REVISTA PRESEI 16.10.2010

Willy Homner
Revista Presei / 16 octombrie 2010

ADEVARUL

Buba de la Fisc. Seful ANAF, acuzat de blat cu evazionistii

Sorin Blejnar ar fi cerut, în 2009, sancţionarea a doi inspectori vamali în aceeaşi zi în care aceştia finalizaseră un control la Petrom. Acuzaţia a fost formulată de conducerea sindicatului Pro Lex, care i-a apărat în instanţă pe cei doi inspectori după demiterea lor din funcţie. În toiul scandalului privind stimulentele pe care ar trebui să le primească pe criterii de merit angajaţii Ministerului Finanţelor, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Sorin Blejnar, este acuzat că a chemat la raport doi inspectori vamali care constataseră, în urma unui control, că SC Petrom SA a prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 5,5 milioane de euro.

Dascalii, loviti la buget si in 2011

Guvernul face deja calcule pe baza cărora profesorii din învăţământul preuniversitar vor avea salarii mai mici la anul. Prima formă a bugetului de stat pe 2011, dezbătută în şedinţa Guvernului de miercuri, prevede scăderi de salarii la angajaţii statului şi reduceri la ajutoarele sociale. Dacă bugetul public pe 2011 va fi adoptat în forma (incipientă) în care se află acum, fondurile de salarii vor scădea cu 2,6 miliarde de lei pentru dascălii din învăţământul preuniversitar şi cu 2,7 miliarde de lei pentru funcţionarii din primăriile comunelor, oraşelor şi municipiilor.

Tristeţe în primării

Potrivit proiectului citat, sumele alocate pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor şi municipiului Bucureşti vor scădea de la 11,5 miliarde lei, în 2010, la 8,8 miliarde lei, în 2011. Vor fi afectate, astfel, atât alocaţiile pentru finanţarea cheltuielilor cu salariile şi contribuţiile aferente din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat (tăiate de la 9,6 miliarde de lei la 7 miliarde de lei), cât şi cele destinate ajutorului social şi ajutorului pentru încălzirea locuinţei (diminuate de la 844,6 milioane de lei la 791,6 milioane de lei).

Centurile Cluj si Sibiu au prioritate la finantare

Premierul Emil Boc a anunţat ieri că Guvernul a prioritizat alocările de fonduri pentru lucrările de infrastructură, pentru a fi finalizate investiţiile care pot fi terminate în perioada următoare. Executivul s-a angajat, astfel, să finalizeze lucrările de infrastructură care se află într-o fază avansată, cum sunt centura Clujului, centura Sibiului sau centura Bucureştiului, pe relaţia Chitila-Voluntari.

Funcţionari cu handicapuri inventate

Un control fulger la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sibiu i-a lăsat cu gura căscată pe reprezentanţii Ministerului Muncii. Ei au descoperit că toţi cei 23 de angajaţi ai Serviciului de Evaluare Complexă pentru Persoanele Adulte cu Handicap figurează cu diferite grade de handicap. Astfel, chiar cei care trebuiau să verifice dosarele persoanelor cu handicap şi‑au eliberat certificate potrivit cărora suferă de diferite dizabilităţi, deşi în realitate sunt perfect sănătoşi.

Beneficii fără drept

Angajaţii cu handicap de bunăvoie au beneficiat de indemnizaţie care poate ajunge până la 293 de lei, de scutiri de la plata impozitelor, dar şi de bilete gratuite la transportul în comun. În plus, din majoritatea dosarelor verificate de angajaţii acestui serviciu lipseau anchetele sociale, rapoartele de evaluare complexă şi scrisorile medicale de la medicul de familie.

Fostul şef al OPC Dâmboviţa, prins la "tăiat" amenzi

Cosmin Lazăr, fostul director al Oficiului pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Dâmboviţa, este cercetat de poliţişti sub acuzaţia că dădea amenzi firmelor din judeţ, deşi nu mai lucra la această instituţie. Împreună cu o altă angajată a OPC, care se afla în concediu de creştere a copilului, Lazăr i-a cerut 500 de lei patroanei unui magazin pentru a nu o sancţiona cu privire la mai multe pretinse nereguli descoperite în activitatea firmei. Femeia a sunat imediat la poliţie şi a spus tot ce s-a întâmplat. Oamenii legii le-au întocmit celor doi dosare penale pentru uzurpare de calităţi oficiale. Ei riscă între trei luni şi şase ani de închisoare.

Protestul caschetelor la sediul PDL

Peste 100 de angajaţi ai penitenciarelor din ţară, poliţişti, vameşi şi angajaţi din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi-au strigat ieri, nemulţumirea în stradă, la sediul central al PDL. Membrii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi-au exprimat dezaprobarea faţă de micşorarea salariilor aruncându-şi caschetele în curtea sediului Partidului Democrat Liberal. "Am ales să protestăm faţă de umilinţa la care suntem supuşi printr-o ceremonie a caschetelor. După mai bine de 20 de ani de muncă avem salarii de mizerie. De la 1.500 de lei, abia dacă mai iau 1.100 de lei",

Traian Băsescu cere urgentarea adoptării Legii pensilor. Geoană îi răspunde: Actul trebuie să beneficieze de toată atenţia Parlamentului

Preşedintele român solicită adoptarea cât mai rapidă a Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Traian Băsescu i-a trimis, vineri, o scrisoare preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, în care explică faătul că România şi-a asumat această  condiţie prin semnarea Scrisorii de intenţie cu FMI. Geoană îi răspunde preşedintelui Băsescu: "Un act normativ de o asemenea importanţă trebuie să beneficieze de toată atenţia Parlamentului"

Tun de 2,7 milioane de euro la Vama Brasov

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Braşov, Claudiu Monea, şi şeful Biroului de Supraveghere Produse Accizate din instituţie, Dorel Ciobanu, sunt cercetaţi de procurorii DIICOT Braşov pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, complictitate la evaziune fiscală şi fals intelectual. Anchetatorii îi acuză pe cei doi că au sprijinit un grup care făcea evaziune fiscală cu produse energetice, achiziţionate cu scutire de la plata accizei, care erau livrate utilizatorilor finali fără documente sau cu documente fictive emise de societăţi-fantomă. Gruparea sprijinită de cei doi funcţionari vamali a creat statului un prejudiciu de 2,7 milioane de euro.

Geoana isi cere dreptul sa vorbeasca in partid

Pedepsit la tăcere, Mircea Geoană l-a acuzat pe Victor Ponta că e "tentat să dea liber la pusul botniţei în PSD". Conflictul, apărut cu o zi înainte de Congresul de astăzi, ilustrează poziţia taberelor ce se vor înfrunta pentru a-şi spori influenţa în partid prin modificările pe care le-au propus la statut.  ."La fel de greşită este opinia că parlamentarii şi aleşii locali nu trebuie implicaţi mai mult în deciziile strategice din PSD. Dacă PSD va deveni un partid deschis şi îşi va reafirma identitatea ideologică, atunci va deveni alternativa. Va putea asigura guvernarea care i se cere", mai scrie Geoană.

Dragnea: "Cineva normal la cap nu spune asta"

Mesajul lui Geoană nu a scăpat însă netaxat de actualii susţinători ai lui Ponta. "Nu cred că cineva normal la cap poate să spună, acum, în PSD, că cineva are botniţă. Eu ştiu că toată lumea vorbeşte liber, a început să vorbească mai bine. Ce pot să constat e că, în ultima perioadă, PSD a devenit mai coerent. Faptul că vorbeşti mai coerent este bine pentru partid, pentru că cetăţenii reuşesc să te perceapă", a replicat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, fost susţinător al lui Geoană pe vremea când acesta conducea partidul.

Oprescu agită apele la PSD Bucureşti

Congresul PSD nu se va mai desfăşura de această dată la Romexpo, considerat printre social-democraţi fieful lui Marian Vanghelie, ci la Sala Palatului. La eveniment este aşteptat să ia parte şi primarul general, Sorin Oprescu, pe care Victor Ponta, potrivit unor surse social-democrate, l-ar vrea înapoi în partid. În eventualitatea în care Oprescu s-ar lăsa convins şi ar reveni în PSD, atunci, Ponta ar vedea maximizate şansele partidului de a obţine, cu o nouă candidatură a acestuia, încă un mandat la Primăria Capitalei. Planul nu este deloc pe placul lui Marian Vanghelie, care vrea să se arunce el însuşi în competiţia electorală pentru Bucureşti.

Palat de 27 de etaje pentru cel mai bogat om al indiei

O parte a clădirii oferă o vedere splendidă, la Marea Arabiei. Cealaltă oferă priveliştea jalnică a mahalalelor mizere din Mumbai. Miliardarul Mukesh Ambani, cel mai bogat om din India şi-a construit un zgârâie-nori de 27 de etaje, în Mumbai, unde va locui împreună cu familia sa, de patru persoane.Proprietatea, care se cheamă Antilia - nume împrumutat de la o insulă mitică - l-a costat pe magnat 70,5 milioane de dolari, dar creşterea astronomică a proprietăţilor imobiliare în Mumbai a făcut ca valoarea să ajungă în prezent de 15 ori mai mare, adică în jur de un miliard de dolari.

Noiembrie vine cu multe ploi

Până la 22 octombrie, vremea frumoasă va alterna cu perioadele ploioase, în sudul ţării. Potrivit hărţilor Centrului European de Prognoză de la Londra, luna decembrie vine în partea de vest a ţării cu temperaturi mai scăzute decât cele normale. Toamna îşi va intra în drepturi abia la mijlocul lui noiembrie, arată specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Elena Mateescu, şefa laboratorului de agrometeorologie de la ANM, a interpretat pentru "Adevărul" hărţile primite de la Centrul European de Prognoză din Londra. Acestea arată la ce ne putem aştepta din punct de vedere climatic în următoarea perioada.

Lucian Bute l-a făcut KO pe Jesse Brinkley şi rămâne campion al lumii

Lucian Bute a dominat disputa cu americanul Jesse Brinkley. Trimis de două ori la podea, salvat de gong de tot atâtea ori, yankeul n-a reuşit să se ridice în repriza a 8-a, când s-a prăbuşit sub seria de pumni a românului. Rudel Obreja a anunţat la Realitatea TV că Lucian Bute va sosi în ţară pe 23 octombrie.

EVENIMENTUL ZILEI

Andrei Gheorghe despre mogulii săi rataţi: Sârbu, Voiculescu şi Vîntu

Până la 49 de ani a bătut aproape toate televiziunile. Din unele a ieşit pe uşa din dos. De fiecare dată, alţii au fost de vină. Îţi zice că eşti prost în faţă şi, în direct, la televizor. E arogant, cinic, sarcastic, rău şi cabotin până în măduva oaselor. Cel puţin aşa vrea să pară. Se laudă că l-a făcut pulbere pe Adrian Năstase şi s-a ales cu un dosar penal pentru consum de droguri. Era să intre în istorie pentru "căderea lui Boc", live. A lucrat pentru mai toţi mogulii media care au televiziuni. Zice că toţi sunt nişte rataţi în meseria de bază. Dar că au fost moguli buni. Normal! De pe urma contractelor încheiate cu ei a devenit milionar în euro. Cu casă în Pipera, după ce a stat în gazdă în mai toate cartierele Capitalei.

Congres-demonstraţie de forţă la PSD

Social-democraţii îşi lansează azi programul de guvernare în care propun 100 de soluţii pentru redresarea României. Cinci mii de oameni. Sala Palatului. Discursuri despre unitatea partidului şi 100 de soluţii pentru scoaterea economiei româneşti din criză. Aplauze furtunoase. Baloane. Oda Bucuriei. Congresul extraordinar PSD organizat azi se vrea o demonstraţie de forţă a unui partid puternic gata să revină la guvernare. Reuniunea PSD nu are o miză de tranşare a puterii în partid ca până acum. E un Congres fără alegeri. Se modifică puţin Statutul, dar nu în părţile esenţiale. Se va mări numărul vicepreşedinţilor, se va înfiinţa o structură onorifică - Consiliul foştilor preşedinţi.

Din cauza statului slab, românii riscă să fie subnutriţi

Anul acesta, de Crăciun, românii vor merge în faţa galantarelor ca la icoane. Vor ajunge acolo, se vor uita, se vor minuna, îşi vor face cruce şi apoi vor pleca, deoarece preţurile vor fi din nou mai mari, faţă de acum un an. România suferă de un paradox. Când în Europa, în acea perioadă, totul se ieftineşte, la noi se scumpeşte. Producătorii spun că pâinea va ajunge să coste cu până la 25% mai mult. Din păcate, un cost crescut nu va însemna şi o calitate mai bună a produsului. Potrivit lui Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, "dacă producătorii vor creşte preţurile, va fi pentru ei o decizie sinucigaşă, pentru că vor rămâne cu produsele în galantar. Vor produce şi nu va avea cine să cumpere".

Bani în plus pentru ajutoare sociale şi infrastructură

Spre deosebire de anul în curs, în 2011 vor fi alocaţi mai puţini bani pentru autorităţile locale, sănătate şi economie şi mai mulţi pentru infrastructură şi ajutoare sociale. Bugetul din 2011 prevede sume mai mici pentru judeţe şi cheltuieli mai mari cu ajutoarele sociale. În plus, ministere precum Sănătatea şi Economia vor pierde bani, iar altele ca Munca, Mediul şi Transporturile vor avea mai mulţi bani de cheltuit, conform strategiei fiscal-bugetare pentru anii 2011-2013. În total, cheltuielile bugetului general consolidat vor creşte de la circa 200 miliarde lei anul acesta la 200,6 miliarde în 2011. Cheltuielile de personal sunt programate să scadă de la 42,15 miliarde lei în acest an la 40,5 miliarde lei în 2011.

Raport al curţii de conturi - Stimulente de sezon în administraţia locală

"În administraţia publică locală s-au acordat drepturi şi sporuri, precum cele < de refacere după concediu >, < de toamnă > sau < de ziua localităţii >, ce e ludează cadrul legal". Aceasta este concluzia inspectorilor Curţii de Conturi, care au realizat, anul trecut, o analiză a modului în care au fost acordate drepturile şi stimulentele în ad mi nistra ţia publică, în perioada 2005-2008. "Ca o concluzie generală, se poate afirma că în administraţia publică locală legile-cadru nu sunt respectate, invocându-se adesea intens mediatizatul principiu al autonomiei locale, aspect care tinde să ia amploare, şi, dacă nu se vor lua măsurile corespunzătoare (modificări legislative), vom asista la o eludare fără precedent a legislaţiei româneşti", se arată în raport. Iar cifrele vorbesc de la sine.

Boc: "Mecanismul pervers de la Finanţe se va corecta acum prin lege"

Premierul Emil Boc a declarat astăzi că acordarea de stimulente se va reglementa prin legea salarizării care este în prezent în discuţie, acestea urmând să fie primite, pe bază de performanţă, şi de alte categorii profesionale, nu doar de cei de la Finanţe. Şeful guvernului a mai spus că în 2011 salariile vor recupera din diminuările din acest an şi s-a declarat optimist că România va ieşi din criză.

Ialomiţianu aşteaptă sindicatele la noi negocieri pe tema stimulentelor

Conducerea Ministerului Finanţelor Publice (MFP) va relua în această dimineaţă discuţiile cu sindicatele privind deblocarea stimulentelor, după ce azi-noapte cele două părţi nu au ajuns la o înţelegere. Ministrul Gheorghe Ialomiţianu a declarat că acordul cu FMI nu este pus în pericol. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a ajuns la sediul instituţiei în jurul orei 09:20 pentru a o nouă rundă de negocieri cu liderii sindicali. "Sindicatele doresc acordarea stimulentelor pe criterii sociale. Eu le-am spus că trebuie respectată legea şi să fie acordate în funcţie de performanţe", a spus ministrul.

La 98 de ani, a răpus România la CEDO

În spatele ultimatumului dat României de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului stau două septuagenare şi o nonagenară. Pe 12 octombrie, CEDO a anunţat România că are la dispoziţie 18 luni pentru a schimba legislaţia privind despăgubirile acordate în cazul imobilelor naţionalizate. Hotărârea istorică vine după ce Curtea a fost "bombardată" cu nu mai puţin de 1.500 de cereri ale unor persoane care nu au găsit dreptatea în România. Pusă în situaţia jenantă de a da decizii repetitive, CEDO a decis ca două dintre dosare să fie considerate hotărâri-pilot în cazul ţării noastre.

Recolta 2010: printre butoaiele cu cel mai scump vin din ţară

Vinurile roşii, seci, vor ieşi bune anul acesta. Producţia e mai mică decât anul trecut, dar cei de la Casa DaVino spun că esenţială la vin e calitatea şi nu cantitatea. Lui Bogdan Costăchescu îi place să creadă că DaVino, vinul pe care îl produce împreună cu asociatul său, Dan Balaban, nu este doar cel mai scump, ci şi printre vinurile de care România poate fi mândră. "Afară, o sticlă cu vin porneşte, în restaurant, de la 25 de euro şi s-ar putea să bei ceva foarte prost, la noi atât costă cel mai bun". DaVino, apărut cu 10 ani în urmă, e o afacere în doi: unul care ştie cum se face vinul şi unul care ştie cum se vinde. "Au intrat foarte mulţi în afacerea asta, pe cei care sunt pasionaţi îi înţeleg. Mulţi au renunţat. La prima vedere pare simplu, însă trebuie să investeşti, nu tragi mustul şi a ieşit vinul. Şi după ce-l faci, ca să vinzi sticla aia nu e deloc simplu", crede Bogdan Costăchescu.

Drumul plin de hopuri spre un post la UE

Joburile din instituţiile UE sunt prestigioase, însă concurenţa e crâncenă. Probele sunt foarte dure, dar salariul merită: 4.000 de euro/lună. Organismele europene angajează până în 2011 exclusiv de pe listele de rezervă, adică dintre acei candidaţi respinşi la concursurile precedente. Dosarele a mii de pretendenţi la un post de funcţionar european au rămas în bazele de date ale organismului de recrutare. În urmă cu două săptămâni, s-a anunţat că UE oferă 200 de noi posturi pentru candidaţii români. În 2007, când a candidat şi românul Daniel Halici, pentru poziţia de traducător, aplicaseră 2.200 de persoane. Pe lista finală însă au ajuns numai 150. Traseul sinuos al viitorului angajat UE înseamnă răbdare, noroc, dar, în primul rând, un munte de cunoştinţe din foarte multe domenii: legislaţie europeană, juridic, limbi străine, istorie şi chiar matematică.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb