REVISTA PRESEI - 16.02.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 februarie 2011

ADEVĂRUL

Ce a declarat Băsescu în spatele uşilor închise: Am un premier independent

Preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au avut ieri-seară o întâlnire informală cu liderii organizaţiilor PDL, au declarat pentru "Adevărul" surse democrat-liberale. Surse din partid au arătat că s-ar discuta despre posibilitatea ca Emil Boc să renunţe la funcţia de premier şi să candideze la alegeri pentru funcţia de preşedinte al PDL.

Băsescu - Boc, istoria prăbuşirii

Planurile lui Traian Băsescu de schimbare a lui Emil Boc cu un premier independent s-au împotmolit ieri din cauza UDMR. Preşedintele a anunţat că un tehnocrat nu ar avea sprijinul Coaliţiei. El a transmis însă PDL că îl va schimba pe Emil Boc, după Congresul UDMR.

Războiul vameşilor: Istoria murdară a unui sistem scăpat de sub control

Dosarul corupţiei din vămi răscoleşte istoria murdară a unui sistem scăpat de sub control. Marius Ungureanu, fost şef la Vama Giurgiu, susţine că i-a dat bani lui Vasile Marica timp de şase ani, pentru a câştiga bunăvoinţa liderului de sindicat. Ungureanu susţine că-n perioada 1996 - 2002 i-ar fi dat lui Vasile Marica, preşedinte al Sindicatului Vamal Unirea, o şpagă lunară de aproximativ 2.500 de dolari. Fostul vameş spune că Marica pusese la punct un sistem de colectare a banilor, format din şefi de vămi, şefi de tură şi lideri de sindicat, prin care se strângeau banii de la simplii vameşi.

Averile baronilor sindicali, o perversă ca pe Târgu Ocna

Averile şi afacerile liderilor sindicali n-ar fi ieşit la vedere fără o mică golănie legislativă. În compensare, nişte parlamentari de bine vor să salveze onoarea terfelită a lui Petcu&compania şi să le ascundă din nou vilele şi conturile. Şi chiar insistă. Marius Petcu, Bogdan Hossu, Vasile Marica şi toţi ceilalţi au fost protejaţi ani în şir de guvernanţi şi de parlamentari ca nu cumva să fie înşiruiţi în rândul celor care trebuie să-şi declare averile. Aşa se face că toate informaţiile despre cine sunt, cine-i plăteşte şi ce deţin cei care apar cu geci şi şăpcuţe tricolore la miting au apărut sporadic, în presă, în urma unor pârâciuni.

Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea: "N-am promis niciodată valoarea de un leu a acţiunii FP"

Cum mi-am petrecut listarea deceniului Şeful celui mai mare fond de investiţii din estul Europei vrea să ridice cotaţia FP peste pragul de un leu, însă mediul românesc de afaceri îi impune destule obstacole. Evoluţia acţiunilor FP este determinată în mare măsură de politicile Guvernului, lucru care îl cam deranjează pe managerul de fond, Grzegorz Konieczny. În interviul acordat ziarului "Adevărul", Konieczny arată că şi-a propus să lanseze o recomandare investitorilor în vederea listării pe alte burse, iar în prezent analizează oportunitatea de a demara o ofertă publică secundară.

Ce e rău şi ce e bine de Andrei Plesu

Pe toate posturile de televiziune se vorbeşte aprins despre corupţia din vămi, despre arestări masive, despre răspunderi distribuite arborescent spre toate zările politice. N-am avut răbdare să urmăresc tot, dar, ca simplu telespectator, am vrut, totuşi, să-mi fac o idee despre subiect. Ca de obicei, majoritatea emisiunilor de la noi nu se ocupă de informarea şi lămurirea omului. Poţi afla numai ceea ce ştiai deja: că Opoziţia detestă Guvernul şi Guvernul detestă Opoziţia, că Băsescu e vinovat de tot, sau că nu e vinovat de nimic, că avem o echipă de moderatoare şi moderatori care ard de nerăbdare să ne expună propriile lor opinii şi doctrine, cu ajutorul câtorva invitaţi trişti (mereu aceeaşi), bine ţinuţi în frâu.

CURENTUL

Vîntu declară război la cinci milioane de români

"Deci, este război, dragă prietene! Cu domnul Băsescu şi cu gaşca lui de sugători de p...ă ne comportăm ca la război", îi spunea Sorin Ovidiu Vîntu, în urmă cu un an, unuia dintre sclavii săi din fruntea Realitatea TV, după ce tocmai primise vizita Fiscului. Miza războiului era, atunci, suma de 62 milioane de euro sustrasă ca urmare a unei rambursări ilegale de TVA. Războiul declarat de Vîntu lui Traian Băsescu şi instituţiilor fundamentale ale statului romån a continuat, dar, între timp, miza a crescut. Nu mai e vorba de bani, ci de libertate. Vîntu luptă acum să scape de puşcărie. Dosarul în care este judecat pentru favorizarea infractorului Nicolae Popa a încăput pe måna unui judecător pe care Vîntu nu a putut să-l cumpere.

Tonomatele Adrian Ursu şi Oana Stancu - trecute pe linie moartă

Jurnaliştii Oana Stancu şi Adrian Ursu ies din grila Realitatea TV şi au realizat, aseară, ultima ediţie a emisiunii "Ora de foc", după cum a anunţat Paginademedia.ro. Adrian Ursu a declarat pentru HotNews.ro că "este o decizie pe care a luat-o managerul. N-am înţeles până la capăt raţiunile ei, dar îmi iau un răgaz pentru a reflecta asupra ei, poate am eu o problemă de înţelegere." Contactat de HotNews.ro, Sebastian Ghiţă, cel care a preluat în toamnă managementul Realitatea, a confirmat informaţia că "Ora de foc" nu va mai fi în grilă începând de mâine şi a precizat că "noi pregătim noua grilă" cu un nou format de prime-time, ce va fi introdus treptat.

CURIERUL NAŢIONAL

Ieşim din recesiune?

Economia României a scăzut cu 1,2% anul trecut, dar în trimestrul IV a înregistrat o creştere de 0,1%. Cabat: Ieşirea din recesiune se va produce în primul trimestru din acest an, când economia va creşte iar. Nicolescu: Faptul că am avut o creştere arată că economia s-a stabilizat şi următorul pas este relansarea

Soluţia pentru dezastrul din Sănătate: pachetul minim şi asigurări private

Palmed: Bani în Sănătate sunt, nu suficienţi, dar sunt. Problema este că aceştia sunt prost gestionaţi. Lipsa banilor din sistemul de sănătate agravează problemele din acest sector, iar singura soluţie pentru ca această criză să fie depăşită este reprezentată de stabilirea pachetului minim de servicii medicale care să fie acoperit de stat, iar restul să se îndrepte către asigurările private de sănătate.

Bucureşti - haltă pe reţeaua de trafic cu arme pentru Afganistan

Şapte persoane, dintre care doi americani, arestate pentru trafic cu rachete sol-aer şi droguri. Americanii s-au întâlnit la Bucureşti pentru a pune la punct planul de trimitere a armelor în semn de sprijin pentru talibani. Acestea erau cumpărate cu banii proveniţi din vânzarea heroinei în SUA

Băsescu: Schimbarea lui Boc, o speculaţie

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, în legătură cu ideea unui premier independent, că aceasta poate fi o soluţie, menţionând însă că nu crede că în coaliţie va exista o susţinere în acest sens, citează Mediafax. Preşedintele Traian Băsescu a fost întrebat, după ce s-a întalnit cu parlamentarii PDL, cum vede ideea unui premier independent. "Cred că poate fi o soluţie, dar nu cred că în coaliţie va exista o susţinere pentru această idee", a răspuns Băsescu.

Plătiţi scump creşterea de PIB!

Inflaţia ridicată a anului trecut, rezultată în principal din preţuri administrate şi majorarea de TVA, a "ajutat" produsul intern brut să nu coboare şi mai mult. La fel şi cu acea "creştere" de 0,1%. Prin urmare, nu este cazul să vă bucuraţi pentru majorarea anunţată de PIB în condiţiile în care inflaţia s-a resimţit din plin în ultimul trimestru. Plătiţi scump creşterea de PIB! Când achitaţi factura majorată la utilităţi. Când umpleţi coşul la hipermarket. Când cumpăraţi alimente la preţuri tot mai ridicate. Când mergeţi la pompă pentru "un plin". Costurile tot mai piperate ale vieţii - denominate în lei şi ambalate statistic sub numele de inflaţie - s-au regăsit în majorarea cu 0,1% a produsului intern brut trimestru la trimestru. Dacă încă mai avem naivitatea de a ne bucura de creşterile inflaţioniste, înseamnă că degeaba am trecut prin anii "90.

EVENIMENTUL ZILEI

"Concursul" pentru premier, amânat 10 zile

Coaliţia nu va discuta despre funcţia de premier înainte de congresul UDMR. Băsescu le-a spus liderilor PDL că menţinerea actualei formule echivalează cu îngroparea partidului şi pierderea guvernării. Traian Băsescu a dat peste cap calculele PDL-iştilor care-l vedeau conservat la Palatul Victoria pe Emil Boc, trântindu-le în faţă că menţinerea actualei formule echivaleză cu îngroparea partidului şi pierderea guvernării. Ca soluţie, şeful statului a sugerat, într-o întâlnire aseară cu parlamentarii democrat-liberali, o mutare rapidă şi a avansat ca termen începutul lunii martie, când se vor fi lămurit lucrurile şi în UDMR.

Sindicaliştii îl aruncă pe Marica în ghearele DNA

Un fost vameş a formulat ieri noi acuzaţii de corupţie la adresa liderului sindical. El a susţinut că le-ar fi transmis denunţul său şi procurorilor. Ziua şi acuzaţia, în cazul lui Vasile Marica, preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor "SED LEX". După ce în weekend o angajată a Direcţiei Regionale Vamale Bucureşti a susţinut că i-ar fi plătit acestuia 20.000 de dolari pentru a obţine un post de inspector vamal, ieri, un fost vameş a susţinut, într-o conferinţă de presă, că ar fi "colectat" bani, timp de şase ani, pentru liderul de sindicat. În plus, acesta a precizat că le-ar fi transmis autodenunţul său şi procurorilor anticorupţie.

Oamenii lui Vîntu au fost daţi afară de la Realitatea TV

Adrian Ursu şi Oana Stancu nu vor mai realiza emisunea "Ora de foc" la Realitatea TV, prin această decizie încercându-se limitarea influenţei lui SOV asupra postului TV. Conducerea Realitatea TV a decis să renunţe la emisiunea realizată de Adrian Ursu şi Oana Stancu. Sebastian Ghiţă, managerul postului, a confirmat decizia de a renunţa la emiunea "Ora de foc". Războiul Ghiţă-Vîntu pentru controlul Realitatea TV. Potrivit unor surse din trustul Realitatea Media, această decizie a fost o mutare prin care se încearcă diminuarea influenţei lui Sorin Ovidu Vîntu asupra postului TV

Păsat: Nu demisionez din parlament. Mă voi autosuspenda din PDL

Deputatul PDL Dan Păsat a declarat astăzi pentru EVZ că nu va demisiona din parlament sau din partid, optând pentru varianta autosuspendării. "Nu voi demisiona din parlament sau din PDL. Mă voi autosuspenda din partid", a spus el. Chiar dacă statutul PDL nu prevede instituţia autosuspendării, Păsat a precizat că nimeni nu-l poate împiedica să ia o astfel de decizie. Democrat-liberalul, care va participa şi la şedinţa de astăzi dintre parlamentarii PDL şi preşedintele Traian Băsescu, a spus că-şi va anunţa decizia oficial în scurt timp.

FINANCIARUL

Premieră: Băncile pot converti în acţiuni creditele neperformante ale firmelor. Miza: 21 mld. lei

Daca nu vor redresa activitatea agentului economic in maximum trei ani, institutiile de credit vor trebui sa renunte la participatii. Cresterea numarului de credite neperformante, cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile, a determinat bancile sa desfasoare o noua activitate, detinerea temporara de actiuni la agentii economici care nu-si pot rambursa finantarile. Practic, este vorba despre clasica actiune de conversie a datoriilor in participatii, insa institutiile de credit se vor implica in redresarea activitatii societatii comerciale aflate in dificultate. Perioada in care pot detine actiuni este de maximum trei ani.

CBRE va da 1 mld. euro pentru ING Real Estate Investment Management

CB Richard Ellis Group (CBRE), unul dintre cei mai mari brokeri de proprietati imobiliare din lume, a ajuns la o intelegere definitiva cu ING Group NV Olanda privind achizitia celei mai mari parti din divizia de real estate investment management a grupului olandez. Tranzactia se va incheia la suma de 0,94 miliarde de euro, cumparatorul urmand sa preia toate operatiunile ING Real Estate Investment Management (ING REIM) din Europa si Asia, precum si operatiunile Clarion Real Estate Securities.

Piaţa autohtonă a concertelor, estimată la 12 milioane de euro

Principalii jucatori se asteapta la un avans al afacerilor, chiar daca nu s-a definitivat calendarul evenimentelor pe 2011. Pe lista de asteptare figureaza U2, Lady Gaga, Radiohead si Justin Beaber. S-au pus in vanzare biletele la Bon Jovi si Roxette, la preturi medii de 270, respectiv 240 lei/tichet Anul trecut, piata s-a majorat cu 20% fata de 2009. Criza a scos romanii din casa in 2010... fie ca au mers la tea­tru, cinema sau au dorit sa vada live marile trupe care au concertat in Romania. Valentin Vasiloiu, Managing Director Eventim, spune ca in 2010 apro­xi­mativ 300.000 de oameni au cumparat bilete la marile con­certe orga­nizate in tara noastra.

Record: Statul a amendat Orange şi Vodafone cu 63 mil. euro

Bogdan Chiritoiu: Este cea mai mare sanctiune acordata vreodata de Autoritate. Orange si Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobila din Romania, au primit cele mai mari amenzi date de stat pana in prezent. Consiliul Concu­ren­tei a sanctionat cei doi operatori pentru abuz de pozitie dominanta. Astfel, Orange a fost amendata cu 147,9 milioane de lei (34,8 milioane de euro), iar Vodafone cu 120,3 milioane de lei (28,3 milioane de euro). Cei doi operatori au anuntat ca vor contesta decizia in instanta.

În doi ani de criză, PIB a pierdut 37 mld. $. Suntem pe ultimul loc la creştere economică în T4

Cu un avans de 0,1% in ultimele trei luni din 2010, economia romaneasca mai are nevoie de inca un trimestru de crestere pentru a iesi din recesiune. Statisticile aduc Romaniei o veste proasta si o veste buna. Vestea proasta este ca, in trimestrul al patrulea al anului trecut, tara noastra a avut cea mai redusa crestere economica din UE, rapor­tat la trimestrul anterior. Vestea buna ar fi ca, in acelasi trimestru, Produsul Intern Brut a avansat usor, cu 0,1% in termeni reali, fata de trimestrul anterior. In pofida avansului infim din T4, economia romaneasca ramane in recesiune.

FP a căzut sub preţul la care a intrat pe Bursă

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborat ieri pentru prima data sub 0,602 lei/actiune, pretul la care au deschis prima sedinta de tranzactionare la Bursa, in 25 ianuarie. Ultima tranzactie de ieri cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,6 lei/actiune, in scadere cu 1,4% fata de ziua precedenta, aceasta fiind totodata a cincea sedinta consecutiva de scadere pentru FP. Valoarea de piata a Fondului a coborat pana la 1,945 mld. euro, fiind cu 155 mil. euro sub nivelul atins la sfarsitul primei zile de tranzactionare la Bursa. Fondul Proprietatea a raportat ieri si situatia activelor si datoriilor pentru luna ianuarie, valoarea unitara a activului net unitar (VUAN) fiind de 1,1352 lei/actiune, in crestere cu 2% fata de finalul anului trecut. Valoarea totala a activelor nete ale FP se ridica la 15,64 mld. lei (3,68 mld. euro).

GÂNDUL

CUM L-A PĂCĂLIT BOC PE BĂSESCU. De ce nu vrea Blaga să fie prim-ministru.

Conform unor surse din PDL, mai mulţi lideri de filiale au avut o discuţie cu Boc, în care i-au transmis că îl vor în continuare la Palatul Victoria. Se pare că, după întrevederea cu preşedintele, opozanţii săi din partid au început munca de lămurire om la om cu cei care susţineau varianta premierului tehnocrat. "Nu se ştie, dacă vine un premier independent, ce pretenţii o să aibă. Dacă o să taie fondurile pentru judeţe, dacă o să ne schimbe oamenii?", spunea unul dintre partizanii prim-ministrului politic. Aceste argumente, extrem de sensibile pentru orice lider local, au schimbat balanţa puterii în PDL şi Traian Băsescu s-a trezit brusc în minoritate.

INTERVIU CU GEORGE MAIOR. Şeful SRI vorbeşte despre "războiul minţii", "asaltul internetului" şi susţine că "politicul primeşte informaţia şi trebuie să o transforme"

Sunt mii de nuanţe într-un război al minţii. Secretul de stat este noţiunea fundamentală cu care operăm. (...) Politicul primeşte informaţia şi trebuie să o transforme. (...) Informaţia poate să şi doară, mai ales când are valenţe negative. Echidistanţa, imparţialitatea şi neutralitatea fac parte din esenţa profesiei", a explicat şeful SRI, George Maior, la postul public de televiziune, potrivit Agerpres. Maior mai spune că, datorită tehnologiei avansate şi a avalanşei de informaţii venite pe multiple canale, munca celor care lucrează în sistem a devenit mult mai dificilă.

JURNALUL NAŢIONAL

Băsescu şi-a dat cu Boc în cap. UDMR i-a blocat lui Băsescu lovitura de imagine cu premierul tehnocrat

Declaraţia lui Traian Băsescu de la finalul mult aşteptatei întâlniri cu parlamentarii PDL a produs râsete în rândurile asistenţei. Băsescu a spus după şedinţa cu parlamentarii PDL, că s-au discutat soluţii pentru relansarea încrederii în Guvern, fiind ulterior întrebat dacă o astfel de soluţie poate însemna şi un nou premier. "Sunt multe soluţii de relansare a încrederii şi acestea pot fi găsite în primul rând de oamenii politici. În orice caz, speculaţiile pe care le faceţi, cu numiri de premieri, sunt în afara realităţii, pentru că nimic nu se va lua în discuţie la nivelul Coaliţiei ca soluţie de relansare a încrederii în Guvern până după ce se termină alegerile din UDMR", a răspuns Băsescu.

Noul Cod al Muncii omoară liderii sindicali

Noul Cod al Muncii, pe care actualul ministru Ioan Botiş vrea să-l promoveze, le va veni de hac liderilor sindicali. Ministrul Muncii a venit ieri în faţa deputaţilor din comisia de specialitate pentru a le da amănunte legate de proiectul legislativ care este deja finalizat, dar care nu se ştie încă dacă va fi promovat prin dezbatere parlamentară sau prin asumarea răspunderii guvernamentale. Printe altele, Botiş a spus că noile reglementări vor slăbi puterea liderilor de sindicate, întrucât contractele colective de muncă nu vor mai fi negociate la nivel de ramură, ci la nivel sectorial.

NAŢIONAL

Eternul si fascinantul premier Boc. Premierul face ce face şi cade din nou în picioare. Hopa-Emilică!

Naţional a aflat ce s-a întâmplat în culisele schimbării eşuate a lui Emil Boc. PDL a refuzat să-i facă pe plac lui Traian Băsescu. Adevărată premieră în istoria democrată, evenimentul s-a întâmplat aseară, când pedeliştii au spus pas schimbării lui Emil Boc cu un premier "independent".Independent de factorii politici din ţară, dar dependent cap coadă de FMI, după cum a aflat "Naţional" din culisele întregii afaceri. Atât de mare a fost dorinţa lui Traian Băsescu de a finaliza înţelegerea avută cu reprezentanţii Fondului încât democraţilor nu li s-a prezentat un singur nume, ci o listă întreagă.

Preotul puşcă riaş" a transformat operaţiunea "Vămi curate" în "Marea împăcare". S-au spălat pe mâini!

După ce în Portul Constanţa nu a mai avut loc nici o descindere, iar însuşi şeful statului a dat asigurări că nici un om politic nu se află în spatele "Caracatiţei" de la vămi, a apărut acum şi primul "turnător" voluntar. Este vorba despre un personaj rupt parcă din telenovele. S-a angajat în sistem imediat după Revoluţie, a ajuns şeful Vămii Giurgiu, a făcut puşcărie pentru contrabandă, s-a hirotonisit şi a ajuns preot într-o comună. După care, la 24 de ore de la apelul lui Traian Băsescu, a făcut un autodenunţ televizat în direct.

PUTEREA

Prima înfrângere a lui Traian Băsescu. Premierul independent a fost respins, soarta lui Boc se decide până sâmbătă

Propunerea preşedintelui Traian Băsescu privind nominalizarea unui premier independent a fost respinsă ieri de PDL, dar şi de conducerile UDMR şi UNPR. Cu toate acestea, premierul Emil Boc nu poate sta liniştit, deoarece o decizie în privinţa sa va fi luată în următoarele zile. Surse democrat-liberale susţin că acesta va fi schimbat fie cu un premier tehnocrat, fie cu unul politic. Decizia urmează să fie luată până la Consiliul Naţional de Coordonare, care va avea loc sâmbătă.

Povestea unei crize politice care s-a fâsâit. Lista completă a premierilor daţi la bursa zvonurilor

Traian Băsescu a avut ieri o întâlnire cu deputaţii şi senatorii PDL pentru a afla ce părere au aceştia despre înlocuirea lui Emil Boc cu un alt premier din partid sau chiar independent. Băsescu i-a fiert pe parlamentarii democrat-liberali toată ziua, nemulţumiţi deja că şeful statului croia guverne cu liderii de filiale, iar pe ei nu i-a pus nimeni la curent. Iniţial, întâlnirea a fost programată pentru ora 12.00, apoi a fost amânată pentru 14,00, pentru ca ea să aibă loc de fapt la 16.00. Băsescu a sosit în Parlament în acelaşi timp cu premierul Emil Boc şi au intrat în sală împreună.

Funeriu şi-a anulat printr-un ordin propria Lege a educaţiei. Politicienii-rectori îşi vor păstra ambele funcţii

Ultimul ordin al ministrului Daniel Petru Funeriu anulează, practic, Legea educaţiei naţionale. Funeriu a amânat aplicarea celor mai importante prevederi ale Legii educaţiei cu trei sau patru ani. Având în vedere că alegerile parlamentare vor avea loc în 2012, "Legea Funeriu" a fost omorâtă din faşă, dovedindu-se, după cum anticipau multe cadre didactice, doar un mănunchi de paie aruncat în focul politic. Prin ordinul semnat recent, Funeriu a oferit un "cadou" Ecaterinei Andronescu şi celorlalţi politicieni instalaţi în fotoliile de lideri ai universităţilor de stat, permiţându-le să-şi păstreze funcţiile. Profesorii vor susţine încă cel puţin trei ani examenul de titularizare.

Surorile fiicei nelegitime a lui Adrian Păunescu ar putea fi fiicele lui Nichita Stănescu

Mihaela Bîrlea, a cerut în instanţă efectuarea unui test de paternitate în urma căruia să-i fie recunoscut statutul de fiică biologică a lui Adrian Păunescu. În spatele acestui demers juridic s-ar putea ascunde un secret care priveşte nu unul, ci doi mari scriitori ai României - Adrian Păunescu şi Nichita Stănescu. Ambii bărbaţi au iubit-o pe mama grefierei, Rodica, chiar în perioada în care aceasta a dat naştere unor gemene, în anul 1967. Despre aceste gemene, atât Adrian Păunescu, în cartea "Generaţia "60", recunoaşte că ar putea fi ale lui, aşa cum la fel de posibil este ca ele, Diana Sofia şi Oana Margareta, să fie fiicele lui Nichita Stănescu.

ROMÂNIA LIBERĂ

TAXĂ DE PROTECŢIE. Un fost vameş s-a autodenunţat că i-ar fi dat şpagă liderului de sindicat Vasile Marica. Ce dezvăluie cazul Marica

Autodenunţurile vameşilor, care susţin că erau obligaţi să ia şpăgi pentru a-şi putea plăti taxa lunară de protecţie către liderul sindicatului SED LEX, Vasile Marica, întregesc radiografia corupţiei sistemice de la graniţele ţării şi dezvăluie complicităţile dintre politicieni - şefii instituţiilor statului şi ai sindicatelor - contrabandişti şi traficanţi.

Talpeş, în război cu reţeaua Dinu Vamă

Denunţătorul susţine că reţeaua lui Marica din Vămi s-a format după 1997, o dată cu numirea liberalului Nini Săpunaru la Direcţia Generală a Vămilor şi că s-a consolidat în timpul guvernării Năstase. Din perioada 2001-2004, Ungureanu a relatat prin autodenunţ conflictele pentru supremaţie în vămi dintre două grupări ale PSD, respectiv dintre gruparea lui Ioan Talpeş (fost şef SIE, fost vicepremier în Guvernul Năstase), apropiată de preşedintele Ion Iliescu şi Dinu Gheorghe (fost şef al vămilor în perioadele pedeseriste), apropiată de Adrian Năstase. Războiul - susţine Ungureanu - a fost câştigat de Talpeş, prin omul său de la Ministerul de Interne, generalul Paul Sârbu (implicat în numeroase scandaluri de presă). Marica ar fi aparţinut grupării Talpeş, iar victoria acestuia i-ar fi consolidat puterea de influenţă.

ÎNŢELEGERI. Occidentalii se înghesuie să modernizeze armata rusă. Raport secret: Franţa şi Germania vând armament Rusiei

În ultima lună, Rusia negociază cu Franţa, Germania şi Italia achiziţionarea de material militar de ultimă oră, ceea ce va întări capacitatea sa în domeniu, în detrimentul membrilor NATO. Dacă în 2009 un raport secret al NATO - dezvăluit de WikiLeaks - releva că Rusia ar putea face faţă unui mic război local sau regional în Vest dar nu ar fi capabilă să răspundă în cazul a două mici conflicte în zone geografice diferite, având echipament "îmbătrânit şi depăşit" şi o lipsă de mână de lucru, astăzi lucrurile par să se rezolve. Premierul rus, Vladimir Putin, declară peste tot în străinătate că ţara sa este o superputere care a renăscut. Ceea ce este adevărat, numai că a renăscut cu ajutorul Occidentului.

Palatul de un miliard de dolari al lui Putin

O scrisoare deschisă din partea omului de afaceri rus Serghei Kolesnikov către preşedintele Dmitri Medvedev este subiectul fierbinte al presei din Rusia; în aceasta Kolesnikov îl acuză pe premierul Vladimir Putin că şi-ar fi construit, cu bani proveniţi din "corupţie, şpagă şi furt", un palat pe coasta Mării Negre. Situat pe un teren de 74 de hectare, palatul dispune de o podgorie proprie, un helioport, o sală de cinema, un amfiteatru de vară, un cazino, mai multe piscine, o sală de sport şi un turn cu ceas, şi ar fi costat un miliard de dolari. Serghei Kolesnikov, omul de afaceri care a făcut publice informaţiile, a participat la construcţie până în 2009 când a aflat despre sursele ilegale de finanţare.

La corupţie, între Kenya şi Bangladesh

În 2010, numai în sectorul achiziţiilor publice din Rusia s-au furat 33 de miliarde de dolari, conform unui raport al Biroului Prezidenţial de Control. din luna octombrie a anului trecut. Organizaţia Transparency International estimează corupţia anuală din Rusia la 250-300 de miliarde de dolari - ceea ce ar însemna 1700 de dolari pe cap de locuitor. În "clasamentul celor mai puţin corupte ţări"publicat de această organizaţie, Rusia se află pe locul 154 din 178 de state, alături de Kenya şi Bangladesh.

MACROECONOMIE. România dă iar semne că ar putea trece pe creştere economică. Care sector va scoate economia românească din recesiune?

PIB a înregistrat un avans uşor, în termeni reali, de 0,1% în trimestrul IV faţă de trimestrul anterior, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Care ar putea fi însă domeniile ce ar putea genera creşteri în economie pentru perioada următoare? Reprezentanţii orga-nizaţiilor patronale şi oamenii de afaceri susţin că existe resurse suficiente, însă neexploatate eficient. Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, apreciază că industria, care, mai ales în ultima perioadă, nu duce lipsă de comenzi, trebuie sus-ţinută prin politici guvernamentale coerente.

Exporturile nu pot fi motor pentru economie

Printre alte nefericiri, 2010 a aruncat la coş un mit care constituia într‑un fel şi o speranţă, dovedind clar că exporturile nu pot fi în România un motor al creşterii economice şi deci ele nu pot scoate România din cercul vicios în care se află. Aceasta, pentru că în 2010 economia a continuat să cadă, în ciuda unei absolut remarcabile creşteri a exporturilor - cu peste 28% - în urma căreia s-au atins şi chiar depăşit vârfurile de export de dinaintea crizei. Angrenând însă doar o mică parte din economie, exporturile, oricât ar creşte, nu pot mişca ele singure ansamblul.

ZIARUL FINANCIAR

Surpriză plăcută: economia a scăzut cu doar 1,2% în 2010, în timp ce estimările erau de -2%

Produsul Intern Brut a scăzut anul trecut cu 1,2%, contracţia economiei fiind mai scăzută decât estimările analiştilor economici şi ale autorităţilor, care oscilau în jurul cifrei de 2%. Economia României a crescut în ultimele trei luni ale anului 2010 faţă de trimestrul precedent cu 0,1%, contrar aşteptărilor celor mai mulţi analişti care anticipau scădere.

Doamna Ghica Plaza, 70 de familii în 616 apartamente

Ansamblul rezidenţial Doamna Ghica Plaza din cartierul bucureştean Colentina, finalizat în urmă cu un an, este locuit de circa 70 de familii, în condiţiile în care proiectul de nouă blocuri cuprinde 616 apartamente, de la garsoniere la patru camere. "În proiect sunt vândute în jur de 200 de apartamente, dar până în prezent s-au mutat circa 70 de familii. Evident că volumul de vânzări nu mai este la fel de mare, dar tranzacţii există în fiecare lună, fie că vorbim de vânzări sau închirieri", spune Corina Dordoi, sales manager al proiectului. Circa 70% din apartamentele disponibile sunt cu trei camere şi au preţuri pornind de la 110.000 de euro, fără TVA. Doamna Ghica Plaza este un proiect dezvoltat de firma Romfelt Real Estate, controlată de fondul Aktiva din Slovenia, în timp ce Dan Pascariu, Cristian Sima, Adrian Lustig, Călin Andrei Zamfirescu şi Stan Tîrnoveanu sunt acţionari minoritari, cei cinci controlând 36% din firmă.

Finanţele s-au hotărât să explice modificările din Codul fiscal

După o lună şi jumătate de la intrarea în vigoare a variantei de Cod fiscal aprobată de Guvern pe finalul lui 2010, Ministerul Finanţelor a definitivat normele metodologice prin care aduce clarificări unor aspecte precum regimul pierderii fiscale în 2010, obligaţiile firmelor care au plătit impozit minim în 2010, criteriile de încadrare în categoria microîntreprinderilor, stabilirea contribuţiilor sociale sau sancţionarea firmelor de jocuri de noroc care nu emit bilete de intrare. Niciun cuvânt însă despre impozitarea averilor mari realizate din venituri nedeclarate, chiar dacă aceasta face obiectul unor articole nou introduse în Cod. Mai rămâne ca normele să fie adoptate prin hotărâre de guvern, ceea ce s-ar putea întâmpla în şedinţa de astăzi, în funcţie însă şi de evoluţiile de pe scena politică.

Olteanu, BNR: Avem prea puţine poveşti de restructurare cu succes a datoriilor firmelor

Puţinele exemple de restructurări cu succes ale datoriilor firmelor fac ca în momentul de faţă bancherii şi antreprenorii să fie pe poziţii de adversari, iar companiile supraîndatorate îşi împing problemele până la punctul în care intrarea în faliment devine inevitabilă. "Suntem într-un cerc vicios, ca sistem. Prea puţinele restructurări reuşite nu ne dau curaj. Poate mai multe restructurări, despre care să se vorbească, ar ajuta", a spus Bogdan Olteanu, viceguvernator al BNR responsabil cu coordonarea direcţiei juridice, în cadrul seminarului "Deţinerea temporară de acţiuni de către instituţiile de credit - formă de restructurare a agenţilor economici", organizat la banca centrală.

Statul caută 20 de firme "măricele" care vor să se dezvolte agresiv prin intermediul Bursei

Reprezentanţii Ministerului Economiei lucrează în prezent la un proiect menit să ajute IMM-urile care vor să se dezvolte într-un ritm mai alert şi să atragă finanţare de pe Bursă. Proiectul constă în suportarea de către stat a unei cote-părţi din costurile necesare procesului de listare. Proiectul ar putea fi pus în practică începând de anul viitor, iar ajutorul nerambursabil din partea statului va fi de până la 200.000 de euro în funcţie de dimensiunea companiei şi a ofertei publice iniţiale. De exemplu, la o valoare a capitalului atras de pe bursă de 7 - 10 mil. euro, toată bucătăria internă a listării are un cost de până la 3,5%, undeva la 210.000 de euro. Din această sumă statul ar suporta o cotă-parte, care în general este de 60%, iar restul de 40% să fie acoperit de companie, a explicat Cezar Iliu, consilier Ministerul Economiei în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Bursa de Valori Bucureşti.

De câţi funcţionari publici este nevoie ca să fie trimisă o hârtie? De patru: unul o întocmeşte, unul o verifică, unul o avizează şi unul o semnează

Alina Sandu, Florina Dragoş, Monica Dimitriu şi Andras Szakal sunt patru funcţionari publici, angajaţi ai Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), care au semnat azi o hârtie prin care invită jurnaliştii la un eveniment de lansare a unei competiţii destinate salariaţilor din administraţie. Pe hârtia transmisă de ANFP apar patru nume de persoane, fiecare cu atribuţiile sale: "întocmit", "verificat" şi "avizat", la care se adaugă şi semnătura preşedintelui instituţiei, care completează de altfel semnăturile fiecărui bugetar responsabil de document.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb