete.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum a fost furat RADET de şefi. Bucureştenii vor fi verificaţi!

Un raport al Curţii de Conturi a scos la iveală neregulile semnalate de "Evenimentul Zilei" la Regia care furnizează apă caldă şi căldură în Capitală. Se vor lua la puricat toate contractele şi apartamentele. Inspectorii Curţii de Conturi au verificat cum şi-au făcut treaba şefii care au condus Regia Autonomă de Distribuţie şi Transport a Energiei Termice Bucureşti (RADET). Când au terminat controlul, şi-au dat seama că s-a încălcat legea achiziţiilor publice, s-au achitat bani ilegal către mai multe firme, iar sute de persoane juridice, înregistrate cu sediul în apartamente, au beneficiat ilegal de subvenţie. În total, până acum, s-a descoperit un prejudiciu de aproximativ 4,5 milioane de euro. Controlul Curţii a fost declanşat după ce "Evenimentul Zilei" a atras atenţia, în repetate rânduri, că instituţia este în colaps financiar, iar în Regie nu mai sunt bani nici măcar de hârtie pentru toner, nicidecum pentru revizii şi pentru schimbarea ţevilor sparte.

Noile RUINE din Atena. Complexurile sportive construite pentru Olimpiadă sunt acum ABANDONATE

Grecia a fost gazda Jocurilor Olimpice de Vară din 2014. La un deceniu de la Olimpiada din Atena, complexurile sportive construite pentru evenimentul sportiv sunt în ruine. Pentru organizarea competiţiilor olimpice, Grecia a făcut investiţii masive. Stadioane şi complexuri sportive au fost construite cu acest prilej, însă la zece ani de la Olimpiadă, decorul este unul dezolant.

COSMOTE şi ROMTELECOM devin un singur brand, TELEKOM

Începând din jumătatea lunii septembrie, Cosmote şi Romtelecom vor comunica utilizatorilor sunt brandul TELEKOM România, având ca denumiri legale Telekom România Communications S.A pentru Romtelecom şi Telekom Romania Mobile Communications S.A pentru Cosmote, potrivit deciziilor Adunărilor Generale ale Acţionarilor ale fiecărei companii. Schimbarea va însemna şi o renovare a tuturor punctelor de comercializare a produselor celor două companii, un singur website disponibil şi o singura prezenţă pe conturile din social media.

JURNALUL NATIONAL

Germania vizează o serie de sancţiuni care îi vor afecta pe români

Imigraţia sărăciei din România în Germania este principala temă care preocupă media şi elita politică germană de un an încoace. Catalizatorul migraţiei sărăciei ar fi trebuit să fie ridicarea barierelor pe piaţa muncii la 1 ianuarie 2014. Agenţia Naţională pentru Muncă din Germania a anunţat că teama de o imigraţie în masă a românilor şi bulgarilor în Germania a fost neîntemeiată. Pericolul a trecut şi nu s-a concretizat. "Mult-temuta imigraţie din estul Europei nu şi-a făcut simţită prezenţa. Numărul imigranţilor din România şi Bulgaria a crescut doar uşor. Cei care vin şi nu îşi găsesc un loc de muncă sunt exploataţi în domeniul cerşetoriei şi al prostituţiei", notează revista germană Focus. În ciuda evidenţelor, Guvernul german pregăteşte măsuri drastice de sancţionare a imigranţilor din ţările UE, vizaţi fiind în special românii şi bulgarii. Persoanele care vor fi depistate cu falsuri vor fi expulzate şi li se va interzice reintrarea pe teritoriul Germaniei pe o perioadă nedeterminată.

Ritmul de creştere al economiei a mai încetinit

Datele arată că în ciuda scăderii de 1% din trimestrul doi, PIB-ul a crescut cu 2,6% faţă de aceiaşi perioadă din 2013. România a înregistrat o încetinire a ritmului de creştere economică, potrivit estimărilor publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS). Datele arată că produsul intern brut (PIB )în trimestrul II din 2014 a fost, în termeni reali, mai mic cu 1% comparativ cu trimestrul anterior, însă faţă de trimestrul similar din anul trecut economia românească a consemnat o creştere de 2,6%. Guvernul menţine prognoza de creştere economică de 2,5% pentru anul 2014, regăsită în Programul de convergenţă 2014-2017 şi stabilită cu FMI şi Comisia Europeană. Ţinând cont de datele oferite de INS, rezultă că România continuă creşterea economică, pe fondul evoluţiei pozitive a producţiei industriale şi a exporturilor.

NATIONAL

Miliardarii "sifonati" de baroni!

Aflati in plina ofensiva anticoruptie, subalternii Laurei Codruta Kovesi sunt pe cale de a deschide un nou front de lupta, care va cutremura, cu siguranta, societatea romaneasca. Pentru ca, incurajati de rezultatele remarcabile ale "baroniadei", procurorii anticoruptie se pregatesc acum intens sa declanseze "jihadul" si impotriva oligarhilor. Care, nederanjati de nimeni, au cumparat cu bani negri o buna parte din clasa politica romaneasca. Iar cum pentru ditamai politicienii care aveau la picioare judete intregi este extrem de frustant ca pot ajunge "prospatura" prin puscariile patriei, in timp ce colaboratorii lor se lafaie in luxul oferit de miliardele facute din contractele "smenuite" cu statul, noi arestari spectaculoase vor urma cat de curand.

Halalai, scolit si platit de bancherul infractor Emil Botea

Pentru a ajunge presedinte al celei mai mari banci detinute de statul roman, EXIMBANK, postura din care este cel mai bine platit bugetar, cu venituri lunare de peste 30.000 euro, Sorin Halalai si-a ascuns in CV experienta aproape penala acumulata ca angajat al unui infractor de frunte al sistemului bancar romanesc. Caci, fapt mai putin stiut, Halalai a fost o buna perioada de timp angajat al bancherului Botea Ion Emil - condamnat in dosarul Banca Populara Romana. Colaborarea lui Sorin Halalai cu Botea Ion Emil - fost presedinte al Bancii Populare- s-a derulat in perioada 1999-2007, cand actualul presedinte al EXIMBANK a detinut functia de cenzor la societatea Interbrok SA. Pe langa compania selecta a lui Botea, Halalai a mai colaborat in firma Interbrok SA si cu Popescu Dumitru, unul dintre partenerii lui Sorin Ovidiu Vantu in firmele Gelsor.

PUTEREA

Traian Băsescu: Victor Ponta a aruncat economia României în recesiune

Liderul de la Cotroceni a criticat guvernarea Victor Ponta pentru aruncarea ţării în recesiune. În acelaşi timp, el a acuzat opoziţia şi puterea de complicitate şi iresponsabilitate. Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat joi după-amiază că după toate standardele Uniunii Europene, economia României a intrat în recesiune. El a definit recesiunea ca "două trimestre succesive cu scădere a creşterii economice faţă de trimestrul anterior" şi a acuzat proasta guvernare a Executivului condus de premierul Victor Ponta. Potrivit lui Băsescu, recesiunea a fost adusă de reducerea investiţiilor cu 22,5% faţă de primul semestru al anului 2013, reducerea investiţiilor străine directe, multitudinea de taxe introduse pe economie şi poliţie, precum şi lipsa de proiecte pentru absorbţia fondurilor europene.

Ruşii vor să cumpere casa de modă Roberto Cavalli

VTB Capital, divizia de investiţii a băncii ruseşti VTB Bank, instituţie vizată de sancţiunile occidentale, poartă negocieri cu designerul italian Roberto Cavalli pentru preluarea unui pachet de 60% din acţiunile casei sale de modă, spun surse din interiorul companiei, confirmând informaţiile apărute în presa rusă, transmit Reuters şi AFP. Potrivit surselor, negocierile dintre cele două părţi au demarat la începutul verii după ce discuţiile dintre casa de modă şi un fond "tradiţional" de private equity au eşuat din cauza neînţelegerilor cu privire la preţul cerut.

Pierderile Alro Slatina au crescut de patru ori, la 80 milioane lei

Producătorul de aluminiu Alro Slatina SA a înregistrat în primele şase luni ale anului o pierdere netă ajustată de 80 de milioane de lei, comparativ cu 17 milioane de lei, cât a fost valoarea indicatorului în perioada similară a anului trecut, potrivit unui comunicat al companiei. Cifra de afaceri a fost de 966 milioane de lei, comparativ cu 1,02 miliarde de lei. La rândul său, Grupul Alro a înregistrat, în primele şase luni din 2014, o pierdere netă ajustată de 89 milioane de lei, faţă de o pierdere netă ajustată de 90 milioane de lei, în prima parte a anului trecut. "Doi factori principali majori au continuat să afecteze rezultatele Alro în primul semestru al acestui an: pe de o parte, piaţa internaţională a aluminiului, unde cererea este încă scăzută, iar, pe de altă parte, la nivel local, ne-am confruntat cu preţuri ridicate ale energiei", a declarat Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro.

ROMANIA LIBERA

Criza ucraineană, China şi noul Mare Joc

Liderul de la Beijing priveşte cu mare atenţie la ce se întâmplă în Ucraina şi mai ales la reacţia Occidentului faţă de agresiunea Rusiei. În funcţie de acest răspuns, Xi Jinping va şti la ce să se aştepte în momentul în care China va decide să îşi pună în practică ameninţările expansioniste în Asia. Iar ochii săi sunt aţintiţi asupra Washingtonului. Marele Joc este numele dat de istorici competiţiei strategice dintre Imperiul Britanic şi Imperiul Rus pentru controlul Asiei Centrale. Acum, când se vorbeşte tot mai mult despre un nou război rece între Occident şi Rusia, specialiştii în Asia vorbesc despre un nou Mare Joc, care, de această dată, se dispută la nivel global şi care implică, inevitabil, China. Iar sub noul preşedinte, Xi Jinping, China s-ar putea să fie un actor mai periculos pe scena globală decât este Rusia lui Putin. Nu a trecut neobservat faptul că prima vizită a lui Xi în calitate de preşedinte a făcut-o la Moscova, în martie 2013. Ceea ce îi leagă pe aceşti doi preşedinţi în mod special este naţionalismul agresiv al amândurora.

De ce a intrat economia României în recesiune tehnică

PIB-ul României a înregistrat cea mai mare scădere din UE în trimestrul al doilea faţă de primul trimestru, respectiv 1%. Economiştii spun că noile taxe au speriat investitorii şi vorbesc despre intrarea în recesiune tehnică. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, vorbeşte despre o nouă fază a crizei şi despre creşterile economice anterioare care nu au fost sustenabile. Adrian Vasilescu arată că trebuie făcute reformele structurale fără de care economia va creşte doar pe termen scurt. Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, vede în diminuarea investiţiilor principala cauză a scăderii economice. Preşedintele Consiliului Fiscal arată că investiţiile private au fost afectate de introducerea taxei de stâlp, a accizei suplimentare la combustibil, dar şi de posibila scădere a CAS-ului, care a generat incertitudine în mediul de afaceri deoarece nu s-a precizat sursa de compensare, investitorii aşteptându-se la majorări de taxe şi impozite.

ZIARUL FINANCIAR

Tudorel Andrei, INS: "Este o situaţie mai neplăcută trecerea de la o creştere economică de 0,2% la minus 0,2%, însă în septembrie vom avea o nouă revizuire"

Şeful Institutului Naţional de Statistică (INS), Tudorel Andrei, este acuzat de preşedintele Traian Băsescu de minciună prin omisiune pentru faptul că nu a anunţat public în România faptul că a revizuit datele privind creşterea PIB pe pri­mul trimestru de la un plus de 0,2 % (anun­ţat pe 7 iulie) la un minus de 0,2%. Având în vedere că economia a înregistrat o scădere de 1% în T2 faţă de T1, înseamnă că din punct de ve­dere tehnic economia a reintrat în recesiune, situaţie din care ieşise în 2012. "Este o situaţie mai neplăcută trecerea de la o creştere economică de 0,2% la minus 0,2%, însă în septembrie vom avea o nouă revizuire conform Eurostat, a declarat Tudorel Andrei în cadrul unei emisiuni televizate la DIGI. INS nu a anunţat în comunicatul privind evoluţia economiei în trimestrul al doilea şi faptul că a revizuit creşterea din perioada ianuarie-martie. Datele au fost raportate numai către Eurostat, institutul de statistică al Uniunii Europene. Economistul Băncii Transilvania, Andrei Rădulescu, este cel care a dezvăluit "secretul" Statisticii.

Rezultate împărţite în energie în primul semestru: cine a crescut şi cine a scăzut în noua recesiune?

Săptămâna care tocmai s-a încheiat a împărţit cele mai mari companii energetice listate la bursă în două tabere, unele reuşind să facă faţă contextului de piaţă nefavorabil, în special cele din zona reglementată, în timp ce altele s-au confruntat cu scăderi de afaceri şi profit. Petrom, cea mai mare companie din România, s-a confruntat cu o contracţie a profitului de 42%, în timp ce afacerile producătorului de petrol şi gaze au scăzut cu 7% pe fondul unor vânzări mai slabe. Rompetrol Rafinare a reuşit să-şi diminueze pierderile, iar afacerile s-au majorat cu 45% impulsionate de o producţie mai mare de produse petroliere. Romgaz a avut de câştigat din scumpirea preţului la gaze, iar veniturile Electrica au fost afectate de scăderea cantităţilor furnizate. Nuclearelectrica a avut de furcă din cauza preţurilor mai mici la energie şi a impactului taxei pe stâlp. Marii câştigători ai primelor şase luni din piaţa energiei sunt Transgaz şi Transelectrica. Ambele companii şi-au dublat profiturile pe fondul creşterii tarifelor reglementate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb