REVISTA PRESEI 18.03.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 18 martie 2015

ADEVARUL

Ponta: Guvernul va lista în acest an Portul Constanţa, Aeroporturi Bucureşti şi Hidroelectrica

Guvernul va demara în a doua parte a anului ofertele publice de listare pe piaţa de capital pentru Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti şi Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Reuters. Statul vrea să vândă până la 25% din Hidroelectrica şi minim 15% din celelalte două, potrivit Bloomberg. Hidroelectrica este in insolvenţă pentru a doua oară, dar compania are rezultate financiare foarte bune. Anul trecut, societatea a înregistrat un profit net record, de 1,2 miliarde de lei, la venituri de 3,4 miliarde de lei, în urcare cu 10,3%. Potrivit datelor transmise Ministerului Finanţelor Publice, Hidroelectrica a înregistrat în 2013 un profit net de aproape 719 milioane de lei şi afaceri de 3,08 miliarde de lei. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, afirma recent la Adevărul Live, că societatea s-ar putea lista pe bursă abia anul viitor, în condiţiile în care ieşirea din insolvenţă depinde doar de instanţele judecătoreşti.

Eibenthal, satul din România unde nu se fură

În România mai există şi comunităţi în care cuvintele "hoţ" şi "furt" nu există. Locuitorii din Eibenthal (Mehedinţi) sunt mândri că la ei în sat nu se fură. Din cauza drumului greu, maşina de pâine vine doar de trei ori pe săptămână. Sătenii lasă banii în sacoşe şi seara, după ce se întorc de la câmp, găsesc pâinea. În extremitatea sudică a judeţului Mehedinţi, în munţii Banatului, trăieşte cea mai mare comunitate de cehi din România. Eibenthalul s-a înfiinţat în anul 1827, în timpul celui de-al doilea val de colonizări cu cehi, care avea ca scop colonizarea zonei de frontieră a Imperiul Austro-Ungar, în special din raţiuni militare. Zona Porţilor de Fier a fost vizată în mod special, Eibenthalul fiind unul dintre cele câteva sate de "pemi" (locuitori ai Boemiei) care s-au înfiinţat în zonă în această perioadă.

Războiul declaraţiilor dintre Grecia şi Germania intră în etapa "f..k you!"

Negocierile noului guvern grec pentru reeşalonarea datoriilor sale istorice au avut în spate, încă de la bun început, un război al declaraţiilor care a cunoscut şi momente de paroxism, al căror protagonist a fost de fiecare dată charismaticul ministru al Finanţelor, Yanis Varoufakis.Cel mai recent episod, adus în prim-plan de televiziunea germană ARD, îl prezintă pe Varoufakis cu degetul mijlociu ridicat la adresa Germaniei. Postul german a difuzat o înregistrare video cu Varoufakis din timpul unui discurs susţinut cu mult timp înainte de a fi ministrul Finanţelor, în 2013. În clip, îşi însoţeşte gestul obscen de regretul că Grecia nu a părăsit zona euro în 2010, anul în care Grecia a înţeles că îi este imposibil să-şi plătească datoriile istorice.

Cum s-a ales praful de integritatea şefului ANI, Horia Georgescu

Zi grea pentru fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate. După ce a înnoptat în Arestul Central al Poliţiei, Horia Georgescu a fost dus încă de dimineaţă la Curtea Supremă, unde magistraţii au judecat cererea DNA de arestare preventivă a acestuia. Înainte însă ca judecătorii să ia în discuţie cererea de arestare a sa, Horia Georgescu a demisionat de la conducerea ANI. Demisia a fost depusă dimineaţă la Senat, prin intermediul avocatului său, Cristian Ene. Acesta a precizat că Horia Georgescu şi-a scris demisia luni seară, după ce procurorii au emis ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore a clientului său. Şedinţa de la Curtea Supremă a început la ora 11.30. După mai bine de nouă ore de deliberări, instanţa a anunţat că rămâne în pronunţare, lăsându-i pe cei prezenţi să părăsească sala de judecată.

Comisia ANRP, reunită după gratii

Horia Georgescu a fost reţinut luni de procurorii DNA pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, fapte comise în perioada 2007-2009, când fostul şef al ANI făcea parte din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP. Prejudiciul estimat de anchetatori în acest dosar se ridică la circa 75 de milioane de euro. În acelaşi dosar, procurorii au solicitat arestarea şi a altor persoane care au făcut parte din comisia ANRP: Mihnea Remus Iuoraş, Ingrid Luciana Popa Mocanu (fost vicepreşedinte al comisiei) şi Constantin Cătălin Canangiu. De asemenea, procurorii au propus arestarea a patru experţi evaluatori - Gheorghe Vişoiu, Neculai Nistor, Alexandru-Florin Hanu şi Dorin-Cornel Drulă, dar şi cercetarea sub control judiciar a preşedintelui din perioada în care s-au acordat respectivele despăgubiri, Ingrid Zaarour. Procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de deputatul PNL Theodor-Cătălin Nicolescu şi faţă de fostul vicepreşedinte al comisiei din ANRP, Remus Virgil-Baciu.

Cate mii de euro iau romancele de la videochat

Cum poti sa faci un milion de dolari sau mai multe? Povestesti liber pe internet si dupa caz faci ce isi doreste sa vada clientul care te-a apelat. Nimic ilegal pana aici, doar ca unele dintre firmele care ofera servicii de videochat, au uitat sa declare, veniturile uriase, pe care le-au rulat, in ultimii ani. Drept urmare, politistii de la directia economica, au avut o discutie libera cu patronii. Acestia din urma ar fi incasat 300 de milioane de dolari numai din SUA. Firma romaneasca are studiouri in Bucuresti dar si in alte localitati din tara. Contractele erau legale explica politistii, insa suspiciunea lor este ca nu s-ar fi inregistrat in acte toate incasarile, uriase de altfel. Afacerea functioneaza de multi ani. Fetele incheie contracte cu firma de videochat din Romania. Aceasta le asigura machiajul, camerele decorate corespunzator, calculatorul si cel mai important, intimitate. La randul lor si angajatele vor trebui sa dea explicatii, insa nu in legatura cu ce discutau pe chat ci cu incasarile pe care le aveau. Acestea ar fi ajuns si la 8000 de dolari lunar.

Elena Udrea îi bagă-n boală pe poliţiştii de la Arest. E blondă, extrem de sexy, iar bărbaţii nu pot rezista

E blondă, extrem de sexy, iar bărbaţii nu pot rezista în faţa ei. Lacrimile Elenei Udrea îi înduioşează chiar şi pe poliţişti, care fac orice doar să-i intre-n voie. În perioada în care s-a plimbat la sediul DNA, pentru a fi audiată, Elena Udrea (41 de ani), părea că nu este afectată câtuşi de puţin de situaţia în care se afla. Nici când a plecat încătuşată din faţa procurorilor nu şi-a schimbat alura de femeie sigură pe ea. Arestul, însă, pare că i-a pus capac. Cum s-a văzut singură, închisă într-o celulă, a clacat. "În prima seară de arest a plâns, iar poliţiştii au lăsat-o să doarmă într-un birou. A dormit cu capul pe masă", au povestit surse din Arestul Central al Capitalei, acolo unde este arestat preventiv fostul ministru al turismului. Udrea se foloseşte de farmecele sale pentru ca poliţiştii "să-i mănânce din palmă". "Se îmbracă provocator. Cu un trening mulat pe corp, fără sutien, de-i bagă-n boală pe băieţi. Face glume cu ei şi când e chemată la discuţii stă cu fundul pe birou", spun sursele.

BANCHERUL

Raiffeisen Bank a scos din oferta depozitele la termen de 1 luna, preferatele clientilor

Clientii Raiffeisen Bank nu mai pot sa-si depuna economiile pe termen scurt, de o luna, ci doar pe perioade de cel putin 3 luni, dupa ce banca a scos din oferta pentru persoane fizice depozitul la termen de 30 de zile, preferat de majoritatea clientilor. Este vorba de o premiera pe piata bancara, toate celelalte banci oferind clientilor posibilitatea de a-si pastra banii si pe termen de o luna si sa-si reinnoiasca automat depozitele in urmatoarele luni, cu capitalizarea sau plata dobanzii la termen. Aproape toate depozitele de la Raiffeisen Bank sunt depuse la termene scurte, de pana la 3 luni, respectiv 14,2 miliarde lei, fata de doar 2,6 miliarde la termene intre 3 luni si 1 an, conform raportului financiar al bancii de la finalul lui 2013. O situatie identica si la alte mari banci romanesti. De exemplu, BRD avea in 2013 depozite la termen de 1 luna in valoare de 24 miliarde lei, fata de doar 5,6 miliarde la termen de 3 luni. Prin mutarea fortata a depozitelor de la termenul de 1 luna la minim 3 luni, Raiffeisen isi imbunatateste riscul de lichiditate pe termen scurt.

CURENTUL

Referat DNA: Horia Georgescu a acceptat pasiv prejudicierea bugetului statului

Horia Georgescu şi ceilalţi membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) din cadrul ANRP au asistat pasivi la prejudicierea bugetului statului cu 70 de milioane de euro, prin acceptarea unor rapoartelor de evaluare neconforme cu realitatea, se arată în referatul prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a inculpaţilor. "Inculpaţii (...) au acţionat cu intenţie indirectă în scopul producerii rezultatului, respectiv prejudicierea bugetului statului, acceptând producerea rezultatului periculos. Sub acest aspect sunt relevante probele administrate în cauză, din care rezultă că (...) au constatat pur şi simplu pasivi şi au votat fără niciun minim demers profesional, pe baza evaluărilor realizate de inculpaţii experţi evaluatori, chiar în absenţa oricărui element explicabil, pe care în mod legitim membrii CCSD aveau obligaţia să-l solicite evaluatorilor. Dar au decis să-şi asume rapoartele de evaluare, ceea ce relevă fără dubiu că au acceptat posibilitatea producerii rezultatului (...) prejudiciabil", se arată în referat.

Şase candidaţi la şefia DIICOT

Ministerul Justiţiei anunţă că şase procurori şi-au depus candidatura pentru funcţia de şef al DIICOT, printre aceştia fiind şi actualul adjunct al instituţiei, Giorgiana Hosu. "În urma comunicărilor Ministerului Justiţiei referitoare la demararea procesului de selecţie pentru ocuparea funcţiei de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), până la 17 martie, şi-au depus candidatura: 1. Nicolae Lupulescu - procuror militar şef adjunct secţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, Direcţia Naţională Anticorupţie; 2. Adrian Glugă - procuror şef - Serviciul Teritorial Craiova, DIICOT; 3. Elena Giorgiana Hosu - adjunct al procurorului - şef al DIICOT; 4. Ioana-Bogdana Albani - procuror şef - Serviciului de prevenire şi combatere a criminalităţii informatice, DIICOT-structura centrală; 5. Cătălin-Laurenţiu Borcoman - procuror şef - Serviciul Teritorial Braşov, DIICOT; 6. Daniel-Constantin Horodniceanu - procuror şef - Serviciul Teritorial Iaşi, DIICOT", se arată într-un comunicat al MJ transmis marţi CURENTUL.

CURIERUL NATIONAL

De ce nu cheltuiesc mai mult turiştii străini?

Anul trecut, în România au venit 1,9 milioane de turişti străini, iar totalul cheltuielilor efectuate de aceştia a însumat 5 miliarde lei. Nivelul nu este nici prea mare, nici prea mic, însă nu ajunge la potenţialul pe care aceştia îl prezintă. Uneori românii care aleg să îşi petreacă vacanţa în afară cheltu­iesc mai mulţi bani decât turiştii străini care vin în România. În medie, un turist străin alocă pentru un sejur în ţara noastră apro­xi­mativ 690 de euro, nivelul fiind nici prea mare, nici prea mic, însă nu ajunge la potenţialul pe care aceştia îl prezintă. "Nu ştim să facem turiştii străini să cheltuiască mai mulţi bani, pe lângă sumele alocate cu cazarea, masa etc", a declarat Traian Bădulescu, consultant în tu­rism. Conform acestuia, pentru ca turiştii străini să lase mai mulţi bani când vin în România ar trebuie luate mai multe măsuri. Astfel, ar trebui să se aducă îmbunătăţiri pe segmentul circuitelor, iar agenţiile de turism să includă în programul lor şi timp pentru cumpărături. "

România a înregistrat un excedent de 514,3 mil. euro în comerţul agroalimentar

Excedentul comercial al schimburilor de produse agroalimentare din anul 2014 a fost de 514,3 mil. euro, în creştere cu 58,3% comparativ cu soldul pozitiv de 324,9 mil. euro înregistrat în anul 2013. România a exportat în 2014 produse agroalimentare în valoare totală de 5.409,6 mil. euro, cu 311,5 mil. euro mai mult faţă de anul precedent (+6,1%), în timp ce importurile, în sumă de 4.895,3 mil. euro, au crescut în ritm mai lent, depăşind cu 2,6% valoarea din anul 2013. "Dacă anul 2013 a fost primul din ultimii 20 de ani cu balanţa comercială pozitivă pentru schimburile de produse agroalimentare, iată că anul 2014 ne aduce cel mai bun rezultat din punct de vedere al excedentului comercial, pentru această perioadă, respectiv de 514,3 milioane euro", a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Doar 2 din 10 români au un plan financiar stabilit

OTP Bank a derulat recent, în parteneriat cu FinZoom.ro, un sondaj de opinie privind planificarea financiară a bugetului personal în România. Rezultatele studiului arată că, deşi majoritatea respondenţilor au încredere în deciziile personale, doar 22,35% au un plan financiar stabilit, 25% plănuiesc să realizeze un plan financiar cu ajutorul unor surse de informare publice, iar 9,76% urmează să apeleze la serviciile unui specialist pentru conturarea acestuia. Astfel, peste 70% dintre respondenţi nu au economii pentru situaţii de urgenţă şi peste 90% nu au un buget pentru o achiziţie de mare valoare (avans pentru un imobil/maşină). Peste 75% dintre participanţii la sondaj au afirmat că nu au economii pentru cheltuielile medicale ale familiei şi nici nu au un plan pentru acestea, în timp ce peste 70% nu au planuri sau economii pentru pensie.

Noi discuţii la Bruxelles pe tema Strategiei Dunării

Comisarul pentru politici regionale Corina Creţu a primit luni, 16 martie, la Bruxelles, vizita domnului Chiril Gaburici, prim-mi­nistrul Republicii Moldova, a doamnei Natalia Gherman, viceprim-ministru pentru afaceri externe, şi a doamnei Daniela Cujba, ministru adjunct pentru afaceri europene şi integrare europeană. "Este un moment emoţionant pentru mine. Bunicii mei sunt născuţi în Basarabia, pe teritoriul de azi al Republicii Moldova", le-a spus Corina Creţu oaspeţilor moldoveni. Corina Creţu şi-a reafirmat sprijinul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova şi l-a încurajat pe prim-ministrul Gaburici să continue eforturile depuse în această direcţie, prin îndeplinirea rapidă a reformelor şi angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere dintre Republica Moldova şi UE.

Cum îşi aleg companiile spaţiile de birouri şi cât de bine o fac

Principalele criterii care determină alegerile companiilor din România sunt în primul rând costurile şi apoi locaţia. În România, cel mai bun exemplu de închirieri spaţii de birouri sunt companiile de IT care vizează în principal confortul angajaţilor. Contractele de închiriere din cele mai bune zone sunt încheiate pe un interval de 3-5 ani. În România, contextul economic îşi spune cuvântul şi în segmentul închirierilor de spaţii de birouri, principalul criteriu care contează fiind cel financiar. Potrivit reprezentanţilor reţelei internaţionale de agenţii imobiliare RE/MAX, se observă că principalele elemente care determină contractarea unui spaţiu de birouri în România sunt bugetul alocat şi locaţia clădirii care să poată oferi o gamă largă de servicii conexe. "

România este una dintre cele 32 de ţări ale lumii care deţin tehnologia întregului ciclu nuclear

Cătălin Olteanu, secretar de stat în Ministerul Economiei, Co­merţului şi Turismului, coordonator al domeniilor Relaţia cu Parlamentul şi Transport energie electrică, a participat, luni, la celebrarea a 60 de ani de activitate nucleară în România, organizată de Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, la Palatul Parlamentului. În discursul său, demnitarul a apreciat eforturile depuse de specialiştii din domeniu pentru crearea şi dezvoltarea unui sector deosebit de important pentru energetica românească, exprimând, totodată, dorinţa şi susţinerea Guvernului român pentru continuarea programului nuclear românesc. În context, Cătălin Olteanu a evocat istoria energeticii nucleare româneşti, menţionând faptul că România este "astăzi, una dintre cele 32 de ţări ale lumii care deţin tehnologia întregului ciclu nuclear".

EVENIMENTUL ZILEI

Cum şi-a folosit Dan Voiculescu salariaţii în afaceri dubioase

Fostul preşedinte Traian Băsescu va fi audiat, astăzi, de Parchetul General în dosarul de ameninţare şi şantaj, pe care i l-a deschis Gabriela Vrânceanu-Firea. În avanpremieră, Băsescu a acuzat-o pe fosta angajată a lui Dan Voiculescu că a recurs la inginerii financiare în favoarea acestuia. EVZ vă prezintă modul în carede- a lungul timpului, angajaţii lui Felix au servit intereselor de afaceri ale patronului.

Cel mai bogat german şi legătura lui cu România

Georg Schaeffler este cel mai bogat om din Germania şi ocupă locul 21 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, conform revistei americane Forbes. Georg Schaeffler şi mama sa Maria-Elisabeth Schaeffler deţin Schaeffler Group, unul dintre cei mai mari producători de rulmenţi şi componente auto. Averea familiei se ridică la 26,1 miliarde de dolari. Grupul Schaeffler, cu cele trei mărci puternice ale sale INA, LuK şi FAG, este lider mondial în producţia rulmenţilor, precum şi un renumit furnizor al industriei de automobile. Schaeffler România este una dintre cele mai mari investiţii în capacităţi de producţie ale grupului şi produce în Braşov componente pentru industria automobilistică şi constructoare de maşini şi pentru industria eoliană.

Protest: 700 de proiecte, lăsate fără finanţare! Măgurele - Laser Valley, în pericol să rămână fără cercetători

200 de oameni de ştiinţă au protestat, ieri, faţă de măsura Guvernului Ponta de a tăia peste 50 la sută din finanţarea proiectelor de cercetare ştiinţifică. "Marele laser" şi celelalte proiecte de cercetare de pe Platforma Măgurele sunt în pericol, din cauza măsurii Guvernului Ponta de a tăia sume mari din finanţarea proiectelor de cercetare. Mai exact au tăiat între 50 şi 65 la sută din sumele contractate pe proiectele de cercetare ştiinţifică. Prin urmare, ieri au ieşit în stradă 200 de cercetători, membri ai Sindicatului INFLPR "Radiaţia" din Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei de pe Platforma Măgurele (INFLPR). Cercetătorii au protestat în faţa sediului Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică şi Inovare (ANCSI) şi la Ministerul Educaţiei. Ei au cerut demisia preşedintelui ANCSI, Tudor Prisăcaru, şi a directorului general al Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţă mântului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI), Adrian Curaj.

Gabriel Liiceanu şi-a anunţat demisia din Uniunea Scriitorilor

Scriitorul Gabriel Liiceanu şi-a anunţat demisia din Uniunea Scriitorilor din România la dezbaterea intitulată "Legea timbrului cultural. O binefacere sau un neajuns pentru cultura română?", găzduită de Grupul de Dialog Social. Scriitorul şi-a anunţat demisia din USR în contextul discuţiilor despre necesitatea introducerii timbrului cultural. El s-a întrebat retoric de ce trebuie să joace rolul de colector, practicând servicii pentru care nu este plătit, şi a reproşat Uniunii Scriitorilor că are 2.600 de membri, citând din produsele literare ale unor tineri scriitori membri USR ale căror "opere de artă" conţineau exprimări pe care hârtia nu le suportă.

JURNALUL NATIONAL

8,2 milioane: Numărul străinilor din Germania a atins un nivel-record

Biroul Federal german de Statistică a dat publicităţii cifre-record în ceea ce priveşte numărul de străini care trăiesc în Germania, relatează Der Spiegel. La sfârşitul anului trecut, Germania înregistra circa 8,2 milioane de cetăţeni care nu au naţionalitate germană, potrivit Biroului Federal de Statistică, scrie sursa citată. Acesta este cel mai ridicat nivel care a fost înregistrat de la introducerea statisticilor, în 1967, potrivit Der Spiegel. Numărul românilor din Germania a crescut şi el, faţă de 2013, cu 32,9%. Faţă de 2013, numărul străinilor a crescut cu circa 520.000, adică 6,8%. Cea mai mare comunitate este cea a turcilor, cu 1,53 de milioane de persoane, în scădere cu 1,5% faţă de 2013, mai ales ca urmare a faptului că unii au obţinut între timp cetăţenie germană. Pe poziţia a doua se află polonezii, circa 674.000, urmaţi - interesant - de italieni, cu 575.000, români - 355.000 şi greci - 329.000.

Primarul Robu se lăfăie în SUA, iar banii primăriei dispar fără urmă

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu se comportă ca vechii stăpâni pe propria moşie. După o serie de decizii controversate printre care amintim tăierea arborilor pe motiv că încurcă lucrările de dezvoltare ale oraşului, interzicerea persoanelor care miros urât în mijloacele de transport public, dar şi amenzile record, acum primăria Timişoara are aparent conturile goale şi refuză plătească datoriile stabilite în instanţă. În schimb, plecat în America alături de parlamentarul Ben Oni Ardelean, Nicolae Robu a ţinut un jurnal de călătorie pe o reţea de socializare unde se lăuda cu succesul misiunii. Reîntors pe plaiurile mioritice, refuză să dea ochii cu realitatea. Primăria Timişoara trebuie să plătească unei firme suma de 3.428.892 euro, drept despăgubiri în urma unei sentinţe definitive a Tribunalului Timiş.

NATIONAL

Gorghiu face deranj in coalitie

Ca orice femeie, Alina Gorghiu a demonstrat ca se pricepe bine la intrigi. Cu o vorba aruncata intr-o emisiune televizata, sefa liberalilor a reusit sa sadeasca indoiala in inima coalitiei de guvernare. Gandul ca uneperistii ar putea sa-i lase cu ochii in soare i-a macinat pe pesedisti din prima zi in care s-au aliat cu partidul lui Gabriel Oprea. Justificata sau nu, nelinistea social-democratilor este speculata acum de co-presedintele PNL Alina Gorghiu. Concret, aceasta a lasat sa-i scape o informatie interesanta despre negocierile pe care le poarta cu deputati si senatori ai UNPR. "Am discutat cu colegi ai domnului Gabriel Oprea si pe unii i-am convins ca merita sa sustina acest program de guvernare. In momentul in care vom avea aceasta majoritate, vom depune motiunea de cenzura", a afirmat Gorghiu.

"Buturuga mica" Ingrid Mocanu Popa blocheaza Guvernul Predoiu!

Prima audiere de catre procurorii anticoruptie a lui Ingrid Mocanu Popa a facut niscai valuri, si asta mai mult datorita implicarii in acest caz de scurgeri de informatii a secretarului general adjunct al Ministerului de Interne de atunci, Mihai Sova. Numai ca aceeasi modesta consiliera de la MAI a fost acum retinuta in ancheta care il priveste pe proaspatul demisionar al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu. Si, din acest moment, este greu de crezut ca nominalizatul liberalilor la functia de premier, Catalin Predoiu, va mai pupa prea curand sefia Guvernului. O simte probabil si el prea bine, are stiinta si seful statului, cu atat mai mult cei care avanseaza in ancheta privind "cloaca" de la ANRP, unde discreta Ingrid Mocanu Popa, detasata de Ministerul Justitiei condus pe atunci de Catalin Predoiu, a ocupat o functie cheie.

Sute de noi proiecte imobiliare in Bucuresti

In prezent, in nordul Capitalei sunt concentrate 227 blocuri noi disponibile pe piata. In zona Bucurestii Noi - Damaroaia sunt scoase la vanzare 45 de constructii rezidentiale, iar in zona Centru-Nord exista 291 de proiecte noi. Conform unei documentari realizate de echipa de consultanti specializati ai HomeFinders, cele mai multe proiecte noi disponibile la vanzare se gasesc in zona Bucurestii Noi - Damaroaia: 45. Pe locul doi se situeaza Floreasca, cu un numar de 28 de blocuri, urmat de alte doua zone din Nord: Baneasa - Sisesti si 1 Mai - Domenii, cu cate 26 de blocuri fiecare. In nordul Capitalei, cele mai multe proiecte se regasesc in Aviatiei - Baneasa, Floreasca si Lacul Tei, unde sunt disponibile la vanzare opt proiecte cu peste 100 de unitati fiecare.

PUTEREA

PREMIERĂ în Bucureşti. S-a lansat magazinul caritabil de unde produsele pot fi cumpărate cu ore de muncă

Un magazin social unic îşi va deschide joi porţile în sectorul 6 din Capitală. Diferenţa faţă de alte magazine este faptul că la SocialXChange nici o tranzacţie nu va presupune bani, ci totul se va calcula în puncte. Ca să poată primi alimente, electrocasnice, produse de igienă sau haine, beneficiarii trebuie în primul rând să fie înregistraţi ca persoane defavorizate, iar mai apoi să presteze diferite munci pentru Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), care vor fi transformate în puncte. Obiectivul principal este crearea unei modalităţi de responsabilitate socială, atât în cazul donatorilor, cât şi al beneficiarilor.

Preşedinţii României şi Ucrainei s-au întâlnit prima oară după şapte ani

Preşedintele Klaus Iohannis şi-a început marţi vizita oficială în Ucraina, fiind primit la Administraţia Prezidenţială a Ucrainei de preşedintele Petro Poroşenko. Cu această ocazie, preşedintele României a salutat Garda de onoare în limba ucraineană. De asemenea, Iohannis a depus la Monumentul Victimelor Holodomorului o candelă şi un aranjament cu spice de grâu, conform tradiţiei, care comemorează victimele foametei de la începutul anilor '30. Preşedintele României a tras clopotul în interiorul Muzeului Holodomorului, pe care l-a vizitat. Liderul de la Cotroceni s-a îndreptat, apoi, spre Piaţa Independenţei - unde a început Euromaidanul - şi a depus o jerbă de flori în culorile tricolorului românesc, în memoria victimelor revoluţiei. Şeful statului a mai susţinut că ţara noastră va împărtăşi Ucrainei expertiza şi experienţa din procesul de aderare la UE şi NATO. De asemenea, preşedintele a reafirmat "sprijinul ferm" al României pentru apropierea Ucrainei de UE.

Pensiile private au atins 4,5 miliarde de euro

Activele totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private au crescut cu 36,7% în 20014, la 20,2 miliarde de lei (4,5 miliarde de euro) şi reprezentau 3,05% din Produsul Intern Brut, de la 2,34% în urmă cu un an, a anunţat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II), valoarea activelor nete înregistrată la 31 decembrie 2014 a fost de 19,12 miliarde de lei (4,27 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 37,15%. La sfârşitul anului trecut, 6,29 milioane de participanţi erau înregistraţi în sistemul pensiilor aferente Pilonului II, în creştere cu 4,2% faţă de anul 2013. Contribuţia medie la nivelul participanţilor cu contribuţii în decembrie 2014 a fost de 89,41 lei, înregistrând un ritm anual de creştere de 11%.

ROMANIA LIBERA

De ce se amână cu două luni moţiunea de cenzură a PNL

Liberalii au avut discuţii cu UDMR şi gruparea Geoană şi încearcă să îi racoleze, individual, pe parlamentarii UNPR. Operaţiunea se anunţă de durată, provocând amânarea moţiunii de cenzură pentru lunile mai-iunie. Noul termen a fost avansat de prim-vicepre­şedintele PNL, Ludovic Orban. "Cu siguranţă depunem moţiune de cenzură, când va avea cele mai mari şanse să treacă, probabil în mai-iunie. Dar oricând poate apărea un eveniment care să dezechilibreze coaliţia majoritară", a afirmat Orban. Cu alte cuvinte, PNL va grăbi demersul doar dacă apar situaţii care nu depind de liberali - de exemplu, o criză în arcul guvernamental. Iniţial, moţiunea de cenzură trebuia depusă în luna februarie, iar ulterior termenul a tot fost devansat: martie, aprilie şi acum mai-iunie.

Banca asiatică divizează SUA şi aliaţii europeni

Franţa, Germania şi Italia au decis să urmeze exemplul Marii Britanii şi s-au alăturat Băncii asiatice de investiţii infrastructurale (AIIB), înfiinţată la iniţiativa Chinei. Potrivit Financial Times, decizia celor patru state de a deveni membre ale AIIB reprezintă un revers diplomatic major pentru Washington, banca fiind considerată un mod de propagare a "soft power" al Chinei în regiune, posibil în detrimentul SUA şi un rival al Băncii Mondiale, dominată de Occident. Şi se aşteaptă aderarea altor ţări. Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat că a fost informat de faptul că patru ţări europene au devenit membre ale AIIB, dar a adăugat că banca trebuie să fie conformă normelor internaţionale recunoscute. Aflat în vizită la Beijing, Schulz a precizat ziariştilor:

ZIARUL FINANCIAR

Radu Georgescu, Gecad: Fiţi cu ochii pe proiectul ceasului inteligent Vector Watch

Antreprenorul în serie Radu Georgescu spune că incubatoarele de IT au ajuns să "duduie" după ce în urmă cu zece ani el nu găsea tineri antreprenori. Ambiţia fondatorului Gecad este acum să intre în piaţa ceasurilor inteligente. Echipa de români care a lansat anul trecut proiectul Vector Watch al unui ceas inteligent, a înregistrat progrese "spectaculoase" şi are şanse să dea lovitura la nivel global în con­diţiile în care piaţa de accesorii purtabile "smart" va creşte puternic în următorii ani. "Vector Watch nu exista acum 9 luni, dar este o companie care se mişcă extraordinar de repede, şi care a făcut multe lucruri spectaculoase, pe tăcute. Este o companie pe care merită să stai cu ochii, şi din punct de vedere business, şi din punct de vedere produs, şi din punctul de vedere al investiţiilor", a declarat pentru ZF Radu Georgescu, unul dintre cei mai puternici antreprenori locali din IT, care a investit anul trecut 0,5 mil. euro în acest proiect.

Cum au evoluat primii trei jucători din piaţa creditului anul trecut: BCR şi BRD au scăzut, BT a crescut

BCR şi BRD au rămas fără credite de 6,6 mld. lei anul trecut. Banca Transilvania a crescut creditarea cu 800 mil. lei. BCR, BRD şi Banca Transilvania - primele trei bănci locale în funcţie de active - concentrau la finalul anului trecut 39% din piaţa bancară, cu un punct procentual sub nivelul din 2013, doar ultima reuşind să susţină creditare, în timp ce bilanţurile primelor două s-au subţiat sub presiunea procesului de curăţare a portofoliilor de neperformante. Soldul creditelor acordate de BCR s-a contractat cu peste 5 miliarde de lei anul trecut, sub nivelul de 33 mld. lei, după ce în 2013 se prăbuşise cu 7 miliarde de lei. Banca a vândut anul trecut două pachete de credite neperformante cu o valoare cumulată de 2 miliarde de lei, în timp ce alte credite proaste au fost scoase în afara bilanţului.

Care sunt cele mai noi tendinţe în salarizare şi cum au ajuns şedinţele la saună în pachetele de beneficii

Cea de-a zecea ediţie a HR Conference, organizată de ZF pe 24 martie 2015 pe tema "Salariul, ultimul tabu?", va aduce în prim-plan cele mai noi tendinţe în ceea ce priveşte salarizarea angajaţilor. Mirka Straathof, directorul regional al firmei de consultanţă în management Hay Goup (companie care realizează studii salariale), este invitatul special al evenimentului din acest an şi va prezenta o serie de informaţii şi de recomandări practice pentru profesioniştii din sectorul resurselor umane prezenţi la eveniment. "În cadrul HR Conference 2015 voi împărtăşi participanţilor practici reale şi tendinţe concrete în materie de recom­pensare pe care le vedem la nivel global, la nivel regional, dar şi în România. De asemenea, voi prezenta câteva dintre cele mai recente rezultate din studiile noastre în ceea ce priveşte diferenţele de salarizare din diferite ţări, între cât câştigă un director şi un angajat pe o poziţie cum este cea de secretară, de exemplu", a spus Mirka Straathof.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb