REVISTA PRESEI - 17.11.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 noiembrie 2010

ADEVĂRUL

Poliţiştii, scut pentru infractori

Relaţiile strânse dintre interlopi şi poliţişti, arhicunoscute la nivel  local, îi iau mereu prin surprindere pe şefii de la Bucureşti care iau măsuri doar când e prea târziu. Capetele poliţiştilor sunt cerute doar atunci când infractorii se împuşcă în văzul lumii, iar cârdăşia dintre aceştia şi oamenii legii nu mai poate fi ţinută sub preş. Secretarul de stat din Ministerul de Interne, Dan Fătuloiu, i-a cerut, ieri, demisia şefului Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă. Motivul: management defectuos. Dan Fătuloiu este însă cel care l-a numit pe Aurel Şoric în funcţia de şef al IJP Neamţ, în 2006

PDL a câştigat încă o bătălie în războiul din Parlament

Democrat-liberalii au redus ieri puterile PSD şi PNL în forul de conducere al Parlamentului, prin modificarea Regulamentului. Deciziile Biroului Permanent vor fi luate cu votul majorităţii membrilor prezenţi. PDL a obţinut şi schimbarea structurii unor comisii importante. De mai bine de trei luni, lucrările Biroului Permanent erau blocate întrucât PSD şi PNL, care au majoritatea în conducerea Camerei, au boicotat şedinţele, în semn de protest faţă de fraudarea legii pensiilor de către preşedintele acestui for, Roberta Anastase.

Cosmin Prelipceanu pleacaăde la Realitatea TV

Jurnalistul Cosmin Prelipceanu părăseşte Realitatea TV, potrivit site-ului paginademedia.ro. Prelipceanu va părăsi postul de televiziune la finalul acestei săptămâni. Potrivit paginademedia.ro, Cosmin Prelipceanu se va ocupa de comunicare la una dintre băncile care activează pe piaţa românească. Acesta s-a angajat la Realitatea TV în decembrie 2004. Timp de un an şi jumătate, acesta a lucrat pentru Televiziunea Română, revenind în echipa Realitatea TV în iulie 2007. În ultima perioadă, acesta a prezentat la emisiunea Deschide lumea.

Udrea vrea la Primăria Capitalei

Ministrul Turismului, Elena Udrea, a anunţat ieri că şi-a depus candidatura pentru şefia PDL Bucureşti şi nu a exclus înscrierea şi în cursa pentru Primăria Capitalei. Preşedintele interimar al PDL Bucureşti, Elena Udrea, este deocamdată unicul candidat înscris pentru şefia organizaţiei, considerată o rampă de lansare spre alte funcţii importante, cum ar fi Primăria Capitalei. Referindu-se la cei pe care i-ar vrea în echipa de conducere a organizaţiei PDL Bucureşti, Udrea i-a nominalizat pe Cristian Preda, Monica Macovei, Teodor Baconschi şi pe Sever Voinescu. De altfel, acestea sunt numele vehiculate şi ca posibili candidaţi pentru cele două posturi de prim-vicepreşedinţi de la Capitală.

Opoziţia, în criză de lideri - Andrei Pleşu -

Cred, dimpotrivă, că e nevoie de cineva bun cu adevărat, mai bun, nu pur şi simplu mai puţin rău, decât ce avem acum. Mă întreb, prin urmare, ce are de oferit Opoziţia. Nu ce "plan de măsuri", nu ce platformă politică, nu ce "soluţii" salvatoare. Ci, până una-alta, ce oameni? Şi când dau peste portretele celor doi lideri ai campaniei antiguvernamentale cad în melancolie. Şi Victor Ponta, şi Crin Antonescu au ceva inconsistent şi fudul, care mă descurajează. Cu cât sunt mai vocali, mai năbădăioşi, mai puşi pe harţă, mi se par mai aproape de butaforie. Nu seamănă, dar au în comun o suficienţă suverană. Se vede de la o poştă că se bucură de ei înşişi cu o duioşie, cu o bună dispoziţie indemolabile.

Buget UE blocat: plăţile pentru fermieri ar putea fi amânate

Europarlamentarii şi guvernele statelor membre nu au ajuns la un acord privind structura bugetului UE pentru anul viitor. Cel mai probabil, vor fi blocaţi banii europeni pentru Serviciul diplomatic, iar subvenţiile pentru fermieri, din primele luni ale lui 2011, riscă să fie amânate. Eşecul negocierilor, relatează publicaţia online "Euractiv", a fost cauzat de intransigenţa Marii Britanii şi a Olandei care au cerut cu vehemenţă ca bugetul comunitar să ţină cont de măsurile de austeritate adoptate de statele membre UE.

Ciulinii Baraganului pot bate conducta Nabucco

Nu proiectele-gigant, precum Nabucco, pot rezolva problemele energetice ale României, ci utilizarea surselor regenerabile, în special a biomasei, spune omul de afaceri Jean Valvis. El urmăreşte realizarea unui complex energetic din surse regenerabile în Insula Călăraşi, pe care îl consideră proiectul vieţii lui. Cele patru milioane de hectare de teren necultivate din România pot însemna un potenţial uriaş de a produce energie din biomasă, prin cultivarea de plante energetice, spune omul de afaceri Jean Valvis, într-un interviu acordat ziarului "Adevărul". El consideră că sursele regenerabile de energie sunt şansa României de a scăpa de dependenţa de importurile de resurse energetice.

CURENTUL

UNPR îl protejează pe deputatul violator Dan Bordeianu

Ancheta ziarului "Curentul" care a scos la iveală săvårşirea unui viol de către deputatul Dan Bordeianu în vremea cånd era minor a făcut vålvă în lumea politică, majoritatea aleşilor neamului condamnånd prezenţa unui astfel de om într-o funcţie de înaltă demnitate a statului romån. Cei mai mulţi politicieni romåni solicitaţi de "Curentul" pentru a comenta prezenţa unui om condamnat pentru viol în Parlamentul Romåniei au fost de părere că acesta ar trebui să-şi depună demisia şi să părăsească această legislatură, întrucåt este vorba la mijloc de o problemă de ordin moral. Potrivit informaţiilor noastre, fostul penelist Dan Bordeianu, trecut în råndurile independenţilor, se pregăteşte să ocupe un loc în conducerea UNPR, partid condus de actualul ministru al Apărării, Gabriel Oprea.

Românii păstrează în băncile din străinătate 3,2 miliarde de euro

Populaţia şi firmele şi-au majorat investiţiile directe şi cele de portofoliu în străinătate în primele nouă luni din acest an, în special participaţiile la capital şi portofoliile de acţiuni, dar au retras din depozite şi numerar, reiese din datele publicate de Banca Naţională a Romåniei (BNR). Depozitele şi numerarul deţinute de rezidenţi în străinătate însumau în septembrie 3,2 miliarde de euro, în scădere cu 14% faţă de iunie şi cu 12% comparativ cu finele anului trecut. Totodată, populaţia şi firmele aveau de recuperat din străinătate împrumuturi de 7,35 miliarde de euro în luna septembrie, cu 4,45% mai puţin decåt în iunie, dar cu 18,4% peste valoarea de la finele anului trecut.

Coaliţia Grivco a pierdut bătălia contestării Robertei Anastase

După aproximativ două luni de boicot prelungit al şedinţelor Biroului Permanent al Camerei şi al blocării legilor, coaliţia Grivco a pierdut ieri bătălia contestării preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, întrucât amendamentul propus de către democrat-liberali, de eliminare a obligativităţii cvorumului pentru şedinţele BP (n.r. - Biroul Permanent), a fost adoptat ieri cu 173 de voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi 2 abţineri. Astfel, boicotul prelungit al şedinţelor BP, iniţiat de liderii PSD-PNL, poate continua la nesfârşit, întrucât articolele înscrise pe ordinea de zi a şedinţelor Camerei se vor putea aproba sau respinge cu votul "majorităţii celor prezenţi".

Între uşi de Tia Şerbănescu

Premierul Boc a anunţat totuşi că pentru dl Antonescu "uşa coaliţiei rămâne deschisă". Uşa e deschisă, lampa e aprinsă numai că dl Antonescu ezită încă iar gurile rele din PSD îl suspectează că "are un blat cu Blaga". Mă rog, decât să-l auzi pe Ponta, mai bine-l citeşti pe Blaga. În această privinţă Blaga e mut ca o lebădă în timp ce dna Udrea dă din Falcă: "din câte ştiu eu, dl Falcă şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţia PDL şi are cele mai mari şanse". Haiti! Căci europarlamentarul Cristian Preda a constatat deja că "PDL s-a oligarhizat iar când un partid se închide într-o cameră, la un moment dat se stinge lumina".

CURIERUL NAŢIONAL

Ordonanţa 50 face noi victime

Sucursala din Cluj a băncii Volksbank a fost ieri amendată cu 100.000 lei de către Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Cluj , inspectorii constatând că instituţia financiară percepe necorespunzător comisionul de risc. Directorul CJPC Cluj, Mircea Radu, a declarat, ieri, citat de Mediafax, că sancţiunile au fost aplicate după ce s-au primit peste 500 de reclamaţii din partea clienţilor privind introducerea comisionului de risc în comisionul de administrare, ceea ce constituie o ilegalitate.

Ce va face diferenţa între companii anul viitor?

Pîrvu: Este nevoie de profesionalism şi de luarea celor mai eficiente decizii. ""Un alt element care va contribui din plin la evoluţia unei firme este corectitudinea agentului economic"". Specialiştii în consultanţă atrag atenţia asupra managementului cash-ului şi al încasărilor. De doi ani de zile de când a început criza, agenţii economici au resimţit din plin efectele acesteia, drept dovadă fiind şi numărul mare al falimentelor şi al disponibilizărilor din ultimii doi ani. Cu toate acestea, estimările privind evoluţia economiei de anul viitor sunt mai optimiste astfel că 2011 ar putea fi un an decisiv pentru desemnarea firmelor care ies într-adevăr câştigătoare din criză. Potrivit reprezentanţilor patronatelor, elementul de bază care va face diferenţa anul viitor între companii este profesionalismul, acest fapt fiind de altfel dovedit şi până acum.

Banii din străinătate, mutaţi din depozite în investiţii

Cabat: Probabil criza financiară i-a determinat să-şi ţină banii peste hotare, dar oportunităţile din România sunt mai mari şi se vor întoarce. Populaţia şi firmele şi-au majorat investiţiile directe şi cele de portofoliu în străinătate în primele nouă luni din acest an, în special participaţiile la capital şi portofoliile de acţiuni, dar au retras din depozite şi numerar, reiese din datele publicate de Banca Naţională a României (BNR). Depozitele şi numerarul deţinute de rezidenţi în străinătate însumau în septembrie 3,2 mld. euro, în scădere cu 14% faţă de iunie şi cu 12% comparativ cu finele anului trecut. Totodată, populaţia şi firmele aveau de recuperat din străinătate împrumuturi de 7,35 mld. euro în luna septembrie, cu 4,45% mai puţin decât în iunie, dar cu 18,4% peste valoarea de la finele anului trecut.

Povestea cauciucurilor de iarnă în România... fascistă de Adrian Panaite

1936 - Mussolini îşi încalţă soldaţii şi ofiţerii cu ghete şi cizme şi îi trimite să ocupe Abisinia. 2010 - Guvernul României se gândeşte la o lege care să îi oblige pe români să îşi "încalţe" maşinile cu anvelope de iarnă. O comparaţie forţată? Poate... Mussolini a folosit banii corporaţiilor pentru o operaţiune pe care o vedea în interesul pe termen lung al ţării. Autorităţile de la noi mizează pe banii populaţiei, beneficiare urmând să fie... corporaţiile. Încercarea guvernanţilor la începutul acestei luni de a introduce obligativitatea dotării autovehiculelor (inclusiv ale persoanelor fizice) a reuşit să inflameze opinia publică. Pe drept cuvânt.

Mamuţii energetici naţionali ar putea fi înfiinţaţi până la sfârşitul anului

Pentru a se putea păstra un echilibru între companiile cu pierderi şi cele cu profit, acestea din urmă ar trebui să-şi mărească cifra de afaceri de peste opt ori. Se aşteaptă decizia Consiliului Concurenţei.

Cele două companii naţionale energetice, Electra şi Hidroenergetica, ar putea fi înfiinţate până la sfârşitul acestui an, a afirmat ieri secretarul de stat în Ministerul Economiei, Claudiu Stafie. "Cele două societăţi energetice sperăm să fie înfiinţate până la sfârşitul lui 2010", a spus Stafie la conferinţa Mediafax Talks about energy. De-a lungul timpului, înfiinţarea celor două companii energetice naţionale a fost extrem de controversată, Consiliul Concurenţei deschizând chiar o investigaţie pentru a vedea dacă prin această operaţiune se creează sau nu un monopol pe piaţa energiei. "Este posibil să ne pronunţăm până la sfârşitul acestui an asupra înfiinţării celor două companii energetice naţionale, Electra şi Hidroenergetica, au declarat ieri pentru Curierul Naţional surse din cadrul Consiliului.

Cine a profitat de pe urma "Rabla"?

Din cauza crizei financiare, puterea de cumpărare a românilor a scăzut foarte mult, iar aceştia nu au mai cumpărat atât de multe maşini noi ca în alţi ani, ci au fost mai temperaţi şi au profitat de ofertele şi reducerile de preţuri. Cunoscutul program "Rabla", deşi nu oferă reduceri semnificative la achiziţionarea unui autoturism nou, a fost cam singurul care a "mişcat" cât de cât vânzările de maşini noi din acest an. Majoritatea comercianţilor auto au avut oferte legate de programul "Rabla", ba mai mult, au luat de pe piaţă vouchere pe care le-au oferit clienţilor la preţuri care în timp au coborât sub valoarea lor iniţială. O altă tehnică utilizată de dealeri a fost suplimentarea cu sute de euro a reducerii rezultate din cele trei vouchere date de stat, în speranţa că vor mai vinde câteva maşini. Cele mai cumpărate mărci au fost Dacia, Skoda, Volkswagen şi Renault.

EVENIMENTUL ZILEI

Anarhie cu epoleţi la Interne

CAZUL "NEAMŢ". Deşi superiorii i-au cerut demisia în urma răfuielii sângeroase dintre interlopi, susţinut de subalternii obedienţi, şeful Poliţiei Neamţ ţine cu dinţii de scaun. De la protestul ilegal al poliţiştilor - organizat la jumătatea lunii septembrie şi care a provocat demisia ministrului Vasile Blaga (acesta încercând să-i păstreze astfel în funcţii pe şeful poliţiei şi pe cel al jandarmeriei) - şi până la scandalul de la Piatra-Neamţ (unde )şeful inspectoratului judeţean, care a pierdut de mult controlul asupra clanurilor interlope, refuză să-şi dea demisia de onoare, atmosfera care domneşte la Interne poate fi exprimată simplu astfel: anarhie.

China, cea mai mare putere economică. România nu poate fructifica ascensiunea

În următoarele două decenii, China va devansa Statele Unite şi va deveni cea mai mare putere economică a lumii. Din păcate, România nu a găsit soluţia pentru a atrage investiţiile chineze şi nici pentru a-şi vinde marfa pe cea mai mare piaţă din Asia. În ultimii trei ani, produsul intern brut pe cap de locuitor în China s-a majorat. Analiştii grupului financiar britanic Standard Charteredestimează că anul acesta PIB-ul per capita va urca la 4.166 de dolari, pentru ca în 2030, când statul cu cea mai numeroasă populaţie va domina lumea din punct de vedere economic, să se cifreze la 21.420 de dolari.

Deputaţii PDL negociază bugetul cu pumnul în masa lui Boc

Deputaţii PDL au început să-l strângă mai devreme cu uşa pe premier ca să obţină maximum din buget pe fondul asumărilor programate de guvern. Chiar dacă bugetul pe 2011 ajunge în parlament peste o lună, deputaţii PDL au şi declanşat operaţiunea "mai mulţi bani pentru colegii", cu care plănuiesc să-l strângă pe Emil Boc cu uşa. Ofensiva pornită public de Cezar Preda, dar înăbuşită de Traian Băsescu, a reînviat zilele acestea, deputaţii PDL ameninţându-l pe Boc, prin soli, că, dacă nu cade la pace dinainte, nu-i vor vota bugetul. Calculul se bazează şi pe suprapunerea presiunilor peste angajările de răspundere pe legea salarizării sau a educaţiei la care guvernul depinde de ei.

FINANCIARUL

Există soluţii pentru compensarea reducerilor salariale suferite de bugetari

Seminar "Financiarul" Si "Saptamana Financiara" Bonuri compensatorii acordate bugetarilor, concentrarea investitiilor publice, impozitarea terenurilor agricole, sunt cateva dintre solutiile propuse

Financiarul" si "Saptamana Financiara" au adus ieri, la aceeasi masa, reprezentanti ai guvernului, institutiilor bancare, sindicate, patronate, parlamentari si analisti economici. Motivul intalnirii a fost acela de a identifica solutii concrete pentru compensarea reducerilor salariale suferite de angajatii din sistemul bugetar.

C. Popa, BNR: Noul acord cu FMI ar putea fi încheiat în primăvară

Romania intentioneaza sa incheie, in primavara anului 2011, un acord de tip preventiv cu FMI, dupa finalizarea celui aflat in derulare, a anuntat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa in cadrul unei conferinte economice desfasurate la Viena. "Odata ce acordul incheiat cu Uniunea Europeana si FMI va fi fi­nalizat, iar noi speram intr-un succes al acestuia, in primavara anului viitor intentionam sa ne orientam catre unul de tip preventiv cu conditionalitati asociate", a declarat acesta, citat de Reuters. Anuntul FMI de a continua actualul acord a mai calmat ingri­jorarile legate de situatia financiara a tarii noastre. Romania a primit, pana acum, peste jumatate din imprumutul extern: 10,7 mld. euro de la FMI, 3,65 mld. de la CE si 300 mil. euro de la Banca Mondiala.

Broadcasterii europeni, venituri în creştere cu până la 14,8%

Veniturile in crestere de pana la 14,8% in primele trei trimestre, sustinute de incasarile din publicitate.

RTL Group, Mediaset Group si ProSiebenSat.1 Group au finalizat primele noua luni ale anului 2010 cu rezultate financiare in crestere de pana la 15%, semn ca efectele crizei economice nu se mai rasfrang asupra lor. Pe baza acestor rezultate financiare pozitive, potentate de revirimentul bugetelor de promovare pe TV, cu exceptia unor state din estul Europei, marii broadcasteri europeni estimeaza ca vor incheia anul cu venituri peste nivelul de anul trecut. Cel mai mare broadcaster european, RTL Group, sub umbrela Bertlesmann, a trecut in ultimul trimestru financiar din 2010 cu rezultate pe plus, in primele noua luni ale anului punctand cresterea cifrei de afaceri cu 7,9% fata de perioada similara a anului trecut, pana la 3,82 miliarde de euro.

Ei nu participă la criză: MAE şi Ministerul Mediului, dotate cu maşini de lux

Cele mai scumpe autoturisme sunt detinute de MAE, Ministerul Mediului, dar si de ministerele Muncii si Sanatatii. Majoritatea au fost cumparate pana in 2009, exceptia de la regula reprezentand-o fostul Minister al Turismului, actualul MDTR. In parcul auto aflat la dispozitia ministerelor se regasesc marci precum Mercedes, Volkswagen, Toyota Lexus. De exemplu, Ministerul Mediului detine, din 2008, un autoturism Toyota Lexus, de peste 60.000 de euro. Oficialii MAE se plimba in autoturisme Mercedes Benz C180 Kompresor, de peste 33.000 de euro, iar Ministerul Muncii are un BMW X3 de peste 41.000 de euro. Marca cea mai populara printre institutiile publice este Volkswagen Passat, majoritatea fiind achizitionate in 2007, dar si anul trecut.

Evaluare Schengen la Aeroportul Otopeni

Expertii comisiei de evaluare Schengen, care se afla in vizita in Romania pana astazi, au vizitat Aeroportul International "Henri Coanda" Otopeni din Bucuresti, pentru a verifica indeplinirea obiectivelor de evaluare specificate in foaia de parcurs a Romaniei. Misiunea Uniunii Europene, formata din auditori din 10 state Schengen, a constatat, luni, modul in care se separa fluxurile de calatori din statele Schengen si non-Schengen la Aeroportul Otopeni, se arata intr-un comunicat de presa al Companiei Nationale de Aeroporturi Bucuresti. Expertii au analizat din punct de vedere tehnic masurile luate pentru realizarea fluxurilor Schengen, non-Schengen si de tranzit, precum si portile de imbarcare, ghiseele de frontiera si echipamentele aferente celor doua fluxuri de pasageri.

GÂNDUL

Cum arată legea salarizării - varianta discutată în şedinţa coaliţiei - exclusiv

După o şedinţă de trei ore, liderii Coaliţiei au trasat axele salariale pentru bugetari pentru anul 2011. Sunt veşti bune, având în vedere că aceştia, în mod unitar, îşi vor recupera 15% din cei 25% pierduţi în cursul acestei veri. Mai mult, cei care au venituri sub 1.000 de RON vor beneficia de o atenţie specială din partea Guvernului pentru a trece peste această periodă dificilă. "Toată lumea vrea să facă două lucruri: să majorăm veniturile pe care le au bugetarii şi pe cei care au venituri sub 1.000 de RON să-i ajutăm într-un fel să treacă peste această perioadă dificilă, pentru că o majorare cu 25%- cât ar însemna revenirea- pe veniturile pe care are statul astăzi este imposibil. Şi-atuncea majorarea pe care am încercat să o forţăm cu o doză destul de mare de risc după părerea mea ar fi de 15% unitar", a declarat Varujan Pambuccian.

680 de români au maşini mai scumpe de 200.000 de euro. Ce fiu de rege al asfaltului conduce cea mai scumpă maşină din ţară

Maşinile de lux reprezintă 6% din piaţa totală a autoturismelor din România. Costeluş Căşuneanu, care are cea mai rapidă maşină din ţară, se plânge că e depăşit de Dacii Logan. Automobilele de lux reprezintă şase la sută din toate automobilele înmatriculate în România. Dintre acestea, 680 sunt automobile care costă peste 200.000 de euro, conform publicaţiei Ziarul Financiar. Cea mai scumpă maşină din ţară este şi cea mai scumpă din lume (exceptând piesele de colecţie) şi anume un Bugatti Veyron în valoare de 1.6 milioane de euro. Automobilul îi aparţine lui Costeluş Căşuneanu, fiul lui Costel Căşuneanu, supranumit şi "Regele asfaltului".

Şoferii ar putea plăti cu 50% mai mult pentru RCA. Cât e asigurarea auto în Ungaria şi Bulgaria

Şoferii români ar putea plăti în curând mai mult pentru RCA, nivelul creşterii urmând să fie stabilit de fiecare companie în parte. Surse din piaţa asigurărilor susţin că majorarea care ar putea fi aplicată pentru segmentul asigurărilor auto obligatorii ar putea varia între 15 şi 50%, însă este posibil ca unele societăţi de asigurări să nu umble la tarife, pentru a nu pierde din clienţi. Reprezentanţii celor mai importante companii de asigurări consideră că actualele tarife la RCA sunt "insuficiente", mai ales pentru că tot mai multe victime ale accidentelor solicită şi obţin în instanţe despăgubiri din ce în ce mai mari.

JURNALUL NAŢIONAL

Opriţi coşmarul "magazinelor de vise"!

Otrăvuri încă neidentificate în la­boratoare se vând, în miezul zilei şi-n văzul lumii, la colţ de stradă. La colţ de şcoală. Pe plicuri scrie "nerecomandat consumului uman", dar vân­ză­to­rul te învaţă cum şi cât să pui, când îţi răsuceşti ţigara. Cui ce-i pa­să? Fraierul care i-a procurat insecticidul Mădălinei Manole riscă în­chi­soa­rea, pentru că Furadanul este pe lista substanţelor considerate peri­cu­loase. Canabinoidele sintetice ce com­pun "etnobotanicele" se vând ori­c­ui, în magazine, online, prin mica publicitate. Un tânăr de 17 ani a murit din cauza lor. O studentă a intrat în comă, un alt tânăr a fost în­jun­ghiat. Sute de copii, unii dintre ei încă la şcoala generală, au ajuns la ur­genţe din cauza lor!

Zvonistica îngroaşă cozile la RAR

Taxa de primă înmatriculare sau taxa de mediu se plăteşte o singură dată pentru maşinile aduse din exterior în România. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anunţat în urmă cu o săptămână că valoarea acesteia nu va creşte spectaculos în 2011, însă va exista, începând din ianuarie anul viitor, o taxă şi pentru Euro 5, care nu va fi foarte mare. Cu toate acestea, ro­mâ­nii se înghesuie la Registrul Auto Român pentru efectuarea procedurilor necesare în vederea achitării taxei de poluare. Procedurile încep cu programarea la RAR. Aceasta se face online, nonstop, prin telefon sau la sediul Registrului Auto Român, între orele 8:00-16:30. Potrivit lui Ovidiu Boldor, şeful RAR Hunedoara, proprietarii de maşini sunt programaţi de pe o zi pe alta.

ROMÂNIA LIBERă

Paradisurile fiscale de la colţul străzii

Evaziunea fiscală pare a fi o practică obişnuită în activitatea caselor de schimb valutar. O dovedesc atât cuantumul record al amenzilor primite de comercianţii din domeniu anul acesta din partea Protecţiei Consumatorului, cât şi raidul făcut de reporterii incognito prin mai multe case de schimb valutar din Bucureşti. Activitatea caselor de schimb valutar presupune parcurgerea unei proceduri strict reglementate de lege, tocmai pentru a elimina evaziunea fiscală.

Senat. Acordul cu FMI, la un pas de respingere

Dacă la Camera Deputaţilor PDL a câştigat ieri un meci-cheie, la Senat, Opoziţia s-a impus şi a respins ratificarea scrisorii de intenţie, parte a Acordului cu FMI. Prin respingerea ratificării scrisorii, semnată de autorităţile române şi consiliul director al FMI, ar putea fi serios afectată relaţia României cu Fondul şi, implicit, primirea ultimelor două tranşe din împrumut. Profitând de majoritatea pe care o au în Comisia de buget-finanţe din Senat, reprezentanţii PSD şi PNL au votat împotriva ratificării, invocând că în text se face referire la majorarea TVA de la 19% la 24%, măsură nesusţinută de opoziţie.

Radiografie STRATFOR: Tragedia geopolitică a României

George Friedman, fondatorul agenţiei Stratfor, supra-numită CIA-ul privat, dedică un episod României, în ultima sa serie de analize. Ca naţiune - scrie Friedman - românii au speranţe modeste şi aşteptări bine temperate de propriul trecut." Pare un lucru de ruşine, nu-i aşa? De fapt, vorba americanului, ai grijă ce-ţi doreşti!... Friedman susţine că exact aceleaşi erau aspiraţiile părinţilor săi: supra-vieţuitori ai lagărelor de exterminare, s-au întors în Ungaria să-şi reconstruiască vieţile, dar în scurt timp au trebuit să fugă de comunişti. Odată ajunşi în America, şi-au fixat ţeluri mărunte: să fie în siguranţă, să se trezească dimineaţa şi să meargă la muncă, să fie plătiţi... Ţeluri mărunte care arată că nu şi-au imaginat niciodată că sunt stăpâni pe propriul destin.

Revenirea economică în România. Din ce?! de Ilie Şerbănescu

Una dintre explicaţiile faptului că România a rămas în urma întregii Europe Centrale şi de Est la capitolul revenire economică din criza profundă a ultimilor doi ani a fost pusă pregnant în evidenţă, deşi indirect, de un studiu recent care a încercat să identifice prezenţa în ţările zonei a primilor investitori din Vestul Europei. Prezenţa capitalului străin într-o ţară emergentă, cum se spune acum, este un semn că aceasta se află atrasă în angrenajul internaţional şi se mişcă împreună cu acesta şi la rău, şi la bine. Prezenţa unor investitori de top denotă un anumit interes internaţional - inclusiv de ordin economic, dar şi de ordin politico-strategic - pentru ţara cu pricina, iar domeniile în care acţionează respectivii investitori arată ce fel de interes suscită această ţară.

ZIARUL FINANCIAR

Ziarul Financiar lansează Topul celor mai valoroase companii din România

Petrom, Fondul Proprietatea şi Hidroelectrica conduc în Top 100 al celor mai valoroase companii din România 2010, a cincea ediţie a anuarului publicat astăzi de ZF. Topul este realizat împreună cu casa de investiţii Capital Partners. Petrom, Fondul Proprietatea şi Hidroelectrica sunt cele mai valoroase companii în 2010, cu o valoare de piaţă de 4,5 mld. euro, 3,8 mld. euro şi, respectiv, 3,35 mld. euro, în condiţiile în care în 2009 pe primele trei locuri au fost Petrom, Orange şi Fondul Proprietatea. Companiile din energie au cucerit astfel primele poziţii din top, având în vedere că valoarea Fondului Proprietatea este dată în primul rând de participaţiile acestuia la companiile din energie.

Topul fost creat la iniţiativa Ziarului Finan­ciar, în 2006, în colaborare cu casa de investiţii Capital Partners, una dintre cele mai mari firme independente pentru con­sul­tanţă în fuziuni şi achiziţii şi pentru finanţări din România.

Primul magazin Gucci din ţară se deschide în decembrie în locul fostei braserii de la Hilton

Primul magazin Gucci de pe piaţa românească se va deschide la mijlocul lunii decembrie anul acesta în interiorul in interiorul hotelului de cinci stele Athenee Palace Hilton, aflat in proprietatea omului de afaceriGeorge Copos, in urma unei investitii de doua milioane de euro, realizata de compania italiana Sodo Migliori, care opereaza magazinele Cellini si Swarovski.

Datoria statului a făcut un salt de 5 mld. euro într-un an, în timp ce datoria băncilor a scăzut cu 1 mld. euro

Datoria guvernamentală externă a ajuns la sfârşitul lunii septembrie la 17,7 mld. euro, cu 5 mld. euro peste nivelul din trimestrul al treilea de anul trecut, în timp ce îndatorarea sectorului bancar pe pieţele externe a fost în scădere cu 1 mld. euro, la 21,4 mld. euro. În trimestrul al treilea s-a văzut în datoria externă a cincea tranşă din împrumutul de la FMI de circa 900 mil. euro, care a intrat la rezerva BNR în iulie, precum şi suma de 1,5 mld. euro, virată de Comisia Europeană pentru Finanţe. Analiştii au anticipat că spre finalul anului ar trebui să vedem creşteri semnificative ale datoriei externe pe fondul împrumuturilor de la finanţatorii internaţionali, în timp ce creşterea datoriei sectorului privat va fi redusă din cauza deteriorării perspectivelor economiei româneşti.

SIF Moldova a devenit unul dintre principalii acţionari ai Bursei, alături de Erste şi Templeton

SIF Moldova (SIF2) a ajuns să deţină un pachet de circa 4,5% din capitalul Bursei de Valori Bucureşti (BVB) în urma unor achiziţii făcute în octombrie şi nu exclude creşterea participaţiei în perioada următoare. Fondurile străine de investiţii administrate de Erste şi Franklin Templeton au cumpărat şi ele în ultimele luni pachete semnificative de acţiuni BVB. Cu active nete în gestiune de 1,1 miliarde de lei (255 milioane de euro), SIF Moldova a fost anul acesta unul dintre cei mai activi investitori de la Bursă. Cel mai recent plasament al societăţii sunt acţiunile operatorului Bursa de Valori Bucureşti unde SIF Moldova a cumpărat un pachet de circa 3% din capital în luna octombrie, ajungând astfel să deţină 4,48% din capital. Investiţia se ridică la circa 2 milioane de euro.

Irlanda transformă Europa într-un butoi cu pulbere

Zona euro parcurge o criză fară precedent după ce Portugalia a indicat că s-ar putea vedea nevoită să apeleze la fondul european de urgenţă dacă criza din Irlanda nu se soluţionează rapid, scrie The Telegraph. Miniştrii de finanţe din Europa s-au reunit la Bruxelles şi lucrează contra cronometru pentru a pune la punct un plan care să calmeze pieţele financiare şi să oprească răspândirea crizei în celelalte ţări cu probleme, precum Portugalia şi Spania. Totuşi premierul irlandez Brian Cowen nu crede că se vor lua măsuri concrete în cadrul acestei întâlniri. Autorităţile germane vor face presiuni pentru ca Irlanda să accepte un bail-out de aproximativ 80 mld. euro în încercarea de a salva zona euro.Irlanda trece în prezent prin cea mai severă criză dintre toate statele dezvoltate din Uniunea Europeană, având datorii de 100 mld. euro, o rată a şomajului de 13,2% şi un deficit bugetar estimat să ajungă la 32% din PIB.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb