REVISTA PRESEI - 15.10.2011

Willy Homner
Revista Presei / 15 octombrie 2011

ADEVĂRUL

Sâmbăta indignaţilor faţă de capitalism

Zeci de mii de oameni din 82 de ţări, inclusiv România, sunt aşteptaţi să iasă în stradă pentru a protesta faţă de comportamentul băncilor şi ineficienţa măsurilor anticriză. La New York, sute de activişti ai Mişcării "Occupy Wall Street" ("Ocupaţi Wall Street!"), care se află de mai multe săptămâni în Parcul Zuccotti, au sărbătorit ieri o decizie de ultim moment de amânare a evacuării lor de către autorităţi. "Aseară târziu, am fost anunţaţi de către proprietarii Parcului Zuccotti - Brookfield Properties - că vor amâna curăţarea parcului şi că îşi retrag, deocamdată, solicitarea privind asistenţa poliţiei în timpul operaţiunii", se arată într-un comunicat dat publicităţii de biroul primarului adjunct al New York-ului, Cas Holloway. Potrivit declaraţiei, Brookfield speră să ajungă la un aranjament cu protestatarii, "care să asigure curăţenia, siguranţa şi accesibilitatea pentru public a parcului".

"Ocupaţi Bucureştiul!"

Zeci de bucureşteni şi-au dat strigarea pe Facebook pentru a participa la protestul "Ocupaţi Bucureştiul!", realizat după modelul celui organizat în New York, pe Wall Street. Cu toate că nu au autorizaţie de la Primăria Capitalei, internauţii şi-au dat întâlnire de la ora 10.00, în Piaţa Unirii, unde îşi vor exprima, într-un mod paşnic, nemulţumirea faţă de situaţia economică din ţară. Aceştia susţin, printre altele, că politicienii lucrează doar pentru binele unora, ignorând majoritatea care trebuie să-şi spună cuvântul. Proteste similare sunt organizate în alte o mie de capitale ale lumii, printre care Londra, Berlin, Paris, Varşovia. "Ţara noastră este deţinută de o elită exclusivistă de 1%. Noi suntem ceilalţi 99%" este sloganul sub care nemulţumiţii protestează azi.

SUA refuză să cotizeze mai mult la FMI pentru a ajuta Europa

Planul, care propune susţinerea mai multor state dezvoltate, a fost prezentat la Summitul G20 care a început ieri la Paris. Principalul obiectiv era înlăturarea riscului generat de criza datoriilor de stat din zona euro. Potrivit unor surse care au participat la discuţii, există oficiali care sprijină injectarea a 350 de miliarde de dolari în FMI pentru a înfiinţa o plasă de siguranţă pentru Europa, informează Reuters. Alte opţiuni luate în considerare au fost acordarea de împrumuturi şi vehicule speciale de finanţare. Însă Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei Americane, nici nu a vrut să audă de una ca aceasta. SUA sunt cel mai mare contributor la FMI, urmate de Japonia, Germania şi China. Toate aceste state au fost de acord că actuala capacitate de creditare a Fondului - 380 de miliarde de dolari - este suficientă. Canada şi Australia s-au opus şi ele propunerii.

Ajutor din fondul UE anti-globalizare pentru şomerii portughezi. Concediaţii de la Nokia ar putea apela la aceeaşi sursă

Comisia Europeană a anunţat ieri că ofera Portugaliei 1,5 milioane de euro din Fondul European pentru Globalizare (FEG), după ce sute de oameni au rămas fără loc de muncă în urma închiderii unor fabrici de autovehicule în nordul şi centrul ţării şi deciziei managementului respectivelor companii de a se reloca. Portugalia a aplicat pentru această sumă de bani după ce 726 de muncitori şi-au pierdut locul de muncă în urma închiderii a trei fabrici de maşini între 2010 şi 2011. Muncitorii români de la Nokia care vor rămâne fără locuri de muncă urmare a unei decizii similare cu cea a companiilor din Portugalia vor putea fi salvaţi prin aceeaşi procedură.

Portugalia sub presiunea austerităţii. Azi au fost anunţate noi măsuri

Guvernul portughez a extins ieri măsurile de austeritate anunţând o taxă pentru companiile cu profit mare pentru a atinge obiectivele fiscale stabilite în planul de salvare al UE/ FMI, a anunţat Reuters. La o zi după anunţarea altor măsuri dureroase care taie salariile din sectorul public, prim-ministrul Pedro Passos Coelho a spus că societăţile cu profituri anuale de peste 10 milioane de euro vor trebui să plătească o taxă suplimentară de cel puţin 5 la sută în 2012. Coelho a spus în faţa parlamentului portughez că trebuie să dovedească partenerilor europeni şi investitorilor că îşi va atinge obiectivele având un buget credibil, indiferent cât de greu. Proiectul de buget 2012 va fi prezentat Parlamentului săptămâna viitoare.

Etienne Davignon, preşedintele Grupului Bilderberg: "Euro este un experiment reuşit"

Feriţi de ochii presei, conducătorii a două dintre cele mai importante instituţii care ţin în mână destinele omenirii au ajuns, vineri seară, la Banca Naţională a României. "Nu cred că lărgirea Uniunii s-a făcut prea repede" şi-a susţinut Davignon proiectul, susţinând că viziunea celor care au crezut în proiectul european nu a fost o utopie. "Spania şi Portugalia nu s-au alăturat unei utopii! Cred însă că proiectul european a fost prost explicat la momentul extinderii sale" a adăugat Davignon. Extinderea Uniunii s-a făcut la scurt timp după căderea URSS, iar paşii pe care statele din Europa de Est i-au făcut spre aderare, au fost foarte puternic încărcaţi emoţional. "Acum, când Uniunea are probleme, cetăţenii resimt efectele aderării ca pe o agresiune, simt că le ia economiile" a adăugat Preşedintele Grupului Bilderberg.

R. Haas: "Cred că neacceptarea Turciei în Uniune este un lucru rău pentru Europa şi Turcia"

Preşedintele Council of Foreign Relations, susţine acceptarea Turciei în Uniunea Europeană. Faptul că America este o ţară multiculturală, este în opinia lui Haas unul dintre ingredientele succesului SUA, iar modul în care Uniunea Europeană tratează problema Turciei este cel puţin nepotrivită. "Cred că respingerea accesului Turciei în Uniune este un lucru rău pentru Europa şi în acelaşi timp rău pentru Turcia. Pe termen lung, ambele părţi au de pierdut" a spus Haas. Preşedintele CFR a vorbit şi despre modul în care România poate să intre în competiţia pentru atragerea capitalurilor străine cu restul statelor din Europa. În opinia acestuia, un program de privatizare, dezvoltarea de proiecte de infrastructură şi investiţia în capitalul uman prin educaţie, şi eventual prin dezvoltarea unor centre de excelenţă, ar putea fi lucrurile pe care România ar putea miza.

Richard Haas, preşedintele CFR: "Pericolul care ne pândeşte acum este suprareglementarea pieţelor"

Preşedintele Concil of Foreign Relation, susţine că actualul context tulbure prin care trec pieţele financiare, poate face ca reglementatorii să supra-reacţioneze. "Cred că este important să asigurăm un echilibru între libertatea pieţelor şi reglementarea acestora" a spus Hass. Acesta este răspunsul pe care acesta consideră că statele şi reglementatorii trebuie să-l dea crizei. "Cred că cel mai mare pericol pentru pieţe în acest moment este supra-reglementarea. Trebuie să fim foarte atenţi să nu supra-reacţionăm". "Cheia ieşirii din criză nu poate fi găsită în reglementare" a completat perspectiva lui Hass, vicontele Etienne Davignon, preşedintele Bilderberg. "Protecţionismul nu a funcţionat niciodată ca măsură de ieşire din criză" a adăugat acesta.

Berlusconi cade din nou în picioare

Guvernul italian a primit ieri la limită un nou vot de încredere în Parlament, în pofida temerilor legate de modul în care premierul Silvio Berlusconi gestionează situaţia economică a ţării şi în ciuda proceselor legate de afacerile şi viaţa sa privată. Decizia a fost contestată de zeci de protestatari pe străzile Romei, ce au aruncat cu ouă şi vopsea în sediul Parlamentului. Ca să rămână în fruntea Guvernului, premierul, afectat în prezent de o serie de scandaluri sexuale şi de corupţie, avea nevoie de o majoritate simplă de 316 voturi dintr-un total de 630 (membrii partidului său, Poporul Libertăţii - PdL, împreună cu aliaţii din coaliţie, Liga Nordului, însumează doar 293). Executivul de la Roma a primit exact 316 voturi, asigurându-şi automat avizul favorabil al Parlamentului.

Dezvăluire istorică despre Revoluţie

TVR 1 a difuzat o casetă video care spulberă o veche minciună propagată de Ion Iliescu. Deşi fostul preşedinte neagă, FSN hotărâse, pe 23 decembrie 1989, chemarea trupelor sovietice. În cadrul emisiunii de joi seară, de la TVR, regizorul Cornel Mihalache a prezentat o casetă video zdrobitoare pentru aşa-numiţii "emanaţi" ai Revoluţiei. Caseta este datată "23 decembrie 1989" şi reprezintă înregistrarea transmisiunii directe a programului din acea zi. În respectivul fragment video apare crainicul TVR George Marinescu (decedat în septembrie, anul acesta) care citeşte următorul comunicat: "Suntem informaţi că s-a luat legătura cu Ambasada Sovietică, care ne-a promis ajutor militar imediat, întrucât agenţii străini şi-au permis să trimită elicoptere cu oameni înarmaţi, pentru a distruge ceea ce poporul român a cucerit".

Motiv de atentat? Iranul lucrează la bomba nucleară

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică va denunţa, luni, caracterul militar al programului nuclear al Teheranului. Pentru a treia oară în această săptămână, Iranul este pus de comunitatea internaţională pe banca acuzaţilor. După acuzaţiile americanilor că ar fi complotat să-l asasineze pe ambasadorul saudit la Washington şi după o alertă teroristă în transporturi, lansată tot de SUA, de data aceasta programul nuclear al Teheranului este arătat cu degetul. Suspiciunile şi acuzaţiile cu privire la natura militară a programului abundă de mai mulţi ani, dar fără nicio dovadă concretă care să le susţină, cel puţin oficial. Consiliul guvernatorilor AIEA, ce va avea loc la 17 noiembrie, la Viena, se pregăteşte să denunţe, cu documente justificatoare, caracterul militar al programului nuclear al Iranului, potrivit informaţiilor obţinute de cotidianul "Le Figaro" şi RIA Novosti.

Merkel îi cere lui Obama sprijinirea taxei pe tranzacţiile financiare

După ce preşedintele american le-a reproşat europenilor că nu au reacţionat rapid după izbucnirea crizei, cancelarul german vrea ca Barack Obama să sprijine propunerea Comisiei Europene de instituire a unei taxe pe tranzacţiile financiare. Cancelarul german, Angela Merkel, s-a lansat într-un atac la adresa celor care îi critică politicile privind salvarea zonei euro, precizând că este inacceptabil să ceară acţiuni ferme pentru combaterea crizei datoriilor şi, în acelaşi timp, să se opună încercărilor de reglementare a pieţelor financiare. În cadrul unei conferinţe organizate de IG Metall la Karlsruhe, Merkel a criticat ţările care refuză să se ralieze propunerii Comisiei Europene privind instituirea taxei pe tranzacţiile financiare. Deşi nu a făcut nominalizări, criticile ei s-au îndreptat fără îndoială spre preşedintele american, Barack Obama, şi premierul britanic, David Cameron, care nu sunt de acord cu iniţiativa Executivului de la Bruxelles.

EVENIMENTUL ZILEI

Autostrada Transilvania, varianta post-Bechtel. VEZI când va fi gata

42,3 kilometri de pe Autostrada Transilvania vor fi scoşi la licitaţie până la finalul anului de către CNADNR. Înainte, însă, vor fi revizuite proiectele tehnice astfel încât să respecte standardele europene şi să ne coste ceva mai puţin. În septembrie, Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a aprobat reactualizarea proiectului de construcţie a secţiunii dintre Gilău şi Nădăşelu în lungime de 8,7 kilometri, parte a tronsonului Gilău-Mihăeşti (22,5 kilometri). S-a renunţat la structurile masive gândite de Search Corporation şi Bechtel pentru unele ceva mai suple. Potrivit Danielei Drăghia, director general al CNADNR, costurile au fost reduse astfel cu 25%.

Pătrăşconiu: "Noua Republică va avea cota de piaţă pe care va decide să şi-o ia singură"

Cristian Pătrăşconiu a lansat ieri cartea "Noua şcoală de gândire a dreptei", un volum de interviuri cu personalităţi politice şi din societatea civilă. Cu această ocazie a avut loc şi o dezbatere cu aceeaşi titulatură, în care au luat cuvântul Monica Macovei, Cristian Preda, Sever Voinescu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Mihail Neamţu sau Cristian Ghinea. Autorul a acordat "Evenimentului zilei" un interviu în care vorbeşte despre acest proiect.

Diaconescu îl trimite pe pensionarul Iliescu în parc. Plus UNPR: Ion Iliescu face declaraţii mincinoase

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, îi dă o replică acidă omologului său de la PSD, Ion Iliescu. Ion Iliescu a susţinut recent că Sorin Oprescu este susţinut la Primăria Capitalei pentru că, printre altele, ştie să dea mâna cu pensionarii spre deosebire de actualul preşedinte de onoare al UNPR. "Îi reamintesc domnului preşedinte că la rugăminţile repetate ale domniei sale şi ale celorlalţi colegi care candidau în oraşele centre universitare, am acceptat candidatura la Primăria Capitalei. Măcar din eleganţă, domnul Iliescu ar fi trebuit sa evite evocarea acestui moment la care am pus mai presus de cariera mea politică, salvarea obrazului partidului din care făceam parte", scrie Cristian Diaconescu, pe blogul său, amintind că nu a fost sprijinit de PSD.

Gheorghe Falcă, ales preşedinte al comisiei de administraţie a PDL

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a fost ales preşedintele Comisiei naţionale pentru administraţie, ordine publică, dezvoltare locală şi regională a PDL. Noua comisie a PDL a fost constituită ieri, în cadrul unei reuniuni care a avut loc la Sibiu. Preşedintele PDL, Emil Boc, a precizat că această comisie condusă de Gheorghe Falcă va participa la negocierile politice cu UDMR pentru a se face cât mai repede reorganizarea administrativ-teritorială a României. "Comisia va fi parte din procesul politic de negociere dintre PDL şi celelalte partide din coaliţie", a spus Boc, care s-a declarat nemulţumit de "încăpăţânarea" UDMR privind reorganizarea ţării.

Elena Udrea: "Susţin trecerea mai multor programe guvernamentale de investiţii în subordinea administraţiilor locale"

Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, a făcut vineri, la Sibiu, o radiografie a situaţiei administraţiilor locale gestionate de PDL în perspectiva alegerilor de anul viitor, punctând faptul că alegerile din 2012 vor fi câştigate de la nivel local, pentru că primarii stau mai bine decât partidul în încrederea cetăţenilor. Şi asta pentru că "primarii PDL sunt buni gospodari, dar şi pentru că măsurile nepopulare luate la guvernare au atras nemulţumirea electoratului faţă de partid. Însă şi succesul primarilor este bazat pe implicarea Guvernului în susţinerea proiectelor comunităţilor lor". Udrea le-a reproşat colegilor primari că de multe ori cer de la minister săli de sport şi patinoare, dar ei nu au în comunităţile lor drumuri şi apă curentă. Soluţia este, în opinia ministrului, "transferul programelor către autorităţile publice locale, astfel ca acestea să fie obligate să îşi prioritizeze singure proiectele, în funcţie de nevoi şi posibilităţi".

Cum păcălesc brutarii o ţară întreagă. VEZI cum se fabrică "pâinea neagră"

Pâinea neagră e făcută de fapt din făină albă şi colorată cu malţ. Românii o preferă crezând că e mai sănătoasă, dar în realitate e chiar mai nocivă decât cea albă. Dezvăluiri din interiorul industriei. Experţii din industria de panificaţie afirmă că 70% din pâinea neagră din România este contrafăcută. Sunt oamenii din piaţă care cunosc afacerea ca pe buzunarele proprii. Explicaţia acestei farse la nivel naţional ţine efectiv de reflexele de consum ale clienţilor şi nu de vreun calcul financiar. Pâinea neagră autentică are densitatea mai mare, nu e pufoasă, are coaja mai groasă şi mai tare şi se învecheşte mai uşor. Pâinea falsificată, adică din făina albă colorată cu malţ, e pufoasă, are coajă subţire şi rezistă o săptămână pe masa din bucătărie. Dar nu mai are calităţile adevăratei pâini negre. Mai mult, colorantul folosit e un produs sintetic, nefiind un produs biologic pur. Afacerea se rezumă astfel: toţi caută o pâine mai sănătoasă şi se păcălesc, mâncând una artificială.

Explicaţia averii uriaşe a celui mai bogat rom din Timişoara: vindea maşini furate

Descinderile făcute la cererea procurorilor germani, au ca motiv spălarea de bani şi evazinea fiscala. Tibi Stancu are în Timişoara patru palate şi nicio afacere la vedere. Fiscul românesc a avut orbul găinii timp de 10 ani. Furau maşini scumpe pe care le vindeau prin intermediul unor firme. Ulterior, banii încasaţi îi "spălau" cu investiţii imobiliare în România şi Germania. Aceasta este povestea romilor din clanul Stancu de la Timişoara călcaţi ieri de mascaţi şi de procurorii DNA. Cu toţii şi-au ridicat palate impozante cu banii obţinuţi din tranzacţiile ilicite din Germania, susţin surse din interiorul DNA.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb