REVISTA PRESEI 17.07.2017

Willy Homner
Revista Presei / 17 iulie 2017

REVISTA PRESEI 17.07.2017

ADEVARUL

Dependenţa politicianului de liderul de partid. Cazul Eugen Teodorovici

Senatorul PSD Eugen Teodorovici a văzut pe propria piele ce înseamnă dependenţa politicianului de liderul de partid. Liviu Dragnea i-a arătat în mai multe cazuri că în pixul şi autoritatea sa pot sta o candidatură pentru Parlament, dar şi propunerea sau revocarea pentru un post guvernamental, în funcţie de "relaţia" de moment. Premierul Mihai Tudose l-a demis vineri seară pe senatorul PSD Eugen Teodorovici din funcţia de consilier onorofic. Demiterea a venit la o zi după ce Teodorovici a criticat alocarea a 12 milioane de euro pentru construcţia unui stadion în Alexandria şi a vorbit despre impozitarea Bisericii.

Câţi bani pompează românii în sistemul de sănătate austriac

Tot mai mulţi români, în special cei din vestul ţării, ajung să scoată bani grei din buzunar pentru a se trata în clinicile austriece care, spun specialiştii, au infrastructura cea mai bună şi dotări de ultimă generaţie. 250 de milioane de euro e suma pe care pacienţii români au lăsat-o, pe parcursul anului 2016, în clinicile din Austria. De la an la an, tot mai mulţi români preferă să scoată bani grei din buzunar pentru a beneficia de cele mai bune tratamente sau de intervenţii chirurgicale sigure. Infrastructura foarte bine pusă la punct şi dotările de top sunt doar câteva dintre motivele pentru care românii, în special cei din vestul ţării, optează pentru Viena atunci când întâmpină diverse probleme de sănătate.

Emmanuel Macron o pune pe Angela Merkel într-un con de umbră

În spatele zâmbetelor ce însoţesc redinamizarea relaţiei franco-germane, începe să se contureze o relaţie de rivalitate între preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi cancelarul federal german, Angela Merkel, în ceea ce priveşte rolul de "lider al Europei". Chiar de Ziua Naţională a Franţei, noul preşedinte francez a dat o adevărată "lovitură diplomatică" primindu-l la Paris pe liderul Casei Albe, Donald Trump, o vizită care a venit la mai puţin de două luni după cea a preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, comentează France-Presse, preluată de dhnet.be. Sunt doar două exemple care arată faptul că este posibilă o redistribuire a rolurilor. "Franţa s-a întors în joc", a apreciat Jean-Dominique Giuliani, preşedintele Fundaţiei Schuman, specializată în chestiuni europene. "Există o reechilibrare, care era necesară, a relaţiei cu Germania", a adăugat el.

Oraşul din Statele Unite în care ţiganii români îi şochează pe localnici

Cetăţenii localităţii California din Pennsylvania se plâng că aproximativ 30 de familii de ţigani imigraţi recent din România le fac viaţa un coşmar, iar nemulţumirile lor au ajuns subiect în presa de peste Oceanul Atlantic. Dawne Roberts locuieşte în oraşul California de peste decenii. După cum spune doamna Roberts, "ceea ce s-a scris în Pittsburgh Post Gazzette este o versiune mult îndulcită a ceea ce se întâmplă în realitate în oraşul nostru. Acei imigranţi ilegali nu sunt români obişnuiţi, ci ţigani din România. Sunt deja vreo 30 de familii de romi în oraş, iar luna viitoare vor mai veni încă 100". "Romii îşi fac nevoile în locurile de joacă, fură din magazinele din oraş şi trimit zeci de mii de dolari în România de câteva ori pe săptămână"

Pe ce toacă Parlamentul banii publici. Limuzine de lux de peste 1 milion de euro, cafetiere, cuburi de gheaţă şi hârtie roz în valoare de zeci de mii de euro

Autoturisme de protocol de peste un milion de euro, electrocasnice, hârtie de xerox roz şi covoare cu fire răsucite. Iată pe ce s-au mai dus, cu dare de mână, banii publici. desfăşurare a activităţii legislative. De la începutul anului 2017, Senatul şi Camera Deputaţilor au lansat mai multe serii de proceduri de achiziţii publice. De la autoturisme de protocol, la echipamente de bucătărie sau hârtie pentru copiator roz şi bleu, toate se regăsesc pe lista de cumpărături a Parlamentului.

Un român a preluat managementul transportului public din Abu Dhabi

Un român a preluat managementul transportului public din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite. Orădeanul Istvan Csuzi (57 de ani), fostul director al societăţii de transport local din Oradea, are planuri măreţe: proiectarea şi implementarea unui sistem de transport cu tramvaie suspendate sau a unui metrou, pentru care autorităţile din Abu Dhabi alocă 1,5 miliarde de euro. Orădeanul Csuzi Istvan este de profesie inginer electronist, cu doctorat în eficientizare energetică, iar experienţa în managementul sistemelor de transport public a dobândit-o prin auto-perfecţionare. Vorbeşte fluent engleza, dar se descurcă şi în franceză şi germană, pe lângă maghiară şi română.

BANCHERUL

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu economiseşte in moneda naţională, ci doar in valută

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, nu deţine depozite in lei, ci doar in euro si dolari, in ciuda faptului că dobânzile pentru economiile in moneda naţională, deşi au scăzut la minime istorice de doar 0,8% pe an, rămân mult mai mari decât cele pentru valută, care se ridica abia la 0,1-0,2% pe an. Guvernatorul BNR si-a pierdut interesul pentru depozitele in lei din 2012, când si-a închis depozitul in lei in valoare de 200.000 de lei deschis cu un an in urmă, in condiţiile in care dobânda medie la depozitele in lei pentru populaţie a scăzut de la 7% pe an in 2011 la 5% pe an in 2012. Din 2012 pana in prezent, Isărescu nu si-a mai făcut depozite in lei, ci doar in valută, nemaifiind atras, probabil, de mărunţişul pe care-l incasa pentru dobânzile tot mai mici.

CAPITAL

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la cel mai mare exerciţiu militar multinaţional

Preşedintele Klaus Iohannis a fost prezent sâmbătă, la Cincu (Braşov), la Centrul de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre "Getica", unde s-a desfăşurat exerciţiul militar multinaţional Saber Guardian 2017, a anunţat Agerpres. Exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2017 este cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de pregătire din anul 2017. La acesta participă aproximativ 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de ţări aliate şi partenere. Acesta se desfăşoară pe teritoriul Bulgariei, României şi Ungariei, aproximativ 17.000 de militari fiind desfăşuraţi în ţara noastră.

Reguli complet noi pentru şoferi. Firmele de asigurare pierd puterea absolută pe piaţa RCA

Pentru prima dată de la introducerea în România a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, raportul de forţe dintre asigurător şi asiguraţi, respectiv păgubiţi, se schimbă. Societăţile de asigurare nu doar că pierd controlul absolut în ceea ce priveşte constatarea, evaluarea şi reparaţia daunelor, dar vor fi strict reglementate şi în ceea ce priveşte felul în care îşi calculează tarifele. Decontarea directă facultativă, limitarea indirectă a preţurilor şi mutarea activităţii de eveluare şi instrumentare a daunelor de la asigurători la service-uri. Aceştia sunt cei trei piloni de bază ai noilor norme RCA, aşa cum au ieşit ei după primele câteva întâlniri dintre ASF şi reprezentanţii asigurătorilor, ai brokerilor, ai transportatorilor şi ai service-urilor.

COTIDIANUL

Aiureala din PSD - Cornel Nistorescu

PSD-ul de azi traversează o criză acută de personalităţi şi oameni de valoare. Exact ca şi adversarul său de moarte, PNL-ul. Viaţa politică din România este un soi de buletin de ştiri al ideilor trăsnite, lansate de nişte oameni pe care nu-i poţi angaja nici pentru slujbe mult mai modeste. Excesul de penibil politic trăit de PSD în aceste săptămîni vine numai de la criza de profesionişti şi personalităţi. În ce sunt specialişti Olguţa Vasilescu sau Dragnea? Dar Gabriela Firea şi Rovana Plumb? Exact în aceleaşi materii ca şi Ludovic Orban sau Raluca Turcan. Ce personalităţi ştiinţifice, culturale sau de afaceri, ce oameni de nădejde au făcut în ultima vreme un pas către acest partid? Probabil că dacă PSD-ul ar fi fost animat de idei nobile, s-ar fi găsit destui. Dar de cînd PSD-ul a fost dominat numai de combinaţii şi de interese personale, echipa sa de lideri nu putea să arate altfel.

Încep primele negocieri, pe fond, pe tema Brexitului

Negociatorii europeni speră să obţină mai multe detalii cu privire la intenţiile încă neclare ale Guvernului britanic luni dimineaţa, la Bruxelles, la reluarea negocierilor cu privire la Brexit, relatează Reuters. Ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis şi echipa sa de negociatori vor fi primiţi la Berlaymont, sediul Comisiei Europene, de către negociatorul-şef al UE, francezul Michel Barnier, în vederea primei runde de negocieri pe fond, la aproape o lună după lansarea oficială a negocierilor, pe 19 iunie. Aceste negocieri urmează să stabilească, până la 29 martie 2019, termenii divorţului între Londra şi UE şi să traseze conturul viitoarelor lor relaţii.

CURIERUL NATIONAL

Turismul, un pariu care poate fi câştigat

Turismul are un rol important în Uniunea Europeană datorită potenţialului ridicat din punct de vedere economic, de ocupare a forţei de muncă şi datorită implicaţiilor sale sociale şi de mediu. Statisticile privind turismul sunt utilizate pentru a monitoriza politicile UE în domeniul turismului, politica regională a UE şi politica de dezvoltare durabilă. Importanţa economică a turismului internaţional este măsurată prin proporţia veniturilor generate de călătoriile internaţionale în raport cu PIB-ul; aceste date provin din statisticile privind balanţa de plăţi şi includ atât călătoriile de afaceri, cât şi de agrement.

8000 de militari din Forţele Terestre Române, la SABER GUARDIAN-17

Militarii Forţelor Terestre Române participă la cel mai mare exerciţiu multinaţional desfăşurat în regiunea ţării noastre, SABER GUARDIAN-17 (SG-17). SG-17 este condus de către Forţele Terestre ale Statelor Unite din Europa (USAREUR) şi se desfăşoară, în perioada 11-20 iulie a.c., pe teritoriile naţionale ale Bulgariei, României şi Ungariei cu participarea a 25.000 de militari, din 22 de ţări aliate şi partenere. În marja SG17 sunt planificate şi alte exerciţii naţionale sau multinaţionale care au rolul de a executa o gamă largă de acţiuni militare pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în zonă, contribuind astfel la întărirea posturii de descurajare.

China anunţă un flux al investiţiilor în România

Liviu Dragnea, preşedintele Camerei Deputaţilor, a anunţat vineri că investitorii chinezi intenţionează să se implice în proiecte de infrastructură, energie, agricultură din România. Dragnea a spus vineri, parafrazând un vechi proverb chinez, că Europa şi China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaşte beneficiile dezvoltării economice. "Un vechi proverb chinez spune că cine nu urcă pe munte nu cunoaşte înălţimea cerului. În opinia mea, Europa şi China trebuie să urce împreună muntele pentru a cunoaşte beneficiile dezvoltării economice, care să aducă prosperitate pentru fiecare dintre ţările noastre. În mod cert, China este o putere economică mondială de care trebuie să se ţină seama în mod serios şi care trebuie respectată".

Scumpirile de pe piaţa energiei provoacă îngrijorări

Cel mai mare furnizor local de energie avertizează, în contextul creşterii alarmante a preţului kilowattului, că efectele scumpirilor se vor propaga în lanţ în economie şi sugerează ca autorităţile să intervină ca în cazul RCA, informează România liberă. Consecinţele au apărut deja şi sunt vizibile în facturile populaţiei, care s-au majorat cu 8% de la 1 iulie. Asta în condiţiile în care furnizorii ceruseră o majorare de circa 25%. Potrivit directorului general al companiei Electrica SA, Cătălin Stancu, scumpirea nu acoperă nici acum costurile înregistrate de Electrica cu achiziţia energiei, iar consecinţele se vor vedea mai ales la sfârşitul anului şi începutul lui 2018.

EVENIMENTUL ZILEI

Când a spus adevărul şefa DNA?

Pusă în faţa unor acuzaţii fără precedent, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a acordat un interviu Ziare.com în care încearcă să îşi "spele" imaginea. Ea a vorbit atât despre dosarul Tel Drum, după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că este vizat de către procurorii anticorupţie, ca urmare a relatărilor Rise Project, cât, mai ales, despre reproşurile din sânul instituţiei pe care o conduce. Unele dintre afirmaţii contravin flagrant de cele spuse de alţi magistraţi, precum Doru Ţuluş, Mihaela Moraru-Iorga şi Marin Nicolae care s-au adresat Inspecţiei Judiciare după ce au fost revocaţi din funcţii şi catalogaţi drept "infractori şi că trebuie pedepsiţi".

Erdoğan le-a făcut o "surpriză" utilizatorilor de telefonie mobilă din Turcia

Utilizatorii de telefoane mobile din Turcia au avut surpriza să audă un mesaj vocal de la preşedintele Recep Tayyip Erdoğan, la folosirea receptorului, începând cu miezul nopţii. Mesajul a fost trimis cu ocazia aniversării încercării eşuate de lovitură de stat, la 15 iulie 2016. După apelarea oricărui număr, în loc să audă soneria de apel, utilizatorii au ascultat un mesaj vocal de la Erdoğan, felicitându-i pentru sărbătoarea naţională a "democraţiei şi unităţii", care marchează încercarea de preluare a puterii. Sunetul de apel s-a auzit numai după ce mesajul lui Erdoğan a încetat. "În calitate de preşedinte, vă felicit de 15 iulie, Ziua Naţională a Democraţiei şi Unităţii, gândindu-mă cu smerenie la martirii şi la eroii noştri [care au înfrânt lovitura de stat], dorindu-le sănătate şi bunăstare", a afirmat domnul Erdoğan în mesajul său.

Cât s-a FURAT pe zi în România

O analiză a Poliţiei Române arată cât s-a furat pe zi în România. Un top al infracţiunilor economice din primele şase luni ale anului 2017 arată că cele mai multe fapte depistate de oamenii legii au fost cele de evaziune fiscală. Bilanţul oficial arată că poliţiştii din întreaga ţară au constatat peste 10.000 de infracţiuni economice, adică în jur de 55 de fapte penale de acest gen pe zi. Valoarea prejudiciului în cele şase luni - 1,2 milioane de lei, arată că s-a furat, practic, peste 6.600 de lei pe zi. Tot în această perioadă au fost confiscate sau indisponibilizate bunuri în valoare de peste 25.000.000 de lei.

JURNALUL NATIONAL

Ninsoare în toiul verii pe Transalpina

Din cauza schimbări bruşte a temperaturii, sub 4 grade Celsius, pe DN 67C, Transalpina, între km 34-37, s-au înregistrat căderi de grindina şi lapoviţă. Angajaţii districtului Rânca au intervenit cu clorura de calciu pentru a evita formarea gheţuşului pe drum. Secţia Drumuri Naţionale Târgu Jiu sfătuieşte conducătorii auto surprinşi cu autovehiculele neechipate de iarna, sa rămână opriţi pe marginea părţii carosabile pana când condiţiile meteo permit reluarea călătoriei.

Kovesi vorbeşte într-un interviu despre dosarele Tel-Drum

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a spus duminică, într-un interviu pentru ziare.com, că a mai fost un dosar Tel-Drum închis prin clasare în 2010. De asemenea, Kovesi vorbeşte şi despre dezvăluirile Rise Project, dar şi despre investigaţia Dragnea-Tel Drum. "Din 2013, de când sunt procuror-şef DNA, Liviu Dragnea a fost trimis în judecată şi condamnat definitiv, mai este un dosar în care a fost trimis în judecată, e pe rolul ICCJ, şi avem aceste dosare în lucru. Eu vă pot spune ce s-a întâmplat din 2013 până acum", a spus Kovesi.

Havrileţ (ANRE): Deocamdată nu luăm în considerare plafonarea tarifelor la energie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) nu ia în consideraţie deocamdată propunerea de plafonare a tarifelor, venită din partea Electrica, întrucât, în prezent, nu există elemente din care să reiasă că piaţa nu este funcţională, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ. El a fost întrebat dacă este nevoie, pe piaţa de energie, de o plafonare a preţurilor după ce, joi, directorul general al Electrica a afirmat că sunt necesare măsuri de echilibrare a cererii şi a ofertei pe piaţa de energie, de produse de tip forward sau de plafonarea tarifelor, în condiţiile în care preţul în piaţă a crescut foarte mult.

Afacere cu lapte de măgăriţă în Bihor

La Cauaceu funcţionează singura fabrică de lapte de măgăriţă autorizată şi singura care produce lapte de măgăriţă ecologic în ţară. Exploataţia numără 120 de asine şi 60 de mânji. Laptele produs e vândut prin farmacii şi marile lanţuri de magazine în sticluţe "de sfert" pentru că, fiind plin de nutrienţi, dar şi dificil de obţinut, un litru costă circa 120 lei. "O măgăriţă bine îngrijită dă în medie o jumătate de litru de lapte pe zi şi poate fi mulsă doar trei luni pe an", spune unul dintre proprietarii afacerii, Călin Nistor.

NATIONAL

Şmen şocant la vârful Sportului

Soc total in lumea sportului, după ce in ultimele zile s-au înteţit suspiciunile privind "şmenuirea" echipei care va participa la Universiada din Taiwan. Si chiar daca astfel de bănuieli au existat cu privire si la delegaţiile oficiale care au reprezentat Romania la precedentele Universiade din ultimii ani. Numai ca, de aceasta data, tot mai multi oameni s-au decis sa spargă "omerta", vorbind deschis despre ceea ce se întâmplă la nivelul conducerii Federaţiei Sportului Şcolar si Universitar (FSSU). Acolo unde directoarea generala Claudia Georgescu, care a fost propusa pe funcţie după ce a fost zburată din postul de secretar general al Ministerului Tineretului si Sportului.

Scandal monstru la Academia de Politie!

Situaţie mai mult decât tensionată la ceremonia oficială de depunere a jurământului a absolvenţilor la Academia de Politie, care a lăsat un gust amar putinilor "iniţiaţi" ai sistemului care ştiau de ce a lipsit, pentru prima oară in istorie, momentul mult aşteptat al speech-ului şefului de promoţie. Pentru că acesta nu există, cel puţin oficial, după ce au fost depuse contestaţii privind faptul ca nu s-ar fi luat in calcul toate criteriile obligatorii pentru stabilirea mediei finale.

PUTEREA

Cum răspunde Kövesi acuzaţiilor grave pe care i le-a adus procuroara Mihaela IORGA

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a declarat într-un interviu pentru Ziare.com că nu a cerut niciunui procuror din subordine să dea o anumită soluţie într-un dosar, după ce Mihaela Moraru Iorga, fost procuror DNA, a susţinut că i s-a cerut, printr-un intermediar, să o reţină pe Elena Udrea într-un dosar, deşi Camera Deputaţilor nu-şi dăduse avizul şi pentru arestarea acesteia, informează News.ro.

TENIS. Elveţianul Roger FEDERER a câştigat pentru a OPTA oară la Wimbledon

Tenismenul elveţian Roger Federer, cap de serie numărul 3 şi locul 5 ATP, a câştigat, duminică, pentru a opta oară la Wimbledon, al treilea turneu de Grand Slam al anului, informează Agerpres. Federer l-a învins, în finală, cu scorul de 6-3, 6-1, 6-4, după o oră şi 41 de minute, pe croatul Marin Cilici, al şaptea favorit al competiţiei şi poziţia a şasea în ierarhia mondială. Elveţianul în vârstă de 35 de ani a câştigat al 19-lea turneu de Grand Slam al anului şi al optulea la Wimbledon, unde s-a mai impus în 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 şi 2012. Roger Federer a devenit a cincilea jucător care câştigă la Wimbledon fără să piardă vreun set, după Donald Budge (1938), Tony Trabert (1955), Chuck McKinley (1963) şi Bjorn Borg (1976).

ROMANIA LIBERA

Dragnea jr. şterge urmele care duc la TelDrum

Veriga financiară lipsă dintre Liviu Dragnea şi Tel Drum, Ştefan-Valentin Dragnea - chiar fiul şefului PSD, îşi ascunde conexiunile cu firma îmbogăţită din contracte cu statul. Metoda aleasă este una folosită chiar de către proprietarii Tel Drum: folosirea acţiunilor la purtător. Acţiunile la purtător chiar la asta se referă: acţiunile - nişte hârtii, practic - sunt ale celui care le deţine fizic într-un moment sau altul. Legislaţia românească nu prevede obligativitatea ca cel care deţine astfel de acţiuni să le declare la Registrul Comerţului. Aşadar, de fapt, acţionariatul unei companii cu acţiuni la purtător este secret.

Aniversarea Marii Uniri, pasată baronilor locali

Guvernul condus de Mihai Tudose vrea să desfiinţeze Departamentul Centenar, activitatea acestuia urmând să fie preluată de Ministerul Culturii. Operaţiunea va amâna şi mai mult termenele pentru finalizarea programului pentru 2018. Între timp, cabinetul alocă bani pentru judeţul Vrancea, condus de Marian Oprişan. Secretariatul General al Guvernului a lansat în dezbatere publică un proiect de ordonanţă prin care Departamentul Centenar se va desfiinţa, iar activitatea sa ar urma să fie preluată de Ministerul Culturii (MC). Guvernanţii justifică propunerea prin "capacitatea instituţională" a acestui din urmă minister, însă, în practică, lucrurile sunt mai complicate.

ZIARUL FINANCIAR

Marile companii, băncile şi clasa de business s-au trezit încălecate de o haită din PSD

Spre stupefacţia marilor companii, a băncilor şi a clasei de business, PSD - un partid care le era favorabil şi de pe urma căruia au obţinut multe facilităţi fiscale în trecut, ştergeri de datorii, ajutoare de stat, privatizări - a devenit, sub conducerea lui Liviu Dragnea, un partid care s-a întors împotriva lor. Şi nimeni nu ştie de ce. Dintr-o dată, multinaţionalele, corporatiştii şi cei care s-ar putea încadra în clasa de mijloc au devenit inamicii noii conduceri a PSD. Cineva a început să ceară socoteală multinaţionalelor, spre bucuria celor din aparatul de stat, a pensionarilor sau a antreprenorilor mici şi mijlocii care au pierdut în criză, care au fost scoşi din piaţă de către companiile străine.

Problema surplusului comercial german

Nemţii investesc mai puţin decât economisesc sau, mai degrabă, investesc excesul în alte ţări, unde banii sunt folosiţi pentru cumpărarea de bunuri germane. Pe măsură ce surplusul co­mercial al Germaniei, cea mai mare economie euro­peană, doboară record după re­cord, se intensifică şi ata­curile la adresa politicilor şi practicilor co­merciale şi financiare ale guvernului ger­man, ale firmelor şi nemţilor de rând. Apărarea germană ripostează şi ea cu înverşunare. Andreas Kluth, editorul-şef al Handelsblatt, cel mai mare ziar de business din Germania, a ieşit la rampă cu una dintre cele mai cuprinzătoare analize de presă a surplusului comercial german, în care cere ca această problemă să nu fie abordată superficial.

Cât de polarizată este economia României: Două treimi din businessul românesc stau în mâinile a 1% din companii

Aproape două treimi din veniturile firmelor din România (de 275 mld. euro în total) sunt realizate de 1% din companii, semn că economia este puternic polarizată, arată o analiză a companiei de analiză şi risc Coface. "Pentru companiile mari este mai uşor să supravieţuiască schimbărilor legislative, ca de exemplu taxa pe stâlp sau impozitul forfetar. Costul ridicat al forţei de muncă şi instabilitatea fiscală afectează în primul rând firmele mici. De altfel, IMM-urile sunt în general cele mai vulnerabile", explică analistul economic Laurian Lungu. El explică însă şi faptul că o ieşire de pe piaţă sau o insolvenţă a unei companii mari precum OMV Petrom, Automobile Dacia sau Kaufland ar putea destabiliza întregul mediu de business în contextul în care OMV Petrom contribuie spre exemplu cu 5% la veniturile bugetului general consolidat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb