REVISTA PRESEI 17.06.2013

Willy Homner
Revista Presei / 17 iunie 2013

ADEVARUL

Directorul FMI vine la Bucureşti, vizită deja pregătită pentru evidenţierea încheierii acordului

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, va veni la Bucureşti, anunţă premierul Victor Ponta, surse oficiale arătând că vizita are ca scop evidenţierea încheierii acordului cu România şi fiind deja pregătită, înaintea board-ului în care se se va constata efectiv dacă criteriile sunt îndeplinite. Cu ocazia acelei vizite va fi menţionată şi problema încheierii unui nou acord, adaugă sursele citate. În scrisoarea transmisă Fondului Monetar Internaţional (FMI) în această săptămână se arată că Guvernul nu a îndeplinit mai multe criterii de performanţă, că a solicitat în trecut o prelungire a programului cu trei luni, până la finele lunii iunie, şi că "solicită derogări" pentru criteriile de performanţă neîndeplinite.

Stolojan versus Băsescu pe tema acordului cu FMI: "Se pune o cruce şi se spune odihnească-se în pace acordul"

Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan a declarat că actualului acord cu FMI i se va pune "o cruce" cu menţiunea "odihnească-se în pace acordul cu FMI", principala problemă fiind arieratele. Declaraţia lui Stolojan vine la câteva ore după ce preşedintele Băsescu a spus că îndeplinirea angajamentelor nu este "atât de negativă" cum este prezentată în presă, adăugând că el crede că boardul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a acestora. Stolojan a precizat că modul în care s-au îndeplinit unele dintre angajamentele cu FMI, precum situaţia arieratelor autorităţilor locale, este unul superficial. El a menţionat că inclusiv FMI va fi bucuros să pună punct unui acord care nu a mers "atât de bine".

Cine mai rămâne la şefia ASF. Mâine începe reaudierea candidaţilor în comisiile de specialitate din Parlament

Comisiile de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor în vor audia mâine pe candidaţii pentru şefia Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), dintre aceştia urmând să fie selectaţi 11, asta după ce Guvernul a redus, la numai o lună de la înfiinţarea ASF, numărul de membri ai Consiliului de la 17 la 11. Cum propunerile pentru ocuparea acestor funcţii sunt făcute pe baza algoritmului politic, structura conducerii va suferi modificări. Democrat-liberalii acuză că PSD şi PSD şi-au împărţit poziţiile şi că opoziţia a rămas pe tuşă. Mai exact, şase membri sunt susţinuţi de PSD, patru de PNL şi unul singur de UDMR. PDL şi PPDD nu au mai prins niciun loc la redistribuire.

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare vine la Bucureşti

Preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Suma Chakrabarti, va vizita România în perioada 17-18 iunie pentru întrevederi cu oficiali de la Bucureşti, parteneri de afaceri şi cu reprezentanţi ai societăţii civile. Chakrabarti se va întâlni cu preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta, ministrul Finanţelor Daniel Chiţoiu, ministrul Fondurilor Europene Eugen Teodorovici şi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, se arată într-un comunicat transmis de BERD. De asemenea, preşedintele BERD se va întâlni cu oficiali din sectoarele industrial şi financiar, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi va ţine un discurs la Academia de Studii Economice. "BERD este un partener puternic şi de încredere pentru România. Ţara dă semne clare de redresare economică după ani extremi de grei, iar BERD îşi menţine angajamentul de a susţine eforturile României de a reveni la o creştere economică sustenabilă în viitor", a declarat Chakrabarti.

Consecinţele tensiunilor dintre SUA şi Siria: preţul petrolului a atins maximul ultimelor nouă luni

Petrolul comercializat pe pieţele americane a atins preţul maxim din septembrie până în prezent, pe măsură ce tensiunile dintre Statele Unite ale Americii şi Siria se acutizează de la o zi la alta, informează postul de televiziune CNBC. Preţul ţiţeiului tranzacţionat pe bursele americane a câştigat un avans de peste un dolar şi a atins la sfârşitul săptămânii trecute maximul de 98,25 dolari pe baril, nivel care nu a mai fost cucerit din a doua jumătate a lunii septembrie 2012. Pe de altă parte, contractele futures (cu livrare la o dată ulterioară) pe ţiţei tranzacţionate pe bursa din Marea Britanie s-au scumpit cu 1,50 dolari pe baril, iar maximul sesiunii de tranzacţionare a fost de 106,64 dolari pe baril, cel mai mare preţ din ultimele două luni. Preţurile ţiţeiului au fluctuat de peste o lună, până joi după-amiaza când preşedintele SUA Barack Obama a autorizat transportul de arme americane către rebelii din Siria.

Sfatul Angelei Merkel pentru europenii şomeri: Mutaţi-vă!

Cancelarul german Angela Merkel a transmis un mesaj pe cât de simplu, pe atât de clar milioanelor de tineri europeni fără locuri de muncă: să se mute pentru a căuta oportunităţi în pieţe care nu au fost afectate de criza din care UE pare să nu mai iasă. Într-un interviu acordat BBC, cancelarul german a declarat că ratele ridicate ale şomajului în rândul tinerilor din Europa reprezintă o "criză uriaşă", comparând greutăţile prin care trece UE cu situaţia în care s-a găsit Germania de Est în epoca post-comunistă.

Cine sunt şi ce pregătire au membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei

"Adevărul" a analizat potenţialul intelectual al membrilor Comisiei de revizuire a Constituţie, prin prisma studiilor pe care le au la activ, dar mai ales a pregătirii în domeniul juridic. Mulţi dintre membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei nu au studii juridice şi nici experienţă în domeniu. Din categoria celor cu pregătire în drept, ies în evidenţă cei care nu au lucrat nici măcar o zi în această profesie, iar dacă au profesat, au făcut-o din postura modestă de consilieri juridici. Asta nu-i împiedică să adopte amendament după amendament la legea fundamentală. Printre "părinţii" noii Constituţii se regăsesc profesori, ingineri, economişti, ziarişti şi chiar un fost strungar.

Norvegia a devenit prima ţară europeană şi membră NATO care a introdus serviciul militar obligatoriu pentru femei

Parlamentul norvegian a votat vineri introducerea serviciului obligatoriu pentru femei pe timp de pace, relatează "Deutsche Welle". Astfel, Norvegia devine prima ţară din NATO şi din Europa care extinde serviciul militar la toţi cetăţenii, indiferent de sex. Rezoluţia votată de parlament va fi înaintată guvernului, care va trebui să asigure toate pârghiile ca aceasta să se transforme în lege. "Drepturile şi îndatoririle ar trebui să fie la fel pentru toţi", a declarat parlamentara Laila Gustavsen, care a votat în favoarea rezoluţiei. "Forţele armate au nevoie de acces la cele mai bune resurse, indiferent de sex, iar în momentul de faţă sunt recrutaţi mai mulţi bărbaţi", a mai spus Gustavsen.

CAPITAL

Deprecierea leului dă startul creşterii preţurilor

Deprecierea abruptă a leului în doar câteva zile, pe fondul unor probleme externe, va avea efecte pe termen scurt asupra preţurilor şi sunt şanse să se repete în viitor. După câteva luni de apreciere constantă, analiştii şi economiştii prognozau un leu tot mai puternic anul acesta, cu un prag de stabilitate în jurul a 4,3 lei/euro, prag apărat puternic de Banca Naţională. A fost însă suficientă o tulburare a apelor de pe pieţele financiare internaţionale pentru ca moneda naţională să piardă 6% în faţa euro în doar câteva zile. Cădere care a dat peste cap toate estimările şi a aruncat în incertitudine toţi investitorii.

Aleşii ne pregătesc o Constituţie haotică

Pentru mulţi români, revizuirea legii fundamentale pare o chestiune tehnică şi neinteresantă. De fapt, destule din schimbările adoptate de politicieni zilele acestea se vor simţi, direct sau indirect, în viaţa fiecăruia. Constituţia SUA a fost adoptată în 1787 şi în mai mult de două secole a suferit doar 27 de amendamente. În România, Constituţia din 1991 a fost revizuită în 2003 (când i s-au adus 79 de amendamente) şi este în plin proces de schimbare şi anul acesta, fiind votate deja câteva zeci de amendamente la forma adoptată acum un deceniu. Dacă multe modificări sunt pur tehnice şi au legătură mai ales cu mediul politic, unele dintre noile prevederi privesc direct economia.

CURENTUL

Gazele de şist pot arunca în aer coaliţia de guvernare

Gazele de şist şi în special exploatarea acestora sunt "mărul discordiei" în USL. Părerile cu privire la exploatarea şi explorarea gazelor de şist par a fi împărţite în coaliţia de guvernare, liberalii considerând că trebuie realizată o analiză atentă privind acest proces şi mai ales efectele acestuia asupra populaţiei şi mediului, în timp ce premierul Victor Ponta se manifestă în ultima vreme ca un vehement susţinător al exploatării gazelor de şist. Argumentele sunt împărţite în ceea ce priveşte această problemă, însă înainte de a da un verdict cu privire la explorarea şi exploatarea acestor gaze, trebuie cunoscute foarte bine riscurile şi efectele unei astfel de operaţiuni, lucru semnalat de Sebastian Grapa, senator PNL. Senatorul PNL de Braşov Sebastian Grapa anunţă că luni va solicita înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în privinţa efectelor exploatării gazelor de şist, în condiţiile în care premierul Victor Ponta a declarat că se va "bate" pentru utilizarea acestor resurse.

La 23 de ani după Piaţa Universităţii, Victor Ponta a ales: Mai bine "Cârlan" decât "Golan"!

"Puţini am fost, mulţi am rămas" constatau, cândva, bătrânii ilegalişti covârşiţi de mulţimile de oportunişti care se înghesuiau să intre în Partidul Comunist Român. Probabil că la fel au exclamat şi adevăraţii revoluţionari, covârşiţi de zecile de mii de "proprietari de certificate" care apar, periodic, precum ciupercile după ploaie. Cam acelaşi lucru se petrece şi cu cei care se laudă că, în urmă cu 23 de ani, au fost "Golani" în "Piaţa Universităţii". O figură cu totul aparte printre aceştia din urmă, este chiar Victor Ponta, actualul nostru Premier. Ori de câte ori are ocazia, el se laudă că, în urmă cu 23 de ani ar fi fost şi el "Golan" în "Piaţa Universităţii" pe vremea când acolo era "Zona liberă de comunism" dar şi "Kilometrul zero" al democraţiei româneşti. Dar, de la o ocazie la alta, relatările sale diferă, pe ici pe colo, prin punctele esenţiale. Totuşi, este posibil ca el chiar să fi fost acolo. Dar, cu siguranţă, nu a înţeles absolut nimic din ceea ce se laudă că ar fi trăit acolo.

Ziarele nu dispar, dar au probleme

Ziarul şi gazetarii de ziar nu vor dispărea, ne asigură "Washington Post", despre care se spune că este cel mai serios ziar din lume. Cu câţiva ani în urmă, (în aprilie 2011), într-un articol care la noi a trecut neobservat, ziarul american spulbera câteva dintre cele mai încăpăţânate mituri ce se tot croşetează pe seama viitorului presei scrise. Un mit devenit banalitate repetă la nesfârşit că ziarele ar fi în declin peste tot în lume. Numai că statisticile arată că, într-un răstimp de cinci ani, difuzarea ziarelor, la scara mondială, a crescut cu cinci la sută iar numărul titlurilor a sporit. Că ziarele sunt în ascensiune în ţările emergente şi pierd teren în ţările dezvoltate, e altă poveste.

CURIERUL NATIONAL

Încă un acord cu FMI?

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că opinia sa privind îndeplinirea punctelor din Acordul cu FMI nu este "atât de negativă" cum este prezentată în presă, adăugând că el crede că board-ul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a acestora şi va valida încheierea unui nou Acord. "Nu e atât de negativă cum o aud în presă. Eu cred că board-ul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a criteriilor stabilite de comun acord cu Guvernul României şi va valida încheierea celui de-al doilea acord", a afirmat Băsescu, ieri, într-o emisiune televizată, întrebat fiind despre părerea sa privind realizarea de Guvern a punctelor din Acordul cu FMI. Băsescu a spus că el susţine încheierea de către România a unui nou acord.

CE investighează Ordonanţa de Urgenţă referitoare la energia regenerabilă

Direcţia Generală Concurenţă a Comisiei Europene a început procedurile preliminare de investigare a prevederilor OUG privind sprijinul pentru energia regenerabilă, la cererea Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice, care apreciază că noile reglementări sunt neclare, abuzive şi neconstituţionale, relatează Mediafax. "Asociaţia noastră a notificat DG Competition, arătând intenţia Guvernului de a implementa măsuri cu un caracter distorsionant pentru piaţa de energie electrică. Urmare a notificării, DG Competition a informat asociaţia, în data de 13 iunie, că s-a demarat o procedură preliminară de investigare a măsurilor conţinute în actul normativ propus de Guvern", se arată într-un comunicat al RPIA (Romanian Photovoltaic Industry Association).

Cea mai mare bancă din Germania joacă periculos

Deutsche Bank operează cu un efect de levier de 60 la unu, dublu faţă de cel pe care îl avea Lehman Brothers înainte de faliment. Principalele bănci europene sunt slab capitalizate, iar, dintre acestea, instituţia care operează cu cel mai înalt nivel de risc este Deutsche Bank, având un nivel de adecvare al capitalului propriu la total active de 1,68%, potrivit unor date furnizate de banca de investiţii Morgan Stanley şi preluate de portalul financiar Zero Hedge. Publicaţia online aminteşte că, pe lângă clasele de active tradiţionale, expunerea pe instrumentele derivate a Deutsche Bank, de 55,6 trilioane euro, depăşeşte de 20 de ori produsul intern brut al Germaniei, de 2,7 trilioane dolari. Existenţa băncilor centrale ca împrumutător de ultimă instanţă încurajează băncile să opereze cu lichiditate slabă şi capitalizare infimă.

Iulian Buga a fost propus pentru funcţia de ambasador al României în SUA

Diplomatul de carieră Iulian Buga, fost ambasador al României în Irlanda, este propunerea înaintată de Ministerul Afacerilor Externe preşedintelui Traian Băsescu pentru funcţia de ambasador al României în SUA. Buga a fost rechemat recent de preşedintele Traian Băsescu din funcţia de ambasador în Irlanda, post pe care îl ocupa din 2009. El a mai fost secretar de stat în MAE în perioada 2007-2009, ambasador în Olanda între 2001-2007 şi a coordonat Direcţia America de Nord din MAE între 1999-2001. Totodată, Iulian Buga a deţinut şi postul de consul general al României la Los Angeles în 1997-1998, între 1994-1997 lucrând pe un post de consilier la Ambasada de la Washington. Iulian Buga, alături de diplomaţii nominalizaţi pentru posturile de ambasadori în Rusia şi Israel, ar urma să fie audiat de Comisiile parlamentare de politică externă.

PNŢCD vrea monarhie constituţională

Liderul PNŢCD, Aurelian Pavelescu, a anunţat că partidul va demara o serie de acţiuni prin care să fie schimbată forma de guvernământ a României în monarhie constituţională, prin sesizarea Curţii Constituţionale, a Comisiei de la Veneţia şi declanşarea unei campanii de strângere de semnături. Pavelescu a evitat să se pronunţe asupra persoanei care ar putea ocupa tronul României în cazul instituirii unui regim monarhic constituţional, însă a precizat că acest lucru ar face obiectul unui alt referendum. Preşedintele Băsescu a declarat, marţi, că românii ar trebui să poată, prin vot, să dea un răspuns final privind monarhia, care, potrivit acestuia, are o susţinere de 15%-18%, el menţionând că posibilitatea ca poporul să se exprime pe acest subiect ar trebui stabilită la revizuirea Constituţiei.

EVENIMENTUL ZILEI

Batjocură la numirea şefilor Autorităţii de Supraveghere Financiară

PSD şi PNL vor să ocolească legea şi să numească în conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi persoane care nu îndeplinesc criteriul de performanţă impus de Fondul Monetar Internaţional (FMI). Acesta cere ca toţi cei 11 membri ai Consiliului de Administraţie al ASF să aibă minimum 10 ani de experienţă în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare. Numai că din comisiile parlamentare care validează candidaturile celor propuşi de USL la conducerea Autorităţii fac parte politicieni cu interesele lor. De aceea, chiar şi cei care nu se califică, potrivit legii, pentru a ocupa funcţii de conducere la ASF, vor primi undă verde de la parlamentarii USL, informează sursele EVZ.

Traian Băsescu testează cu Relu Fenechiu solidaritatea din USL

În apariţiile sale, şeful statului evită orice critică la adresa lui Victor Ponta. Atacurile lui Băsescu îi vizează doar pe liberali, în contextul în care relaţia dintre PSD şi PNL e deja tensionată de acordul de coabitare. Într-un interviu pentru emisiunea "După 20 de ani", de la Pro Tv, preşedintele Traian Băsescu a dat de înţeles că premierul Victor Ponta i-ar fi promis că va găsi "o rezolvare" în privinţa ministrului liberal Relu Fenechiu, a cărui prezenţă simultană în guvern şi în instanţă ar putea complica viitorul raport MCV. Şeful statului a relatat că vorbeşte la telefon de două-trei ori pe săptămână cu primul-ministru, iar întâlniri directe au loc o dată pe săptămână sau la două săptămâni Preşedintele s-a arătat încrezător că acordul cu FMI va fi finalizat şi că se va încheia unul nou. În schimb, a criticat dur PNL pentru relaţia cu Fondul în perioada în care această formaţiune era la guvernare.

COREEA DE NORD vrea discuţii la nivel înalt cu SUA. Casa Albă spune DA, cu anumite condiţii

Coreea de Nord a propus organizarea de negocieri la nivel înalt cu Statele Unite, negocieri ce ar urma să se concentreze asupra contestatului program nuclear al Phenianului, conform agenţiei de presă nord-coreene KCNA. Phenianul doreşte "să întreţină discuţii serioase asupra unui număr mare de subiecte, inclusiv cel privind arsenalul nuclear" conform comunicatului, care îndeamnă Washingtonul să fixeze data şi locul începerii acestor negocieri. Casa Albă se declară deschisă pentru negocieri cu Coreea de Nord, dar susţine că discuţiile trebuie să cuprindă şi respectarea de către Phenian a obligaţiilor asumate, potrivit Reuters. Potrivit sursei citate, Casa Albă susţine că are "liniile de comunicare deschise" cu Phenianul, dar va judeca această ţară după acţiunile, nu după declaraţiile sale.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu este în stare de condamnat din 27 martie 2013

Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, Secţia II-a civilă a hotărât, după dezbateri şi deliberări, că Băsescu Traian a comis fapte ilicite prin acuzaţiile publice aduse lui Dan Voiculescu. Este pentru prima dată când o instanţă din România pronunţă o sentinţă împotriva lui Băsescu Traian şi credem că este un subiect de larg interes să aducem mai multe informaţii în acest caz. De menţionat că sentinţa a fost atacată în apel de pârâtul Băsescu Traian, care, repetăm, până la judecarea acestuia, în care are prim termen în septembrie 2013, se află sub puterea sentinţei Judecătoriei în stare de condamnat. Sunt, aşadar, lunile de vară şi mai fierbinţi pentru Băsescu Traian, care ia măsuri menite să scape de "cocoaşa" acestei stări deloc confortabile. În acest sens credem că trebuie "citită" ofensiva fără precedent declanşată de instituţiile de stat sau private aflate în slujba băsismului pentru demolarea adversarului Dan Voiculescu.

NOUA LEGE A SALARIZARII. Începând cu 2014, bugetarii vor beneficia de majorări salariale anuale

Salariile bugetarilor vor fi majorate anual prin noua lege a salarizării, începând cu 2014, în mod etapizat şi succesiv, dar numai pentru anumiţi funcţionari, respectiv aceia al căror salariu de încadrare este mai mic decât cel care va rezulta prin aplicarea noii legi. Prin noua lege a salarizării, cuantumul sporurilor, primelor, compensaţiilor şi indemnizaţiilor va fi stabilit astfel încât, împreună cu salariile de bază, să nu depăşească creşterile salariale prevăzute pentru fiecare an în parte prin legile anuale speciale. Prin noua lege a salarizării personalului plătit din fonduri publice pregătită de Guvern pentru 2014 şi anii următori, salariile de bază pentru fiecare clasă de salarizare vor fi determinate ca valori nominale folosind un coeficient I în valoare de 800 lei, corespunzător salariul minim brut pe ţară de la 1 iulie, şi coeficienţii de ierarhizare existenţi, iar diferenţa dintre două clase de salarizare succesive va fi păstrată la 2,5%.

Reorganizarea Oltchim, finalizată în octombrie

"Probabil că vom fi gata în octombrie cu un plan de reorganizare care să fie confirmat de judecătorul sindic", a afirmat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, la Antena 3. Acesta a mai adăugat că există "cel puţin trei investitori care au făcut oferte cu cifre, cu numere", plus alte şapte "aflate în stadiul de scrisoare de intenţie". Piperea a explicat că după ce vor fi selectate trei sau patru oferte din cele zece prezentate, va urma o procedură de "due diligence" şi apoi faza de negociere efectivă. Din structura actuală a Oltchim SA se va desprinde o structură funcţională din punct de vedere tehnic şi productiv ­ Oltchim SPV, societate cu personalitate juridică distinctă de Oltchim SA. Oltchim SPV va fi o societate având ca asociat unic Oltchim SPV ­ societate în insolvenţă, cu aport integral constituit de aceasta din urmă, sub formă de aport în natură şi numerar.

NATIONAL

Cadou de ramas bun pentru procurorii anticoruptie: DNA isi proclama independenta!

Se pregateste o miscare care ar putea revolutiona Justitia din Romania! Temandu-se ca elanul procurorilor anticoruptie ar putea fi taiat prin diverse chichite birocratice, seful statului este gata sa dea o lovitura decisiva celor care contesta vehement activitatea DNA. Astfel, Traian Basescu intentioneaza sa-si faca un titlu de glorie, cel putin in fata partenerilor occidentali, din a le garanta procurorilor ca nimeni nu ii mai poate atinge nici macar cu o... avansare. Pentru ca, prin intermediul sprijinului "logistic" acordat de CSM, se intentioneaza promovarea unei legi care sa acorde inamovibilitate procurorilor. Ce-i drept, intr-o prima faza, doar celor care instrumenteaza infractiuni conexe celor de coruptie. Ceea ce ar insemna ca DNA, care oricum este o structura autonoma in cadrul Parchetului General, isi va putea, pur si simplu, declara independenta. Aidoma judecatorilor, si procurorii anchetatori nu vor mai putea fi mutati in interes de serviciu.

Basescu il toarna pe Victor Ponta liberalilor

Traian Basescu rasuceste cat poate de des cutitul in rana provocata de coabitare, bagandu-i astfel pe liberali in boala. Nici nu s-au risipit bine ecourile scandalului provocat in USL de numirea Laurei Kovesi in fruntea DNA, gratie coabitarii presedinte - premier, ca Basescu a si bagat din nou batul prin gardul USL-ului. "Premierul m-a asigurat ca va rezolva problema legata de MCV (prezenta lui Relu Fenechiu in Guvern - n.r.)", a aruncat Basescu ditamai pietroiul in musuroiul USL, unde transeele PSD-ului si PNL-ului sunt deja clar delimitate.

Fluctuatiile cursului valutar: Isarescu - "politistul bun", Vasilescu - "politistul rau"

Cursul valutar din ultima vreme a favorizat moneda unica, dar a defavorizat milioanele de romani care au credite in euro, platite in lei. Intamplator sau nu, cand euro urca, Adrian Vasilescu este cel care face declaratii, iar cand leul prinde puteri, la rampa iese Mugur Isarescu. Jocul de-a "politistul bun - politistul rau" al oficialilor Bancii Nationale a Romaniei a fost remarcat si de presedintele Traian Basescu. "Cand cursul se depreciaza iese la declaratii Vasilescu, cand cursul se apreciaza iese Isarescu, deci in functie de cine iese la televizor trebuie sa intelegem ca e bine sau rau', a explicat presedintele", a remarcat, ieri, Traian Basescu.

Vasile Blaga, ironizat de colegii de partid: Buldogul s-a facut pechinez

Liderul PDL, Vasile Blaga, si-a pus in cap intreaga tabara a "reformistilor", dupa ce s-a apucat sa ridice in slavi Partidul Comunist Chinez. Aventura lui Blaga in China a starnit foarte multe critici, adversarii actualului presedinte al PDL taxand prestatia si declaratiile liderului lor. "Nu stiu ce l-a determinat sa faca declaratia asta («Am dorit sa impartasim din experienta vasta a Partidului Comunist Chinez, care imi dau seama ca este intr-o permanenta reconstructie» - n.r), nu l-am auzit sa mai faca declaratii pro-comuniste, este o gafa si e socant. E mai mult decat o gafa. Noi, in Partidul Popular European suntem partid de dreapta; nu poti spune ca te simti aproape de Partidul Comunist. Acolo libertatea de exprimare este... mai ingradita - ca sa spun frumos - si drepturile individuale...", a comentat europarlamentarul PDL, Monica Macovei.

Finantistii germani vs. cei americani: "Ba, pe-a ma-tii!"

Ministerul german de finante cere FMI sa plece din UE pe termen nedefinit, iar autoritatile bancare din SUA sustin ca Deutsche Bank este "oribil de decapitalizata". Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a formulat relativ elegant solicitarea ca FMI sa-si cam faca bagajele si sa paraseasca Europa. Schauble a spus ca se declara favorabil "incetarii pe termen lung a angajarii FMI in reglementarea crizei euro", dupa ce si seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avansat aceeasi idee. Intrucat FMI este legat indisolubil de SUA, un astfel de afront nu putea trece neobservat la Washington. Reprezentantii autoritatilor bancare din SUA au atacat dur Deutsche Bank, pe care o considera "oribil de subcapitalizata", respectiv "cea mai slaba banca la nivel mondial" din punct de vedere al indatorarii.

Garda Revolutionara Iraniana pregateste un puci militar

Niciun analist nu se astepta ca poporul iranian sa-si impuna vointa in cel mai democratic mod cu putinta si sa-l aleaga pe moderatul Hassan Rouhani. Nici nu s-a dezmeticit bine din tumultul alegerilor, cand Garda Revolutionara a anuntat ca va trimite 4000 de luptatori in Siria, de partea regimului lui Bashar al-Assad. Noul presedinte isi intra in atributii abia in luna august, iar pana atunci, analisti din serviciile secrete sustin ca generalii Garzii Revolutionare (Pasdaran) pregatesc un puci. Pasdaran refuza sa faca vreo concesie in dosarul nuclear si dirijeaza politica iraniana. Sambata noaptea, cand se numarau voturile, generalul Reza Naki a vrut sa "intervina", dar nu i s-a permis. Atunci ar fi zis: "Nu conteaza cine castiga sau cum castiga. Vom avea grija sa eliminam orice presedinte indezirabil".

PUTEREA

România vrea FMI, UE fuge de el

În timp ce politicienii români se zbat să ţină FMI-ul în ţară, liderii europeni deja susţin ideea unei desprinderi de influenţa Fondului. Astfel, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, se declară favorabil încetării pe termen lung a angajării Fondului în reglementarea crizei euro, idee împărtăşită şi de preşedintele Comisiei Europene, Jose Durao Barroso. Pe de altă parte, atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi premierul Victor Ponta declară că doresc un nou acord, în ciuda mesajelor venite din Europa.

CSAT discută luni planul de înzestrare a Armatei

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte astăzi în şedinţă, de la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, printre subiectele care urmează a fi dezbătute aflându-se planul de înzestrare a Armatei României în perioada 2013 - 2022. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT mai sunt incluse subiecte precum starea industriei de securitate, implicaţiile acesteia asupra capacităţii operaţionale a instituţiilor din domeniul securităţii naţionale şi măsurile necesare pentru restabilirea rolului strategic al industriei de securitate în cadrul economiei naţionale. Un alt subiect vizează forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2014.

ROMANIA LIBERA

Un politician controversat influenţează direcţia României pentru următorii ani. Ce îl recomandă pe Chiauriu să modifice Constituţia?

Unul dintre deputaţii-cheie în procesul de revizuire a Constituţiei are o relaţie strânsă cu ministrul Relu Fenechiu, a fost implicat într-un proces răsunător şi este autorul unor iniţiative controversate legate de ANI şi de procurori. A avut un mandat de ministru al Justiţiei de care oficialii occidentali nu au fost mulţumiţi. Senatorul PNL Tudor Chiuariu este preşedintele Comisiei juridice a Senatului şi vicepreşedinte al Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, condusă, după cum se ştie, de Crin Antonescu. Din această poziţie a fost foarte vocal în dezbaterile politice legate de modificarea legii fundamentale a statului român.

EXCLUSIV. Americanii de la National Geographic vrăjiţi în Transilvania: "pajiştile cu fân, o splendoare"

Un fotoreporter şi un jurnalist s-au documentat timp de două luni pentru a spune unui public occidental de zeci de milioane de cititori "povestea fânului românesc". Pentru a depune mărturie prin vorbe, filme şi imagini că o îndeletnicire ancestrală şi primitivă - cositul fânului - reprezintă o verigă indispensabilă în viaţa unor comunităţi de ţărani autentici. Ediţia din iulie a National Geographic Magazine este una aniversară, sărbătorindu-se 125 de ani de la lansarea primului număr. Prilej, au decis editorii, ca publicul să cunoască una dintre minunăţiile lumii. O minunăţie descoperită în zona Harghita şi apoi în Maramureş (unde au fost realizate 6.000 de fotografii trase toate pe film) şi în faţa căreia autorul Adam Nicolson, baron de Carnock (membru al Societăţii Regale de Literatură din Marea Britanie) şi Rena Effendi (fotograf, laureată cu premii internaţionale precum Getty sau National Geographic) au exclamat (după titlul articolului articolul): "Fânul transilvănean - o splendoare".

Niels Schnecker, viitorul şef de campanie al lui Antonescu la prezidenţialele din 2014

Realizatorul TV Niels Schnecker ar putea fi desemnat viitor şef de campanie electorale a lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidenţiale din 2014, informează România TV. Niels Schnecker ar urma să renunţe la postul din trustul Intact al lui Dan Voiculescu la sfârşitul lunii iunie astfel încât să preia apoi coordonarea campaniei pentru Cotroceni a preşedintelui PNL. La alegerile prezidenţiale din 2009, Crin Antonescu l-a avut ca şef de campanie pe Romeo Stavarache, primarul liberal al Bacăului. Însă Stavarache şi-a preluat atribuţiile de coordonator al campaniei cu doar trei luni înainte de scrutin. Niels Schnecker a mai fost propus de către liberali ca preşedinte al Consiliului de Administraţie al CFR în decembrie 2012, însă Schnecker a refuzat acest post. Informaţia privind propunerea ca Niels Schnecker să fie preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei CFR SA a fost confirmată pentru Mediafax de către ministrul Transporturilor, Ovidiu Silaghi.

ZIARUL FINANCIAR

Cu un pod la Calafat-Vidin nu se face primăvară în infrastructura românească

Podul Calafat-Vidin este bun, dar şoseaua de 80 km Calafat-Craiova este un dezastru. Acum se vede haosul de la CNADNR, care a cheltuit 335 mil. euro cu Transalpina, o şosea turistică în munţi, însă nu a refăcut legătura Craiovei cu podul. Cinci ore a durat drumul dintre Bucureşti şi Cala­fat, de circa 310 km, în dimineaţa zilei de vineri, deşi, în mod normal, dacă ar exista o autostradă, o astfel de distanţă s-ar parcurge în maximum 2,5 ore. Chiar şi dacă a durat şase ani construcţia, inaugurarea podului i-a prins pe români total nepregătiţi: drumul dinspre Craiova la Calafat (DN 56 sau E79), ce ar trebui să fie tranzitat de camioane sau de români care vor să mear­gă în Bulgaria sau în Grecia, abia acum intră în reabilitare. Aici se vede încă o dată haosul în prioritizarea şoselelor care trebuie modernizate de la nivelul Mi­nisterului Transporturilor.

ASF 2, aceeaşi lipsă de transparenţă la numirea conducătorilor

Astăzi comisiile de specialitate ale Parlamentului îi audiază pe candidaţii propuşi de partidele politice pentru cele 11 locuri disponibile la conducerea Autorităţii de Supraveghere Finan­ciară (ASF), iar mâine aceştia vor fi votaţi în plen. Numele şi CV-urile candidaţilor, care ar trebui să conţină pregătirea şi experienţa profesională ce îi recomandă pentru aceste funcţii, nu au fost făcute publice, procedurile fiind la fel de netransparente ca şi în aprilie, când s-a ales actuala conducere de 17 membri a ASF. Deşi selecţia candidaţilor începe azi la ora 14.00, Parla­men­tul nu a publicat un orar detaliat al audierilor cu intervalul orar dedicat fiecărui candidat în parte şi nici nu a făcut publice numele persoanelor propuse de partidele politice. Astfel că Parlamen­tul ratează din nou şansa de a numi transparent conducerea autorităţii responsabile de supravegherea unor pieţe financiare de 30 mld. euro şi nu face decât să repete procedura trecută.

Băsescu la Pro TV: Dacă o bancă mi-ar da bani să cumpăr teren agricol, aş lua. Mi-ar plăcea să am o fermă de 250 de hectare

Preşedintele Traian Băsescu susţine că nu este atât de pesimist în privinţa situaţiei economiei româneşti şi că nu se teme în ceea ce priveşte o scăpare de sub control a cursului valutar. În această ultimă privinţă, lucrurile vor reveni la normal după evoluţiile din ultimele două săptămâni, când s-au înregistrat ieşiri puternice de capital şi în alte ţări din regiune precum Polonia, susţine şeful statului. El crede că băncile vor reveni în timp la condiţii mai relaxate privind creditarea, însă prioritatea lor acum este recuperarea creditelor neperformante acordate în perioada 2007-2008. Totodată, preşedintele a spus că vede perspectiva unui an agricol bun şi crearea de noi locuri de muncă prin ajutoarele de la stat pentru investiţiile directe în economie. "Deci aici aş fi reţinut să am o viziune negativă. Ceea ce cred că se va întâmpla este faptul că în România nu va creşte şomajul, ceea ce este un prim pas bun. Al doilea, este absorbţia fondurilor europene care ar da un plus de forţă de muncă", a apreciat Băsescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb