• ADEVĂRUL
• Cenuşă pe cer
Cenuşa aruncată de un vulcan din sudul Islandei îşi continuă traiectoria prin atmosferă, ajungând şi deasupra ţării noastre. Cu o înălţime de peste 11 kilometri, norul provoacă în continuare haos prin aeroporturile europene. Sute de mii de pasageri şi mii de avioane au rămas la sol.Mai bine de jumătate din cursele aeriene spre şi dinspre Europa au fost anulate ieri din cauza imensului nor de cenuşă rezultat în urma erupţiei vulcanului islandez Eyjafjallajokull, a anunţat Eurocontrol, Organizaţia Europeană pentru Securitatea Navigaţiei Aeriene.
• Judecătorii constituţionali şi-au luat ANI de pe cap
Şapte dintre cei nouă judecători ai Curţii Constituţionale care au mutilat Legea Agenţiei Naţionale de Integritate au averile verificate. Ce nu le place judecătorilor constituţionali: întreaga procedură de lucru a ANI, dreptul de a constata averile nejustificate şi publicarea pe internet a declaraţiilor de avere şi de interese. Excepţiile de neconstituţionalitate ridicate de avocatul Alice Drăgici în dosarul lui Şerban Brădişteanu, în care inspectorii ANI cereau confiscarea a patru milioane de euro din averea medicului,trebuiau discutate, conform preşedintelui Agenţiei Naţionale de Integritate, Alexandru Macovei, în şedinta de la 26 aprilie.
• Opoziţia, divizată în privinţa deciziei curţii
Social-democraţii au anunţat, ieri, printr-un comunicat, că vor susţine modificarea Legii de funcţionare a ANI şi vor înainta în Parlament "propuneri concrete pentru ca instituţia să devină una funcţională". PSD a acuzat Guvernul Boc că a intenţionat să transforme ANI "într-un instrument politic", dar a reproşat şi conducerii instituţiei că "nu a făcut niciun demers pentru a înlătura impresia că deserveşte anumite interese politice".
În schimb, celălalt partid de opoziţie a adoptat o poziţie mult mai rezervată. Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a evitat să comenteze decizia Curţii Constituţionale referitoare la ANI, mulţumindu-se să aprecieze că "se supralicitează" consecinţele acestei hotărâri.
• Cantacuzino are director, dar nu are vaccin
Institutul Cantacuzino are o nouă conducere. Medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu a fost numit în funcţia de director, ieri, în locul lui Radu Iordăchel. Fostul director a fost destituit pentru că planul de măsuri de remediere a liniei de producţie nu a fost îndeplinit.
• Profetul apocalipsei financiare
Cristian Duma (31 de ani) a plecat, în urmă cu câteva zile, din Oradea spre Constanţa, pe jos, într-un marş de protest faţă de "rechinii" băncilor, după ce dobânzile i-au dublat ratele. Orădeanul înglodat în datorii vrea să atragă atenţia tinerilor asupra pericolelor care-i pasc dacă-şi iau credite în perioada crizei financiare.
• EVENIMENTUL ZILEI
• ANI poate fi resuscitată de guvern doar parţial
Chiar dacă va fi pus în acord cu Constituţia cadrul legal de funcţionare a instituţiei, puterile Agenţiei de Integritate vor fi serios diminuate. Premierul Emil Boc promite, la unison cu partidele politice , că va încerca să repună pe picioare Agenţia Naţională de Integritate (ANI), după ce aceasta a fost văduvită de atribuţiile ei principale, în urma unei decizii a Curţii Constituţionale. În calea acestui scop stau numeroase obstacole. Pe de o parte, o serie de politiceni se opun făţiş revigorării ANI, iar, pe de alta, este imposibil juridic să redai unei instituţii atribuţiile declarate neconstituţionale.
• Robert Negoiţă, acuzat de fals în declaraţii
Agenţia Naţională de Integritate a sesizat ieri Parchetul General pentru săvârşirea de către deputatul PSD Robert Negoiţă (foto) a infracţiunii de fals în declaraţii. Acesta este acuzat că, în 2009, nu a declarat venituri din 2008 în valoare de peste 180 de milioane de lei vechi, provenite din tranzacţii imobiliare. În plus, el nu a declarat la valoarea reală soldurile mai multor conturi în lei şi valută. În replică, Robert Negoiţă a declarat că acuzaţiile ANI sunt nişte "aberaţii" ale angajaţilor "incompetenţi" ai instituţiei, care încearcă să-şi justifice astfel "salariile nesimţite".
• Eyjafjallajokull blochează aeroporturile din România
Nicio aeronnavă nu decolează sau aterizează azi la Cluj, Târgu Mureş, Suceava, Iaşi şi Bacău, Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Arad şi Timişoara din cauza norului de cenuşă care a ajuns în nord-vestul şi nordul ţării în această dimineaţă. Aeroporturile din Cluj-Napoca şi Târgu Mureş au fost închise azi-noapte, iar cele din Suceava, Iaşi şi Bacău azi la ora 07:00, a declarat secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Marin Anton, citat de Mediafax. Azi la ora 9:00 aeroporturile de la Arad şi de la Timişoara au fost închise. Iar la ora 12:00 se închide şi cel de la Sibiu.
• Cine vine în locul lui Gutău
Locuitorii din Râmicu-Vâlcea sunt aşteptaţi mâine la urne pentru a-şi alege primarul. Funcţia de edil-şef a rămas vacantă după ce fostul primar, Mircia Gutău, a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la luare de mită.
Cei peste 100.000 de alegători au de ales între opt candidaţi: Remus Grigorescu (PSD), Bogdan Pistol (PNL), Romeo Rădulescu (PDL), Valeriu Croitorescu (Partidul Verde), Lucian Trandafirescu (Partidul Ecologist Român), Dumitru Cumpănaşu (Partidul Popular al Protecţiei Sociale din România), Nicolae Pătru (Partidul Naţional Democrat Creştin) şi Mihai Tăbîrcă (Forţa Civica).
• Cât timp vom mai avea TVA la nivelul de 19%
Executivul ar putea fi nevoit să majoreze taxa pentru a-şi rotunji veniturile bugetare. Pentru a scăpa de scumpiri, trebuie tăiate cheltuielile bugetare cu personalul şi investiţiile. Angajamentul ambiţios pe care actualul guvern şi l-a luat în faţa naţiunii că în 2010 nu va creşte niciunul dintre impozitele importante devine tot mai greu de îndeplinit. În fapt, în loc să ne revenim, criza se adânceşte pe zi ce trece: şomajul creşte, firmele îşi închid porţile, iar "arbitrii" îşi reduc miza pe care au pus-o pe România. Dacă iniţial Fondul Monetar Internaţional (FMI) prognoza o creştere economică de 1,3% pentru anul acesta, joi, şi-a redus-o la 0,8%.
• Primul test cu Duster în nordul Africii
Noul model Dacia s-a dovedit vivace pe teren accidentat dar puţin mai şovăielnic pe şosele din Maroc. Pornind din Marrakech, oraş din centrul Marocului, peste 40 de ziarişti au participat la primul test-drive cu noul model produs la uzina Dacia de la Mioveni. Duster a fost testat atât pe şosele mai mult sau mai puţin asfaltate, cât şi pe teren off-road. Primele modele testate au fost cele cu tracţiune 4X2 propulsate de motoare pe benzină de 1.6 litri sau de dieselul de 1.5 litri şi 85 CP.