REVISTA PRESEI 17.09.2013

Willy Homner
Revista Presei / 17 septembrie 2013

ADEVARUL

Oltchim, pion pe tabla de şah a Rusiei. Combinatul e dorit la pachet cu rafinăria Arpechim, dar ruşii vor să investească şi în Oil Terminal şi Conpet

La un an de la circul privatizării Oltchim cu Dan Diaconescu şi "DJ Vulpescu", şeful de atunci al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), combinatul vâlcean atrage atenţia unui număr de trei conglomerate ruse care roiesc în jurul companiei. Săptămâna trecută, Varujan Vosganian s-a întâlnit cu o delegaţie a VTB Capital, braţul de investiţii al unei bănci ruse de stat, iar pe 4 septembrie a apărut un alt peţitor: Oil Gas Trade, tot din Rusia. Acestea se adaugă vechiului pretendent, concernul TISE, controlat tot de stat. Oltchim este o verigă-lipsă pe lanţul Gazprom Neft - NIS şi este dorit la pachet cu rafinăria Arpechim de la Piteşti, însă, pentru ca lanţul să fie complet, adevăratele ţinte sunt Oil Terminal - operatorul terminalului petrolier de la Constanţa - şi Conpet - transportatorul naţional de ţiţei, în care ruşii vor să investească, potrivit unor surse din piaţă. În acest fel, Gazprom Neft ar putea să-şi transporte mai uşor ţiţeiul spre rafinăriile din Serbia şi, în acelaşi timp, ar putea susţine dezvoltarea NIS în regiune.

Departamentul pentru Proiecte de Infrastructură: "Modificarea traseului la Autostrada Comarnic-Braşov nu implică nicio amânare a termenelor stabilite"

Modificarea traseului pentru Autostrada Comarnic-Braşov, care nu va mai trece prin oraşul Buşteni, ci va avea un tunel prin munţi de 10 kilometri, nu implică nicio amânare a termenelor stabilite anterior, acestea rămânând aceleaşi, astfel că pe 15 octombrie 2013 se vor depune ofertele, se arată într-o precizare a Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine. "Informaţia apărută astăzi, 16.09.2013, în presă şi care face referire la o presupusă amânare a licitaţiei pentru construcţia tronsonului de Autostradă Comarnic-Braşov este total eronată. Domnul Narcis Neaga, director general al CNADNR, a confirmat pentru < Gandul > doar că traseul a fost modificat în timpul etapei de dialog ce s-a încheiat la începutul lunii august, anul curent", se arată într-o precizare a Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine.

Remus Borza: "În spatele celor 500 de contracte Hidroelectrica pe care le-am denunţat erau oameni politici, baroni locali, oameni din servicii"

Şeful Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Remus Borza, a declarat, referindu-se la posibila plecare din funcţie, că îl compătimeşte pe premierul Ponta pentru presiunile la care este supus de cei care au pierdut contractele directe cu compania, precum politicieni, baroni locali şi servicii. "La Hidroelectrica nu au fost numai băieţi deştepţi din energie, au fost 500 de băieţi deştepţi. În spatele celor 500 de contracte pe care le-am denunţat erau oameni politici, baroni locali, oameni din servicii. Acum, mulţi fac foamea din cauza mea, pentru că Hidroelectrica nu mai este o vacă de muls. Pe unii îi deranjează performanţa, multora nu le convine să Hidroelectrica a fost decăpuşată. (...) Am compasiune pentru premier pentru presiunile la care este supus", a declarat Borza, potrivit Mediafax.

S-au scurs informaţii în cazul Ioan Oltean. Laura Codruţa Kovesi a dispus o anchetă internă

Procurorul-şef Laura Codruţa Kovesi a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă că a dispus o anchetă în interiorul DNA, existând suspiciuni că angajaţi ai instituţiei ar fi furnizat informaţii confidenţiale deputatului Ioan Oltean, cercetat într-un dosar de corupţie. Aceasta a mai spus că cei vinovaţi de scurgerea de informaţii vor fi traşi la răspundere penală pentru fapta lor, dar şi că acest lucru este extrem de grav şi că speră să nu mai existe astfel de cazuri la nivelul DNA. DNA a anunţat în data de 12 septembrie că a început urmărirea penală faţă de Ioan Oltean, vicepreşedinte al PDL şi preşedinte al PDL BN, acesta fiind acuzat de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului. La doar câteva zile de la anunţ, reacţiile nu au întârziat să apară, europarlamentarul Monica Macovei cerându-i deputatului să demisioneze din conducerea partidului, pe motiv că funcţia de vicepreşedinte îl obligă să pună interesele şi imaginea partidului pe primul loc.

Băsescu, despre proiectul Roşia Montană: "Nu voi fi spectator ca Iliescu în cazul Rompetrol"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că va sesiza Curtea Constituţională (CCR) în legătură cu proiectul Roşia Montană pentru că este un act ilegal, la care nu poate fi părtaş sau spectator. Preşedintele nu a ezitat să arunce mai multe săgeţi către premierul Victor Ponta, de care spune că fuge de responsabilitate ca şi în cazul CFR Marfă. Şeful statului s-a arătat îngrijorat de situaţia din stradă. "Privesc cu îngrijorare la tensionarea lucrurilor în societate şi aş vrea să rămână măcar un reper la care să se poată apela pentru o mediere. Nu pot să nu observ că toată disputa este legată de două abordări, ambele incorecte"

Washingtonul nu mai e rege. Cine înlocuieşte SUA

De la Berlin la Ankara, chiar şi la Damasc, întrebările par să fie aceleaşi: Asistăm la sfârşitul lumii post-război rece aşa cum o ştiam? Cum va arăta lumea fără SUA în rol de superputere şi "şef"?, se întreabă într-un editorial jurnaliştii de la cotidianul elen, Ekathimerini. Preşedintele american, Barack Obama, a zăpăcit complet situaţia din Siria. La început, a declarat că este pregătit să atace, apoi a apărut plin de scuze şi ezitant dacă ar trebui sau nu să facă asta. Potrivit grecilor, pe lângă toate acestea, Obama i-a oferit liderului rus, Vladimir Putin, un rol vital pe scena politică a lumii. Putin s-a dovedit a fi un jucător dur care, în mod realist, şi-a impus propriile condiţii. Până acum, s-a dovedit că el este marele câştigător. Mesajul ezitării şi lipsei de responsabilitate de la obligaţiile strategice pe care îl transmite Washingtonul în acest moment a fost primit şi înţeles de toţi jucătorii globali, fără excepţie. Cel mai probabil scenariu este că nimeni nu îi va lua locul un timp, ducând spre un pic de haos: mulţi jucători şi nicio disciplină, concluzionează publicaţia Ekathimerini.

BNR s-a angajat faţă de FMI să nu reducă dobânda-cheie dacă inflaţia nu reintră în intervalul ţintit. Rata inflaţiei a fost în august de 3,67%, BNR ţinteşte 1,5-3,5%

Banca Naţională a României (BNR) s-a angajat în faţa Fondului Monetar Internaţional (FMI) să nu reducă dobânda atât timp cât inflaţia nu reintră în intervalul ţintit şi nu există condiţii de piaţă adverse, potrivit scrisorii de intenţie transmise finanţatorului internaţional, ceea ce înseamnă că următoarea tăiere ar putea avea loc abia în noiembrie. De asemenea, BNR se angajează să reducă până în septembrie inflaţia până în interiorul intervalului de ţintire pe termen mediu, de 2,5% plus sau minus 1 puncte procentuale, şi să o menţină în intervalul ţintit.

Guvernul a promis FMI că vinde majoritarea companiilor deţinute de Ministerul Economiei. Romarm şi Romaero, principalele ţinte

Executivul s-a angajat faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI) că va vinde "majoritatea portofoliului" de companii din subordinea Ministerului Economiei, potrivit scrisorii de intenţie transmisă organizaţiei financiare internaţionale. Principalele companii din subordinea Ministerul Economiei au fost transferate în acest an din coordonarea ministrului Varujan Vosganian în cea a ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, care conduce Departamentul pentru Energie. Astfel, Ministrul Economiei mai are participaţii integrale, majoritare sau minoritare la companii precum Romarm, Oltchim, Plafar, Carfil, Metrom, UM Cugir, UM Mija, UM Sadu, Uzina Automecanică Moreni, Pirochim Victoria, Avioane Craiova, Romplumb, Şantierul Naval Mangalia, IAR Braşov, Romaero, Şantierul Naval 2 Mai. Varujan Vosganian a anunţat în acest an că doreşte privatizarea industriei aeronautice, respectiv a companiilor Romaero, IAR Braşov şi Avioane Craiova, însă a spus că nu a primit avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

CURENTUL

Divorţ politic iminent în USL: Crin şi Ponta se luptă să-şi pună în cârcă fiecare povestea "Roşiei otrăvite"

Ca într-un meci de box, premierul Victor Ponta insistă să încaseze pumni zdraveni de la colegul de alianţa, Crin Antonescu, cel care nu conteneşte să-l atace de câteva zile bune. Profitând de tăcere complice a lui Ponta pe proiectul Roşia Montana, Antonescu caută să-şi regăsească poziţia paritară în acest concubinaj contra naturii dintre PSD şi PNL. După ce zilele trecute i-a reproşat lui Ponta că este laş şi nu are curajul să-şi asume direct la Guvern proiectul exploatării miniere de la Roşia Montana, făcând uz de Parlament pe care îl foloseşte pentru a scoate castanele din foc în această chestiune, Antonescu i-a reproşat ieri direct lui Ponta că ar fi bine să stea în banca lui de la Guvern şi să nu se mai amestece pe tarlaua sa din Parlament, acolo unde Crin este şef în camera superioară, la Senat.

Ploaie de amenzi la bănci din partea ANPC

Băncile continuă să facă abuzuri în România iar autorităţile competente pentru a sancţiona aceste derapaje sunt tot mai solicitate. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a sancţionat 441 filiale de bănci şi IFN-uri în perioada 1 ianuarie 2012 - 31 august 2013, aplicând 424 amenzi în valoare de 3,64 milioane lei. Printre cele mai mari amenzi care au fost acordate se numără una în valoare de 80.000 lei pentru nerespectarea măsurilor dispuse în procesul verbal de constatare a contravenţiei în judeţul Iaşi şi alta tot în valoare de 80.000 lei pentru nerespectarea măsurilor dispuse în procesul verbal de constatare a contravenţiei, acordată unei societăţi din judeţul Satu-Mare.

CURIERUL NATIONAL

Repetiţie generală pentru greva de la metroul bucureştean?

Eşecul negocierilor susţinute săptămâna trecută între sindicalişti şi administraţia Metrorex i-a determinat pe primii să anunţe că în această dimineaţă vor face o grevă de avertisment, în cazul în care administraţia nu va ţine cont de revendicările lor, urmând ca greva generală să aibă loc la data de 30 septembrie. În anunţul de ieri, sindicaliştii anunţau că vor face grevă de avertisment între orele 4,00 şi 6,00, în parte şi din cauza lipsei de comunicare a Guvernului, care nu a răspuns niciunei adrese a lor în care explicau situaţia transportatorilor, negocierile pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă nefiind încă finalizate.

Liber la îndatorare pentru Primăria Capitalei

Un proiect legislativ al Guvernului ar permite PMB să se îndatoreze peste limita legală de 30%. În 2015, PMB va trebui să plătească 500 mil. euro, valoarea obligaţiunilor emise în 2005. Anul trecut, CGMB a aprobat demararea procedurilor pentru obţinerea unui nou împrumut, de 800 mil. euro. Exceptarea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) de la rambursarea într-o singură tranşă a obligaţiunilor în valoare de 500 mil. euro, emise în 2005, cu scadenţă în 2015, ar putea crea un precedent periculos, care ar putea fi folosit de alte primării supraîndatorate, consideră Marius Bostan, senior partner al VMB Partners, subliniind însă şi latura pozitivă a acestui aspect, în cazul în care banii ce vor fi obţinuţi vor fi folosiţi pentru dezvoltarea unor proiecte în urma cărora municipalitatea va putea atrage mai multe fonduri.

Vladimir Putin a schimbat total tabla de şah siriană

Surpriză pentru unii, decepţie pentru alţii implicaţi în eforturile vizând găsirea unei ieşiri prin lovitură militară din conflictul sirian serios agravat după atacul chimic din 21 august: americanii şi ruşii au ajuns vineri seară, după trei zile de negocieri extrem de aprinse, la un acord privind lichidarea, până la mijlocul anului viitor, a arsenalului chimic sirian, cu posibilitatea ca, în cazul neîndeplinirii de către Bashar al-Assad a obligaţiilor prevăzute de acord, să se recurgă la măsuri de constrângere în virtutea Capitolului 7 din Carta Naţiunilor Unite. Articol care, de fapt, nu permite o acţiune imediată în forţă, ci doar după negocieri la nivelul Consiliului de Securitate unde, din experienţa de până acum, ştim cine poate bloca o decizie: tot Rusia.

Expunerea băncilor străine pe România, minus 3,3 mld. dolari în T1

Expunerea directă a băncilor străine pe economia românească a scăzut cu peste 3,3 miliarde dolari în primele trei luni din acest an, la 46,44 miliarde de dolari, cu aproape 25 miliarde de dolari sub nivelul maxim atins la finele anului 2008, potrivit datelor Băncii pentru Reglemente Internaţionale.Datele se referă la activele finanţate extern din economie, inclusiv împrumuturi ale băncilor străine către companii, bănci şi instituţii de stat, obligaţiuni şi finanţarea subsidiarelor locale ale instituţiilor financiare străine. Finanţarea din străinătate atrasă de economie a atins maximul istoric de 71,1 miliarde de dolari la finele anului 2008, înainte de criza mondială.

Bursa americană revine pe maxime în urma unui abandon

Ieri s-a consemnat un debut pozitiv pe activele de risc pe pieţele financiare internaţionale, factorul catalizator fiind renunţarea lui Larry Summers la nominalizarea ca şef al băncii centrale a SUA. Scrisoarea acestuia către preşedintele Barrack Obama a fost publicată duminică, chiar înainte de deschiderea pieţelor valutare şi a contribuit la o scădere a dolarului şi la creşteri pe activele de risc. Contractele futures pentru indicele S&P500 al Bursei de la New York s-au reîntors în zona maximului istoric de 1.700 puncte consemnat în urmă cu două săptămâni, iar atingerea respectivului nivel a fost confirmată ieri la deschiderea pieţei americane, potrivit portalului Yahoo Finance. Actualul vicepreşedinte al Rezervei Federale Americane, Janet Yellen, redevine astfel principalul candidat pentru a-i succeda fostului preşedinte Ben Bernanke.

EVENIMENTUL ZILEI

Victor Ponta: Crin Antonescu NU VREA să mai fie candidatul PSD la PREZIDENŢIALE. Dacă nu se răzgândeşte, NU-L FORŢĂM

Până alaltăieri candidatul PSD la prezidenţiale era Crin Antonescu. Acum, Victor Ponta nu mai are acelaşi răspuns cu privire la acest lucru. Afirmaţia liderului PNL privind faptul că nu are nevoie de sprijinul PSD pentru alegerile prezidenţiale nu este "cea mai deşteaptă strategie", în opinia premierului Victor Ponta. Acesta i-a transmis, aseară la B1 TV, lui Crin Antonescu să spună clar dacă are sau nu nevoie de sprijinul PSD, dacă nu, nu-l va susţine nimeni cu forţa. Totodată, premierul i-a transmis preşedintelui Traian Băsescu că minte atunci când declară că nu a promulgat legi referitoare la firme private. Potrivit lui Victor Ponta, Traian Băsescu este cel care dă dovadă de laşitate şi chiar de "ticăloşie", deoarece după ce 90% dintre cei care s-au prezentat la urne au votat pentru suspendarea sa, Traian Băsescu se află în continuare la Cotroceni.

Traian Băsescu: Victor Ponta trebuie să scape de LAŞITATE ca să fie premier

Cea mai bună soluţie este ca premierul Victor Ponta să retragă din Parlament proiectul privind Roşia Montană, a declarat preşedintele Traian Băsescu. Potrivit şefului statului, nu se poate atribui prin lege un contract, fapt confirmat de jurisprudenţa Curţii Constituţionale. Totodată, Traian Băsescu a spus că Victor Ponta trebuie să renunţe la laşitate pentru a putea fi premier, iar despre Dan Şova a spus că este incompetent şi "să se ducă unde vede cu ochii". Victor Ponta are stilul de guvernare al lui Adrian Năstase, doar că este mai puţin inteligent, a mai arătat Traian Băsescu.

EXCLUSIV: Cum afectează lobby-ul băncilor clienţii altor firme

Presiunile făcute de bănci pentru a anula modificarea în favoarea clienţilor a legii clauzelor abuzive nu îi afectează doar pe românii cu credite. Întreaga populaţie a ţării rămâne expusă la abuzurile comercianţilor. Este lesne de ghicit că băncile nu sunt singurii agenţi comerciali care includ în contractele lor clauze abuzive. Mai puţin cunoscut însă este, poate, faptul că în România s-au desfăşurat deja mai multe procese şi chiar s-au aplicat sancţiuni unor societăţi, din domenii extrem de variate, care, după cum a constatat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului şi au confirmat diverse instanţe, au inclus în contractele lor clauze considerate abuzive. Şi nu vorbim despre magazine de bloc, ci despre operatori de telefonie mobilă, societăţi de asigurări, firme de cablu şi de internet sau companii de leasing.

REPLICI DURE. Crin Antonescu: "Nu voi fi păpuşa PSD. Dacă nu mă susţin, sănătate şi la revedere!"

Un nou episod din războiul declaraţiilor din USL s-a derulat în această seară, după ce Victor Ponta a declarat, într-o emisiune de la postul B1 TV, că PSD nu-l va susţine cu forţa pe Crin Antonescu drept candidat la alegerile prezidenţiale dacă liderul PNL nu-şi va mai dori sprijinul social-democraţilor. În replică, Antonescu a declarat, la acelaşi post TV, că nu va fi "păpuşa PSD" la alegerile de anul viitor. Liderul PNL a ţinut să sublinieze şi faptul că nu se teme pentru candidatura sa, adăugând ca dacă s-ar fi întâmplat acest lucru nici măcar nu ar fi existat discuţia despre Roşia Montană.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu dă ordine clare Justiţiei! Dan Voiculescu aşteaptă pronunţarea Tribunalului, dar Băsescu ordonă: e infractor!

Băsescu Traian comite iar un act de amestec direct în desfăşurarea unui proces. De la tribuna unei reuniuni internaţionale el a "explicat" imaginea proastă a justiţiei româneşti prin presiunile pe care le face "un infractor, proprietar de televiziune", care îl denigrează pe preşedintele ţării într-un clip. Ghici cipercă, ce-i? Băsescu îi consacră lui Dan Voiculescu un pasaj din discursul lui nu atât pentru a-i convinge pe participanţii la Forumul European pentru Diplomaţie Publică, găzduit de Bucureşti, cât mai ales pentru ca instanţa care deliberează sentinţa în dosarul "Telepatia" să-I consacre, prin sentinţă, lui Dan Voiculescu, statutul de "infractor". Aşadar, Băsescu Traian, care are pâinea şi cuţitul Justiţiei, pronunţă fără echivoc, public, într-o alocuţiune televizată, verdictul pe care instanţa Tribunalului Bucureşti ar urma să o dea pe 26 septembrie.

Procurorii şi judecătorii, obligaţi prin lege să pună sechestru pe toate veniturile torţionarilor

Ministerul Justiţiei a lansat în dezbatere publică proiectul de lege prin care torţionarii vor fi obligaţi să plătească despăgubiri persoanelor persecutate politic în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Actul normativ este numit "Lege privind stabilirea plăţii unor despăgubiri în sarcina persoanelor condamnate definitiv pentru săvârşirea unor fapte împotriva persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945". Legea prevede crearea unui "fond destinat plăţii drepturilor cuvenite, potrivit legii, persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată la data de 6 martie 1945, gestionat de Ministerul Muncii, Familiei Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice". Fondul va fi alimentat cu sumele plătite cu titlu de despăgubire de către torţionari.

Băsescu vrea retragerea proiectului de lege privind Roşia Montană: Riscăm tensionarea la maxim a societăţii atâta timp cât proiectul se află în Parlament

Preşedintele Traian Băsescu a cerut retragerea proiectului de lege privind exploatarea minieră la Roşia Montană, afirmând că legea este neconstituţională, iar continuarea dezbaterilor timp de mai mult de o lună prezintă riscul prelungirii protestelor şi "tensionarea la maxim a societăţii".

Producţia de vin va depăşi 4 milioane de hectolitri în 2013, în creştere cu 20% faţă de anul trecut

Producţia de vin din acest an va ajunge la circa 4 milioane de hectolitri, cu cel puţin 20% mai mare decât anul trecut, potrivit datelor anunţate luni de Patronatul Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), informează agerpres.ro. "Din datele preliminare furnizate de producătorii de vin, estimăm la nivel naţional o producţie cu cel puţin 20% mai mare faţă de anul precedent, respectiv peste 4 milioane de hectolitri de vin. Spre deosebire de anii precedenţi, nu s-au înregistrat importante manifestări extreme ale vremii, iarna a fost blândă, iar perioadele prelungite de insolaţie din acest an au permis acumulările de zaharuri în struguri necesare producerii vinurilor de calitate", a declarat directorul general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. Potrivit sursei citate, în 2013, România va avea record al ultimilor trei ani din punct de vedere al producţiei de struguri şi de vin.

NATIONAL

De ce refuza Liviu Dragnea un miliard de euro!

Un demnitar roman, recunoscut pentru "plamaresul" impresionant pe care il are pe masa procurorilor anticoruptie, a ajuns sa fie acuzat pentru ca a refuzat o suma colosala, de un miliard de euro. Lucrurile se mai aseaza insa daca precizam de la bun inceput ca banii refuzati de catre ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nu reprezinta vreun comision, ci erau destinati unui proiect finantat de doi seici din Emiratele Arabe Unite pentru constructia primului "green airport" din Europa de Est, pe locul actualului aerodrom Alexeni.

Fostul sef CSA taraste 222 de parlamentari la Curtea Constitutionala

Dupa ce a pierdut procesul in care acuza ca Parlamentul Romaniei l-ar fi demis in mod abuziv, fostul militian Constantin Buzoianu a decis sa-si incerce norocul si la Curtea Constitutionala a Romaniei. Astfel, fostul sef al Comisiei pentru Supravegherea Asigurarilor (CSA), demis dupa dezvaluirile facute anul trecut de "National", a sesizat CCR sustinand ca cei 222 de parlamentari (din 225 prezenti) care au votat pentru revocarea sa din functie ar fi incalcat Constitutia. In acest fel, fostul militian de la Constanta devenit "regele" asigurarilor din Romania, spera sa-si recapete functia si salariul "modest" de functionar public. Ce-i drept, supararea lui Buzoianu este de inteles, daca tinem cont de faptul ca acesta incasa o leafa de 50.000 de euro si spera sa iasa la pensie din functia de presedinte CSA. Ghinionul a fost insa ca deputatii l-au bagat in sedinta, acuzandu-l de conflict de interese, intrucat fiul acestuia facea afaceri cu...asigurari.

Ludovic Orban abia asteapta sa darame Guvernul Ponta

Liberalul Ludovic Orban continua seria atacurilor la adresa premierului. Daca zilele trecute ii cerut demisia, ieri, deputatul PNL l-a anuntat oficial pe Victor Ponta ca va pune umarul la destituirea cabinetului pe care-l conduce. "Hibrid nereusit intre capitalismul lui Nastase si comunismul lui Iliescu". Asa l-a caracterizat Orban pe Victor Ponta, despre care sustine ca trebuie sa fie inlocuit cat mai repede. "Il anunt pe aceasta cale pe domnul Ponta ca voi vota orice motiune de cenzura se va depune impotriva cabinetului sau si ca voi face toate demersurile posibile pentru a-mi convinge colegii liberali ca acest hibrid nereusit intre capitalismul lui Nastase si comunismul lui Iliescu trebuie sa plece din fruntea guvernului Romaniei", a afirmat deputatul PNL, mentionand ca nu a fost niciodata un fan al liderului PSD, pe care l-a considerat tot timpul "un produs de laborator". "Privindu-l pe Ponta, l-am vazut aievea pe Ion Iliescu al anilor `90, multumind minerilor dupa reprimarea brutala a Pietei Universitatii.

PUTEREA

Crin şi Victor mai sunt doar colegi de serviciu public. Antonescu crede că Ponta aleargă după voturi

Marea campanie de relaţii publice, cum ar trebui numit întreg scandalul politic legat de exploatarea de la Roşia Montană, dă motiv de încăierare în vorbe între bărbaţii politici. Ponta şi Antonescu îşi joacă fiecare strategia de imagine, unul împotriva altuia, iar Băsescu le mai pune câte o piedică, la fiecare ocazie. Deja, Antonescu nu mai spune că Ponta îi e prieten, ci "coleg de serviciu public". În fine, membrii comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană vor fi desemnaţi începând de marţi. Ultimele acţiuni: Ponta a luat hora înainte şi s-a băgat în mină, de unde a scos minerii care protestau, Antonescu l-a pârât celor care se împotrivesc exploatării, iar Băsescu le admiră "jocul".

Antifrauda va fi condusă din poziţia de director general de Petre Dragoş Voinescu

Prim-procurorul delegat al Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Remus Adrian Budăi şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu Petre Dragoş Voinescu au fost detaşaţi, începând de luni, la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, după ce Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis solicitarea premierului Victor Ponta. Primul a fost membru CSM, iar cel de-al doilea a instrumentat mai multe dosare mediatizate precum cel de şantaj al lui Sorin Ovidiu Vîntu. Astfel, noua Direcţie Generală Antifraudă va fi condusă din poziţia de director general de Petre Dragoş Voinescu şi de Remus Budăi din poziţia de adjunct.

Confiscări de 107 milioane de euro dispuse în dosarele DNA, în 2012

Procurorul general al României şi şefii DNA şi DIICOT s-au arătat, ieri, hotărâţi să susţină confiscarea extinsă în cazurile de criminalitate economico-financiară, în contextul în care cifrele arată că, în prezent, doar 5 la sută din prejudiciul cauzat prin astfel de infracţiuni este efectiv recuperat. Astfel, şeful Parchetului General, Tiberiu Niţu, consideră că procurorii ar trebui să fie mai curajoşi în ceea ce priveşte confiscarea extinsă, iar şeful DNA, Laura Codruţa Kovesi, a remarcat că instanţele au dispus, în 2012, în dosarele instrumentate de DNA, recuperarea de produse obţinute în urma unor infracţiuni, în valoare totală de peste 107 milioane de euro. Pe de altă parte, procurorul-şef al DIICOT, Alina Bica, susţine că există legislaţie în privinţa recuperării prejudiciului şi ea este aplicată.

ROMANIA LIBERA

CONFISCAREA EXTINSĂ. Cât recuperează România comparativ cu Marea Britanie sau SUA

Dacă în România ar fi funcţionat instituţia confiscării extinse a ­averilor ce NU pot fi ­justificate, s-ar fi ­acumulat la bugetul ­statului zeci de milioane de euro, deoarece există texte de lege care ar putea fi ­aplicate. Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, a susţinut că "este necesară crearea unei jurisprudenţe şi a unei practici unitare pentru aplicarea legislaţiei confiscării extinse. Sechestrarea şi confiscarea tuturor bunurilor care au avut legătură cu infracţiunea ar preveni intrarea acestor bunuri, din nou, în circuitul infracţional, dezvoltându-l".

PDL se pregăteşte să pice testul Ioan Oltean

Majoritatea membrilor conducerii PDL refuză să comenteze solicitarea europarlamentarului Monica Macovei, potrivit căreia Ioan Oltean ar trebui să demisioneze din funcţia de vicepreşedinte al partidului. În plus, cel puţin deocamdată, un astfel de subiect nici măcar nu figurează pe agenda Biroului Permanent Naţional. De când Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat că a început urmărirea penală faţă de ex-secretarul general al PDL pentru fapte de corupţie, conducerea democrat-liberală a avut o întâlnire, vinerea trecută, fără să fi luat în discuţie aplicarea vreunei sancţiuni în cazul acestuia, aşa cum prevede Codul Etic al partidului.

Germania. Victorie crucială a cancelarului Merkel în alegerile regionale, cu o săptămână înaintea legislativelor. Testul Bavaria, trecut cu brio

Cu o săptămână înaintea alegerilor legislative din Germania, la 22 septembrie, votul care a avut loc duminică în Bavaria are consecinţe apreciabile asupra Berlinului. Conservatorii au obţinut o majoritate absolută. Uniunea Creştin-Socială (CSU), aripa bavareză a Uniunii Creştin-Democrată (CDU) a can­celarului, a obţinut 48,8% din voturi în acest scrutin regional. Conservatorii din Bavaria, conduşi de Horst Seehofer, au recâştigat majoritatea absolută pierdută acum cinci ani, cu o marjă confortabilă. Partidul Social-Democrat (SPD), condus de Peer Steinbruck la nivel federal, a obţinut 19,9% din voturi în Bavaria. Verzii, în pierdere de viteză la nivel naţional, au primit doar 8% din sufragii.

ZIARUL FINANCIAR

Componentele auto reprezintă punctul forte al exporturilor româneşti, iar industria alimentară are cel mai mare potenţial de creştere

Industria alimentară a avut o dinamică "formidabilă" în materie de exporturi în perioada 2009 - 2012, ceea ce transformă acest sector într-unul strategic, ce ar putea duce exporturile României la valoarea de peste 50 de miliarde de euro pe an, este de părere profesorul Cezar Mereuţă, care este şi cercetător în economie. Performanţa exporturilor româneşti în perioada crizei reprezintă un caz atipic, ce a făcut obiectul unei cercetări academice care a scos la iveală punctele tari, punctele slabe, vulnerabilităţile, dar şi oportunităţile României în materie de exporturi. In mod paradoxal, în timpul crizei, atât volumul exportului, cât şi gradul de acoperire al importurilor prin exporturi au scăzut, iar exporturile au crescut mult mai mult decât importurile. În 2012, valoarea exporturilor României a fost de 45 de miliarde de euro, în timp ce în 2009 acestea aveau o valoare de 29 de miliarde de euro, potrivit datelor de la Institutul de Statistică.

Top cinci acţiuni care au adus câştiguri de la căderea Lehman

Companiile de pe bursă care au recompensat investitorii în ultimii cinci ani cu randamente ridicate din dividende, precum Zentiva, voestalpine Vae Apcarom, Bermas sau Transgaz, s-au evidenţiat în aceşti ani de criză profundă reuşind să aducă randamente substanţiale chiar dacă în general activitatea companiilor mai mult a stagnat. Spre exemplu titlurile Zentiva aproape au triplat banii investitorilor în această perioadă, cu un randament de 170%. Transgaz şi Biofarm au adus de asemenea câştiguri de 61% şi respectiv 52% în ultimii cinci ani, susţinute de dividendele importante distribuite de aceste companii.

Bogza, CIS: Temerile şi încetineala guvernului în decizii sunt piedici în calea atragerii investiţiilor străine

Încetineala şi temerea cu care se iau decizii sunt principalele motive pentru care nu avem mai multe investiţii străine în România, exploatarea de la Roşia Montană şi problema câinilor vagabonzi fiind exemple de indecizie a guvernului care afectează inclusiv climatul de investiţii străine, apreciază Mihai Bogza, preşedintele Con­siliului Investi­torilor Străini. "Acest efort de atragere a investiţiilor străine este o cursă, o competiţie. Banii pot să vină în oricare dintre ţări, România este doar unul dintre concurenţi. Trebuie să fim cu un pas sau doi sau zece înaintea altor com­petitori. Încetineala cu care se iau decizii în România, această temere de a asuma nişte decizii, este unul dintre motivele pentru care nu avem mai multe investiţii. Nu văd o îmbunătăţire pe partea de atragere a fondurilor europene", a declarat Bogza

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb