REVISTA PRESEI 17.12.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 17 decembrie 2012

ADEVARUL

Victor Ponta premier, miza negocierilor cu preşedintele pentru USL. Ce aşteaptă celelalte partide?

Preşedintele Traian Băsescu a chemat, luni, partidele parlamentare şi minorităţile naţionale la consultări pentru desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru al Guvernului României. Fiecare formaţiune invitată va merge la discuţiile cu şeful statului cu gânduri şi aşteptări diferite. USL, câştigătoarea detaşată a acestui scrutin, va merge la negocieri cu aceeaşi propunere de premier. În viziunea liderilor Uniunii, Victor Ponta este singura variantă acceptabilă pentru funcţia de prim-ministru al României. Şi celalalte partide au însă aşteptările lor. Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu va înainta, mâine, propunerea de premier a partidului Forţa Civică, în timp ce liderul PDL Adriean Videanu consideră că acesta este un privilegiu al celor cu o reprezentare foarte bună în Parlament.

Antonescu: Dacă Băsescu a chemat toate partidele la aceeaşi oră, ca la colhoz, eu nu merg

Liderii USL Crin Antonescu, Victor Ponta şi Daniel Constantin se vor întâlni luni dimineaţa, la ora 9.00, pentru a discuta strategia cu care USL se va prezenta la consultările de la Palatul Cotroceni. Şedinţa USL va avea loc cu o oră înainte de consultările pe care partidele le vor avea cu Traian Băsescu, în vederea desemnării primului-ministru, informeaza RTV.net. Crin Antonescu nu va lua parte la şedinţă, liderul liberal catalogând drept un "colhoz" consultările cu toate partidele parlamentare.

Guvernul pregăteşte "Prima Casă 5" pentru 2013. Câte bănci sunt înscrise acum în program şi care este oferta lor

Statul va aloca şi anul viitor un plafon de garanţii pentru acordarea a aproximativ 5.000 de împrumuturi "Prima Casă", în condiţiile în care doar programul guvernamental a reuşit în ultimii ani să stimuleze creditarea ipotecară. După succesul înregistrat în ultimii ani de programul guvernamental "Prima Casă", prin care statul acordă garanţii de 50% din valoarea împrumuturilor acordate de bănci pentru achiziţionarea unei locuinţe, Guvernul pregăteşte lansarea celei de-a cincea etape. Mai exact, programul va continua şi în 2013 cu garanţii suplimentare de 200 de milioane de euro, suficiente pentru aproximativ alte 5.000 de credite, se arată într-un proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Soluţie radicală pentru a opri efectele încălzirii globale: Oceanul Arctic ar putea fi reîngheţat

Oamenii de ştiinţă sugerează o soluţie radicală pentru a combate încălzirea globală şi schimbările climatice care aduc fenomene extreme de vreme. Reîngheţarea Oceanului Arctic este o operaţiune uşor de pus în practică şi ieftină. Cercetătorii estimează că reîngheţarea Oceanului Arctic s-ar putea realiza cu doar câteva jeturi Gulfstream şi ar costa aproximativ 8 miliarde de dolari anual, sumă mică raportată la nivel global, pentru o acţiune care are potenţialul de a prelungi viaţa pe Pământ.

Investitorii străini: de ce-au plecat, de ce-ar mai fi rămas

În primele 10 luni din 2012, străinii au radiat din România peste 4.600 de firme, care aveau un capital social de aproape 490 de milioane de euro. Majoritatea au plecat din cauza scăderii vânzărilor. Scăderea puterii de cumpărare a românilor (populaţie şi firme), ca şi creşterea costurilor cu forţa de muncă, pe lângă înrăutăţirea condiţiilor generale în care se pot face afaceri în România, i-au determinat pe investitorii străini să-şi orienteze resursele către alte zări. Statisticile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului arată că 4.681 de companii cu capital străin au fost radiate numai în primele 10 luni din acest an, însumând un capital social de 486,6 milioane de euro. În contrapartidă, cele 5.179 de firme nou-înfiinţate de străini însumează un capital social de numai 23 de milioane de euro.

CAPITAL

«Capital» a făcut Guvernul

Candidaţii care, potrivit criteriilor Capital, ar fi recomandaţi pentru a conduce ministerele cu importanţă economică, faţă în faţă cu cei propuşi de alianţa de guvernământ. Scorurile au fost acordate în urma chestionării mai multor reprezentanţi ai mediului de afaceri şi a unor jurnalişti de business. "Competenţa" evaluează gradul de profesionalism al potenţialului ministru, "integritate" se referă la acuzaţiile şi/sau suspiciunile de implicare în activităţi ilegale, în timp ce la "experienţă" au fost punctate cu precădere stagiile precedente în funcţii similare. La capitolul "susţinere politică" a fost estimat suportul de care se bucură candidatul în propriul său partid şi în USL, în timp ce la "calităţi personale" au fost punctate mai ales imaginea publică, elocinţa şi notorietatea.

Zăpada face prăpăd în Vaslui şi Botoşani. Armata evacuează oamenii!

Mai mulţi militari acţionează în prezent în judeţele Vaslui şi Botoşani pentru deszăpezirea drumurilor şi evacuarea persoanelor care au rămas blocate cu maşinile pe şosele sau care au nevoie de îngrijiri medicale şi trebuie transportate la spital, potrivit informaţiilor remise de Ministerul Apărării Naţionale. Purtătorul de cuvânt al MApN, Constantin Spânu, a precizat că în Botoşani un camion cu 11 militari s-a deplasat în localitatea Săveni pentru a transporta o femeie gravidă la o clinică din apropiere. Deşi mai au de parcurs aproximativ 30 de kilometri, angajaţii MApN au solicitat ajutorul autorităţilor pentru a aduce o freză cu care să deszăpezească drumul pentru că acesta este impracticabil, iar camionul nu poate înainta. Militarii sunt de la Batalionul 335 Artilerie din Botoşani.

THE ECONOMIST: Marea Britanie, încotro? Spre ieşire

Autoexcluderea Regatului din Uniunea Euro­peană pare doar o chestiune de timp. Înainte de a face orice gest necugetat, Londra trebuie să calculeze exact cât are de pierdut şi cât de câştigat de pe urma unei asemenea rupturi. «Noi nu visăm la o existenţă confortabilă şi călduţă la marginea comunităţii europene», spunea Margaret Thatcher în 1988. Acum, situaţia pare să se fi schimbat. Sondajele de opinie arată că majoritatea englezilor ar prefera să părăsească Uniunea Europeană. Iar Partidul Conservator al baronesei Thatcher, responsabil de intrarea Marii Britanii în Uniune acum patru decenii, este divizat între cei care vor să rămână în comunitate, însă cu un grad mare de independenţă, şi cei care vor să plece cu totul. Cel de-al doilea grup ia proporţii de la o zi la alta.

CURENTUL

Voiculescu face primul pas pentru controlul justiţiei: atac la CSM via FACIAS

În vara acestuia an, preşedintele de facto al PC, Dan Voiculescu, Felix pentru prietenii săi din fosta Securitate, era de părere că USL nu are puterea, atât timp nu controlează şi Justiţia. Acum că USL are o majoritate mai mult decât confortabilă în Parlament, nimic nu mai poate opri asaltul asupra instituţiilor statului care începuseră să funcţioneze la parametri aproape normali pentru o democraţie. Una din instituţiile sistemului juridic care a intrat recent în colimatorul USL, după DNA şi ANI, este Consiliul Superior al Magis­traturii (CSM), organism ce nu răspunde încă la comenzile politice şi care în ultimii ani a devenit tot mai vocal la adresa factorilor politici, atunci când aceştia au încercat tot felul de presiuni.

Revoluţionarii timişoreni îi cer demisia "iepuraşului" Victor Ponta

Nemulţumiţi că nu le-au fost reîntregite indemnizaţiile, aproximativ 50 de revoluţionari din Timişoara, care participau la o şedinţă comemorativă a Revoluţiei din Decembrie 1989, au cerut demisia lui Victor Ponta. Şi au făcut-o într-un mod care demonstrează clar că, sărmanul nostru prim-ministru chiar că a ajuns de râsul curcilor. Degeaba se chinuie, degeaba se umflă în pene şi face exerciţii de oratorie strâmbându-se în faţa oglinzii, căci nimeni nu-l mai ia în serios. Mai mult decât atât, de un timp încoace, lumea l-a cam scos din zona de interes a vieţii politice pentru a-l îngrămădi în "ograda" zootehniei. Astfel se face că, din ditamai "Dottore Copy Paste", premierul nostru s-a trezit preschimbat, aproape peste noapte, într-un animăluţ de companie.

Directorii BRD Martiş şi Nanu au fost arestaţi, afaceriştii Ioan Creştin şi Marius Locic, eliberaţi

Directorii BRD Adrian Martiş şi Andrei Nanu au fost arestaţi, alături de alte două persoane, ceilalţi nouă inculpaţi, între care Ioan Creştin şi Marius Locic vor fi cercetaţi în stare de libertate, potrivit deciziei de duminică a Curţii de Apel Bucureşti. Curtea de Apel Bucureşti a admis doar patru propuneri din cele 13 făcute de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), decizia instanţei putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Duminică au fost emise mandate de arestare pentru Andrei Suditu, Adrian Martiş, Andrei Nanu şi Claudia Maria Peter (persoană care se afla în cercul foarte apropiat de relaţii al lui Vasile Creştin şi care executa întocmai dispoziţiile date de către cei do directori BRD).

CURIERUL NATIONAL

Europa, încă departe de Uniunea bancară

Analize "la rece" de după euforia creată de compromisul la care au ajuns şefii de stat şi de guvern reuniţi la Bruxelles arată că drumul până la crearea unei uniuni bancare europene este încă lung. Acordul de vinerea trecută - în opinia unora, realizat sub "diktatul" german - este doar o primă etapă şi priveşte doar 200 mari bănci europene dintr-un total de 6.000. Analiştii consideră că a fost ales un "model eronat", dat fiind că el fracturează piaţa financiară, nu a stabilit măsuri pentru garantarea depozitelor şi nici pentru ruperea legăturilor nocive dintre bănci şi stat

De ce se teme principalul acţionar străin la Fondul Proprietatea

Paul Singer, şeful Elliott Associates, spune că următoarea criză financiară se va propaga mai rapid, investitorii învăţând lecţia anilor 2007-2008. Aceasta se va declanşa când statele vor retrage garanţiile implicite sau pieţele îşi vor da seama că acestea sunt insuficiente. Sistemul bancar este o "gaură neagră", iar principalul pericol va fi constituit de expunerile pe marile holdinguri financiare. Următorul cutremur financiar va implica prăbuşiri mai abrupte decât am avut în 2007-2008, când ajustările din piaţa creditului au fost graduale, spune Paul Singer, fondator şi CEO al companiei care administrează fondurile Elliott, principalul acţionar străin al Fondului Proprietatea (FP).

Datoriile publice ale Italiei şi Spaniei ating din nou recorduri istorice

Datoriile publice ale Italiei şi Spaniei au atins noi recorduri istorice, dând noi motive de îngrijorare investitorilor privind capacitatea de a suporta nivelul ridicat al dobânzilor. În Italia, datoria publică a depăşit în octombrie, pentru prima oară, pragul de 2.000 de miliarde de euro, fiind de circa 126% din PIB, potrivit unui document publicat de Banca Italiei. În Spania, datoria a atins la sfârşitul lunii septembrie un nou record istoric, de 77,4% din PIB, în creştere cu 10,7 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, evoluţia fiind atribuită de administraţia centrală celor 17 regiuni autonome, a anunţat Banca Spaniei. Astfel datoria publică a spaniolilor a ajuns la aproximativ 818 miliarde de euro.

Statul privatizează Poşta, dar păstrează Romfilatelia

Strategia de privatizare a Poştei Române prevede înstrăinarea a 51% la sută dintre acţiunile companiei, prin majorare de capital, şi păstrarea SC Romfilatelia SA - filială a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR). "În aplicarea prezentei strategii se vor lua toate măsurile pentru a asigura păstrarea controlului statului român asupra activităţii de a emite, de a pune şi de a retrage din circulaţie timbre şi efecte poştale, de a distribui şi comercializa timbre poştale desfăşurate în prezent de Societatea Comercială "Romfilatelia" SA", se arată la articolul 3, alineatul 6 din strategie.

EVENIMENTUL ZILEI

SUB OCHII LUI CRIN ANTONESCU. Ponta a semnat actul de coabitare cu Băsescu

În emisiunea "Sub semnul întrebării", de pe B1 TV, jurnalistul Dan Andronic a spus că pactul de coabitare cu Traian Băsescu a fost semnat la Cotroceni de către Victor Ponta. Întâlnirea dintre preşedinte şi liderii USL, Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Crin Antonescu, a avut loc miercurea trecută. Informaţiile despre această întâlnire au fost date de Liviu Dragnea. Dan Andronic a mai spus că la întâlnirea de miercurea trecută a fost semnat un document cu principiile coabitării care includ: "respectarea referendumului din 2009" (n.r. care prevede ca Parlamentul să aibă 300 de parlamentari), "independenţa instituţiilor statului","reforma electorală şi reforma în sănătate". Documentul a fost semnat de Victor Ponta, în prezenţa lui Crin Antonescu şi Liviu Dragnea.

Jos promisiunile: USL trece la măsuri de austeritate!

Guvernul Ponta I vrea să rezolve problemele guvernului Ponta II: potrivit unei ordonanţe de urgenţă, salariile bugetarilor vor fi îngheţate şi se menţin măsurile de austeritate adoptate de executivul lui Emil Boc. Proiectul a fost publicat, surpriză!, la trei zile după alegeri şi, imediat, a fost aprobat în executiv. Iniţiatorii susţin că, prin aplicarea acestor măsuri, cheltuielile bugetului general consolidat vor fi reduse, în 2013, cu aproape 10 miliarde de euro.

Istoria se repetă: Prefecţii şi drumarii, prinşi de iarnă în offside

Oricât ar anunţa înaintea unei urgii că sunt pregătite, autorităţile dovedesc că nu fac faţă unui val de zăpadă precum cel căzut în nordul ţării. Ninsorile şi viscolul au paralizat traficul în judeţul Botoşani. Aproape toate drumurile au fost blocate. Alţi zeci de oameni au fost suprinşi între nămeţi în judeţele Iaşi, Suceava şi Vaslui, iar vina pentru blocaje o poarte şi cei care nu au acţionat la timp. Pentru astăzi, s-a decis menţinerea stării de alertă în Botoşani, Vaslui, Suceava, Iaşi, Bacău, Neamţ.

"DJ-ul" de la Oltchim, suspectat de corupţie

Remus Vulpescu este cercetat că ar fi primit şpagă în conturile unor fi rme off-shore sau excursii exotice. Fostul şef al OPSPI neagă acuzaţiile: "Nu am fost citat la DNA!" Numele lui Remus Vulpescu (40 de ani), consilier al ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, şi fost şef al Oficiului pentru Privatizare (OPSPI) din acelaşi minister, apare într-o anchetă de corupţie. Potrivit unor surse citate de postul România TV, investigaţiile îi vizează pe Remus Vulpescu şi Ioana Apan, secretar general adjunct în Ministerul Economiei. Cei doi ar fi primit bani de la Fondul Proprietatea (FP), în conturile unor firme off-shore, vacanţe exotice şi ar fi folosit maşini de lux închiriate de FP. Vizaţi de investigaţie sunt managerul Fondului, Greg Konieczny, şi Oana Truţă, reprezentantă a FP în Consiliul de Supraveghere al companiei Hidroelectrica.

JURNALUL NATIONAL

FACIAS: Magistraţii trebuie să răspundă CIVIL şi PENAL pentru deciziile pe care le iau cu rea-voinţă sau din gravă neglijenţă

Fundatia pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atentia asupra faptului ca un nou legislativ trebuie sa aiba printre prioritati si necesitatea adoptarii unei legi de responsabilizare a magistratilor. Un astfel de act normativ se impune a fi adoptat intr-un stat in care magistratii nu raspund nici pentru deciziile pe care le iau cu rea-vointa sau din grava neglijenta. Mai mult, Consiliul Superior al Magistraturii si Inspectia Judiciara functioneaza mai curand ca un sindicat si nu ca un organ de control, iar plata pentru erorile judiciare se face de la bugetul de stat, din buzunarul fiecarui contribuabil.

Marius Locic şi Ioan Creştin - judecaţi în stare de libertate. Ce spune Marius Locic

Curtea de Apel Bucureşti a decis judecarea oamenilor de afaceri Marius Locic şi Ioan Creştin în stare de libertate, dar au interdicţie de părăsire a ţării, informează Antena 3. Directorii BRD Adrian Martiş şi Andrei Nanu au fost arestaţi, alături de alte două persoane. Declaraţii Marius Locic: Sunt nevinovat, nu am ce să caut aici, se pare că justiţia începe să-şi facă treaba. Agrocereal cu are nicio legătură cu fraţii Creştin. Cătălin Voicu nu are nicio legătură cu Agrocereal şi cu fraţii Creştin. S-a făcut o lipitură greşită. Nu mă dezic de contractul de avocatură cu Cătălin Voicu. Intru în politică, să-i apăr pe oamenii care sunt expuşi atacurilor nejustificate. Mă voi înscrie în acel partid care va lupta împotriva abuzurilor din Justiţie.

SRI şi DIICOT îşi dispută întâietatea arestării irakianului care a încercat să-l asasineze pe ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti!

Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI a declarat, pentru Jurnalul Naţional, că irakianul Karin Friad, care avea pregătire militară şi viza să se răzbune pentru că şi-a pierdut familia în timpul războiului cu SUA, a fost reţinut joi, în jurul prânzului, de o echipă a SRI şi predat Poliţiei. "Ulterior, a intrat pe fir DIICOT. Irakianul a fost reţinut pentru 24 de ore şi, ulterior, la propunerea procurorilor, s-a emis mandat de arestare pentru 29 de zile". Sava nu a putut dezvălui de ce a fost monitorizat Friad, cum de erau cunoscute intenţiile sale, dar a precizat că, la acest caz, "am avut o cooperare foarte bună cu partenerii externi".

BCE va superviza băncile mari din România. Uniunea bancară nu va reduce, însă, prerogativele BNR

Băncile sistemice din România se vor afla sub ochiul vigilent al Băncii Centrale Europene (BCE) începând cu 1 martie 2014, ca parte a uniunii bancare, în vreme Banca Naţională a României (BNR) va superviza atât băncile mari, cât şi pe cele mici. România va avea, ca şi statele din zona euro, drept de vot în Consiliul de Supraveghere. Acesta fusese anterior un punct de contradicţii cu zona euro, deoarece statele din afara uniunii monetare ce doreau să intre în uniunea bancară nu ar fi avut un cuvânt de spus.

NATIONAL

Fratii Crestin se spovedesc doar la DNA!

Deja condamnat la patru ani de inchisoare pentru trafic de influenta in dosarul lui Catalin Voicu, Marius Locic parea sa fi primit lovitura decisiva prin implicarea sa si in "Lotul bancherilor". In mod surprinzator surprinzator insa, magistratii au decis ca acesta, la fel ca si Ioan Crestin si ceilalti doi frati, Dumitru si Vasile, care apar si ei in stenograme, sa nu fie judecati in stare de arest, pentru ca "nu au avut o implicare. Numai ca adevarata motivare neoficiala a judecatorilor pare sa fie exact pe dos, surse din cadrul DNA sustinand ca, din contra, cei trei au scapat atat de ieftin tocmai pentru rolul jucat in aceasta ancheta. In care l-au implicat, cu tam-tam-ul mediatic de rigoare, si pe Vasile Blaga, cel oricum aflat deja in atentia procurorilor.

Segiu Andon despre intalnirea co-presedintilor USL cu Basescu: Noaptea se vad talharii, nu barbatii de stat

Intalnirea informala de miercuri noapte dintre liderii USL si Traian Basescu le-a picat in scarba conservatorilor, liderul lor, Daniel Constantin, fiind exclus din schema. Nonsalanta cu care Crin Antonescu si Victor Ponta au recunoscut ca l-au vizitat pe presedintele Basescu la Cotroceni a cam incins spiritele in USL. Si asta pentru ca din "delegatie" a lipsit Daniel Constantin, fiind preferat in locul lui secretarul general al PSD Liviu Dragnea. "In conditii de trimuf electoral te duci la unu noaptea la intalniri informale? La unu noaptea se vad amantii si talharii, nu barbatii de stat!", a comentat fostul deputat PC Sergiu Andon, acuzandu-i pe Crin Antonescu si Victor Ponta de "blat".

Bilderbergii au decis "cel mai mare razboi din cate au fost"

"Ei planuiesc un razboi mondial, iar acest lucru este foarte periculos pentru viitorul Europei insasi si al omenirii in general". Acestea au fost cuvintele sefului Statului Major al Armatei iraniene, generalul Hassan Firouzabadi, care sublinia ca bateriile Patriot la granita dintre Turcia si Siria constituie un pas spre un razboi mondial. American Free Press a dezvaluit ca membri ai Comisiei Trilaterale, grupare oculta afiliata la Bilderberg, s-au intalnit in secret, la Washington, intre 30 noiembrie si 3 decembrie, cu membri ai Congresului american, tema fiind "conflictul extins" din Orientul Mijlociu. Acestia s-au intalnit intr-o sectiune a Librariei Congresului, prezenta presei fiind interzisa. Conform unor surse din interior, la intrunire au participat "greii" globalistilor: fosti ministri de Externe si adjuncti, Henry Kissinger, Madeleine Albright, Condoleezza Rice si Strobe Talbott, si fosti trezorieri, Paul Volcker, Lawrence Summers.

PUTEREA

Băsescu se consultă cu partidele, la Cotroceni, pentru a decide numele noului premier. Ziua Z pentru Ponta

Traian Băsescu are astăzi, începând cu ora 10.00, discuţii cu liderii partidelor parlamentare şi ai minorităţii maghiare pentru desemnarea noului premier al României. Victor Ponta este numele pe care supermajoritatea USL îl va propune pentru şefia Guvernului, dar Ponta are şi susţinerea UDMR şi a PP-DD pentru desemnare. În tabăra adversă, ARD este singura formaţiune care nu îl susţine pentru un alt mandat pe social-democrat, dar nici nu are o altă nominalizare pentru postul de premier. În plus, un element surpriză este faptul că Ponta şi Antonescu au declarat că au avut o întâlnire informală cu preşedintele privind desemnarea premierului, asta în pofida luptei Traian Băsescu - USL.

Rechinii imobiliari intră în curtea SIE

Serviciul de Informaţii Externe (SIE) a fost obligat să emită o dispoziţie cu propunere de acordare de despăgubiri către doi cunoscuţi "rechini" imobiliari, Virginica Tanţi Dumitrescu şi Adrian Ciorobea, pentru un teren de peste 560 de metri pătraţi, ca urmare a unei decizii irevocabile a magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Surse judiciare au declarat pentru PUTEREA că terenul este situat în strada Turgheniev nr. 16, acolo unde se află o vilă de aproape trei milioane de euro, aflată în administrarea SIE.

Frauda bancară, trambulină politică. Mafia creditelor vrea să-şi facă partid

Directorii BRD, Adrian Martiş şi Andrei Nanu, au fost arestaţi ieri, alături de Andrei Suditu şi Claudia Maria Peter (persoană care se afla în cercul foarte apropiat de relaţii al lui Vasile Creştin şi care executa întocmai dispoziţiile date de către cei doi directori BRD). Ceilalţi nouă inculpaţi, între care Ioan Creştin şi Marius Locic, vor fi cercetaţi în stare de libertate, a hotărât Curtea de Apel Bucureşti. La ieşirea din arestul Poliţiei Capitalei, Marius Locic a acuzat SRI că furnizează informaţii false DIICOT şi DNA: "Sunt foarte multe abuzuri, din păcate DIICOT şi DNA sunt dezinformate de grupuri din SRI care dau informaţii false". Mai mult, el a promis că se va ralia cu un partid care să se implice în dezvoltarea pieţei imobiliare şi care să lupte împotriva abuzurilor.

Nici o ţară nu este imună, nici măcar Germania. Criza ar mai putea dura trei ani

Autorităţile europene nu au veşti bune pentru următorii ani. Şeful Mecansimului European pentru Stabilitate Financiarădin zona euro, Klaus Regling, a declarat căva fi nevoie de doi - trei ani pentru a depăşi criza datoriilor din zona euro. "Suntem la jumătatea drumului", a spus Regling pentru revista germană "Focus", citată de Economic Times. "Am făcut un progres important. Dar va mai dura doi - trei ani până când toate ţările din zona euro vor avea un deficit bugetar de sub 3 la sută din Produsul Intern Brut şi vor fi pe cale să-şi echilibreze bugetele", a adăugat Regling.

ROMANIA LIBERA

Şmecheria electorală de 10 milioane de euro a cuplului Prigoană-Negoiţă

Înaintea alegerilor de pe 9 decembrie, primarul USL al sectorului 3 al Capitalei, Robert Negoiţă, se mândrea cu faptul că locuitorii din sector au scăpat de taxa de gunoi pe care o plăteau Rosal. În realitate, nu a fost vorba decât de o şmecherie electorală din care, evident, Rosal, firma lui Silviu Prigoană, nu avem cum să iasă în pierdere.

Cum a fost păcălit preşedintele BRD Societe Generale, Huan Carlos Albizzati, de gruparea Creştin-Martiş-Locic

Păcălirea preşedintelui BRD Societe Generale SA, Huan Carlos Albizzati, în dosarul fraudării băncilor, a fost realizată de gruparea coordonată de Vasile Creştin (controversat om de afaceri) Sava Tipa (fost ministru comunist, acum afacerist), Adrian Martiş( director executiv BRD Unirii) şi Andrei Nanu (director BRD Dorobanţi), potrivit referatului procurorilor DIICOT. Prin referatul din dosarul fraudării băncilor cu peste 85 de milioane de euro, procurorii DIICOT au cerut arestarea preventivă atât a iniţiatorilor gruparii infractionale, cât şi a altor 16 inculpaţi - directori de bănci, notari, evaluatori, administratori de firme, între care şi Marius Locic, care au beneficiat de partea lor din creditele obtinute in baza unor acte falsificate. Fraudele au avut loc în perioada ianuarie 2008- decembrie 2011.

ZIARUL FINANCIAR

De la devalizarea băncilor de stat s-a trecut la devalizarea internă şi privată a băncilor private. Care este mult mai mare, mai rea şi mai ascunsă. Plus că e dată cu parfum de lux

Dacă în urmă cu 15-18 ani am văzut cum s-au devalizat băncile de stat - Bancorex, Banca Agricolă şi câteva bănci private, cu acţionari români, fie de stat, fie privaţi - Banca Dacia Felix, Albina, Bankcoop, Credit Bank, Banca Internaţională a Religiilor, Banca Turco-Română, Banca Română de Scont - acum ies la iveală scheleţi ascunşi în bănci private, cu acţionari privaţi străini - grupuri financiare internaţionale. Aici nu s-ar fi gândit nimeni să caute prin dulapuri, având în vedere reputaţia afişată şi susţinută aproape în orice discurs. Devalizarea a ajuns şi la ei. Întrebarea este cât s-a ştiut şi până la ce nivel. Acţionarii, din afară, cereau cotă de piaţă şi profit şi li s-a oferit. Dar niciunul dintre acţionari, fie că se află la Viena, Paris, Atena, Londra, nu şi-a pus problema ce se află în spatele creşterii exponenţiale a creditării. Sau nu-şi pune problema acum ce se află în spatele vânzării creditelor la discount-uri de 50-98%.

Supraevaluarea garanţiilor imobiliare, o bombă amorsată în Dosarul Bancherilor II

Directori din BRD le-au dat credite de zeci de milioane de euro unor firme cu afaceri de maximum 4 milioane de euro şi care din 2009 încoace nici nu mai au bilanţuri depuse la Ministerul Finanţelor. Bancherii implicaţi în cel mai mare scandal al cre­ditării din ultimii ani, o anchetă a procurorilor care are în vedere credite acordate fraudulos de 85 de milioane de euro, au încasat şi "bonificaţii pentru că au creat impresia unei activităţi legale prodigioase prin menţinerea creditării la un nivel ridicat", după cum arată re­fe­ratul întocmit de procurori în al doilea caz de fraudă bancară trimis în faţa instanţei în decurs de o lună.

Oprescu: Am reziliat contractul pentru pasajul de pe Văcăreşti. Facem mall cultural la Esplanada

Contractul pentru construcţia Pasajului Mihai Bravu - Calea Văcăreşti, câştigat de firma Romstrade a lui Nelu Iordache, a fost reziliat, a declarat primarul Capitalei Sorin Oprescu în cadrul emisiunii "După 20 de ani" difuzată duminică de PRO TV. "Tot cer la Guvern să rezolvăm cu proiectul Esplanada. Am oameni de despăgubit acolo. Îmi doresc să avem o sală mare de muzică, o sală polivalentă. Doamna Angela Gheorghiu m-a sunat şi mi-a zis că vrea să găsească investitori."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb