REVISTA PRESEI 16.04.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 16 aprilie 2014

ADEVARUL

Lupte grele pe "frontul de est" din Ucraina

Lupte grele se dau în estul Ucrainei. Militarii ucraineni au luat cu asalt aerodromul militar din Kramotorsk ocupat anterior de separatiştii ruşi. Cerul este survolat de avioane de luptă. S-au înregistrat deja morţi şi răniţi. În asaltul aerodromului a fost implicat departamentul special al Ministerului de Interne "Omega". Presa rusă condamnă intervenţia armatei ucrainene, acuzând puterile din vest că se află la originea crizei. "Occidentul este parte a problemei în criza din Ucraina, nu o soluţie", subliniază Vocea Rusiei, precizând că "trupele ucrainene au ocupat un aerodrom în oraşul Kramatorsk, omorând patru manifestanţi antiguvernamentali". De asemenea, "raportul Naţiunilor Unite care acuză Rusia de orchestrarea referendumului din Crimeea este parte a unei campanii de propagandă creată de Washington, documentul fiind lipsit de credibilitate şi de fundament", susţine agenţia rusă RIA Novosti. Potrivit unui raport al Înaltului Comisariat ONU pentru Drepturile Omului, Rusia a recurs la acţiuni de propagandă, tortură, răpiri şi acte de reprimare înaintea referendumului din Crimeea.

Preşedintele Băsescu: Gabriela Firea este o şantajistă de profesie, poartă ghinion oricărui bărbat; Ponta, un procuror ratat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Palatul Cotroceni, că activitatea comisiei parlamentare de anchetă care investighează achiziţionarea, de către familia sa, a unui teren agricol în comuna Nana are un obiectiv pur politic. Băsescu i-a acuzat de şantaj atât pe senatorul PSD Gabriela Firea, cât şi pe premierul Victor Ponta, care a susţinut-o în demersul său de a strânge semnături pentru plângerea împotriva preşedintelui. "Procurorul ratat Ponta nu a făcut nicio ispravă ca procuror, nu am auzit de un dosar important făcut de el. Singurul element de care îmi aduc aminte legat de procurorul Ponta a fost declaraţia mamei procurorului Panait, că Ponta a fost ultimul care l-a văzut în viaţă. Cred că Ponta a cedat nervos, este unic în Europa şi ca atitudine, şi ca soluţie. Nu am auzit, de 25 de ani de la Revoluţie, cu atât mai puţin în ultimii 10 ani, ca vreun premier din UE să se fi retras în buncărul de la MApN. Victor-Viorel are o problemă de nervi. A cedat nervos, i se pare că numai armata îl mai poate apăra de furia baronilor."

MRU: Dacă Transnistria explodează, Găgăuzia sare în aer, Moldova ca stat încetează să existe

Fostul şef al Serviciului de Informaţii Externe şi fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu a fost invitat la "Adevărul Live", unde a vorbit despre situaţia din Ucraina şi a avertizat că asistăm la începutul unui nou Război Rece. Ungureanu a subliniat că viitorul preşedinte al României trebuie să fie capabil să jongleze cu temele de politică externă şi să aibă relaţii constructive cu liderii marilor puteri, inclusiv cu Federaţia Rusă.

Victor Ponta s-a luat singur în Armată

Premierul Victor Ponta pleacă de la Palatul Victoria pentru a se muta într-un birou mult mai securizat, la Ministerul Apărării. Motivul este mai degrabă unul amuzant: Ponta nu vrea să fie victima unei înscenări ţesute de Băsescu. Victor Ponta este cel dintâi premier din istoria postdecembristă a României care îşi mută biroul de la Palatul Victoria, deşi, în decursul celor 24 de ani, prin Piaţa Victoriei au trecut minerii şi milioane de grevişti. Când a fost instalat prim-ministru, Ponta a refuzat biroul de la primul etaj al Palatului Victoria, care fusese ocupat de Călin Popescu Tăriceanu, Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu, şi a preferat să se mute la etajul doi, în biroul fostului premier Adrian Năstase. Acum, premierul se va refugia la Ministerul Apărării Naţionale, condus de colegul său de partid, Mircea Duşa. Motivul pare mai degrabă unul hazliu: Ponta nu vrea să "pice pe interceptări", în urma unei capcane întinse de preşedintele Traian Băsescu.

WSJ: cele mai bune meserii din lume sunt cele de matematician, profesor universitar şi statistician. Cele mai proaste: tăietor de lemne şi reporter

O nouă zi, încă un motiv de a deveni mai bun la matematică. Aşa începe Wall Street Journal un text despre cele mai bine plătite meserii din acest an. Publicaţia citează un clasament al celor mai bune şi mai proaste meserii, realizat de către site-ul CareerCast.com, specializat în căutare de locuri de muncă. Pe primul loc în top se află matematicienii, care realizează un venit mediu anual de 101.360 dolari, site-ul estimând că încasările acestora urmează să crească cu 23% în următorii opt ani. Pe următorul loc se află profesorii universitari (68.970 dolari) şi statisticienii (75.560 dolari), potrivit sursei citate. De altfel, cei care operează foarte bine cu cifrele au mare căutare, pe listă mai fiind şi inginerii software (locul 7, cu o medie de venituri de 93.350 de dolari) şi analist pentru sisteme computerizate (locul 8, cu 79.680 dolari). În schimb, pe primele locuri între cele mai proaste meserii se află tăietorii de lemne (24.340 dolari), reporterii (37.090 dolari), personalul militar (28.840) şi taximetriştii (22.820 dolari). Între cei cu meserii proaste se mai găsesc cei care lucrează în salubritate, pompierii şi ofiţerii de corecţie.

Electofrancul: Mai mulţi parlamentari propun amânarea executării silite timp de trei ani a românilor cu credite în franci elveţieni

Mai mulţi aleşi, atât de la putere, cât şi din opoziţie, vor să amâne executarea silită a românilor care au luat credite în franci elveţieni şi care nu şi-au mai putut plăti ratele. Parlamentarii invocă necesitatea unei astfel de măsuri prin faptul că împrumutul în franci elveţieni, acordat în anii de boom economic, a fost înşelător, dovadă fiind retragerea acestuia din oferta băncilor, dar şi prin dublarea cursului de schimb. Mai mult, iniţiatorii proiectului de lege acuză băncile că au împovărat populaţia cu credite nocive. "Comoditatea şi dorinţa de câştig le-a determinat să acorde credite pe termen lung şi să transfere riscul 100% pe spatele clientului şi nu au acţionat să elimine din propria iniţiativă comisionul de risc din contract şi să restituie clienţilor banii aferenţi plus dobânda", se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.

România s-a împrumutat de pe pieţele externe 1,25 miliarde de euro pe 10 ani, la un cost de 3,7%. Voinea: Este cea mai ieftină finanţare din istoria României

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras 1,25 miliarde de euro de pe pieţele externe printr-o emisiune de euroobligaţiuni cu maturitate de 10 ani, pentru care a obţinut un cost de finanţare de 3,7% pe an, mai mic decât cel la care a lansat operaţiunea. Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget, a declarat, pentru "Adevărul", că aceasta este cea mai ieftină finanţare atrasă din istoria României. "Este ca şi cum România ar avea cu două clase mai sus în ratingul de ţară şi acest randament este, practic, inclus în preţul reformelor structurale făcute în ultimii ani. România a mai emis eurobonduri doar în 2003 la un preţ de 8% şi apoi în 2008 la un preţ de 6,8%, în condiţiile în care pe atunci eram în categoria investment grade. Anul trecut, finanţarea atrasă a fost la un randament de 4,15%, iar scăderea sub 4% ne încadrează într-un grup net superior din punctul de vedere al siguranţei investiţionale", a declarat Voinea.

CURENTUL

Şantajista Firea - noul Bivolaru al PSD. Semnatarii plângerii penale riscă să se aleagă cu plângere pentru denunţ calomnios din partea lui Băsescu

Senatoarea PSD Gabriela Vrânceanu Firea, obligată recent de către magistraţii Instanţei Supreme la plata unei amenzi administrative de 1.000 de lei, pentru că ar fi şantajat-o pe Narcisa Iorga, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, este astăzi noua victimă politică scoasă la fereastră de PSD, în războiul cu Traian Băsescu. În 1997 PSD făcea zid în jurul devalizatorului de bănci Gabriel Bivolaru, condamnat ulterior în justiţie la câţiva ani de închisoare . Astăzi, PSD face zid în jurul Gabrielei Firea Vrânceanu Pandele , care se dă victima lui Traian Băsescu, profitând de o declaraţie neinspirată a preşedintelui. Pentru Bivolaru, pesediştii au mers în gaşcă la Parchet , demonstrând încă de pe atunci respectul pe care-l acordă justiţiei. Pentru "Albinuţa" primarului Pandele, pesediştii au fost convocaţi marţi dis-de dimineaţă pentru a semna în bloc o plângere penală îndreptată împotriva lui Traian Băsescu, acuzat de şantaj şi ameninţări la adresa acesteia.

Parlamentul European: Contribuabilii nu vor mai plăti pentru falimentul băncilor

PE a aprobat, marţi, trei proiecte legislative pentru ca băncile să se pregătească pentru falimente şi să nu se mai bazeze pe contribuabili să le acopere pierderile, statele participante la Uniunea bancară urmând să creeze un fond comun de 55 miliarde de euro, informează un comunicat al PE. Potrivit sursei citate, două legi au în vedere restructurarea şi falimentarea băncilor cu probleme, iar cea de a treia se asigură că băncile şi nu contribuabilii vor garanta depozitele mai mici de 100.000 euro în caz de faliment. Aceste măsuri completează sistemul unic de supraveghere bancară, deja existent, contribuind la realizarea Uniunii bancare. Noile legi au fost iniţiate de Parlamentul European şi de Consiliu după ce în perioada crizei economice, multe pierderi ale băncilor au fost transferate către contribuabili, lăsând valoarea băncilor aproape intactă.

CURIERUL NATIONAL

Debut de an pozitiv pentru piaţa auto, după 5 ani de marşarier

Piaţa auto locală a reuşit să consemneze un început de an bun, înregistrând pentru prima dată, după cinci ani de declin, creştere în primele trei luni. Potrivit datelor publicate de Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor Auto (APIA), vânzările de autovehicule noi s-au ridicat la 18.941 de unităţi în primul trimestru, ceea ce înseamnă un avans de 21,7% faţă de intervalul similar al anului trecut. Ultima dată când piaţa a crescut în primul trimestru a fost în anul 2009. Vânzările auto au avut o evoluţie pozitivă şi pe plan european, cu creşteri de 3,3% în Franţa, 5,6% în Germania şi 6% în Italia, respectiv de 11,8% în Spania şi de 13,7% în Marea Britanie.

Rusia are o armă secretă împotriva Occidentului, şi nu e nici petrol, gaze sau bombă

Paladiul, arma secretă rusească. Rusia este cel mai mare producător mondial de paladiu, un ingredient esenţial pentru convertoare catalitice în maşini, condensatori în electronică, coroane dentare, bijuterii şi multe altele pe lângă. Ceea ce dă Rusiei o mai mare putere într-un potenţial "joc politic al paladiului", este că minerii sunt în grevă în Africa de Sud, care se întâmplă să fie al doilea cel mai mare producător de paladiu din lume. 80.000 de mineri au ieşit în ianuarie din cauza unei dispute de salarizare şi nu au mai vrut să se întoarcă la locul de muncă. Între ele, Rusia şi Africa de Sud controlează mai mult de trei sferturi din aprovizionarea cu paladiu din lume, potrivit Johnson Matthey. Anul trecut, cererea de paladiu la nivel mondial a depăşit alimentarea cu 23 de tone (25.4 tone), astfel că stocurile au fost deja la un nivel scăzut. Ceea ce dă Rusiei o mai mare putere într-un potenţial "joc politic al paladiului", este că minerii sunt în grevă în Africa de Sud, care se întâmplă să fie al doilea cel mai mare producător de paladiu din lume.

Agricultura a ajuns pilonul economiei

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că exporturile industriei alimentare au înregistrat un excedent de 35 milioane de euro în luna ianuarie, principalul produs exportat fiind porumbul, depăşind grâul. "Industria alimentară a depăşit industria auto. S-a reuşit această performanţă de către cei din industria alimentară, cu 6,2% contribuţie din PIB. Mare parte din această creştere e generată cu materie primă din import, şi aici trebuie să schimbăm lucruri", a declarat ministrul Agriculturii, la un eveniment de specialitate. El a afirmat că pe primul loc la importuri, din păcate, este carnea de porc, iar la exporturi principalul produs era, până la finele anului 2013, grâul. Constantin a spus că agricultura a început să devină motorul cel mai important de creştere economică.

Ciamba: România îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro

Secretarul de stat în MAE George Ciamba a declarat că, pentru prima dată, România îndeplineşte toate criteriile de aderare la zona euro, iar acest lucru se vede şi prin creşterea investiţiilor străine în ultima perioadă. Aderarea României la Uniunea Europeană şi transformările aduse de acest proces "au contribuit în mod ireversibil la consolidarea proceselor de reformă, au contribuit la modernizarea societăţii, au contribuit esenţial la dezvoltarea economică". "În 2004, PIB-ul României era 80 de miliarde de euro, anul trecut, când am avut cel mai bun PIB, ne-am dus la 140 (de miliarde de euro)", a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul de Externe, George Ciamba, la conferinţa "După zece ani...", organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, la 10 ani de la aderarea a zece state est-europene şi la şapte ani de la aderarea României şi a Bulgariei.

Rezervele valutare ale Chinei stabilesc un nou record

Rezervele valutare ale Chinei au crescut în primul trimestru cu 129 de miliarde de dolari, la 3.950 miliarde de dolari, un nou record, confirmând astfel implicarea băncii centrale de la Beijing în deprecierea yuanului din ultima perioadă, notează Financial Times. "Datele privind rezervele valutare confirmă că deprecierea yuanului este urmarea intervenţiei susţinute a băncii centrale a Chinei", a scris într-o notă de cercetare Liu Li-Gang, analist la firma de cercetare ANZ. Începând de la mijlocul lunii februarie, yuanul a scăzut cu 2,7% faţă de dolar, la minimul a peste un an. În prezent, moneda Chinei se tranzacţionează la un curs de 6,22 yuani pentru un dolar. Deşi limitat în raport cu deprecierea altor monede emergente, declinul yuanului a fost cel mai accentuat din ultimii ani şi a determinat SUA să ceară autorităţilor de la Beijing să menţină parcursul către un curs de schimb liber. China nu dezvăluie structura rezervelor valutare, dar, potrivit estimărilor, două treimi din acestea sunt constituite în dolari, un sfert în euro, iar restul în yeni, lire sterline şi alte monede.

Ministerul Mediului va face, pe cheltuiala sa, studiile privind proiectul Roşia Montană

Ministrul Mediului, Attila Korodi, a declarat: "Noi vom face studii, pe banii Ministerului Mediului, ca să avem şi noi pe teme tehnice complicate o imagine care este numai a noastră şi care poate să ne ajute ca la întrebări critice - cum este iazul de decantare, permeabilitatea şi aşa mai departe - să avem răspunsuri ferme, pentru că este nevoie. Ceea ce a avut până acum instituţia sunt lucruri superficiale, de exemplu pe problema permeabilităţii. Comisia specială a sesizat diferite instituţii să îşi facă treaba. Ceea ce trebuie să facem este să avem propriul studiu. Resursă sigur găsim şi finanţăm". ebat dacă se va opri procedura de avizare de la minister, în cazul în care se va adopta raportul de respingere, Korodi a răspuns negativ, precizând că în raport se precizează că trebuie făcute aceste studii. "Va fi o condiţie care, dacă nu este îndeplinită, nu se va emite un aviz", a completat ministrul.

EVENIMENTUL ZILEI

Ponta părăseşte Palatul Victoria. România va fi guvernată dintr-o unitate militară

După scandalul legat de Adrian Duicu, premierul a decis să-şi mute biroul din sediul Guvernului, cel puţin pe perioada campaniei electorale. Situaţie fără precedent într-o democraţie, în condiţii de pace: premierul Victor Ponta a decis să îşi mute biroul de la Palatul Victoria la sediul MApN. Anunţul vine după ce săptămâna trecută în presă au apărut informaţii din dosarul preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, conform cărora acesta ar fi negociat numiri în funcţii chiar din biroul premierului. Ieri, Ponta a anunţat că mutarea va avea loc de săptămâna viitoare şi că pe viitor îşi va ţine întâlnirile şi activităţile oficiale la MApN. Motivul oficial este halucinant: premierul ar vrea să evite "înscenările" eventuale venite din partea preşedintelui Traian Băsescu, dar şi "înscenările de presă".

Antonescu: Cum ar putea Băsescu să îi însceneze ceva lui Ponta? Se travesteşte în Duicu?

Liderul PNL, Crin Antonescu, a ironizat intenţia lui Victor Ponta de a-şi muta biroul de la sediul Guvernului în sediul MAPN. Acesta a afirmat că premierul Ponta şi-a pierdut controlul şi le-a cerut miniştrilor şi preşedinţilor celor două Camere să-l însoţească la un control. "Nici Nicolae Ceauşescu în faţa revoltei naţionale nu s-a mutat în alt minister cu biroul. A încercat să fugă cu elicopterul, bine, că a ajuns într-un minister e o altă poveste. Nici Pinochet nu a făcut asta, şi acolo era dictatură militară. Ce s-a întâmplat de primul ministru anunţă mândru că părăseşte Palatul Victoria? Domnul Ponta ne spune că se mută pentru a nu avea parte de un şantaj din partea preşedintelui. Cum ar putea preşedintele să facă asta? Se travesteşte în Duicu, intră în Palatul Victoria şi-i propune lucruri necuviincioase?", s-a întrebat Crin Antonescu.

O coloană de blindate ucrainene se află la 40 de kilometri de Slaviansk

O coloană a armatei ucrainene, alcătuită din blindate şi soldaţi ai trupelor speciale, a fost observată marţi după-amiază de un reporter al AFP la 40 de kilometri de localitatea Slaviansk, din estul Ucrainei, aflată de sâmbătă sub controlul insurgenţilor rusofoni. Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov, a anunţat anterior începerea unei operaţiuni antiteroriste în regiunea Doneţk, unde se află şi localitatea Slaviansk, după ce cu o zi în urmă a expirat ultimatumul dat de autorităţile de la Kiev miliţiilor proruse pentru a preda armele. Conform agenţiei ucrainene Unian, citate de Agerpres, aceste miliţii îşi consolidau marţi dispozitivul defensiv la Slaviansk, unde au ridicat baricade în apropierea clădirilor oficiale pe care le-au ocupat şi au instalat mai multe puncte de control. Primele confruntări ce au avut loc sâmbătă la Slaviansk între forţele de securitate ucrainene şi detaşamentele proruse s-au soldat cu opt răniţi, un militar ucrainean fiind ucis.

INCIDENTUL care dovedeşte că insurgenţii separatişti din estul Ucrainei NU sunt localnici: Au confundat clădirea Operei cu Primăria

Afirmaţia că insurgenţii separatişti care au ocupat instituţiile publice din estul Ucrainei ar fi doar localnici proruşi, este contrazisă de realitatea din teritoriu. În urmă cu o săptămână, la Harkov, separatişti "bulversaţi" au intrat în Teatrul de Operă şi Balet şi au cerut o întrevedere cu primarul. Jurnaşitii moldoveni de la Publika, au relatat că în 7 aprilie, la Harkov din Ucraina, mai multe persoane au intrat cu forţa în Teatrul de Operă şi Balet şi au cerut o întrevedere cu primarul. Potrivit unui jurnalist, se pare că persoanele nu erau din oraş, deoarece au crezut că sunt la primărie. Atunci când au văzut sala de concert au plecat dezamăgiţi.

Un senator a fost condamnat la închisoare pentru nepotism

Senatorul PSD Sorin Lazăr a fost condamnat de magistraţii Curţii Supreme la şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Sentinţa nu este definitivă. Pentru că Sorin Lazăr şi-a recunoscut vinovăţia Curtea Supremă a decis că nu va merge la închisoare, dar timp de doi ani se va afla sub supraveghere judiciară. Procesul în cazul său a început la sesizarea ANI. Inspectorii de integritate au descoperit că Sorin Lazăr a propus şi a semnat angajarea fiului său, Lazăr Mihai Eduard, în cadrul Biroului Parlamentar - Circumscripţia electorală nr. 24 Iaşi.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu - monolog televizat de 30 de minute împotriva premierului şi a senatorului Firea

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut azi o declaraţie de presă în care timp de 30 de minute i-a atacat pe premierul Victor Ponta, pe care l-a numit "procuror ratat" şi pe senatorul Gabriela Firea, pe care a numit-o "şantajistă". Băsescu a nuanţat afirmaţia sa potrivit căreia Gabriela Firea s-ar putea să nu-şi mai găsească soţul acasă, sugerând că acesta ar avea motive să-şi părăsească domiciliul din cauza soţiei şi a ironizat decizia premierului de a-şi muta biroul la Ministerul Apărării, sugerând că acesta se teme de "baronii" PSD.

Răul căruia îi este preferabilă minciuna!

Valoarea adăugată de firmele străine are în România o componentă mult mai ridicată de profit şi una mai scăzută de salarii - fapt obiectiv legat de eficienţa activităţii şi de profilul sectorial ocupat de capitalul străin. Aceasta înseamnă că treptat, creşterea economică obţinută în România, realizată fiind de fapt de capitalul străin şi nu de cel românesc, aşază în piaţă o valoare adăugată cu o componentă mereu mai mare de profit şi o componentă mereu mai slabă de salarii (forţă de muncă). Dincolo de faptul că o asemenea creştere economică internalizează doar costurile în timp ce profiturile sunt lesne şi masiv transferate înafară, este de tipul celei în care oamenii, atât în calitate de salariaţi, cât şi în calitate de consumatori, nu ajung niciodată să resimtă că a avut loc o creştere economică. Poate exista deci creştere economică, dar salariile şi nivelul de trai să continue a scădea. Aproape că ar fi preferabil să afli că actuala creştere economică este din pix!

Ce încearcă să obţină UE prin noua uniune bancară

Un mod rapid şi eficient de a aborda băncile cu probleme este necesar pentru asigurarea stabilităţii sistemului financiar european şi protejarea banilor contribuabililor. Acesta a fost mereu obiectivul Parlamentului European în negocierile cu statele membre în stabilirea unei uniuni bancare. Uniunea bancară are trei componente cheie: rezoluţia băncilor cu probleme financiare: aceasta se va baza pe un fond de 55 de miliarde de euro, şi nu pe banii contribuabililor; pierderile bancare vor fi acoperite de acţionari şi deţinătorii de obligaţiuni; - mecanismul unic de supraveghere: sprijinit de deputaţii europeni în septembrie, oferă Băncii Centrale Europene (BCE) responsabilitatea supravegherii majorităţii băncilor din zona euro (128 în momentul de faţă); - schema privind garantarea depozitelor: introduce garanţii finanţate de bănci pentru depozitele de până la 100.000 de euro. Schemele de garantare a depozitelor sunt, încă, naţionale. Pentru ca uniunea bancară să fie completă, este necesară crearea unei scheme de garanţii la nivelul zonei euro: aceasta este una din cererile cheie ale Parlamentului European, dar nu a fost, încă, îndeplinită.

NATIONAL

Premierul, sedinte de lucru in patul lui Mircea Dusa

De frica "inscenarilor" tip Duicu, Victor Ponta lasa balta Palatul Victoria si devine colocatar cu Mircea Dusa. Pentru prima data in istorie, premierul a parasit sediul Guvernului si s-a mutat, cu garzi si consilieri cu tot, in sediul MApN. Unde, spre norocul lui, ministrul Mircea Dusa dispune de spatiu excedentar, dovada generosul cabinet de odihna de care beneficiaza. "Mi-am mutat biroul. L-am rugat pe domnul Dusa, am un birou la MApN, aia e unitate militara. Oricine intra, daca veniti la mine, fiind unitate militara, se inregistreaza. Acolo (la Palatul Victoria - n.r.) era mai civil, asa. Pana in luna noiembrie, ma astept la inscenari, ori eu vreau ca, pana in noiembrie, asemenea inscenari si asemenea montaje facute de domnul Basescu, de oamenii din jurul lui, sa poata fi dejucate foarte clar si foarte simplu", si-a motivat Ponta surprinzatoarea decizie.

Prima tradare in coalitia lui Ponta

Asa cum a anuntat inca de luni, Victor Ponta si-a strans parlamentarii laolalta, le-a pus pixul in mana si i-a indemnat sa semneze plangerea penala indreptata impotriva presedintelui Traian Basescu. La semnalul premierului, deputatii si senatorii PSD, PC, UNPR, UDMR au lasat activitatile curente si au purces sa-i dea o lovitura in scris sefului statului. Printre parlamentarii care nu vor sa-l supere pe Traian Basescu, s-au numarat, culmea, doi reprezentanti de varf ai coalitei, respectiv Kelemen Hunor si Gabriel Oprea . "La noi in grup (UDMR - n.r) nu am luat o decizie, nu exista nicio obligativitate pentru niciun membru", a precizat Kelemen Hunor. In comparatie cu liderul UDMR, care a recunoscut din start ca nu se amesteca in razboiul dintre premier si presedinte, vicepremierul Gabriel Oprea a mers pe burta. A participat la reuniunea parlamentarilor coalitiei, dar nu s-a bagat si la semnat, fara sa ofere insa nicio explicatie.

Banca Rusiei pregateste lansarea "rublei de aur"

In timp ce Occidentul planuieste noi sanctiuni, Banca Rusiei se pregateste sa lanseze pe piata rubla sustinuta de aur. Noul logo al bancii anunta atacul final asupra dolarului. Lansarea noului logo al Bancii Rusiei, care consta in "rubla de aur", este un raspuns pentru puternica banca JP Morgan, care a intrat in "batalia economica", blocand tranzanctiile online ale bancilor rusesti. Analistii economici avertizeaza ca decizia Rusiei de a sustine rubla cu vastele rezerve de aur va afecta economia globala. Dar, in primul rand, va da o lovitura mortala dolarului. Conform strategiilor de implementare a Noii Ordini Mondiale bancare, China fusese aleasa de elita mondiala ca sa dea acest "start", avand toate parghiile valutare sa ingroape dolarul fara sa sufere prea multe natiuni. Insa, Rusia se pare ca are alt plan.

PUTEREA

Rusia: 16.000 de militari şi civili ucraineni au intrat în armata rusă

Vice-ministrul rus al Apărării, generalul Arkadi Bajin, a anunţat marţi că peste 16.000 de foşti militari şi civili ucraineni s-au înrolat în armata rusă. Dintre aceştia, 9.268 sunt soldaţi care participă în prezent la programe de instrucţie pentru a se adapta la standardele militare. "2.768 sunt ofiţeri, 1.302 subofiţeri, 5.007 soldaţi şi 191 cadeţi", a precizat oficialul. Bajin a adăugat că 7.000 de civili care au lucrat pentru armata ucraineană sunt acum implicaţi în Flota Rusă de la Marea Neagră. Potrivit Agerpres, Arkadi Bajin a mai spus că armata rusă va returna autorităţilor ucrainene echipamentele unităţilor militare ucrainene care au refuzat să treacă de partea separatiştilor ruşi în timpul evenimentelor din Crimeea.

Despre insolvenţa lui Mircea Băsescu

Fratele preşedintelui, Mircea Băsescu, este un prost administrator. FATTORIA TERRANTICA SRL, administrată de Mircea Băsescu, a intrat în insolvenţă în luna ianuarie, iar administratorul a constatat că "managementul mai puţin performant" a determinat "parţial" încetarea de plăţi. Datoriile firmei sunt pe undeva la 13 milioane de lei şi 600.000 de euro. Mircea, însuşi, a împrumutat-o cu vreo două milioane de lei. Printre creditori se găsesc, în afară de Fisc, BRD şi Energy Holding. Deh, băieţii deştepţi între ei.

Este oficial: următorul edil al sectorului 5 este Bogdan Georgescu, adjunctul de la Poliţia Locală

Primăria Sectorului 5 se menţine pe poziţie fruntaşă în privinţa zonei cu infracţionalitatea cea mai scăzută din Capitală. Laudele adresate primarului Marian Vanghelie la bilanţul Poliţiei Locale Sector 5 au culminat cu declaraţiile subprefectului Capitalei, Mariana Câmpurean, care a declarat că actualul primar este "sufletul sectorului", iar directorul executiv al Poliţiei Locale Sector 5, Bogdan Georgescu, este, nici mai mult, nici mai puţin, un demn urmaş al lui Marian Vanghelie. Sărăcia, salariile mici şi personalul insuficient pentru menţinerea ordinii în sector sunt cam singurele neajunsuri semnalate în bilanţul Poliţiei Locale Sector 5 pe anul 2013. În discursul său, Marian Vanghelie a precizat că va "rămâne la Primăria Sectorului 5 până când va dori să plece". Întrebat când se va întâmpla asta, el a replicat: când va vrea Dumnezeu.

ROMANIA LIBERA

DNA sesizează CSM în legătură cu declaraţiile lui Radu Mazăre

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu "declaraţiile denigratoare" ale primarului din Constanţa, Radu Mazăre, care afectează dreptul la imagine al magistraţilor, informează Direcţia Naţională Anticorupţie, într-un comunicat. În 9 aprilie, după ieşirea din arest, Mazăre a declarat că presiunile pe care DNA le face în toată ţara, dar în special în Constanţa, sunt la ordine politice.

43 de modificări importante la Codurile Penale

CSM a trimis Parlamentului amendamente privind îmbunătăţirea legislaţiei în domeniul penal. Prevederile din noile Coduri au stârnit multe controverse după intrarea lor în vigoare, pe 1 februarie. Procedura prin care se diminuează pedeapsa unei persoane care îşi recunoaşte vinovăţia s-ar putea aplica inclusiv celor care au comis infracţiuni mai grave, care se pedepsesc cu până la 15 ani de închisoare, potrivit unei propuneri a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Instituţia a transmis Parlamentului 43 de amendamente prin care sunt aduse modificări noilor Coduri penal şi de procedură penală. CSM a consultat în acest sens reprezentanţii parchetelor şi instanţelor, după primele două luni de la implementarea noilor coduri. Parlamentul ar urma să ia în discuţie aceste modificări şi completări imediat după sărbătorile de Paşti.

De ce şi cum economisesc românii

Tinerii cu vârsta de până la 30 de ani, precum şi cei din segmentul 30-40 de ani încep să economisească mai mult, aceste segmente de clienţi reprezentând aproape 20% din totalul clienţilor persoane fizice. Ponderea celor care aleg să economisească prin depozite la termen este în continuă creştere, arată un studiu BCR. "Această evoluţie arată că economisirea joacă un rol din ce în ce mai important în viaţa tinerilor şi reprezintă un semnal pozitiv în ceea ce priveşte creşterea bunăstării tinerelor familii. Din punct de vedere al comportamentului de economisire, în prezent clienţii tineri preferă să economisească în lei, spre deosebire de sfârşitul anului 2012, când economiseau în egală măsură în euro şi lei", a declarat Anda Pastean, şeful Departamentului Dezvoltare Afaceri Clienţi Persoane Fizice, BCR.

ZIARUL FINANCIAR

Marea coaliţie a SIF-urilor taie porţia de dividende pentru acţionari

Acţionarii SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4) au hotărât ieri ca la cele două societăţi să nu se distribuie dividende, iar la SIF Moldova (SIF2) acţionarii au votat propunerea de dividend mai mic. Astfel, din profiturile cumulate de 302 milioane de lei obţinute anul trecut, cele trei SIF-uri vor păstra rezerve de 268 milioane de lei. Achiziţiile încrucişate dintre SIF-uri le-au permis acestor societăţi să-şi armonizeze strategiile în sensul reducerii dividendelor şi păstrării unor rezerve mai mari pentru investiţiile proprii. Spre deosebire de anii trecuţi, când SIF-urile erau presate de acţionari să distribuie dividende cât mai mari, de până la 90% din profiturile raportate, anul acesta SIF-urile au reuşit să-şi păstreze profiturile fără să întâmpine o opoziţie prea puternică din partea acţionarilor. Asta a fost posibil după ce în ultimele două luni SIF-urile au cumpărat între ele pachete mari de acţiuni de la alţi acţionari, devenind printre cei mai influenţi acţionari. Conducerile SIF au deja nuclee de acţionari care le susţin strategia (grupul Dragoş Bîlteanu, Najib El Lakis, Romenergo - la SIF1, grupul Banca Transilvania - la SIF2).

Tomas Spurny, BCR: Ieşim din perioada de restructurare şi vom snopi concurenţa

Următorul obiectiv al BCR după ce s-a restructurat şi şi-a restabilit profitabilitatea este să revină în piaţă şi să atace concurenţa în forţă, afirmă Tomas Spurny, preşedintele executiv al celui mai mare finanţator din economie. "Am stabilizat banca din punct de vedere financiar, ne-am adaptat la cadrul de reglementare mai aspru şi am îmbunătăţit baza de costuri. Acum a venit timpul să ne concentrăm foarte mult pe revenirea în piaţă. Vreau să ne snopim concurenţii, să-i batem până îi transformăm în sorbeto." În ultimii doi ani BCR a tăiat circa 2.700 de posturi, obţinând economii de aproximativ 25% faţă de costurile de operare din 2011. Şeful BCR afirmă că suferă când aude că banca sa nu vrea sau nu poate să facă business. "A fost o perioadă în care a trebuit să fim introspectivi. Această perioadă se termină odată cu exerciţiul AQR (asset quality review) pe care cred că noi îl vom finaliza chiar în iunie. Şi asta înseamnă că ne întoarcem în piaţă."

Creşterile salariale la Dacia ar putea muta producţia în Maroc

Creşterea salariilor angajaţilor Dacia, în lipsa optimizării celorlalte costuri cum ar fi cel cu transportul, va determina grupul Renault să mute o parte din producţia de la uzina din Mioveni în Maroc, unde infrastructura de export este mai dezvoltată, iar salariile lunare nete sunt cu aproape 450 de euro mai mici. "Nu se pune problema ca Renault să se retragă complet din România. Dar producţia se poate muta puţin câte puţin. Dacă un singur schimb de producţie este transferat de la Mioveni la Tanger, înseamnă disponibilizarea 3.000 de angajaţi de la uzina Dacia şi 18.000 de la furnizorii de componente, iar această avalanşă nu va mai putea fi oprită", a subliniat Constantin Stroe. Potrivit datelor din piaţă, costul orar de muncă la Dacia este după majorările salariale de anul trecut de 7,6 euro pe lună, în timp ce media pe industria auto la nivel naţional este de 4,5 euro pe lună. Astfel, angajaţii producătorilor de componente sunt plătiţi în medie cu 1.700 de lei salariu net lunar, adică puţin peste jumătate din salariul de la Mioveni.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb