Adevărul
• Ce soluţii există pentru a diminua efectele recursului compensatoriu. Abrogarea legii nu închide porţile închisorilor
Publicaţia "Adevărul" scrie că abrogarea legii care a permis golirea puşcăriilor este o măsură insuficientă dacă nu vine la pachet cu un set de soluţii constructive: înăsprirea criteriilor de eliberare condiţionată, reintegrarea socială a deţinuţilor, renovarea celulelor şi construirea de noi penitenciare ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Legea care a scos tâlharii din puşcării: politicienii aruncă vina unii... Legea recursului compensatoriu, adoptată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, care a eliberat înainte de termen peste 14.000 de deţinuţi, va fi abrogată prin ordonanţă de urgenţă, susţin surse politice pentru "Adevărul". Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va veni cu proiectul de ordonanţă săptămâna viitoare, ca urmare a valului de crime şi tâlhării comise de recidivişti. Însă abrogarea legii nu va închide porţile închisorilor.
Bancherul
• Dobanda la creditele ipotecare a revenit la nivelul din urma cu 5 ani
Publicaţia "Bancherul" precizeză că Dobanda (DAE) medie practicata de banci pentru creditele ipotecare acordate populatiei a revenit spre finalul anului trecut la nivelul din urma cu 5 ani, de 6,18% pe an, fiind in crestere cu 2,5 puncte fata de nivelul minim record de 3,6% inregistrat in 2016, arata statisticile Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Aceeasi tendinta a urmat-o si dobanda la finantarile acordate firmelor, care a ajuns la 6,12% in noiembrie 2018, fata de 3,6% pana la cat scazuse in 2016. Un nivel mai ridicat al dobanzii la finantarile acordate firmelor s-a inregistrat in octombrie 2014, de 6,35%, conform datelor BNR.
Dobanzile la creditele ipotecare si la cele pentru firme sunt in crestere din septembrie 2017, de cand a inceput ascensiunea ROBOR, dat fiind ca cea mai mare parte dintre aceste tipuri de imprumuturi au dobanzile indexate cu nivelul ROBOR.
Cotidianul
• Patronii din energie au luat foc: "E discriminare"!
Publicaţia "Cotidianul" informează că eliminarea contribuţiei de 2% din cifra de afaceri doar pentru producătorii de energie pe cărbune reprezintă o evidentă discriminare, iar această taxă ar trebui eliminată complet, întrucât va ajunge să fie plătită de toţi consumatorii, a declarat, vineri, pentru Agerpres, Martin Moise, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România (PATRES).
"Ar face bine să o elimine pentru toată lumea, pentru că tot consumatorii vor fi cei care o vor plăti. Evident că eliminarea ei doar pentru producţie pe cărbune reprezintă o discriminare. Ori plăteşte toată lumea, ori ce facem? Producătorii pe cărbune sunt deţinuţi de stat. Ce facem acum, punem taxe doar pentru sectorul privat şi exceptăm companiile de stat?", a spus Moise. Referitor la proiectul de ordin privind aplicarea acestei contribuţii de 2%, lansat în dezbatere publică de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), Moise spune că documentul nu clarifică dacă această taxă va fi aplicată în acest an în funcţie de cifra de afaceri de anul trecut sau se va aplica de anul viitor.
Naţional
• Oprisor, veriga slaba din sistem!
Publicaţia "Naţional" informează că in aceste zile in care "marele sef" care va zdruncina zdravan sistemul romanesc si-a intrat deja in paine se pun cap la cap toate informatiile oficiale sau alternative pentru ca liderii serviciilor secrete de la noi sa poata indeplini rugamintea expresa a partenerilor strategici de a se reseta din temelii activitatea structurilor. Totul in vederea declansarii iminentei operatiuni de recastigare a increderii publice, politice si externe in acestea.