REVISTA PRESEI 17.10.2015

Willy Homner
Revista Presei / 17 octombrie 2015

ADEVARUL

Ultima şedinţă a PSD înainte de Congres. Zgonea are un contracandidat surpriză

Comitetul Executiv Naţional al PSD (CExN) a validat, ieri, toate cele 23 de candidaturi depuse pentru funcţiile de conducere din partid. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, şi Constantin Niţă, fost ministru al Economiei, îşi vor disputa şefia executivă a PSD. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: Au fost validate două candidaturi pentru funcţia de preşedinte executiv: domnul Constantin Niţă şi domnul Valeriu Zgonea, 15 candidaturi pentru funcţiile de vicepreşedinţi alocate bărbaţilor, deci pentru zece locuri, şase candidaturi înregistrate şi validate pentru cele patru locuri de vicepreşedinte alocate organizaţiei de femei, inclusiv a doamnei Ecaterina Andronescu. Vor fi buletine de vot separate, pe culori diferite, vor fi trei buletine de vot: pentru preşedinte executiv, pentru vicepreşedinţii bărbaţii şi pentru vicepreşedinţii femei, adică sunt locuri dedicate: patru pentru femei şi zece pentru bărbaţi şi unul pentru preşedinte executiv.

Klemm: Când România va primi prima tranşă de avioane F-16, vom avea un alt loc pe care-l numim "acasă"

Americanii vor avea un alt loc pe care-l vor putea numi "acasă", când România va primi prima tranşă de avioane F-16, respectiv în septembrie anul viitor, spune ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, adăugând că autorităţile române îşi doresc să aibă mai multe escadrile de astfel de aparate. Hans Klemm a declarat, vineri, la Baza 71 Aeriană Câmpia Turzii, că decizia de a achiziţiona avioane F-16 a fost înţeleaptă din partea României. Hans Klemm a participat, vineri, alături de adjunctul secretarului general al NATO, Alexander Vershbow, şi de ministrul Apărării, Mircea Duşa, la Ziua Distinşilor Vizitatori din cadrul exerciţiului bilateral româno-american "Dacian Viper 2015". Avioanele F-16 achiziţionate din Portugalia vor avea resurse de zbor în medie de peste 4.500 de ore de zbor fiecare, iar perioada de exploatare va fi de minimum 20 de ani, în condiţiile unui nivel de instruire de minimum 200 de ore de zbor pe avion.

Kovesi a câştigat procesul cu Antena 3. Va primi daune morale de 250.000 de lei de la Gâdea&comp

Tribunalul Bucureşti a decis vineri ca Antena 3, jurnaliştii Mihai Gâdea, Răzvan Savaliuc, Bianca Nae şi analistul Mugur Ciuvică să plătească în solidar daune morale în valoare de 250.000 de lei procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, pentru o serie de afirmaţii la adresa ei făcute în emisiunea "Sinteza zilei" din 19 iunie 2014. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată. Instanţa a admis în parte acţiunea principală a procurorului şef al DNA. "Obligă pârâţii în solidar la 250.000 de lei daune morale şi să comunice public dispozitivul hotărârii în 10 zile de la rămânerea definitivă la postul Antena 3. Respinge în rest pretenţiile şi respinge cererea reconvenţională", au decis judecătorii. Mai mulţi reprezentanţi ai postului de televiziune ar fi declarat ca Laura Codruţa Kovesi a încercat sa muşamalizeze dosarul în care este cercetat fratele fostului preşedinte Traian Băsescu.

Starea Apărării: "Cumpărăm din China, ca nişte dobitoci, de frica DNA-ului, şi punem în pericol securitatea naţională"

Viorel Manole, preşedintele asociaţiei producătorilor de armament şi tehnică militară din România, susţine că armata ar trebui să dea prioritate firmelor româneşti atunci când face achiziţii, chiar dacă asta ar însemna preţuri mai ridicate. De frica procurorilor anticorupţie, spune el, facem licitaţii şi atribuim contractele doar în funcţie de preţ. Iar firmele abonate la contractele cu statul "probabil că există, dar măcar sunt româneşti". Viorel Manole este fostul director general al Romaero şi actual preşedinte al Patromil - asociaţia naţională reprezentativă a industriei de Apărare. Dintre cei 43 de membri Patromil, doar doi sunt controlaţi de stat - IOR şi Romaero, restul sunt cu capital privat - dintre care în patru acţionarii majoritari sunt străini - Rode & Schwarz (Germania), Thales (Franţa), Intrarom şi Natlog (Grecia).

Un nou NATO, de data asta din Asia

O nouă structură militară se organizează pe scheletul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, structură care se vrea un NATO asiatic, deocamdată în plină formare şi evoluţie militară. Cine sunt particiapanţii: ruşi, chinezi şi iranieni alături de proxi libanezi Hezbollah. În 1996 Rusia, China, Kazakstan, Tajikistan şi Kyrgyzstan au semnat Tratatul pentru adâncirea încrederii militare în regiunile de frontieră la Shanghai. Apoi în 1997 aceleaşi state au semnat Tratatul pentru reducerea forţelor militare în regiunile frontierelor. În 2001 la summit-ul anual de la Shanghai cei cinci au acceptat şi Uzbekistanul şi astfel s-a creat Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (SCO). Structura organizaţia este similară cu cea a NATO şi a UE dar atât timp cât cele două state China şi Rusia nu-şi pot armoniza divergenţele cu privire la extinderea organizaţiei într-o perspectivă pe termen scurt şi mediu SCO nu poate fi considerată o contra pondere reală la NATO. SCO are pe lângă cei 6 membri şi patru ţări cu statut de observatori: India, Pakistanul, Mongolia şi Iranul.

Cine este Vlad Filat, cum a ajuns unul dintre cei mai puternici oameni din Moldova şi cine l-a sacrificat

În doar câteva ore, fostul premier moldovean Vlad Filat şi-a pierdut imunitatea, a fost scos cu mascaţii din sediul Legislativului şi apoi reţinut pentru 72 de ore. Filat, liderul celui mai mare partid din Republica Moldova, este unul dintre cei mai puternici şi mai bogaţi moldoveni. Căderea lui este atribuită însă de unele voci unui alt Vlad - Plahotniuc - rival public al lui Filat, dar legat de el printr-o serie de tunuri şi scandaluri. El este acuzat că a primit 260 de milioane de dolari mită de la Ilan Shor, un controversat om de afaceri devenit între timp primarulul oraşului Orhei, al doilea ca mărime din Republica Moldova. Omul de afaceri a povestit procurorilor cum, de-a lungul timpului, i-a dat mită peste 250 de milioane de dolari lui Filat. Toate informaţiile, inclusiv un raport realizat de o firmă americană de audit, îl indică pe miliardarul Ilan Shor drept principalul arhitect al schemei prin care au fost golite vistieriile a trei bănci - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, scandalul "jaful secolului" - devalizarea a aproape un miliard de dolari.

Ungaria îşi va închide frontiera cu Croaţia începând de sâmbătă

Ungaria îşi va închide frontiera cu Croaţia începând de sâmbătă de la ora 0.00 (1.00, ora României), a anunţat Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, citat de agenţia de presă MTI. Decizia a fost anunţată după o întâlnire a cabinetului de securitate naţională care a avut loc vineri, fiind convocată de premierul ungar, Victor Orban, în cursul aceleaşi zile. Ministrul de Externe a precizat că Guvernul ungar va lua măsuri similare şi în ceea ce priveşte frontiera cu Serbia. El a precizat că punctele oficiale de frontieră vor funcţiona în continuare, dar măsurile de securitate vor fi consolidate. Szijjarto a adăugat că ambasadorul Croaţiei în Ungaria şi miniştrii de Externe ai ţărilor învecinate au fost informaţi despre decizia Guvernului ungar de a închide frontiera cu Croaţia. Întâlnirea de cabinet a fost convocată vineri de premierul ungar, aflat în drum spre Budapesta de la Bruxelles, unde a avut loc joi un summit al Consiliului European organizat pe tema crizei migraţiei.

EVENIMENTUL ZILEI

Cristian Diaconescu: "UE şi-a arătat vulnerabilităţile decizionale şi îşi arată incapacitatea de a veni cu o soluţie comună"

Cristian Diaconescu afirmă că situaţia de criză din interiorul UE ar putea duce în viitorul apropiat la schimbări radicale în configuraţia blocului european: de la o Uniune în două sau chiar trei viteze şi până la o reaşezare a politicii stabilite la Bruxelles faţă de Rusia, în sensul unei atitudini mult mai prietenoase faţă de Federaţia condusă de Vladimir Putin. Primul test vine în ianuarie 2016, când Uniunea Europeană va trebui să ia o decizie în legătură cu sancţiunile impuse Rusiei, avertizează fostul ministru de Externe. O Uniune Europeană care şi-a arătat vulnerabilităţile decizionale şi îşi arată incapacitatea de a veni cu o soluţie comună. În diverse crize, statele UE au acţionat pe o agendă proprie, pe o agendă naţională, deci n-au avut nevoie de solidaritatea celorlalţi decât în momente realmente critice, atunci când situaţia le depăşea. Este o vulnerabilitate de sistem.

Rusia putrezeşte din interior? Mărturisirile guvernatorului Băncii Centrale a Federaţiei Ruse

Guvernatorul băncii centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, nu se arată speriată de perspectiva unei pieţe a petrolului prăbuşită pentru mult timp de acum încolo, cât de corupţia instituţionalizată din Rusia şi lipsa de reforme. "Mă îngrijorează ritmul scăzut de implementare a reformelor în economie care ar putea stimula investiţiile private", a declarat Nabiullina într-un interviu Bloomberg, afirmaţiile ei punând şi mai multă presiune pe umerii lui Vladimir Putin. "Întreg setul de măsuri menit să facă Rusia mai atractivă pentru investiţiile private este foarte important. Este îngrijorătoare lentoarea cu care se petrec aceste schimbări", apreciază guvernatorul Băncii Rusiei. Comentariile Nabiullinei sunt aproape o minge ridicată la fileu pentru preşedintele Vladimir Putin, confruntat deja cu o serie de solicitări din partea guvernului Medvedev de a adopta noi măsuri menite să scoată ţara din recesiune.

Brad Pitt de România. Actorul român cu un miliard de fani în China comunistă

A devenit celebru la 21 de ani. Era tânăr, înalt, frumos şi talentat. Oamenii îl opreau pe stradă să-şi facă poze cu el, deşi atunci, în 1973, cuvântul selfie mai avea vreo 35 de ani până să apară. Culmea este că era mai celebru în China comunistă, decât la noi acasă. La mijlocul anilor '70, în ţara lui Mao Zedong avea cam un miliard de fani! Procentual, era mai notoriu pe atunci, ca Brad Pitt în zilele noastre. Abolirea revoluţiei culturale chineze l-a făcut pe actorul Vlad Rădescu star în ţara lui Mao şi Ciu Enlai. La mijlocul anilor 70 era, pentru chinezi, ca Elvis Presley pentru americani. La noi acasă era doar actorul care l-a interpretat pe Ciprian Porumbescu. I-a cucerit pe chinezi interpretând rolul lui Ciprian Porumbescu, în condiţile în care numele compozitorului nostru abia îl puteau pronunţa, darămite să cunoască tragica poveste a bardului rebel. A mai jucat el roluri memorabile, de personalităţi istorice şi culturale, dar nici unul nu i-a mai adus faima de acum 40 de ani.

Un miliardar rus trage un semnal de alarmă

Cât timp dobânzile bancare nu vor cădea la nivelul de 5% pe an, nu e cazul să se vorbească despre un punct de cotitură în economia rusă. Miliardarul rus Oleg Deripaska atrage atenţia şi asupra faptului că, de această dată, devalorizarea rublei nu a stimuleaza creşterea. "Efectul devalorizării este foarte ciudat. Noi trăim a cincea criză, iar în acest an vedem o reacţie foarte ciudată a pieţei: nu avem creştere generată de devalorizare", spune el. Preşedintele "Rusal" a atras atenţia asupra faptului că recesiunea actuală a economiei umbreşte problema investiţiilor. "Eu nu sunt sigur că avem nevoie astăzi de investiţii. Cred că trebuie să înţelegem mai întâi politica economică. Simt că şi în anul care vine puţin probabil sa avem ceva special. Şi acest lucru ar putea avea efect bun, până la urmă, cineva i-a purtat (pe evrei) 30 de ani prin deşert", a continuat Deripaska.

Cinci candidaţi democraţi luptă pentru Casa Albă, dar al şaselea ar putea câştiga cursa

Prima dezbatere democrată, pentru 2016, a fost urmărită de 15,3 milioane de oameni. Un candidat "surpriză", cu şanse de câştig, Joe Biden, ezită să se înscrie în cursă. Numărul telespectatorilor este mai mic, însă, decât cel al dezbaterii dintre republicani, când candidatul- vedetă, miliardarul Donald Trump, a fost urmărit (pentru replicile sale controversate, dar amuzante, mai ceva ca ale unui "clovn", spun cârcotaşii) de 25 de milioane de americani. Cert este că în afară de Hillary Clinton, câştigătoarea fără drept de apel a acestei dezbateri, şi senatorul Bernie Sanders, singurul "socialist" din Congresul SUA, ceilalţi participanţi păreau din alt film. Martin O"Malley încetinea ritmul discuţiilor, măsurându-şi fiecare cuvinţel; Lincoln Chafee părea căzut din Lună şi s-a scuzat, penibil, pentru un vot din Congres, pentru că era... nou venit; iar Jim Webb, fost puşcaş marin, s-a lăudat cu uciderea unui soldat inamic.

Autostrada Bechtel, aproape de finalizare

CNADNR a semnat contractul de execuţie pentru Borş-Suplacu de Barcău, dar patronii din Bihor s-au plâns că lucrările nu încep. După ani întregi de controverse, un tronson de 64 de kilometri din autostrada Bechtel, care va lega Bihorul de Ungaria, şi-a găsit un nou constructor. Lucrările fuseseră abandonate de către compania americană la un stadiu de aproximativ 50%. În mai, CNADNR şi o asociere româno-spaniolă au semnat contractul pentru reluarea lucrărilor la tronsonul Borş-Suplacu de Barcău din Autostrada Transilvania, preţul mediu pe kilometru fiind de 2,6 milioane de euro, faţă de 4,33 milioane de euro cât ar fi costat lucrările făcute de Bechtel. În acest preţ sunt prinse şi spaţiile pentru servicii de pe autostradă. Proiectul autostrăzii Braşov- Borş, denumit Autostrada Transilvania, a fost aprobat în 2003 şi început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu Bechtel, care trebuia executat până în 2012.

JURNALUL NATIONAL

PNL: "PSD pregăteşte un nou prim-ministru"

Victor Ponta nu va mai fi premier până la sfârşitul lunii noiembrie. Cel puţin asta susţine un şef din PNL, care spune că se bazează pe negocierile pe care le fac Dragnea şi PSD. "Luna viitoare, domnul Ponta nu mai este la Palatul Victoria, o să vedeţi. Mă bazez pe negocierile pe care le fac domnul Dragnea şi PSD pentru a impune un nou prim-ministru pesedist. Din informaţiile pe care le am, deja PSD pregăteşte un nou prim-ministru şi încearcă să-l impună preşedintelui Klaus Iohannis. Astea sunt informaţiile pe care le deţin. Eu nu pot confirma că preşedintele Iohannis va accepta un ministru poate uşor mai pătat decât (...). Aşa cum mă cunoaşteţi om serios, vă spun că până în noiembrie, deci în luna noiembrie 2015, domnul Ponta pleacă. În proporţie de 90 la sută, până în noiembrie, domnul Ponta va fi înlocuit cu acceptul şi cu dorinţa deja nestăvilită a marii majorităţi a PSD de a pleca domnul Ponta de la Palatul Victoria", a spus Mircea Dolha, vicepreşedinte PNL. Declaraţia lui Mircea Dolha a fost prezentată vineri, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

Udrea, reacţie furibundă pe Facebook

Elena Udrea scrie o nouă postare pe Facebook în care invocă probele slabe care au stat la baza arestării ei: "Dupa noua luni, atat instanta cat si presa prezenta in sala au putut vedea si asculta, care sunt probele in baza carora am fost arestata 72 de zile: doua declaratii, fiecare pentru cate o fapta, declaratii incoerente, contradictorii cu cele dinainte si cu ale celorlalti din dosar, fara nicio alta proba in sustinere, ale unor persoane care recunosc faptul ca au luat bani, dupa ce nu au mai putut nega din cauza documentelor, dar zic ca mi i-au dat mie! Motiv pentru care vor sa primeasca o pedeapsa mai mica cu o treime. Cei care i-au vazut pot analiza singuri onestitatea lor si credibilitatea a ceea ce au spus...Daca nu ar fi vorba despre viata si libertatea mea, ar fi de tot rasul!"

Deputaţii blochează hrana copiilor

Elevii nu pot beneficia de o masă la şcoală pentru că programul care va înlocui "Laptele şi cornul" este blocat la comisii în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Proiectul a fost iniţiat în urmă cu doi ani şi de atunci zace în sertarele aleşilor. Deşi iniţial s-a propus ca elevilor din învăţământul preuniversitar să le fie oferită o masă caldă pe zi, s-a renunţat la această idee. În multe zone nu există infrastructura necesară, iar mâncarea n-ar avea cine să o pregătească. În aceste condiţii, se propune ca elevii să primească produse proaspete, de la producători. "Noutatea proiectului este că aceste produse ar fi gestionate de autorităţile locale, unde pot exista mici producători care să furnizeze produse pentru alimentaţia copiilor, la preţuri avantajoase. Decizia se ia de consiliul de administraţie, plecând de la o listă de produse, avizată de Ministerul Sănătăţii, în funcţie de aportul nutriţional", a explicat Raluca Turcan, unul dintre iniţiatorii legii.

Modernizare prin blocarea finanţării

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul nu va mai ajuta autorităţile locale să plătească subvenţiile pentru încălzire şi le va trimite pe acestea să se împrumute la Trezorerie. Fără pomenile de la centru, acestea ar fi forţate să investească în modernizarea sistemelor de termoficare, speră Executivul. Ceea ce vrea să facă acum Executivul a mai încercat şi Guvernul Boc în 2012, iar rezultatele au fost dezastruoase. Datoriile primăriilor nu au scăzut, ci din contră, prin contractarea de noi credite ele au crescut. S-a ajuns în situaţia ca multe autorităţi locale să-şi rostogolească împrumuturile prin alte împrumuturi. Preşedintele Asociaţiei Muncipiilor din România, primarul Sectorului 3 din Bucureşti, Robert Negoiţă, susţine că primăriile nu au bani să investească pentru că sunt costuri foarte mari cu subvenţiile, şi aşa se formează un cerc vicios.

Moneda naţională s-a depreciat, vineri, în faţa principalelor valute

Leul s-a depreciat, vineri, în raport cu moneda unică europeană, iar Banca Naţională a României /BNR/ a anunţat un curs de 4,4158 lei, în creştere cu 0,16 bani (0,04%) faţă de cotaţia anterioară, de 4,4142 lei pentru un euro. De asemenea, moneda naţională s-a depreciat şi în faţa dolarului american, până la un curs de 3,8861 lei, mai mic cu 2,92 bani (0,76%) faţă de cotaţia anunţată joi, respectiv 3,8569 lei pentru un dolar american. În raport cu francul elveţian, leul a continuat să se deprecieze până la un curs de 4,0774 lei, în plus cu 1,44 bani (0,35%), comparativ cu anunţul din ziua anterioară, când un franc elveţian valora 4,0630 lei. Gramul de aur s-a scumpit, vineri, cu 11,51 bani (0,07%), cotaţia fiind de 147,0375 lei, în comparaţie cu valoarea de joi, de 146,9224 lei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb