REVISTA PRESEI 18.06.2014

Willy Homner
Revista Presei / 18 iunie 2014

ADEVARUL

Fondul Proprietatea a încheiat în doar o zi plasamentul privat pentru 5% din acţiunile Romgaz

Fondul Proprietatea (FP) a încheiat plasamentul privat prin care a vândut un pachet de 4,99% din acţiunile Romgaz (SNG), preţul rezultat în urma operaţiunii fiind de 33,5 lei/acţiune, cu o reducere de aproape 6% faţă de cotaţia bursieră anterioară anunţului. FP a atras 644,6 milioane lei în urma tranzacţiei, potrivit unui comunicat publicat marţi de Fond. Preţul de 33,5 lei/acţiune rezultat în urma tranzacţiei este cu 5,89% sub cotaţia bursieră de 35,6 lei/acţiune înregistrată cu puţin timp înainte de închiderea şedinţei de luni pe Bursa de la Bucureşti, anterior anunţării plasamentului privat, care a fost lansat luni seară. În cazul certificatelor de depozit (GDR) tranzacţionate pe bursa de la Londra vândute de FP în cadrul plasamentului a rezultat un preţ de 10,32 dolari/titlu. Goldman Sachs International a acţionat ca bookrunner exclusiv al tranzacţiei, iar Erste Group Bank AG a fost joint lead manager. Plasamentul a fost destinat investitorilor calificaţi şi a început luni seară. Fondul şi-a redus astfel participaţia la Romgaz de la 15% la 10,01%.

Paşi mici spre moartea roaming-ului: tarifele scad în UE de la 1 iulie 2014

Uniunea Europeană merge hotărât către eliminarea tarifelor de roaming, iar de la 1 iulie 2014 se vor reduce tarifele. Potrivit unui grafic publicat astăzi de comisarul european Neelie Kroes pe profilul ei de Facebook, tarifele de roaming din Uniunea Europeană se vor ieftini de la 1 iulie 2014. Acestea reprezintă tarife maximale pe care le pot aplica operatorii pentru voce sau date. De la 1 iulie 2014, un MB de date va costa maximum 20 de cenţi în roaming. Acest tarif poate fi aplicat de operatori, dar aceştia pot oferi şi oferte speciale. Anul trecut, tariful minimal era de 45 de eurocenti. Tariful pentru apelurile făcute va fi de maximum 19 cenţi pe minut, iar pentru cele primite maximum 5 cenţi pe minut. SMS-ul va costa 6 cenţi.

Cum îi ajută Comisia Europeană pe ruşi să trimită gaze în UE

Europenii sunt solidari cu ucrainenii, dar până când asta le pune în pericol propriile importuri de gaze ruseşti. Ruşii caută noi rute independente de Ucraina prin care poate trimite gaze în UE, iar Comisia Europeană s-a anunţat dispusă să renunţe la câteva legi pentru a-i ajuta. "Dacă observăm că Ucraina îşi opreşte din gazele pentru Europa, vom creşte livrările prin gazoductele Nord Stream şi prin Yamal şi vom suplimenta gazele stocate în rezervoarele noastre subterane din Europa", a declarat marţi Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom. "Am discutat cu Comisia Europeană despre o eventuală întrerupere a livrărilor de gaze din cauza Kievului. Lucrurile stau aşa: dacă avem probleme cu tranzitul pe teritoriul Ucrainei, atunci se va ridica şi se va rezolva chestiunea gazoductului Opal", a spus Miller. Cu o lungime de 470 de kilometri, gazoductul Opal din Germania este un element esenţial în războiul gazelor - el oferă gazelor ruseşti transportate prin Nord Stream acces la reţeaua europeană de gazoducte. Opal a fost finalizat în 2011, însă volumul de gaze transportat prin acest gazoduct este restricţionat de Comisia Europeană.

Primul spital online din Europa, lansat de medici români. O consultaţie durează 15 minute şi costă 85 de lei

Mai mulţi medici români au lansat primul spital online din Europa, fiind sprijiniţi de specialişti din Marea Britanie. Concret, unitatea sanitară virtuală reprezintă prima platformă de live chat medic - pacient, în care au fost investiţi 30.000 de euro, informează Agerpres. Concret, proiectul reprezintă o alternativă rapidă a consultaţiilor medicale clasice prin care pacienţii vor putea beneficia de servicii medicale, 24 de ore din 24, oferite în cadrul a 30 de specialităţi. În total, în proiect sunt implicaţi 150 de medici. Aceştia au drept de liberă practică pe dreptul României, arată Mihai Râşcu, iniţiatorul proiectului. "SpitalOnline.ro îşi propune să răspundă acestei nevoi a pacienţilor de a putea comunica oricând cu medicul lor, de a pune întrebări şi a primi răspunsuri chiar şi în afara programului clasic de consultaţii. Potrivit studiilor, aproximativ 70% dintre vizitele la un spital sau la o clinică offline, pentru generarea unui diagnostic şi a unei conduite medicale, ar putea fi mijlocite de tehnologie, deci evitate", a declarat Mihai Râşcu, fondatorul SpitalOnline.ro, citat de Agerpres.

Arabia Saudită, principalul vinovat pentru violenţele din Irak?

În contextul unei escaladări tot mai grave a violenţelor din Irak, guvernul de la Bagdad a acuzat oficial Arabia Saudită de susţinerea financiară a grupărilor insurgente de pe teritoriul său, poziţionându-se în acest fel de partea terorismului. Premierul irakian Nuri al-Maliki a cerut comunităţii internaţionale să tragă la răspundere Riadul pentru finanţarea terorismului în regiune. Lupta dintre sunniţi şi şiiţi a fost purtată în ultimii ani prin intermediari, în regiunea Orientului Mijlociu, culminând cu finanţarea grupărilor radicale de către regimurile din zonă. Acesta a fost şi cazul dezvoltării organizaţiei SIIL în nord-estul Siriei, unde militanţii jihadişti luptă din 2012 împotriva regimului Assad. De orientare sunnită, SIIL, dar şi alte organizaţii extremiste, precum Frontul Al-Nusra, au fost susţinute de statele din Golf, cu precădere Arabia Saudită, pentru înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian alawit, Bashar al-Assad.

Dan Şova, la Adevărul Live: România va avea 3.000 de kilometri de autostrăzi în 2020, întreţinerea lor va fi o povară pentru orice Guvern

Cu cei 1.700 de kilometri de autostradă pentru care se fac acum studii de fezabilitate, România va avea 3.000 de kilometri de autostradă în anul 2020, iar întreţinerea acestora va costa foarte mult, indiferent de culoarea politică a Guvernului, a declarat Dan Şova, ministrul Transporturilor, la Adevărul Live. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are nevoie de 4 miliarde de euro doar pentru acoperirea gropilor de pe cei 18.000 de kilometri de drumuri naţionale, dar ministerul are în buget doar 250 de milioane de euro anual pentru acest capitol, a declarat Dan Şova.

Cum a transformat guvernul britanic spionarea prin Facebook, Google şi alte reţele sociale într-o acţiune legală

Charles Farr, directorul general al Biroului pentru Securitate şi Anti-terorism, susţine că interceptarea reţelelor precum Facebook, Twitter, YouTube şi altele este legală, deoarece sunt surse externe de comunicare. Aceasta este politica guvernului britanic privind spionarea cetăţenilor prin astfel de platforme şi a fost dezvăluită la presiunea unui grup de organizaţii care protejează libertăţile civile şi naţionale, arată Privacy International pe site-ul său, fiind una dintre aceste organizaţii. Farr mai afirmă, în documentul care ajunge la 48 de pagini, că guvernul urmăreşte o serie întreagă de activităţi online, fără a avea de multe ori mandat. Este esenţială în acest caz definirea acestor platforme drept "surse externe de comunicare". Astfel, pot fi urmărite emailuri, mesaje pe Facebook şi căutări pe Google fără să fie nevoie de mandat, iar indivizii urmăriţi nu trebuie să fie neapărat vinovaţi sau să existe o bază care să justifice urmărirea lor.

Reţelele de socializare, noua armă cu care jihadiştii vor să câştige războiul sfânt

Gruparea Statul Islamic în Irak şi Siria (ISIS), care a reuşit să captureze în doar trei zile trei mari oraşe din Irak, foloseşte o strategie complexă de social media, similară celor utilizate de mari companii şi branduri, pentru a se asigura că mesajul fundamentalist ajunge la cât mai multe persoane. Pentru asta, jihadiştii au elaborat chiar şi aplicaţii pentru telefoane mobile. "Înainte, tobele erau cele care anunţau ofensiva unei armate. Acum, mesajele pe Twitter îndeplinesc această funcţie", încep jurnaliştii "The Atlantic" un material în care analizează strategia social media folosită de ISIS şi mai ales felul în care aceasta a evoluat odată cu operaţiunile militare ale grupării afiliate al-Qaeda.

Aninoasa, la un an după intrarea în insolvenţă

Tribunalul Hunedoara a deschis, la 17 iunie 2013, procedura de insolvenţă a primăriei Aninoasa, aceasta fiind o premieră absolută pentru România. Abia intrase în vigoare Ordonanţa de Urgenţă nr. 46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale, prin care primăria este protejată de creditori. Aninoasei i-au urmat în insolvenţă trei comune, Ardeoani (judeţul Bacău), Nalbant (judeţul Tulcea) şi Năruja (judeţul Vrancea), iar de marginea prăpastiei financiare se apropie alte cinci localităţi, dintre care două sunt oraşe. Avantajele procedurii de insolvenţă pentru unităţile administrativ-teritoriale ar fi că de la data deschiderii procedurii toate dobânzile şi penalităţile aferente datoriei se stopează. Mai mult decât atât, furnizorii de utilităţi, apă, curent, telefonie, internet, deci serviciile esenţiale asigurate populaţiei, nu pot fi întrerupte de furnizori, pentru că aşa este prevăzut în OUG 46. Acestea ar fi avantajele. Pe lângă ele sunt şi o serie de dezavantaje, cum ar fi imposibilitatea de a mai iniţia proiecte noi de investiţii sau liste de investiţii pe perioada derulării programului de redresare financiară.

CURIERUL NATIONAL

Piaţa imobiliară din România - în topul celor mai afectate din lume

Piaţa imobiliară din România se află în topul celor mai afectate pieţe rezidenţiale din Europa şi din lume, consemnând, în primele trei luni ale anului curent, a patra cea mai mare scădere a preţurilor dintr-un total de 45 de pieţe analizate, deşi ritmul de scădere s-a redus semnificativ. Preţurile locuinţelor din România au scăzut în primul trimestru cu 4%, faţă de 9,25% cu un an înainte, potrivit unui studiu realizat de portalul globalpropertyguide.com pe baza preţurilor medii, ajustate cu inflaţia, înregistrând a patra cea mai mare scădere din cele 45 de pieţe analizate. Ţările cu scăderi mai mari ale preţurilor locuinţelor decât cea înregistrată în România sunt Grecia, Spania şi Rusia. Pe piaţa elenă, preţurile locuinţelor au scăzut în primele trei luni ale acestui an cu 7,08%, însă la un ritm de scădere mai lent decât cel înregistrat anul trecut. În primul trimestru din 2013, preţurile erau cu 11,19% mai mici decât în perioada similară a anului precedent.

Statul nu se adaptează la o piaţă cu 14 milioane de carduri

Sistemul plăţilor online este bine folosit în mediul privat, însă în sectorul public folosirea plăţilor moderne reprezintă o excepţie. În momentul de faţă pe cardurile din România anual se tranzacţionează 30 de miliarde de euro, deci suntem la o treime din consumul personal din România, celelalte două treimi sunt numerar, spune Cătălin Creţu, director regional pentru România şi Croaţia al Visa Europe.

Sănătatea, în pragul unor proteste masive

Sindicatele din Sănătate au anunţat că la finele acestei luni vor începe o serie de proteste în condiţiile în care promisiunile făcute de autorităţile din domeniu în luna noiembrie a anului trecut (când au mai fost organizate proteste şi o grevă de avertisment de două ore) nu au fost respectate. În condiţiile în care revendicările nu vor fi soluţionate se va merge mai departe, cu grevă de avertisment, şi chiar grevă generală. Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, a declarat pentru Curierul Naţional că protestele anunţate sunt legate exact de promisiunile făcute de autorităţi în noiembrie 2013, care nu au fost respectate. Atunci, după o săptămână de proteste în faţa Ministerului Sănătăţii, un marş în Bucureşti cu peste 10.000 de persoane şi o grevă de avertisment de două ore, sindicaliştii au semnat un protocol cu Ministerul Sănătăţii în care se rezolvau toate cerinţele făcute de reprezentanţii din Sănătate.

Situaţia imposibilă în care s-au trezit păgubiţii de la Harinvest

Victimele furturilor de acţiuni de la casa de brokeraj vâlceană sunt nemulţumite de faptul că societatea a ajuns să se lichideze în afara protecţiei legii pieţei de capital. Investitori cu portofolii inviolabile au ajuns să fie simpli creditori în cadrul unei mase credale în care ei consideră că au intrat şi "neaveniţi". Răspunderea pentru o situaţie fără ieşire ar cădea în sarcina ASF, care a dispus transformarea Harinvest din SSIF în simplă societate comercială şi nu a numit administrator judiciar încă din decembrie 2013. Astăzi la Tribunalul Vâlcea procesul de insolvenţă al Harinvest are un nou termen, instanţei urmând să i se aducă în atenţie o serie de încurcături care stau în calea lichidării casei de brokeraj care s-a aflat în centrul celui mai mare scandal din piaţa de capital românească al anului trecut. Principalul neajuns adus în discuţie de victimele furturilor de acţiuni de peste 17 milioane lei este acela că ei sunt aduşi la masa credală ca simpli creditori într-o insolvenţă după Legea 85 a lichidării societăţilor comerciale, când ar fi trebuit potejaţi ca investitori pe piaţa de capital de Legea aferentă 297/2004.

Gheţea: De miercuri este verificată calitatea activelor CEC Bank

Evaluările fac parte din procesul de pregătire a băncilor pentru a face parte din mecanismul unic de supraveghere al uniunii bancare europene, la care România va adera voluntar, întrucât nu face parte din zona euro. Activele CEC Bank vor fi verificate de miercuri din punct de vedere al calităţii după metodologia europeană, procesul derulându-se la băncile cu risc sistemic, care nu au o bancă-mamă străină, în vederea intrării în mecanismul de supraveghere european, potrivit preşedintelui Radu Gheţea, informează Mediafax. "Începând de mâine (miercuri - n.r.), cel puţin la banca pe care o conduc (CEC Bank - n.r.), începe verificarea calităţii activelor în conformitate cu metodologia stabilită pentru autoritatea de supraveghere europeană, deci cu manualele Băncii Centrale Europene vor fi verificate activele băncilor din România cu risc sistemic.

Metrorex scoate la licitaţie lucrări de peste 1 mld. lei la tronsonul Râul Doamnei - Eroilor

Metrorex scoate la licitaţie lucrări la secţiunea Râul Doamnei-Eroilor, din tronsonul Drumul Taberei - Universitate, dar şi la staţia Valea Ialomiţei, estimate la 1,06 miliarde de lei (241 milioane de euro), iar firmele care vor să participe trebuie să depună documentaţia până pe data de 12 august. Potrivit Metrorex, valoarea totală estimată a contractului care urmează a fi atribuit este de 856 milioane de lei, fără TVA. Valoarea estimată a lucrărilor se ridică la 778 milioane de lei, fără TVA, iar procentul pentru cheltuieli diverse şi neprevăzute este de 10%, respectiv 77,8 milioane de lei. Licitaţia vizează lucrări de construcţie pe magistrala 5, Tronsonul 1 (Drumul Taberei - Universitate), secţiunea 1, Râul Doamnei - Eroilor (Opera) şi Tronsonul 2 (Universitate - Pantelimon), secţiunea 1 - staţia, depoul şi galeria de legătură Valea Ialomiţei.

Patriciu a vândut un complex de birouri din Berlin

Dinu Patriciu a vândut un complex de birouri pe care îl deţinea în Berlin companiei germane de investiţii Real IS Investment, proprietatea fiind achiziţionată de omul de afaceri în 2006-2007. Complexul, cunoscut sub denumirea de Mosse-Zentrum, se află în zona centrală a Berlinului şi a fost cumpărată de la RE Mosse Zentrum Srl, o subsidiară deţinută de vehiculul de investiţii imobiliare Dinu Patriciu Global Properties, potrivit reprezentanţilor Real IS Investment. Patriciu a cumpărat complexul, ca două unităţi separate, prima fiind preluată în anul 2006 de la un investitor, iar a doua în 2007 de la un dezvoltator imobiliar. Complexul are o suprafaţă închiriabilă de 38.000 de metri pătraţi. Patriciu deţine active imobiliare în Germania, Suedia sau Polonia, evaluate la circa 1,1 miliarde de euro în mijlocul crizei.

EVENIMENTUL ZILEI

Victor Ponta pregăteşte în secret remanierea Guvernului

Sub pretextul numirii lui Liviu Voinea în conducerea BNR, PSD pregăteşte câteva schimbări în Guvern. Remanierea ar avea şi un scop electoral, dar criticile venite dinspre FMI şi UE joacă şi ele un rol important în stabilirea listei de concedieri din Executiv. Pentru a-şi reîmprospăta imaginea, înainte de alegerile prezidenţiale, premierul Victor Ponta vrea să recurgă la o remaniere guvernamentală. Cel mai probabil, aceasta nu ar urma să aibă loc acum, ci în toamnă, fiind un bun prilej de a recâştiga încrederea electoratului, susţin surse din interiorul PSD. Primul vizat de remanierea guvernamentală, sub pretextul numirii în conducerea BNR, a fost ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Cel mai probabil, locul său în Guvern urmează să fie luat de Cristian Socol, consilier onorific al premierului Ponta. Socol a fost şi preşedinte al Fondului Român de Contra- garantare şi a avut constant apariţii în media, în apărarea politicilor guvernului Ponta.

Asigurări nesigure. De ce ar mai veni investitorii într-o piaţă care pierde de 8 ani?

Companii care încearcă să devină atractive prin tarife cât mai mici, iar apoi rămân fără banii necesari despăgubirilor, clienţi care cumpără poliţe în special din obligaţie. Salvarea pieţei asigurărilor ar veni, în opinia specialiştilor şi a autorităţilor, de la marii investitori. Dar ce motive ar avea aceştia să parieze pe o industrie care merge în pierdere de ani de zile? 2013 a fost al optulea an consecutiv încheiat cu minus agregat pentru piaţa asigurărilor. Practic, companiile din acest domeniu pierd, în medie, milioane de euro pe an sau zeci de mii de euro pe zi, după cum rezultă din datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare Reasigurare (UNSAR). Cele mai mari probleme au intervenit la contractele de răspundere civilă auto obligatorie (RCA), unde unele companii au aplicat preţuri mici pentru a-şi creşte vânzările, fapt ce a dus la scăderea calităţii serviciilor. Dar şi la asigurările de locuinţe au apărut probleme, unele soldate chiar cu cercetări şi sancţiuni. De altfel, asigurările obligatorii formează "grosul" pieţei din România, una dintre cele mai slabe din Europa.

JURNALUL NATIONAL

Averile candidaţilor la alegerile prezidenţiale: Cristian Diaconescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi Cătălin Predoiu

Toţi cei trei politicieni care se visează la Palatul Cotroceni nu sunt nici pe departe, aşa cum se arată în declaraţiile lor de avere, nişte simpli bugetari. Cătălin Predoiu deţine împreună cu soţia două terenuri în comuna Voluntari şi o casă în aceeaşi localitate. Conform declaraţiei de avere din 2011, deţine bijuterii şi obiecte de artă în valoare de 70.000 de euro. În conturi, Predoiu avea peste 40.000 de lei şi mai avea de încasat de la fosta asociată aproape jumătate de milion de euro după vânzarea casei de avocatură. Mihai Răzvan Ungureanu, premier pentru 70 de zile după căderea Guvernului Boc şi fost şef al SIE. Conform declaraţiei de avere din 2012, deţine împreună cu soţia trei terenuri ce însumau peste 25.000 de metri pătraţi. Familia Ungureanu mai are un apartament în Iaşi şi o casă în Ilfov. Cei doi mai au depozite în bănci de peste 17.000 de euro şi aproape 40.000 de lei. Cristian Diaconescu deţine 3.000 de mp de teren în Argeş şi în Bucureşti. Mai are două case, una în Bucureşti şi alta în Argeş, precum şi două apartamente în Capitală. Mai deţine şi tablouri ce valorează 6.000 de euro. În bănci, Diaconescu are sume ce depăşesc 70.000 RON şi 4.000 de dolari.

Cea mai slabă armată din lume: a refuzat să lupte având avantaj 100 contra 1

Instruită de forţele anglo-americane şi finanţată numai în 2013 cu 17 miliarde de dolari, armata irakiană s-a topit în prima sa bătălie importantă de după epoca Saddam Hussein. Din noaptea de 9 iunie, când jihadiştii organizaţiei Islamic State in Irak and the Levant (ISIS) i-au atacat în oraşul Mosul din nordul ţării, militarii irakieni au pierdut aproape toate bătăliile, aducând linia frontului aproape de capitala Bagdad. Conform datelor publicate de BBC, la Mosul, 30.000 de militari irakieni au fost puşi pe fugă de câteva sute de luptători ai ISIS. A fost o retragere combinată cu o dezertare masivă, foarte mulţi soldaţi aruncandu-şi uniformele şi abandonând armamentul în faţa adversarului mult inferior numeric. Rebelii au capturat astfel două elicoptere, 15 tancuri, vehicule blindate şi armament uşor. Dar asta nu a fost tot: cucerind al doilea oraş ca mărime al Irakului, fundamentaliştii s-au îmbogăţit cu circa două miliarde de dolari, numai din banii şi lingourile din băncile oraşului. La aceştia se vor adăuga banii pe care jihadiştii îi vor încasa din taxele pe care le impun în mod obişnuit în zonele cucerite.

Smartphone-uri vândute cu virus preinstalat. Programele spion sunt conectate în China

După o serie de plângeri din partea unor posesori de smartphone, experţi în securitate informatică au cumpărat şi cercetat un terminal destul de puternic din punct de vedere hardware, vândut în Europa de mai mulţi retaileri. Specialişti de la firma germană G DATA au descoperit în smartphone un program spyware chiar din fabrică. Programul malware este deghizat ca aplicaţie Google Play Store şi face parte din aplicaţiile preinstalate. Programul spyware rulează în background şi nu poate fi detectat de către utilizatori. Fără ştirea acestuia, smartphone-ul trimite datele personale către un server localizat în China şi este capabil să instaleze pe ascuns aplicaţii suplimentare. Aceasta face posibilă preluarea de date personale, interceptarea apelurilor şi a datelor de logare pe online banking, citirea emailurilor şi a mesajelor SMS sau preluarea controlului camerei video şi a microfonului, de la distanţă.

NATIONAL

Obama il ameninta pe Ponta ca descinde la Bucuresti!

In ultimele saptamani s-au inmultit simtitor intalnirile neoficiale dintre reprezentanti ai administratiei SUA in Romania si membri ai structurilor implicate in lupta impotriva coruptiei. Mai mult, chiar in aceste zile, emisari ai Departamentului Justitiei din SUA sunt pe cale sa finalizeze o lista cu mai multe nume de procurori, judecatori, inalti functionari, demnitari si ofiteri ai serviciilor secrete care se vor afla sub "scutul anticoruptiei" ce va fi instalat in curand la Bucuresti. In sanul actualei coalitii guvernamentale, exista o miscare tot mai puternica prin care se cere, cu orice pret, decapitarea sefilor actuali ai justitiei, sperandu-se astfel ca multi dintre cei vizati de anchetele anticoruptie vor scapa de puscarie. Astfel ca nucleul dur al guvernarii a ajuns chiar sa ii forteze mana pana si premierului Victor Ponta, cerandu-i sa aprobe sau cel putin sa nu se implice in decapitarile deja pregatite pentru toamna sau cel tarziu iarna acestui an.

De ce a reinnodat Gaita "idila" cu Patriciu

Pe langa complicitatea amantei chinezoaice Melanie Chen, emigrantul Dinu Patriciu se bucura (deocamdata si, se pare, nu pe gratis) de suportul unui mai vechi prieten si partener, spun gurile rele, de mijmasuri, George Gaita. Acesta a redevenit sfatuitorul de taina al fostului mogul, dar si participant activ la schema de devalizare a ceea ce a mai ramas din averea familiei Patriciu. Curtea de Apel Bucuresti a judecat, ieri, un nou termen in dosarul Rompetrol, in care Dinu Costache Patriciu este cap de afis. Nici de aceasta data, Conu' Dinu nu si-a facut aparitia, motiv pentru care judecatorii nu au avut incotro decat sa puna mana pe telefon si sa-l apeleze pe fostul mogul. Dinu Patriciu a raspuns, a spus ca este bine mersi la Londra, iar judecatorii au consemnat faptul ca procedura este indeplinita si, deci, procesul poate merge mai departe. Culmea e ca, in acest dosar, Dinu Patriciu beneficiaza de avocat din oficiu, platit din banii contribuabililor, desi in nenumarate alte cauze are avocati angajati.

PUTEREA

150 de ani de la înfiinţarea Senatului: Ponta şi Antonescu, înţepături ironice, şeful statului, neinvitat, senatorii UDMR cu discurs presărat de glume

Şedinţa solemnă de aniversare a 150 de ani de la înfiinţarea Senatului, de la care a lipsit preşedintele Traian Băsescu, a fost marcată de discursurile celor invitaţi la ceremonie, printre care foştii şefi de stat Emil Constantinescu şi Ion Iliescu, reprezentanţi ai Casei Regale, ai Executivului, dar şi şefi de instituţii. Cuvântările au fost şi un bun prilej pentru Crin Antonescu şi Victor Ponta de a se înţepa reciproc, dar mai ales de a face anunţuri noi, întrucât premierul a lansat propunerea ca toţi foştii preşedinţi ai României să fie numiţi senatori de drept pe viaţă, fără a fi aleşi, iar senatorii să nu mai fie nevoiţi să renunţe la funcţiile de rector sau la cele de academician, aşa cum prevede regimul incompatibilităţilor. La final, invitaţii au mers în salonul oficial pentru a ciocni un pahar de şampanie, în timp ce Crin Antonescu şi Mihai Răzvan Ungureanu s-au oprit la bufetul de la Camera Deputaţilor unde au avut o discuţie.

Premierul şi-a asigurat "înalta consideraţie" a instanţei constituţionale

Premierul s-a stropşit la magistraţii constituţionali că nu au dat motivarea de constituţionalitate la Legea insolvenţei. Într-o scrisoare adresată marţi Curţii, premierul acuză "neglijenţe grave" şi un "circuit de interese" care blochează Codul insolvenţei. Preşedintele Curţii Constituţionale (CCR), Augustin Zegrean, i-a transmis şefului Executivului că motivaţia trebuie, conform legii, transmisă în 30 de zile de la decizie, termen care nu s-a scurs. Nervozitatea premierului ar fost explicată de faptul că, prin aplicarea Legii insolvenţei, statul român ar putea recupera sume uriaşe menite să acopere gaura produsă de viitoarea scădere a CAS cu cinci puncte procentuale.

ROMANIA LIBERA

Culiţă Tărâţă, baronul cu datorii de peste 200 milioane lei la stat

Companiile deţinute de familia preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, au restanţe la bugetul public de milioane de lei. O investigaţie a "României libere", publicată săptămână trecută, a arătat că societăţi comerciale înfiinţate şi administrate de Culiţă Tărâţă şi transferate, ulterior, familiei sale au primit contracte din fonduri publice pentru furnizare produse agro-alimentare către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Neamţ, precum şi către mai multe unităţi sanitare. Respectivele contracte au fost încheiate tocmai datorită influenţei pe care Culiţă Tărâţă o are în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ.

De ce se teme Ponta de tăcerea lui Băsescu

Dispariţia lui Traian Băsescu din peisajul politic actual pare a fi o lovitură mult prea grea pentru Victor Ponta. Un om politic lipsit de substanţă, cum este premierul, nu poate supravieţui decât cu ajutorul unui adversar, urât de o parte suficient de mare a populaţiei, astfel încât să câştige simpatie doar pentru simplul fapt că se află în război cu acesta. Cea mai mare greşeală pe care a putut să o facă Traian Băsescu în timpul campaniei electorale pentru europarlamentare a fost să se scalde în aceeaşi mocirlă cu oamenii PSD. De aici a venit, în bună măsură, şi rezultatul sub aşteptări obţinut de partidul său, PMP, la alegerile din 25 mai. Victor Ponta s-a bazat foarte mult pe antipatia pe care o stârneşte preşedintele în rândul majorităţii alegătorilor şi nu a avut decât de câştigat de pe urma atacurilor publice pe care preşedintele le-a lansat împotriva sa.

Autostrada Comarnic-Braşov, rămasă fără aviz de mediu

Deşi ne găsim la momentul la care Guvernul promitea în urmă cu câteva luni începerea lucrărilor pentru autostrada Comarnic-Braşov, proiectul nu numai că nu are finanţarea asigurată, ci, mai mult, a rămas şi fără acordul de mediu primit în martie 2007. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) deschide azi ofertele primite în cadrul licitaţiei "revizuirea Acordului de Mediu emis de ANPM cu nr. 01/20.03.2007, pentru modificari ale proiectului "Autostrada Bucuresti-Braşov, tronsonul Comarnic - Braşov". Potrivit documentaţiei de licitaţie firma câştigătoare va avea la dispoziţie 12 luni pentru a reactualiza vechiul acord, fapt care face ca lucrările să nu poată fi începute mai devreme de vara anului viitor. Vechiul aviz, cel din 2007, a avut valabilitate doar 5 ani şi şi-a pierdut aplicabilitatea în 2012.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai bună săptămână din istoria bursei: acţiuni de 3 mld. lei la perlele energetice

Bursa este inundată cu cea mai mare ofertă de acţiuni din istorie, care ajunge la 3 mld. lei, la Romgaz şi Electrica. Niciodată nu a mai înregistrat bursa de la Bucureşti un volum atât de mare de acţiuni scoase la vânzare: statul vinde 51% din capitalul Electrica pentru o sumă cuprinsă între 1,9 miliarde de lei (442 mil. euro) şi 2,3 mld. lei (540 mil. euro), iar Fondul Proprietatea a scos la vânzare 4,99% din Romgaz, cel mai mare producător de gaze, în valoare de 644 mil. lei (146 mil. euro). Dacă pentru acţiunile Romgaz Fondul Proprietatea a găsit deja cumpărători atrăgându-i cu un discount de 5,8% după mai puţin de 12 ore de căutări, pentru acţiunile Electrica cărţile nu sunt încă făcute.

De ce nu pot fi salvate fabricile româneşti

Decizia companiei farmaceutice britanice GlaxoSmith­Kline (GSK) de a închide fabrica de pastile Europharm de la Braşov, care realiza afaceri anuale de 100 mil. euro şi avea 236 de angajaţi, este un semnal negativ pentru mediul de afaceri."Orice semn de retragere a unui investitor, mai ales de talie mare, este un semnal negativ. Sonoritatea numelui atrage îngrijorare în toată industria farma", a spus omul de afaceri Florin Andronescu, care în prezent este business developer al Sanador, unul dintre marii operatori de servicii medicale private. Sanador este o companie de­ţi­nută integral de soţia sa, Doris Andronescu. ZF a încercat să contacteze ieri mai multe autorităţi publice pentru a vedea dacă sunt la curent cu situaţia de la Braşov, însă până la închiderea ediţiei doar Ministerul Sănătăţii a transmis un punct de vedere. Guvernul, Ministerul Economiei, Consiliul Judeţean Braşov şi Primăria Braşov fie nu au putut fi contactate, fie nu au făcut niciun co­mentariu până la închiderea ediţiei.

Orice companie din orice industrie a devenit o companie de IT. Toate afacerile sunt acum conduse de aplicaţii, care rescriu economia

Companiile din toate industriile care au baze de date sau sisteme de IT care pot fi accesate de clienţi sau furnizori au devenit, practic, fără să vrea, firme de IT astfel că va trebui să investească în sisteme de management al utilizatorilor, infrastructurii şi securităţii pentru a ţine pasul cu cerinţele clienţilor şi cu rivalii de pe piaţă, dar şi pentru a evita pierderea sau furtul de date, au declarat speakerii invitaţi ieri la conferinţa "It is time to control your IT services", organizată de ZF în parteneriat cu CA Technologies şi SolvIT Networks. "Toate companiile care au creat portaluri prin care le oferă partenerilor acces la sistemele IT proprii sunt expuse şi trebuie să se organizeze, să îşi administreze infrastructura, să gestioneze cine şi când are acces la reţea, pentru că altfel dezastre vor apărea sigur", a declarat Mihai Scemtovici, manager general al companiei SolvIT Networks.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb