REVISTA PRESEI 18.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 18 mai 2013

ADEVARUL

Blue Air a fost cumpărată chiar de angajaţi ai companiei aeriene. Firma a fost înregistrată cu o lună în urmă

Compania Airline Management Solutions care a câştigat ieri licitaţia pentru preluarea Blue Air, în urma unei oferte de 30 de milioane de euro, este controlată de patru români, trei dintre ei fiind foşti sau actuali angajaţi ai operatorului aerian. Mai mult, firma a fost înregistrată la Registrul Comerţului în urmă cu doar o lună. Cei patru asociaţi ai companiei Airline Management Solutions sunt Teodor-Cristian Rada (cu o participaţie de 33%), Marius-Mihail Puiu (33%), Tudor-zamfir Constantinescu (17%) şi Luciana Păunescu (17%), potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Anterior, reprezentanţii Casei de Insolvenţă Transilvania au afirmat într-o conferinţă de presă că Airline Management Solutions este o firmă cu acţionariat româno-belgian. Cei patru acţionari sunt români, însă doi dintre ei locuiesc în prezent la Bruxelles, capitala Belgiei.

Victor Ponta: "Problema nu este Sorin Roşca Stănescu, este dacă PNL este solidar cu noi"

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat vineri, la România TV, că situaţia din coaliţia de guvernare este "serioasă" şi că întâlnirea avută de liderii USL la Palatul Victoria a fost una utilă, în urma căreia liberalii ar fi trebuit să înţeleagă "supărarea" PSD şi anume lipsa de solidaritate. Declaraţiile premierului au venit după o întâlnire pe care a avut-o la Guvern cu preşedintele PNL, Crin Antonescu. Cei doi lideri ai USL au încercat, fără succes, să detensioneze situaţia din USL. Victor Ponta a explicat care sunt nemulţumirile social-democraţilor, punând accent pe faptul că vrea să vadă că liberalii sunt solidari cu guvernarea.

Tudor Chiuariu: Unele dintre declaraţiile domnului Roşca Stănescu sunt inacceptabile şi dacă ele vor continua cu siguranţă va fi vorba de o sancţiune

Senatorul liberal îndeamnă la calm şi cere atât colegilor din PNL cât şi partenerilor din PSD să se preocupe "de lucruri mai importante" care trebuiesc făcute pentru România. Preşedintele Comisiei Juridice din Senat a precizat însă că declaraţiile senatorului Sorin Roşca Stănescu au inflamat spiritele în cadrul coaliţiei şi că la nivelul partidului nu este exclusă varianta unei sancţiuni împotriva fostul ziarist. Senatorul a mai precizat că, personal, este mulţumit de colaborarea cu colegii din PSD şi că cel mai înţelept ar fi ca cele două partide să continue împreună.

Care sunt cei mai influenţi 50 de evrei din întreaga lume

O listă realizată de cotidianul "Jerusalem Post" numeşte cei mai influenţi 50 de evrei din întreaga lume, mulţi dintre ei trecând fulgerător de la anonimitate completă la culmile succesului. Comitetul de selecţie din cadrul "Jerusalem Post" a ales atât personalităţi controversate, cât şi modele de profesionalism, femei şi bărbaţi al căror cuvânt are o mare greutate sau cu o perspectivă de viitor importantă. Editorii cotidianului israelian au decis că primul loc este atribuit fără îndoială lui Yair Lapid (49 de ani), actualul ministru de Finanţe din ţară, care a avut un parcurs profesional impresionant, iniţial fiind necunoscut în afara graniţelor Israelului. Astăzi însă, Lapid este salutat de mass-media internaţională şi este respectat drept cel mai influent evreu din lume. Pe cea de-a doua poziţie se află Jack Lew, secretarul trezorierie americane. Pe locul trei se află premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Lakshmi Mittal s-a întâlnit cu Victor Ponta şi Traian Băsescu

Primul-ministru Victor Ponta s-a întâlnit, ieri, cu Lakshmi Mittal, Preşedinte şi CEO al ArcelorMittal, cea mai mare companie la nivel mondial din industria oţelului, potrivit unui comunicat al Guvernului. Lakshmi Mittal s-a întâlnit şi cu preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni. \"Sidex este foarte importantă pentru ArcelorMittal şi suntem determinaţi să fim parte a industriei româneşti. În acelaşi timp, suntem într-o situaţie în care starea macroeconomică europeană nu este bună. Cererea europeană de oţel a scăzut cu 30%, comparat cu perioada precriză. Asta înseamnă 60 de milioane de tone de capacităţi în exces. Nu este cerere, nu este creştere, comparat cu SUA, unde cererea este deja asemănătoare cu cea din perioada precriză. Deci avem multe capacităţi, dar nu ne dezvoltăm, sau nu ne întoarcem la nivelul precriză\", a spus Laksmi Mittal. Preşedintele Băsescu a spus că Uniunea Europeană este în criză, nu în precriză, cum este situaţia în statele Unite.

Barack Obama justifică măsura de verificare a registrelor telefonice ale agenţiei Associated Press

Preşedintele SUA, Barack Obama, a justificat acţiunea procurorilor de solicitare a registrelor apelurilor telefonice ale agenţiei Associated Press, explicând că unele scurgeri de informaţii secrete în presă \"puteau pune în pericol vieţile oamenilor\", relatează AFP. Obama a admis însă că este necesar să se ajungă la o stare de echilibru între imperativele siguranţei naţionale şi protejarea libertăţii de exprimare. De asemenea, preşedintele a subliniat că are în continuare \"încredere totală\" în procurorul general Eric Holder. Reince Priebus, preşedintele Consiliului naţional de conducere al Partidului Republican din SUA, a cerut demisia lui Eric Holder pe fondul scandalului referitor la monitorizarea registrelor telefonice ale jurnaliştilor agenţiei Associated Press.

Companiile de stat: manageri privaţi cu legături politice

La doi ani de la propovăduirea managementului privat ca metodă-minune de reformare a companiilor de stat, aceasta a eşuat total: directorii şi administratorii cu susţinere politică şi-au făcut din nou loc în conducerile acestora, iar cei mai mulţi nu au experienţă în mediul privat. "Managementul profesionist la companiile statului a eşuat. Trebuie să vedem cine sunt oamenii numiţi, iar aceştia sunt politruci de partid", a declarat, pentru "Adevărul", Otilia Nuţu, analist pe energie şi infrastructură în cadrul Expert Forum. Ea a mai arătat că Fondul Proprietatea (FP) a rămas fără reprezentanţi în Consiliile de Administraţie ale mai multor companii, precum Nuclearelectrica, Romgaz sau Transgaz. Daniela Lulache, fost director general al Fondului Proprietatea până în 2009, a fost numită director general al Nuclearelectrica, la propunerea consultantului Quest Advisors. Propunerea de a conduce producătorul de stat a fost aspru criticată anul trecut de către Fondul Proprietatea, manageriat acum de către Franklin Templeton.

EVENIMENTUL ZILEI

Mircea Marian, lovit, înjurat şi scuipat pentru că e ziarist

Jurnalistul de la "Evenimentul zilei" a fost atacat, în plină stradă, de Mihai Voicu, un pseudo-revoluţionar care s-a dat drept securist la Revoluţie şi l-a "arestat" pe fostul director al TVR. Fapt de o gravitate ieşită din comun la adresa libertăţii de exprimare. Jurnalistul Mircea Marian a fost "altoit" în plină stradă de un individ, Mihai Voicu, de 61 de ani, un "revoluţionar" care nu este de acord cu opiniile exprimate de acesta în "Evenimentul zilei" şi la diferite emisiuni de televiziune. Ziaristul a fost înjurat, luat de gât şi pălmuit, fără nicio jenă, joi seara, după orele 18.00, pe Bulevardul Regina Maria, chiar lângă gardul Mitropoliei.

Primele negocieri Ponta-Antonescu au eşuat. Termenul USL expiră luni

Deşi s-au întâlnit aseară la Palatul Victoria, premierul şi şeful PNL nu au găsit o soluţie prin care să depăşească tensiunile. Războiul rece din USL continuă. Deşi copreşedinţii Uniunii, Victor Ponta şi Crin Antonescu, au avut aseară o şedinţă de conciliere la sediul Guvernului, aceasta s-a încheiat fără niciun rezultat. La finalul întâlnirii Victor Ponta a declarat: \"Nu s-a luat vreo decizie. Nu ştiu acum dacă se rupe USL\". În schimb, înregistrările discuţiilor Biroului Politic Naţional al PNL, publicate ieri pe site-ul pesurse.ro, demonstrează că liderul liberalilor recunoaşte, pentru prima oară, că ruptura din USL este cât se poate de reală şi "nu reprezintă doar o invenţie de presă". Potrivit acestor înregistrări, deşi subiectul Sorin Roşca Stănescu a dinamitat USL, PNL a tratat fugitiv şi superficial această temă.

Politicienii să-şi pună pofta în cui. Justiţia nu se mai întoarce sub papuc!

Oricât de controversată este numirea "bâlbâitului" Tiberiu Niţu în funcţia de procuror general, acesta nu poate - chiar dacă vrea - să subjuge Parchetul intereselor politicienilor care l-au numit. Numirea noii echipe de conducere a Parchetelor, în urma acordului de coabitare premier-preşedinte, a stârnit îngrijorarea unor reprezentanţi ai societăţii civile pentru că Justiţia s-ar putea întoarce la vremurile în care era subjugată de Politic. Adică atunci când se dădea drumul la dosarele penale în funcţie de deciziile din şedinţele de partid. Şi ne amintim cu toţii stenogramele PSD, de când ministru la Justiţie era Rodica Stănoiu. Legile Justiţiei au fost mult schimbate de la intrarea României în Uniunea Europeană, astfel încât să nu poată avea loc imixtiunea politicului în activitatea procurorilor şi a judecătorilor. Magistraţii au devenit o forţă reală şi ei au conştientizat acest lucru.

Pedeliştii nu au voie să colaboreze cu Mişcarea Populară

Falia dintre preşedintele Traian Băsescu şi PDL se adânceşte. Conducerea partidului le-a recomandat membrilor PDL să nu susţină Mişcarea Populară, fundaţie ale cărei baze au fost puse de consilierii preşedintelui. Faptul a fost admis public ieri de Mircea Toader, liderul deputaţilor democrat-liberali şi apropiat al preşedintelui PDL, Vasile Blaga. "Atâta timp cât obiectivele Mişcării Populare sunt similare cu obiectivele noastre mi se pare fără sens şi incorect să mergi pe aceleaşi obiective", a declarat Toader, conform Agrepres.

Liviu Dragnea: Sper că USL nu se rupe, nu sunt foarte fericit, au fost câteva zile foarte triste

Vicepremierul României a vorbit cu încredere despre viitorul USL la postul B1 TV, însă a adăugat că este trist din cauza situaţiei coaliţiei de la guvernare. \"Eu cred că nu, sper că nu se rupe. Nu pot să spun că sunt foarte fericit, au fost zile foarte triste. Am avut şansa să particip la construcţia acestui proiect. Legitimitatea care ne-a fost acordată implică şi o responsabilitate uriaşă pentru USL, să facem o viaţă mai bună pentru fiecare român\", a spus Dragnea. Pesedistul a mai declarat că că problema Sorin Roşca Stănescu reprezintă un atac substanţial care trebuie stopat.

JURNALUL NATIONAL

Ponta: Aştept de la Crin Antonescu să ia lucrurile mai în serios, ca să ştim dacă mergem mai departe împreună

Copreşedinte al USL Victor Ponta a declarat vineri că aşteaptă de la partenerul său de coaliţie, liderul liberal Crin Antonescu, \"să ia lucrurile mai în serios\" şi să dea un semnal că PNL este solidar cu PSD - informează Agerpres pe site-ul său. Ponta şi-a exprimat convingerea că, după discuţia avută la Palatul Victoria, \"măcar a înţeles toată lumea bine care-i de fapt problema şi supărarea\" social-democraţilor. \"Că se făceau că nu înţeleg, că nu ştiu ce a zis Roşca Stănescu. Ce a zis Roşca Stănescu chiar nu contează. Contează atitudinea PNL de a fi solidar, aşa cum suntem şi noi, nu cer mai multă solidaritate, ci cer exact acelaşi lucru pe care îl face şi PSD, pentru că vor veni momente dificile. Guvernarea e mai grea decât Opoziţia şi vreau să ştiu dacă ne putem baza sau nu\", a punctat Victor Ponta. El a spus că discuţia de la sediul Guvernului a fost una \"lungă şi utilă\", dar situaţia din USL este incertă şi rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.

Oficial, Rapid a RETROGRADAT! Planul de reorganizare, respins de Tribunalul Bucureşti

Rapid nu va evolua în sezonul viitor în Liga 1, după ce Tribunalul Bucureşti a respins solicitarea de a se analiza urgent planul de reorganizare al clubului, relatează gsp.ro. Avocaţii echipei au cerut preschimbarea termenului de judecată, cerînd instanţei să judece până pe 31 mai pentru ca giuleştenii să aibă timp să meargă la TAS, de unde sperau să obţină \"verde\" pentru licenţa de Liga 1. Judecătoarea a respins însă cererea. Mai mult, următorul termen a fost stabilit tocmai pe 13 septembrie, după vacanţa judecătorească. \"Nu putem discuta aprobarea planului de reorganizare pînă nu se soluţionează contestaţiile referitoare la creanţe\", a explicat instanţa. Dacă până la termenul stabilit pentru 13 septembrie clubul nu-şi plăteşte datoriile se va introduce procedura de faliment, iar Rapid va fi retrogradată direct în Liga 4.

China trimite în străinătate valuri URIAŞE de turişti. Ce le-a cerut guvernul să facă în vacanţă

Organizaţia Mondială a Turismului apreciază că, în acest moment, China este cea mai mare sursă pentru veniturile înregistrate de industria turismului, la nivel internaţional. Se estimează că, anul trecut, chinezii au făcut 83 de milioane de excursii în străinătate, cheltuind năucitoarea sumă de 102 miliarde de dolari. În acest context, un important lider al Partidului Comunist Chinez a cerut celor care călătoresc în străinătate să fie foarte atenţi cum se comportă. Wang Yang, unul dintre cei cinci vicepremieri ai guvernului de la Beijing, a atras atenţia că unii chinezi sunt necivilizaţi şi fac rău imaginii ţării în străinătate. Printre problemele menţionate sunt faptul că scuipă pe stradă sau că vorbesc prea tare - scrie BBC. Vicepremierul Wang a recomandat autorităţilor să \"ghideze turiştii pentru a respecta ordinea publică, etica socială, credinţele religioase şi obiceiurilor locale, să fie atenţi ce spun, cum se comportă şi... să protejeze mediul înconjurător\".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb