REVISTA PRESEI 15.10.2016

Willy Homner
Revista Presei / 15 octombrie 2016

ADEVARUL

Judecătoria Sectorului 1: Un credit acordat exclusiv online nu poate fi executat silit

În urma unui proces de contestare a executării silite, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a admis cererea de anulare a contractului, principalul motiv al măsurii fiind acela că împrumutul a fost acordat exclusiv online, deci nu poate produce efecte juridice, potrivit Mediafax. "Creditul a fost acordat strict online, fără alte formalităţi cum ar fi semnătura electronică, astfel că instanţa a catalogat această procedură ca fiind insuficientă pentru a i se acorda contractului puterea de titlu executoriu. A fost o speţă simplă şi le recomand tuturor celor care au credite obţinute online în situaţia de a fi executate silit să urmărească acest exemplu", a declarat pentru Mediafax avocatul Adrian Cuculis, care l-a asistat pe contestator în cadrul procesului.

Alin Simota, "refugiat" în Dubai pentru a scăpa de închisoare, le râde în nas poliţiştilor

Aproape zilnic, Alin Simota, afaceristul din Valea Jiului dat în urmărire internaţională pentru a fi trimis în închisoare, se laudă pe pagina de Facebook cu luxul în care trăieşte în Dubai. Poliţiştii se mândresc, la rândul lor, că au reuşit localizarea sa, dar susţin că demersurile pentru aducerea sa în ţară sunt complexe, neexistând un acord de extrădare cu Emiratele Arabe Unite. Milionarul din Valea Jiului a fost dat în urmărire internaţională încă din luna ianuarie a acestui an, când Tribunalul Hunedoara a decis că mai are de executat un rest de câteva luni din pedeapsa de doi ani de închisoare, într-un dosar în care a fost condamnat pentru conflict de interese.

Alepul, devastat de bombe

Bombardamentele continuă asupra cartierelor rebele din Alep. Peste 70 de cadavre au fost scoase de sub dărâmături în ultimele trei zile, iar zeci de atacuri ale aviaţiei militare ruse şi regimului de la Damasc au avut loc vineri dimineaţă. Cel mai mare oraş din nordul Siriei riscă să devină o ruină, în contextul în care Putin ordonă folosirea bazei de la Hmeimim pe termen nelimitat, iar Bashar al-Assad "simte miros de război" global.

DOCUMENT INEDIT. Senatul SUA susţine Reunirea Moldovei cu România

SUA recunosc dreptul Reunificării Moldovei cu România! În 28 Iunie 1991 Senatul SUA a emis rezoluţia 148, prin care hotărăşte că Guvernul SUA trebuie să susţină eforturile Moldovei de negociere a reunificării României cu Moldova. Rezoluţia Senatului american are o importanţă crucială pentru recunoaşterea internaţională a dreptului României şi Moldovei de a se reuni. Aceasta este atitudinea oficială a SUA, exprimată în Congresul american. Chiar dacă au trecut 25 de ani de la adoptarea rezoluţiei Senatului, ea nu a fost abrogată de alt act emis de aceeaşi autoritate. Documentul dovedeşte că în 1991 exista pe plan internaţional un orizont de aşteptare şi recunoaştere a Reunirii Moldovei cu România.

Originile păgâne ale pelerinajului la Sfânta Parascheva

Multe din sărbătorile creştine de astăzi s-au suprapus peste zile în care erau celebraţi zei păgâni. O spun etnologii care vorbesc despre legătura dintre Zeiţa Mumă, Sfânta Vineri şi Sfânta Cuvioasă Parascheva, dar şi preoţii, explicând fenomenul inculturaţiei. Etnologul Ion Ghinoiu, un nume în domeniu, scrie în cartea "Mitologie română. Zeii pastorali" că peste ziua în care era sărbătorită zeiţa Venera - divinitate a romanilor ce exprima frumuseţea şi iubirea - biserica de rit oriental a suprapus un personaj feminin creştin, pe Sfânta Parascheva. "Pelerinajul contemporan la Biserica Trei Ierarhi din Iaşi cu hramul cuvioasei Parascheva, care adună astăzi zeci şi sute de mii de credincioşi, este o replică creştină la cultul preistoric închinat Zeiţei Mumă de origine neolitică, invocată în special de femei pentru fertilitate, tămăduire a bolilor, căsătorie a fetelor, naştere uşoară a copiilor".

Vîntu recunoaşte că i-a dat şpagă lui Bogdan Olteanu

Închis în penitenciarul Rahova, afaceristul Sorin Ovidiu Vîntu scrie într-o postare pe blogul său că a recunoscut acuzaţiile procurorilor DNA, de cumpărare de influenţă în cazul lui Bogdan Olteanu, şi arată că vrea să fie judecat în procedură simplificată. Oficiali ai DNA au declarat, vineri, că nu a fost soluţionată cauza penală în ceea ce îi priveşte pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Bogdan Olteanu, precizarea fiind făcută, la cererea News.ro, după ce omul de afaceri a anunţat pe blogul său că va fi condamnat prin procedură simplificată pentru că şi-a recunoscut faptele în dosarul numirii lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Ursuleţul ucis în Sibiu, folosit drept carne de tun?

A fost lansată o altă ipoteză, luată în calcul şi de Ministerul Mediului, care vrea să afle dacă nu cumva ursul a fost eliberat intenţionat sau dacă a fost transportat ilegal până în oraş. Un proiect de lege discutat recent, suspendat în momentul de faţă în lipsă de semnături, prevede uciderea a 1.700 de animale sălbatice, dintre care 552 de urşi, pe motiv că s-au înmulţit foarte mult. Iar ONG-urile au suspiciunea că uciderea acestui urs din Sibiu vine să demonstreze, printr-o acţiune premeditată, că problema lor este una foarte serioasă, a scăpat de sub control şi trebuie să se intervină printr-un vânat masiv. Aceste suspiciuni au fost luate în calcul şi de organele de anchetă, nu doar de ONG-uri.

Revoltă pentru pământ ca la 1907

Zeci de ţărani din comuna Vlădeni au ieşit în stradă la Botoşani, în frunte cu primarul, după ce au fost lăsaţi fără terenuri. Aceştia spun că ogorul strămoşesc a fost alipit, în mod nedrept, oraşului Bucecea şi dat Bisericii Ortodoxe Române. Primarul din Vlădeni spune că s-au făcut afaceri necurate cu pământul oamenilor. Ţăranii din satul Mândreşti, comuna Vlădeni, spun că au fost lăsaţi fără ogoare de autorităţile locale din Bucecea, care vrea să cedeze Bisericii Ortodoxe Române pământul moştenit de săteni din moşi-strămoşi. Oamenii au ieşit deja în stradă pentru a-şi cere pământul. În frunte cu edilul comunei au declanşat o revoltă în faţa Prefecturii cerându-şi înapoi ogoarele.

SUA şi Rusia, în cele mai proaste relaţii. Începe războiul global?

După anexarea Crimeei de către Rusia, relaţiile dintre Moscova şi Washington au continuat să se deterioreze rapid pe fondul crizei din Siria. După suspendarea oricăror negocieri pentru soluţionarea situaţiei din Siria, Rusia a anunţat că îşi va transforma instalaţiile portuare din Tartus (nord-vestul Siriei) într-o bază navală permanentă şi vrea să obţină acces la o bază aeriană din Egipt. În Siria, Rusia dispune deja de la sfârşitul lunii august 2015 de o bază aeriană la Hmeimim, în provincia Latakia. Anunţul vine după ce armata rusă a desfăşurat pentru prima dată un sistem de rachete S-300 la baza sa navală de la Tartus. De altfel, Moscova a avertizat Washingtonul să nu intervină militar împotriva forţelor care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad, ameninţând că va riposte la orice potenţial atac aerian.

Putin şi Erdogan au discutat despre posibilitatea dotării Turciei cu sisteme antirachetă ruseşti

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat recent, cu ocazia întâlnirii lor de luni de la Istanbul, despre posibilitatea ca Moscova să livreze sisteme de apărare antiaeriană Ankarei, a anunţat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de Reuters. Cei doi lideri "au menţionat diferite sisteme antirachetă, a căror livrare în diferite forme Rusia ar putea-o examina dacă va exista o astfel de dorinţă din partea Turciei", le-a declarat Peskov reporterilor aflaţi în capitala Armeniei, Erevan. Luni, cei doi preşedinţi au ajuns la un acord privind realizarea proiectului de gazoduct TurkStream, care va transporta gaz din Rusia în Europa pe sub Marea Neagră.

EVENIMENTUL ZILEI

Liviu Dragnea: Klaus Iohannis ar vrea să o schimbe pe Laura Codruţa Kovesi din fruntea DNA

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea este de părere că legea plagiatelor, pe care Klaus Iohannis a întors-o în Parlament, de unde a ieşit neschimbată, ar fi de fapt o strategie pusă la cale de şeful statului alături de premierul Dacian Cioloş şi PNL, iar scopul acestora ar fi demiterea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. "Nu cumva preşedintele Iohannis, Cioloş şi PNL vor să folosească această comisie pentru a o schimba pe doamna Kovesi? Mă interesează foarte puţin. E treaba lor. Nu am fost şi nici nu sunt de acord cu cererile adresate unor politicieni să demisioneze când apar acuzaţii. Nu sunt de acord nici ca Laura Codruţa Kovesi să demisioneze dacă e plagiat sau nu.", a spus liderul social-democaţilor la Antena 3.

Două treimi din drumurile naţionale "ar putea rămâne fără marcaje trasate"

Cinci regionale de drumuri nu au contracte pentru trasarea marcajelor, aşa că peste două treimi din totalul drumurilor naţionale riscă să intre în iarnă fără acest tip de semnalizare. Marcajele care s-au mai păstrat sunt insuficiente, mai ales noaptea, când vizibilitatea este redusă. Din păcate, problema nu se va remedia foarte curând, pentru că licitaţia de aproape 100 de milioane de euro, pentru trasarea marcajelor de-abia a fost lansată, explică pentru RRA, şefa Departamentului de Siguranţă de la CNADNR, Ecaterina Munteanu.

Vasile Dîncu, despre posibilitatea de a fi premier după alegerile parlamentare

Vicepremierul Vasile Dîncu a anunţat - joi, într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg (citat de economica.net) - că este dispus să preia funcţia de premier după alegerile parlamentare. Dîncu pune o serie de condiţii. "Este o posibilitate să accept să continui să lucrez în guvern, însă în anumite condiţii. Trebuie să fie o forţă politică solidă în spatele unui guvern dedicat schimbării rapide a României. O ofertă de reconstrucţie având la bază un program naţional de dezvoltare", a declarat vicepremierul Dîncu. Condiţiile puse de Vasile Dâncu sunt sprijinul preşedintelui Klaus Iohannis pentru "un plan de dezvoltare a infrastructurii, sănătăţii şi educaţiei" şi conturarea unei majorităţi solide în Parlament.

Deutsche Bank, în mâinile musulmanilor. Angela Merkel nu vrea să intervină

Doi şeici din Qatar încearcă să pună mâna pe Deutsche Bank. Într-un mesaj dezvăluit de WikiLeaks, Hillary Clinton, acuza Qatarul că finanţează ISIS. Afacerea a fost aranjată în luna mai 2014, de Anshu Jain, afacerist britanic de origine indiană, la vremea respectivă co-preşedinte executiv al Deutsche Bank, şi de şeicul Hamad bin Jassim al-Thani. Şeicul, cunoscut şi ca HBJ, după iniţialele sale, fost prim-ministru al Qatarului, este unul dintre cei mai bogaţi şi influenţi oameni din zona Golfului.

Primele informaţii din Strategia Energetică

Reprezentanţii Ministerului Energiei încă lucrează la Strategia Energetică a României, unul dintre cele mai aşteptate documente de către mediul de afaceri. Primele calcule despre cum va evolua sectorul sunt gata, iar un document închegat ar putea fi făcut public peste circa două săptămâni. Iniţial s-a spus că documentul va fi pus în dezbatere publică în luna septembrie. Scenariul central vizează nivelul anului 2030 şi se bazează pe un preţ mediu al combustibililor. Iată principalele linii orientative, furnizate EVZ de către Ministerul Energiei: Macroeconomic: Creştere progresivă a consumului final de energie până în jurul anului 2025; Accentuarea decuplării dintre creşterea economică şi cererea de energie; Potenţial necesar de investiţii în energie: 1,5 - 2,0 mld euro/an până în 2030.

JURNALUL NATIONAL

Directorii de şcoli sunt evaluaţi de analfabeţi

Examenul pentru ocuparea posturilor de director în instituţiile de învăţământ preuniversitar a stârnit numeroase controverse şi chiar a fost folosit pentru a provoca un scandal politic. Sindicaliştii din Educaţie explică de ce mulţi dintre directori au refuzat să se prezinte la examen. Conform Legii Educaţiei, comisiile de evaluare sunt constituite din doi delegaţi ai Consiliului Judeţean, dar cei mai mulţi sunt cu studii medii şi chiar absolvenţi de şcoli profesionale sau oameni cu opt clase. Peste 10% dintre directorii actuali ai şcolilor şi liceelor din România au refuzat să se prezinte la examenul scris pentru ocuparea posturilor sau, pur şi simplu, nu au avut timp nici măcar să-şi facă dosarul şi să-l depună.

Când se face trecerea la ora de iarnă

Trecerea la ora de iarnă din 2016 se va face în noaptea dintre 29 şi 30 octombrie (sâmbătă spre dumincă), schimbarea orei făcându-se astfel încât ora 4:00 devine ora 3:00. Trecerea la ora de iarnă înseamnă ca vom dormi mai mult cu o oră, ceasurile fiind date înapoi. Astfel, duminică, 30 octombrie, va fi cea mai lungă zi din an, având 25 de ore.

Credite pentru firmele mici

Start-up-urile şi IMM-urile care respectă criteriile de eligibilitate beneficiază, începând din 17 octombrie 2016, de garanţii din partea FNGCIMM de până la 80% şi vor putea urma o procedură simplă şi rapidă pentru obţinerea de credite de la CEC Bank. Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA) şi CEC Bank au semnat un act adiţional la Convenţia Cadru Plafon de garantare prin care extind accesul la creditare pentru IMM-urile din portofoliul CEC Bank, atât pentru capital de lucru, cât şi pentru investiţii, se arată într-un comunicat al băncii. Documentul semnat reflectă noua politică a FNGCIMM de acordare a garanţiilor de tip plafon, bazată pe indicatori de previzionare a riscului de credit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb