REVISTA PRESEI 17.11.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 noiembrie 2011

ADEVARUL

Directorul pentru Europa al FMI demisionează

Directorul Departamentului pentru Europa al FMI, Antonio Borges, şi-a anunţat demisia, din motive personale relatează AFP. Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, l-a desemnat ca înlocuitor pe Reza Moghadam, în prezent director pe probleme de strategie, ce are dublă cetăţenie iranianiană şi britanică.

Cancerul crizei datoriilor, ajuns la metastază

Noile guverne de tehnocraţi de la Roma şi Atena nu reuşesc să calmeze pieţele. În ciuda intervenţiei masive a BCE, costurile la care se împrumută statele europene continuă să crească. Implementarea măsurilor dure de austeritate de către Grecia şi Italia, necesare pentru oprirea contagiunii crizei datoriilor de stat, sunt încă puse sub semnul întrebării de către investitori. Din această cauză, ieri, moneda euro a atins minimul ultimelor cinci săptămâni faţa de dolar şi yen, odată cu creşterea aversiunii la risc a investitorilor. Moneda unică s-a depreciat cu 0,7% faţă de dolar, euro ajungând să valoreze la 1,3437 dolari.

Euro-democraţia bufonilor! Vezi cum se ceartă eurodeputaţii în timp ce Euro se prăbuşeşte

Euroaleşii s-au strâns pentru a dezbate teme vitale: criza euro şi guvernanţa economică. Au reuşit doar să se acuze şi să se jignească. Şapte sute de euroaleşi plătiţi cu mii de euro pe lună, trei preşedinţi de instituţii europene şi toţi liderii politici ai Parlamentului European s-au adunat ieri la Strasbourg, în plen, ca să discute ce e de făcut pentru a repara "greşeala istorică" a euro: o monedă comună cu 17 guverne cu reguli diferite. E nevoie de aşa-numita "Guvernanţă economică", au spus oficialii europeni. Ce a rezultat? Un cor de hui­duieli din partea englezilor la adresa francezilor, la adresa lui Merkel, a grelei moşteniri a tratatelor şi 84 de întrebări pe lângă subiect.

Guvernele europene se împrumută de la populaţie

Încolţite de investitorii care cer dobânzi tot mai ridicate pentru a le împrumuta, tot mai multe state europene se bazează pe cetăţeni pentru a-şi asigura finanţarea. Făcând apel la patriotismul populaţiei şi cu ajutorul unor campanii agresive de promovare, unele guverne din Uniunea Europeană reuşesc să obţină astfel sume semnificative şi, mai ales, la dobânzi cu cel puţin 50% mai mici faţă de cele cerute de pieţe. Prin intermediul oficiilor poştale şi al sediilor băncilor comerciale, câteva state din zona euro vând din ce în ce mai multe obligaţiuni guvernamentale în sistem retail, direct către cetăţeni. Este cazul Irlandei, al Spaniei şi al Italiei, state privite cu neîncredere de investitori în contextul crizei datoriilor de stat care ameninţă să arunce UE iar în recesiune.

Lituania a naţionalizat a cincea bancă a ţării

Guvernul lituanian a anunţat miercuri că a decis să naţionalizeze banca Snoras, a cincea instituţie de credit în funcţie de active, din cauza dificultatilor financiare. "Guvernul a decis să preia Snoras Bank în interes public", a declarat ministrul de Finanţe Ingrida Simonyte citat de Reuters. Oficialul leton a mai spus că activele sănătoase vor fi preluate de o nouă structură deţinută de stat. Operaţiunile băncii au fost suspendate de Banca Centrala înca de luni, după ce a găsit nereguli la instituţia de credit. "Decizia a fost luată din cauza riscului insolvenţei şi a unor posibile activităţi ilegale", a declarat guvernatorul Vitas Vasiliauskas.

Barroso: Ajutor pentru UE de la economiile emergente? Cum să depindem de unii mai săraci ca noi

"Uniunea Europeană este bogată şi totuşi unii sugerează că ar trebui să depindem de unii mai săraci ca noi. Mi se pare cam bizar. Realitatea este că avem resurse în Europa, dacă avem şi voinţa politică să le folosim", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jose Barroso în plenul Parlamentului European reunit astăzi la Strasbourg pentru a discuta măsurile privind guvernanţa economică. O altă realitate este că statele membre cheltuiesc mai mult decât ce primesc de la contribuabili, a mai spus şeful Executivului de la Bruxelles. Ţările UE, a mai spus Barroso, trebuie să considere politicile macroeconomice un bun comun. "Toate statele. Nu doar cele din zona euro".

Întâlnire de urgenţă între Unicredit şi BCE. Banca italiană cere mai mult sprijin financiar

Cererea Unicredit pentru extinderea accesului la fondurile Băncii Centrale Europene (BCE), făcută miercuri, la o întâlnire de urgenţă a oficialilor acestor instituţii, a provocat o scădere puternică a burselor europene şi a monedei unice faţă de dolar, arată publicaţia de business "Wall Street Journal." În acelaşi timp, acţiunile la bursa din Londra s-au prăbuşit în urma raportului asupra inflaţiei a băncii centrale a Angliei (BOE). Acest raport a evidenţiat fragilitatea contextului economic şi a obstacolului enorm constituit de criza datoriilor suverane care afectează zona euro.

Udrea, probleme cu euro-fondurile

Ministerul Dezvoltării Regionale, fruntaş la licitaţiile vicioase cu bani europeni, în valoare de 12 milioane de euro. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), condus de Elena Udrea, are cea mai bună rată de absorbţie a fondurilor europene. Această idee, circulată adesea în mediile politice şi de presă, devine tot mai mult un mit veştejit. Nu pentru că altcineva, un ministru mai harnic şi mai iscusit, i-ar fi luat-o înainte Elenei Udrea. Problema este că la MDRT se găsesc şi cele mai multe licitaţii incorecte cu bani europeni. Ministerul Afacerilor Europene (MAEu), condus de Leonard Orban, a făcut cunoscute primele rezultate ale reverificărilor efectuate asupra achiziţiilor publice pentru cheltuielile declarate la Comisia Europeană.

Italia: Azi, grevă naţională de 24 de ore

Principalele sindicate italiene au programat pentru joi o grevă naţională de 24 de ore care va afecta transporturile, învăţământul şi sectorul sanitar, informează postul de televiziune Rai. Mijloacele de transport urban, aerian şi naval îşi vor întrerupe activitatea începând cu ora locală 8.00. Sindicatele protestatare au anunţat că vor asigura cursele în orele de vârf care variază de la oraş la oraş. Greva de joi va fi caracterizată de proteste în 25 de oraşe. Manifestanţii vor distribui pliante în engleză, franceză, spaniolă şi arabă prin care vor explica motivele protestului.

CURENTUL

Marian Munteanu - noua icoană a opoziţiei?

Pe lângă criza economică ce ne dă târcoale de vreo trei ani încoace, România suferă şi suferă grav de o criză de lideri politici. E limpede pentru toată lumea că de la Iliescu şi Năstase, stânga românească nu a mai produs un lider de anvergură, iar pe dreapta singura prezenţă notabilă în ultimii ani este Traian Băsescu. În rest, cei mai mulţi sunt politruci cu aere de politicieni şi acest lucru se vede de la o poştă în modul în care evoluează piaţa politică în România. Nici Crin Antonescu, nici Victor Ponta nu reprezintă o opţiune viabilă pentru opoziţie , deşi în acte cei doi ar trebui să preia frânele puterii în urma unei victorii categorice la alegerile de anul viitor.

Băsescu: Ce face Corlăţean blocând extrădarea teroristului Hayssam, mai rău decât corupţia lui Apostu

În contextul arestării lui Apostu, preşedintele Traian Băsecu a declarat ieri la postul public de radio că aducerea în ţară a omului de afaceri Omar Hayssam, condamnat în România pentru acte de terorism, este cu mult mai importantă decât acest caz de corupţie. Şeful statului a spus că motivul real al imposibilităţii aducerii în ţară a lui Hayssam îl reprezintă blocajul pe care l-a instituit PSD la Comisia de Politică Externă a Senatului, condusă de nimeni altul decât "Dark Horse" Titus Corlăţean.

Crinuţ dă de veste în PNL că detractorii săi pot avea soarta lui Geoană

Nici nu s-au liniştit bine apele în PSD, acolo unde excluderea lui Geoană va fi, săptămâna viitoare, doar o simplă formalitate, că scânteia scandalului a sărit şi în ograda PNL-ului. Într-o nouă bravadă stalinistă, Crinuţ a ieşit ieri pe televizia varanului de Băneasa ameninţând voalat că cine se va încumeta să deschidă gura împotriva politicile sale în interiorul PNL va avea soarta lui Mircea Geoană. Acesta a spus că nici el, nici Victor Ponta nu sunt dispuşi să tolereze în PNL şi PSD vechile forme de compromis, prin care în timp ce unii se bat, alţii negociază ori au agende paralele.

CURIERUL NATIONAL

Producătorii de alimente, trimişi la analize

Ministerul Agriculturii le cere să divulge etapele tehnologice şi compoziţia produselor pentru a se înregistra în Registrul Industriilor Alimentare. Minea (Romalimenta): E o tâmpenie. În toată lumea, reţetele sunt proprietatea fabricantului. În plus, ANPC şi ASVSA au deja atribuţii de control. Frumosu (FNSIA): Proiectul MADR ar putea fi bun, dacă producătorii nu vor fi obligaţi să plătească tariful analizelor efectuate în timpul verificărilor. Iniţiativa Ministerului Agriculturii de a întocmi un Registru al Industriilor Alimentare (RIA), în care toţi producătorii să fie obligaţi să se înscrie, divulgând informaţii precum etapele procesului tehnologic de producţie şi compoziţia produselor, nu este deloc pe placul operatorilor economici din domeniu.

446 contracte de achiziţii publice reverificate, 53 mil. lei trebuie restituiţi

Beneficiarii au dreptul de a contesta decizia. MAEur: Sumele de restituit s-au stabilit în urma constatării unor nereguli în aplicarea legislaţiei care nu implică automat intenţia de fraudă. Autorităţile de management au reverificat 466 de contracte de achiziţii publice încheiate în cadrul a cinci programe operaţionale, identificând 130 de cazuri de suspiciuni şi stabilind că peste 53 de milioane lei vor trebui restituiţi de beneficiari pentru nereguli în aplicarea legislaţiei.

Sărbătoare pentru fetişişti: a crescut PIB-ul!

După prăbuşirea economică din anul 2009 şi continuarea declinului în 2010 sub apăsarea unei necesare corecţii bugetare, România reintră pe creştere. La un an şi ceva după ieşirea din recesiune a celei mai mari părţi a ţărilor Uniunii Europene. Chiar şi state precum Lituania, Letonia sau Estonia, unde băncile au imprimat acelaşi model de "roller coaster" al economiei ca la noi - cu bulă imobiliară şi consum nesustenabil pe credit împrăştiat iresponsabil - au reintrat pe creştere de câteva trimestre bune. Noi am întârziat puţin. Am fost în cele din urmă ajutaţi de grâu, porumb, gogonele, ridichii şi pătrunjel. Un an agricol bun ne-a scos dintr-o fundătură economică din care leadership-ul părea incapabil să găsească vreo ieşire.

Franţa, în recesiune anul viitor?

Directorul general al Société Générale, Frederic Oudea, nu exclude posibilitatea intrării Franţei în recesiune în 2012 şi a arătat că grupul financiar va fi nevoit să renunţe la "sute de posturi" pentru a-şi consolida situaţia financiară şi pentru a recâştiga încrederea investitorilor. Această ipoteză a fost extrasă dintr-o scrisoare transmisă sindicatului angajaţilor din Franţa ai băncii, obţinută de Reuters. Oudea s-a întâlnit marţi cu liderii sindicali pentru a discuta reducerea numărului de angajaţi. El a mai afirmat, în documentul citat, că banca va vinde până la jumătatea anului viitor active ale diviziilor GIMS (Global Investment Management Services) şi SFS (Specialised Financial Services).

EVENIMENTUL ZILEI

Penibil: Apostu a luat şpagă până şi de la vânzătorii de pepeni

50.000 de euro au trebuit să adune fermierii din Dăbuleni ca să-şi poată vinde marfa în Cluj. "Taxa" pe fiecare punct era de 4.000 de euro, iar banii îi erau aduşi acasă, la miezul nopţii. Sorin Apostu, primarul arestat al Clujului, a fost atât de sigur că nu i se poate întâmplat nimic, încât a "lucrat" la vedere. Primea banii sub forma unor contracte de consultanţă încheiate de cabinetul de avocatură Monica Apostu, soţia primarului. Siguranţa primarului se baza tocmai pe prietenia sudată în timp cu mai-marii Poliţiei Cluj, ai SRI Cluj sau ai Serviciului Secret al Ministerului de Interne. Numai că toţi aceştia nu ştiau absolut nimic despre dosarul informativ, iar lovitura a venit de la SRI Bucureşti.

Juriştii USL puşi la treabă: Antonescu şi Ponta caută soluţii pentru iniţierea suspendării preşedintelui Băsescu

USL demarează procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. În urma declaraţiilor şefului statului privind neindexarea pensiilor în conformitate cu legea votată de actuala Putere, liderii Opoziţiei au solicitat juriştilor PSD şi PNL să pregătească un raport de evaluare cu posibilităţile de iniţiere a procedurilor de suspendare a lui Traian Băsescu din funcţia deţinută. Preşedintele a afirmat miercuri, la radioul public, că nici el, şi nici Guvernul, nu ar trebui să le vorbească românilor despre eventuale creşteri de salarii ori pensii în luna mai anului viitor, fiindcă "nu se ştie ce se întâmplă".

Ce nu a învăţat Geoană din lecţia lui Oprea

În 2009, la întoarcerea din SUA, Mircea Geoană i-a retras sprijinul politic lui Gabriel Oprea. În 2011, la întoarcerea din SUA, lui Geoană i se retrage sprijinul politic pentru şefia Senatului. "Pentru că sunt un om responsabil, aşa cum am demisionat din funcţia de ministru al Administraţiei şi Internelor, pentru a nu periclita guvernarea şi stabilitatea ţării, aşa cum am demisionat din funcţia de preşedinte al PSD Ilfov, pentru a nu pune organizaţia în situaţia de a se opune deciziilor conducerii partidului, am hotărât să demisionez din calitatea de membru al Partidului Social Democrat". Acestea au fost cuvintele cu care Gabriel Oprea şi-a încheiat socotelile cu PSD.

JURNALUL NATIONAL

Frica de puşcărie păzeşte Economia! De când l-au luat pe Apostu, ministrul Ariton nu mai semnează nimic

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a găsit metoda perfectă de a scăpa de răspunderea temelor dificile trasate de FMI şi Comisia Europeană: privatizarea găurilor negre, găsirea de administratori privaţi pentru companiile de stat, listarea la bursă a companiilor energetice, rezilierea contractelor prin care băieţii deştepţi căpuşează Hidroelectrica sau accesarea miliardelor de euro de la UE. Acum, Ariton i-a transformat pe secretarul general şi un secretar general adjunct ai ministerului în conducătorii de facto ai instituţiei.

Rectificare de toamnă: Guvernul ia de la Finanţe şi Muncă şi dă la Sănătate şi Transporturi

A doua rectificare bugetară din acest an va tăia din bugetele alocate la ministerele Muncii, Agriculturii, Educaţiei, Mediului, Finanţelor, dar şi la Academia Română, suplimentând alocările pentru Sănătate, Transporturi, Dezvoltare Regională şi Turism, Economie, Cultură şi Interne. Cele mai mari fonduri vor fi tăiate de la Ministerul Finanţelor (circa 1,1 miliarde lei) şi Ministerul Muncii (755 milioane lei), urmate de ministerele Agriculturii (145 milioane lei), Mediului (80,4 milioane lei) şi Educaţie (50 milioane lei). Conform Mediafax, care citează surse guvernamentale, vor fi reduse şi fondurile Secretariatului General al Guvernului, cu 15,4 milioane lei, şi ale Academiei Române, cu 10,4 milioane lei.

NATIONAL

Miliardarul Popoviciu isi arunca nevasta in saracie

Dupa ce si-a construit un imperiu financiar, folosindu-se de numele si faima sotiei, Gabriel "Puiu" Popoviciu o paraseste pe aceasta, lasand-o sa se zbata in saracie. In schimb, are grija de a-si proteja afacerile si angajatii de incredere, pe care nu-i va lasa pe drumuri, ca pe sarmana Doina. Fostul ginere al demnitarului comunist Ion Dinca a reusit sa dea tun dupa tun, ajungand unul dintre cei mai bogati romani. Foarte interesant este insa ca numele lui nu apare decat intr-o singura firma, "Tatika Investment", inregistrata in Cipru, cea care detine actiuni in toate firmele prin care el deruleaza afaceri.

OMV Petrom, investigata pentru actiuni tip "cartel"

OMV Petrom a intrat in vizorul Consiliului Concurentei. Compania este investigata, alaturi de alte firme de profil, pentru ca ar fi incalcat reglementarile privind concurenta. Societatea OMV Petrom a recunoscut ieri ca primit un raport de investigatie de la Consiliul Concurentei, ca urmare a retragerii de pe piata a sortimentului Eco Premium, o benzina fara plumb aditivata cu substitut de plumb. "Pretinsa incalcare priveste o serie de actori importanti ai pietei de carburanti (se pare ca in dosarul investigatiei ar aparea si numele Lukoil, MOL, Agip si Rompetrol - n.r.). Petrom este suspectata de tendinte monopoliste inclusiv de presedintele Romaniei, Traian Basescu

BBC: Europa se confrunta cu o criza de democratie

O analiza BBC releva ca adevarata criza cu care se confrunta Europa nu este cea financiara, ci una de democratie. Europa si-a trait momentul sublim al democratiei, se arata in comentariul BBC, cand a incurajat tarile est-europene sa-si dobandeasca libertatea. Acum, dupa atatia ani de la cucerirea drepturilor democratice, se constata un "triumf dureros". Dupa cum se manifesta poporul italian si cel grec, se poate constata o mutare a electoratului spre tehnocrati. Pana mai ieri popularii Berlusconi si Papandreou au fost izgoniti cu strigate ca "hotilor!" Popoarelor li se cerea austeritate, in timp ce deputatii se lafaiau in huzur.

Barack Obama se declara "profund ingrijorat" de problemele din zona euro

Presedintele american, Barack Obama, s-a declarat, miercuri, "profund ingrijorat" de problemele din zona euro, pe fondul crizei datoriilor suverane si a cresterii economice anevoioase, relateaza AFP. El a recunoscut ca Angela Merkel, cancelarul german, si Nicolas Sarkozy, presedintele francez, au o vointa reala de a scoate Europa din criza, dar a apreciat ca Europa are o structura complicata. "In prezent, comunitatea europeana in sens larg trebuie sa sustina proiectul european", a declarat el. "Avem o economie mondiala integrata si ceea ce se intampla in Europa va avea un impact asupra noastra", a adaugat el. Zona euro este in plina criza, amenintata in acelasi timp de datoriile Italiei si Spaniei si o crestere anemica in trimestrul al treilea.

Ungaria ameninta economia Romaniei

Ungaria a inregistrat in ultimele zile o serie de rezultate negative in plan economic. Acestea ar putea influenta si Romania, prin efectul de "contaminare". Potrivit Portfolio.hu, valorile actiunilor multor societati din Ungaria au scazut, dupa ce investitorii au inceput sa le vanda, ca urmare a scaderii ratingului de tara, dar si din cauza masurilor restrictive impuse de guvernul ungar. Premierul Victor Orban este acuzat de excese, deoarece a decis suprataxarea companiilor straine si a impus un control dur asupra fondurilor de pensii private, pe care, practic, le-a nationalizat. O alta masura controversata a guvernului ungar o reprezinta o decizie restrictiva pentru sectorul bancar, respectiv rambursarea anticipata a creditelor in valuta la un curs mult sub cel al pietei, bancile fiind astfel nevoite prin lege sa accepte pierderi.

PUTEREA

Ţeapa Case pentru Tineri

Executivul a decis printr-o ordonanţă de urgenţă publicată marţi în Monitorul Oficial să taie subvenţiile pentru construirea de locuinţe proprietate personală. Acelaşi Guvern construieşte în toată ţara, pe timp de criză, săli de sport de zeci şi chiar sute de milioane de euro, însă nu găseşte la bugetul de stat bani pentru plata subvenţiilor acordate de vechiul regim prin OUG 51/2006. Pe scurt, e vorba despre tinerii până în 35 de ani care au apucat să îşi construiască pentru prima dată o casă şi care nici până azi nu şi-au văzut banii de la statul român.

Guvernul repară doar greşelile primei rectificări

Consiliul Fiscal remarcă faptul că cea de-a doua rectificare bugetară avută în vedere de Guvernul nu face nimic altceva decât să repare greşelile primei rectificări. Mai mult, membrii Consiliului consideră că derogarea de la lege făcută în cazul primei rectificări este nu numai inutilă, ci creează şi un "precedent regretabil". "Majorarea de cheltuieli din prima rectificare bugetară a fost făcută prin derogare de la prevederile Legii responsabilităţii fiscal bugetare, care nu permite majorarea cheltuielilor totale cu ocazia rectificărilor bugetare.

Al Patrulea Reich, în curs de dezvoltare?

Berlinul a declarat că Europa este vorbitoare de limba germană şi Marea Britanie trebuie să fie mai puţin egoistă faţă de UE. Regatul Unit are datoria de a ajuta zona euro, în ciuda faptului că se află în afara monedei unice, în conformitate cu spusele unui dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai cancelarului german Angela Merkel. Declaraţiile acestuia vin în contextul în care tot mai multe state europene acuză Berlinul că se foloseşte de criza euro pentru a stimula puterea germană. Presa britanică a fost cea mai vehementă în a-şi manifesta suspiciunile faţă de Germania, pe care a acuzat-o că încearcă să utilizeze criza euro pentru a "cuceri Europa" prin instaurarea celui de "al Patrulea Reich". "Dacă Hitler a eşuat să cucerească Europa prin mijloace militare, Germania modernă va reuşi acest lucru prin comerţ şi disciplină financiară. Bun venit în al Patrulea Reich!", comenta "Daily Mail".

Iranul, dispus să ajute nuclear Turcia

Unul dintre consilierii liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că Teheranul este dispus să îşi pună la dispoziţie controversatul program nuclear pentru a ajuta Turcia să construiască o centrală atomică, anunţă Reuters. Turcia încearcă de mai mulţi ani să realizeze construcţia unei centrale nucleare, însă până acum nu a primit suportul puterilor occidentale. Mohammad Larijani a subliniat că Iranul a dezvoltat o nouă tehnologie nucleară, extrem de sofisticată, pe care ţara sa este dispusă s-o pună şi la dispoziţia altor state arabe.

ROMANIA LIBERA

Geostrategie. Întărirea prezenţei militare a SUA în Australia şi reorientarea politicii de securitate spre Asia irită China. Cutremur strategic în Pacific

Preşedintele american, Barack Obama, sosit la Canberra, a declarat că SUA vor întări prezenţa militară în Australia şi intenţionează să rămână în Asia-Pacific, un semnal clar adresat Chinei, ale cărei ambiţii regionale menţin tensiunea în zonă. Vizita preşedintelui Obama la Canberra - de unde va pleca la summitul APEC din Indonezia - are ca scop reapropierea de aliaţii regionali, iar anunţarea întăririi prezenţei militare americane în Australia reprezintă o asigurare că SUA intenţionează să rămână în zona Asia-Pacific, "o regiune de o importanţă strategică imensă".

ZIARUL FINANCIAR

Riscurile operaţionale ale băncilor după criza financiară: Ştirbirea reputaţiei este pe locul întâi. Care este sunt cele mai mari riscuri bancare

Ştirbirea reputaţiei, frauda angajaţilor şi incapacitatea de a reţine cei mai buni oameni sunt cele mai importante trei riscuri sub controlul băncilor, relevă un raport al celui mai mare broker de asigurări din lume, AON, prezentat marţi seară în cadrul conferinţei "Atenţie, riscurile nu sunt în criză", organizat de AON România şi Institutul Bancar Român în Bucureşti. Studiul pune pe primele trei locuri într-un top 10 al riscurilor globale, aflate sub controlul băncilor sau nu, încetinirea creşterii economice, schimbările legislative şi disponibilitatea capitalului.

Metroul ar putea schimba harta Capitalei în următorii 20 de ani. Pe ce zone pariază consultanţii imobiliari

Reţeaua de metrou din Capitală are în prezent puţin peste 70 de kilometri şi 51 de staţii, însă în următoarele două decenii Metrorex are în plan extinderea cu cel puţin 100 de staţii şi încă 70 de kilometri. Dacă planurile vor deveni realitate, harta Capitalei se va schimba radical, pentru că investiţiile în reţeaua de metrou vor duce la apariţia unor noi cartiere de locuit, a unor noi zone de birouri, dar va modifica şi fluxuri de circulaţie. Investiţiile estimate în acest megaproiect dedicat reţelei de metrou se ridică la circa 8,5 miliarde de euro, însă pe lângă aceşti bani, noile staţii de metrou vor atrage investiţii şi la suprafaţă, în spaţii de birouri, complexuri rezidenţiale sau centre comerciale, scrie revista Business Magazin

UE vrea asigurarea unui venit minim în fiecare stat comunitar. Luptă împotriva sărăciei sau frică de revolte sociale?

Valurile de proteste sociale care au răscolit anul acesta lumea arabă şi, mai recent, economiile occidentale par să-i fi pus pe gânduri pe parlamentarii europeni, care au cerut Comisiei Europene să pregătească punerea în aplicare a unei legislaţii care să permită introducerea unui venit minim în UE. Noile legi au ca scop com­baterea sărăciei, flagel care afectează zeci de milioane de persoane în UE, scrie Le Figaro. "În 2010, numărul persoanelor ameninţate de sărăcie era de 116 milioane, adică mai mult de 20% din cetăţenii Uniunii, dintre care 20 de milioane sunt copii, iar 8% din europeni trăiau în condiţii materiale extreme", a afirmat europarlamentarul belgian Frederic Daerden.

Naţionalismul este un risc mai mare decât criza pentru poducătorii de materii prime

Creşterea pretenţiilor guvernelor pentru impozite şi redevenţe mai mari devine pentru companiile de minerit şi pentru producţia acestora o ameninţare mult mai mare decât criza financiară care, din luna iulie, a şters 6.000 de miliarde dolari din valorile de pe burse, scrie Bloomberg. "Problema devine tot mai serioasă şi nu poate fi ignorată. Această problemă se manifestă sub forma unui efect de contagiune. Riscul este incapacitatea de a planifica", spunea recent David Russell, unul dintre directorii companiei de consultanţă financiară Ernst &Young.

Ungaria este încolţită din nou de pieţele flămânde

Ungaria, stat ajuns în pragul colapsului financiar în urmă cu doar trei ani, a ajuns din nou în corzi din cauza investitorilor, care renunţă la activele ungare fiind îngrijoraţi de modul în care este gestionată economia ţării şi de impactul pe care-l are criza din zona euro asupra băncilor şi a ratingului suveran. Noile presiuni vin după ce guvernul de la Budapesta a introdus mai multe măsuri excepţionale pentru a acoperi deficitul de finanţare, printre acestea numărându-se o taxă temporară, de criză, impusă în sectoarele financiar, telecom, energetic şi de retail, naţionalizarea fondurilor obligatorii de pensii şi, din septembrie, un plan care permite gospodăriilor rambursarea creditelor ipotecare denominate în monedă străină la dobânzi reduse.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb